Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σαμαράς; Μπακογιάννη; Στη γωνιά ο Καρατζαφέρης περιμένει.

Εμάς δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα το τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία, παρά μόνο μέσα από την οπτική του τι συμβαίνει σε ένα μεγάλο Ελληνικό κόμμα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζει τα τεκταινόμενα.

Με τις σημερινές εξαγγελίες του κου Αβραμόπουλου (του κατά Πάγκαλο κου Τίποτα) ο πάλαι ποτέ ιδανικός πρωταγωνιστής για διαφημίσεις οδοντόκρεμας πολιτικός, έριξε το «πολιτικό του βάρος» (διαθέτει;) στην πλευρά Σαμαρά η οποία αμέσως διολίσθησε στο τεράστιο σφάλμα να θεωρήσει τη νίκη δεδομένη.

Στην πολιτική όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ειδικά όταν έχεις αντίπαλο μία Μπακογιάννη Μητσοτάκη που κατάφερε να συναθροίσει στο «ρεύμα» της ακόμα και την αντίπαλη «φαμίλια», αυτή των Κεφαλλογιάννηδων.

Ο μηχανισμός είναι πολυδαίδαλος ιδιαιτέρως εξαπλωμένος και περιέχει όλα τα καλά: δώρα, ανταλλάγματα, μυστικά που δεν βολεύει να αποκαλυφθούν, ανθρώπους κλειδιά σε όλη την επικράτεια.

Το πρόβλημα για την κα Μπακογιάννη που αρχικά νόμισε πως θα κάνει μια ευχάριστη βόλτα γεμάτη με γνήσιο χαμόγελο αλά Ντόρα και θα φθάσει στη Ρηγίλλης ανενόχλητη είναι τώρα μεγάλο, τόσο μεγάλο που ίσως αποδειχθεί αξεπέραστο.

Το τι θα ακολουθούσε μια πιθανή εκλογή της στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι σε μεγάλο βαθμό, προβλέψιμο.

Η κα Μπακογιάννη είναι μια καθαρόαιμη συντηρητική Ευρωπαΐστρια με καλή παιδεία, που απέχει ωστόσο σημαντικά από τον συντηρητισμό της λαϊκής δεξιάς και οπαδός σε μεγάλο βαθμό του ρεαλισμού αναφορικά με τα Εθνικά θέματα και την Εξωτερική Πολιτική.

Η περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά είναι τελείως διαφορετική.

Πριν προχωρήσω , να σημειώσω πως στον ΛΑ.Ο.Σ συμβαίνει αυτές τις μέρες το εξής παράδοξο:

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πιο αμήχανος από ποτέ, χωρίς να το ομολογεί δημόσια, θέλει διακαώς την κα Μπακογιάννη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Εύλογες οι αιτίες, μιας που ο Σαμαράς είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε μια σημαντική μερίδα των οπαδών του, που εμπνέονται από την πατριωτική ρητορεία του Μεσσήνιου πολιτικού.

Φοβάται λοιπόν αφ ενός ο κος Καρατζαφέρης πως μία ηγεσία Σαμαρά θα ξαναφέρει στο μαντρί της Ν.Δ. μια σημαντική μερίδα δυσαρεστημένων που στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στήριξαν τον ΛΑ.Ο.Σ

Αφ’ ετέρου, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης χρωστάει πολλά στον κο Μητσοτάκη, του χρωστάει στην κυριολεξία την πολιτική του ύπαρξη.

Ο κος Καρατζαφέρης ξέρει καλά πως πολλοί ψηφοφόροι του θα τρέξουν να ψηφίσουν τον Αντώνη Σαμαρά για την ηγεσία και μετά, με τα πρώτα ικανοποιητικά δείγματα γραφής θα επαναπατρισθούν στο κόμμα αφήνοντας τον ΛΑ.Ο.Σ στα φυσιολογικά του ποσοστά που δύσκολα ξεπερνούν το 3%.

Ο γρίφος που πρέπει να λύσει τώρα ο κος Καρατζαφέρης, είναι ίσως ο πιο δύσκολος που είχε ποτέ. Μόνο, που μπορεί και να βγει κερδισμένος στο τέλος.

Όμως, τι είναι ο κος Σαμαράς;

Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα στο διαδίκτυο και ουδέποτε διαψεύσθηκαν από κανέναν, είναι ένας τύπος που τα «έσπαγε» στη Σωτηρία Μπέλλου, που τα έκανε «λαμπόγυαλο» στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 85, ένας φανατικός ορθόδοξος με εξαρτήσεις από το Ιερατείο που τις απέδειξε περίτρανα πρόσφατα όταν με επαίσχυντο τρόπο ως Υπουργός Πολιτισμού λογόκρινε τον Κώστα Γαβρά, αγαπημένο πολιτικό τέκνο του αρχιτέκτονα της Ζυρίχης Ευάγγελου Αβέρωφ, κάποιος που έγραψε «ιστορία» όταν το 85 μπήκε σαν τον ταύρο εν υαλοπωλείο σε αστυνομικό τμήμα και…ξήλωσε τα γαλόνια και τη γραβάτα του Διοικητή επειδή είχαν απωθηθεί οι «νεολαίοι» του σε κάποια σύναξη. Ένας τύπος με παροιμιώδη ξενύχτια σε σκυλάδικα με τον τωρινό λοχαγό της Ντόρας, τον Β. Μεϊμαράκη.

Πρόκειται για έναν πολιτικό χαμηλού επιπέδου που χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία με τρόπο που θυμίζει Καρατζαφέρη, σε λίγο καλύτερη συσκευασία. Κομίζει την κουλτούρα του νταλγκά, με επιχρίσματα Ελύτη (αχ, το Αιγαίο) και την νεοελληνική «μαγκιά».

Η εκλογή του, θα εξανεμίσει πιθανότατα κάθε ελπίδα για εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας στα πρότυπα μιας ευρωπαϊκής Δεξιάς και θα σπρώξει την παράταξη αυτή στο πλαίσιο της αναχρονιστικής λαϊκής δεξιάς που υπογείως θρέφεται σαν το βαμπίρ από τον Εθνικισμό και την πείσμωνα άρνηση κάθε πολιτικού ρεαλισμού.

Το παιχνίδι τελείωσε-όπως θέλουν να πείσουν οι Σαμαράς και Αβραμόπουλος;

Όχι ακόμα.

Ο απίστευτος καιροσκοπισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μπούμερανγκ για την υποψηφιότητα Σαμαρά.

Είναι πολύ πιθανό η υποψηφιότητα Μπακογιάννη να κινητοποιήσει την υστάτη σημαντική μερίδα γυναικών ψηφοφόρων καθώς και νεότερων ηλικιών που έλκονται πιο εύκολα από την μοντέρνα περσόνα που περνάει σε επίπεδο εικόνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιθεωρησιακός θίασος της Νέας Δημοκρατίας, δεν μας έχει δείξει ακόμα τα καλύτερα του νούμερα.

Στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι την εκλογή, θα δούμε όχι μόνο μαχαίρια αλλά και χοντρά ξεκατινιάσματα.

Με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να μην έχει ακόμα καμία αντιπολιτευτική πίεση και κανέναν αντίπαλο πέρα από τα τεράστια προβλήματα που έτσι και αλλιώς έχει στα πόδια του.

Σαμαράς ή Μπακογιάννη;

Πίσω από τη γωνία, στον ίσκιο, παραμονεύει ο ορκισμένος εκδικητής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Και αυτή τη στιγμή ψάχνει εναγωνίως να δει πως θα κερδίσει κάτι από το παζλ.

Μόνο που το χαρτί δύσκολα θα βγει στον ακροδεξιό αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ. Και είναι ικανός για πολλά. Και κυρίως για την τεχνητή δημιουργία συνθηκών που τον εμφανίζουν μετά δικαιωμένο και προφητικό.

Και ο νοών νοήτω.

Γιώργος Πήττας, για το http://www.tvxs.gr/

9 σχόλια:

Zaphod είπε...

Αυτο που θερμοπαρακαλει ο Καρατζαφερης να γινει ειναι να βγει η Ντόρα. Τότε ελπίζει σε διάσπαση της ΝΔ. Σαφώς και δεν θα φύγουν οι όποιοι Αβραμοπουλικοί, αλλά οι υπερπατριώτες του Σαμαρά, η ΝΔ θα εκτραπεί ελαφρώς προς κέντρο σαν το νέο κόμμα του "μεσαίου χώρου", ο Καρατζαφερης θα παρει τις απώλειες.

Το αν η ΝΔ θα βουλιάξει ή όχι με αυτην την επιλογή θα εξαρτηθεί πρωτιστως απο τις κινήσεις του (κυβερνώντος) ΠΑΣΟΚ και δευτερευοντως απο τις δικες της προτασεις.


Αν βγει ο Σαμαρας, το ΛΑΟΣ σαφεστατα θα συρικνωθεί αλλά για την ιδια την ΝΔ θα ειναι πιθανοτατα το κυκνειο άσμα της, εκτος και αν ο Σαμαρας αλλάξει προσωπικη ιστορια, ιδεολογια, ρητορική, παρεες και φάτσα

Aceras είπε...

Και, τι πειράζει να έχετε στην Ελλάδα μια πραγματική δεξιά; Οταν είχατε τον Κωστάκη ήταν καλύτερα;

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Aγαπητέ Aceras, απορώ τι εννοείς "πραγματική". Εμένα η διακυβέρνηση Καραμανλή μια χαρά "πραγματική" δεξιά μου φάνηκε.
Ζαρντινιέρες, ανύπαρκτη φορολογία στους μεγαλοκαρχαρίες, ατζέντα από την "ποσόστωση" μεταναστών μέχρι την κατάργηση του ασύλου...

Για μένα το όλο θέμα για τη βιτρίνα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΝΔ δεν γίνεται ούτε χωρίς Σαμαρά ούτε χωρίς Μπακογιάννη. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, ιδεολογικά, πολιτικά.
Το αν θα είναι ο ένας στο τιμόνι της "γαλάζιας παράταξης" ή ο άλλος δε με απασχολεί σαν πολίτη, γιατί ξέρω ότι όλοι μαζί θα στρώσουνε (όπως το έστρωσαν στο πρόσφατο παρελθόν) το τραπέζι.

Σίγουρα υπάρχουν και πολλά παιχνίδια από πολιτικό σκάκι που περιγράφει το κείμενο, αλλά εγώ προτιμώ και εύχομαι την διάρκεια αυτής της κρίσης στο εσωτερικό της ΝΔ. Καλύτερα να υπάρχει κρίση στο κόμμα τους, παρά κρίση σε ολόκληρη τη χώρα με την παρουσία τους στην εξουσία.

the Idiot Mouflon είπε...

Όποια δεξιά και αν προκύψει, τα αλαλάζοντα κύμβαλα που θέλουν "καθαρές πατρίδες" θα κάνουν τη δουλειά τους.

Με Ντόρα ή Σαμαρά... οι κινήσεις Καρατζατζέντη θα γίνουν με σεκόντο-συγχορδία τους δΗκούς μας "καθαρούς".

Πάντως... ένας Σαμαράς στην ΝΔ και μάλιστα στην Κυβέρνηση θα βόλευε τον Δημήτρη γιατί έτσι η μη λύση θα μπορεί να φορτωθεί στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σε ο,τι αφορα τη Ντορα κανατε μια σοβαρη προσεγγιση και για το πολιτικο της προφιλ και για τους υπογειους μηχανισμους που διαθετει.

Για τον Σαμαρα μαλλον διολισθησατε.Το γεγονος οτι εκφερει πιο δεξιες αποψεις στα εθνικα θεματα δεν τον καθιστα κατ'αναγκη λαικιστη.

Λαικιστης ειναι αυτος που δημαγωγει στην εκφορα των αποψεων του οποιες ειναι αυτες(ειτε δεξιες ειτε αριστερες)και στηριζεται στο θυμικο του λαου και στο συναισθημα για μικροπολιτικα οφελη.

Εσεις απλα νομιζετε οτι πατριωτης=λαικιστης.

Δεν ειναι ετσι ομως.Αν καποιος εκφραζει πιο δεξιες αποψεις στα εθνικα θεματα αλλά τις εκφραζει με σοβαρο τροπο και επιπεδο,δεν ειναι λαικιστης.

Το προφιλ του Σαμαρα ειναι σοβαρο.Και αυτος εχει καλη παιδεια,εχει σπουδασει τα κορυφαια πανεπιστημια της Αμερικης,και εχει μια μεγαλη πολιτικη εμπειρια.

Για παραδειγμα σε αυτο το βιντεο μπορειτε να δειτε τον Σαμαρα να τασσεται κατα της συνθετης ονομασιας των Σκοπιων.
http://www.youtube.com/watch?v=aAZZfrd8YmA&feature=related
Ομως η επιχειρηματολογια του ειναι δεκα φορες πιο σοβαρη και ηρεμα εκφραζομενη απ'ο,τι η επιχειρηματολογια του Καρατζαφερη για παραδειγμα.Αυτο σημαινει οτι δεν ειναι λαικιστης.
Αλλιως τοτε λαικιστης ειναι και ο Σαρκοζι που δεν θελει την Τουρκια στην Ευρωπη.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και κατι αλλο:
Υπαρχει ο εσωστρεφης εθνικισμος ανθρωπων φοβισμενων απεναντι στο διαφορετικο που δεν εχουν ταξιδεψει ποτέ στο εξωτερικο και ζουν μεσα στο καβουκι του μικροκοσμου τους.

Υπαρχει ομως και ενας υγιης,εξωστρεφης πατριωτισμος.

Αυτο εκφραζει ο Αντωνης Σαμαρας.

Ο Σαμαρας παντα ζουσε μεσα στον πολιτισμο.Και επειδη ειπατε για την καλη παιδεια της Μπακογιαννη,ο Σαμαρας ειναι εγγονος της Πηνελοπης Δελτα.

Γνωριζετε κυριε Πηττα οτι η 1η δηλωση στηριξης της Πολιτικης Ανοιξης,οταν ειχε ιδρυθει,προηλθε απο τον Οδυσσεα Ελυτη?

Γνωριζετε το αντιστασιακο τραγουδι του Μικη Θεοδωρακη το Σφαγειο?
http://www.youtube.com/watch?v=OyVZZeGdxnc
(...χτυπουν το βραδυ στην ταρατσα τον Ανδρεα...)
Το τραγουδι αυτο γραφτηκε για τον μεγαλο αριστερο αντιστασιακο Ανδρεα Λεντακη.Γνωριζετε οτι ο Ανδρεας Λεντακης ηταν βουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης?

Ο Σαμαρας ηταν παντα πολιτης του κοσμου.Με σπουδες στα καλυτερα πανεπιστημια της Αμερικης.


Ολα αυτα δεν περιγραφουν σε καμια περιπτωση εναν πολιτικο "ακροδεξιο","λαικιστη","εσωστρεφη","σκοταδιστη".

Αντιθετα,περιγραφουν εναν πολιτικο μορφωμενο,καλλιεργημενο,με καλη παιδεια,εξωστρεφη,ανοιχτο σε ανθρωπους αλλων παραταξεων,αλλά και υπερμαχο των συμφεροντων του ελληνισμου με τροπο συγχρονο.

Τωρα απο που και ως που εσεις στο αρθρο σας φιλοτεχνησατε για την κυρια Μπακογιαννη της γνωστης φαμιλιας των αποστατων ενα προφιλ ανωτερο του κ.Σαμαρα δεν μπορω να το αντιληφθω.

Τωρα,αν ο Σαμαρας ηταν "τυπος που τα εσπαγε στα μπουζουκια" οταν ηταν 20 χρονων,συγγνωμη κι ολας που δεν ακουει Τζον Λεννον οπως εσεις.Αφου δεν ακουει Τζων Λεννον ο Σαμαρας,ας εκλεγει η Ντορα...
Μονο που μην ξεχνατε οτι η Ντορα ειναι δηλωμενη Ρουβιτσα.Δειτε τι δηλωνει η "συντηρητικη ευρωπαιστρια με την καλη παιδεια" για τον Σακη Ρουβα και συγκρινετε την με την στηριξη του Οδυσσεα Ελυτη στον Σαμαρα:
http://www.youtube.com/watch?v=VygPGC6dK18

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΔΗΣ

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Κύριε ανωνυμιάδη, ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να κάνετε επέμβαση στο ιστολόγιο θεωρώ ότι είναι καθαρά προπαγανδιστικός.
Νομίζω ότι το κείμενο δεν στρεφόταν γύρω από το "τι καλά θα είμαστε με Ντόρα".
Για την λογοκρισία Γαβρά δεν αναφερθήκατε. Θα ήθελα να ακούσω το πως θα τον βγάλετε άμοιρο ευθυνών ακόμη και στο ίδιο του το υπουργείο.
Πάντως η χρησιμοποίηση μελών της αριστεράς για δεξιούς σκοπούς δεν είναι κάτι το καινούριο, και ούτε αποδεικνύει κάτι.
Και ο ίδιος ο Θεοδωράκης θυμάστε τι ρόλο είχε παίξει σε πολιτικό επίπεδο, άσχετα από τα τραγούδια του και την ιστορία του.
Ο κύριος Καρατζαφέρης αρέσκεται να επιδεικνύει τα στελέχη του που προέρχονται από τον χώρο της αριστεράς, όπως εκείνη η ξανθιά υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων που "έσωσε από την λαίλαπα του κομμουνισμού".

Δεν αλλάζει ο λύκος εάν ντυθεί έστω και πρόσκαιρα κοκκινοσκουφίτσα κύριε Ανώνυμε.

Νικος είπε...

Φοβερο το comment σας κυριε Ανωνυμιαδη! Τους βαλατε στη θεση τους. Αν και μπηκανε για τα καλα στη θεση τους χθες το βραδυ.

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό το κείμενο. "Ο κ. Σαμαράς έχει χαμηλό επίπεδο (μπουζουκόφιλος)". "Η κα. Μπακογιάννη έχει καλή παιδεία (μάλλον επειδή προτιμά τον Ρουβά από τα μπουζούκια)". "Ο ένας είναι έτσι". "Η άλλη είναι αλλιώς". Γιατί; Γιατί το λέω εγώ. Και επειδή το διάβασα "σε αυτά τα αδιάψευστα που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ".