Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ποιο Κυπριακό;

Δεν έχουμε ποτάμια,

δεν έχουμε πηγάδια,

δεν έχουμε πηγές.

Μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές.

Που ηχούν και που τις προσκυνούμε.

Ο τόπος μας είναι κλειστός.

Τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες.

Γιώργος Σεφέρης

Ακούω εσχάτως παράγοντες να περιφέρονται περιχαρείς στα μικρόφωνα και τις κάμερες με τον γνωστό στομφώδη τρόπο τους, και να διατυμπανίζουν ανερυθρίαστοι:


«Η Κύπρος, έλυσε το υδατικό της πρόβλημα».


Είναι πραγματικά απελπιστικό να έχεις σε έναν τόπο «παράγοντες» που θεωρούν όλους τους Πολίτες ηλίθιους…

Όσο κοιτάζω και ξανακοιτάζω τις μελέτες και τις προβλέψεις των Ειδικών τόσο πιο βέβαιος είμαι πως απευθύνονται (οι παράγοντες) αποκλειστικά σε εκείνο το «αχάπαρο» τμήμα των ψηφοφόρων τους που θεωρούν πως το υδατικό τελειώνει την ώρα που γεμίζει η πισίνα τους.


Ή πως δεν υπάρχει υδατικό πρόβλημα εφ’ όσον έχουν αρκετό για να πλύνουν τα αυτοκίνητά τους.

Αυτά τα αυτοκινητάκια που παρκάρουν σε πεζοδρόμια, σε εισόδους, σε θέσεις αναπήρων, που δεν σταματάνε στις διαβάσεις, που τρέχουν με 100 σε γειτονιές, που παρκάρουν σε γωνίες εμποδίζοντας την ορατότητα σε πεζούς και πάει λέγοντας.

Οι περισσότεροι από δαύτους, δεν επικοινωνούν καν με έννοιες όπως «μέλλον», «προοπτική» «βάθος χρόνου».

Η σκέψη τους σταματάει στις καταθέσεις τους ή ακόμα πιο πολύ στην επιδειξιομανία τους , που κατά κανόνα δεν καθρεφτίζει την πραγματική οικονομική τους δύναμη που μάλλον συγγενεύει με την πνευματική τους ένδεια.


Είναι οι Κύπριοι εκπρόσωποι της Κ.Δ.Ο.Α. (Κτηνώδης Δύναμη Ογκώδης Άγνοια)


«Εν έχει πια η Κύπρος πρόβλημα νερού σιορ, πώς να το κάνουμε. Ελύσαμέν το!»


Και, οι πάσης φύσεως «οπαδοί» ριγούν από υπερηφάνεια για τον «δικό» τους.

Δεν διαφέρουν σε τίποτα ποιοτικά, από το ανθρωποειδές που μπήκε στο γήπεδο τις προάλλες κραδαίνοντας ένα δύσμοιρο κουνέλι βαμμένο πορτοκαλί.

(αλήθεια αυτός ο τύπος κυκλοφορεί ελεύθερος ακόμα;)


Όχι, δεν λύσαμε το Υδατικό μας πρόβλημα.

Οι διαβόητες αφαλατώσεις λύνουν μόνο τα προβλήματα που σχετίζονται με τα αστικά κέντρα. Ναι, με τις αφαλατώσεις- αν γίνουν- όσοι νοιάζονται για τις πισίνες τους, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι-έτσι κι αλλιώς εν αφασία ευρίσκονται.


Γιατί κανείς δεν λέει στον κόσμο πως δουλεύουν οι αφαλατώσεις;

Γιατί κανείς δεν αναφέρει πως έχουν θεόρατο περιβαλλοντικό κόστος καθώς ρυπαίνουν ασύστολα ενώ καταπίνουν απίστευτες ποσότητες καυσίμων και ενέργειας προκειμένου να αποδώσουν;

Γιατί δεν τολμάνε να πουν πως δεν είναι καν βέβαιη η λειτουργία τους καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση τις έχει βάλει δικαίως στο μικροσκόπιο και το ενδεχόμενο να τις μπλοκάρει είναι όχι απλά πιθανό αλλά πεντακάθαρα ορατό;


Γιατί δεν λένε στους Πολίτες της Κύπρου πως σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας είναι η πρώτη που αναμένεται να στεγνώσει απόλυτα και να μετατραπεί σε έρημο στα επόμενα 40 χρόνια;

Γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο, ενδεχομένως και τον εαυτό τους;


Η εισβολή και η κατοχή από το 1974 οδήγησε τόσο την Ελεύθερη Κύπρο όσο και την Κατεχόμενη σε μία άνευ προηγουμένου άγρια καταλήστευση των φυσικών και υδάτινων πόρων.

Το αίμα που πότισε αυτή τη γη, το αίμα που έτρεξε ποτάμια ολόκληρα, δυστυχώς ούτε τα δάση συντηρεί, ούτε τα ποτάμια γεμίζει, ούτε τις πηγές δροσίζει, ούτε ανανεώνει τις γεωτρήσεις που όπου νάναι τελειώνουν.


Α, ναι, φέτος έβρεξε. Και αφού έβρεξε νιώσαμε ξαφνικά όλοι πιο ασφαλείς.


Μόνο που οι βροχοπτώσεις από τη δεκαετία του 70 και εντεύθεν έχουν μειωθεί κατά 15% και συνεχίζουν.

Γιατί, μία χρονιά βροχοπτώσεων, ή και δύο ή και τρεις ακόμα, δεν αντιστρέφουν την τάση αν τη δει κάποιος στο χρόνο.


Και η τάση μείωσης των βροχών είναι σταθερότατα ανοδική.


Ο Walter Gammeltoft, γνωστός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο «Κύριος Νερό» κρούει επίμονα τον κώδωνα του κινδύνου. Ακούει κανείς άραγε; Όχι δεν ακούει.


Προτιμάμε ως γνήσιοι Κύπριοι να κοιτάμε μόνο το απόλυτο παρόν.

Αύριο ποιος ζει; Ποιος πεθαίνει;

Η απάντηση είναι απλή:

Αύριο, η Κύπρος πέθανε.

Ούτε από τον Τούρκο εισβολέα, ούτε από τους εξωγήινους, ούτε από όλες τις φυλές του γαλαξία που επιβουλεύονται το κακό μας.


Αύριο η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ξεμείνει από φυσικούς υδάτινους πόρους. Ήτοι, δεν θα υπάρχει ούτε ένα πράσινο φυλλαράκι.


Ο χάρτης του κόσμου αλλάζει και αλλάζει δραματικά.

Είτε από το πολύ νερό, είτε από την εξαφάνισή του.


Αυτός είναι με απλά λόγια ολόκληρος ο μηχανισμός της Κλιματικής Αλλαγής.


Και η Κύπρος, τονίζει για πολλοστή φορά ο κος Gammeltoft είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής απερήμωσης, που μετά, πιάνει την Κρήτη και ανεβαίνει.


Η άγρια τουριστική ανάπτυξη, η ανεξέλεγκτη σε όγκο οικιστική έξαρση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας με την αστική υπερτροφία έφτασαν την κατασπατάληση των πόρων στο κόκκινο.

Αν αρχίσω να προσθέτω και "αναπτυξιακές" λογικές τύπου "Γήπεδα Γκολφ" δεν θα έχουμε τελειωμό...


Καθόμαστε και μιλάμε για την…εκ περιτροπής προεδρία, ενώ ακόμα πιο κρίσιμη είναι η εκ περιτροπής κατανάλωση νερού που τόσο επιπόλαια τερματίστηκε ενώ τα ύδατα που έχουν συγκεντρωθεί θα έπρεπε να φυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.


Ναι, ας μου επιτραπεί θα θεωρώ το μέλλον του Οικοσυστήματος πιο σοβαρό από το Κυπριακό (το οποίο είναι ένοχο και για τις βλάβες στο Οικοσύστημα).


Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός υδατικού αγωγού που θα ξεκινάει από την Τουρκία και θα εφοδιάζει ολόκληρη την Κύπρο με φρέσκο νερό, χωρίς τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι έτσι κι αλλιώς αμφίβολες αφαλατώσεις.


Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, πετάνε τη σκούφια τους για αυτήν την μεγάλη επένδυση.


Είναι σαφέστατο ωστόσο, πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες το έργο αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει.

Είναι όμως άλλο τόσο βέβαιο, πως οι περιχαρείς δηλώσεις του τύπου «η Κύπρος έλυσε το υδατικό της» θα μπουν υπό αυστηρότατο έλεγχο στην Ευρώπη, η οποία έχει ήδη ζητήσει σχετικές αναφορές, και μπορεί να αποδειχθούν αέρας κοπανιστός.


Και οι διαβόητες αφαλατώσεις να ακολουθήσουν τους αλησμόνητους S300.


Γιατί, ούτως ή άλλως, δεν είναι λύση στο πρόβλημα.


Η Κύπρος, είναι προ Οικολογικής Καταστροφής.


Με άλλα λόγια: Οι βίλλες , οι «μπεμβέ», τα «καγιέν» δεν πρόκειται να δώσουν κάποιο ευοίωνο μέλλον στα παιδιά σας, εκτός αν έχετε ήδη αποφασίσει πως αυτά θα ζήσουν αλλού.


Αλλά η Κύπρος, σαν χώρα, πεθαίνει.


Να τελειώσω με μία «αισιόδοξη» νότα;


Για 30 χρόνια, Ινδία και Μπανγκλαντές σφαζόντουσαν για την κυριότητα μιας νήσου στον κόλπο της Βεγγάλης. Τέρμα ο καυγάς λοιπόν. Όχι, δεν τα βρήκαν με «συνομιλίες» ή «διαπραγματεύσεις».

Απλά, η Κλιματική Αλλαγή, κατάπιε το νησί.

Εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα και έτσι εξέλειπαν οι λόγοι του καυγά.


Υποθέτω, έτσι θα λύσουμε και το Κυπριακό.


Όταν η επιφάνεια του νησιού δεν θα μπορεί να θρέψει ούτε ένα δέντρο, όταν όλα θα είναι άμμος χώμα και πέτρα, ε διάολε, θα τα βρούμε.

Πως το είπε ο Σεφέρης;

Ο τόπος μας είναι κλειστός.

Τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες.


Γιώργος Πήττας για τον Πολίτη και το TVXS


ΥΓ: Οι φωτογραφίες στην αρχή είναι: Η πρώτη (ασπρόμαυρη) τραβηγμένη σε καφενείο στα Λεύκαρα το 2008. Η αρχική λήψη ήταν έγχρωμη αλλά την επεξεργάστηκα στο Picasa3. Η άλλη είναι τραβηγμένη στη χωματερή του Κοτσιάτη τον Ιούνιου του 2009. Μπορείτε να κάνετε "κλικ" πάνω τους για να τις δείτε σε πιο μεγάλο μέγεθος.

Επίσης, κάντε κλικ είτε εδώ είτε στο κείμενο, πάνω στο όνομα του κου Walter Gammeltoft για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο που αφορά στα συμπεράσματά του στην αγγλική γλώσσα


ΥΓ2: Απόψε στην Κινούμενη Άμμο, μια περιπλάνηση σε μουσικές που μάλλον μόνο από την εκπομπή μας ακούγονται κατά το πλείστο. Emerson Lake & Palmer για να θυμηθούμε λίγο το συμφωνικό rock της δεκαετίας του 70, μία σπάνια συνεργασία των George Harrison & Alan Parsons, Ravi Shankar and Friends, Sixto Rodriguez, Lisa.Gerrard & Pieter Bourke Duality, και άλλα σπάνια.




25 σχόλια:

Skorpion είπε...

Δεν βλεπω τι εχετε προτινει. Αλλα εχεις δικιο πως οσοι xαιρονται που εβρεξε φετος και νομιζουν πως λυθηκε το υδατικο μας προβλημα , κανουν μεγαλο λαθος. Απο τα λαθη που μας εμαθαν να καμνουν οι Κυπραιοι πολιτικοι. Απο την αλλη οι αφαλατωσεις (που το υδατικο εν το μονο οπου κατι επηεν να καμει τουτη η κυβερνηση και κατι εκαμε , περισσοτερο λογω αναγκης και παραλειψεων των προηγουμενων παρα για οποιοδηποτε αλλο λογο. )

Εδωσαν καποια λυση (χωρις να λυσουν το προβλημα) και προσωπικα δεν βλεπω εγω κατι ποιο αποδοτικο και καλυτερο που μπορουσαμε να κανουμε. Σε τι κατασταση θα ημασταν περσι εαν οι αφαλατωσεις δεν γινονταν ;

Αρα συμφωνω να μην χαιρομαστε διοτι ακομα δεν λυθηκε το προβλημα αλλα να μην σνομπαρουμε τις αφαλατωσεις εκτος εαν θελουμε να ζησουμε με περικοπες και να δειψασουμε.

Υπαρχει κατι αλλο που να στοιχιζει λιγοτερο και να ειναι αποδοτικοτερο , που να μπορουμε να κανουμε ;

Γιατι σνομπαρεις τις αφαλατωσεις ;

Εγω κρινω εγκληματικο το γεγονος πως πριν το 2008 για χρονια ολοκληρα ολο λεγαμε να κανουν αφαλατωσεις και ολο δεν καναμε.

Ωσπου δεν μας ηρτε η αγια επιφωτηση απλως Φτασαμε στο χειροτερο σημειο στο υδατικο Τζαι τοτε ειπαν να καμουν αναγκαιες αφαλατωσεις. Αρα δυστυχως συμφωνω μαζι σας για το πως δεν εχουμε το απαραιτητο πλανο οχι μονο για το κυπριακο αλλα για ενα πιο απλο ζητημα.

Η συμπεριφορα διαφορων δημων στο θεμα αυτο , και καποιων που ειχαν την νοοτροπια "Εργο ; Οχι δαμε καμετε το αλλου ! " ηταν επιπροσθετο βαρος στο προβλημα.

Skorpion είπε...

Νιωθω την αναγκη να συγχαρω επισης το μπλογκ που ασχολειται με αυτο το ζητημα. Τωρα που υποτιθεται τα πραγματα πηγαινουν καλα με το υδατικο τζαι εχουμε μια απο τις πιο βροχερες χρονιες της δεκαετιας. Ειναι πολυ καλο καποιοι να αντιλαμβανοντε ποσο πλασματικα ειναι αυτα τα στοιχεια και το ποσο καλα πηγαινει το υδατικο Δεν το λενε οι σημερινοι αριθμοι αλλα πρεπει να αντιμετωπιζουμε αυτο το ζητημα με πιο μακροχρονιο σκεπτικο. Αρα καλο ειναι που αυτο το μπλογκ δεν ξεχασε αυτη την περιοδο το υδατικο διοτι ειναι τετοιες περιοδους ακριβως που πρεπει αυτοι που κυβερνουν να κανουν τα πλανα τους.

Unknown είπε...

Δεν έχω προτείνει κάτι και για αυτό δεν το είδατε!

Οι προτάσεις-κατά τη γνώμη μου και τις αντιλήψεις μου- σε τέτοια ζητήματα είναι αρμοδιότητα ανθρώπων απόλυτα Εξειδικευμένων.

Αλλιώς, κατά τα γνωστά νεοελληνικά "ήθη" θα γίνουμε για άλλη μία φορά "σεισμολόγοι" "ειδικοί επί των πυρκαγιών" " γριππολόγοι" κλπ, κλπ, κλπ... Αντιπαθώ σφόδρα το φαινόμενο και προσπαθώ να μην κάνω όσα καταλογίζω σε άλλους. Όσο μπορώ τουλάχιστον.

Επί των αφαλατώσεων:

Το εξηγώ στο κείμενο. Είναι (κυριολεκτικά) απίστευτα ρυπογόνες και ενεργοβόρες.

Πέρα όμως από τις βλάβες που θα επιφέρουν στο οικοσύστημα -ειδικά της Κύπρου που έχει την τάση να εγκλωβίζει λόγω θερμοκρασιών τα βαρέα ρυπογόνα στοιχεία- θα μας κοστίσει επιπλέον (και αυτό είναι σίγουρο) απίστευτα ποσά σε καταβολή προστίμων για παραβιάσεις των τιμών ρύπανσης.

Όταν μιλάμε για Υδάτινους πόρους, δεν εννοούμε τις βροχοπτώσεις μόνο. Κυρίως μιλάμε για τα αποθέματα του υπεδάφους που δυστυχώς πολλοί θεωρούν ως ανεξάντλητα επειδή ίσως δεν έχουν οπτική επαφή με αυτές τις πηγές.

Αλλά, ακριβώς αυτά τα νερά -τα υπόγεια- είναι που διατηρούν τις ισορροπίες, τα δάση κλπ. Και αυτά τα νερά τα έχουμε σκοτώσει με τις γεωτρήσεις και την άντληση Υδάτων για πισίνες, γκολφ και άλλες πρόχειρα και χωρίς μακροπρόθεσμες μελέτες βιωσιμότητας μελέτες υποδομές.

Skorpion είπε...

Εχεις δικαιο πως το υδατικο ειναι πολυσυνθετο . Τωρα για μια χωρα οπως στην Κυπρο οι αφαλατωσεις εδωσαν η βοηθησαν σε ενα συγκεκριμενο πολυ σημαντικο τομεα του υδατικου. Οταν φτασαμε στο αμην. Και αυτο ειναι το σημαντικο το τι παθαμε πριν λιγο καιρο. Ρωτω εαν υπαρχει κατι αλλο να προτεινουμε διοτι και εγω δεν θελω να καμω τον ειδικο και απλως βλεπω πως εχουμε ενα μερος του υπαρχοντος συστηματος το οποιο αποδιδει με ολα τα μειονεκτηματα του και εαν σταματησουμε τις αφαλατωσεις που εκαναμε θα παθουμε οτι παθαμε πριν λιγο καιρο.

Τωρα εαν η ΕΕ θα μας βαλει προστιμο , εαν , εαν δεν γνωριζω. Απλως αναφερω πως βοηθησαν οχι στην επιλυση ενος προβληματος αλλα στο να μειωσουν τις συνεπειες. Αυτο ειναι γεγονος , μερος της ιστοριας των τελευταιων δυο χρονων.

Για το τι πρεπει να γινει με τα υπογεια νερα , δεν μπορω να πω το οτιδηποτε και απλως ελπιζω οι ειδικοι να παρουν τις αποφασεις να μην κοιμουντε υπνο βαθυ αλλα να εχουν κατι υποψην τους. Και γι'αυτο και για οτιδηποτε εχει να κανει με το υδατικο ας καμουν μελετες και να παρουν αποφασεις. (Ας μην καμουν αλλες αφαλατωσεις αν δεν χρειαζονται πχ).

Ερωτηση : Ποια χρονια ειχε βρεξει παρα πολυ πριν μερικα χρονια επι προεδριας Τασσου Παπαδοπουλου ; Και τοτε ηταν ευκαρια να καμουν πλανο για τα επομενα χρονια μονο που δεν το εκαναν. Για να δουμε τι θα καμουν οι σημερινοι που ελπιζω να ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ πως ελυσαν το υδατικο.

Με λιγα λογια συμφωνουμε και στελνουμε το ιδιο μηνυμα. Να μην μεινουν αδρανεις ολοι οι αρμοδιοι γυρω απο το υδατικο γιατι οσο πανε τα πραγματα δεν πανε καλα.

Παύλος είπε...

Κοπέλια η πρόταση υπάρχει. Αγωγός νερού από την Τουρκία. Θα είναι βέβαια νερό από την αυλή του Αρταξέρξη, ποιός ξέρει με τι είδους κατάρες μιασμένο, αλλά η πρόταση υπάρχει...
Να θυμίσω όμως ότι και στην αρχή του Μεσαίωνα μετά από 15 συνεχή χρόνια ανομβρίας η Κύπρος εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, Γιώργο.

Επιτέλους, καποιος που αμφισβητει τις καθεστηκυιες προτεραιοτητες και τις συμβατικες σοφίες!
Ειχα κανει την ιδια σκεψη σχετικα με το νησακι, αλλά είπα ότι αρχισα παλι τις περιπλανησεις στο παραδοξο χιούμορ μου. Ευτυχώς, το πες εσυ!

Λες να ιδρωσει το αυτί κανενός; Και πρώτα, ημων των ιδιων;

Ν

Sceptic Anonymous είπε...

Με όλο το σέβας κύριε Πίτα αλλά νομίζω συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Το νησάκι που διεκδικούσαν η Ινδία και η Μπαγκλαντές δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο, όσο αφορά το μέγεθος. Ήταν κυριολεκτικά μια πέτρα στη θάλασσα. Αμφιβάλλω πολύ αν η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί τόσο πολύ ώστε να σκεπάσει την Κύπρο. Γενικά το όλο θέμα με την ούτω καλούμενη θέρμανση του πλανήτη είναι μάλλον μια τεράστια παραπληροφόρηση καθώς όλοι έχουν άποψη για το θέμα χωρίς καν να ξέρουμε τί ακριβώς γίνεται.

Συμφωνώ με τη σωστή διάχειριση των υδάτινων μας πόρων, αλλά δεν νομίζω να μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αφαλατώσεις. Ενδεχομένως να υιοθετήσουμε το ισπανικό μοντέλο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για σκοπούς αφαλάτωσης. Και αυτό δεν είναι κακό, ούτε και πρέπει να μας φοβίζει. Από τον καιρό που εγκαταλέιψαμε τις σπηλιές για τις πόλεις αλλάσουμε και διαμορφώνουμε το φυσικό περιβάλλον. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί αλλά ας μην γίνουμε και πολέμιοι της τεχνολογίας, ειδικά όταν κάνουμε συζήτηση μέσω διαδυκτίου!

Unknown είπε...

@Αγαπητέ μου Sceptic Anonymous -γνωρίζετε πως εκτιμώ τη σκέψη και την αντίληψή σας. Νόμιζω, πως η καθαρά συμβολική αναγωγή της συγκεκριμένης νήσου είναι ξεκάθαρη και απλή.

Ασφαλώς και η Κύπρος δεν κινδυνεύει από το να χαθεί ολόκληρη κάτω από το νερό. Αυτό όμως δεν κάνει διόλου λιγότερο σημαντικούς τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ούτε λιγοστεύει δυστυχώς την ελαφρότητα (στην καλύτερη περίπτωση) των αρμοδίων. Κατά τη γνώμη μου βέβαια.

Κυπριακόφωνος είπε...

Δεν προτείνετε κάτι για την αντιμετώπιση του υδατικού. Αν η τύχη των υδάτινων πόρων της Κύπρου είναι τετελεσμένη η λογική μας λέει γιατί τότε ανησυχούμε; όταν στερέψουν οι πηγές θα φύγουμε και εμείς αφού ούτι αλλιώς το νησί δεν θα μπορεί να φιλοξενά ζωή.

Αν εισηγείσθε ότι πρέπει να ζούμε με τους φυσικούς υδάτινους πόρους και χωρίς αφαλάτωση τότε πρέπει να σταματήσουμε τον τουρισμόν, να επαναπατριστούνε όλοι οι μετανάστες και να μειώσουμε τον ντόπιο πληθυσμό της Κύπρου (Τ/κ+Ε/κ) τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Γιώργο.

Θα προσθέσω κι εγώ τη διαφωνία μου με την προσέγγιση σου στην οποία διακρίνω κάποια υπερβολή.

Έχω την αίσθηση ότι κανένας δεν κομπάζει ότι έλυσε το υδατικό, επομένως κανένας (τουλάχιστον σε αυτό το θέμα δεν θεώρησε τους πολίτες ηλίθιους).

Ο πολίτης θέλει να πίνει νερό. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα.
Έχω την άποψη ότι είναι ψέμα ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειψυδρίας.
Η Κύπρος πάντοτε αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα. Θα θυμίσω μόνο ότι επί Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η ξηρασία οδήγησε τους κύπριους σε μετανάστευση.

Εκείνο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε πρώτο στάδιο είναι να υπάρχει απρόσκοπτη ροή νερού. Όχι για σπατάλες αλλά για τα αναγκαία.
Και με τις αφαλατώσεις, σε αυτό τον τομέα γίνεται προσπάθεια να απεξαρτηθούμε από τις καιρικές συνθήκες.
Ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες. Και αυτές οι ποσότητες δίνονται από τα φράγματα.
Μέχρι πρότινος που υπήρχε το σοβαρότατο πρόβλημα έδιναν ελάχιστο νερό στους αγρότες.

Και κυρίως αγαπητέ μου φίλε, κανένας δεν είπε ότι από τώρα και στο εξής (μετά που γέμισαν και τα φράγματα) μπορούμε να σπαταλούμε το νερό.

Οι αφαλατώσεις είναι δυστυχώς αναγκαίο κακό. Και δεν γίνονται για να λύσουν το υδατικό αλλά για να έχουμε νερό να πίνουμε, τουλάχιστον.
Ούτε γίνονται για να γεμίζουν κάποιοι τις πισίνες τους που ούτως ή άλλως και σε συνθήκες απόλυτης ανομβρίας ήταν γεμάτες. Και ήταν γεμάτες επειδή δεν έπαιρναν νερό από την υδατοπρομήθεια αλλά από βυτιοφόρα που έφερναν μη πόσιμο νερό.
Απ’ ότι ξέρω, έχουμε τέτοιες πηγές που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.


Είναι γνωστό ότι οι αφαλατώσεις έχουν πρόβλημα ως προς το περιβάλλον.
Και όπως σωστά έχουν επισημάνει και άλλοι σχολιαστές, θα πρέπει να μας πεις και τι προτείνεις.

Το ότι οι κύπριοι έχουμε μέσα στο αίμα τους το απόλυτο παρόν φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις.
Το πάθημα όμως των τελευταίων χρόνων ελπίζω να μας έγινε μάθημα.
Οι αφαλατώσεις ελαττώνουν τουλάχιστον την υπεράντληση υδάτινων πόρων. Έτσι με κάθε σταγόνα βροχής θα εμπλουτίζονται σταδιακά έστω και στο ελάχιστο οι υδάτινοι πόροι.

Theopemptou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα και αναμενόμενες οι αντιδράσεις εφόσον εδώ και χρόνια καταφέραμε να συγκαλύψουμε τη κακή διαχείριση στα θέματα υδατικού και ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος.
Όπως και στην ενέργεια, η σωστή πολιτική απαιτεί πρώτα μέτρα μείωσης της ζήτησης με σωστές πολιτικές εξοικονόμησης και αλλαγής πολιτικής. Στην Κύπρο όμως η μέχρι τώρα πρακτική ήταν ακριβώς το αντίθετο και ότι πρέπει απλά να προσπαθούμε να βρούμε το νερό για να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση. Πήραμε παράλληλα χωρίς καμιά μελέτη την απόφαση ότι όλες οι αστικές περιοχές θα υδροδοτούνται με νερό αφαλάτωσης. Μια απόφαση παρεμπιπτόντως για την οποία έπρεπε με βάση τη νομοθεσία μας, να γίνει Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και δεν έγινε.
[κάνει παραξενιές ο google έτσι το σχόλιο συνεχίζει μετά]

Theopemptou είπε...

Τι μπορούσαμε και δεν κάναμε μέχρι τώρα για να μειώσουμε τη ζήτηση;

* Δεν περιορίσαμε τις πισίνες. Με δυσκόλεψε πολύ αυτό μέχρι τώρα αλλά τουλάχιστο βγήκε από τα συμβούλια υδατοπρομήθειας απαγόρευση σύνδεσης με τρεχούμενο.Στην Αυστραλία όλα τα παράλια ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν νερό της θάλασσας. Εμείς το απαγορεύουμε.
* Δεν έχουμε κανονισμούς για τη κατανάλωση στα σπίτια και στον εξοπλισμό όπως έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το υπουργείο Γεωργίας το βλέπει θετικά το εσωτερικών όχι
* Απαγορεύεται να πλένεις το αυτοκίνητο στο σπίτι σου με πόσιμο αλλά στο πλυντήριο αυτοκινήτων γίνεται. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή αλλά δεν ...
* Οι γεωτρήσεις είναι ανεξέλεγκτες και η υπεράντληση έχει καταστρέψει πολλά υπόγεια υδροφόρα στρώματα όπως αυτό στα κοκκινοχώρια. Ευτυχώς μετά από τις πολλές πιέσεις το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ξεκίνησε να κάνει καταμέτρηση.
* Δεν προστατεύσαμε τις περιοχές γύρο από γεωτρήσεις υδροδότησης Εδώ έχουμε ακόμη πάρα πολλή δουλειά. Υπόψη ότι οι περιοχές υδροδότησης της Νέας Υόρκης έχουν αγοράσει όλα τα κτήματα και υποχρέωσαν τους υπόλοιπους γεωργούς να κάνουν βιολογικές καλλιέργειες για να αποφευχθεί η μόλυνση των νερών.
* Ο κάθε ένας χρεώνει ότι θέλει για το νερό και ορισμένες Τοπικές Αρχές μάλιστα το βλέπουν σαν πηγή εσόδων.Η τιμολόγηση του νερού θεωρείται και από την ΕΕ ως ένα πολύ καλό μέτρο μείωσης της ζήτησης. Έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να το κάνουμε. Έγινε η σχετική μελέτη και ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση. Είναι σε αυτή τη μελέτη που αναφέρεται και η απόφαση να πίνουμε μόνο από αφαλατώσεις
* Καθυστερήσαμε πάρα πολύ και δεν αξιοποιούμε το νερό από τα συστήματα αποχέτευσης αλλά ούτε και φαίνεται να τα καταφέρουμε στο μέλλον. Ρίχνουμε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα και σε ποταμούς που καταλήγουν στο άγνωστο. Χρειάζεται και εδώ να γίνει Δημόσια διαβούλευση. Κυκλοφόρησε και η άποψη ότι αφού οι γεωργοί δεν το θέλουν είναι καλύτερανα δοθεί στα γκολφ.
* Δεν έχουμε περιορίσει τις υδροβόρες καλλιέργειες αν και το θέμα έχει τώρα μπει πιο ψηλά στη ατζέντα του νέου υπουργού.
* Χρησιμοποιούμε χαμηλών προδιαγραφών μετρητές στα σπίτια. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν αλλά δεν το κάνουν.
* Δεν εφαρμόζουμε μέτρα εντοπισμού και μείωσης των διαρροών σε σπίτια ή ακόμη απαγόρευση των ψηλών πιέσεων σε οικιακά πιεστικά συστήματα. Έπρεπε να προωθηθούν ιδιωτικές υπηρεσιες ρύθμισης και εντοπισμού διαρροών.
* Δεν αξιοποιούμε το νερό της βροχής σε επίπεδο κατοικίας αλλά ούτε και επίπεδο τοπικό αφού μαζεύουμε το νερό και το στέλνουμε μακριά ωσάν να είναι απόβλητο. Μετά πάλι από πιέσεις το ΤΑΥ έχει ετοιμάσει σχετική μελέτη και ελπίζω σύντομα να δίνουν και χορηγία
* Δεν εφαρμόσαμε πρόγραμμα για τη μείωση των διαρροών. Οι ποσότητες που χάνονται είναι τεράστιες και δε δίνουμε λεφτά για επιδιορθώσεις
* Υπάρχουν μεγάλες αστικές περιοχές που δεν έχουν Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας που θα φρόντιζε καθημερινά την υδροδότηση και τη συντήρηση του δικτύου.

Theopemptou είπε...

Αν όλα αυτά και άλλα πιθανώς γινόντουσαν και ακόμη το νερό δεν αρκούσε τότε θα έλεγα ναι στις αφαλατώσεις οι οποίες:

* Χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μια εποχή μάλιστα που έπρεπε να μειώσουμε την κατανάλωση λόγω ρύπων.
* Η ζημιά που γίνεται στη θαλάσσια περιοχή των αφαλατώσεων είναι ολική και κανένας δεν το αμφιβάλει πλέον. Πολλοί έχουν κάνει κατάδυση κοντά στην έξοδο της άλμης και έχουν να πουν τα χειρότερα. Όταν αυξήσαμε την παραγωγή νερού δεν ξοδέψαμε λεφτά για την επέκταση της αυξημένης απόρριψης.
* Τώρα πληρώνουμε 10 με 15 εκ ευρώ το χρόνο για τους ρύπους του ηλεκτρισμού. Το 2013 το ποσό αυτό θα πολλαπλασιαστεί και το νερό των αφαλατώσεων θα γίνει πάρα πολύ ακριβό.

Το κληροδότημα που θα αφήσουμε στα παιδιά μας όσον αφορά το υδατικό δεν είναι καθόλου καλό. Η ΕΕ μας κατατάσσει σαν τη χειρότερη χώρα από τους 27 στην χρήση νερού.

Theopemptou είπε...

Η μελέτη όπου αναφέρεται η απόφαση να πίνουμε μόνο από αφαλατώσεις

Η μελέτη για τα όμβρια

Unknown είπε...

Ευχαριστώ θερμά τον Χαράλαμπο Θεοπέμτου, Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κύπρου για τους σχολιασμούς του και τα εξαιρετικά στοιχεία που προσέθεσε. Αύριο, θα τα συνδέσω με το κύριο άρθρο ως update.

Θα πρέπει κάποτε (δηλαδή...χθες ει δυνατόν) να καταλάβουμε πως τα ζητήματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον (δηλαδή το Πραγματικό μέλλον του τόπου) είναι πέρα και πάνω από την Πολιτική που ασκούν τα κόμματα εφ' όσον αυτά εκ των πραγμάτων συνδέονται με ποικίλα συμφέροντα εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού ορίζοντα.

Skorpion είπε...

Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που αναφερει ο κ. Επιτροπος Περιβαλλοντος περι του τι μπορουσαμε να κανουμε. Ειναι πολυ θετικο το γεγονος πως εκφραζει ενα μακροχρονιο πλανο και δεν προτινει απλως μια λυση της τελευταιας στιγμης.


Απλως απορω με αυτη την φραση:

"Αν όλα αυτά και άλλα πιθανώς γινόντουσαν και ακόμη το νερό δεν αρκούσε τότε θα έλεγα ναι στις αφαλατώσεις οι οποίες:"

Δηλαδη κυριε επιτροπε του περιβαλλοντος τωρα λετε Οχι ; Δηλαδη τι πιστευετε πως πρεπει ασπουμε να γινει αυριο ; Συμφωνω πως το απσε σβησε να καμουμε αφαλατωσεις τωρα εγινε διοτι τιποτε αλλο δεν εκαμαμε για τοσα χρονια. (Τζαι τουτοι που κατι εκαμαν εκαμαν το διοτι επαθαμε κριση με το νερο).

Τωρα εμενα με τα λιγα πραγματα που γνωριζω και η σταση αυτη μπορει να ειναι λιγο ανευθηνη. ( Μπορει επισης να ειναι παρεξηγηση και κατι αλλο να εννοουσατε)

Ο κοσμος εχει μια αλφα αποψη για το θεμα η οποια βασιζεται σε καποια δεδομενα. Δηλαδη πως δεν εγινε τιποτε μεχρι την μεγαλη αμεση υδατικη κριση οπου δωθηκε καποια μικρη λυση στο αμεσο υδατικο προβλημα. (χωρις να λυσει συνολικα το υδατικο).

Ακριβως επειδη ολα αυτα τα χρονια δεν εγιναν που ειναι που οι πολιτες δεν εχουν επιλογη παρα να πουν ναι στις αφαλατωσεις.

Ελπιζω να μην βαζουμε το περιβαλλον πανω που το συμφερον των Κυπραιων παρολο που εχουν δικιο οσοι λενε πως σε μακροχρονιο πλανο επρεπε να σκεφτουν το περιβαλλον , και πρωτα την ζητηση και και . Ε ετσι οπως εγιναν τα πραγματα δηλαδη εσεις τι προτεινετε να κανουμε ; Ξεκαθαρα. Να κλεισουν οι σταθμοι αφαλατωσης ωστε το κρατος να εφαρμοσει ολα αυτα που αναφερατε ; ( Εγω γνωριζω πχ προβληματα με διαφορετικος δημους να κανουν δικες τους κοστολογισεις οι οποιες φυσικα και δεν βοηθουσαν οποιαδηποτε προσπαθεια εξοικονομησης νερου. Η απορια μου ειναι εαν τα δομικα προβληματα του κυπριακου κρατους που σε οποιο θεμα απαιτει πλανο , προσπαθεια , εγκυρες πρωτοβουλιες κτλ κτλ αποτυγχανουν - μπορουν να ξεπεραστουν. Η αποψη μου ειναι ας προσπαθησουν. Απλως να μην βασιζομαστε εξολοκληρου σε αυτες τις προσπαθειες).


Διοτι αλλο ειναι να ζεις στο παρελθον και αλλο στο σημερα.

Τι σημαινει δηλαδη το "Αν γινοταν κατι στο παρελθον θα ελεγα Ναι σημερα οπου οι συνθηκες εν διαφορετικες".


Αυτο που επρεπε να εξηγησετε στον κοσμο αφου ο κοσμος δεν ειναι ενημερωμενος ειναι ξεκαθαρα και σταρρατα. Κυριοι οι αφαλατωσεις σημερα μπορουν να κλεισουν και να μεν εχουμε προβλημα, συγχρονως να ακολουθησουμε απαραιτητα μετρα για να μειωσουμε την σπαταληση των υπαρχοντων πορων , την ζητηση , ταδε ταδε. Η να ακουσουμε για σταδιακη μειωση των υπαρχοντων αφαλατωσεων. Η ακομα να μιλησετε για εφαρμογη του προγραμματος σας για μειωση της ζητησης , καλυτερης διαχειρησης των υδατινων πορων χωρις να κλεισουν οι αφαλατωσεις. Η τελος εφαρμογη του προγραμματος ενω τα πραγματα παραμενουν ως εχουν με τις αφαλατωσεις.

Διοτι ειτε καποιος ειναι ενημερωμενος ειτε οχι ανησυχει οταν διαβαζει καποιον να λεει " Αν γινοντουσαν ολα αυτα θα ελεγα σημερα Ναι ". Δεν ειναι λογικη αυτη η εκφραση. Ομως πιθανον να μπορει να εξηγηθει αυτη η εκφραση αν αναφερθουν αυτα που ειπα προηγουμενως. Διοτι οπως ειπα εμενα δεν μου αρκει το "Επρεπε να γινουν αυτα στο παρελθον" , θελω ενα πιο ξεκαθαρο πλανο και προγραμμα . Προτιμω το "πρεπει να γινουν αυτα " παρα το "επρεπε να γινουν" .

Οπως και να εχει εγω συμφωνω μαζι σας για το τι επρεπε σιγουρα να ειχε γινει και επισης πως τετοια μετρα πρεπει να παρουμε και σημερα.

Αυτο το μηνυμα μου δεν ειναι διαφωνια . Περισσοτερο απαιτηση για καποιες επιπροσθετες επεξηγησεις. Γι'αυτο και επικεντρωθηκα σε μια φραση.

Ευχαριστω εκ των προτερων για οποιαδηποτε απαντηση.

Theopemptou είπε...

@Skorpion
Αυτή την άποψη την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές και για το νερό και για διάφορες άλλες καταστάσεις που δε θα αναφέρω γιατί μπορεί να μπλέξω πάλι !
Το θέμα είναι ότι από την ημέρα που πάρθηκε η απόφαση για τις αφαλατώσεις έχουν περάσει 3 με 4 χρόνια και θα πάρουν και άλλα μέχρι τη συμπλήρωση.
Άρα είχαμε χρόνο και για μελέτες, και για να κλείσουμε τις τρύπες και για πολλά άλλα.
Τα κυβερνητικά κόλπα τα ξέρω πολύ καλά ....
Αφήνεις το πρόβλημα να φτάσει στο αμήν και βγαίνεις με γρήγορες διαδικασίες για μην έχει χρόνο κανένας αλλά ούτε και για να είναι το κλίμα κατάλληλο για αντιδράσεις και διάλογο.
Όταν κοιτάξει κάποιος τα γραφικά του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, το καλοκαίρι με φθινόπωρο του 2007 ξέραμε ότι το νερό δε θα αρκούσε για το καλοκαίρι του 2008.
Τι κάναμε τότε το (2007); Να σας θυμίσω; ΤΙΠΟΤΑ!
Ακούστηκαν μόνο ορισμένες φωνές για περικοπές ....
Από όλα τα πιθανά μέτρα περιορισμού της ζήτησης έχει προχωρήσει κάτι εκτός από σχεδιασμούς στο χαρτί;

Skorpion είπε...

Ποια αποψη ακουσατε πολλες φορες και για το νερο και για πολλα αλλα ;

Οι αποφασεις που παρθηκαν για αφαλατωσεις πριν 4 χρονια και οι αποφασεις που παρθηκαν πριν 2 χρονια η ακομα πριν ενα χρονο δεν ειναι οι ιδιες.

Συμφωνω παντως πως το προβλημα ηταν πως αφηκαν το θεμα τζιαμε και δεν εκαναν το οτιδηποτε για να αντιμετωπισουν το υδατικο. Και πως τωρα χανουμε χρονο και πως συγχρονως με το οτιδηποτε αλλο πρεπει να ακολουθησουν με τα μετρα τα οποια προτεινετε. Δεν διαφωνω μαζι σας προς αυτο. Ουτε καν πως συνηθιζουν οι κυπριακες κυβερνησεις να ακολουθουν τετοια κολπα , να αφηνουν το πραγμα τελευταια στιγμη χωρις να παιρνουν ολα τα απαραιτητα τα μετρα και με δικαιολογειες να προσπαθουν να καλειφθουν και να γλιτωσουν απο την κριτικη.

Ακομα τζαι με τουτες τις αφαλατωσεις , τελευταια στιγμη εμειναν να καμουν συγκεκριμενο αριθμο αφαλατωσεων που χρειαζομαστε (προηγουμενως οι διαδηκασιες δεν κινουνταν για τις αφαλατωσεις) ενω για να μεν δειψασουμε ειχαμε και την ιστορια με τα Οκεαν Τανκερς.

Αυτο πχ που λετε : "Όταν κοιτάξει κάποιος τα γραφικά του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, το καλοκαίρι με φθινόπωρο του 2007 ξέραμε ότι το νερό δε θα αρκούσε για το καλοκαίρι του 2008.
Τι κάναμε τότε το (2007); Να σας θυμίσω; ΤΙΠΟΤΑ!
Ακούστηκαν μόνο ορισμένες φωνές για περικοπές"


Το λεω απο το πρωτο μου ποστ. Ειναι κατι που ουλοι στην Κυπρο το γνωριζουμε. Πως δηλαδη το 2007 μπορουσαν να γνωριζουν πως θα δειψασουμε αλλα δεν εκαναν τα απαραιτητα. (και εκει που προσπαθησαν υπηρχαν και καποια προβληματα με δημο). Μετα απο αυτο και με τις αφαλατωσεις αρχιζαν να κινουνται περισσοτερο οι διαδηκασιες.

Δεν διαφωνω. Συμφωνω απολυτως.


Την ερωτηση μου δεν απαντησατε. Το πλανο ποιο ειναι ; Σταδιακο κλεισιμο των αφαλατωσεων ; Συγχρονως να παρθουν τα μετρα τα οποια προτεινετε χωρις να μειωθει ο αριθμος των αφαλατωσεων ; Να αντιδρασετε ωσπου να ξυπνησουν οι κυβερνωντες ; Τι ακριβως ζητατε ;

Ελπιζω να υπαρχει συνεννοηση μεταξυ μας. Συμφωνω μαζι σας για τα (επιπροσθετα) μετρα τα οποια προτεινετε και δεν διαφωνω. Συμφωνω επισης πως εμαθαν οι κυβερνησεις μας να μεν καμνουν τα απαραιτητα και να ψαχνουν δικαιολογιες. Η να καμνουν κατι τελευταια στιγμη και να προσπαθησουν να αποφυγουν τον διαλογο.

Απο το προηγουμενο μου ποστ λεω πως δεν διαφωνω. Τις επεξηγησεις που ζητουσα δεν τις πηρα ομως.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

dokisisofi είπε...

Πριν από τις δύο μαύρες συμπληγάδες εγώ θυμάμαι και κάτι βουνά...΄
Τελοσπάντων, τα πράγματα είναι απλά, εσύ βλέπεις τα φράγματα μισοάδεια και αυτοί μισογεμάτα.
Δεν ξέρω, εγώ θυμάμαι που μου έλεγε η γιαγιά μου, που της έλεγε η δική της, ότι "στα ύστερα του κόσμου, αντί για νερό θα μας δίνουν για να πιούμε κατούρημα του γαδάρου". Όπως και να'χει έχουμε πολύ "πέτρα και φως" να φάμε μέχρι τότε.
Καληνύχτα.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Rent a car companies http://all-car-rental.com/georgia/Atlanta/Enterprise%20Rent-A-Car%20-%20Peachtree/30309/

Car rental.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

julia είπε...

habbo.iplaying.de/admin/stat.php

oliakoimds67.jino.ru/el/stat.php

superspuperporn.com/x/?src=pandanew&id=fa


chicotr.com/1

Ανώνυμος είπε...

If the children crave a little more viable of a choice, since you're unlikely to purchase a property in Northern paphos car hire.

Feel free to surf to my page - paphos car rental no excess