Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Πράσσειν Άλογα; UPDATE-"Σκούπα"

Έχουμε πει πολλές φορές από αυτή εδώ τη στήλη, πως τον προσδιορισμό «σκούπα» τον θεωρούμε εξαιρετικά χυδαίο όταν μιλάμε για ανθρώπους.

Έχουμε πει επίσης άλλες τόσες πως δεν δεχόμαστε ούτε τον όρο «λαθρομετανάστης» γιατί απλούστατα καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι λαθραία.

Το προχθεσινό αισχρό και απαράδεκτο πογκρόμ κατά αλλοδαπών συμπολιτών, το οποίο δεν περιορίστηκε στην Παλιά Λευκωσία αλλά και σε άλλες περιοχές με εισβολές της αστυνομίας σε διαμερίσματα και βίαιες προσαγωγές ανθρώπων* (μεταξύ αυτών και παιδιών) είναι χαρακτηριστικό πως προκάλεσε την οργή ακόμα και του Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, δεν είχε ενημερωθεί και αν είχε ενημερωθεί δεν θα είχε ποτέ επιτρέψει αυτές τις πρακτικές.

Τα διάφορα και ποικίλα ακροδεξιά στοιχεία που ηδονίζονται με τέτοια γεγονότα και κατά παράδοση διαστρεβλώνουν τις αντιδράσεις μας καλά θα κάνουν να εννοήσουν μια και καλή, πως το μόνο που ζητάμε είναι μία ορθολογική μεταναστευτική πολιτική και τίποτα παραπάνω ή παρακάτω.


Ωστόσο, την μέχρι τώρα ανυπαρξία Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι επιεικώς απαράδεκτο να την πληρώνουν άνθρωποι ανυπεράσπιστοι και φοβισμένοι που καθημερινά είναι έτσι και αλλιώς αντικείμενα άγριας εκμετάλλευσης από πάσης φύσεως «εργοδότες» και λαμόγια. Διαβάστε την σχετική πολύ καλή ανάρτηση του Άνευ Ορίων εδώ:
http://aneforiwn.blogspot.com/2009/09/552009.html

* τουλάχιστον σε μία περίπτωση, γύρω στις 3 και 30 τα ξημερώματα η αστυνομία κυριολεκτικά έκανε "ντου" σε διαμέρισμα μεγάλης πολυκατοικίας στους Άγιους Ομολογητές, έσπασε πόρτες κλπ και συνέλαβε βίαια αλλοδαπούς γείτονες που για την ιστορία θα αναφέρω πως επιπλέον δεν είχαν ενοχλήσει ποτέ κανέναν.
-------------------------------------------

Με αφορμή τις εκλογές στην Ελλάδα, παρακολουθούμε και εμείς, εδώ στην Κύπρο, την σχεδόν κωμική πρασινοποίηση ολάκερου του πολιτικού φάσματος.

Από τους πλέον παραδοσιακούς πολιτικάντηδες της Δεξιάς μέχρι τον Εθνικό μας μονομάχο, τον κο Καρατζαφέρη.

Όλοι τους αιφνιδίως έγιναν προστάτες του περιβάλλοντος.

Η υποκρισία και η άγνοια όχι απλά περισσεύουν, αλλά ξεχειλίζουν και θα μας πνίξουν όλους όπου νάναι.

Τίποτα πιο αηδιαστικό από την εμφανέστατη και απέραντη άγνοια τους, όταν ουσιαστικά, ως Περιβαλλοντική Πολιτική αντιλαμβάνονται τις πρασινάδες, τα λουλούδια και τις ωραίες παραλίες, για να έχουν τα «παιδιά μας να κολυμπούν».

Για όλους αυτούς βέβαια, «το πράσσειν άλογα-πράσσειν αλόγως» αποτελεί πάγιο τρόπο άσκησης πολιτικής.

Και το βάζω επίτηδες έτσι, γιατί απλούστατα η φράση «πράσσειν άλογα» για το παράλογο και η υποτιθέμενη παραφθορά της στο σημερινό «πράσινα άλογα» είναι άλλο ένα παραμύθι.

Τέτοια φράση, δεν υπάρχει στην αρχαία ελληνική γραμματεία, είναι μία από τις ανεξάντλητες μπουρδολογίες της σύγχρονης ελληνικής, λίγο ηπιότερης μορφής από την δήθεν ρίζα της λέξης debate από το τάχα αρχαιοελληνικό…δίβατον!

Δυστυχώς όμως, η μπουρδολογία έχει γίνει αναπόσπαστο και οργανικό μέρος της καθημερινότητάς μας και οι αστικοί μύθοι, αντικαθιστούν ως σημεία αναφοράς την πραγματικότητα.

Οι μοναδικοί πολιτικοί χώροι-στην Ελλάδα - που μιλάνε εδώ και χρόνια πολλά για την Πράσινη και Αειφόρο Ανάπτυξη είναι, κακά τα ψέματα, η Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά σε όλες τις ιστορικές μετεξελίξεις.

Πρωτοπόρος εδώ, ο αείμνηστος Μιχάλη Παπαγιαννάκης, ασφαλώς ευρύτερος χώρος των Οικολόγων που άρχισε να ριζώνει από τη δεκαετία του 80, αλλά και σε επίπεδο προσώπων ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κος Γιώργος Παπανδρέου που έφερε την «Πράσινη Ανάπτυξη» στη συζήτηση με άρθρα και ομιλίες, πολλά χρόνια πριν, σε εποχές που οι συνάδελφοι του στο κόμμα του δεν καταλάβαιναν γιατί ακριβώς μιλούσε και κουνούσαν το κεφάλι χαμογελώντας αμήχανα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ελπίζουμε να αποχαιρετήσουμε στις 4 του Οκτωβρίου, αφήνει πίσω της «καμένη γη». Με τρόπους εξαιρετικά τραγικούς, αυτό το σχήμα λόγου της «καμένης γης», έγινε κυριολεξία, στα πεντέμισι χρόνια που «κυβέρνησε» η Ελληνική κεντροδεξιά.

Και βάζω το «κυβέρνησε» σε εισαγωγικά, γιατί στην πραγματικότητα, υπήρξε μοιραίος θεατής των πάντων, επιδεικνύοντας την μεγαλύτερη απραξία και έλλειψη βούλησης που υπήρξε ποτέ στον τόπο.

Μοιάζει η Ελλάδα με ένα όχημα γεμάτο τρομαγμένους και ανασφαλείς επιβάτες, χωρίς οδηγό, χωρίς πυξίδα, που έχει πάρει την κατηφόρα και αν δεν συμβεί κάτι, θα σταματήσει μόνο με την απόλυτη διάλυση μετά από μία βίαιη σύγκρουση.

Με τι; Με την πραγματικότητα.

Είναι τραγικό, αλλά εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι καν η Οικονομία, αλλά η ίδια η Διακυβέρνηση της χώρας.

Η χώρα, πρέπει επειγόντως να αποκτήσει μια κάποια κυβέρνηση που να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες της.

Γεγονός είναι, πως εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να υπάρχει κάτι χειρότερο από όσα είδαμε να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Από αυτή την άποψη, μια κυβέρνηση Παπανδρέου θα πρέπει να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γίνει πιο κακή και επιβλαβής από τα έργα του Κώστα Καραμανλή του «μικρού».

Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια σε αυτόν τον τόπο, που διαθέτει το σπάνιο ταλέντο να διευρύνει διαρκώς τα όρια του πάτου προς τα κάτω.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είναι ούτε ρήτορας, ούτε χαρισματικός, ούτε θρασύς.

Αλλά, μια σοβαρή διακυβέρνηση, δεν χρειάζεται κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά του καφενέ και του βαλκανικού πανηγυριού.

Όσοι από την άλλη υποτιμούν το μυαλό του, κάνουν τεράστιο και συχνά εσκεμμένο λάθος.

Αμφιβάλλω πολύ, αν τουλάχιστον στα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχει ακόμα ένας σε ηγετικό επίπεδο με τη δική του παιδεία, εύρος σπουδών, εργασιακή εμπειρία σε πολλά επίπεδα, και με ανοιχτούς κοσμοπολίτικους ορίζοντες. Δεν ξέρω αν όλα αυτά αρκούν.

Δεν ξέρω αν όσοι είναι γύρω του, στο λεγόμενο στενό περιβάλλον θα του μεταφέρουν το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.

Δεν ξέρω τι προβλήματα θα του δημιουργήσουν οι ουκ ολίγοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι που ακόμα και τώρα, του την έχουν στημένη στη γωνία.

Η 4η Οκτωβρίου, παράγει μία ευκαιρία για την Ελλάδα.

Αν, δώσει μία ΠΑΣΟΚική οριακή αυτοδυναμία, και μια καλή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο.

Έτσι ώστε, σε κάθε κίνηση του το ΠΑΣΟΚ, να νιώθει στο σβέρκο του την Αριστερή ανάσα.

Αυτό, προϋποθέτει από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, σοβαρότητα και πολιτική εγρήγορση που να στοχεύει όχι σε ενδοαριστερά πολιτικά οφέλη αλλά στην εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.

Ο κος Τσίπρας, στην πρόσφατη τηλεμαχία των 6, μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα.

Είδαμε πάνω του, έναν φρέσκο και νέο ηγέτη που κάτω από πίεση ανταποκρίθηκε χωρίς κανένα πλέγμα.

Σκεφτόμασταν βέβαια, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε μεσολαβήσει η εσωστρέφεια, τα μαχαιρώματα, η δημοσκοπική κατρακύλα που δεν μπόρεσε να φρενάρει σε ένα κάπως στιβαρό ποσοστό, έστω και μονοψήφιο.

Γιατί βέβαια, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, τώρα, όλο το παιχνίδι θα παίζονταν με άλλους όρους.

Ξέρω πως θα πουν κάποιοι πως εκφράζω την «συστημική» αριστερά.

Αν εννοούν πως θέλω μία αριστερά στην κεντρική σκηνή και όχι στο περιθώριο, ναι, αυτήν εκφράζω.

Αν εννοούν κάποιοι πως θέλω να δω την αριστερά να μετέχει και σε μία κυβέρνηση με βάση συγκεκριμένες πολιτικές συγκλίσεις, θα πω δέκα φορές ναι.

Η διαλυμένη παιδεία, το κατεστραμμένο σύστημα υγείας, οι πολιτικές ανάπτυξης, η οικονομία, όλα, έχουν ανάγκη μιας εφαρμόσιμης αριστερής επιρροής.

Η Αριστερά , δεν είναι ούτε το διακοσμητικό αρκουδάκι της πολιτικής, ούτε το γήπεδο για να βγάζει τα απωθημένα του ο κάθε πικραμένος. Είναι, για να δίνει τη μάχη για την πρακτική και όχι θεωρητική καλυτέρευση των όρων ζωής της κοινωνίας μας.

Σε τελευταία ανάλυση, η Αριστερά δεν είναι περιθώριο γιατί το περιθώριο απλά λέει μονίμως «όχι» σε όλα, και βλέπει παντού συνομωσίες και εχθρούς.

Και αυτό, αποτελεί χαρακτηριστικό όσων βολεύονται στην αιώνια διαμαρτυρία και δεν τολμούν ποτέ να αναλάβουν ευθύνες. «Πράσσειν άλογα» δηλαδή…

25 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Κατ' αποκλειστικότητα το Υγρό Πυρ προσφέρει από σήμερα κιόλας, την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία του ΠΑΣΟΚ εις το Πεδίον του Άρεως. Μη την χάσετε γιατί θα χάσετε.

www.youtube.com/watch?v=faRQ67O3n4o

Zaphod είπε...

Εξαιρετικο το άρθρο φίλτατε!


Ζητείται διακυβέρνηση λοιπον, αλλά επετρεε μου να έχω μικρό καλάθι...

Κουνούπι είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ ΠΠ, επειδή και οι δύο υποψήφιοι μοιάζουν μεταξύ τους, είναι μάταιο να γυρεύουμε τις εναλλακτικές. Η αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έρθει από κάτω πρός τα πάνω, από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτα, χωρίς να περιμένουμε μια απρόσωπη κυβέρνηση να βοηθήσει στα προβλήματα μας. Μπορεί και να είμαι υπερβολικά αφελής...

Unknown είπε...

@Zaphod, σε ευχαριστώ αγαπητέ μου, αλλά το σχόλιο σου σε σχέση με το σχόλιο που άφησες στο tvxs.gr με μπέρδεψε.

Μικρό καλάθι; Μικρότατο θα έλεγα!!!

Unknown είπε...

@Κουνούπι, χαίρω που σε βλέπω!

Θα διαφωνήσω. Έχω πολλούς λόγους να πιστεύω πως οι δύο υποψήφιοι, ως προσωπικότητες και πολιτικές οντότητες διαφέρουν και διαφέρουν πάρα πολύ. Δεν θέλω να το αναλύσω γιατί δεν έχω καμία διάθεση να κάνω το πορτραίτο του Γ.Α.Π.

Αυτό που δεν διαφέρει δυστυχώς, είναι σε μεγάλο βαθμό ο μηχανισμός που υπάρχει στα μεσαία και χαμηλά στελέχη των κομμάτων, που κατά κανόνα είναι άνθρωποι χαμηλής παιδεία και χαρακτηριστικό την ακόρεστη πείνα για εξουσία.

Για την αλλαγή από κάτω προς τα πάνω, συμφωνώ α-πό-λυ-τα.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό α-πο-τε-λε-σμα-τι-κά, θα πρέπει πρώτα αυτό το περίφημο "πάνω" να λειτουργήσει κάποτε και στην Ελλάδα ως σύγχρονη αστική πολιτεία αποδίδοντας στοιχειώδη αξιοπρέπεια στην καθημερινή ζωή του κάθε πολίτη.

Όσο ολόκληρη η χώρα από πάνω μέχρι κάτω και από κάτω μέχρι πάνω είναι ένα "τριτοκοσμικό τουρλουμπούκι" τίποτα δεν μπορεί να ανθήσει σωστά, εκτός από Καρατζαφερικά συμπτώματα, δηλαδή, συμπτώματα πολιτικής απατεωνίας.

Κουνούπι είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
αιολος είπε...

Σε πολλά συμφωνώ, αν έλλειπε ο λιβανωτός για τον ΣΥΡΙΖΑ που... και που μπαίνει στην βουλή πολύ του πάει ή μάλλον η Ελληνική Βουλή είναι ότι του πρέπει.

Να πω όμως ένα ανέκδοτο για το κυνήγι της ΣΙΓΟΥΡΗΣ ψήφου που κάποιος μου είπε:

Ο σύζυγος σηκώνεται 4πμ από το κρεβάτι του σιγά σιγά, για να μη ξυπνήσει την γυναίκα του, φορά τα ρούχα του παίρνει τα είδη του ψαρέματος σιγά σιγά και φεύγει για να πάει να ψαρέψει, μπαίνει στην βάρκα του και όταν ανοίγεται πιάνει μια βροχή με το τουλούμι, γυρίζει πίσω, ανοίγει την πόρτα γδύνεται σιγά σιγά και ξαπλώνει στο κρεβάτι του, αγκαλιάζει την γυναίκα του και της λέει:

" Βρέχει καταρακτωδώς έξω"

Μισοκοιμισμένη η γυναίκα του απαντά:

"Και να φανταστείς με αυτή την βροχή ότι αυτός ο μαλάκας τώρα θα είναι στην βάρκα του".

Ο πολιτικάντηδες ας κοιτάξουν να μη είναι τόσο σίγουροι (όσο ο ψαράς σύζυγος) για την ψήφο των Ελλήνων γιατί μπορεί να είναι τελικά οι μαλάκες του ανέκδοτου, το σκηνικό ο Ελληνικός λαός του μαλάκα το έστησε ήδη στις Ευρωεκλογές του είναι εύκολο να το επαναλάβει!

αιολος είπε...

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του επικρατείας είναι ο δημοσιογράφος
ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.

Ο άνθρωπος αυτός καταγγέλθηκε ότι έκανε κρουαζιέρα επί χούντας σαν "agente secreto" είναι αλήθεια;

Όλα τα έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ πολυσυλλεκτικός.

-=IMAGINOS=- είπε...

Θα ήθελα μία διευκρίνηση Γιώργο. Λες "τίποτα δεν μπορεί να ανθήσει σωστά, εκτός από Καρατζαφερικά συμπτώματα, δηλαδή, συμπτώματα πολιτικής απατεωνίας."

Ο ΛΑ.Ο.Σ εκφράζει μία μερίδα πολιτών μέσα σε μία δημοκρατία. Μάλιστα τα ποσοστά που δίνουν Ελληνικές δημοσκοπήσεις του δίνουν μέχρι και 8,4% ενώ σε δημοσκοπήσεις του εξωτερικού μέχρι και 12% όπως αυτή που έγινε πρόσφατα από την σχετική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν μιλάμε για πολιτικούς απατεώνες τότε θεωρούμε ότι και οι παραπάνω ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ είναι είτε απατεώνες είτε θύματα απατεώνων. Εγώ θα ψηφίσω τον ΛΑΟΣ και δεν είμαι ούτε απατεώνας ούτε θύμα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος στην ψήφο μου. Αλλά σε τι είναι απατεώνας ο Καρατζαφέρης;

Στο ότι ζητάει ποσόστωση στη λαθρομετανάστευση όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα την προώθησε ο αρχηγός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν στην οποία ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι ο απατεώνας αν όχι το ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ανοικτά σύνορα; Ποσόστωση μάλιστα η οποία έχει φτάσει στο σημείο στην Ελλάδα σήμερα, το 60% του συνολικού πληθυσμού της χώρας να είναι λαθρομετανάστες σύμφωνα με την έκθεση που πριν από λίγους μήνες δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και δημοσιεύτηκε στην Pravda; Σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν 60% λαθρομετανάστες επί του ημεδαπού πληθυσμού, 6 ολόκληρα εκατομμύρια δηλαδή σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων ημεδαπού πληθυσμού, ποσοστό το οποίο μάλιστα αποκτήθηκε μέσα σε 19 χρόνια και εν καιρώ ειρήνης; Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο ούτε εν καιρώ πολέμου.

Επίσης ποια είναι η απατεωνιά του Καρατζαφέρη όταν λέει ότι οι Τούρκοι στέλνουν λαθρομετανάστες επί σκοπώ, συνοδευόμενους μάλιστα από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής; Σχετικά βίντεο ντοκουμέντα δεν έχεις δει ποτέ Γιώργο; Επίσης είναι απατεωνιά το ότι οι τούρκοι σε λίγο θα προσγειωθούν στην Ακρόπολη; Το ξέρεις ότι έφτασαν με φρεγάτα 600 μέτρα από το λιμάνι της Ραφήνας; Είναι απατεωνιά το ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τη Μακεδονία; Είναι απατεωνιά ότι η απίστευτη εγκληματικότητα οφείλεται βασικά στην λαθρομετανάστευση; Τα τελευταία στατιστικά της αστυνομίας τα διάβασες; Δες και αυτό το βίντεο:
www.youtube.com/watch?v=Z58WMfdXjmA
Είναι απατεωνιά ότι το Indymedia λειτουργεί με το έτσι θέλω και παράνομα μέσα από κρατικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το Πολυτεχνείο Αθηνών το οποίο πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι; Η Χρυσή Αυγή μπορεί επίσης να ανοίξει ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας το δίκτυο του Πολυτεχνείου; Αν όχι γιατί; Ποιος χρησιμοποιεί βόμβες, ρουκέτες, 45άρια και καλάσνικοφ έχοντας αφήσει πίσω του, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, 60 νεκρούς και 280 ανάπηρους; Η ακροδεξιά ή η αναρχοακροαριστερά;
Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για πολιτικούς απατεώνες αλλά ο κόσμος πλέον δεν τρώει κουτόχορτο Γιώργο. Φαίνεται και από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που από το 18% του Νοέμβρη σήμερα μπαίνει δεν μπαίνει στη Βουλή λόγω Δεκεμβριανών καθαρά….

-=IMAGINOS=- είπε...

Και κάτι άλλο που ξέχασα για να δεις ότι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται καθαρά στην στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια οπλίζοντας τα χέρια των κουκουλοφόρων τρομοκρατών που τους χαϊδεύουν και τους οπλίζουν τα χέρια.

Ξέρεις καλά Γιώργο ότι το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον Συνασπισμό με καμιά 30αριά αριστερίστικες συνιστώσες. Κάνε μία βόλτα από τα site των συνιστωσών αυτών και θα δεις ότι έχουν εξαφανιστεί σχεδόν όλα. Θυμάσαι την "Οικολογική Παρέμβαση", συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που έγραφε φαρδιά πλατιά ότι στηρίζει την "επανάσταση" του Δεκέμβρη και ανέφερε χωρίς ίχνος ντροπής τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από την οποία ζητούσε την φιλία και συνεργασία τους; Μπες εδώ http://oikologiki-paremvasi.gr/ και δες ότι εξαφανίστηκαν οι Οικολογικοί Παρεμβαίνοντες ως δια μαγείας και μάλλον την έκαναν για τον Τρεμόπουλο ο οποίος από τις Ευρωεκλογές τράβηξε όλες τις συνιστώσες...

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε πλέον συνιστώσα αλλά ντρέπονται να κατέβουν σαν Συνασπισμός μήπως και τραβήξουν κάνα ψηφουλάκι από κανέναν συνιστωσιαζόμενο που δεν έμαθε ακόμα τα νέα.... Είναι δύσκολες εποχές για ΣΥΡΙΖΑ βλέπεις…

Η επανάσταση είναι για πραγματικούς επαναστάτες Γιώργο, όχι για τους συνιστωσιαζόμενους που τους έφαγε η ίδια η επανάσταση τους...

Ο Αλαβάνος κατάλαβε την γκάφα του με το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και δεν άντεξε τον διασυρμό γιαυτό και έφυγε με το κεφάλι ψηλά και μπράβο του.

Yannis Tsal είπε...

Υποδειγματικό το κειμενό σου όπως πάντα Γιώργο Πίττα, αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με εκπλήσσει αρκετά που δείχνεις - συγκρατημένα -αισιόδοξος εν όψει της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω το βιογραφικό του ΓΑΠ - το οποία έφτιαξε σε μεγάλο βαθμό λόγω του ονόματος και των διασυνδέσεων του μπαμπά του - και κάποιες προσπάθειες "εξυγείανσης" από νεότερα στελέχη, θεωρώ ότι το αμαρτωλό παρελθόν και ο σάπιος κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στη βάση, θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για κάτι καλύτερο - για τον τόπο βασικά, για το κόμμα πολύ λίγο με ενδιαφέρει γιατί δεν είμαι ψηφοφόρος του. Άκουσα τελευταία πώς εγγράφηκαν 156.000 νέα μέλη, στην πλειοψηφία νέοι άνθρωποι. Πόσοι από αυτούς κινητοποιήθηκαν από ιδεολογικούς λόγους και πόσοι από ιδιοτέλεια; Το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών.

Εν πάση περιπτώσει, η εκλογές πάντα είναι μια ευκαιρία και καλή είναι η αισιοδοξία. Προσωπικά θεωρώ πως το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά μια ισχυρή αντιπολίτευση. Και εννοώ προφανώς αριστερή αντιπολίτευση. Η οποία δεν αρκεί να είναι μαχητική αλλά και αρκετά πολυπληθής για να ασκεί ουσιαστική πίεση και παρέμβαση στην όποια κυβέρνηση, που λίγο πολύ θα κληθεί να εφαρμόσει παρόμοιο σφιχτό και αντιλαϊκό οικονομικό πρόγραμμα, εχθρική πολιτική απέναντι στους μετανάστες και τους νέους, και να διαθέσει πολύ φτωχό προϋπολογισμό για παιδεία, υγεία και περιβάλλον.

Σήμερα έχει εκλογές στη Γερμανία, με αναμενόμενες απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα της συγκυβέρνησης και οφέλη για την Αριστερά, Οικολόγους και Φιλελεύθερους. Αν και είμαι δύσπιστος απέναντι στον Λαφονταίν, λόγω κυρίως των σοσιαλδημοκρατικών καταβολών του, έχει κάνει ομολογουμένως έξυπνες κινήσεις δημιουργώντας ένα αρκετά ισχυρό και ελπιδοφόρο κόμμα από τις στάχτες του πρώην ΚΚ της Ανατολικής γερμανίας με τη σύμπραξη δυσαρεστημένων κεντροαριστερών. Ασφαλώς, το ζητούμενο δεν είμαι μόνο τα εκλογικά ποσοστά της αριστεράς αλλά - κυρίως - πόσο αριστερό είναι το αποτέλεσμα μιας ευρείας συμπαράταξης. Η ιδεολογική χρεωκοπία της 2ης Διεθνούς και η τραγική κατάληξη της Γερμανικής Επανάστασης (των σπαρτακιστών) δίνει σπουδαία μαθήματα, ακόμα και μετά από 90 χρόνια.

Zaphod είπε...

Προσοχη, ο zaphod στο tvxs ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΩ! Τι να κανω που άργησα να κατοχυρωσω το nick και μου το προλαβανε!

mtryfo είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,
χαίρομαι ιδιαιτέρως και εκτιμώ το γεγονός ότι ανήκεις οπως δηλώνεις στην "συστημική αριστερά"...
έλεος πια, με την καραμέλα της επανάστασης και της διαμαρτυρίας που περνάει απο την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά....

Unknown είπε...

@Imaginos

Επέτρεψε μου, να γνωρίζω και πως λειτουργεί ο Συνασπισμός, τις ποιότητες των ανθρώπων του, την πολιτική του φιλοσοφία, τις αδυναμίες του και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου χώρου.

Αυτά που γράφεις δεν με αφορούν, είναι μία μονότονη αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης που -αν μιλάμε για την πολιτική- απέχει έτη φωτός από τη δική μου. Όπως είναι αδύνατον να μιλήσουν δύο άνθρωποι όταν ο ένας μιλά γιαπωνέζικα και ο άλλος γερμανικά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είναι να γίνει "διάλογος" πάνω στη βάση -αν είναι βάση- που θέτεις.

Δεν είπα ποτέ πως ο κάθε ψηφοφόρος του ΛΑ.Ο.Σ είναι απατεώνας.

Θεωρώ πως ο ίδιος ο κος Καρατζαφέρης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο πολιτικής απατεωνίας. Το πως και γιατί το έχω γράψει πάρα πολλές φορές, μιας που τον συγκεκριμένο πολιτικό τον παρακολουθώ στενότατα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τον θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο για την κοινωνία από τότε που κάποιοι, αφελώς τον έβλεπαν ως γραφικό.

Το ότι ο κος Καρατζαφέρης αποτελεί ένα σαφές προϊόν της παρακμής του πολιτικού συστήματος και της ανικανότητάς του να διαχειριστεί ορισμένα ζητήματα που δημιουργούν αναταράξεις στην κοινωνία, είναι βέβαιο. Το αν ο ίδιος και τα όσα λέει (τα πολλά και τελείως διαφορετικά αναλόγως συγκυρίας και ακροατηρίου) είναι άλλο θέμα. Όπως είπα και πιο πάνω, τόσο τον ίδιο, όσο και όσα "εκπροσωπεί", τα θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνα. Άποψή μου, που επαναλαμβάνω την έχω εξηγήσει αναλυτικά πολλές φορές.

Unknown είπε...

@Τσαλαπετεινέ μου, όπως πάντα χαίρομαι όταν σε "βλέπω".
Δεν νομίζω πως διαφωνώ σε τίποτα από όσα γράφεις. Και αν είδες, προσβλέπω στην ανάγκη μιας ισχυρής αριστερής αντιπολίτευσης.

Επίσης, όπως θα διάβασες, θα προτιμούσα να μην είχαν γίνει τα όσα έγιναν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν στην Αριστερά (Τα οποία δυστυχώς δεν με εξέπληξαν καθώς γνωρίζω τις παθογένειες του συγκεκριμένου χώρου σαν παιδί του Ρήγα και του ΚΚΕ εσωτερικού που είμαι…)

Με όλα όσα συμβαίνουν, είμαι και τρομαγμένος και σε κατάσταση αγωνίας.
Πάνω από όλα, με ενδιαφέρει η πορεία της Ελλάδας και όχι νέτα σκέτα της Αριστεράς. Και η Ελλάδα είναι στο χειρότερο τέλμα που βρέθηκε ποτέ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να μην πω σε όλα τα χρόνια από τον εμφύλιο και εντεύθεν. (δεν συμψηφίζω εδώ την περίοδο της χούντας, απλά γιατί μιλάμε για μία παράνομη περίοδο που δεν είναι δυνατόν να συνυπολογισθεί στις κυβερνήσεις).

Να σου πω και κάτι άλλο. Στη ζωή μου, ποτέ, με κανέναν τρόπο, δεν ψήφισα ή στήριξα το ΠΑΣΟΚ. Και κατά περιόδους έχω υπάρξει σχεδόν φανατικός «αντί».

Αυτή τη φορά, ήταν η πρώτη φορά που φλερτάρισα με την ιδέα και, θα το πω ανοιχτά, με…επανέφερε στον ίσιο δρόμο ο Τσίπρας, ο οποίος για πρώτη φορά στο debate και για δεύτερη χθες στη συνέντευξη τύπου, με έκανε να αναθαρρήσω πως μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη για την αριστερά και κυρίως για ηγέτη που θα εκφράσει όλα αυτά για τα οποία τόσοι σκληροί και δύσκολοι αγώνες έχουν γίνει. Τσαλαπετεινέ, εγώ την Αριστερά, όπως έγραψα και στο άρθρο, τη θέλω στη σκηνή. Τη θέλω ισχυρή για να βάζει όρους και πολιτικό και πλαίσιο και να αναλαμβάνει ευθύνες ΚΑΙ σε επίπεδο διακυβέρνησης. Ο τόπος έχει απελπιστική ανάγκη από το όραμα, τη φρεσκάδα, την αντίληψη της αριστεράς. Δεν σου κρύβω, πως διαβάζοντας για παράδειγμα διάφορα σχόλια σε συζητήσεις στο tvxs.gr τρόμαξα από το μένος αρκετών κατά προσωπικοτήτων όπως ο Δραγασάκης, (που στηρίζει σε όλα τα επίπεδα τον Τσίπρα), ο Κουβέλης ή ο Παπαδημούλης. Λες, και έχουμε την πολυτέλεια να περιθωριοποιήσουμε πολιτικούς του ήθους τους και κυρίως του γνωστικού τους εύρους. Δεν σου κρύβω πως ήμουν εξαιρετικά δύσπιστος με τον Αλέξη τον Τσίπρα για μία πολύ μεγάλη περίοδο, γιατί σε μια δυο συνεντεύξεις του τον «συνέλαβα» απαράδεκτα ημιμαθή σε ορισμένους τομείς που οφείλει να γνωρίζει καλά (παράδειγμα τα συστήματα Παιδείας στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.) Ωστόσο, όπως είπα, με κέρδισε. Ίσως η περιπέτεια τον ωρίμασε, ίσως και να απαλλάχτηκε από κάποια βαρίδια που του έφερναν αμηχανία.

Για το ΠΑΣΟΚ συνολικά δεν έχω κάποια διαφορετική εκτίμηση από σένα. Η εξουσία είναι ένας απίστευτα περίπλοκος μηχανισμός και είναι τραγωδία το γεγονός πως συχνά ακόμα και Υπουργοί είναι παντελώς ανίσχυροι μπροστά σε αυτό το τέρας-που σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι δημιούργησαν για να υπάρξουν.

Τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου-σαν πρόσωπο- τον εκτιμώ. Δεν θα το έγραφα ποτέ αυτό που θα γράψω τώρα σε κύριο άρθρο, αλλά σε πλαίσιο καλόπιστης συζήτησης μπορώ να αναφέρω πως πριν από χρόνια έτυχε να συνεργαστώ για λίγο μαζί του γιατί η εταιρία που συνεργαζόμουν τότε μαζί της είχε αναλάβει την επικοινωνία ενός προγράμματος στο οποίο είχε την ευθύνη. Απλά, μου έκαναν εντύπωση ορισμένα στοιχεία του , σε τρία επίπεδα. 1. χαρακτήρα, 2. συγκρότησης σκέψης, 3. επιτελικής δεινότητας. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πω ότι ίσως υπομονετικά, περίμενε να έρθει η ώρα του για να δώσει το δικό του στίγμα. Προσωπικά μου κάνει πως είναι μπολιασμένος με διάφορα στοιχεία κουλτούρας από άλλες χώρες. Αν θα μπορέσει να περάσει κάτι από όλα αυτά; Ιδέα δεν έχω, είμαι εξαιρετικά συγκρατημένα αισιόδοξος, κρατάω πάρα πολύ μικρό καλάθι. Για αυτό, προσδοκώ σε μία όσο γίνεται πιο ισχυρή παρουσία της Αριστεράς. Και όταν μιλάω για Αριστερά, εννοώ-αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, δυστυχώς, πάρα πολύ δυστυχώς, δεν χαίρομαι καθόλου να το γράφω, έχω καταλήξει πως το ΚΚΕ είναι οργανικό μέρος του συστήματος αρνούμενο πεισματικά την οποιαδήποτε συνεργασία και σύμπραξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανατρεπτικά στην κατάσταση.

Unknown είπε...

@Zaphod, το....κατάλαβα!!!!

@mtryfo, καλημέρα. Θα δούμε. Τα πράγματα, είναι απείρως πιο δύσκολα από όσο δηλώνουν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ...Όπως έγραψα, δεν καταλαβαίνω τι θα πει "συστημική" αριστερά. Πιστεύω σε μία αριστερά που μπορεί να παίζει ρόλο στην κοινωνία αλλά και στη διακυβέρνηση-κάτω από συγκεριμένους όρους.

-=IMAGINOS=- είπε...

ΟΚ φυσικά και δέχομαι την απάντηση σου και το δικαίωμα σου να θεωρείς τον Καρατζαφέρη ως απατεώνα. Βέβαια δεν απάντησες σε τίποτα από όσα αναφέρω σχετικά με τις "απατεωνιές" του Καρατζαφέρη σε συγκεκριμένα μάλιστα ζητήματα, τα οποία βασικά απασχολούν την Ελληνική τουλάχιστον κοινωνία! Ουδέποτε οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν όχι γιατί η βάση του διαλόγου μας, απέχει έτη φωτός αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το παραμικρό να απαντήσει ως αντίλογο σε αυτά τα ζητήματα. Πχ τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρουν οι μετανάστες και καλά κάνει αλλά δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου το πώς θα μπορέσουν να χωρέσουν στην Ελλάδα τόσα εκατομμύρια μεταναστών όταν ήδη η ανεργία μαστίζει την χώρα και οι υποδομές και η οικονομία της χώρας δεν μπορεί καν να ικανοποιήσουν τους ημεδαπούς Έλληνες. Από την άλλη το ΚΚΕ θέλει ανοικτά σύνορα με εισαγωγή μεταναστών ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα όριο αλλά βγάζει και το ΠΑΜΕ στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν που το 85% των ελλήνων οικοδόμων δεν έχουν εδώ και χρόνια δουλειά….

Σαφώς και η βάση της πολιτικής μας σκέψης απέχει έτη φωτός μακριά λοιπόν γιατί εγώ πιστεύω ότι είμαι ρεαλιστής και εσύ πολύ ρομαντικός αλλά η ζωή στην πράξη δεν είναι καθόλου ρομάντζο, το ακριβώς αντίθετο είναι θα έλεγα…

Να μου επιτρέψεις τέλος να σου πω ότι και εγώ παρακολουθώ την αριστερά από πολύ μικρός, προέρχομαι από αυτή, μεγάλωσα με αυτή και την γνωρίζω άριστα και θεωρώ και εγώ με τη σειρά μου, άκρως επικίνδυνη την αριστερά για την χώρα μου και τον Ελληνισμό γενικώς, την αριστερά όχι τόσο του ΚΚΕ (αυτοί βρίσκονται ακόμα σε άλλο πλανήτη και δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ γιατί περιμένουν να αναστηθεί πρώτα ο Λένιν πιστεύοντας στην δευτέρα παρουσία) όσο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιο κατασταλαγμένοι και συνεπώς πολύ πιο επικίνδυνοι.

Καφετζής είπε...

Καινούρια συζήτηση στο κυπριακό καφενείο: Ελληνικές εκλογές!

http://kypriakokafeneio.blogspot.com

aiolos είπε...

''Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών απο τους εργοδότες είναι η διαιώνηση της σκλαβιας''


Το συγκεκριμένο απόσπασμα του Μαρξ είναι από το άρθρο του "Μια Προειδοποίηση", που γράφτηκε το 1865 και δημοσιεύτηκε σε τρεις εφημερίδες το 1866.

Μπορείτε να το βρείτε στο Marxist Internet Archive, με τον τίτλο "A warning".

Ανώνυμος είπε...

κ. Πήττα,

Πες μας σε παρακαλώ, τι εναλλακτικά μέτρα προτείνετε εσύ και η παρέα σου, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Υπάρχουν λαθραίοι μετανάστες, άτομα που παράνομα βρίσκονται στην Κύπρο και είναι δεκάδες χιλιάδες. Και αυτά βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές και δημιουργούν και γκέτο.

Τι πρέπει να κάνει η αστυνομία δηλαδή; Να μη λαμβάνει μέτρα;

Κατ' εσένα πως θα λυθεί το πρόβλημα;

ΔemΩΝ είπε...

"...το μόνο που ζητάμε είναι μία ορθολογική μεταναστευτική πολιτική και τίποτα παραπάνω ή παρακάτω."

Αυτό ακούγεται σαν μια φράση με την οποία όλοι συμφωνούν. Άρα, στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα φίλτατε...

αιολος είπε...

Λοιπόν επειδή συναισθηματικές φανφάρες, δέστε τι λένε οι Έλληνες λαθρομετανάστες:


http://www.youtube.com/watch?v=I8MQvxM0ROQ

Ο Πρόεδρος Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος Ζητάει ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ...συμφωνεί 100% με την πρόταση ΛΑΟΣ.

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ;

Απλά όποιος έχει ένα επίπεδο θέλει να το ανεβάσει και όχι να το κατεβάσει με την εισαγωγή εκατομυρίων πεινασμένων, ότι ζητούν οι "προοδευτικοί της αριστεράς" ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ με αυτό που ζητούν οικεφαλαιοκράτες.

αιολος είπε...

Το γιουτουμπ που έβαλα είναι λάθος


Λοιπόν επειδή συναισθηματικές φανφάρες, δέστε τι λένε οι Έλληνες λαθρομετανάστες:



Επαναλαμβάνω το ορθό:


Λοιπόν επειδή ακούγονται συναισθηματικές φανφάρες για την λαθρομετανάστευση , δέστε τι λένε οι Έλληνες λαθρομετανάστες:


http://www.youtube.com/watch?v=QL3P03BXz20

αιολος είπε...

Και φυσικά αντιτίθεται στους "προοδευτικούς της αριστεράς" ο Μαρξ:

''Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών απο τους εργοδότες είναι η διαιώνηση της σκλαβιας''

Μαρξ και Καρατζαφέρης συμφωνούν

Μήπως δεν είναι αριστεροί αυτοί που μας παρουσιάζονται για αριστεροί;

informa είπε...

Διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία τζιαι τον ρατσισμό. Κυριακή 11.00 στην Πλατεία Ελευθερίας

Η διαδήλωση συνδιοργανώνεται που την ΚΙΣΑ, το ALERT, την κίνηση κατοίκων της παλιάς Λευκωσίας AWAKE τζιαι στηρίζεται που πολλές κοινότητες μεταναστών. Θα περπατήσουμεν μέσα στους δρόμους της παλιάς πόλης για να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες τζιαι να εκφράσουμε την αντίθεση μας στες ρατσιστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας.
Ούλλοι στην Πλατεία Ελευθερίας η ώρα 11.00 την Κυριακή.