Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ελλάδα, τίτλοι τέλους.


Το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ήταν στη γωνία Ακαδημίας και Σίνα.

Μέσα δεκαετίας 80 και τότε, για μία περίοδο είχα διδάξει εκεί ραδιόφωνο και τεχνικές επικοινωνίας.

Εκείνο το απόγευμα, μεταξύ δύο τάξεων, βρήκα ευκαιρία για ένα τσιγάρο και βγήκα στη βεράντα –σκονισμένη και γεμάτη κουτσουλιές από τα αντιπαθητικά περιστέρια.

Χάζευα κάτω την Ακαδημίας, αυτοκινητάκια να πηγαίνουν και να έρχονται, κόσμο να περπατάει βιαστικά και το καυσαέριο να πήζει στην ατμόσφαιρα και να θυμίζει δακρυγόνο.

Το μόνιμο δακρυγόνο της υποταγής μας στην «χημεία της εποχής».

Ο Κοσκωτάς, ο άνθρωπος από το πουθενά έχει ήδη αγοράσει την Τράπεζα Κρήτης, ανοίγει την εκδοτική εταιρία Γραμμή, έχει γίνει «ίνδαλμα» για πολλούς, ενώ ακόμα δεν έχει δολοφονηθεί ο Μιχάλης Καλτεζάς, και έχει ήδη προηγηθεί η αλησμόνητη κατάληψη του Χημείου από τους «τρελούς κι ευτυχισμένους» σηματοδοτώντας το «τέλος της αθωότητας».

Σε μερικούς από μας, είχε ήδη αρχίσει να μυρίζει έντονη «παρακμίλα».

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ του Ανδρέα, ιστορική αναγκαιότητα κατά πολλές αναγνώσεις, έχει προλάβει να χειρουργήσει δραστικά τον κοινωνικό ιστό και κυρίως έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να αποκτήσουν τεράστια δύναμη χωρίς να έχουν ούτε την παιδεία ούτε τη διάθεση να την χειραγωγήσουν προς όφελος της κοινωνίας.

«Έχεις ένα τσιγάρο;» Ήταν η γνώριμη και μάλλον σιγανή φωνή του Αντρέα Λεντάκη.
Δέχτηκε το άφιλτρο που του πρόσφερα και ρώτησε «τι σκέφτεσαι έτσι βαρύς
«Νομίζω πιάνουμε πάτο όπου νάναι» του απάντησα για να ακούσω ένα κατηγορηματικό

«Γιώργο, ακόμα δεν έχεις δει απολύτως τίποτα! Ακόμα έχει πολύ δρόμο».

Τον κοίταξα, δεν θυμάμαι με τι ύφος, και εκείνος συνέχισε «αν υπήρχε κράτος, θα κατέρρεε γρήγορα. Αλλά στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε ποτέ, ο μόνος «θεσμός» είναι ένα άτυπο παρακράτος που κυβερνά. Σαν το μαύρο χρήμα, βρίσκει πάντα τρόπο να επιβιώνει λαθραία».

1985 είπα και στην αρχή.

Είναι η εποχή που η πλήρης ανυπαρξία βάσεων στην κοινωνία, απελευθερώνει δυναμικά προς την επιφάνεια τις χυδαιότερες τάσεις που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Είναι η εποχή στην οποία ο έντυπος εμετός της Αυριανής επιβραβεύεται πανηγυρικά από τον «λαό» με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία καθημερινής εφημερίδας σε πανελλήνια κλίμακα: 243.534 φύλλα την ημέρα…!

Η «εφημερίδα» που εξύβρισε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο τον Μάνο Χατζιδάκι, που είχε την ελεεινολογία ως επιλεγμένο επικοινωνιακό ύφος. Και ένα από τα τεράστια εγκλήματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ , η αναγνώριση της και μάλιστα δια στόματος Ανδρέα Παπανδρέου ως της εφημερίδας που…στηρίζει το κίνημα.

Η Ελλάδα είχε πάρει τη μορφή ενός γιγάντιου καζανιού στο οποίο μέσα πετάγονταν και ανακατεύονταν τα πλέον ετερόκλητα υλικά για να μαγειρευτεί το απίθανο υλικό του μέλλοντος της.

Η Αυριανή και ο Αυριανισμός ήταν μόνο ένα από τα πολλά συστατικά.

Ο Κοσκωτάς, οι χρηματισμοί, οι εξαγορές συνειδήσεων ένα άλλο.

Η Ελλάδα του τσιφτετελιού, του ουίσκι, των χιλιάδων νυχτερινών κέντρων με τις πίστες και τα «μωρά» τους που χόρευαν στις μπάρες ανέμελα, ο υπουργός Γιαννόπουλος που βάφτιζε τα κέντρα «πολιτιστικά ιδρύματα», το περιοδικό ΚΛΙΚ και το Life Style, η καθιέρωση της μαγκιάς και των κολλητών ξύπνιων, οι χιλιάδες επί χιλιάδων διορισμοί στο Δημόσιο με κομματικά κριτήρια, η επέλαση των κάφρων σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας ζωής, η πλήρης ανυπαρξία θεσμών και αξιοκρατίας , η δικτατορία του χαβαλέ και ο καθεστωτικός σχεδόν, σαρκασμός προς τους ανθρώπους του πνεύματος κατέστρεψαν κάθε είδους αντιστάσεις.

Το νεοελληνικό όνειρο πια είναι Αρμάνι, Γκούτσι, Φιλιππινέζα, πούρο, χρηματιστήριο, πούλα, αγόρασε, BMW, και ταυτόχρονα σπρωξίδη, υστερία, συνωστισμός, καβαλημένοι δικτατορίσκοι πίσω από τα γραφεία της Εφορίας και της κάθε Κρατικής Υπηρεσίας. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός με μία και μοναδική ταυτότητα.

Απόλυτη, συμπαγής, αδιαπέραστη Αναξιοπρέπεια.

Κάπου εκεί, μέσα σε αυτόν τον αχταρμά της χυδαιότητας που από το περιθώριο και την ανυπαρξία γίνεται κυρίαρχη τάξη, συνεχίζουν να υπάρχουν ομάδες, παρέες, πυρήνες νέων ανθρώπων που αρνούνται να μπουν στα κοστούμια που τους προτείνει το περιβάλλον.

Και όταν θα δολοφονηθεί ο Μιχάλης Καλτεζάς, το σχέδιο θα μπει σε πλήρη εφαρμογή. Και το σχέδιο είναι οι αμέτρητοι τόνοι πρέζας που ρίχτηκαν στα Εξάρχεια ώστε αυτά από φούρνο ιδεών να μεταβληθούν σταδιακά σε κρεματόριο συνειδήσεων.

Έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, πάρα πολλά και έγιναν ταυτόχρονα.
Περισσότερα από όσα προλαβαίνει να αφομοιώσει η συνείδηση και να βγάλει δέκα συμπεράσματα της προκοπής.

Από τη μια οι φυλές της Μυκόνου και τα νεοεμφανιζόμενα τζάκια.

Διάφοροι απίθανοι άνθρωποι που έπεφταν με το αλεξίπτωτο και διαχειριζόντουσαν απίστευτα χρήματα που κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πως τα είχαν βρει.

Από την άλλη καμία αντίσταση. Κάποιοι αντιδρούσαν βέβαια. Κάποιοι κάθε τόσο έγραφαν. Βιβλία, άρθρα, ομιλίες, διακηρύξεις, μανιφέστα, όλα, έπεφταν στο κενό.

Η κοινωνία διάβαζε Αυριανή και χαμογελούσε όταν η βρωμερή φυλλάδα καλούσε το αναγνωστικό της κοινό να…καταγγείλει οτιδήποτε γνωρίζει για την προσωπική ζωή του «κίναιδου Χατζιδάκι».

Και για να κάνω ένα άλμα στο χρόνο, αλλιώς θα πρέπει να γράφω αμέτρητες σελίδες, φτάσαμε στην Ελλάδα των απέραντων ηδονών. Όταν ξαφνικά χιλιάδες επί χιλιάδων νεοέλληνες έγιναν…παίκτες του χρηματιστήριου.

Όταν ξαφνικά, τα νησιά των διακοπών μας, γέμισαν με τρελαμένους τύπους που φορώντας το μαγιό και την πλαστική σαγιονάρα περιφέρονταν επιδεικτικά με τα κινητά κολλημένα στα αυτιά φωνάζοντας τις λέξεις-κλειδιά της ευτυχίας: Πούλα! Αγόρασε!

Και όλα αυτά τα χρόνια, τα θυμάμαι με αμέτρητο κόσμο σε όλες τις ώρες του 24ώρου να γεμίζει ασφυκτικά τις πλατείες και πίνει τις φραπεδιές ή να πλημμυρίζει τα διάφορα ψευτονεοϋορκέζικα στέκια στο Χαλάνδρι και αλλού και να μασουλάει αβέρτα σολομούς και καρπάτσιο-έτσι ακριβώς όπως κάνανε και στα χωριά τους…

Η Ελλάδα, μπήκε σε ένα τεράστιο μπαλόνι και ανέβηκε στα ουράνια.

Έζησε για πολλά χρόνια ένα τεράστιο ψέμα καταληστεύοντας το μέλλον των παιδιών της.

Έφτασε στο αποκορύφωμα το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro αλλά εκεί είναι που άρχισε να δείχνει την σάπια οδοντοστοιχία με την οποία καταβρόχθιζε τόσον καιρό.

Οι υποδομές των Αγώνων, που θα αποδίδονταν στην κοινωνία καταστράφηκαν ή καταστρέφονται, το Euro –καθώς το βλέπω από απόσταση κατακτήθηκε κυρίως με κουτοπονηριά παρά με αξιοσύνη, και από το 2004 και μετά η πιο ανίκανη κυβέρνηση όλων των εποχών απλά χόρεψε πρώτο τραπέζι πίστα στην Τσιφτετελλάδα που κληρονόμησε.

Δεν ξέρω ποιο είναι το μέλλον μας. Οι εποχές που έρχονται είναι εξαιρετικά άγριες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ένα μακρύ χειμώνα για την ανθρωπότητα, τον χειμώνα της Κρίσης του Καπιταλισμού η οποία περιλαμβάνει πολλά φαινόμενα για τα οποία δεν είμαστε έτοιμοι.

Όπως οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που σημαίνουν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων οικοπρόσφυγες, νέες εστίες πολέμου και Μετανάστες.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα όμως, δεν είναι απλά το προϊόν της Παγκόσμιας Κρίσης του Καπιταλισμού. Αυτή, ίσως και να είναι ευλογία κατά κάποιο τρόπο, γιατί στάθηκε η αφορμή για να φανούν με τραγικό τρόπο οι αναπηρίες του τόπου μας.

Όταν όμως συλλαμβάνεται ένας Μάριος Ζ. ως…τρομοκράτης και ένα μπουκάλι σαμπουάν υποδεικνύεται ως βόμβα μολότοφ ενώ την ίδια ώρα κυκλοφορεί ελεύθερος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τότε, ο μόνος δρόμος που ανοίγει (ξανά) είναι αυτός του Χάους.

Αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι, ο Δεκέμβρης του 2008 θα μοιάζει με παιδική χαρά.

Γιώργος Πήττας, για τον Πολίτη και το TVXS

57 σχόλια:

Cyprus Republic είπε...

San tainia einai to arthro simera, gemato eikones poy symvlizoyn polla. H tainia tis Elladas twn twn teleftaiwn 30 xronwn grammeni me poli thlipsi kai agapi. Eiste toso apaisiodoksos omws...Den yparxei kanena fws lete?

Yellow Kid είπε...

Φανταστικό κείμενο, που με εκφράζει απόλυτα! Λέω να σας το μπαζάρω!

Unknown είπε...

Ελεύθερα Yellow :-)

Unknown είπε...

Cyprus Republic...απαισιοδοξία; Τι να σου πω...Όπως απάντησα και σε ένα σχόλιο στο TVXS, αυτά δεν είναι διαπιστώσεις "κατόπιν εορτής". Κάποιοι, τα βλέπαμε εδω και χρόνια...Σαν τη χιονοστιβάδα που κυλάει από την πλαγια...

Κουνούπι είπε...

Πολλή απαισιοδοξία :/ αλλά σπουδαίο άρθρο!

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Γιώργο, η δυναμη του κειμενου σου αντηχει μέσα στην άδεια βιβλιοθηκη του EUI. Απ' τα καλυτερα σου.

Και μια παρατηρηση δικια μου: μιλωντας με φιλους στην Αθηνα και τη Θεσσαλονικη, μου δίνεταιη εντυπωση ότι δεν εχουν αντιληφθει το μεγεθος του προβληματος (οχι μονο του οικονομικου). Φοβαμαι ότι η Ελλαδα βουλιαζει και θα χρειαστει 2-3 γενιες για να συνελθει.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Κουνούπι...Θα προτιμούσα να μην υπήρχαν οι αιτίες που με οδήγησαν στη συγγραφή του...

Και κάτι άλλο. Θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιο σε μέγεθος και περιεχόμενο. Είναι πάρα πολλά που άφησα έξω, αλλά τι να γίνει;

Unknown είπε...

Νικόλα καλημέρα.
Ελπίζω να είσαι καλά-να δούμε πότε θα καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά.

Όχι Νικόλα, όχι. Δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί διόλου ούτε το μέγεθος του προβλήματος ούτε τις πραγματικές ρίζες του και το βάθος τους. Ναι, τουλάχιστον 2-3 γενιές. Τουλάχιστον.

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Στα ιδια επίπεδα αναλυσης και αφηγηματικης ικανοτητας και ο Ξυδακης, http://vlemma.wordpress.com/

Λες (λετε) να γεννηθει κατι μέσα απο το τέλος;

Ν

Skorpion είπε...

Πολυ καλο το κειμενο , μπραβο!

Disdaimona είπε...

Καλημέρα.
Η "τέταρτη εξουσία" πότε θα αναλάβει τις ευθύνες της;Ή πότε θα "μπουν στη θέση τους" όλοι αυτοί που αποτελούν τη λεγόμενη δημοσιογραφική οικογένεια; όταν η χώρα βουλιάζει κι ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται πάνω στο καράβι μάλλον είναι λογικό να καταλήγουμε στην έννοια του Χάους.Πως το είπε η Δημουλά;"Οχι δεν είμαι λυπημένη. Νυχτώνει πάντα στη σωστή ώρα" ή κάπως έτσι.Δεν αποτελεί απαισιοδοξία να ξέρουμε ότι κάποτε "πρέπει και να νυχτώνει"... αλλιώς θα πήξουμε στο σκοτάδι.

Rodia είπε...

RESPECT Γιώργο. Ολόσωστα τα γράφεις.
Ευτυχως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θυμούνται.
Το έργο ετελείωσε μεν, ώρα να... βγούμε απο το σκοτάδι του σινεμά! Να παρουμε ανάσες στον καθαρό αέρα. :)

Λυδία είπε...

Κύριε Πήττα, χτυπήσατε ΚΕΝΤΡΟ.

Είναι τόσο απόλυτα σωστό το άρθρο σας, ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί όλο αυτόν καιρό, που δεν ξέρω πως, αλλά ακόμα και οι σχολιαστές σας στην Ελλάδα στο tvxs έχουν πάθει πλάκα. Τα είδατε;

Μπράβο για άλλη μια φορά, χίλια μπράβο!!

Ερώτηση...Τι θα κάνατε αν είσασταν 20 χρονών;;;

gerasimos είπε...

Δυστυχώς λόγω (παλιο)χαρακτήρα ο νεοέλληνας δεν πήρε ούτε παίρνει μαθήματα από όλα αυτά. Απλά παίρνουν μια μικρή αναβολή τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδιά του...

-=IMAGINOS=- είπε...

Ο Σοσιαλισμός και η κεντροαριστερά του Ανδρέα κατέστρεψε την Ελλάδα, όχι ο καπιταλισμός. Εάν ανατρέξετε στις πηγές θα δείτε ότι επί χούντας υπήρξε η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της χώρας, 1% ανεργία μόνο, μηδέν εξωτερικό χρέος, μηδέν διαφθορά, μηδέν εγκληματικότητα. Έδιωξε και το Βασιλιά. Μπορεί οι αριστεροί να μην είχαν δικαίωμα λόγου αλλά ποιος τους είπε να είναι αριστεροί; Όλοι οι υπόλοιποι περνούσαν φίνα. Και για να μη ξεχνιόμαστε. Άλλο Παπαδόπουλος και άλλο Ιωαννίδης.

Τώρα φάγαμε στη μάπα την Δημοκρατία και τον προοδευτισμό και χρεοκοπήσαμε βάζοντας από το τέλος της δεκαετίας του 80 τους τίτλους τέλους χωρίς επιστροφή πλέον. Η Ελλάδα πέθανε εδώ και 20 χρόνια. Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι απλά το φάντασμα της και δεν πιστεύω και στα φαντάσματα.

Έτσι είναι και ας με βαρέσετε αλύπητα.

Yellow Kid είπε...

Καταραμένη Δημοκρατία! Ορίστε που φτάσαμε κε Πίττα, να εκφράζεται ο καθής όπως θέλει, έτσι με μαθηματική ακρίβεια να φτάσουμε σήμερα εδώ!

(Σαφέστατα ειρωνεύομαι, αλλά διαβάζω κάτι σχόλια που δεν μπορώ να μην τα σχολιάσω).

Κυπριακόφωνος είπε...

Συμφωνώ με την ανάρτηση σου. Τα ίδια έχω γράψει και εγώ πριν μιά βδομάδα.

Η Ελλάδα ξέχασε ότι είναι Ελλάς.

Ανώνυμος είπε...

Imaginos, ούτε που αξίζει να σου απαντήσει κάποιος-οι μπαρούφες σου και εκτός θέματος και σε εκθέτουν

-=IMAGINOS=- είπε...

Η αλήθεια πονάει, τι να κάνουμε τώρα; Με τη Χούντα είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της Ελλάδας, η βιομηχανία οργίαζε και οι αγρότες πήραν τα πάνω τους αφού τους χαρίστηκαν όλα τα χρέη, μέχρι και σπίτια δωρεάν, ο πληθωρισμός έπεσε στο 3%, η ανεργία στο 1%, το δε χρέος της χώρας σχεδόν μηδενικό και διαφθορά επίσης μηδέν γιατί διαφορετικά σε περίμενε πολύ ξύλο μιας και ο Έλληνας μόνο με ξύλο τιθασεύεται. Μετά ήλθε η Δημοκρατία και να 'μαστε χρεοκοπημένοι. Γιατί ποτέ δεν αντιληφτήκαμε το τι πραγματικά σημαίνει Δημοκρατία και μέχρι και σήμερα τη Δημοκρατία την αντιλαμβανόμαστε ως ασυδοσία και εκμεταλλευτήκαμε και την ελευθερία που μας παρείχε η Δημοκρατία με πονηρό τρόπο γιατί και η ελευθερία σημαίνει φτάνω στο όριο και σταματώ, εμείς που σταματήσαμε; Ε λοιπόν ο Ανδρέας κατάφερε να γκρεμίσει τα πάντα, μέχρι και την συνείδηση και το φιλότιμο του Έλληνα. Πονάει η αλήθεια και την αλήθεια μπορεί να την εκλαμβάνετε ως μπαρούφα αλλά δεν μου κάνει εντύπωση. Πότε μάθατε το πραγματικό νόημα των υπολοίπων εννοιών; Και δεν μιλώ για το κείμενο του Γιώργου με το οποίο κατά 80% συμφωνώ.

Phivos Nicolaides είπε...

Κτυπάς ρέστα με το κείμενό σου Γιώργο!! Είσαι ακτύπητος. Καλή σου μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Απο την δεύτερη έκδοση της ποιητικής συλλογής "ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣ" αφιερώνω το ποίημα "Στα υπόγεια της Βηθλεέμ", στην μεγαλειώδη προσπάθεια όλων εκείνων που μέσω της ανθρωπιστικής οργάνωσης ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ προσπαθούν να σβήσουν τον πόνο απο τα μάτια των ανθρώπων.... θέλω επίσης να στείλω ενα μήνυμα σε όλους αυτούς που με πολεμήσανε τα τελευταία χρόνια και να τους πώ οτι δεν θα πάψω ποτέ να ονειρεύομαι εναν κόσμο πιότερο δίκαιο..., πιότερο ανθρώπινο..., πιότερο ειρηνικό και δίκαιο! Ας με λένε "ονειροπόλο", δεν πειράζει...

(απόσπασμα)
...έλα παρέα μας στα υπόγεια,
στης Βηθλεέμ τα σκοτεινά,
να βάψουμε το κόκκινο στους τοίχους με λευκό,
να σβήσουμε κάθε ανάμνηση του πολέμου
απο τα μάτια των παιδιών,
με το σεντόνι που σε φάσκιωνα ειρήνη να τυλίξεις,
και τα μάτια σου στην άκρη τους δεμένη
να μην κρατάνε μια σταγόνα παράπονου
.....
να βλέπουνε τον κόσμο φωτεινό,
να χαίρουνται τα χρώματα απόψε και αύριο και πάντα!
γιατί είναι μάτια μικρού παιδιού
μάτια μικρού παιδιού...
......
είμαστε όλοι παιδιά του Ήλιου
και μιαν ημέρα οι νεκροί θα μας τιμήσουν,
στην άκρη κάποιου μύθου
ένα στιχάκι θα γράψουν και για εμάς
ο Όμηρος ίσως ή κάποιος μικρός Θεός,
.....
στην προβλήτα της Ιστορίας
θα δέσουμε και εμείς,
ας είναι να γίνει με ειρήνη…

συγχαρητήρια για το blog σας και για την προσπάθεια που κάνετε ...!

Unknown είπε...

Περί του Οικονομικού "θαύματος" της δικτατορίας παραπέμπω σε παλαιότερο και μετριοπαθές δημοασίευμα της Οικονομικής εφημερίδας "Ημερησία" στον εξής δεσμό:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=232991

Κατά τα λοιπά, το άρθρο ξεκινά "Συμβολικά" με τη "σκηνή του μπαλκονιού" με τον μακαρίτη τον Λεντάκη, γιατί απλά είναι ένα άρθρο 1000 και κάτι λέξεων.

Το ΠΑΣΟΚ, εκείνης της περιόδου απλά "απελευθέρωσε" τη σαπίλα στην οποία ήδη είχε "εκπαιδευθεί" η κοινωνία από τα χρόνια της δικτατορίας, η οποία όπως κάθε δικτατορία οποιουδήποτε χρώματος αντλεί επιβίωση από την εξαγορά συνειδήσεων. Το χαφιεδελίκι για λόγους επιβίωσης, μεταλλάχθηκε στους "κολλητούς" του κόμματος.

Αν θέλει κανείς στα σοβαρά να αναζητήσεις τις παθογένεις της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να ανατρέξει στη σύσταση του Κράτους και στα συμφέροντα που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια. Αλλά τότε γράφεις βιβλίο και όχι άρθρο.

Και στην περίοδο που γίνονταν κυρίαρχη ατμόσφαιρα όλο αυτό που περιγράφω, αν υπήρχαν κάποιες Ηθικές και Αισθητικές αντιστάσεις, αυτές υπήρχαν στην συντεταγμένη Αριστερά-εννοώ την τότε ευρωπαϊκή Αριστερά που εκπροσωπούσε το ΚΚΕ Εσωτερικού- και ως ένα σημείο το ΚΚΕ που ωστόσο φλέρταρε με τον λαϊκισμό (αισθητικά) για να μην "δυσκολέψει" τον κόσμο του.

Unknown είπε...

Λυδία...

Τι θα έκανα αν ήμουν 20 χρόνων;

Δεν ξέρω αν θα είμαι αληθινός σε ένα τέτοιο ερώτημα γιατί το βάρος της εμπειρίας των χρόνων που έχουν μεσολαβήσειαπό τότε δεν είναι διόλου...υποθετικό.

Έχω την αίσθηση πάντως πως θα αναζητούσα την τύχη μου σε τελείως εναλλακτικούς δρόμους-που και υπάρχουν και δίνουν επίπεδο ζωής και προσφοράς- και, κυρίως ανήκουν στη σφαίρα πραγματικότητας του 21ου αιώνα. Αν θέλεις μπορώ νομίζω να γίνω πιο αναλυτικός....

mtryfo είπε...

Εξαιρετικό το κείμενό σας αγαπητέ Γιώργο...

Με άγγιξε γιατί μου θύμισε εκείνη την εποχή που όλοι ελπίζαμε οτι θα γεννηθεί κάτι καλύτερο...

Πέρασε απο τα μάτια μου ταχύτατα αυτή η 25ετία και σταματώντας για λίγο στην εποχή της "αυριανής" που λέρωνε ο,τι ακουμπούσε με την ανοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, θυμαμαι οτι είμασταν μετρημένοι όσοι μιλούσαμε με περιφρόνηση για την φυλλάδα αυτή και για τις επιθέσεις της όχι μονο στον Μάνο αλλά γενικώτερα σε όποιον δεν "γούσταρε"....

Τι μου ξαναθυμίσατε!!!
Τίτλοι τέλους και απύθμενο το χάλι μας...

Ας μου επιτραπεί να δώσω κι εγώ μια απάντηση στην νεαρή Λυδία...

Αν ήμουν 20 χρονώ, Θα έφευγα χωρίς να κοιτάξω πίσω μου...
Αυτή η χώρα για να ξυπνήσει απο το λήθαργο και να αρχίσει ν ανεβαίνει απο το μαύρο σκοτάδι που έχει βυθιστεί θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα...

-=IMAGINOS=- είπε...

Τα στοιχεία είναι αυτά του Π. Kαζάκου (Ποιος είναι αυτός;) και όχι κάποιου επίσημου οικονομικού φορέα και υπογράφει το κείμενο κάποιος δημοσιογράφος μίας Πασοκικής εφημερίδας... του ΠΑΣΟΚ δηλαδή που κατέστρεψε και πτώχευσε την Ελλάδα με τις επιλογές του επί 20 χρόνια εξουσίας. Τα στοιχεία που έχω διαβάσει εγώ, δεν συμφωνούν με του Καζάκου παρά μόνο στην οικονομική επιδείνωση που υπήρξε από το 73 και μετά, λογικό επόμενο του... Πολυτεχνείου και λίγο μετά της Κύπρου... η οποία και πάλι ήταν η χαμηλότερη σε σχέση με κάθε άλλη ιστορική περίοδο στην Ελλάδα. Επιφυλάσσομαι να παραθέσω τα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση πτωχεύσαμε επί Δημοκρατίας και η 20ετής σοσιαλιστική διακυβέρνηση ήταν καθοριστική. Δεν τίθεται η παραμικρή σύγκριση και το κυριότερο, ποτέ κανείς από τη Χούντα δεν κατηγορήθηκε για οικονομικές ατασθαλίες και λαμογιές, όπως σωρεία νεότερων δημοκρατικών πολιτικών, ούτε καν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της που δε θα έχαναν την παραμικρή ευκαιρία.

thouthou είπε...

Γιώργη....
Τότε δεν υπήρχε πάτος. Δεν φαινόταν καν.
Τότε υπήρχε ευκαιρία. Που χάθηκε.
Η μάζα της συμπλεγματικής ιστορίας, η μάζα της αναξιοκρατίας, που είχε μόνο το παράπονο που δεν συμμετείχε στην εξουσία. Δεν ήξερε ποια ήταν η εξουσία, δεν ήξερε ότι δεν άξιζε να την αντικαταστήσει. Την αντικατέστησε και έγινε ίδια και χειρότερη...
Ο Λεντάκης, η γενιά του πολυτεχνείου, η αριστερά του μύθου, ήταν οραματιστές, αλλά δεν είχαν ιδέα από πολιτική. Ήταν μόνο ιδεολόγοι. Με διαστρεβλωμένη προσωπικότητα. Άρα επικίνδυνοι, και αυτό φάνηκε όταν πήραν εξουσία...
Η πολιτική δεν ασκείται από ιδεολόγους, ασκείται από κοινωνική τάξη που έχει βάθος και συγκρότηση. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Η προπολεμική πνευματική βάση, διαλύθηκε σε έναν εμφύλιο και μια ανάλογη συνέχεια... Γιαυτό και το "θαύμα της Ελλάδας" κράτησε 15 χρόνια, έφερε μια χούντα και κατέρρευσε αξιακά μετά...
Πχ, εσύ. TVXS;; Σήμερα το είδα... Παραδόθηκες στην πορεία σου; Αν εσύ παραδόθηκες, αν εσύ δεν μπόρεσες να χαράξεις την πορεία σου, πώς περιμένεις να την κάνει ο πεζός της Ακαδημίας;
Δεν σε φρικάρει το γεγονός ότι δεν υπάρχει υποψία πνευματικού κόσμου στην Ελλάδα;
Πάτος; Γιατί να υπάρχει πάτος; Το Τσάλεντζερ συνετρίβη;
Όσο δεν μαθαίνουμε, και προσπαθούμε να υπερασπίσουμε την προχουντική, χουντική, και μεταχουντική περίοδο, τότε απλά είμαστε μέρος του προβλήματος...
Ή παράγωγό του...
Οπότε το να υπερασπίσεις Γιώργη την αριστερά (όπως άλλοι να υπερασπίσουν την χούντα), σημαίνει ότι γέρασες, κουράστηκες, βαρέθηκες, έκατσες... Επέστρεψες στον μύθο σου, μήπως εμπνευστεί κάποιος άλλος και συνεχίσει...
Σήκω Γιώργη και άσε τις ευκολίες....

Λυδία είπε...

Ναι κύριε Πήττα, θα ήθελα να γίνετε λιγάκι πιο "αναλυτικός" :-)!

Κάποιος στο inOut.gr ΄'εγραψε με αφορμή το άρθρο σας για το πόσο επιδράσατε με τις εκπομπές σας την εφηβεία του και τη ζωή του! Να ξέρετε πως τα γράπτά σας είναι ακόμα πιο επιδραστικά!

Ευχαριστώ :-)))

@mtryfo Σας ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι πως το σκέφτομαι...

Unknown είπε...

Ο κος Καζάκος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το εξαιρετικό βιογραφικό του μπορεί κανείς εύκολα να το βρει σε διάφορες πηγές.

Ωστόσο τα συμπεράσματά του είναι απολύτως ταυτόσημα με του Ξενοφώντα Ζολώτα που υποθέτω γνωρίζεις πως δεν είχε καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και επίσης γνωρίζεις πως ήταν Ακαδημαϊκός Οικονομλόγος διεθνούς εμβέλειας. Αυτά, και πολλά είναι διότι δεν θα μπω σε συζήτηση για την απριλιανή δικτατορία και τις συντριπτικές βλάβες που επέφερε στην Ελλάδα.

Για το TVXS.

1ον, πριν συνεργαστώ μαζί του ήμουν ήδη αναγνώστης του.

2ον, γνωρίζω και εκτιμώ τον Στέλιο Κούλογλου από την εποχή που είχα εργαστεί στο BBC και τον θεωρώ αν όχι τον πιο σοβαρό, έναν εκ των πλέον σοβαρών λειτουργών της δημοσιογραφικής πολιτικοκοινωνικής έρευνας.

3ον, το ήθος όλων των συνεργατών του tvxs, όπως το έχω εισπράξει εγώ όσο καιρό συνεργάζομαι μαζί τους δεν το συζητάω καν.

4ον, κάποιος έχει νόημα να γράφει -ειδικά στην αρθρογραφία- εφ'όσον αυτά που γράφει φτάνουν με μία οδό σε ένα αναγνωστικό κοινό που θα τα κρίνει. Για μένα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κριτήριο, ο χώρος που με φιλοξενεί, να μην μου αλλάζει, να μην έχει καν άποψη στα θέματά μου, στις θέσεις μου και στο πως τις διατυπωνω. Και το tvxs εφαρμόζει -με το παραπάνω- όλες αυτές τις αρχές.

Αυτό που προσπάθησα να κάνω με αυτό το άρθρο, όπως κάποιος εύστοχα παρατήρησε, είναι μία τομογραφία των τελευταίων 25 χρόνων.

Αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι πως, δυστυχώς, όλα όσα συμβαίνουν, είχαν "προφητευθεί" από αρκετούς.

Και αν θέλεις να το πω σκληρά, αυτό που συμβαίνει είναι η πρώτη συνάντηση των νεοελλήνων με την πραγματικότητα. Θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς. Και αν δεν είχε μεσολαβήσει η διεθνής κρίση του καπιταλισμού απλά η ελληνική κρίση θα καθυστερούσε ακόμα λίγο-αλλά όσο πιο αργά θα γίνονταν, τόσο πιο τραγική θα ήταν.

Πνευματικός κόσμος, υπάρχει στην Ελλάδα, όπως και παραγωγή έργου.

Η τραγωδία, δεν βρίσκεται στην "απουσία" πνευματικού κόσμο που παράγει.

Η τραγωδία βρίσκεται -όπως εξαιρετικά ορθά είχε επισημάνει ο Κ.Γεωργουσόπουλος πέρσι τον Ιούνιο στο Συνέδριο για την Ελληνική Ποίηση, στην απουσία "συνοχής" και "συντονισμού" μεταξύ των παραγωγών πνευματικού έργου με τρόπο ώστε να υπάρχει δημιουργία ρεύματος, όπως καλή ώρα στο παρελθόν με την ταυτόχρονη εμφάνιση μεγάλων λογοτεχνών, ποιητών, συνθετών, κλπ και κυρίως της Συνέργειας (ή και Συνεργίας) μεταξύ όλων όσων συμβαίνουν.

Όμως η μη Συνέργεια είναι και πάλι "σύμπτωμα" μιας κοινωνίας που έχει χάσει το στίγμα της και ενδεχομένως να το βρει ξανά κάτω από πίεση.

Unknown είπε...

@Λυδία μου, θα επανέλθω σε σένα μετά! Το είδα αυτό στο inout-μου το υπέδειξε ένας φίλος και κατασυγκινήθηκα.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ξέρω πολλούς καθηγητές που λένε μπούρδες όπως πχ ο Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος δίδασκε στους φοιτητές της Νομικής ότι έχεις δικαίωμα να αρνηθείς τον αστυνομικό έλεγχο όταν σε σταματήσει όργανο της τροχαίας και του επικαλεστείς ότι το αυτοκίνητο είναι η κατοικία σου οπότε υπάρχει το άσυλο της οικείας και χρειάζεται για τον αστυνομικό έλεγχο εισαγγελική παραγγελία. Κοτσάνες περιωπής γιατί προφανώς ο καθηγητής μπέρδευε την Αθήνα της Ελλάδας με το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ... και έκοβε κόσμο ο κύριος αυτός στο προφορικό μάθημα της Σύνθεσης Δημοσίου με τέτοιες κοτσάνες περιωπής… Και φαντάζομαι ότι όλοι σας θεωρείτε τον κύριο Αλιβιζάτο εξαιρετικό καθηγητή…

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάς χρεοκόπησε επί Δημοκρατίας και δη Σοσιαλιστικής με ολίγη από συντηρητισμό. Ελπίζω αυτό να μην αμφισβητείται. Το αν ήταν καλή η όχι η Χούντα για τις κοινωνικές ελευθερίες αυτό είναι άλλο ζήτημα προς συζήτηση. Τώρα μιλάμε για χρεοκοπία και πτώχευση της Ελλάδος.

Skorpion είπε...

Εγω θα συμφωνησω απολυτα με τον Θου Θου. Ειναι αυτο που ειπα στο αρθρο για το Φοκους σε αυτο το μπλογκ.

Η μεταεμφυλιακη περιοδος και η περιοδος της Χουντας ηταν αποτυχημενες περιοδοι οπως και η περιοδος που ακολουθησε οπου η γεματη λαικισμο , μη εμπειρη Ακροαριστερα ηταν ισχυροτατη (και ακομα παραμενει ως τετοια).

Για μενα η Ελλαδα ειναι χωρα Λατινικης Αμερικης που λειτουργει με λογικες Λατινικης Αμερικης και οχι Ευρωπης.

Και αυτο βεβαια το βλεπουμε και στον πνευματικο της κοσμο και στις αποψεις που εκφραζουν οι λεγομενοι ανθρωποι του πνευματος.

Skorpion είπε...

βεβαια ειναι αστειο να πιστευουν καποιοι πως το προβλημα στην Ελλαδα ειναι η δημοκρατια.

Yellow Kid είπε...

Ιμάτζινε, είναι γελοίο να λες ότι επί χούντας τα πράγματα ήταν καλύτερα από τώρα. όταν σου επέβαλαν δια ροπάλου τι να πεις και τι να μην πεις, όταν σε βασάνιζαν και σε στέλνανε εξορία για τα πολιτικά σου φρονήματα, όταν ο αρχηγός του κράτους δεν ήταν εκλεγμένος από το λαό αλλά από μόνος του, όταν δεν σε άφηναν να κυκλοφορήσεις μετά από κάποια ώρα, ή να μαζέψεις πάνω από 4 άτομα στο σπίτι σου, δεν σε ένοιαζε αν η οικονομία ήταν καλύτερη.
Τι θες να μας πεις; Ότι μόνο σε μία χούντα μπορεί να πάει καλά μία χώρα;

Για το κατάντημα της Ελλάδας σήμερα φταίμε μονάχα εμείς. Και αν θες την γνώμη μου ποιο συγκεκριμένα φταίνε κάποιοι με νοοτροπία Παπαδόπουλου, που δεν σέβονται τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων και θέλουν να πατήσουν επί πτωμάτων, οποιαδήποτε πολιτική και αν έχουν.

Αν είχαμε χούντα, αγοράκι μου, ούτε τον Καρατζαφέρη σου θα μπορούσες να ψηφίσεις, ούτε να έχεις μπλόγκ στο οποίο να γράφεις αυτά που εσύ θες να γράψεις, ούτε καν την ελευθερία να έχεις τις προσωπικές σου επιλογές.

ΥΓ
Δέν ήθελα να αφήσω σχόλιο, μα με τις φιλοχουντικές νοοτροπίες τα παίρνω στο κρανίο. Υπόσχομαι πώς άλλο σχόλιο δεν αφήνω.

Unknown είπε...

"Ότι μόνο σε μία χούντα μπορεί να πάει καλά μία χώρα"

Πιό α ν ε ρ μ ά τ ι σ τ η άποψη δεν μπορεί να υπάρξει.

Η θλιβερή χούντα των συνταγματαρχών έκανε μία κυριολεκτική έκτρωση στην Ελλάδα σε μία στιγμή που πνευματικά τουλάχιστον υπήρχε κοσμογονία. Αλλά επειδή το ζήτημα αυτό και ειδικά αυτή την πτυχή την έχω αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια στο παρελθόν, δεν συνεχίζω, δεν έχει νόημα δηλαδή.

Δεν είναι "φιλοχουντικές" νοοτροπίες Yellow.

Είναι απλουστεύσεις θανατηφόρα επικίνδυνες αλλά και ανιστόρητες. Είτε λέγονται εκ του πονηρού είτε λόγω άγνοιας.

Salata TV είπε...

Κατ' αρχάς συγχαρητήρια! Με ταξιδέψατε πραγματικά.

Κατά δεύτερον, να σας ενημερώσω ότι αναδημοσίευσα το κείμενό σας στο Salata TV, με αναφορά και link στο πρωτότυπο. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα παρ' όλα αυτά, ενημερώστε με για να το κατεβάσω.

Κατά τρίτον... ακόμα κι εδώ Ιματζίνος; Πραγματικά μου χάλασε τη διάθεση. Δώστε του λίγη χούντα αφού τόσο την αγαπάει: απαγορεύστε του το σχολιασμό!

-=IMAGINOS=- είπε...

Όσο και να σκούζετε αγαπητοί μου, η χώρα επτώχευσε επί Δημοκρατίας και γέμισε με λαμόγια, κλέφτες και νταβατζήδες επίσης επί Δημοκρατίας για ένα και μόνο λόγο. Γιατί ποτέ δεν μάθατε την πραγματική έννοια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας γιαυτό και ποτέ δεν ικανοποιηθήκατε από αυτές τις έννοιες. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην εκτιμάς αυτό που έχεις και συνεχώς να ζητάς όλο και περισσότερο. Τότε λοιπόν κάποια στιγμή, απλά τα χάνεις όλα γιατί και η Δημοκρατία και η Ελευθερία έχουν όρια όσο και αν δεν θέλετε να το αποδεχτείτε. Και όλα αυτά για καθαρά μεταπολιτευτικούς λόγους αριστερίστικου ρεβανσισμού και κομπλεξαρισμού. Λυπάμαι που σας στεναχωρώ αλλά έτσι είναι, τι να κάνουμε τώρα;

Όσο για την Χούντα, αυτή υπήρξε για ένα λόγο και μόνο. Γιατί υπήρχε το προηγούμενο του εμφυλίου το οποίο αυτό γύρισε πολλές δεκαετίες την χώρα πίσω και το οποίο ήταν προ των πυλών σε δεύτερο βαθμό εκείνα τα χρόνια. Καταγράφω, δεν επαινώ, βγάλτε τις παρωπίδες. Και μιας και η ιστορία επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια, ο δεύτερος εμφύλιος δε θα αργήσει να έλθει δυστυχώς και η αριστερά και πάλι θα είναι ο φταίχτης. Ήδη βρισκόμαστε αναλογικά, περίπου στο 1965 και τότε δεν είχαμε καν πτωχεύσει.

Οι Έλληνες δεν θα αντέξουν την πτώχευση και 20% ανεργία μαζί με ασταμάτητη λαθρομετανάστευση που σε λίγο θα ξεπεράσει πληθυσμιακά, τα ποσοστά του ημεδαπού αριθμού ιθαγενών χωρίς να ξέρουμε τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς τη στιγμή που ήδη έχουμε καταρρεύσει και σχεδόν ο μισός λαός οδεύει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η ακροδεξιά ανεβαίνει πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς. Σε συγκεκριμένα μάλιστα σημεία που οι ημεδαποί ιθαγενείς βιώνουν έντονα τον πολυπολιτισμό η ακροδεξιά σπάει ρεκόρς γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Κανείς δεν θέλει να ζει στο φόβο, την απόγνωση, την αδιαφορία από τους άλλους και την αβεβαιότητα. Σε τέτοιες καταστάσεις, αναζητείς διέξοδο. Σήμερα καταφέραμε ο ρατσισμός και ο φασισμός να αποτελούν το μόνο μέσο αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας που μας απέμεινε.

Ακόμα και ο Χίτλερ στην Γερμανία δεν γεννήθηκε με παρθενογένεση. Η Γερμανία πεινούσε από την εκμετάλλευση του πλούτου της και τις αβάστακτες ποινές και αποζημιώσεις που της είχαν επιβάλει οι νικητές του Α' Παγκοσμίου και οι πλέον πλούσιες γερμανικές οικογένειες είχαν οδηγήσει τις κόρες τους στην πορνεία για να επιβιώσουν. Έτσι γεννήθηκε ο Χίτλερ τον οποίο ψήφισαν οι ίδιοι οι Γερμανοί για να τους σώσει από τη μιζέρια της εκμετάλλευσης από τους ξένους. Το τι επακολούθησε είναι αδιάφορο. Σημασία έχει το που οδηγούμαστε όταν πέφτει η πείνα.

Φυσικά αναλόγως γεννήθηκε και η Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία με τον Λένιν ο οποίος αν και πιο ήπιος, εγκατέστησε μία καθαρή δικτατορία η οποία σχεδόν ξεπέρασε τον Χίλτερ επί Στάλιν. Η πείνα οδηγεί σε περίεργα πράγματα και εγώ απλά τα καταγράφω. Δε με νοιάζει αν θα με πείτε φασίστα ρατσιστή ή φιλοχουντικό επειδή καταγράφω κάτι το οποίο προβλέπω να έρχεται. Θα έπρεπε να προσέχουμε όλοι μας πολύ περισσότερο γιατί η ιστορία όπως προανέφερα επαναλαμβάνεται και μετά είναι αργά για δάκρυα. Έχουμε χάσει προ πολλού το μέτρο το άριστον που μας δίδαξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εσείς απλά θέλετε να κλείνετε τα μάτια από φόβο γιατί ναι, βρισκόμαστε στο 1965. Κάποια στιγμή και σύντομα μάλιστα, θα με θυμηθείτε.
Δώστε μου λίγη χούντα αφού τόσο την αγαπάω λοιπόν: απαγορεύστε μου το σχολιασμό όπως λέει και ο Σαλάτας! Αλήθεια, το ΚΚΕ αν δεν κάνω λάθος, στον μονοκομματισμό, κοινώς δικτατορία ή χούντα, δεν πιστεύει; Αυτή δεν είναι η ιδεολογία του; Σαλάτα τράβα να κάνεις και στην Παπαρήγα υποδείξεις περί μη ελευθερίας του λόγου λοιπόν.

SKY είπε...

Εξαιρετικό κείμενο, γεμάτο εικόνες που ξυπνούν τις Ερινύες του καθενός μας.

Ξέρεις μετά την παρακμή, μετά τον ξεπεσμό έρχεται η λήθη του ίδιου του γεγονότος του ίδιου του ξεπεσμού.

Τον ξεπεσμό δυστυχώς, ούτε τον καταλαβαίνουμε όταν έρχεται, ούτε και τον θυμόμαστε μετά. Θυμόμαστε επιλεκτικά, άλλα πράγματα για να βολέψουμε την ένοχη και ξεπεσμένη συνείδηση μας.
Έτσι είναι ο άνθρωπος από τη φύση του. Μόνο η παιδεία μπορεί να τον αλλάξει αλλά όλα μας δείχνουν πως ξέπεσε και αυτή (ή ακόμα πέφτει;).

Η δεκαετία του 1980 διάβρωσε τη βάση, το ήθος μας. Η δεκαετία του 1990 έφερε την πλαστή ευμάρεια. Και η αυγή του 21ου αιώνα έφερε την εθνική ονείρωξη και το εθνικιστικό παραλήρημα για να μας "προστατέψει" από την απώλεια της αγαπημένης μας παρακμής.
Η απόφαση έχει πια εκδοθεί και πρέπει να πληρώσουμε για το ότι ξεχάσαμε να είμαστε άνθρωποι.

Skorpion είπε...

Πρωτη φορα μπηκα στην ιστοσελιδα του ΤVX. Μιλαμε επαθα την πλακα μου με καποιες αποψεις.


Ειναι παρανοηκο και παραδοξο αλλα και παραλογο ο ενοχος να ψαχνει να βρει τον ενοχο.


Οταν λεω τον ενοχο εννοω συγκεκριμενες λογικες που επικρατησαν στο συνολο του λαου της Ελλαδας αλλα περισσοτερο σε συγκεκριμενα υποσυνολα. Σε αυτα τα υποσυνολα της Ακραιας αριστερας και του Πασοκ (στο οποιο τετοιες λογικες κυριαρχουν σε μεγαλο μερος του) , τα οποια ποτε δεν ειχαν αντιληφθει πως αυτο το συστημα που δημιουργησαν εχει ημερομηνια ληψης.

Η οποια εφτασε.

ΔΕΝ μπορειτε λοιπον κυριοι να λετε να παρει τα μετρα πισω ο Παπανδρεου. Μετρα τα οποια τον αναγκαζουν να τα παρει ωστε να μην καταστραφει εντελως η Ελλαδα.

Οταν μια χωρα ζει με δανεικα για να καλυψει υπερογκους μισθους του δημοσιου και διαφθορα , σημαινει πως τουλαχιστον βραχυπροθεσμα πρεπει να μειωθουν τα εξοδα τα οποια ειναι μεγαλυτερα των εσοδων.


Και εδω ο δικος μας ο Χριστοφιας οπως φαινεται δεν θα καμει τιποτε περι οικονομιας. Απλως θα πληρωνουμε μεσω ΑΗΚ , υδατοπρομηθειας και αλλου εμεις οι πολιτες ( και ειδικα οσοι δουλευουν στο ιδιωτικο τομεα) αυξημενους φορους.


Το ξαναειπα. Η οικονομια ισως να μην ειναι οσο επιστημη οσο καποιες επιστημες αλλα δεν ειναι μονο ιδεολογια. Σε καποιο βαθμο ναι ειναι επιστημη και δεν μπορει ο καθενας να λεει οτι του κατεβει.

Ανθρωποι Ακραιοι , εχθροι της δημοκρατικου πολιτευματος. Εχθροι του καπιταλιστικου συστηματος σε οποιαδηποτε μορφη του . Ανθρωποι που νομιζουν πως τα λεφτα φυτρωνουν πας τα δεντρα. Μισανθρωποι. Αχαπαροι με λιγα λογια , να ψαχνουν να βρουν τον ενοχο.


Τετοια σχολια διαβασα.

Οι συζητησεις των ακραιων αυτων ανθρωπων ειναι παρομοιες με συζητησεις που πιθανον να καμνουν καποιοι (οχι ολοι) Ιρανοι η Σαουδαραβες περι του τι λεει το κορανι και γιατι οι κακουργες γυναικες δεν πρεπει να εχουν ισα δικαιωματα με τους αντρες. Η πως το καλυτερο οικονομικο συστημα ειναι το "Ισλαμικο" και αλλα τετοια παραμυθια.


Ο παραλογισμος σε ολο του το μεγαλειο.


Μου αρεσει που αυτα τα ατομα ψαχνουν να βρουν τον ενοχο και καταληγουν στο "βεβαια "ολοι φταιμε".

Skorpion είπε...

Η κρατικιστικη , διεφθαρμενη και φοβισμενη ΝΔ εκανε βεβαια οτι εκανε και το ΠΑΣΟΚ αλλα και το ΛΑΟΣ απεχει απο το να χαρακτηριστει φιλελευθερο κομμα.

Οσο για φιλελευθερες συμμαχιες και τα λοιπα , και αυτοι γελοιοι ειναι συνολικα (στα οικονομικα θεματα βεβαια τα πανε καλυτερα απο τους υπολοιπους στην θεωρια γιατι και ο Μητσοτακης αποτυχε) αρκει να διαβασει καποιος το καταστατικο τους.

Skorpion είπε...

(ελπιζω να μην καταλαβουν λανθασμενα καποιοι επειδη αναφερα τον Μητσοτακη).

Απλως να καμω μια ερωτηση.

Μπορει απο την σημερινη Ελλαδα να γεννηθει μια Ελλαδα η οποια θα σταματησει αυτη την πορεια παρακμης ;

Ibis είπε...

@politispittasΣυναισθηματισμός και ρεαλισμός σε έναν σπάνιο συγγραφικό συνδυασμό.

Δυστυχώς, οι γραμμές είναι λίγες για να προστεθούν τόσα πολλά ελληνικά παράδοξα που οδήγησαν και οδηγούν αυτή την χώρα σε μια τουλάχιστον κοινωνική ολίσθηση.

Πιστεύω ότι ο κύριος Πίττας δεν έγγραψε όσα ήθελε πραγματικά για λόγους συντομίας. Αναρίθμητα παραδείγματα και αιτίες που όσο και αν βολεύουν κάποιους ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ από τις πολιτικές παρωπίδες του ΕΛΛΗΝΑ.
πόσα πράγματα θέλω να προσθέσω δίπλα στις BMW και στον νεοελληνισμό;


Προς τους σχολιαστές που δίνουν πολιτική υπόσταση στο κείμενο θα επαναλάβω αυτό που έχω πεί και στο παρελθόν μέσα από παρόν ιστολόγιο.
Όσο δεν καταφέρνουμε να δούμε τα προβλήματα από την κοινωνική τους βάση και όχι από την πολιτική τόσο αυτά θα μεγαλώνουν και θα διαιωνίζονται.

Είναι καιρός επιτέλους να ξεκολλήσουμε από τα πολύχρωμα πολιτικά στρατόπεδα και να δούμε την ουσία. Αυτά τα στρατόπεδα είναι η αιτία και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι τους. Ακόμα είμαστε....

@-=IMAGINOS=-Τώρα αν κάποιοι σκαλίζουν το "σκλαβωμένο" παρελθόν και τα καλά που έγιναν αρκεί να γνωρίζουν ότι η κοινωνική και προσωπική ελευθερία-που τότε απουσίαζε-είναι υπεράνω κάθε πολιτικής ιδεολογίας.

Καλό μεσημέρι.

Skorpion είπε...

Ιματζινε , καποιος που κρινει καποιον ενω και η δικη του φωλια δεν ειναι καθαρη ... Η μαλλον υπερασπιζοντας μια αποτυχια - δεν θα παρθει η αποψη του στα σοβαρα.

Διοτι οταν βλεπεις κατι που εχει αποτυχει και προτινεις κατι που επισης εχει αποτυχει ... ε τοτε ορθως θα σε βλεπουν ως περιθωριακο.

Skorpion είπε...

Επι της ουσιας συμφωνω για τον καθε Κουλογλου για την ερτ κτλ. Ολοι αυτοι οι διεφθαρμενοι υπαλληλοι της ερτ που παιρνουν περισσοτερα λεφτα απο οτι ο Ομπαμα ... ειναι βεβαιως μερος του προβληματος. Μεσα σε αυτο το παραδειγμα βλεπεις το τι συμβαινει και αλλου.

Ομως η Ελλαδα μπορει να ειναι δημοκρατικη χωρις κομισαριους κρατικους υπαλληλους , χωρις δημοκρατικους Πατερες και χωρις γκαγκστερικες ομαδες και τρομοκρατες να κανουν οτι θελουν και να τρομοκρατουν τον κοσμο.


Για να εχουμε μια χωρα που λειτουργει , , δεν ειναι αναγκαιο να καταργησει καποιος την δημοκρατια. Αυτο μονο τα αντιθετα απο τα επιδιωκουμενα αποτελεσματα θα εχει.

Εσας τους Χουντοδεξιους , ακροδεξιους δεν μπορω να σας καταλαβω.

Skorpion είπε...

δημοκρατικους πατερες = συνδικαλοπατερες. Λογω βιασυνης το λαθος.

the Idiot Mouflon είπε...

Το τι γίνεται θα το καταλάβει ο Έλληνας τώρα που το φραπέ πήγε από 4.60 σε 7 παρά...

Βάζω μια φωτία... χέη...

Unknown είπε...

@SKY: Η δεκαετία του 1980 διάβρωσε τη βάση, το ήθος μας. Η δεκαετία του 1990 έφερε την πλαστή ευμάρεια. Και η αυγή του 21ου αιώνα έφερε την εθνική ονείρωξη και το εθνικιστικό παραλήρημα για να μας "προστατέψει" από την απώλεια της αγαπημένης μας παρακμής.
Η απόφαση έχει πια εκδοθεί και πρέπει να πληρώσουμε για το ότι ξεχάσαμε να είμαστε άνθρωποι.


Συμφωνώ απόλυτα φίλε Sky.Με μία διαφορά. Η βάση δεν διαβρώθηκε στη δεκαετία του 80. Αυτό που συνέβει τότε-κατά τη δική μου αντίληψη και ανάλυση(σε πολλά και διαφορετικά άρθρα- είναι η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της διάβρωσης και η ανάδειξή της.

Όταν μερικές δεκαετίες πίσω ο Αριστοφάνης έπεφτε θύμα άγριας λογοκρισίας από τον """σεβαστό" Κωνσταντίνο Τσάτσο...όταν η Ελλάδα "μπλοκάριζε την απονομή των Νομπέλ λογοτεχνίας στον Άγγελο Σικελιανό και στον Γιάννη Ρίτσο...όταν η Παιδεία μας δεν έγινε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΕΊΑ αλλά ανέκαθεν λειτουργούσε για μία στερεβλή αντίληψη μυθοποίησης της Ιστορίας έξω από κάθε Επιστημονική αντίληψη, όταν, όταν, όταν, και τα παραδείγματα μπορούν να είναι κυριολεκτικά αμέτρητα, όχι, η δεκαετία του 80 απλά ΑΝΕΔΕΙΞΕ την πραγματικότητα και την ανυπαρξία Σπονδυλικής Στήλης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Unknown είπε...

@Ibis...

όπως επίσης απάντησα-νομίζω σε ένα σχόλιο στο TVXS, από κάπου έπρεπε να πιαστώ.

Αν έγραφα την ιστορία της...Νεώτερης Ελλάδας και τις ρίζες της παθογένειας της, θα έπρεπε να ξεκινήσω από τη δολοφονία του Καποδίστρια, για να μην πάω και πιο πίσω, δηλαδή στο εκκλησιαστικό κατεστημένο που αφόρισε τους Επαναστάτες της Φιλικής Εταιρείας και πολέμησε με λύσσα κάθε απόπειρα μεταλαμπάδευσης του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στον Ελληνικό χώρο.

Unknown είπε...

Idiot Mouflon...σε κρέμασα και δεν σου απάντησα ποτέ στο τελευταίο e mail...Χίλια συγνώμη, απλά έπηξα...

Ο φραπές; Να σου πω, ας πάει και 15 ευρώ. Συμβολικά, αυτή η Ελλάδα της "φραπεδιάς" πρέπει να πεθάνει οριστικά.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@Skorpion Αυτό που θέλω δεν είναι Χούντα. Είναι Δημοκρατία και Ελευθερία με την πραγματική όμως έννοια. Δημοκρατία δηλαδή στην οποία αποφασίζει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και όχι μικρές μειοψηφίες με το έτσι θέλω στο όνομα των τάχα ατομικών δικαιωμάτων (η παροχή ιθαγένειας δεν είναι ατομικό δικαίωμα όπως βεβαιώνει και ο εξαιρετικός καθηγητής και συνήγορος του Πολίτη κύριος Καμίνης ο οποίος δεν είναι καν δεξιός μάλιστα, λέγοντας επί λέξει «H ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα. Αυτό εάν ανοίξει κάποιος το Σύνταγμα, αμέσως το βλέπει. Είναι μία από εκείνες τις πράξεις της κρατικής εξουσίας οι οποίες διατηρούν ακριβώς τον απόηχο της κρατικής κυριαρχίας και δεν μπορεί να παραχωρείται αυτή με κανένα τρόπο». Θέλω λοιπόν Δημοκρατία που σέβεται τη γνώμη του πολίτη και ζητά τη γνώμη του για σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα όπως προστάζει και το Σύνταγμα με την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος όπως κάνουν όλες οι σοβαρές και Δημοκρατικές χώρες του κόσμου (μόνο εμείς δεν έχουμε διεξάγει ούτε ένα) και δεν επιβάλει χουντικά τις απόψεις λίγων χουντικών που φορούν την κουκούλα του προοδευτισμού και θέλω Ελευθερία που σέβεται τα όρια που θέτουν τα ατομικά δικαιώματα των άλλων γιατί θα το ξαναπώ και πάλι για να το εμπεδώσετε ότι Ελευθερία σημαίνει έλευσις ορίου δηλαδή φτάνω στο όριο και σταματώ, δε σημαίνει κάνω ότι γουστάρω και λογαριασμό δεν δίνω. Δηλαδή δεν μπορεί 5 ή και 10.000 νοματαίοι να κλείνουν το κέντρο της πρωτεύουσας σε 800 περιπτώσεις κάθε χρόνο, ή τους εθνικούς δρόμους, εμποδίζοντας τους συνανθρώπους τους να πάνε στις δουλειές τους ή απλά να μετακινηθούν ελευθέρως μέσα στην Ελληνική επικράτεια. Αυτά δεν είναι ούτε Δημοκρατία ούτε Ελευθερία, είναι καθαρή Χούντα, φασισμός και ασυδοσία και μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια απίστευτη ανοχή σε χουντικές και φασιστικές πρακτικές από ορισμένους λίγους περίεργους που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να ανατρέψουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα το οποίο και δε σέβονται καθόλου.
Ένα παράδειγμα είναι το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο το οποίο όλοι αυτοί υπερασπίζονται στο όνομα της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και ελευθερίας του λόγου. Πείτε μου λοιπόν εάν μπορεί να μιλήσει σε κάποιο Πανεπιστήμιο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης, ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο Πάγκαλος χωρίς να τους σπάσουν το κεφάλι ή στην καλύτερη περίπτωση να φάνε αυγά και γιαούρτια. Είναι Δημοκρατία αυτό; Ειδικά μέσα στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος δεν υπάρχει καθόλου Δημοκρατία…. Και μη μου πείτε ότι οι του ΛΑΟΣ είναι φασίστες και καλά τους κάνουν και δεν τους επιτρέπουν να μιλάνε μέσα στο Πανεπιστήμιο γιατί τότε παραδέχεστε ότι το άσυλο είναι ένα απλό καρναβάλι και οι ΚΚΕδες δεν είναι και λιγότερο φασίστες μιας και είναι οι μόνοι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που ιδεολογικά πιστεύουν στο μονοκομματισμό, στη δικτατορία δηλαδή αλλά μέσα στα Πανεπιστήμια μια χαρά μιλάνε ελεύθερα… Ποιος μπορεί λοιπόν με πειστικότητα να μας λέει ότι δεν είναι χουντικός αλλά δημοκράτης;

Και δεν καταλαβαίνω Γιώργο τι σημαίνει "αυτή η Ελλάδα της φραπεδιάς πρέπει να πεθάνει οριστικά". Γιατί να πεθάνει; Η Κύπρος δηλαδή των κομπλεξικών πουριτανών και νεοπλουτισμένων επιδειξιομανών με τα πανάκριβα τζιπ και τις μεζονέτες είναι καλύτερη; Σε τι διαφέρει δηλαδή από την φραπεδιά της Ελλάδας; Με Ελληνικά κεφάλαια στην ουσία ζει η Κύπρος και τσάμπα σπουδάζουν οι Κύπριοι εδώ και δεκαετίες στα Ελληνικά πανεπιστήμια παρκάροντας έξω από τις φοιτητικές εστίες που καταλαμβάνουν εις βάρος φτωχών Ελλήνων φοιτητών, τις Χάρλευ και τις μερσέντες τους. Πήγαινε μία βόλτα στην φοιτητική εστία του Ζωγράφου στην Αθήνα να το διαπιστώσεις Γιώργο και μόνος σου. Για να μη πω και για το καλλιτεχνικό στερέωμα της Κύπρου που σύσσωμο έχει μετακομίσει στην Ελλάδα.. Ας προσέχουμε λοιπόν λίγο όταν μιλάμε για θανάτους άλλων χωρών γενικότερα αν και ξέρω ότι αναφέρεσαι σε νοοτροπίες, αλλά μη μου λες τώρα ότι οι Κύπριοι έχουν καλύτερη νοοτροπία, μη τρελαθούμε κιόλας.

-=IMAGINOS=- είπε...

GREECE ROCKS THE WORLD!

www.youtube.com/watch?v=APnxbWRnF8g

Unknown είπε...

@Λυδία, επιστρέφω στο άρθρο μόνο για να προσπαθήσω να σου απαντήσω κάπως...Δυστυχώς είχα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα αυτές τις μέρες με γυρίσματα, και σε όλα αυτά προστέθηκε ο απίστευτα αιφνίδιος θάνατος ενός καλού συνεργάτη και φίλου, ιδιαίτερα αγαπητού σε όσους τον γνωρίζαμε....

Λοιπόν...

Δεν μπορώ να σου απαντήσω συγκεκριμένα απλά γιατί δεν ξέρω τα ενδιαφέροντά σου, οπότε θα μιλήσω κάπως πιο προσωπικά και εσύ μετά μπορείς να κάνεις την σχετική αναγωγή.

Εγώ λοιπόν, στην παρούσα φάση αν ήμουν 20-25 χρόνων θα επέλεγα Ανθρωπιστικές Σπουδές για να συνδυάσω τη δουλειά με τον ακτιβισμό. Παράδειγμα...επειδή μου αρέσει η φωτογραφία (και μερικοί μου λένε πως είμαι καλός) θα επιχειρούσα να ταξιδέψω -αρχικά με δικά μου έξοδα που θα τα έβγαζα από δουλειές του ποδαριού- και να κάνω στοχευμένα φωτογραφικά projects σχετικά με ζητήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως ας πούμε την Κλιματική Αλλαγή σε συνάρτηση με τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της καταστροφής αμέτρητων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης. Υπάρχουν πάρα πολλοί Οργανισμοί (με πρώτο παράδειγμα τον Ο.Η.Ε.) που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τέτοιο υλικό.

Ο νυν Διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο εξαιρετικός Γιώργος Τσαρμπόπουλος, παλιός φίλος, κάπως έτσι έκανε την διαδρομή του και κατάφερε να συνδυάσει τις ιδέες του με τον ακτιβισμό και την χειροπιαστή προσφορά στους ανθρώπους.

Σίγουρα πάντως θα επιδίωκα να έχω σαν άξονα δραστηριοτήτων την περιφέρεια και όχι το Αθηναϊκό κέντρο. Υπάρχουν αρκετές Μ.Κ.Ο. που κάνουν πραγματική και σπουδαία δουλειά σχετική με την διατήρηση των Οικοσυστημάτων και των Βιοτόπων που επίσης έχουν τεράστια ανάγκη από σπουδασμένους και εξειδικευμένους ανθρώπους για να στελεχώσουν τις ομάδες δράσεις τους. Σίγουρα, δεν είναι δουλειές που κάνουν κάποιον "πλούσιο" αλλά ακόμα πιο σίγουρο, είναι πως μιλάμε για δουλειές που α) σου επιτρέπουν να ζήσεις β) αποδίδουν τεράστια αξιοπρέπεια και γ) αποδίδουν χειροπιαστό έργο.

Όπως και οποιαδήποτε συστηματική εργασία έχει να κάνει με ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας

Γενικά, θα απέφευγα-αν ήμουν 20-25 να κάνω οτιδήποτε το οποίο σταδιακά θα με ενέπλεκε ολοκληρωτικά στα γρανάζια του συστήματος αλλοτριώνοντας τον τρόπο σκέψης μου.

Άλλο παράδειγμα...

Μία νεαρή φίλη μας, κόρη δυο καλών μας φίλων, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διάσωση των άγριων ζώων και ειδικά των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Παράτησε κάποιες αδιάφορες για εκείνη σπουδές έδωσε εξετάσεις και πέρασε- έγινε κτηνίατρος και στη συνέχεια, βρήκε ένα σπουδαίο μεταπτυχιακό με επιχορήγηση από την Ε.Ε. σε παρακαλώ, που αφορά ακριβώς την εκπαίδευση στον τομέα που την ενδιέφερε...Βλέπεις, μπορεί να "βρίζουν" διάφοροι την Ε.Ε. κλπ, αλλά παρέχει τεράστιες ευκαιρίες οι οποίες δυστυχώς δεν γίνονται γνωστές ευρύτερα, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα; Εδώ και ένα χρόνο είναι μεταξύ Κένυας, Τανζανίας, Σουδάν κλπ, με μία σημαντική Ομάδα ακτιβιστών γιατρών και επιστημόνων προστασίας της άγριας ζωής και κάνει αυτό που ονειρεύτηκε μακριά από τις ηλιθιότητες. Δουλεύει περί τους 7 μήνες του χρόνου σε τέτοιες περιοχές-του χρόνου θα είναι στην Κίνα- στη συνέχεια αφιερώνει με τους άλλους γύρω στους δύο μήνες για την επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των συμπερασμάτων από κάθε περιοχή και μετά κάνει διακοπές γύρω στους δύο μήνες, μέχρι να αρχίσει η προετοιμασία της επόμενης αποστολής. Και είναι, από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους που έχω δει.

Αν ήμουν Λυδία μου στην ηλικία σου, τέτοιους δρόμους θα επέλεγα.

Ελπίζω, κάτι να κατάφερα να σου μεταβιβάσω :-)

-=IMAGINOS=- είπε...

Τα συλλυπητήρια μου Γιώργο για το φίλο και συνεργάτη σου. Κρίμα, τόσο νέος...

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Λυδία είπε...

Κύριε Πήττα, τα λόγια σας είναι τροφή για σκέψη...Όσα μου είπατε, είναι στο κέντρο των όσων σκέφτομαι σας ευχαριστώ ολόψυχα.

Να είστε καλά να θυμάστε τον φίλο σας που έφυγε τόσο ξαφνικά και τόσο νέος.

Ρήγας είπε...

Γεια χαρά... Άρτι αφιχθείς εδώ, έχω μείνει "στήλη άλατος" από χθες βράδυ... Την ίδια "ταινία" είδα κι εγώ μετά τον "ψεκασμένο" Γλέζο πεσμένο στο πεζοδρόμιο. Αν έχετε όρεξη... http://rigasili.blogspot.com/2010/03/blog-post_07.html

Πόσο μπορεί να μοιάζουν οι μνήμες ανθρώπων που δεν συναντήθηκαν ποτέ, ε;

Ανώνυμος είπε...

η ελληνική κοινωνία δεν διάβασε περισσότερη Αυριανή από τον μάνο χατζηδάκι