Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Κλάπηκε η σωρός του Τάσσου Παπαδόπουλου…!

Η είδηση-τη μεταφέρω από την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Φιλελεύθερος:

Λευκωσία:
Μια μακάβρια υπόθεση διερευνά από την Παρασκευή το πρωί η Αστυνομία. Άγνωστοι, σύλησαν τον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου στο κοιμητήριο Δευτεράς και πήραν μέσα από το φέρετρο τη σορό του.

Στο νεκροταφείο Δευτεράς βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας.

Ήδη έρευνες άρχισαν προς διάφορες κατευθύνσεις από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου και του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Το πρωτοφανές γεγονός συνέβη χθες βράδυ και η γνωστοποίηση του προκάλεσε σοκ ανά το παγκύπριο. Σοκαρισμένη είναι και η οικογένεια του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας που έσπευσε στο νεκροταφείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Αστυνομία ενημερώθηκε τηλεφωνικά από πολίτη για το μακάβριο αυτό γεγονός.

Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο πρώην στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ.Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης.

«Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το άδειο φέρετρο εντόπισε γύρω στις 8 το πρωί, πρώην μέλος από την φρουρά του Τάσσου Παπαδόπουλου που πήγαινε κάθε πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στον τάφο του.Αύριο είναι το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.


Τι να σχολιάσει κανείς;

Προσωπικά, έχω μείνει απλά άναυδος και άφωνος.

Δεν είναι μόνο το μακάβριο και διεστραμμένο της πράξης.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος για πολλούς Ελληνοκυπρίους ήταν και παραμένει ένα σύμβολο, συνέδεσε την Προεδρία του με το ΟΧΙ στο Σχέδιο ΑΝΑΝ αλλά και την πιο συστηματική αναπτυξιακή πολιτική που είχε ποτέ ο τόπος.

Η προσβολή χτυπάει βεβαίως όχι τον ίδιον τον Τάσσο όσο την ίδια την Κυπριακή Κοινωνία.

Είναι απολύτως πρωτοφανές αυτό που έγινε.

Ακριβώς τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή ακριβώς στην ημερομηνία που ο Τάσσος έφυγε από τη ζωή.

Δύο μέρες πριν από το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του.


Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το ίδιο το Κυπριακό.

Τα καθάρματα που έπραξαν αυτό που έπραξαν έδρασαν με προμελέτη και για να πλήξουν το ηθικό της Κοινωνίας, για να προκαλέσουν αναστάτωση, για να μπερδέψουν τον κόσμο.

Ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω σε τι στοχεύουν.
Δεν μπορώ να σκιαγραφήσω τι είναι αυτοί οι αλήτες.
Σε ποια «πλευρά» ανήκουν ή νομίζουν πως ανήκουν.

Πρόκειται για μια από τις πλέον χονδροειδείς προβοκάτσιες που έχω ακούσει ποτέ.

Πρέπει κανείς να κάτσει κάτω, να αναλογιστεί με λεπτομέρειες τη συγκυρία στην οποία έγινε αυτό που έγινε μήπως καταφέρει να υποψιαστεί τα ελατήρια.

Το μεγαλύτερο λάθος, η ύψιστη χυδαιότητα, θα είναι τυχόν απόδοση του εγκλήματος σε «τρελούς».

Επαναλαμβάνω, πως κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μία από τις πλέον βρώμικες προβοκάτσιες που έχω ακούσει ποτέ.

Το ζήτημα είναι ένα: Ποιους εξυπηρετεί;

Η Στήλη Άλατος, εκφράζει την αυτονόητη συμπάθεια και συμπαράσταση στην οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου για το αδιανόητο που τους έλαχε.

Είναι πέρα από κάθε φαντασία η στέρηση που με απύθμενη βία τους επιβλήθηκε, η στέρηση του πλήρους πένθους...


Αντιγράφω αυτούσιο το εξαίρετο σχόλιο του Αντιφωνητή από το ιστολόγιο του:

Κενοί τάφοι, κλεμμένα κόκαλα...

Παντού κόκαλα. Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά. Και σήμερα μείναμε κόκαλο. Κοκαλώσαμε. Αν είναι δυνατόν πια! Θα 'θελα να 'ξερα τι θα τα κάνουν; Θα τα πουλήσουν στο ebay; Θα συγχαίρουν τους εαυτούς τους για το μεγάλο κατόρθωμα; Θα τα βάλουν σ' ένα τραπέζι και θα τα βρίζουν; Τόσο πολύ δηλαδή πιστεύουν στον συμβολισμό της πράξης τους που νομίζουν πως κάτι σημαίνει; Αυτή την στιγμή οι μεγάλες κουβέντες είναι περιττές. Δεν κάνει να απαντάς στους δέσμιους και τους αχρείους του συμβολισμού με συμβολική γλώσσα (του τύπου "και νεκρός ακόμα τους φοβίζει" κλπ). Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει οικογένεια που ούτε να πενθήσει καθώς πρέπει δεν μπορεί. Μια μέρα πριν το μνημόσυνό του οι αχρείοι αφαίρεσαν το μόνο πράγμα που αφήνει πίσω του ο άνθρωπος.

Τέτοια έκαναν και οι Εγγλέζοι επί αποικιοκρατίας. Προσπαθώντας να αποφύγουν τις μαζικές συναθροίσεις γύρω από τάφους-σύμβολα έθαβαν τους απαγχονισμένους σε τάφους των φυλακών χωρίς ενδείξεις. Αρνούνταν πεισματικά να παραδώσουν τα πτώματα στις οικογένειες. Απάνθρωποι δέσμιοι του συμβολισμού κι αυτοί.

Ο Όμηρος ήξερε την σημασία του πένθους. Ο Πρίαμος φιλά το χέρι του ανθρώπου που σκότωσε το παιδί του ικετεύοντάς τον να του δώσει τουλάχιστον το πτώμα. Και ακόμη και ο σκληροτράχηλος και πεισματώδης Αχιλλέας συγκλονίστηκε με αυτή την ικεσία. Αλλά είπαμε. Αυτά είναι μεγάλα λόγια που ποτέ δεν θα δουν (και ούτε θα καταλάβουν) τέτοια καθάρματα.

Η πιο αποτρόπαια πράξη είναι να μην αφήνεις τον άλλο να πενθήσει.
Τίποτ' άλλο.

Αντιφωνητής

http://antiphonist.blogspot.com/

10 σχόλια:

MrKite είπε...

Ποιους εξυπηρετεί ρωτάς κ.Πίττα..

πραγματικά ήταν κι η δική μου πρώτη απορία, όπως νομίζω και των περισσοτέρων που άκουσαν την είδηση.

Νομίζω υπάρχουν 2-3 ενδεχόμενα που παίζουν έτσι όπως τα 'χω σκεφτεί:

α)βάρβαρα υποκείμενα τα οποία διαφωνούσαν πολιτικά με το μακαρίτη και θεωρούν ότι μ' αυτό τον τρόπο θα πλήξουν το όνομα και τη μνήμη του
(τα εν λόγω κτήνη θα μπορούσαν να ανήκουν και στις 2 κοινότητες..)

β)απόλυτα συνειδητοποιημένοι προβοκάτορες οι οποίοι, έχοντας σαν δεδομένο το κρίσιμο στάδιο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, θέλουν να προκαλέσουν τη σύγχυση και την αγανάκτηση δίνοντας τροφή στο σύνθημα " εσείς ποτζεί και μεις ποδά"..και πάλι μιλούμε για κτήνη που μπορεί να βρίσκονται εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής(που μου ακούγεται και το πιο πιθανό σενάριο)

γ)Φανατικοί οπαδοί του Τάσσου οι οποίοι θα ήθελαν να 'χουν τη σωρό να την προσκυνούν ολημερίς κι οληνυκτίς..απομακρυσμένες οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, όμως υπάρχουν

όπως και να' χει το θέμα είναι ότι μιλάμε για κάτι πρωτάκουστο το οποίο μόνο αηδία και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει

Έλεος με τις μαλακίες του κάθε εντολοδόχου ή/και κάθε παράλυτης πολιτικά μαριονέτας που πράττει πριν να σκεφτεί..έλεος!

ΔemΩΝ είπε...

Νόμιζα πως τέσσερα χρόνια εδώ τα είχα δει όλα...

the Idiot Mouflon είπε...

Τον πρώτο τους στόχο πάντως τον πέτυχαν.

Πο.Πη, με λέξεις τύπου "καθάρματα" βοηθάς και εσύ, το καταλαβαίνεις;

Unknown είπε...

Όχι! Αλλά τι άλλο είναι βρε Αγρινέ μου αυτοί οι "τύποι";

Κυπριακόφωνος είπε...

Επεξήγηση έχω βάλει σαν ανάρτηση στο ιστολόγιο μου. Προβοκάτσια η πράξη για ευνόητους λόγους. Χρειάζονται έξαρση του εθνικισμού για να εκτροχιοδρομήσουνε την επικείμενη λύση.

the Idiot Mouflon είπε...

Ο ντόρος, η ένταση, η αναμόχλευση παλαιού και νέου μίσους...

Η βιασύνη μας και οι εύκολα προβλέψιμες αντιδράσεις θα τύχουν εκμετάλλευσης, γράψε το όπου θέλεις...

Ελπίζω μόνο να είναι μικρής διάρκειας.

Moonlight είπε...

Και δηλαδή, άτε τζαι επία τζαι έκλεψα τον. NOW WHAT? Τι σκατά θα τον κάμουν;;; :S
Έχει που την ώρα που το εδιάβασα που απορώ.

Ανώνυμος είπε...

Την περίπτωση να αναστήθηκε την απορρίπτουμε;

κι αγνάντευε... είπε...

Όντως, προβοκάτσια. Τίποτε άλλο. Εκεί που το μνημόσυνο θα περνούσε σχεδόν ανώδυνα, είναι πρώτο θέμα, τροφή για εκμετάλλευση. Πραγματικά συμπάσχω με την οικογένεια - ανθρωπιστικά - πέραν από τις πολιτικές συνέπειες αυτής της πράξης.

Ανώνυμος είπε...

Ακολουθεί απόσπασμα από δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Γ. Λιλλήκα.‘Προβαίνοντας σε δηλώσεις από το χώρο του Κοιμητηρίου της κοινότητας της Δευτεράς, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν θέλει να πιστέψει πως Ε/κ έχουν κάνει αυτό το απεχθές έγκλημα,Ο κ. Λιλλήκας τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του λαού, «ως κόρη οφθαλμού», όπως είπε, και «πρέπει να διαμηνύσουμε με την παρουσία μας αύριο στο μνημόσυνο ότι θα είμαστε συνεχιστές αυτού που ενσάρκωνε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Και ότι εκείνα που δεν πέρασαν το 2004 δεν θα περάσουν σήμερα», κατέληξε. Φίλε Γιώργο τρομάζω με τους συνειρμούς που κυριαρχούν τις σκέψεις μου.