Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Πένθος Απριλίου 1967- 2010

[...] Οι τωρινοί μας οι εχθροί δεν θα μας βλάψουνε ποτέ.

Κατόπι θά ’λθουν οι εχθροί μας, οι καινούριοι σοφισταί.

Όταν ημείς, υπέργηροι, θα κείμεθα ελεεινά και μερικοί θα μπήκαμε στον Άδη.

Τα σημερινά τα λόγια και τα έργα μας αλλόκοτα (και κωμικά ίσως) θα φαίνονται, γιατί θ’ αλλάξουν τα σοφιστικά, το ύφος και τας τάσεις οι εχθροί.[…]

Κωνσταντίνος Καβάφης , Οι Εχθροί.*


Και είναι αλήθεια, πως κάθε φορά που επιχειρώ να στοχαστώ για την επταετία, για την περίοδο της συμμορίας των συνταγματαρχών, νιώθω πως κάνω μια κάθοδο στον Άδη...

Την 21η Απριλίου 1967, ήμουν 11 χρόνων.


Μου δόθηκε έτσι, η «χάρις» να μεγαλώσω μέσα στη Δικτατορία ευτυχώς όμως σε ένα σπίτι με γονείς που παρείχαν επαρκείς, επαρκέστατες ηθικές, πολιτικές και κυρίως αισθητικές αντιστάσεις έναντι της ηθικής αθλιότητας των απριλιανών, της πολιτικής ανομίας τους και, της αντιαισθητικής ιλαροτραγωδίας που υπήρξαν τόσο οι ίδιοι ως πρόσωπα και καθεστώς όσο και η «κληρονομιά» που άφησαν όταν κατέρρευσαν από το βάρος των εγκλημάτων τους, επιβεβαιώνοντας τραγικά τον προφητικό λόγο του Σεφέρη.

Πολλές φορές, έχω διατυπώσει μια πάγια μου θέση και θα το κάνω άλλη μία φορά για να έχουμε έναν κώδικα κατανόησης της λογικής με την οποία γράφω:

Ακόμα και αν αύριο ή οποιαδήποτε στιγμή επιβάλλονταν με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα μία Χούντα των…δικών μου ιδεολογικών ονείρων, θα ήμουν από την πρώτη στιγμή εναντίον της.

Γιατί καμία, μα καμία δύναμη δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την «ετσιθελική» άποψη μιας μειοψηφίας και να την επιβάλλει στο σύνολο της Κοινωνίας.

Ό,τι και αν πρεσβεύει.

Η Δικτατορία του 1967 δεν ήρθε σε κάποια τυχαία στιγμή.

Αφήνω στη μπάντα τις καθαρά πολιτικές παραμέτρους, (αν και όλα, πολιτική είναι) αφήνω πέρα το γεγονός πως ήταν ένα ξεκάθαρο προϊόν των Ψυχροπολεμικής γεωπολιτικής του 20ου και βάζω μια άλλη διάσταση:

Ελλάδα, 1967. Λίγα χρόνια μετά τον "τερματισμό" του εμφυλίου.
Με τον διχασμό ακόμα νωπό, η Ελλάδα πασχίζει να βρει βηματισμό, αυτοπεποίθηση και πρόσωπο. Μοιάζει σιγά σιγά να τα καταφέρνει.


Το 1962, ο Γιώργος Σεφέρης τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του Ποιητικού του έργου. Δεν είναι μόνος.

Μια ολόκληρη γενιά, η δική του, προσφέρει σημαντικούς και διαφορετικούς Ποιητές και Λογοτέχνες. Παράλληλα, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης αλλάζουν το τοπίο σε εκείνη την πολύτιμη αισθητική που μπορεί να αναβλύζει από τα χείλη του κάθε ανθρώπου.

Παράγουν, δημιουργούν, προσφέρουν το νέο Ελληνικό Τραγούδι και μέσα από αυτό κοινωνούν σημαντικό ποιητικό λόγο στον κόσμο.

Λίγο πιο πέρα, ο Κάρολος Κουν, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Λεωνίδας Τριβιζάς και άλλοι που ξεχνώ, βρίσκουν τον τρόπο να γεμίζουν ασφυκτικά τα θέατρά τους κάνοντας καλό θέατρο.

Στο ίδιο σκηνικό, μπροστά στα καβαλέτα τους ζωγραφίζουν ο Μόραλης, ο Γκίκας, ο Τσαρούχης. Πιο κάτω, στη Γαλλία που ζεστά φιλοξενεί τους διωγμένους λόγω φρονημάτων Έλληνες, κάποιοι καταθέτουν τους στοχασμούς σημαντικούς και έργο σπουδαίο: Καστοριάδης και Αξελός ενώ ο Ξενάκης ήδη μεσουρανεί στο μουσικό σύμπαν.

Όλα αυτά, δεν συμβαίνουν ούτε στο περιθώριο, ούτε απομονωμένα ώστε να αφορούν κάποια κλειστά κυκλώματα.

Γονιμοποιούνται στις ευρύτερες μάζες επιδρούν, λειτουργούν και ψυχαγωγούν στην κυριολεξία. Στα χείλη των πολλών, τα «αχ βαχ και αμάν-αμάν» κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν από τον λόγο των ποιητών.

Ας μην ξεχνάμε παρακαλώ, πως Ψυχαγωγία σημαίνει Αγωγή Ψυχής.
Είναι μία πρωτοφανής διεργασία που μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει:

Το δραστικό ανέβασμα του γενικού επιπέδου, την τοποθέτηση του ποιοτικού πήχη των απαιτήσεων της κοινωνίας πιο ψηλά.
Κάτι, που αν είχε συμβεί, αν είχε ολοκληρωθεί δεν θα δυσκόλευε απλά τη ζωή των μετέπειτα «αστέρων» της νεοελληνικής ζωής, αλλά μάλλον δεν θα τους έδινε ποτέ την ευκαιρία να υπάρξουν.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία οι Beatles αλλάζουν το πρόσωπο του τραγουδιού και ειδικά το 1967 ετοιμάζουν ήδη τον 8ο δίσκο τους, το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band με το οποίο θα γράψουν ιστορία.

Παράλληλα, ο Bob Dylan στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνει σπορά στις συνειδήσεις, σπορά που ευδοκιμεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μας.

Παντού, η δεκαετία του 60, μοιάζει να είναι η ώρα του τοκετού νέων σκέψεων και αντιλήψεων για όλα.

Η Ελλάδα, μετέχει. Είναι μέρος του κόσμου και πάσχει αν και τραυματισμένη και ανάπηρη από όσα έχουν προηγηθεί, να προλάβει τον χαμένο χρόνο : Δικτατορία Μεταξά, Πόλεμος και Κατοχή, Εμφύλιος και μετεμφυλιακή τρομοκρατία.

Η Χούντα των επίορκων θα λειτουργήσει τελικά σαν έκτρωση χωρίς αναισθητικό στο ήδη προχωρημένης εγκυμοσύνης έμβρυο της νέας Ελλάδας. Και ίσως για αυτό, έκτοτε αδυνατεί πια να «συλλάβει».


21η Απριλίου. Οι συνωμότες, έδρασαν «εις το όνομα της πατρίδος» και των «παραδόσεών της αίτινες εκινδύνευον από αλώσεως…»


Έτσι, για να μην κινδυνεύσουν οι ψυχές μας, «Διά προκηρύξεως του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου κ. Οδ. Αγγελή, απαγορεύονται καθ' άπασαν την Επικράτειαν και καθ' οιονδήποτε τρόπον η μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής και ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη» .

Και…σωθήκαμε! Όμως δεν είναι αστείο.

Μόνο για αυτό, μόνο για το γεγονός πως ένα καθεστώς απαγορεύει μια μουσική, έναν συνθέτη, αρκεί για να το φτύσει κάποιος κατάμουτρα.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο απαγορευμένος συνθέτης.

Αλλά βέβαια, οι συμμορίτες του 1967, δεν έμειναν εκεί.
Προκειμένου να μας προστατεύσουν απαγορεύουν με επίσημη λίστα, περίπου 800 συγγραφείς.
Ανάμεσά τους ο εξόχως επικίνδυνος «δια την τάξιν» Λέων Τολστόι, ο Μπαλζάκ, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, ο Σαρτρ και ο Λουί Αραγκόν.
Επιχειρώντας δε να ασφαλίσουν «τας ελληνοχριστιανικάς παραδόσεις»…διασκευάζουν (!!!) τον Αριστοφάνη στην Ειρήνη όπου το έργο…κόβεται κατά το μισό και, απαγορεύεται ο τίτλος του «Ειρήνη» διότι «περιέχει κομμουνιστικάς νύξεις».
Η Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών απαγορεύει ολοκληρωτικά τις Ικέτιδες και τις Τρωάδες του Ευριπίδη και, τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Οι Έλληνες, με την εγκατάσταση της δικτατορίας, έχασαν τη φωνή τους.
Μπήκαν σε μια οδυνηρή αλαλία, καθώς, όλα εκείνα τα ωραία και καινούργια που συνέβαιναν μέχρι πριν από λίγο, αίφνης τελούν υπό διωγμό.


Τέρμα οι συναυλίες.

Τα θέατρα άδειασαν.

Οι μπουάτ έκλεισαν.

Ήταν σαν ένας κήπος που άνθιζε και φούντωνε και ξαφνικά κάποιοι έκοψαν το νερό. Στέγνωσαν τα πάντα. Δεν ήταν δα και δύσκολο.

Ο κόσμος ήταν αφόρητα ταλαιπωρημένος. Η πρόσφατη ιστορία του τον έχει εξουθενώσει και σε αυτό, προστίθεται η απέραντη ανέχεια.

Η Συλλογική Συνείδηση, αθροιστικά, είναι κυριαρχημένη από Τρόμο, Κόπωση και Απαισιοδοξία.

Έτσι, η απόλυτη επικράτηση του ελαφρολαϊκού, του απόλυτου «τίποτα» σε συνδυασμό με την συστηματική καλλιέργεια της περιφρόνησης προς τις Τέχνες την Κουλτούρα και τους Διανοούμενους ήρθαν σαν ώριμα φρούτα.

Η Δικτατορία, είναι αυτή που διέλυσε κυριολεκτικά κάθε ηθική αντίσταση.
Έβαλε τις πιο βαθιές ρίζες στο δέντρο του αγοραίου λαϊκισμού, δίδαξε τον χαφιεδισμό και το γλείψιμο ως μέσον επιβίωσης, διέρρηξε με λίγα λόγια, κάθε τι το υγιές που υπήρχε.

Και βόλεψε έτσι, δυστυχώς, όλο σχεδόν το μετέπειτα πλέγμα Εξουσίας.

Ένα εξουσιαστικό πλέγμα στο οποίο πολλές φορές, απίστευτες μετριότητες, ανθρωπάκια θλιβερά και αστοιχείωτα , βρέθηκαν να είναι αγιοποιημένα λόγω συγκυριών και κατέλαβαν υπεύθυνες θέσεις χαμηλώνοντας έτσι απελπιστικά τον ποιοτικό πήχη της διακυβέρνησης του τόπου.

Η δικτατορία, άνοιξε το λάκκο.

Το ΠΑΣΟΚ και ο καθεστωτικός λαϊκισμός του έριξαν την πρώτη ταφόπλακα.

Η Ν.Δ. του ανιψιού Καραμανλή αποτελείωσαν το έργο μετατρέποντας τον τάφο σε χωματερή.

Το μόνο που μπορώ πια να σκεφτώ, είναι εκείνος ο στίχος του Θεοδωράκη-ελπίζω να τον θυμάται και ο ίδιος: Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος,/ πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις, / αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά.

2010: Ο Μάριος Ζ είναι ακόμα στη φυλακή για δύο σαμπουάν που τα βάφτισαν μολότοφ.

Κατά τα άλλα, κάποιοι επικίνδυνα υποκριτές ή ανόητοι αναρωτιούνται για τα αίτια που γεννούν την «τρομοκρατία».

Ναι, μοιάζει με κάθοδο στον Άδη αυτός ο στοχασμός.

Γιατί, σκέφτομαι πως όλα, ξεκίνησαν ακριβώς τη στιγμή που η Ελλάδα, επιχειρούσε να βρει για πρώτη φορά στους νεώτερους χρόνους το Πρόσωπό της.

ΥΓ1: Η φωτογραφία στην κορυφή, που θα μπορούσε να έχει για τίτλο "δρόμος του πουθενά" με την όποια ελπίδα να κοιτάζει αλλού, είναι τραβηγμένη στη Λεμεσό λίγο πριν από το ξημέρωμα.

ΥΓ2:Το ποίημα του Αλεξανδρινού "Οι Εχθροί" είναι από τη σειρά "Τα κρυμμένα" και η ακριβής ημερομηνία της συγγραφής του, είναι απροσδιόριστη. Βρίσκεται στην έκδοση "Τα κρυμμένα" που έκανε το 1993 ο Ίκαρος


Συμπλήρωμα:

Όταν έστελνα στο tvxs το άρθρο χθες το μεσημέρι δεν είχα ακόμα πληροφορηθεί την «απελευθέρωση» του Μάριου Ζέρβα. Βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί συνιστά τραγέλαφο η αποφυλάκιση υπό «περιοριστικούς όρους» ενός ανθρώπου που συνελήφθει γιατί διαδήλωνε και θεωρήθηκε περίπου τρομοκράτης επειδή είχε στο σακίδιό του σαμπουάν τα οποία η λογική των πραιτόρων μεταποίησε με χυδαία κουτοπονηριά σε μολότοφ.


Συνιστά επίσης τραγέλαφο και Καφκικό εφιάλτη, πως αυτός ο άνθρωπος κρατήθηκε δέσμιος για τόσο καιρό ενώ πάμπολλοι πολίτες, γονείς μαθητών του και άλλοι, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να δηλώσουν επώνυμα την στήριξή τους στον Μάριο Ζέρβα επιβεβαιώνοντας με τους πλέον κατηγορηματικούς τρόπους την απόλυτη πίστη τους στο ήθος του –ζωγραφίζοντας έναν άνθρωπο που απλά, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συμμετείχε σε βανδαλισμούς.


Συνιστά τραγωδία και φρίκη η περίπτωση του Μάριου αλλά και του κάθε Μάριου-γιατί δεν είναι ο μόνος- όταν αυτά συμβαίνουν σε ένα Κράτος (;) στο οποίο κυκλοφορούν ελεύθεροι δεκάδες αισχροί καταχραστές της δημόσιας περιουσίας, δεκάδες συστηματικοί κλέφτες και άρπαγες, όλοι αυτοί που ανερυθρίαστα υποθήκευσαν το μέλλον του τόπου και ακύρωσαν τα όνειρα εκατομμυρίων νέων ανθρώπων.


Μετά από μία παρανοϊκή και παρατεταμένη ηθικά παράνομη κράτηση, τον απελευθέρωσαν με «περιοριστικούς όρους» αυτοί, που συστηματικά τρομοκρατούν συνειδήσεις και τεμαχίζουν οτιδήποτε επιχειρεί να βγάλει το κεφάλι από τα σκατά.


Ακυρώνοντας έτσι εν τέλει ακόμα και την φερόμενη ως επιτυχία τους εάν και εφ’ όσον εξάρθρωσαν τους αυτόκλητους εκδικητές κουμπουροφόρους του «Επαναστατικού Αγώνα» και του κάθε «Επαναστατικού Αγώνα» .

Αν ποτέ αναζητήσουν με ειλικρίνεια τη γενεσιουργό αιτία της «τρομοκρατίας» θα πρέπει να αυτοκτονήσουν μπροστά στον καθρέπτη τους.


Γιώργος Πήττας για τον Πολίτη και το TVXS


16 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Ήλθε το τέλος εποχής της πιο καταστροφικής, διεφθαρμένης, άχρηστης, ανίκανης, αφιλότιμης και τεμπέλικης γενιάς που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα, της γενιάς του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης... Αυτό είναι και το ρεζουμέ της όλης υπόθεσης και χαίρομαι πολύ γι'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον. Ομολογώ δε γνώριζα το εύρος των γελοιοτήτων της χούντας. Το μόνο που θυμάμαι αμυδρά είναι η παραίνεση του απολίτικου πατέρα μου, να βάζουμε χαμηλά τον Θεοδωράκη μπας και ακούσει κανείς – και αυτά επί χούντας … στον Στρόβολο!
Στο τέλος κάπου χάνομαι, αλλά δεν πειράζει.

Όμως έχω ένσταση: η μετριότητα στους πολιτικούς είναι το ίδιο φυσιολογική όσο η μετριότητα στους … ανθρώπους! Δεν είναι απ’ ευθείας συνέπεια της χούντας η ποιότητα της κατάστασης που επικράτησε τα περισσότερα εκ των 36 χρόνων που παρήλθαν από τότε.

Cyprus Republic είπε...

Alli mia eksairetiki kai kyriws diaforetiki analysi!

Oi geloiotites ta egklimata tis Xountas akoma epidroyn stin zwi mas.

Tha symfnisw gia prwti fora me ton Imaginos gia to telos tis genias tis metapoliteysis pou se syndyasmo me polla alla gegonota pou proigithikan katestrepsan tin Ellada.

Ke Pitta poia i gnwmi sas gia to IMF kai tin emploki toy???

Phivos Nicolaides είπε...

Πάντα ωραία τα λες και τα γράφεις αγαπητέ φίλε Γιώργο. Καλή σου βδομάδα.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Skorpion είπε...

Βασικα αυτα που λες ειναι τα πιο λιγα απο αυτα που μπορει καποιος να κατηγορησει την Χουντα, απο αυτα που εχουν κανει. Εχεις δικιο σε αυτη σου την αναρτηση. Να πω πως ενω επαιξε ρολο για το εκτρωμα της μεταπολιτευσης, εχωντας τον νου την Ισπανια που ειχε και αυτη εκτρωματικες καταστασεις στο παρελθον της, δεν θα ριξω ολη η το κυριο μερος της ευθηνης (αλλα ευθηνη υπαρχει) για τα χαλια της μεταπολιτευσης στην Χουντα. Βεβαια δεν μπορει παρα να υπαρχει ευθηνη, οταν ως προφαση την Χουντα, συγκεκριμενες ιδεολογιες, συγκεκριμενες νοοτροπιες και συγκεκριμενοι ανθρωποι, πειραν και ασκησαν συγκεκριμενου τυπου εξουσια. Και βεβαια το δραμα του εμφυλιου το οποιο συνεχιστηκε και στην μετα εμφυλιακη εποχη (οχι μονο επι Χουντας), βεβαια επιδρασε και στην μεταπολιτευση.

Απλως να παρατηρησω πως η ιστορια απεδειξε πως τουλαχιστον στην αρχη της επιβολης ενος δικτατορικου καθεστωτος, δυσκολα υπαρχει μαζικη αντιδραση. Δεν ειναι ευκολο για τον κοσμο να αντιδρασει. Και εφοσον εγω δεν εζησα ετσι καταστασεις, τουλαχιστον επι προσωπικου δεν δηλωνω αλλα ουτε ξερω το τι θα εκανα. Δεν μου ειναι τοσο ευκολο να κατηγορησω τον κοσμο που δεν ξεσηκωθηκε το 67 παρολο που αυτο θα ηταν το πιο σωστο να κανει.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αγαπητέ Scorpion, ο κόσμος δεν αντέδρασε γιατί είχε κατάλληλα προετοιμαστεί για να μην αντιδράσει. Με το παρακράτος να κυβερνά, με τις ίντριγκες και διαπλοκές του πολιτικού συστήματος, με την προοπτική πολιτικής αλλαγής που δεν συνέφερε τους επικυρίαρχους αυτού του τόπου, ΟΛΟ το σύστημα καλλιέργησε συστηματικά τον φόβο και την απαξίωση. Συμπυκνωμένη η προσπάθειά του μπορεί να αποδοθεί με ένα άρθρο της Βλάχου στην "έγκυρη" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του τότε που κατέληγε στο "δεν βρίσκεται και ένας Λοχίας να μας σώσει;"
Βεβαίως, η χούντα παρουσιάζεται στις νέες γενιές ως "ένστολη" για χίλιους δυό λόγους που ο χώρος δεν επαρκεί για να τους παραθέσουμε. Αλλά η χούντα είχε πρωθυπουργό Αρεοπαγίτη δικαστικό, ορκίστηκε ενώπιον του Βασιλιά από Αρχιεπίσκοπο, κανένας θεσμικός αρχιλειτουργός δεν παραιτήθηκε από την πρώτη στιγμή, ούτε Ακαδημαϊκός, ούτε Δικαστικός, ούτε Πανεπιστημιακός...
Η χούντα ήταν μηχανισμός που το ίδιο το σύστημα εξέτρεφε για το δικό του συμφέρον (και των πατρώνων του) όπως αποδείχτηκε εφτά χρόνια μετά που μας ξανακαβάλησε, όπως αποδεικνύεται συνεχώς μέχρι και τις μέρες μας.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Skorpion είπε...

Αυτα που αναφερεις δεν εξηγουν απλως το γιατι δεν αντεδρασε αλλα γιατι οι ιδιορυθμη κατασταση που επικρατουσε εκανε τον ερχομο της Χουντας ως κατι ευπροσδεκτο. Βεβαια αναφερω τωρα αποψεις αλλων και δεν ξερω κατα ποσο εκφραζουν την αποψη της πλειοψηφιας της εποχης. Ατομα που εζησαν τα γεγονοτα λενε πως οντως στην αρχη, λογω των πολιτικων εξελιξεων της εποχης, χωρις να γνωριζουν το μεγεθος της τρελας των Χουντικων ισως και να ειδαν με ευπροσδεκτο ματι την Χουντα.

Δεν νομιζω ομως το συνολο του πολιτικου συστηματος προ Χουντας, σκοπιμα να δουλευε για την Χουντα. Απλως ετυχαν να γινουν ετσι τα πραγματα. Τι εννοεις ακριβως ;

Στην επιφανεια εχουν βγει πληροφοριες για πραξικοπηματα, αντιπραξικοπηματα, δολιοπλοκιες. Η περιπτωση διενεργεσης πραξικοπηματος για την εποχηφαινεται να ηταν βεβαιαη και δεν ετυχε απλως. Αυτο που ετυχε, ηταν πως οι συγκεκριμενοι πετυχαν.


Και παρολο που και βασανηστηρια, διαφορα μετρα που αγγιζαν φασισμο και χωροφυλακη και και,και, υπηρχαν και πριν, και παλι δεν νομιζω η υπαρξη τους να αντικατοπτρίζε ολοκληρο το πολιτικο συστημα της εποχης.


Αυτο που θελω να πω ειναι πως ακραιες αποψεις περι βασανηστηριων, δηλωσης φρονηματων κτλ υπηρχαν, αλλα δεν ηταν τοσο διασπαρτες παρολο που ετυχε τετοια ατομα ακομα και στην κυβερνηση Καραμανλη, να παρουν την εξουσια. Αυτη την εντυπωση τουλαχιστον εχω.


Ως εξουσια, οι Χουντικοι καταφεραν και επιβληθηκαν.

Η ανοχη και η συνεργασια στο καθεστως της Χουντας, δεν νομιζω να σημαινε πως ολοι συμφωνουσαν μαζι τους. Απλως φαινεται πολυ κοσμος να πιστευε πως ηταν η ωρα για να υπαρξει μια Χουντα, και ετυχε η Χουντα να ηταν οι συγκεκριμενοι συνταγματαρχες.

Το πολιτικο συστημα οντως ανοιξε τον δρομο για την Χουντα, αλλα δεν θεωρω πως εγινε λογω δικης του βουλησης. Μαλλον λογω αποτυχιας ολων των γνωστων ονοματων, ετσι που τους βαρεθηκε ο κοσμος και τους μισησε. (Ολοι γνωριζουμε ποια ειναι τα γνωστα ονοματα.)

να δεχτω πως ο Βασιλιας ως μερος του λεγομενου "συστηματος" ηθελε πραξικοπημα.

Αφου το πραξικοπημα πετυχε και εγιναν εξουσια, τους αναγνωρισαν και ολοι οι υπολοιποι.

Εγω ειμαι απο αυτους που δεν πιστευω πως οι Αμερικανοι διοργανωσαν το πραξικοπημα. Πιστευω ομως πως ενα καθεστως που προκυπτει απο πραξικοπημα και ειναι δικτατορια, ειναι πολυ ευαλωτο και οι ηγετες του, Α)υπο νεους ορους πλεον, θα προσπαθουν να εξαγορασουν αναγνωριση και ξενη βοηθεια-συμμαχιες,Β) το καθεστως ειναι ασταθες καθως ο κινδυνος πραξικοπηματων απο τους αλλους πραξικοπηματιες η παραγοντες η λαικων επαναστασεων ειναι παντοτε ορατος. Ενας επιπλεον ορος να μην ασκειται με προσοχη πολιτικη που να επικεντρωνεται στα λεγομενα εθνικα συμφεροντα. Γ) ως δικτατορια, δεν τους ελεγχει κανενας και οι συγκεκριμενοι μπορει να ειναι τρελοι.

Γιατι τα αναφερω αυτα ; Για να εξηγησω την επιζυμια σταση της Χουντας στην εξωτερικη πολιτικη. Διοτι δεν πιστευω πως η εξηγηση εχει να κανει με συνομωσιες. Η Ελλαδα ηταν που ηταν ευαλωτο,αδυναμο και ασταθες κρατος, με την Χουντα τα πραγματα εγιναν ακομα χειροτερα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αγαπητέ Scorpion,
με τη λήξη του Β ΠΠ, η γη μοιράστηκε (όπως συνήθως γίνεται ιστορικά) από τους νικητές σε "ζώνες επιρροής" για την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων (κυρίως στη διασφάλιση φτηνής ενέργειας). Για τη διατήρηση των κεκτημένων ιδρύθηκαν το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Με την ανάπτυξη κάποιων χιλιάδων πυρηνικών όπλων, "εξασφαλίστηκε" ισορροπία τρόμου που απέκλειε ένοπλη διεκδίκηση επικυριαρχίας πέρα από τα συμφωνηθέντα.
Η περίοδος που ακολούθησε ονομάζεται Ψυχρός Πόλεμος κατά τη διάρκεια του οποίου και οι μεν και οι δε προσπάθησαν να "φάνε κομμάτι από την πίτα" του άλλου χρησιμοποιώντας πολιτικά/οικονομικά μέσα και προβάλλοντας τη στρατιωτική τους ισχύ (ΚΟΥΒΑ), μερικές φορές χρησιμοποιώντας την (ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΒΙΕΤΝΑΜ, ΚΟΡΕΑ).
Στα δικά τους "κομμάτια της πίτας" φρόντισαν να εγκαταστήσουν πολιτικά συστήματα στενά δεμένα στο άρμα τους και να αναπτύξουν πολιτικοστρατιωτικούς εσωτερικούς μηχανισμούς άμυνας για να εξασφαλίσουν την επικυριαρχία τους. Όποιο σύστημα αποτύγχανε να διατηρήσει τα κεκτημένα, αντιμετωπίζονταν με εσωτερικά πραξικοπήματα ή εξωτερικές επεμβάσεις (π.χ.ΟΥΓΓΑΡΙΑ-ΤΣΕΧΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ, ναι Ιταλία όπου το 1973 αποκαλύφθηκαν τα σχέδια επιβολής δικτατορίας).
Στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα που εγκαταστάθηκε, χαμένο στις συνήθεις διαπλοκές και διαφθορές, συγκυβερνώντας με ένα ανεξέλεγκτο παρακράτος, φάνηκε αδύνατο να διατηρήσει το πλοίο στη ρότα των συμφωνηθέντων επικυρίαρχων και το 1958, η ΕΔΑ, (το απαγορευμένο ΚΚΕ χωρίς τον "κομμουνιστικό" μανδύα) πήρε κοντά στο 26% στις εκλογές.
Ο "κίνδυνος" ανατροπής των συμφωνηθέντων δια της πολιτικής οδού (με σοβιετική επιρροή) ήταν προφανής.
Το αποτέλεσμα ήταν ...φυσιολογικό και εμφανές σε όλους όσους εμπλέκονταν στα κοινά. Ενεργοποιήθηκαν οι εσωτερικοί αμυντικοί μηχανισμοί του συστήματος που ήταν "δύο σ' ένα".
Ένας μηχανισμός, των συνταγματαρχών που καθοδηγούνταν από τους Αμερικάνους και ένας -παράλληλος και διασυνδεδεμένος με τον πρώτο- των στρατηγών που καθοδηγούνταν από τους Άγγλους με τοποτηρητή το παλάτι. Οι Αμερικανοί πρόλαβαν τους Άγγλους αφού αυτοί, μετά τον εμφύλιο, τους είχαν αποδώσει την επικυριαρχία επί της Ελλάδας και ξεφορτώθηκαν για τα καλά και την Αγγλική παρουσία στην Ελλάδα μεθοδεύοντας το διώξιμο του βασιλιά μέσω της χούντας τους.
Το ότι μετά από επτά χρόνια δικτατορίας, ο ίδιος λαός βγήκε στους δρόμους να ζητωκραυγάσει υπερ του ίδιου πολιτικού συστήματος που έφτυνε (εξ ου και η μη αντίδρασή του στο πραξικόπημα) το μόνο που αποδεικνύει είναι τη "χρησιμότητα" της εφαρμογής της ψυχολογίας της μάζας στα πολιτικά πράγματα. Έτσι εξασφαλίστηκε για πολλά χρόνια η διατήρηση της χώρας στο άρμα που συμφωνήθηκε, έτσι αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται οι αναγκαίες βάσεις στα κρίσιμα γεωστρατηγικά σημεία της περιοχής μας.
Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, περάσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο για το ποιός θα επωφεληθεί από τις γεωπολιτικές "αναπροσαρμογές".
Η Γερμανία κατάφερε οικονομικά ό,τι δεν κατάφερε στρατιωτικά. Όλα τα εδάφη που καλόβλεπε ο Χίτλερ, εντάχθηκαν στην ΕΕ υπό την ηγεμονία της. Οι Αμερικάνοι αντέδρασαν σπασμωδικά κι άρχισαν τα παραμύθια για "αντιπυραυλικές ζώνες" κλπ σε Πολωνίες Τσεχίες και βάλε. Δεν το πέτυχαν, αλλά και δεν το χώνεψαν ποτέ. Όπως δεν χώνεψαν και την ένταξη Ελλάδας-Κύπρου στην ΕΕ. Και πέρασαν στην αντεπίθεση. Διάλυσαν τα Βαλκάνια, εγκατέστησαν το στρατό τους στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και έφτιαξαν "προτεκτοράτα" τους (Σκόπια-Βοσνία-Αλβανία) αποσταθεροποιώντας την κατάσταση και εξασφαλίζοντας μελλοντικά στρατηγικά αποθέματα ενέργειας. Οι Ρώσσοι αισιοδοξούν ότι θα επανακτήσουν την επικυριαρχία στην Ευρώπη με τη θηλειά του φυσικού αερίου και ...η ζωή συνεχίζεται. Αυτά που ζούμε τώρα στην Ελλάδα είναι η συνέχιση αυτού του πολέμου επιρροής (τώρα με οικονομικά όπλα).
Μη θεωρείς λοιπόν τη χούντα ως προκύψασα εξ ουρανού λόγω του "εκφυλισμού" των πολιτικών. Τίποτα δεν είναι συμπτωματικό στην ιστορία. Ούτε η συγνώμη του Κλίντον για τη χούντα βεβαίως...

Skorpion είπε...

Αγαπητε Κωστα Γκορτζη,

λογω καποιου σφαλματος, αυτα που ανεφερα στα υπολοιπα που ειχες γραψει εχουν χαθει. Σε συνοψη και σε συντομια.

1.Λες πολλα σωστα. Πιστευω πως δεν ηταν αδυνατον να εχουν εμπλοκη σε πραξικοπημα οι Αμερικανοι, αλλα πως δεν εχουμε στοιχεια για αυτο. Επισης μπορουν να εξηγηθουν τα γεγονοτα χωρις την αναγκη να δεχτουμε την εμπλοκη των Αμερικανων στο πραξικοπημα. Πχ θεωρω την Χουντα σε μεγαλο βαθμο Αμερικανοελεγχομενη. Σε μεγαλυτερο βαθμο σιγουρα απο οτι το προηγουμενο καθεστως. Μπορουμε σε διαφορες πραξεις των Χουντικων, στην Κυπρο και αλλου, να δουμε την εμπλοκη των Αμερικανων. Εξηγησα τους λογους γιατι αυτο συνεβαινε. Ας προσθεσουμε και λογους προσωπικης ιδεολογιας πιθανον των Χουντικων.

2. Καταλαβαινω τωρα τι εννοεις με συστημα. Απλως αναφερω οι κυριες πολιτικες δυναμεις αντιπαθουσαν τους Κομμουνιστες. Το πολιτικο συστημα ηταν ηδη αντικουμμουνιστικο. Η ΕΔΑ δεν μπορουσε να κανει κυβερνηση. Θεωρω πως ο ισχυρος Βασιλιας που ηθελε πραξικοπημα δεν αντικατοπτριζε ολοκληρο το πολιτικο συστημα.

Ενα πιθανο σεναριο που εχω ακουσει, ειναι σε συνδιασμο με τα τεκτενομενα στην Κυπρο και την σταση του Μακαριου σε διαφορα θεματα (σχεδιο Ατσετσον, Αδεσμευτοι, σχεσεις με σοβιετικη ενωση και πως μας εσωσε διαφορες φορες στο ΣΑ) , και τα του ΕΔΑ, η υπαρξη του Ανδρεα Παπανδρεου ειναι αυτο που φοβιζε τους Αμερικανους καθως ο Γεωργιος Παπανδρεου τον ειχε σε αδυναμια. Το ΕΔΑ απο μονο του δεν πιστευω να προκαλουσε ανησυχια. Πως σου φαινεται αυτο το σεναριο ; Οπως ειπα, εγω δεν κινουμαι με την λογικη πως ηταν αδυνατον για τους Αμερικανους να διενεργησουν το πραξικοπημα. Απλως πιστευω πως τα παζλ της ιστοριας ταιριαζουν και να εγινε χωρις να το περιμεναν το συγκεκριμενο τουλαχιστον πραξικοπημα απο τους συγκεκριμενους.


3. Ο αριθμος των σχεδιαζομενων πραξικοπηματων της εποχης, απο την αλλη ειναι σοβαρο στοιχειο που πρεπει να τυχει επεξεργασιας.



λες

«Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, περάσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο για το ποιός θα επωφεληθεί από τις γεωπολιτικές "αναπροσαρμογές".»

Συμφωνω σε ολα οσα λες απο αυτο το σημειο και μετα. Πιστευω πως η σωστη αντιδραση δεν ειναι να «κλαιμε την μοιρα μας» και να αισθανομαστε μισος και οργη,«διοτι αδικηθηκαμε» αλλα να γινουμε και εμεις παιχτες σε αυτο το παιχνιδι.

Εχω βαρεθει να ακουω πολιτικους μας να λενε «το κλειδι της λυσης ειναι στην Αγκυρα». Η «Η Τουρκια ειναι πανισχυρη». Σε καποια φαση λειτουργει ως δικαιολογιας για την δικη μας απουσια πολιτικης. Πχ. Εαν η Τουρκια κρατα το κλειδι λυσης, τοτε πρεπει να εχουμε περισσοτερους στοχους παρα μοναχα την λυση του κυπριακου.

Απο την αλλη, ειναι πολυ σημαντικο να γνωριζουμε ολοι το τι συμβαινει στη γεωπολιτικη σκακιερα και που στεκεται η καθε πλευρα. Διοτι μετα θα βγει καποιος Γιωργος Παπανδρεου και θα διαλυσει τις προοπτικες για τον αγωγο που θα εκανε Ελλαδα σε συνεργασια με την Ρωσια.(Αλλα μαλλον και οι Βουλγαροι ειχαν δευτερες γνωμες). Προς ποιου οφελος ; Θυμαμαι παντως τις ανακοινωσεις των Αμερικανων για τον αγωγο. Το ελεγαν ξεκαθαρα, σταματηστε, αλλιως.

Αρα μαλλον η Τουρκια ειναι αυτη που πλεον θα κανει μπιζνες με τους Ρωσσους.

Μαλλον οντως στην Κυπρο υστερουμε απο ηγετες με γεωπολιτικη αντιληψη.


λες
«...η ζωή συνεχίζεται. Αυτά που ζούμε τώρα στην Ελλάδα είναι η συνέχιση αυτού του πολέμου επιρροής (τώρα με οικονομικά όπλα).»

Δεν διαφωνω σε αυτο που λες. Απλως για τα οικονομικα χαλια της Ελλαδας, μαλλον μεγαλυτερη ευθηνη εχουν οι Ελλαδιτες οι ιδιοι. Βεβαια παιζεται εδω μεγαλο παιχνιδι, για το μελλον οχι της Ελλαδας (αυτη ειναι το πιονι) αλλα της Ευρωζωνης, του Ευρω, της ηγεμονιας της Ευρωζωνης, τι θα γινει με χωρες που ειναι κοντα στα χαλια της Ελλαδας, εαν θα εχουμε ευρω στο μελλον και με ποιου τυπου, κτλ κτλ.

Και οι παιχτες σε αυτο το παιχνιδι δεν ειναι μονο οι Γαλλοι και οι Γερμανοι(που ισως εδω να μην εχουν τα ιδια συμφεροντα) και οι υπολοιποι Ευρωπαοι, αλλα και οι Αμερικανοι.

Πιστευω ομως πως τον κυριο λογο για τα χαλια της οικονομιας της Ελλαδας εχει η ιδια η Ελλαδα.

Για το «Γιατι τωρα», πιθανον να παιζουν ρολο και αλλοι.

Skorpion είπε...

Για το 2 βλ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CE%91%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1 Υποθεση Ασπιδα.

Αυτο το σεναριο,θεωρω πως συγκεντρωνει αρκετες πιθανοτητες. Και παλι ομως, υπαρχει η πιθανοτητα οι Αμερικανοι να απουσιαζαν απο τα τεκτενομενα.

Skorpion είπε...

Το απο πανω λινκ δουλευει με copy paste.

Ανώνυμος είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CE%91%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1 Υποθεση Ασπιδα

+

ktvm2.6600.org

teleffonov.net

naukograda.net

google-server16.info


δουλευει με copy paste!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Scorpion, αν όλα αυτά είναι συμπτώσεις και σενάρια, δεν θα ζητούσε συγνώμη για τη χούντα ο Κλίντον...
Τον αντρέα δεν τον φοβόντουσαν καθόλου οι Αμερικάνοι. Ούτε είναι σύμπτωση ότι μ' αυτόν εμπεδώθηκαν στέρεα τα αμερικανικά συμφέροντα (Βάσεις-επανασύνδεση με ΝΑΤΟ κλπ)...
Ούτε τώρα είναι σύμπτωση που μας αλυσσοδένουν με το ΔΝΤ επί Γιώργου για τον επόμενο αιώνα. Ούτε είναι σύμπτωση η κοινή πορεία Οζάλ, Τσιλέρ, Γιώργου, Αντώνη από την "ακαδημαϊκή" τους επιμόρφωση μέχρι την αναρρίχησή τους στην εξουσία.
Και, βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι σύμπτωση τυχαία αλλά βασίζονται στην γενικότερη αμορφωσιά μας στην οποία μας βουλιάζουν από τα μικράτα μας για να μην αντιλαμβανόμαστε τα πραγματικά αίτια. Και στο "αμύνεσθαι περί πάρτης, ...τοις κείνων χρήμασι πειθόμενοι"... στο οποίο διαπρέπουμε από αρχαιοτάτων χρόνων αυτοκαταστρεφόμενοι.
Για τα υπόλοιπα (που όπως βλέπω αντιλαμβάνεσαι και αναλύεις σωστά) δεν φτάνει ο χώρος, και αν, με το καλό, επισκεφτώ το χρυσοπράσινον φύλλον ριγμένο στο πέλαγο, ευχαρίστως να συμμετέχω σε ανοιχτή συζήτηση που μπορεί να οργανώσει ο οικοδεσπότης του μπλογκ. :-)

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!