Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τι Συμβαίνει στο Κυπριακό;

Αλήθεια! Τι Συμβαίνει;
Ή μάλλον…συμβαίνει κάτι;
Γιατί, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνίας μοιάζει το πράγμα να μην αναπνέει καν.

Κυκλοφορώντας στον πραγματικό κόσμο δεν εισπράττεις από πουθενά σχεδόν είτε τον ενθουσιασμό που ορισμένοι εκφράζουν για τους μέχρι τώρα χειρισμούς , αλλά ούτε και το εξωφρενικό και ιερό μένος που χαρακτηρίζει κάποιους άλλους, επικριτές, είτε των χειρισμών είτε ακόμα χειρότερα των όσων προσπαθούν να δουν θετικά τους χειρισμούς.

Μιλάω βέβαια για τον ψηφιακό κόσμο, αυτόν των ιστολογίων κυρίως, που συχνά πέφτουν στην τραγική παγίδα να θεωρούν την λεγόμενη μπλογκοσφαίρα ως καθαρή απεικόνιση της κοινωνίας. Είτε γιατί προσπαθούν να «δημιουργήσουν» το ένα ή το άλλο κλίμα είτε γιατί δεν έχουν επαφή με την αληθινή ζωή, που τραβάει τη δική της ανηφόρα.

Αντίδοτο σε αυτές τις κατά το μάλλον ή το ήττον αρρωστημένες και επικίνδυνες καταστάσεις θα ήταν μόνο ο ζωντανός και σοβαρός διάλογος μεταξύ των όσων έχουν τη δυνατότητα να αρθρώσουν Λόγο. Αλλά, μιλώ για Διάλογο και όχι μονολόγους κωφών ή εκδηλώσεις στις οποίες εκ των προτέρων στοιχίζονται οι άνευ κρίσεως χειροκροτητές της μίας ή της άλλης πλευράς.

Απόψε το βράδυ, κατά την εκτίμησή μου, ανοίγει μια ευκαιρία για διάλογο ουσίας με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνει στη Δημοσιογραφική Εστία το Πολιτικό Γραφείο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Γ. Λιλλήκα. Και θεωρώ σημαντική την εκδήλωση κυρίως επειδή σε αυτή θα λάβουν μέρος και μιλήσουν δύο διακεκριμένοι Έλληνες Πανεπιστημιακοί:

ο Στέλιος Περράκης – Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και,

ο Άγγελος Συρίγος – Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο.

Και οι δύο εξ όσων γνωρίζω νηφάλιοι στις τοποθετήσεις τους και έτη φωτός μακριά από τις όποιες έξαλλες φωνές στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Και οι δύο ωστόσο, άριστοι γνώστες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος –μέρος του οποίου είναι και η Κύπρος, όπως και άριστοι γνώστες των γεωπολιτικών σχεδιασμών που ορίζουν τους κανόνες στον αναδυόμενο παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας.

Ομιλητής θα είναι ασφαλώς και ο πρώην Υπ.Εξ. της Κύπρου που διοργανώνει άλλωστε την εκδήλωση, και συντονιστής ο δημοσιογράφος Παύλος Μυλωνάς.

Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό μέρος της πρόσκλησης που έλαβα στο γραφείο μου είναι εκείνο που λέει «Θα ακολουθήσει συζήτηση»।

Και επειδή -πραγματικά- σε προσωπικό επίπεδο με έχουν κουράσει αφόρητα οι μονόλογοι, ελπίζω απόψε να έρθουν κάποιοι από αυτούς που με τρόπο ανέξοδο βάζουν διάφορα ερωτήματα σε σχόλια όχι γιατί "θα λάβουν επιτέλους τις απαντήσεις και θα καταλάβουν" αλλά γιατί αν μη τι άλλο θα δείξουν πως πραγματικά είναι σε θέση να τιμήσουν την έννοια του διαλόγου-που απουσιάζει απελπιστικά από την Κύπρο.

Είτε πείσουν είτε πεισθούν είτε τίποτα από τα δύο-θέτωντας δηλαδή απλώς τα ερωτήματα και δίνοντας την ευκαιρία για απαντήσεις, βοηθούν τους υπόλοιπους να βγάλουν συμπεράσματα!

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης είναι :

Το Πολιτικό Γραφείο Γιώργου Λιλλήκα, θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στον εμπλουτισμό του Δημόσιου Πολιτικού Διαλόγου, διοργανώνει Ανοικτή Συζήτηση με θέμα:«Τι συμβαίνει στο Κυπριακό;Τρέχουσες εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές»।

Η εκδήλωση θα γίνει στις 16 Απριλίου 2010 στις 7 το απόγευμα στη Δημοσιογραφική Εστία, Λεωφόρος ΡΙΚ 12, Αγλαντζιά।

Βιογραφικά των Καθηγητών, στην ιστοσελίδα του Γιώργου Λιλλήκα (κλικ στο όνομα)

2 σχόλια:

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Ανώνυμος είπε...

η πληροφορία από το κοινωνικό περιβάλλον είναι φυσικά φασιστικότατη