Τόσο, που αν δω στο δρόμο να ίπτανται με χάρη γαλάζιες τυρόπιτες ριγέ γάιδαροι και Κυπραίοι με βατραχοπέδιλα, δεν θα εκπλαγώ.
Τι μήνα έχουμε είπαμε; Α…ναι! Φεβρουάριο.
Πότε είναι οι εκλογές στα Κατεχόμενα; 18 Απριλίου μαθαίνω.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: μισός Φεβρουάριος, Μάρτιος και σχεδόν τίποτα το ωφέλιμο από Απρίλιο. Δυόμιση μήνες.
Δυόμιση μήνες για να πετάξουμε από πάνω μας 35 χρόνων τσιμέντου, παγωνιάς, διαίρεσης, κατοχής, νοοτροπιών που καλλιεργήθηκαν σκόπιμα και όχι, να κατανοήσουμε τι εστί Λύση να αντιληφθούμε τι έχουμε μπροστά μας τι θα γίνει ΑΝ και τι θα γίνει αν ΔΕΝ.
Μιλάμε για μια τρεχάλα που δεν έχει ξαναγίνει.
Κάποιοι, κάνουν ευχέλαια , βουντού , τελετές μαύρης, άσπρης, ριγέ, καρό ή με πουά μαγείας προκειμένου να ψευδοεκλεγεί και μάλιστα ψευδοθριαμβευτικά ο κος ψευδοΈρογλου στις επερχόμενες ψευδοεκλογές του ψευδοκράτους.
Έτσι, οι συνομιλίες θα τερματιστούν ασκαρδαμυκτί ή το πολύ εν ριπή οφθαλμού και θα γλυτώσουμε από αυτόν τον ψευδομπελά που μπορεί και να μας οδηγούσε σε μία ψευδοεπανένωση της Κύπρου με την ψευδοκύπρο.
Κακά τα ψέματα λοιπόν, ας πούμε και μια αλήθεια:
Αν προκύψει ο κος Έρογλου, τα πράγματα θα είναι σαφή, σαφέστερα δεν μπορούν να γίνουν. Πρόκειται για Ντεκτάς στη θέση του Ντεκτάς. Ο άνθρωπος έχει δηλώσει ξεκάθαρα και σταράτα τι θεωρεί «λύση».
Μου λένε ορισμένοι καλόπιστοι φίλοι:
Αν η Άγκυρα θέλει πραγματικά λύση, τότε κάτι θα κάνει, υπόγεια και θα ξαναβγεί ο Μεχμέτ Αλί.
Λέτε;
Μπορεί.
Όμως εμένα αυτό το επιχείρημα με ανησυχεί ακόμα περισσότερο.
Γιατί, μου δείχνει πως είτε έτσι είτε αλλιώς, η Άγκυρα κάνει ότι θέλει «απέναντι».
Σχέδιο Μπαν – Αν δεν υπάρχει.
Υπάρχει όμως η μικρή μας αγαπημένη Μπαν-αν-
Στην οποία, λαλούν για τόσα χρόνια τόσοι κοκόροι που όχι μόνο αργεί να ξημερώσει, αλλά έχει νυχτώσει για τα καλά.
Ήρθε στο μεταξύ και ο κος Μπαν, έκανε –χωρίς να το ξέρει (;) την κουτσουκέλα του με την επίσκεψη στο «Προεδρικό» οι ευθύνες αποδόθηκαν στον κύριο Ντάουνερ ο οποίος και μετά την εύλογη διαμαρτυρία του κου Χριστόφια κάτι μάσησε ανάμεσα στα δόντια του.
Αλλά στον κύριο Ντάουνερ σκληρότατη κριτική δεν ασκούν μόνο διάφοροι παραδοσιακοί μουρμούρηδες αλλά και το έγκυρο Αμερικανικό δίκτυο Inner City Press όπως πληροφορήθηκα από το εξαιρετικά νηφάλιο ιστολόγιο του «Αντιφωνητή» (http://antiphonist.blogspot.
Κατά λέξη, στην εισαγωγή του ο Αντιφωνητής, γράφει:
«Το θέμα της επίσκεψης Μπαν κι Μουν στην Κύπρο σχολιάζει σήμερα ο οργανισμός Inner City Press που εδρεύει στο Bronx της Νέας Υόρκης. Ο οργανισμός ασχολείται κατ' εξοχήν με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφάνειας, κοινωνικών δικαιωμάτων, ίσης μεταχείρισης κλπ.
Δημοσιογράφος του οργανισμού ζήτησε από τον κύριο Farhan Haq, εκπρόσωπο τύπου του Γενικού Γραμματέα, να διευκρινίσει τι ακριβώς έγινε και γιατί ορισμένα κόμματα αρνήθηκαν να παραστούν στην δεξίωση προς τιμή του Μπαν κι Μουν. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει και εξήγησε πως είναι καλύτερα να ρωτήσουν τον Γενικό Γραμματέα κατ' ευθείαν. Όταν όμως ήρθε η στιγμή της ενημέρωσης από τον κύριο Μπαν κι Μουν, δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους του Inner City να του απευθύνουν καμία ερώτηση. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα του οργανισμού (Inner City), ούτε στους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν ερώτηση. Το άρθρο κάνει καυστική κριτική στον Αλεξάντερ Ντάουνερ γράφοντας μάλιστα πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μαζεύει πελάτες για την εταιρία του, Bespoke Approach....»
Για λεπτομέρειες, πηγαίνετε στο συγκεκριμένο ιστολόγιο όπου υπάρχουν όλοι σχετικοί σύνδεσμοι.
Στο μεταξύ, στο ελάχιστο διάστημα που απομένει, τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» έχουν πραγματικά αρχίσει να μοιάζουν με τις ιπτάμενες τυρόπιτες που έγραφα στην αρχή.
Παλιότερα, ήταν μέσα, με το ένα πόδι έξω.
Τώρα, είναι μέσα και με τα δύο πόδια έξω.
Μετά, έχουν απαίτηση οι πολίτες να ενδιαφέρονται, να νοιάζονται, να γρηγορούν.
Και όχι τίποτα άλλο, αλλά αναρωτιέμαι:
Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία που πέρα από το Κυπριακό υπάρχουν μείζονα άλλα ζητήματα πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να λειτουργήσει αρμονικά; Γιατί για παράδειγμα, η Οικονομία είναι μεν θέμα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά, αφορά όλα τα υπουργεία, όλους τους φορείς, τους πάντες.
Λέμε, πως απέναντι, είναι το «ψευδοκράτος».
Τον καθρέφτη μας τον έχουμε δει ποτέ; Μήπως άραγε δεν δείχνει καν κάτι;
Σε ένα άλλο Ιστολόγιο, στο «Επανένωση 2010» (http://www.epanenosi.
Καμιά 30αριά είναι όλοι τους και όπως πάντα 7-8 οι κυρίως ενεργοί που γράφουν. Δεν είναι κατά την αντίληψή μου «κατευθυνόμενοι» από κανέναν εκτός από την αγωνία τους για λύση.
Το πώς ερμηνεύει βέβαια ο κάθε ένας τη λέξη «Λύση» είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο.
Σε αυτό το ιστολόγιο λοιπόν προχθές διάβασα ένα κείμενο-
Ένα απίστευτο κείμενο διαποτισμένο από αγάπη για την Κύπρο, τους ανθρώπους της και τις ευκαιρίες τους που χάνονται η μια μετά την άλλη όσο η κατοχή εξακολουθεί.
Ένας Τουρκοκύπριος Πολίτης, πάνω από όλα Κύπριος, που όταν αναφέρεται στην «Κυβέρνηση» των Κατεχομένων βάζει τη λέξη σε εισαγωγικά και έχει κορώνα του το μέλλον.
Διάβασα το γραπτό του, 3-4 φορές. Με άγγιξε, με συγκίνησε, με έπεισε και στο τέλος πάγωσα.
Πάγωσα, γιατί αναρωτήθηκα πόσοι Turgut υπάρχουν άραγε τόσο «εκεί» όσο κι εδώ;
Γιατί, αν ήταν πολλοί, αν ήταν Ρεύμα θα είχαν βγει στους δρόμους (όπως κάποτε…) και θα έσπρωχναν τις εκατέρωθεν ηγεσίες στο σωστό δρόμο. Γιατί αν ήταν πολλοί οι «εκεί» θα έδιναν μια κλωτσιά στον Ταλάτ να ξεκολλήσει από την Άγκυρα και έτσι θα απελευθέρωναν και τη δική μας πλευρά από τα πολλά και εύλογα φοβικά σύνδρομα.
‘Όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα οι Turgut ήσαν οι πολλοί.
Τώρα, φοβάμαι πως είναι οι λίγοι ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν γυρίσει την πλάτη είτε απλά περιμένουν σιωπηρά το τι θα γίνει.
Το Κυπριακό, σε δυόμιση μήνες θα τελειώσει. Αυτό είναι περίπου σίγουρο.
Ακόμα και με πλήρες ναυάγιο, πάλι θα «τελειώσει».
Απλά δεν θα είναι το τέλος που επί 35 χρόνια συναπτά ευαγγελίζονται οι περί αυτό επαγγελματίες.
Εκτός αν έχουμε την εντύπωση πως η Τουρκία μετά και από αυτό θα ενδιαφερθεί για οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση από αυτή της διχοτόμησης.
Τι επείγει αυτή τη στιγμή; Το απόλυτο ξεκαθάρισμα του εσωτερικού μετώπου.
Οι «Μεν» και οι «Δεν» να πάνε με τα ομοειδή τους. Γιατί στην περίπτωση αυτή τα ετερώνυμα όχι μόνο δεν έλκονται αλλά προκαλούν τεράστιες ζημιές στην κοινωνία.
Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός, αλλά οι επόμενοι λίγοι μήνες εκτός των άλλων
Όταν θα λήξει αυτή η φάση, όπως και να λήξει, τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο στην Κύπρο.
Και θα είναι για καλό.
ΥΓ: Ο πίνακας στην κορυφή είναι η "Γυναίκα με ομπρέλα" (1935) του Γιώργου Μπουζιάνη (άλλος ένας αγνοημένος στην Ελλάδα δημιουργός, που άφησε έντονο ίχνος στην Ευρωπαϊκή Τέχνη με ορμητήριο τη Γερμανία). Το είχα στο μυαλό μου όσο έγραφα το άρθρο με μία δική μου αυθαιρεσία:
Η Γυναίκα με ομπρέλα , είναι σαν την Κύπρο που στωικά περιμένει.
Τη Λύση; Όχι, απλά να σταμτήσουν να τη "δουλεύουν" οι διάφοροι σωτήρες της.
ΥΓ2: Απόψε στην "Κινούμενη Άμμο" αφιέρωμα στον Don Van Vliet, γνωστότερος ως Captain Beefheart και στον πρώτο του δίσκο το θρυλικό πια Safe as milk. Στον χρόνο που θα απομείνει, θα αυτοσχεδιάσουμε. Παραγγελίες δεκτές στο shout box του ιστολογίου, ή με sms στο 2250.
25 σχόλια:
Δεν θα υπογράψω, αν και με ξέρετε αρκετά καλά ως μόνιμο αναγνώστη σας εδω και χρονια. Δεν θα υπογραψω γιατι ομολογω πως ενοχληθηκα πολυ απο καποιες βρισιες και ειρωνιες που μμε αφορουσαν επειδη τα κειμενα σας συνηθως με ενθουσιαζουν.
Ηθελα να σας πω οτι για αλλη μια φορα κανατε με τον ιδιαίτερο σας τροπο μια ψυχραιμη αλλα αυτη τη φορα παρα πολυ αυστηρη αναλυση την οποια ελαχιστοι θα κατανοησουν. Καποιοι γιατι δεν μπορουν και καποιοι άλλοι γιατι δεν θελουν.
Τα συγχαρητηρια μου και στον Αντιφωνητη.
Και στους δυο: Κατι θα επρεπε να κανετε από κοινου, δεν ξερω τι οι σκεψεις σας είναι συμπληρωματικες και μακράν του μεσου Κυπριακου αλλά και Ελληνικου χώρου.
Α στην ευχή, θα υπογράψω....!
Για λίγους ανεγκέφαλους δεν αξιζει!
Εξαιρετικά έως υπέροχα τα ευχέλαια , βουντού , τελετές μαύρης, άσπρης, ριγέ, καρό ή με πουά μαγείας για τη μικρή μας αγαπημένη Μπαν-αν-ία...
Απ’ το κακό και τ’ άδικο διωγμένος
κι όπως ενήστευες τη δίκοπη ζωή
σε βρήκα ξαφνικά σημαδεμένο
να σ’ έχει ο κάτω κόσμος ξεχασμένο
κι ο πάνω κόσμος νάναι οι τροχοί
που σ’ έχουν στα Στενά κυνηγημένο
Και πήρες του καιρού τ' αλφαβητάρι
και της αγάπης λόγια φυλαχτό
για να ‘βρει πάλι ρίζες το χορτάρι
και πήρες την ελπίδα και τη χάρη
ψηλά να πας να χτίσεις κιβωτό
με την ελπίδα μόνο και τη χάρη
Κρυφά και φανερά σ’ ακολουθούνε
οι συμμορίες κι οι βασανιστές
και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε
μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε
γιατί ποτέ δεν ήταν Ποιητές
το χώμα που πατούν να προσκυνούνε
Μάνος Ελευθερίου
Κύριε Γιώργο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ....ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ...ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ...
Αντρέας, από το wolverhampton university-φοιτητής.
όντως είναι ενδιαφέρον τούτο το έγκυρο Inner City Press:
Κοίτα πράματα που βρίσκεις:
In fact, other relevant and troubling issues are raised by HSBC's operations in Cyprus and (see infra) in Greece. Regarding Laiki Bank in Cyprus, in which HSBC has a presumptively controlling 22% stake, the Financial Times of July 25, 2002, in the article entitled "Defiant Cyprus bank that helped fund two wars MILOSEVIC CONNECTION SCALE OF ISLAND'S UN SANCTIONS-BUSTING RAISES CONCERNS OVER COMMITMENT TO FIGHT MONEY LAUNDERING," reported:
"The gleaming steel-and-glass headquarters of Popular (Laiki) Bank of Cyprus makes a striking contrast with the discreet office blocks occupied by most Greek Cypriot companies. But even more suggestive of the group's ambitions is a metal sculpture in the courtyard pointing aggressively towards the sky. When the international community shunned Yugoslavia as a pariah state for much of the 1990s, Cyprus seized its chance to do business with Belgrade, and Popular Bank became former Yugoslav President Slobodan Milosevic's main financial link with the outside world.
"According to a report by Morten Torkildsen, an investigator at the United Nations war crimes prosecutor's office, Popular Bank, the island's second largest bank, allowed a group of Yugoslav-controlled front companies to operate in defiance of UN sanctions. These companies supplied Mr Milosevic's government with fuel, raw materials, spare parts and weapons to pursue wars in Bosnia in 1992-1996 and in Kosovo in 1998-1999.
"Mladjan Dinkic, the Yugoslav central bank governor, said during a visit to Cyprus last year that as much as Dollars 4bn (Euros 3.9bn, Pounds 2.5bn) in foreign currency might have been transferred to Cyprus between 1992 and 1994. The funds were mainly deposited in Popular Bank and its Greek subsidiary, European Popular Bank, he said... Popular Bank played an important role in a drive by the Cyprus government to reduce dependence on tourism, its main source of revenue, by boosting the offshore banking industry. The bank, which is listed on the small Nicosia stock exchange, also expanded outside Cyprus, to Greece and London. Its biggest single shareholder is HSBC, the UK-based financial group, with a 22 per cent stake."
Regarding this Milosevic / Cyprus (Laiki Bank) connection, Mr. Winer has testified to the Senate that "And the next thing that the United States and the United Kingdom found out, Cyprus was being used by Slobodan Milosevic to move his money. So they went back to the Cypriotes. The Cypriotes said, 'Well, we have a great system. It's the best system in the world. We don't have any of that money.' But then after that, Milosevic's money was no longer in Cyprus, and that tends to be the pattern
http://www.innercitypress.org/finwatch.html
μόνο σε δύο λεπτα αναζήτησης....
είναι όμορφος ο τρόπος που μας περιγράφει το έγκυρο αμερικάνικο δίκτυο.
το πιο ωραίο εν τούτο: Cyprus seized its chance to do business
είμαστε μια χώρα που αν τολμήσει κανένας να παραβιάσει το εμπαργκο το οποιό βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εννά τον βάλουμε με στο λαιμό μας.... αλλά σύμφωνα με το έγκυρο αμερικάνικο δίκτυο είμαστεν ο τόπος που μόλις έχει την ευκαιρία να φκάλει θκυο πακκίρες, στα @@ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα εμπαργκο.
το δεύτερο ωραίο αυτού του μικρού αποσπάσματος είναι όταν μας κατηγορούν για ξεπλυμα η απάντηση μας είναι "The Cypriotes said, 'Well, we have a great system. It's the best system in the world. We don't have any of that money"
υπάρχει περίπτωση αυτή η απάντηση να μην ανήκει σε κυπραίο ;
μα ποιοί όλαν εμείς ;
εμείς έχουμε το καλύτερο σύστημα του κόσμου!!!!
σαν τη κυπρο εν εσσιει!! :-)
......
με ευχές στον αντιφωνητή, να αποκαλύψει όλα όσα το έγκυρο αμερικάνικο δίκτυο λέει για τη κύπρο μας.
Εδώ, θέλει χρόνο να κάτσει κάποιος και να μεταφράσει στα Ελληνικά και να δημοσιεύσει....
Ωραίο περιβόλι που είμαστε...από όπου κι αν το πιάσεις, ζέχνει.
δυο ειναι οι δικες μου διαφωνιες. Και παλι συμφωνω σχεδον σε ολα. Πρωτον πως οι Turgut οι οποιοι , βασιζομαι στην καλη πιστη σε σενα , ειναι "συμμαχοι της Κυπρου" , υπηρχαν πολλοι μολις ανοιξαν τα οδοφραγματα. δεν λεω πως δεν υπαρχουν και πως δεν ειναι απολυτα θετικο το οτι υπαρχουν. Απλως δεν ειμαι τοσο σιγουρο πως υπηρχαν τοσοι πολλοι τοτε. Η ηταν τοσο ξεκαθαρα στο μυαλο τους Turgut οι συγκεκριμενοι. Εγω πιστευω πως οι Σενερ Λεβεντ , Τουργκουτ κτλ κτλ , καταφερε η Τουρκια να τους κανει μειοψηφια , οχι τωρα - δεκαετιες πριν. Γι'αυτο εγω δεν την θεωρω ΤΚ κοινοτητα. Διοτι η Τουρκια καταφερε να την αλλοιωσει και να την θεση υπο τον ελεγχο της.
Καποιο "ξεσπασμα" του 2004 , δεν θα ηταν σωστο να το εκλαβουμε ως ακομα προσωρινης αλλαγης αυτης της καταστασης.
Ας μην ξεχναμε πως την συμφερε την Τουρκια να αφησει να εξελιχθουν καποιες καταστασεις τοτε.
Αυτη ειναι η δικη μου εκτιμηση.
Κατα δευτερον , πως η Τουρκια δεν θελει τωρα διχοτομηση και στο μελλον θα θελει.
Οι πραξεις της Τουρκιας δειχνουν πως δεν θελει επανενωτικη δημοκρατικη λυση. θελει διχοτομηση και δυο κρατη.
Γι'αυτο ακομα και εγω που δεν ειμαι οπαδος του Χριστοφια και πιστευω πως εχει κανει καταστροφικα λαθη , δεν τον κατηγορω για το γεγονος πως δεν ειναι αυτος που θα λυσει το Κυπριακο αλλα το κατηγορω για αλλα πραγματα που εχουν να κανουν με το κυπριακο. Και κυριως με τις μελλοντικες προοπτικες του. (για το θεμα του Κυπριακου)
Τουλαχιστον δεν ειναι τοσο διχοτομητικος οσο η Τουρκικη πλευρα .
Περι οικονομιας , κατι πρεπει να γινει με το ρουσφετι και τον δημοσιο τομεα. Πρεπει επισης να μειωσουν τις δαπανες του κρατους .
Στην Κυπρο ζουμε και ολοι ξερουμε τι σημεια και τερατα συμβαινουν.
Ευτυχως εγλιτωσαμε τον φορο ακινητης περιουσιας.
Για να δουμε.
Περι του λεγομενου σκανδαλου Μιλοσεβιτς. Εγω προσωπικα για να σας πω την αληθεια δεν με πειραζει το κρατος μου να ειναι offshore παραδεισος και να επωφελειται.
Καλα επραξαμεν εαν οντως αυτο εγινε.
Στα οικονομικα θεματα , με ολα τα αρνητικα μας , ακολουθηθηκαν σωστες γενικα μακροοικονομικες πολιτικες , δεν καταχρεωθηκαμε οπως η Ελλαδα - αναπτυξαμε τον banking logistics τομεα , μαζι με τουρισμο και των τομεα των οικοδομων που πανε μαζι.
Γενικοτερα , δεν θεωρω ακομα και αυτο το σκανδαλο ως αρνητικο. (σε ολους τους offshore παραδεισους βρισκεις παρομοια )
Παρομοιως , εαν εμεις ειχαμε στο τζεπακι μας τον Μπαν κι Μουν οπως τον εχουν αλλοι και αυτο δεν θα το θεωρουσα αρνητικο.
Θα το θεωρουσα , αποδειξη της ισχυς του κρατους μας.
Τωρα που καποιοι αλλοι τον εχουν υπο τον ελεγχο τους , εμεις πραττουμε αναλογως με τα συμφεροντα μας.
Οι ανεξαρτητοι , η "ανεξαρτητοι" δημοσιογραφοι που αποκαλυπτουν τα σκανδαλα , και αυτοι την δουλεια τους κανουν και καλα την κανουν.
Εμεις επειδη δεν εχουμε το ισχυροτερο κρατος και στηριζομαστε στο διεθνες δικαιο , απο την αλλη αποδειχτηκαμε ιδιεταιρα προσεχτικοι.
Αν και ψαξαμε παραθυρακια για να εχουμε πχ στοιχειωδη αμυνα στο νησι. (ενα παραδειγμα).
Για να συνοψισω , ο συμφεροντολογικος τροπος αξιολογησης της πολιτικης του κρατους σου ειναι ο απλουστερος και καλυτερος.
(Συμφερον της Κυπριακης κοινωνιας φυσικα.)
Ετσι γλιτωνουμε και τις μεταφυσικες αξιολογησεις η τις συζητησεις για ασχετα θεματα.
Δεν χωριζομαστε σε ΧΧΧΧ και ΨΨΨΨ .
Ψαχνουμε μονο για ενα δεδομενο . Ποιο ειναι το συλλογικο μας συμφερον.
Και εκει ειναι ποιο ευκολο να δουμε ποιοι χρησιμοποιουν την λογικη και ποιοι οχι.
Τωρα θα μου πεις δεν βαζεις το δικο σου συμφερον πανω απο το συμφερον των υπολοιπων ;
Σε παρα πολλα θεματα πιστευω πως ταυτιζονται αυτα τα δυο.
Παραδειγματος χαρην ενα μετρο το οποιο θα ζημιωσει την οικονομια του τοπου. Εγω δεν μπορω να το υποστηριξω διοτι αντιτιθεται και στο προσωπικο και στο συλλογικο συμφερον.
Ποσο μαλλον για το Κυπριακο οταν μιλαμε για τετοιες σαρωιτικες αλλαγες που θα φερει η οποιαδηποτε λυση.
"...Γιατί, αν ήταν πολλοί, αν ήταν Ρεύμα θα είχαν βγει στους δρόμους (όπως κάποτε…) και θα έσπρωχναν τις εκατέρωθεν ηγεσίες στο σωστό δρόμο...."
Το 03 και 04 ήταν πιο πολλοί αλλά εμείς τους ενισχύσαμε με ένα ισχυρό Όχι.
Τώρα γιατί να επιμένουν, δεδομένης και της "συγκυβέρνησης" με τον πυρήνα εκείνου το Όχι;
the Idiot Mouflon diladi gia sena oi E/K kanane malakia to 04. Eixan oles tis eggyiseis na niwthoun asfaleis! Eixan olous tous logous na psifisoun to ANAN kai den eixan kanena logo na einai epifylaktikoi? Toso malaka thewreis ton kosmo?
Μα αφού εγγυήσεις δεν θέλουμε κατ'ουδένα λόγο...έννεν;
φιλε ανωνυμε , ανθρωπος που ειπε ναι στο σχεδιο Αναν , αλλα και αγκριστικε διοτι οι υπολοιποι ειπαν Οχι , μοιαζει σου για λογικος ανθρωπος που σεβεται την νουμοσυνη των υπολοιπων ; Δαμε δεν σεβεται την δικια του την νουμοσυνη.
Το ιδιο τροπαριο " να υποφερουν οι ΜαννοΚυπραιοι που ειπαν Οχι. Εν αξιζουν με ανθρωπινα δικαιωματα με τιποτε " .
Μιλαμε για κλινικη περιπτωση απολιτιστου Κατζιαρη.
Εγω του ευχομαι να γινει καλα.
"Αν η Άγκυρα θέλει πραγματικά λύση, τότε κάτι θα κάνει, υπόγεια και θα ξαναβγεί ο Μεχμέτ Αλί...
Γιατί, μου δείχνει πως είτε έτσι είτε αλλιώς, η Άγκυρα κάνει ότι θέλει «απέναντι».
...αναρωτήθηκα πόσοι Turgut υπάρχουν άραγε τόσο «εκεί» όσο κι εδώ; Γιατί, αν ήταν πολλοί, αν ήταν Ρεύμα θα είχαν βγει στους δρόμους (όπως κάποτε…) και θα έσπρωχναν τις εκατέρωθεν ηγεσίες στο σωστό δρόμο "
Κρατώ αυτές τις κουβέντες σου αγαπητέ Γιώργο.
Και συμφωνώ πως η Άγκυρα κινεί τα νήματα απέναντι. Απλά με εκλογή Έρογλου μας ξεκαθαρίζει τις ακραίες προθέσεις της πως δεν έσιει τίποτε. (μας δίνει τζαι hint δηλαδή)
Δυστυχώς στην Κύπρο ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει κάτι όπως φαίνεται για το μέλλον του, ούτε οι μεν ούτε οι δε για το κοινό μας μέλλον. Γιατί από τη μια είναι το στρατηγικό συμφέρον της στρατοκρατούμενης/στρατοδιοικούμενης Τουρκίας που διαχρονικά δεν αφήνει εύκολα τα εδάφη που άρπαξε και κατέχει (όχι μόνο την μισή μας Κύπρο εννοείται αλλά αυτή μας αφορά)εκτός αν έπαυαν να την εξυπηρετούν. Κι από την άλλη
όπως λες
"Υπάρχει όμως η μικρή μας αγαπημένη Μπαν-αν-ία.
Στην οποία, λαλούν για τόσα χρόνια τόσοι κοκόροι που όχι μόνο αργεί να ξημερώσει, αλλά έχει νυχτώσει για τα καλά." για τα δικά τους μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα σαν φεουδάρχες στον Μεσαίωνα !!
Καλά τα είπες, μπράβο
Γιώργο,
Γράφω κάπως βιαστικά.
Καλό και ισορροπημένο κείμενο.
Κάποια σχόλια θα ήθελα να κάνω.
Εύστοχο αυτό που λες με τα ευχέλαια κλπ και το παρακάλιο (ενδόμυχα ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) να εκλεγεί ο Έρογλου για να πάνε όλα περίπατο.
Μόνο που δεν είμαι τόσο σίγουρος αν κάποιοι από αυτούς, διαφωνούν με το στόχο που θέτει ο Έρογλου και τον κατάθεσε στην Καθημερινή προ μερικών εβδομάδων: συμφωνημένη διχοτόμηση.
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ όλους.
Όσον αφορά την Άγκυρα, ευτυχώς ή δυστυχώς (όπως λένε γνώστες των πραγμάτων και όχι προπαγανδιστές) δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα στα κατεχόμενα.
Όπως λένε, μόνο έμμεση υποστήριξη μπορεί να παράσχει στον Ταλάτ.
Κάτι ανάλογο λέει σήμερα (και πάλι στην Καθημερινή) και ο ίδιος ο Ταλάτ.
Αναφορικά με το σχέδιο Μπαν – Αν, ορθώς λες ότι δεν υπάρχει, ούτε καν θα υπάρξει. (Για το αν υπάρχει μπανανία δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε).
Το όποιο σχέδιο θα έρθει θα είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών των 2 ηγετών. Δεν θα μας έρθει σχέδιο επιδιαιτησίας από τον Γ.Γ. όπως έγινε το 2004.
Όσον αφορά την επίσκεψη στο λεγόμενο προεδρικό, ασφαλώς και είναι καταδικαστέο, υπάρχουν ευθύνες, όμως υπάρχει και κάτι παρακάτω από αυτό.
Το 2002 ο Ανάν πήγε στον ίδιο χώρο και συνάντηση τον Ντενκτάς. Κανένας τότε δεν μίλησε για αναβάθμιση.
Ο Ανάν προσφώνησε τους Κληρίδη και Ντενκτάς: εξοχότατους. Και πάλι δεν υπήρξε αντίδραση.
Τώρα υπήρξε!
Αυτά τα λέω, διερωτώμενος αν ευδοκιμεί η υποκρισία στη νήσο Μπανανία.
Πέραν τούτων έχουμε και τα «συνεργαζόμενα» κόμματα και τα τερτίπια τους.
Εκείνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει να μετρήσουν 2 και 3 φορές τα κουκιά τους πριν αποφασίσουν αποχώρηση ή παραμονή.
Άσε που αν μείνουν θα καταντήσει κοροϊδία η όποια προσπάθεια κριτικής κατά του Χριστόφια.
Και έχεις δίκαιο, ότι είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί που δημιουργούν την αδιαφορία του κόσμου.
Σε ότι αφορά την ερμηνεία της λέξης «Λύση» διαφωνώ ότι είναι τεράστιο κεφάλαιο. Είναι πολύ απλό.
Και η διχοτόμηση είναι λύση. Και η συνομοσπονδία είναι λύση. Και η ομοσπονδία είναι λύση. Και το ενιαίο κράτος είναι λύση. Ακόμα και η παρούσα κατάσταση είναι μια κάποια λύση.
Το ζητούμενο είναι ποια απ’ όλες είναι εφικτή να συμφωνηθεί και να πραγματοποιηθεί.
Το εύχομαι αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το κυπριακό θα τελειώσει τον Απρίλη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Και όταν μιλάς για το τι ευαγγελίζονται οι περί αυτό επαγγελματίες, έχω την εντύπωση ότι δεν ευαγγελίζονται όλοι το ίδιο πράγμα.
Συμφωνώ επίσης ότι χρειάζεται επειγόντως άμεσο ξεκαθάρισμα του εσωτερικού μετώπου. Με καθαρές κουβέντες χωρίς μα και μου.
Καθαρά και σταράτα, τι θέλει ο καθένας για να ξέρουμε κι εμείς – οι πολίτες – πως να τοποθετηθούμε από εδώ και πέρα.
Γιώργο εύγε--καυστικότατη και δυστυχώς εύστοχη η ανάλυση σου. Είχα διαβάσει κι εγώ την ανάρτηση του Turgut στην επανένωση και αναρωτήθηκα πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στον τόπο σαν κι αυτόν. Γιατί το πρώτιστο θέμα δεν είναι πόσοι και ποιοι "οδυνηροί συμβιβασμοί" θα γίνουν. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αναλογιστούμε τα δικά μας τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για να προχωρήσουμε. Η λύση είναι άλλο θέμα--ένα Ναι είναι ένα Όχι θα είναι πιο αληθινά αν το καταλάβουμε πρώτα αυτό.
Στέλιο--δεν χρειάζονται καν δυο λεπτά στο διαδίκτυο για να ανακαλύψει κανείς την σχέση μερικών τραπεζών μας με το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Όσο σκανδαλώδες και να ακούγεται, στην Γιουγκοσλαβία κυκλοφορούν αυτές οι πληροφορίες εδώ και μια δεκαετία. Δεν ξέρω πόσο αληθεύουν αλλά εγώ δεν θα τις έβρισκα δα και σοκαριστικές...
Όσον αφορά τον Ντάουνερ αυτά που γράφει το το Inner City Press γι' αυτόν τα έγραφε και προτού αναλάβει τον ρόλο του στην Κύπρο. Υπάρχει σαφώς conflict of interest. Στο σημείο αυτό το ενδιαφέρον είναι πως και ένας ανεξάρτητος οργανισμός ασκεί κριτική στον Ντάουνερ. Όπως και να 'χει το πράγμα δεν βλέπω τον κύριο Ντάουνερ να χειρίζεται και πολύ συνετά τον ρόλο του. Και δεν με ξαφνιάζει. Είναι ο ίδιο άνθρωπος που υποστήριξε ανοιχτά την σφαγή στο Ιράκ όταν ήταν Υπουργός εξωτερικών και επέμενε πως τα πυρηνικά στο τέλος θα βρεθούν....Καλά, τα είδαμε.
Η κουβέντα του Μιχάλη...
"Συμφωνώ επίσης ότι χρειάζεται επειγόντως άμεσο ξεκαθάρισμα του εσωτερικού μετώπου. Με καθαρές κουβέντες χωρίς μα και μου."
...είναι πολύ σωστή. Πρώτον μερικοί πρέπει να αποφασίσουν αν είναι συγκυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Δεύτερον, να πουν ξεκάθαρα τις δικές τους θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό και να μην ασκούν απλώς αντιπολίτευση στις θέσεις τη κυβέρνησης.
Και κάτι τελευταίο. Αναγκαίο, δεν λέω, το εμπάργκο δηλώσεων του εθνικού. ΟΜΩΣ ελπίζω να μην βρεθεί ο κοσμάκης στην δύσμοιρη θέση να πρέπει να καταλάβει ένα σχέδιο 3000 σελίδων μέσα σε πέντε μέρες....Γιατί τότε θα αρχίσουν τα όργανα να παίζουν στην πιο κακόφωνη συμφωνία.
Shερετούμεν(τε)!
Αγαπητέ PolitisPittas,
Διάβασα το κείμενο της ανάρτησης ΣΟΥ [κομματιαστά και περιοδικά – εν μέσω άλλων ασχολιών] χτες το πρωί στον “Πολίτη” – υπογραμμίζοντας μάλιστα, μέσα στην εφημερίδα, και τα σημεία που είτε συμφωνούσα είτε διαφωνούσα ... Βλέπεις εξακολουθώ ακόμα να μαζοχίζομαι, διαβάζοντας και μελετώντας διάφορα περί του κυπριακού – κι αυτά ακόμα που γράφονται σε “νηφάλια ιστολόγια” ή που έχουν “… για χρηματοδότη την Αρχιεπισκοπή ...”.[Παρεμπιπτόντως για δεύτερη συνεχή Κυριακή ο “Φιλελεύθερος”(;) είχε στα ένθετα του και το αρχιεπισκοπικό φυλλάδιο σε ιλουστρασιόν χαρτί μάλιστα!]. Γι’ αυτό επέτρεψε να καταθέσω μερικές [γενικότερες] σκέψεις κι απόψεις που (ξανα)πέρασαν από το μυαλό μου [σαν πούλια ταξιδιάρικα κι αποδημητικά που πανε κ’ έρχονται] διαβάζοντας το κείμενο σου ... Τες σκέψεις μου αυτές θα τες καταθέσω με το γνώριμο και [συχνά] χωρίς διπλωματικότητα [και ενίοτε και χωρίς νηφαλιότητα] ύφος και στυλ μου [που πάμπολλοι αντιπάθησαν και λιγοστοί ηγάπησαν] και το οποίο [καλώς ή κακώς] ΔΕΝ μπορώ να αποβάλω [αν και διαισθάνομαι ότι κάποτε και χωρίς να το επιδιώκω μπορεί και να πληγώνω ή/και να απογοητεύω ή έστω να προκαλώ δυσφορία σε εκλεχτούς φίλους και άλλους οικείους ... ΟΛΟΙ όμως όλο και κάποιο κουσούρι θα έχουμε!] ...
ΟΛΟΙ, λοιπόν, και οι ΜΕΝ και οι ΔΕΝ, [κι ΕΣΥ μέσα από το κείμενο ΣΟΥ κι ΕΓΩ μέσα από τα δικά ΜΟΥ], προβληματιζόμαστε και διαλεγόμαστε και νοερώς και γραπτώς και προφορικώς [και με τους Εαυτούς ΜΑΣ – ΕΓΩ ενίοτε δκιαολίζομαι τζιόλας, γι’ αυτό και κάποτε ΜΟΥ λείπει η νηφαλιότητα], για το τι μέλει γενέσθαι σ’ αυτόν [ή μ’ αυτόν]τον τόπο ... Ο καθείς μας όμως το κάμνει μέσα από προσεγγίσεις που έχουν να κάμουν με το σύστημα θεωριών, ιδεών και άξιων που έχουμε διαμορφώσει για τον κόσμο στην πορεία του χρόνου ... Κι αυτή η συλλογιστική ή η κοσμοθεωρία μας [μέσα από την οποία περνάμε τα πάντα είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα – λειτουργεί, ας πούμεν, σαν ένα είδος φίλτρου] είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ή εξαρτημένη από την παιδεία, τα βιώματα και την κουλτούρα [του καθενός ξεχωριστά]. Όλ’ αυτά σε συνάρτηση με το κοινωνικοοικονομικό μας status [όπως το ονομάζω εγώ] και τους επηρεασμούς μας από τον περιβάλλοντα χώρο [τον ιδεολογικοπολιτικό και τον οικογενειακό και φιλικό – ας πούμεν, ποιο ρόλο έπαιξαν η θρησκεία, ο εθνικισμός, η ιδεολογία της Αριστεράς ή οι ελληναράδικες και μεγαλοϊδεατικές ιδεοληψίες στην διαμόρφωση της συλλογιστικής μας] καθορίζουν και την κοινωνική μας συνείδηση και τον γενικότερο τρόπο σκέψης κι αντίληψης μας!
[Ακολουθεί η συνέχεια]...
Σίγουρα ο καθένας ΜΑΣ αγαπά τον τόπο αυτό [που ΤΟΝ ονομάζουμε και Πατρίδα] με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τονίζοντας και υπερτονίζοντας κάποια σημεία και δεδομένα που πηγάζουν από τη δικιά του κοσμοθεωρία, αλλά ας μην γελιόμαστε κι ας πιανόμαστε κορόιδα από ανέξοδες πατριωτικές κορώνες και μεγαλοϊδεατισμούς ... Κατά βάθος κοιτάζουμε και τι μας εξυπηρετεί και βολεύει καλύτερα είτε σε ατομικό/προσωπικό επίπεδο είτε κάπως γενικότερα, κι αυτό έχουμε τη “συνήθεια” να το ονομάζουμε και “εθνικό συμφέρον”. Ας πούμεν, ως “ελληνοκύπριοι” [παρ’ όλο που ο όρος αυτός δεν εκφράζει, κατ’ εμένα, αυτήν την εποχή την όποια ομοιογένεια ή συλλογικότητα], χαρακτηρίζουμε την ομοσπονδιακή λύση ως “οδυνηρό συμβιβασμό” [για την ελληνοκυπριακή κοινότητα]. Μπορεί να ΜΟΥ εξηγήσει κάποιος ειδήμονας σ’ ΕΜΕΝΑ τον αδαή το γιατί;
Ή γιατί έχουμε την τάση [ας πούμεν οι πιο μορφωμένοι, ή οι διανοούμενοι ή οι κουλτουριάρηδες αυτού του τόπου] να αποκαλούμε τον τόπο μας “Μπαν-αν-ία” [έστω κι αν μας είναι “αγαπημενη”; Ας ΜΟΥ υποδείξει κάποιος έστω και μια χώρα της περιοχής όπου ζούμε [της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων – κι ΟΧΙ φυσικά της ανεπτυγμένης και πλούσιας Δυτικής Ευρώπης] ή άλλη χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διενέξεις που έχουν σχέση με εθνικές ή θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και να μη έχει δημοκρατικά ελλείμματα, ρατσιστικές νοοτροπίες και ξενοφοβικά φαινόμενα κι άλλες τέτοιες αδυναμίες ... Και για να προλάβω τον όποιον καλοθελητή ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ, απλώς επισημαίνω κάποιες αλήθειες ...
Ζούμε σε μιαν ανταγωνιστική κι ανομοιογενή [ταξικά] κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Τούτες οι ανισότητες ως είναι φυσιολογικό προκαλούν [σε περιόδους κρίσεων] και ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις [που έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά] και αλαλούμ στις πολιτικές και κομματικές προσεγγίσεις ...
Αυτά τα πράγματα νομίζεις, αγαπητέ PolitisPittas, ότι μπορούν ν’ αλλάξουν και πως; Μήπως ΜΟΝΟ μέσα από θυμωθκιάρικα, επικριτικά και κλαψιάρικα κείμενα; [Παρεμπιπτόντως, Μιχάλη, τι παει αν πει «ισορροπημένο κείμενο»;].
Ουκ ολίγες φορές έχω γράψει και λαλήσει σε κείμενα και σχόλια ΜΟΥ ότι χωρίς κοινωνικές [οργανωμένες και μαζικές] κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ουσιαστικές αλλαγές ΔΕΝ μπορούν να πραγματοποιηθούν! Και [δυστυχώς] κάτι τέτοιο ΔΕΝ το παρατηρούμε σήμερα στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της Κύπρου, είτε λόγω αδιαφορείς της κοινωνίας [που είναι και το τραγικότερο], είτε λόγω έλεγχου ή/και καθυπόταξης της κοινωνίας από τα πολιτικά κόμματα, ας πούμεν. Αλλά πιστεύετε ότι αν συνέβαινε το δεύτερο δεν θα προκαλούνταν κοινωνικές αντιδράσεις κι αναταραχές;
Άρα, αγαπητέ Γιώργο, “στο τέλος της ημέρας” [που λαλεί τζι’ ο παρέας ο Aceras], το μέγα ζήτημα είναι πως δημιουργούμε [το ζητούμενο και περιβόητο] momentum, κάτω απ’ αυτές τες συνθήκες αδράνειας, βολέματος κι αδιαφορείς. ΕΣΥ, έχεις καμιά ιδέα; Εγώ πάντως, πρόσφατα σε σχόλιο μου [μεταξύ σοβαρού και αστείου] στο Blog “Επανένωση 2010”, είπα ότι ΜΟΝΟ με Σοσιαλιστική Επανάσταση θα μπορούσε να λυθεί το κυπριακό – και θ’ αγγίξω κάποιες πτυχές αυτής της άποψης σύντομα σε κάποιο post μου ...
Και παρεμπιπτόντως ο Νίκος Αναστασιάδης με τη συνέντευξη του στη σημερινή “Σημερινή” τίναξε στον αέρα τις προοπτικές “Οι «Μεν» και οι «Δεν» να πάνε με τα ομοειδή τους” και ούτε και βλέπω πως “... οι επόμενοι λίγοι μήνες εκτός των άλλων προκρίνουν το μέλλον των μέχρι σήμερα γνωστών πολιτικών κομμάτων”. Εκείνο που εγώ παρατήρησα είναι ότι ο Αναστασιάδης ξεκίνησα [από τώρα] την εκστρατεία για τες επόμενες προεδρικές εκλογές ... Όπου και ‘ναι μάλιστα βάζει και τη φουστανέλλαν για να μην κόψει πίσω από το υπό διαμόρφωση [οργανωμένα πλέον] απορριπτικό [κι αντιομοσπονδιακό] μέτωπο ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ [αν καταφέρουν και φύγουν τελικά από την Κυβέρνηση], ΕΥΡΟΚΟ, Οικολόγων, Αρχιεπισκόπου ...
[Πάμε για το τρίτο μέρος] ...
Τέλος [γιατί κάπου και κάποια στιγμή πρέπει να βάλω και μια τελεία], έχω την ταπεινή άποψη ότι ο Πρόεδρος αυτή τη στιγμή χρειάζεται στήριξη κι όχι κάποιοι να την κάνουν αφήνοντας ΤΟΝ μόνο και ξυπόλητο στ’ αγκάθια, για (μικρο) ή (μεγαλο)κομματικούς λόγους και συμφέροντα, ή για μαξιμαλιστικούς στόχους και μεγαλοϊδεατισμούς.
Θέλω επιτέλους κάποιος να ΜΕ ειπεί ΤΕΚΜΙΡΙΩΜΕΝΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ [κι όχι στοιshομένα] γιατί σε μια ομοσπονδιακή λύση πρέπει να αποκλειστεί η εκ περιτροπής προεδρία ή/και η σταθμισμένη ψήφος [εγώ θα ‘λεγα ΜΟΝΟ σε περίπτωση ενιαίου ψηφοδελτίου. Αλλά αυτό το απέρριψαν πρώτα και καλύτερα τα ελληνοκυπριακά κόμματα για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους], ή αν [αυτός ο κάποιος] πιστεύει ότι είναι εφικτή [σε περίπτωση λύσης] η αποχώρησης ΟΛΩΝ των εποίκων. Θέλω κάποιος [ειδικός ή μη, δεν έχει και τόση σημασία] να ΜΕ δώσει παραδείγματα από την παγκόσμια ιστορία [ή έστω την ευρωπαϊκή - αφού ανέκαθεν η Ευρώπη είχε και περισσότερη δημοκρατία] όπου υπήρξαν πόλεμοι, προσφυγοποιήσεις και εκτοπίσεις και να έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα ... Που; Στην Παλαιστίνη, στην Τουρκία, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ ή στην Ευρώπη όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Πρέπει να σκοτώσουμε για χάρη του τέλειου κάθε πιθανότητα και δυνατότητα για συμβιβασμό;
Από τη άλλη πλευρά όταν κάποιοι λένε , ας πούμεν, ότι ο Πρόεδρος ΔΕΝ θέλει λύση τι στο καλό [ή στο διάολο] εννοούν; Την όποια λύση μας σερβίρουν;
Τελικά λέτε ΕΓΩ που ΔΕΝ αισθάνομαι να κινδυνεύω ότι θα αφανιστώ απ’ αυτό τον τόπο υπό την [επίκτητη ή/και δοτή] ταυτότητα ΜΟΥ, ως Έλληνας, ή Ελληνοκύπριος ή Ελληνόφωνος, να ‘μαι “μαννός” ή να διάγω βίο αχάπαρον;
Υ..Γ.:
Σας ευχαριστώ που είχατε την υπομονή μνα με διαβάσετε κι απολογούμαι για το μεγάλο κείμενο μου και τα τυχόν συντακτικά λάθη καθώς δεν τόλμησα να ξαναδιαβάσω το κείμενο ΜΟΥ!
Anef Oriwn
Είχες και ορθογραφικά λάθη αλλά δεν πειράζει ;-)
@Πο.Πη.
Πάρε μια Μπούφλα:
http://mpoufles.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Ανεφ Οριων προτιμω εναν Ξενο που δεν αγαπα την Κυπρο αλλα επιλεγει το καλυτερο για αυτην διοτι αναγνωριζει μερικες αρχες και αξιες του συγχρονου πολιτισμου - αναγνωριζει την αξια των ανθρωπινων δικαιωματων - του δημοκρατικου πολιτευματος -αναγνωριζει την αξια ενος κυριαρχου κρατους με ισχυρη κυριαρχια και οικονομια. Αναγνωριζει πως ενα κρατος μπορει να επιβιωσει και πως οχι- παρα ενα συμπατριωτη μου που δεν αναγνωριζει αυτες τις αρχες. Τον μεν ξενο τον θεωρω πολιτικα πολυ εξυπνοτερο του συμπατριωτη μου.
Το σημαντικο δεν ειναι εαν εσυ αισθανεσαι πατριωτης η οχι.
Ουτε εαν νομιζεις πως οι πολιτικες που υποστηριζεις ειναι πατριωτικες.
Αλλα εαν οντως εξυπηρετουν τα συμφεροντα των Κυπραιων και της Κυπριακης κοινωνιας.
Μπορω να αναφερω για παραδειγμα τους καταστροφικους Στρατιωτικους της ελληνικης Χουντας οι οποιοι πιστευαν τους εαυτους τους ως πατριωτες και τις πολιτικες τους ως Πατριωτικες.
Αυτα τα λεω παντα διοτι υπαρχει προσπαθεια συχνα απο καποιους να αποπροσανατολιστουμε απο το ποιο ειναι το κυριο θεμα.
Και φυσικα αυτο που ειναι εναντιο στα συμφεροντα μας δεν ειναι η δημοκρατικη ομοσπονδια.
Τωρα οτι παραβιαζει την αρχη μια ψηφος ενα ατομο η οτι παραβιαζει την αρχη , ο λαος επιλεγει ποιος θα τον κυβερνα - φυσικα και ειναι απολυτως Ξεκαθαρα αντιδημοκρατικο και μη λειτουργικο. Για να μην αναφερθουμε σε ολα τα αλλα που συζητουμε. Και ακομα και αυτα τα απαραδεχτα οι Τουρκοι δεν τα δεχονται διοτι θελουν ξεκαθαρα λυση δυο κρατων.
Δεν μας τιμαει το γεγονος πως το συζηταμε-* και σε ενα νορμαλ κρατος θα απαγορευε το συνταγμα μας την καταργηση του και της δημοκρατιας. Απο την αλλη για λογους τακτικης ισως να επρεπε να το καναμε.
Δεν μας τιμαει καθολου ως λαος πως υπαρχουν καποιοι οι οποιοι συμφωνουν με αυτες τις πολιτικες η πως ενα τεραστιος αριθμος (25%) ψηφισε ΝΑΙ στο σχεδιο Αναν. (Μιλαμε για σχεδιο το οποιο παρεδιδε στην Κυπρο σε οποιοδηποτε εκτος απο τον λαο της για να την κυβερνα και να την εξουσιαζει).
Εχουμε ελειψη δημοκρατικης παιδειας , ελειψη γενικοτερας πολιτικης οψυδερκειας. Αυτα οπουδηποτε αλλου στον πολιτισμενο κοσμο αμεσως θα τα θεωρουσαν ως την μεγαλυτερη ακροτητα της ακροτητας. Φασιστικες πεποιθησεις σιγουρα ειναι οσο και εαν διαλαλουν οι υποστηριχτες τους πως νιωθουν δημοκρατες.
Οπως ειπα η ουσια δεν ειναι τι νομιζεις πως υποστηριζεις αλλα το τι στην πραγματικοτητα υποστηριζεις.
Καλησπέρα σας.
Έχω διαβάσει όλα τα σχόλια και σας ευχαριστώ θερμά.
Εξαιρετικά φορτωμένο ωστόσο το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αδυνατώ να απαντήσω με την δέουσα προσοχή. Ευελπιστώ, αύριο.
Αααααααα
Πο.Πη., αυτά πρέπει να τα λες πιο νωρίς. Έχασα τον Καπιτάν Βοϊδόκαρδο!
Εεεεεεεεεεεε...
Εντάξει I.Mou!
Δημοσίευση σχολίου