Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

“British, keep our Marbles please”…

Με λαμπρές τελετές και φουσκωμένα μελοδραματικά λογύδρια αλά Γκρέκα, άνοιξε πριν από λίγο καιρό το νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, βρήκε μάλιστα χρυσή ευκαιρία να απωθήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να επενδύσει στο «ήρεμο αλλά στιβαρό ηγετικό του προφίλ» όπως εμφανώς επιβάλλει η επικοινωνιακή του στρατηγική.

Όμως, παρά τη σπουδή, τα μεγάλα λόγια και τις εξάρσεις για το χρέος των Βρετανών να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ο κος Σαμαράς φρόντισε να τινάξει στον αέρα τόσο το άκρως επιφανειακό προφίλ που είχε αρχίσει να χτίζει (οφειλόμενο κυρίως στο εξαιρετικά χαμηλό γενικό επίπεδο) όσο και να βάλει ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ στην εστία της Ελλάδας στο υποτιθέμενο εθνικό ζήτημα περί επιστροφής των Μαρμάρων.

Τα κατάφερε όλα αυτά σε μηδενικό χρόνο, επαναφέροντας εν έτει 2009 του 21ου αιώνος λογοκριτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις που όχι μόνο θυμίζουν άλλες παλαιότατες εποχές, αλλά επίσης εκτοξεύουν την Ελλάδα αμέτρητα μίλια μακριά από την Ευρώπη στην οποία θεωρητικώς ανήκει.

Όμως, κατά τη δική μου ανάλυση τουλάχιστον, από την ίδια τη λογοκρισία που διαπράχθηκε στην ταινία του Κώστα Γαβρά για το Μουσείο, είναι ακόμα πιο επικίνδυνη η αδυναμία των «αρμοδίων» δηλαδή του κου Παντερμαλή Διευθυντή του Μουσείου όσο και του Πολιτικού του προϊσταμένου, του Υπουργού Πολιτισμού, να υποψιαστούν έστω και στο ελάχιστο τη θύελλα των αντιδράσεων που η πράξη τους θα ξεσήκωνε. Τρανή απόδειξη για το πόσο βαθύτατα ανερμάτιστοι άνθρωποι ελέγχουν την Ελλάδα.

Και καλά το «Ιερατείο», που διέταξε τη λογοκρισία.

Όπως ορθά κοφτά είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς «Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της».

Το εξαιρετικά ανησυχητικό, βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο το οποίο επίσης ο διακεκριμένος σκηνοθέτης εντοπίζει μέσα σε 8 λέξεις : «Τα ιερατεία κάνουν ακόμα ότι θέλουν στην Ελλάδα».

Η εκκλησία λοιπόν, «θίχτηκε, ενοχλήθηκε, προσβλήθηκε» από μία σκηνή της ταινίας που δημιούργησε κατόπιν παραγγελίας ο κος Γαβράς.

Μια σκηνή διάρκειας 1 λεπτού και 40 δευτερολέπτων στην οποία αναδεικνύονται οι καταστροφές που υπέστη ο Παρθενώνας από τους ιερείς του χριστιανισμού που αφού έθραυσαν με μανία γλυπτά και αετώματα εγκατέστησαν έναν τεράστιο σταυρό για να τον…αποκαθάρουν από το ειδωλολατρικό μίασμα και στη συνέχεια τον μετέτρεψαν σε χριστιανική εκκλησία.

Βεβαίως, το συγκεκριμένο ιστορικό επεισόδιο, είναι ένα από τα πολλά, εκπροσωπεί μία από τις αναρίθμητες καταστροφές που έγιναν σε βάρος του Παρθενώνα από πολλούς και ποικίλους, γνωστούς και μη εξαιρετέους.

Ο κος Γαβράς, διακεκριμένος σκηνοθέτης, γνωστός σε όλον τον κόσμο, με μια καριέρα στην οποία έχει μαζέψει όλα τα μεγάλα βραβεία που υπάρχουν στον πλανήτη για τον Κινηματογράφο, θεώρησε πρέπον (ως όφειλε άλλωστε) στη μικρή ταινία που δημιούργησε για την Ιστορία της Ακρόπολης να περιλάβει όλες τις ιστορικές καταστροφές.

Μπορώ να υποθέσω μάλιστα, πως σαν φλογερός απόδημος Έλληνας που αποδεδειγμένα είναι, με τεράστια χαρά δημιουργούσε αυτό το φιλμάκι νιώθοντας πως επιτέλους μπορεί να εκφραστεί ολοκληρωμένα ως Έλληνας Ευρωπαίος, κοιτάζοντας την ιστορία της πατρίδας του κατάματα, με αυτοπεποίθηση και χωρίς επαρχιώτικο κόμπλεξ.

Τι πικρή διάψευση όμως που του επεφύλαξε η χαλασμένη Ελληνική Πολιτεία, το κράτος της αναξιοκρατίας, το παπαδοκρατούμενο αλλοτριωμένο έθνος.

Τα βλοσυρά ράσα που εσχάτως απέκτησαν και επιστημονικές απόψεις δηλώνοντας από τις τηλεοράσεις με επιμονή πως η νέα γρίπη δεν μεταδίδεται μέσω της «θείας» κοινωνίας, επέβαλλαν για άλλη μία φορά το υπέρμετρο «εγώ τους» και την επί της επικράτειας ιδιοκτησιακή και καθεστωτική νοοτροπία τους.

Γιατί όχι άλλωστε;

Υπάρχει Ελληνική Πολιτεία που θα τους πει ποτέ «όχι»;

Υπάρχει άραγε Ελληνική Πολιτεία καν;

Οι «λειτουργοί» της, ως γνήσιοι υποτελείς οσφυοκάμπτες, ως ασπόνδυλα μαλάκια με βεντούζες στη εξουσία έσπευσαν ασμένως να πραγματοποιήσουν την Ιερά Επιταγή. Και ο κος Παντερμαλής, ανέλαβε χρέη μοντέρ και πετσόκοψε το φιλμ του κου Γαβρά , το οποίο ήδη προβάλλονταν εγκεκριμένο στο Μουσείο.

Χωρίς καν να ενημερώσει τον σκηνοθέτη!

Αυτό και αν είναι χαρακτηριστικό! Ορμώμενος προφανώς από την αυτοπεποίθηση που του παρέχει η συνδιαλλαγή με την εξουσία, ούτε που του πέρασε από το μυαλό πως πρέπει να ενημερώσει τον σκηνοθέτη για το «πρόβλημα» που προέκυψε…

Άλλο ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα συμπεριφοράς που φωτίζει τραγικά την απέραντη γύμνια και την έλλειψη πραγματικής παιδείας που υπάρχουν κάτω από την σπουδαιοφάνεια και τις ρητορικές αρλούμπες.

Όμως, τόσο αυτός όσο και οι προϊστάμενοί του (Υπουργός και εκκλησία) βουτηγμένοι στα βαθειά νερά της αμετροέπειας τους δεν φανταζόντουσαν ούτε την αντίδραση του κου Γαβρά, αντίδραση απόλυτα εναρμονισμένη στο μέτρο ενός ευρωπαίου σκεπτόμενου πολίτη, αλλά, κυρίως ούτε στην απίστευτη και ελπιδοφόρα αντίδραση που εκδηλώθηκε αυθόρμητα στην κοινωνία των Πολιτών.

Ένας και μόνο πολίτης, ονόματι Μηνάς Παπαγεωργίου χρειάστηκε για να λειτουργήσει σαν την πυρφόρα σπίθα που θα μετέδιδε την οργή που υπέβοσκε προφανώς έτοιμη.

Άνοιξε, μόνος του στην αρχή, ένα γκρουπ διαμαρτυρίας στο Facebook. Και, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα μέλη της κοινότητας έγιναν δυο, τρεις, χίλιοι δεκατρείς για να είναι αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο, πάνω από 6000! Η Κοινότητα μαζί και με άλλους ανεξάρτητους φορείς, ετοιμάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μουσείο για αύριο Κυριακή στις 10 και 30 το πρωί.

Λοιπόν, British, keep our Marbles please! Ας κρατήσουν οι Βρετανοί τα Μάρμαρα!

Τουλάχιστον για την ώρα. Ποιος ξέρει; Ίσως το Ιερατείο, αν επιστρέψουν να θελήσει να τα περάσει από κανέναν…εξορκισμό μιας που τόσα χρόνια φιλοξενούνται σε χώρα απίστων, μη ορθοδόξων.

Προσωπικά, δεν βλέπω κανέναν λόγο να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την επιστροφή τους εφ’ όσων οι ίδιοι είμαστε ανίκανοι να κοιτάξουμε την ιστορία μας ως έχει, και όσο τα ιερατεία κάνουν ότι θέλουν.

Κακά τα ψέματα, πίσω από αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από τον αναγκαίο και απόλυτο διαχωρισμό Πολιτείας και εκκλησίας και από τον πλήρη αφοπλισμό της τελευταίας στη δυνατότητα αποφασιστικών παρεμβάσεων στη δημόσια ζωή. Γνώμη, ασφαλώς μπορεί να έχει όπως ο καθείς.

Ας κρατήσουν οι Βρετανοί τα Μάρμαρα!

Γιατί, το Νέο Μουσείο, μπορεί να έχει τις τεχνικές προδιαγραφές να τα φιλοξενήσει, αλλά προφανώς η Πολιτεία δεν έχει αποκτήσει τον αναγκαίο ηθικό εξοπλισμό έναντι της Ιστορίας.

Ωραίο πράγμα οι υποδομές, οι δρόμοι και το Μετρό, αλλά, δυστυχώς από μόνα τους δεν συνθέτουν πολιτισμό, παρά μόνο την επίφασή του.

Μια επίφαση, που προσπαθεί να κρύψει την κυρίαρχη βαρβαρότητα. Μάταια όμως.

ΥΓ: Με μεγάλη χαρά, θέλω να σας πληροφορήσω πως από σήμερα, η Στήλη Άλατος ξεκινά τακτική συνεργασία με το εξαιρετικό ενημερωτικό site http://www.tvxs.gr/ , που αποτελεί τη διαδικτυακή εξέλιξη της ιστορικής για την ελληνική τηλεοπτική δημοσιογραφία εκπομπής "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου -η οποία ως γνωστόν κόπηκε βίαια πριν από αρκετούς μήνες από την Δημόσια Τηλεόραση της Ελλάδας. Το σημερινό άρθρο λοιπόν θα το βρείτε πέρα από τον Πολίτη και το ιστολόγιο και στο http://www.tvxs.gr/v17395

Είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτή την εξέλιξη μιας που από την αρχή ήμουν καθημερινός αναγνώστης του tvxs.gr που δίνει μια συνεχή και συνεπή μάχη για ουσιαστική ενημέρωση φωτίζοντας διαρκώς με εμμονή πραγματικότητες που το σύστημα και οι κρατούντες επιχειρούν να συσκοτίσουν ή και να εξαφανίσουν τελείως.


78 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Όταν προ ημερών έγραψα κάτι ανάλογο για τα μάρμαρα (τί ζητάτε τα βρετανικά, αφού στις εκκλησίες κάτω από την Ακρόπολη έχουν ενσωματωθεί μάρμαρα του Παρθενώνα;), με έκραξε ένας Ρωμιός ότι είμαι "ανθέλληνας"...

Αυτοί που μόνο τυπικά "Έλληνες" θα έπρεπε να λογίζονται, μοιράζουν χαρακτηρισμούς! Θα ακούσεις κι εσύ ανάλογα - έχετε πάμπολλους ιδιοτελείς και ανασφαλείς Ρωμιούς στην Κύπρο...

Ανώνυμος είπε...

Εύγε Γιώργο... ας κρατήσουν οι Βρετανοί τα μάρμαρα... αφού οι Έλληνες είμαστε ανίκανοι να διαβάσουμε την ιστορία μας, και να μάθουμε από αυτήν. Φτιάχνουμε χίλιες ιστορίες για να βολέψουμε τα πιστεύω μας, κόβουμε και ράβουμε κατά πως γουστάρουμε και στο τέλος απορούμε που οι άλλοι αρνούνται να μας πάρουν στα σοβαρά.
Η Ελληνική Πολιτεία καλά θα κάνει να γυρίσει το κεφαλάκι της ανατολικά και να δει τις προσπάθειες της Τουρκικής Πολιτείας, στρατοκρατούμενης και Μουσουλμανικής, να αναδείξει τα έργα τέχνης που οι πρόγονοί τους κατέστρεψαν στην Αγία Σοφία και να μάθει από αυτούς....
... κατά τα άλλα η Μακεδονία είναι ελληνική, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες... και οι Έλληνες ακόμα δεν λέμε να μάθουμε... και να καταβάλουμε.΄

P.S. Απορώ πάντως πως το ιερατείο δεν παρενέβη και στην ταινία Ζ... μωρέ λες να αυτοκτόνησε τελικά ο Λαμπράκης;;; :p

luciferakos

the Idiot Mouflon είπε...

Τους... βόλους μας να κρατήσουν βρε Γιώργη;

Άκουσες για τον Άγγελο που ... επανήλθε στην Αγιά Σοφιά; Ήρθε για να σε κάψει με υγρό πυρ. Έγλεπε.

Meropi είπε...

Το άρθρο σου αυτό, Γιώργο μου, είχα προλάβει και το είχα διαβάσει στο tvxs.gr.
Πράγματι είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ότι μ' αυτή την ανόητη, κατά τη γνώμη μου, κίνηση λογοκρισίας θα αποσπούσαν την προσοχή από αυτό που ήθελαν να τονίσουν. Την πράξη του Έλγιν. Τώρα όλοι μιλούν για την επέμβαση του Ιερατείου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και, προς το παρόν τουλάχιστον, η επιστροφή των Μαρμάρων μπήκε σε δεύτερη μοίρα.
Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγγελος επανήλθε στην Αγ. Σοφιά για συγκεκριμένο λόγο. Μουσουλμάνοι την κατέστρεψαν, γιατί ήταν Χριστιανική. Μουσουλμάνοι σήμερα προσπαθούν να διορθώσουν αυτό που έκαναν, όχι για λόγους θρησκευτικούς, αλλά για λόγους πολιτιστικούς.
Και Χριστιανοί κατέστρεψαν τον Παρθενώνα. Δεν θα έπεφτε η Ελλάδα, δεν θα άλλαζε ο κόσμος αν έλεγαν και ένα συγνώμη... ακόμα και ο Πάπας ζήτησε συγνώμη, παρ'όλο το αλάθητο! Μια συγνώμη και μια πρωτοβουλία... έτσι για να ταυτιστεί κάποτε το Ιερατείο με τους πιστούς... αλλά πού;;;

luciferakos

Ανώνυμος είπε...

Χαστούκι!!!!!!!!!!

(ήρθα από tvxs)

Nikos.

Elias είπε...

Ο Ελγιν όταν αφαιρούσε τα μάρμαρα από το Παρθενώνα ένιωθε ότι με αυτό τον τρόπο τα προστάτευε. Αντίθετα οι χριστιανοί είχαν πλήρη επίγνωση του τι έκαναν όταν τα κατέστρεφαν.

Unknown είπε...

Ηλία.
Δεν έχω διάθεση καμία να γίνω συνήγορος του Έλγιν του οποίου το βιογραφικό δεν είναι ότι πιο αξιόλογο.

Ένας άρπαγας ήταν και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στα Μάρμαρα δεν ήταν και ο καλύτερος, το αντίθετο.

Ούτε με ενδιαφέρει να ανδείξω τους χριστιανούς σαν την αιτία όλων των δεινών του σύμπαντος.

Με ενδιαφέρει όμως απόλυτα να λειτουργήσουν κάποτε στον τόπο μου Θεσμοί και Ορθολογισμός για να υπάρξει Πολιτεία.

Και για να μπορέσουμε οι Έλληνες να κοιτάμε την Ιστορία μας κατάματα είτε στις σπουδαίες της σελίδες είτε στις μαύρες της.

Pan είπε...

Καλησπέρα Γιώργο.

Το θέμα είναι ότι δεν ανήκουν στον Σαμαρά τα μάρμαρα.

Ούτε - φυσικά - στον Παντερμαλή.

Πολλώ δε μάλλον στους παπάδες.

Unknown είπε...

@Πόλίτη Πίττα

Δεν θα μπω στην ουσία του άρθρου σου αλλά θα ήθελα να σχολιάσω την υποτέλεια που αποπνέει...Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη αυτοί είναι η "Γηραιά Αλβιόνα¨" που με τόση θέρμη κάνεις τον εκπρόσωπο τύπου!Μάλλον τους υπερκεράζεις στην επιχειρηματολογία...
This is Greece Πίττα, δεν έχουμε συμπλέγματα για τη χριστιανική μας ταυτότητα και ούτε πρώην βρετανική αποικία είμαστε για να τρώμε αδιαμαρτύρητα τις αγγλικές φάπες!
Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι ότι στη χώρα μου ούτε το 10% δεν υποστηρίζει τέτοιες θεωρήσεις, μπορείτε κάλλιστε να κάνετε τη Κύπρο ένα θερμοκήπιο νέων ιδεών. Ίσως εκεί να έχετε καλύτερη τύχη.....

harkor είπε...

@ Θαναση
http://www.schizas.com/site3/component/option,com_content/Itemid,206/catid,27/id,1021/view,article/
Σ'αυτη τη σελιδα θα παρης μια γευση για το ποσο αυθορμητα εκχριστιανιστηκαν οι Ελληνες.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ποιος και τί ακριβώς είσαι που λες "Βρεττανοί κρατήστε τα μάρμαρα"?

Κι αυτό επειδή κρίνεις εσύ, από ένα φιλμάκι αμφίβολης αξίας που κόπηκε ενα λεπτό, πως οι Ελληνες δεν μπορούν να δουν την ιστορία τους καταματα!

Ενώ οι Βρεττανοί, έχεις την εντύπωση, μπορούν να κοιτούν κατάματα και τη δική τους ιστορία και των άλλων!

Καλά σου γράφει για υποτέλεια κάποιος παραπάνω.

Unknown είπε...

Έχω την εντύπωση ότι το ενδιαφέρον κάποιων για τον ¨ελληνικό" χαρακτήρα των Ελλήνων είναι τελείως προσχηματικό! Μόνη τους έγνοια είναι να πλήξουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα τη; Ελλάδας. Τελευταία μας προέκυψαν και αρχαιολάτρες αν και αμφιβάλω αν έχουν ρίξει μια ματιά στους αρχαίους...Διαβάστε λίγο Γιανναρά για τη σχέση ελληνισμού-χριστιανισμού...
Τέλος, η αριστερή υποκρισία φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο όταν το χειμώνα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στην Ακρόπολη και ύψωσαν πανό βεβηλώνοντας την. Αλλά είπαμε, η απήχηση τους είναι πλέον πολύ μικρή:ζήτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην επόμενη Βουλή!Περαστικά!

Unknown είπε...

Όπως μόνος σου είπες Θανάση, "δεν μπήκες στην ουσία του άρθρου".

Αφ ενός.

Αφ ετέρου το θέμα δεν είναι θρησκευτικό.

Ναι, this is "Greece" αγαπητέ και δεν μου αρέσει καθόλου. Για αυτό και την έβαλα σε εισαγωγικά.

Αυτή είναι η "Ελλάδα" που καταπίνει τα παιδιά της και πολτοποιεί τα πιο 'αξια τέκνα της.

Θέλεις να κάνουμε έναν κατάλογο των άξιων τέκνων που η μάνα Ελλάς των υποτελών κυβερνήσεων έφτυσε και πίκρανε; Δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο.

Λοιπόν. Την Ελλάδα που δεν αντέχει τη στοιχειώδη την ελάχιστη κριτική στα λάθη της, δεν την θέλω.

Την θέλω καλύτερη.
Αξιοπρεπή.
Με αυτοπεποίθηση βασισμένη όχι σε φούσκες αλλά σε αλήθειες.

Εσύ;

Pan είπε...

@ Θανάσης + ανώνυμος 8:26: Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε ότι είναι ειρωνικό αυτό που γράφτηκε;

Unknown είπε...

Κανένας δεν είπε ότι η εκκλησία δεν έχει κάνει σοβαρά λάθη ή ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε λάθη αλλά εν προκειμένω το θέμα μας είναι η δήθεν βεβήλωση του Παρθενώνα και το ανιστόρητο ντοκιμαντέρ του Γαβρά. Πως να το κάνουμε;Αυτά που λέει στο ντοκιμαντέρ είναι αναληθή!!! Με το ζόρι δηλαδή να τον δικαιώσουμε;;;;;

Unknown είπε...

Ούτε καν αυτό δεν είναι το θέμα.

Το θέμα είναι πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι παρεμβάσεις στη δημόσια ζωή μίας Δημοκρατικής Πολιτείας.

Λυπάμαι, αλλά αν δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό, το πρόβλημα είναι απίστευτα μεγάλο...

Unknown είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω ο καθένας μπορεί να εφευρίσκει δικές του θεωρίες σε τόσο σοβαρά ζητήματα χωρίς να υπόκειται σε κάποια αρχή;Και αυτό γιατί τυγχάνει να λέγεται Γαβράς;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ποια παρέμβαση και ποια λογοκρισία?

Αφού το γράφεις πως το φιλμάκι ήταν κατά παραγγελία. Και δεν έχει καλλιτεχνικό τόσο όσο ιστορικό χαρακτήρα.

Δεν έχει δικαίωμα αυτός που κάνει μια παραγγελία για συγκεκριμένους λόγους να τροποποιήσει αυτο που πλήρωσε ώστε να ανταποκρίνεται στους λόγους για τους οποίους έκανε την παραγγελία?

Δηλαδή να αφήσει τον κάθε Γαβρά να βγάζει τις αντιορθόδοξες προκαταλήψεις του με παραπομπές σε γεγονότα που είναι αμφίβολο αν και πως έγιναν σε ενα προιόν που ζητήθηκε να έχει άλλο χαρακτήρα?

Δε μπορεί ο Γαβράς να εικονοποιήσει τις ιστορικές του εικασίες στα δικά του φιλμ?

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε βλάκα θανάση πέσε που τζίνο το πλευρό που "δεν τρώτε αδιαμαρτύρητα τις αγγλικές φάπες". Ξέχασες φαίνεται τα τόσα χρόνια που με Βενιζέλους και λοιπούς κάνατε ότι σας έλεγαν τα εγγλεζάκια. Να σου φρεσκάρω τη μνήμη σου ρε υπενθυμίζοντας σου(αμφιβάλλω αν το ξέρεις) οτι ο Βενιζέλος σας πήγε να πουλήσει μια ελληνικότατη περιοχή για να εξασφαλίσει η αγγλία ΣΑΣ τους συμμάχους που χρειαζόταν στον παγκόσμιο πόλεμο. Επιπλέον αυτός ήταν που αναχαιτούσε κάθε προσπάθεια των Ελλήνων της Κύπρου για απελευθέρωση από τους εγγλέζους, για να μην τους "κακοφανήσει"!
Ο κατα τ'άλλα αντιπαθής(επαναλαμβάνω) Κύριος Πίττας απαξίωσε να σου απαντήσει, αλλά συγγνώμη εγώ δεν κρατήθηκα!

Κύπρος ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και να χαίρεστε την ""greece"" σας(το αγγλικό σταθερά ε;). Εμείς θέλουμε να χαρούμε μιαν ΕΛΛΑΣ, όπως παλιά σε όποια θρησκεία και αν πιστεύουν.

Unknown είπε...

Συμφωνώ με τον ανώνυμο 8:55, ο Γαβράς με κρατικοδίαιτο τρόπο προσπάθησε να μας κάνει τον διαφωτιστή για να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές του εμμονές. Έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα....

Ανώνυμος είπε...

Όσοι αμφιβάλλουν πως ο Πίττας είναι έμμισθος Αγγλικών υπηρεσιών ας ψάξουν προσεκτικά -το ιντερνέτ πια βοηθάει - και θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Λυπούμαι που μένω ανώνυμος αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του....και οι μέρες πονηρές.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν ο Πίτας είναι έμισθος και δεν με ενδιαφέρει. Με νοιάζει όμως και με καίει, ότι για μια ακόμα φορά το δόγμα "πατρίς θρησκεία οικογένεια", πρέπει ντε και καλά να διαμορφώσει ιστορία. Ναι ο Γαβράς έφτιαξε ένα φιλμάκι κατά παραγγελία ... ΠΟΤΕ;;; Το 2004!! Ακόμα και να εμπεριέχει λάθη ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ... μας έπιασε η κάψα πότε; ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!!
Η εκκλησία ας κρατήσει την επαναστατικότητά της σε πιο σοβαρά θέματα... με τις ταυτότητες, με τις πολιτικές παρεμβάσεις και με τις ιστορικές αλλοιώσεις που ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ θέλει να περάσει μόνο αηδία προκαλεί, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ...
... αν θες και το δικό μου όνομα πες μου να στο δώσω... μπορεί να ανακαλύψεις και για μένα τίποτα σε φάση UK κατάσκοπος...
... ΜΙΚΡΟΕΛΛΗΝΕΣ!

luciferakos

Unknown είπε...

@luciferako που μάλλον είσαι και μικροαμορφωτάκος*, τον όλο ντόρο τον κάνετε εσείς! Αυτό που έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό πράγματι είναι ότι δεν παίζετε μπάλα μόνοι σας στο γήπεδο!Παίρνετε απαντήσεις δυνατές και πειστικές!Τα μοιρολόγια σας δεν πείθουν πια!

*http://www.antinews.gr/?p=10421

Ανώνυμος είπε...

@Θανάση,
που μάλλον είσαι παραμορφωμένος, στο εσωτερικό του Παρθενώνα χτίστηκε χριστιανική εκκλησία στο όνομα της Αγίας της του Θεού Σοφίας, επί φραγκοκρατίας, μετατράπηκε σε καθολικό ναό και επί τουρκοκρατίας σε τζαμί.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82
Δεν ξέρω αν γκρεμίστηκαν αγάλματα όπως δείχνει η ταινία του Γαβρά, εξήγησέ μου όμως εσύ, πως μέσα σε έναν ναό χτίζεται ένας άλλος ναός χωρίς να υπάρχουν καταστροφές.
Επίσης μιας και εγώ είμαι ψιλοαμωρφοτάκος... λες
"όλο τον ντόρο τον κάνετε εσείς"..
για διευκρίνησέ μου λοιπόν γραμματιζούμενε... ποιοί είμαστε εμείς και ποιοί είστε εσείς; Για να δούμε και πόσο λάθος ταμπέλες ξέρετε να βάζετε.. μιας και πέραν του να χαρακτηρίζετε (άνευ επιχειρημάτων) τους άλλους... ΟΥΔΕΝ!

luciferakos

Ανώνυμος είπε...

P.S.
Όσο για το υπέροχο link σου... λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συζητάω με κάποιον κύριο factorx, αμφιβόλου προελεύσεως και ταυτότητας...
καμμιά πιο πειστική περιγραφή έχεις... ενυπόγραφη; κάποια μελέτη;; κάτι;
"Πάντως και το Βυζάντιο και οι Φράγκοι τους περισσότερους παλιούς ναούς που διατηρούνταν σε καλή κατάσταση τους μετατρέψανε σε εκκλησίες ορθόδοξες ή δυτικές.
Ο Παρθενώνας είχε γίνει ναός της Παναγίας, μετά ναός καθολικός. Για να καταντήσει επί Τούρκων τζαμί"
Ν.ΤΣΙΦΟΡΟΣ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Μάλλον κι αυτός με εμάς θα ήταν και όχι με τον factorx

luciferakos

Unknown είπε...

Αν δεν ξέρεις γιατί είσαι τόσο κάθετος;Με την μετατροπή σε χριστιανικό ναό ίσως κάποιες ζημιές να έγιναν, όχι όμως ηθελημένα και σημαντικής έκτασης! Αντίθετα, αυτοί που τον κατέστρεψαν ήταν οι "πολιτισμ'ενοι" δυτικοί!Γιατί δεν μιλάτε γι αυτούς;Είναι τυχαίο;Αυτοί είστε και απαντώ στο ερώτημα σου ποίοι είστε!

Ανώνυμος είπε...

Και τελειώνοντας αφιερωμένο σε όλους τους Θανάσηδες... οι υπόλοιποι μπορείτε να ανατριχιάσετε μαζί μου... με την απύθμενη βλακεία κάποιων:

"Ο Παρθενώνας από την στιγμή που έγινε Εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία την Αθηνιώτισσα, έγινε τόπος προσκυνήματος και λατρείας το ίδιο σημαντικός όσο η Κωνσταντινούπολη και η Ιερουσαλήμ. Ο Παρθενώνας δεν ήταν παρά ένας από τους πολλούς ναούς της κλασσικής Αθήνας. Ο Βυζαντινός Παρθενώνας, ο Χριστιανικός Παρθενώνας απέκτησε την σημασία και τους συμβολισμούς που διατηρεί μέχρι σήμερα. Το σύγχρονο θέμα του "φωτός" που εκπέμπει ο ναός είναι Βυζαντινό θαύμα που δεν έχει καμία σχέση με την αρχαιότητα."
Ελπίζω να μην είναι αυτό το επόμενο link σου για να μας πείσεις για την αμορφωσιά μας... Ω ΜΟΡΦΩΜΕΝΕ ΘΑΝΑΣΗ!! :p
http://tabouri.blogspot.com/2009/07/blog-post_26.html

luciferakos...


... και πάμε για ύπνο γιατί με τόση μόρφωση τα ΄παιξα! :p

Unknown είπε...

Μακριά από σκόρδα και κουρτίνες κλειστές!!! Το νου σου luciferako!!!

Ανώνυμος είπε...

Θανάση είμαι κάθετος γιατί είμαι φανατικά (και ο Πίτας το ξέρει αυτό) Χριστιανός Ορθόδοξος. Απαιτώ λοιπόν από την Πίστη που θέλει να πρεσβεύει αγάπη να το αποδεικνύει... να σέβεται την Τέχνη, την Ιστορία και την Πολιτική και να ασχολείται με αυτά που την αφορούν.
Αυτοί οι δεσποτάδες που τα έβαλαν με τον Γαβρά, που ούρλιαζαν για τις ταυτότητες, που συναλάχθηκαν με υπουργούς και καλαμαράδες... καλά θα κάνουν να πάνε να ξυριστούν!!! ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ!!!
Να μιλήσω για τους Δυτικούς και τις καταστροφές που προκάλεσαν;;; Ε και;;; Είναι Έλληνες;; Πονάνε τον τόπο;;; Εδώ τον καταστρέφουμε εσύ, εγώ, οι παπάδες μας,οι πολιτικοί μας... και μου ζητάς να ασχοληθώ με τους άλλους;;;
Πάλι φταίνει οι άλλοι; Πάντα θα φταίνε οι άλλοι; Εμείς ποτέ;;;
Για αναθεώρησε λοιπόν το ποιοί είμαστε και το ποιοί είστε... γιατί πραγματικά θα χάσουμε όχι μόνο την μπάλα, αλλά και το γήπεδο ΟΛΟΚΛΗΡΟ!!!

luciferakos

Ανώνυμος είπε...

P.S Δεν με πειράζει το σκόρδο καρντιά μου... τζατζικάκι;;; :p

luciferakos

Unknown είπε...

τζατζίκι...αύριο!πάνε τώρα για ύπνο σαν καλό παιδί!

kapernaros nikos είπε...

Γιώργο καλησπέρα στο tvxs όπως θα είδες έγινε ένας χαμός με το άρθρο σου! Να σου πω και εδω τα συγχαρητηρια μου και να σου πω πως ενθουσιασε και συγκινησε τους αποδήμους Ελληνες ιδιαιτερα!!!

Phivos Nicolaides είπε...

"Ανθέλληνα, προδότη, βέβηλε" να πας στην πυρά! Ακούς εκεί να λες και... αλήθειες! Γιώργο, ευτυχώς που υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι στην κοινωνία μας και καταλαμβαίνουν από αυτά. Διαφορετικά, σίγουρα θα ήσουν ήδη στην πυρά!!!

Unknown είπε...

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια (όλους).

Φοίβο, τα e mail που έχω λάβει με εξαιρετικά θετικές κρίσεις από Έλληνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους Απόδημους μου έδωσαν τεράστιο κουράγιο. Από την αρχή ήξερα πως θα συναντούσα μια επιθετική μερίδα, ανίκανη να κατανοήσει το πνεύμα με το οποίο είναι γραμμένο το άρθρο, κυρίως ανίκανη να κατανοήσει πως η κριτική και ακόμα η αυστηρή κριτική είναι προϊόν οδύνης και αγάπης. Δυστυχώς για πολλούς είναι αρκετό απλά να ευλογάμε τα γένια μας και να λέμε πόσο "σπουδαίοι είμαστε".

Unknown είπε...

Έχεις δίκιο βρε Πίττα είμαστε ανίκανοι να καταλάβουμε το διαφωτισμό σου!Και γιαυτό δε θα ξαναγράψουμε στο μπλόγκ σου μέχρι να μορφωθούμε(!!!!). Πάντως καλά κάνεις που κάθεσαι Κύπρο γιατί εδώ δεν δεν δεν οι ιδεές σου....

Ανώνυμος είπε...

Ναι βρε θανασάκο, τι να τον κάνετε τον Πίττα(σουβλάκι) αφού εκεί έχετε τον Τσίπρα, την Ντόρα, τον Κωστάκη τον κουμπάρο, τον Γιωργάκη τον χορευταρά και κάτι ουράνια και πολύχρωμα τόξα να δηλώνουν οτι η Μακεδονία είναι σκοπιανή!! Άδε άδε πόσους!!

Πάντως παρόλο που οι νεο-Έλληνες δεν είμαστε άξιοι να έχουμε σήμερα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, με κανένα τρόπο εν δικαιλογείται η κλοπή που τους βρωμοεγγλέζους.

Unknown είπε...

Ο Τσίπρας μεγάλε πήρε 4,5% μόνο! έσεις είστε το μόνο κράτος στη Ε.Ε που κυβερνάται από κομμουνιστικό κόμμα!
όσο για το αν είμαστε άξιοι να έχουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα, έχουμε σε όλη την επικράτεια πολύ σύγχρονα μουσεία!Αυτά....

Ανώνυμος είπε...

Κι εσείς το μόνο κράτος που κυβερνάται από αναρχικούς. Επιπλέον , το ΠΑΣΟΚ που βγήκε πρώτο τι είναι; δεξιοί; και μην μου πεις "κεντρώοι" γιατί θα γελάσω!
Εν πάση περιπτώσει κακό της κεφαλής όσων Ελλήνων της Κύπρου ψήφισαν τα σκουλίκια τους αριστερούς, αλλά ο Κωστάκης σας ο μειοδότης είναι χειρότερος.

όταν λέμε οτι δεν είμαστε άξιοι, δεν εννοούμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό και μην μας το παίζεις πατριώτης γιατί είσαι άλλος ένας Νεο"έλληνας", "μεγάλε".

Unknown είπε...

Τόσα ξέρεις τόσα λες!Μειοδότης ο κωστάκης που έφερε ευρωπαϊκά πλοία και περιπολούν στο αιγαίο και γιαυτό οι τούρκοι έχουν συγχυστεί και κάνουν παραβιάσεις....κυβερνούν οι αναρχικοί και λοιπά...αυτά που λες τα πιστεύεις;;;;

mtryfo είπε...

αγαπητέ οικοδεσπότη...
γι άλλη μια φορά θα ήθελα να σας συγχαρώ πρώτα για την ανάρτηση, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι την περίμενα και ελεγα μάλιστα γιατί αργεί...και δεύτερον για την συνεργασία με την TVXS...το τέλειο σμίξιμο..

αυτη τη φορά δεν θ αναφερθώ στους ελληνες-πατριώτες-χριστιανορθόδοξους προσκυνητές της δεξιάς του κυρίου, που μας βομβαρδίζουν κατόπιν εντολής κάποιων αλλων ιερατείων...
πήραν πληρωμένες απαντήσεις απο τον lucifer

Unknown είπε...

@Αγαπητή μου mtryfo, σας ευχαριστώ για τα λόγια σας, ξέρω πως κάνετε Οικονομία στα επίθετα και τα κομπλιμέντα και αυτό με τιμά.

Πράγματι η συνεργασία με το tvxs με χαροποίησε και μένα ιδιαίτερα μιας που το θεωρώ ως το πλέον αξιόλογο Ελληνικό ενημερωτικό portal. Με εξαιρετικά περιορισμένα μέσα ο Στέλιος Κούλογλου και οι συνεργάτες του κάνουν μια πολύ δυνατή προσπάθεια Ενημέρωσης και αμφίδρομης σχέσης με τον αναγνώστη.

Τα σχόλια και οι κριτικές ποτέ δεν με ενοχλούν, φτάνει α) να είναι κόσμια και β)να περιέχουν θέσεις και όχι απλά αυνθηματολογίες.

Το πιο θλιβερό παραμένει πως είναι αρκετοί που αδυνατούν να καταλάβουν ότι η όποια κριτική, γίνεται από πραγματική έγνοια για τον τόπο. Όπως εννόησα και στο άρθρο, όπως έγραψα και πιο πριν, το ζήτημα που προέκυψε δεν έχει να κάνει ούτε με την χριστιανική πίστη ούτε με την ίδια την εκκλησία, αλλά με την τεράστια ανάγκη λειτουργίας των Θεσμών.

Αλλά στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τι εστί Θεσμοί.

Unknown είπε...

@Θανάση, λυπάμαι, αλλά το τελευταίο σχόλιο ήταν απρεπέστατο-και το γνωρίζεις, είμαι βέβαιος.

Αν θέλεις να διαφωνήσεις με την Κυρία mtryfo, να το κάνεις χωρίς χαρακτηρισμούς που ταιριάζουν μόνο σε χουλίγκανους.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΙΠΕ:
"Έχουμε σε όλη την επικρατεία πολλά σύγχρονα μουσεία... "

1. Αρχαιολογικός χώρος Σαλαμίνας: Ιδιοκτησία Αχιλέα Καραμανλή...
2. Κρόνιος λόφος στην Αρχαία Ολυμπία... προσφάτως αποτεφρωμένος
3. Στάδιο Αρχαίας Ολυμπίας και Νέο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας σωσμένα από θαύμα, με κάποια μόνο αγαλματάκια ψιλομαυρισμένα...

Όσο για τους Ευρωπαίους που μας φυλάνε και τους Τούρκους που από την πολύ φύλαξη έχουν πάθει έναν ελαφρύ πονόκοιλο...
... αεροδρόμιο Ελευσίνας. Πυροσβεστικά αεροπλάνα: 19
Ικανά για πυρόσβεση: 2
(Κατ'ομολογία των ίδιων των πιλότων των αεροσκαφών).
Και κλείνοντας... σχετικά με τον Κωστάκη και το αν είναι μειοδότης... μειοδότης δεν είναι... είναι όμως σίγουρα, ο χειρότερος δημοκρατικά εκλεγμένος, πρωθυπουργός... με τον δεύτερο να είναι χιλιόμετρα μακριά! (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα)

luciferakos

Unknown είπε...

@luciferako

Για το καλό της πειστικότητας των επιχειρημάτων σου, απέβαλε τον πασοκικό σου οπαδισμό! Πες στο κόμμα σου να σου κόψει κανά τσεκ....Όσο για τον Καραμανλή έφτιαξε σε χρόνο ντε-τε το πιό σύγχρονο μουσείο στην Ευρώπη! Αυτό που εσείς και οι υπουργοί σας όπως η Μελίνα....μπλά μπλά μπλά!!!!

Unknown είπε...

Και δεν είναι μόνο το μουσείο της Ακρόπολης:Υπερσυγχρονα μουσεία έχει η Πάτρα, Η Πέλλα, η Νικόπολη, το αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης που εγκαινιάσθηκαν πρόσφατα! Ας το καλύτερα, μην μιλάτε για πολιτισμό!

Ανώνυμος είπε...

Θανάση για το καλό το δικό σου και όχι της πειστικότητας των επιχειρημάτων σου, άλλωστε δεν επιχειρηματολογείς, απλά επιτίθεσε άνευ λόγου και αιτίας, be cool... όσο για το τσεκ που είναι να πάρω, θα το πάρω, από την εταιρεία που εργάζομαι στις 14/8... dont worry!
Στα "επιχειρήματά" σου τώρα.
Λέξη για τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας... λέξη για την καμένη Ολυμπία... σου συνιστώ να πας μια βόλτα.
Όσο για το μουσείο της Ακρόπολης που δεν έφτιαξε η Μελίνα... καλά θα κάνεις να ψάξεις, γιατί δεν έγινε επί Μελίνας και ποιά γαλάζια στελέχη ήταν αυτά που το μποϋκοτάριζαν επί χρόνια.
Μπράβο για τα μουσεία που λες πως έγιναν... όμως πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μουσεία.
Πολιτισμός είναι να μην πηγαίνουν όλες οι επιχορηγήσεις άνευ λόγου και αιτίας στον Λουδοβίκο των Ανωγείων.
Πολιτισμός είναι να μην εκμεταλεύεσε τους συμβασιούχους του ΥΠ.ΠΟ, για να ικανοποιείσε ερωτικά (Ζαχόπουλος)
Πολιτισμός είναι την ώρα που μιλάς για οικονομική κρίση, να μην αγοράζεις δεύτερο σκάφος από χρήματα, αμφιβόλου προελεύσεως... πολιτισμός είναι τέλος, να αναγνωρίζεις την προσφορά των άλλων και να μην χτενίζεις απλά τα γένια σου....
.. παραδείγματος χάριν: Μουσείο Ακρόπολης=ΜΕΛΙΝΑ, όσο κι αν σας πονάει αυτό... όπως και ανάδειξη Ακρόπολης=Ζυλ Ντασέν... αλλά είπαμε... από αδέξιους δεν μπορείς να έχεις τέτοιες απαιτήσεις.

luciferakos

Unknown είπε...

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιοι οχυρώνονται πίσω από κομματικές γραμμές και απορρίπτουν τα αντικειμενικά στοιχεία:Μουσείο Ακρόπολης=Μελίνα!!!Ως προς τι;Ο Γεροκαραμανλής συνέλαβε την ιδέα το 1976. Ως προς την κατασκευή του τα είπα παραπάνω. Γενικά η Μλίνα σας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αστικούς μύθους!
Αν δεν ππαζώσεις δεν χτίζεις, το ίδιο και με τον πολιτισμό:χωρίς σύγχρονα μουσεία οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί δεν αναδεικνύονται. Αυτό φυσικά θέλει...λίγο πρακτικό μυαλό, κομμάτι δύσκολα επί 20τιας!

Υ.Γ Ξέχασα να αναφέρω πριν 2 σημαντικά θέματα. Πρώτον του χρόνου εγκαινιάζεται το Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης στη Συγγρού(Παλιό Φιξ) καθώς και την ψήφιση από τη Βουλή της σύμβασης για τη δημιουργία από το Ίδρυμα Νιάρχου Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης. Και να που από τον πάο θα βρεθούμε στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία

Ανώνυμος είπε...

Τι θα πει ρε παιδιά "δεν είμαστε άξιοι να έχουμε τα μάρμαρα"? Αυτή την αξιολόγηση ποιος είναι αρμόιος να την κάνει?

Ανώνυμος είπε...

Άντε βρε θανάση είσαι της Νέας δημοκρατίας; ήμουν σίγουρος ΧΑΧΑΧΑ!!
Λοιπόν, ο Κωστάκης ο κουμπάρος των τούρκων, ο προσκυνητής του κεμάλ είναι ένας μαλακοπίτουρας, το λιγότερο παλαβός που του φτύνουν και νομίζει πως βρέχει. Επίσης τόσα χρόνια στην εξουσία το μόνο που έκανε είνα κακό στην Ελλάδα. Α και φυσικά είχε να πάρει αφού ο θείος του ο μαλάκας που πρόδωσε την Κύπρο δεν ήταν και καλύτερος.

Ανώνυμος είπε...

Οποιοσδήποτε έχει κάποια σχέση με την ιστορία γνωρίζει αντιθέτως πως ο ελληνισμός ασπάστηκε το χριστιανισμό από την αρχή, αυθόρμητα και μαζικά, όπως κανείς άλλος δεν το έκανε τους τρεις πρώτους μετά Χριστόν αιώνες. Ο χριστιανισμός μάλιστα λειτούργησε ως κιβωτός για τον πυρήνα της ελληνικής σκέψης και του πολιτισμού, όπως αποδεικνύει η πατερική παράδοση και η ελληνική έκφραση της χριστιανικής γραμματείας, ακόμα και του συνόλου σχεδόν της Καινής Διαθήκης. Είναι δε γνωστό πως ελληνικά καλλιτεχνήματα από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ακόμα και «εθνικά» εδώλια, μεταφέρθηκαν αργότερα, τον 4ο αι. μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη, για να στολίζουν τους δημόσιους χώρους της Βασιλεύουσας «Νέας Ρώμης» και να υπογραμμίζουν έτσι τον «ανατολικό» (ελληνικό) της χαρακτήρα.

Πέραν αυτών όμως, μας απασχολεί η οξύτητα, η εμπάθεια και η ένταση των επιθέσεων κατά του χριστιανισμού που εξαπολύθηκαν, με αφορμή την αντιπαράθεση Μουσείου Ακρόπολης-Κώστα Γαβρά, από πλήθος δημοσιολόγων, επιστημόνων, πολιτικών παραγόντων όλων των μεγάλων κομμάτων, ΜΜΕ κ.λπ. που κατά τη γνώμη μας αναδεικνύουν, άλλα, πολύ σοβαρότερα, ζητήματα.

Είναι εντελώς φανερό πως τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας μία «στροφή» υπέρ της εκκοσμίκευσης του χαρακτήρα του ελληνικού κράτους και της ενίσχυσης του ουδετερόθρησκου χαρακτήρα του.

Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να αξιοποιείται από τις δυνάμεις της εκκοσμίκευσης προκειμένου να εκτοπιστεί ο χριστιανισμός από την πατρίδα μας, ούτε για να εξαφανιστεί η σχέση ελληνισμού και χριστιανισμού: τη σχέση αυτή εξάλλου μαρτυρούν η ιστορία, τα τοπωνύμια, τα ίδια τα ονόματα των ανθρώπων, η γλώσσα μας, η λογοτεχνία και το σύνολο της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης, τα ήθη και τα έθιμά μας, η θεσμική λειτουργία του κράτους.

Τη σχέση αυτή αναδεικνύει η ίδια η καθημερινότητα των Ελλήνων, που εξακολουθούμε στη μεγάλη μας πλειοψηφία να αποτελούμε πλήρωμα της εκκλησίας και να θέτουμε υπό τη σκέπη της πλήθος εκδηλώσεων της προσωπικής μας ζωής, τις χαρές μας και τις λύπες μας, ακόμα και αν δεν διατηρούμε ζωντανή πνευματική σχέση μαζί της, πράγμα που ισχύει μολοταύτα για εκατοντάδες χιλιάδες ανάμεσά μας.

Πολύ περισσότερο, θα πρέπει να κατανοηθεί από όλους πως πλέον οι επιθέσεις κατά της εκκλησίας και του χριστιανισμού στη χώρα μας λαμβάνουν τη μορφή της επιχείρησης υπέρ μιας ιδιότυπης κοινωνικής περιθωριοποίησης του χριστιανισμού και των χριστιανών. Αυτή η περιθωριοποίηση όμως τραυματίζει τον κοινωνικό ιστό, προκαλεί διχαστικά φαινόμενα και δε διευκολύνει την προσπάθεια να βρεθεί μία νέα ισορροπία μεταξύ έθνους και χριστιανισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πραγματικότητες του 21ου αιώνα.

Θα ήταν μέγα λάθος να επιχειρηθεί η εμπέδωση στην Ελλάδα της ιδέας πως ο χριστιανισμός και η ορθοδοξία είναι «ξενόφερτοι» και πρέπει να εξοβελιστούν από κάθε εθνική πολιτική και πολιτειακή έκφραση. Κάτι τέτοιο δε απειλεί απλά να προκαλέσει εθνικό διχασμό. Επιπλέον στερεί την κοινωνία μας από τα ζωογόνα στοιχεία που φέρει ο χριστιανισμός και η ορθοδοξία στην πνευματική ζωή, την κοινωνική συνοχή, την εθνική μας ταυτότητα. Ο χριστιανισμός είναι φορέας πνεύματος συνδιαλλαγής, φιλανθρωπίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ατομικής ευθύνης, ειρήνης, παιδείας, ιστορικής αυτογνωσίας, φιλοξενίας, οικουμενικότητας που ο ελληνισμός σήμερα τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. «Σκληρόν σοι πρὸς κέντρα λακτίζειν*»

Η πατρίδα μας χρειάζεται πράγματι αναθεώρηση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, ούτως ώστε αυτές να αντιστοιχούν στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα. Αυτή όμως η νέα σύνθεση πρέπει να είναι εποικοδομητική για την κοινωνική, πνευματική και πολιτική μας ζωή. Στην προσπάθεια να βρεθούν οι νέες ισορροπίες, όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε μαζί. Χωρίς μηδενισμούς, μισαλλοδοξία, διχαστική διάθεση, ιστορική άγνοια και προσπάθεια για δημιουργία νέων «μιασμάτων»...

O Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, διεθνολόγος, Νίκος Γεωργιόπουλος, υπoψήφιος δρ. χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, Χρυσή Μανωλοπούλου, φιλόλογος, Θόδωρος Παντούλας, εκδότης του περιοδικού «Manifesto», Nίκος Ράπτης είναι δρ. παιδαγωγικής, Γιάννης Τσέντος δρ. φιλοσοφίας.

Ανώνυμος είπε...

Το παραπάνω: απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άνωθεν κείμενο...Βέβαια, ακούσαμε και καλύτερα παραμυθάκια όταν ήμασταν μικροί...Επίσης, θεωρώ ατόπημα που οι συγγραφής ξέχασαν να ξεκινήσουν το πόνημα τους με το « Μια φορά και ένα καιρό ...» και να το κλείσουν με το εξίσου κλασικό « Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα… »

Κατά τα άλλα

«Το παραπάνω: απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Μπα ... απλά διατηρεί τα πράγματα στην θέση τους...δηλαδή, ΑΝΑΠΟΔΑ !

Ζήνων

Unknown είπε...

Ωραία τα λόγια και οι παραμυθίες, ατυχώς υπάρχουν γραπτά μνημεία και ιστορικά ντοκουμέντα που απλά τα κάνουν σκόνη. Ένα ελάχιστο απάνθισμα έκανε ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης και το δημοσιεύει η σημερινή Ελευθεροτυπία. Το παραθέτω με την πληροφορία πως μετά από την τεράστια πίεση που ασκήθηκε και από το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας, ο Διευθυντής του Μουσείου δήλωσε σήμερα πως εφεξής το φιλμ του κου Γαβρά θα προβάλλεται κανονικά και αλογόκριτο.

Το κείμενο του

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΣΩΝΙΤΗ:

Η πρόσφατη λογοκρισία της ταινίας του Κώστα Γαβρά στο Μουσείο Ακροπόλεως έδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ποιος είναι ο ουσιαστικός κυβερνήτης και ιδιοκτήτης της χώρας και μας έφερε αντιμέτωπους με την ιστορική αλήθεια, εκπλήσσοντας μόνο όσους θέλουν να εκπλήσσονται.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα ποιοι και πώς κατέστρεψαν ναούς και αγάλματα, ήταν φανατικοί χριστιανοί ή η επίσημη Εκκλησία.

Καταστροφείς ήταν το μακρύ χέρι της Εκκλησίας, η ίδια η αυτοκρατορία, οι ίδιοι οι αυτοκράτορες, άγιοι της Εκκλησίας μας κάποιοι απ' αυτούς, που από το 319 έως το 529 εξέδωσαν δεκάδες νόμους κατά της ειδωλολατρίας, διατάσσοντας τον θάνατο των ειδωλολατρών.

Ολα έγιναν με επίσημο τρόπο, με κεντρική καθοδήγηση και εντολές.

Ενα μικρό απάνθισμα νόμων της υποδειγματικής δημοκρατίας των χριστιανών:

- Αυτοκράτορες Κωνστάντιος και Κώνσταντας προς Ταύρον, έπαρχο του Πραιτωρίου, 1 Δεκεμβρίου 346 ή 354 ή 356, Θεοδοσιανός κώδικας 16.10.4:

«Επιθυμούμε να κλείσουν αμέσως όλοι οι ναοί σε όλους τους τόπους και σε όλες τις πόλεις και να απαγορευθεί η είσοδος σε αυτούς, έτσι ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα οι απολωλότες να διαπράξουν αμαρτία.

Θέλουμε, επίσης, να απέχουν όλοι από τις θυσίες.

Αν όμως τύχει και κάποιος διαπράξει το αδίκημα, θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό.

Διατάσσουμε ότι η περιουσία όποιου τιμωρηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιέλθει στο αυτοκρατορικό ταμείο.

Η ίδια τιμωρία θα επιβληθεί και στους διοικητές των επαρχιών, αν αμελήσουν να τιμωρήσουν τέτοια εγκλήματα».

-Αυτοκράτορες Αρκάδιος και Ονώριος Αύγουστοι, προς Ευτυχιανό, έπαρχο του πραιτωρίου Ανατολής, 10 Ιουλίου 398, Θεοδοσιανός κώδικας 16.10.16:

«Εάν υπάρχουν ακόμη ναοί σε επαρχιακές περιοχές, να καταστραφούν χωρίς φασαρία ή οχλαγωγία.

Γιατί μόνο όταν θα έχουν γκρεμισθεί και εξαλειφθεί από προσώπου γης, θα έχει καταστραφεί η υλική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η δεισιδαιμονία».


- Αυτοκράτορες Αρκάδιος, Ονώριος, Θεοδόσιος (Β') Αύγουστοι: 13 Νοεμβρίου 408 ή 407, Θεοδοσιανός κώδικας, 16. 10. 19:

«Εάν κάποια αγάλματα βρίσκονται ακόμη στους ναούς και τα ιερά, και έχουν δεχθεί ή δέχονται ακόμη τη λατρεία των ειδωλολατρών, όπου και αν συμβαίνει αυτό, θα ξεριζωθούν εκ θεμελίων. Αυτός ο κανονισμός έχει διατυπωθεί και επικυρωθεί κατ' επανάληψη, πολύ συχνά. Υποβάλλουμε τους δικαστές σε πρόστιμο είκοσι λιβρών χρυσού, και το διοικητικό προσωπικό σε ανάλογο ποσό, εάν παραλείψουν να επιβάλουν τους κανονισμούς αυτούς, συνεργώντας με τους δράστες».


-Αυτοκράτορες Αύγουστοι Θεοδόσιος (Β') και Βαλεντινιανός, 14 Νοεμβρίου 435 μ.Χ., Θεοδοσιανός κώδικας 16. 10. 25:

«Απαγορεύουμε σε όλα τα πρόσωπα που έχουν μιαρές ειδωλολατρικές απόψεις να προσφέρουν καταραμένες θυσίες. Διατάσσουμε όλα τα ιερά και οι ναοί τους, αν βρίσκονται ακόμα άθικτοι, να καταστραφούν. Οποιος παραβλέψει αυτόν τον νόμο θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου».


- Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, Ιουστινιάνειος κώδικας 1.11.10:

«Επειδή έχουν συλληφθεί μερικοί που διακατέχονται από την πλάνη των ανόσιων και μιαρών Ελλήνων.... αν επιμείνουν, θα υποβληθούν στην εσχάτη των ποινών».

Unknown είπε...

(συνέχεια)
Ο χώρος δεν επαρκεί για παράθεση κι άλλων ανατριχιαστικών νόμων. Η λογοκρισία, την οποία εκτέλεσε υπάκουα η κυβέρνηση, επανέφερε λοιπόν το μείζον ζήτημα των σχέσεων ελληνισμού-χριστιανισμού, το οποίο προτιμούμε να αποφεύγουμε. Εχοντας γράψει ένα μυθιστόρημα με αυτό ακριβώς το θέμα (Λάλον ύδωρ, εκδ. «Πατάκη»), νομίζουμε ότι δεν μας λείπει η παρρησία ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Η επιδοκιμασία της λογοκρισίας απ' το ΛΑΟΣ απέδειξε και στους πιο εθελοτυφλούντες ότι καπηλεύονται και μιαίνουν την αρχαιότητα υπό την ανοχή μας, κι ότι αρχαιότητα και ακροδεξιά είναι εξ ορισμού και εξ αντικειμένου αντίθετα. Αλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά τι σήμαινε και τι διέπραξε το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».

Unknown είπε...

Και, ένα tip για τους αναγνώστες.

Η φράση "Keep our Marbles" πέρα από το άμεσο νόημά της, είναι γνωστός αγγλικός ιδιωματισμός που σημαίνει

"διασώστε τη λογική μου".

Unknown είπε...

(άσχετο)

Ζήνων...ο Φάληρος είσαι; Γιατί αυτός έχει τη φάτσα του Ζήνωνα ως προσωπείο!...

Unknown είπε...

Δεν φταίω καθόλου αν κάποιοι δεν ενημερώνονταο επαρκώς και έρχονται αστοιχείωτοι εδώ μέσα μόνο για να βγάλουν τα συμπλέγματα τους!
Σ'έναν παραπάνω ανώνυμο οτι με ειρωνεύτηκε όταν μίλησα ότι ο Καραμανλής έφερε ευρωπαϊκά πλοία στο αιγαίο, ενημερώσου μεγάλε τι σημαίνει Frontex και τι σκοπό επιτελεί! Περιπολεί στο αιγαίο για την αποτροπή της μετανάστευσης-και έμμεσως συνιστά αναγνώριση των ελληνικών θαλασσίων συνόρων!Σύνδεσε εξυπνάκια τις αυξανόμενες παραβιάσεις και τον εκνευρισμό των τούρκων και βγάλε συμπεράσματα(αν μπορείς....). Φυσικά έχουμε μάθει μόνο να μηδενίζουμε και να καταστροφολογούμε...Ο καραμανλής έχει κάνει πολύ σημαντικές κινήσεις αθόρυβα και δίχως τυμπανοκρουσίες.....

Ανώνυμος είπε...

Ρε ο Κωστάκης στο μόνο που είναι καλός είναι το Play station!! ΧΑΧΑ!!
Θα φέρει, λες, καμιά φορά τον κουμπάρο του τον τούρκο να παίξουν μαζί;

Κωστάκης=προσκυνημένος.

Ανώνυμος είπε...

Να κλείσουμε τους χριστιανούς στα γκουλάγκ, να τους βασανίσουμε, να ξυρίσουμε τους παπάδες, να κατεδαφίσουμε τις εκκλησιές. Σταλινισμός. Αυτό θέλετε φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε ρε φίλε, δηλαδή από τα γραφόμενα εδώ μέσα εσύ κατάλαβες ότι κάποιοι θέλουν να κλείσου τους χριστιανούς στα γκουλάγκ, να τους βασανίσουν, να ξυρίσουν τους παπάδες, να κατεδαφίσουν τις εκκλησιές και να επιβάλουν το Σταλινισμό ;
Και γαμώ το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξες ανώνυμε καλέ μου άνθρωπε.
Τι να ειπώ και εγώ, περίεργα πράγματα, σκοτεινές εποχές, μηδενικές αντιλήψεις ...

(άσχετο)

Όχι Γιώργο μου, δεν είμαι ο Φάληρος, κάποιος ποιο κοντινός σου είμαι !

Ζήνων

αιολος είπε...

Κε Πήττα θεωρώ το άρθρο σας αυτό σαν συνέχεια του κειμένου με τον Γαβρά.

Επειδή :

- Κάπου είδα ότι υπερηφανευτήκατε ότι το φιλμ ξαναπροβάλετε ολόκληρο.
- Είστε πνευματικός άνθρωπος και δημοσιογράφος αν δεν κάνω λάθος.

Το δίκαιο είναι να βάζετε ολόκληρη την αλήθεια έστω και αν αυτή δεν είναι του γούστου σας.

Ο Κ Γαβράς (προς τιμή του) διαπίστωσε το ανιστόρητο ροσοφόροι δηλαδή να γκερμίζουν αγάλματα και στον παρθενώνα και έκανε την πιό κάτω δήλωση στον κο Παντερμάλη. Παραθέτω τι ειπώθηκε από τον κο Παντερμάλη.


«Όπως είχα δημοσίως δεσμευτεί, συνομίλησα σήμερα επί μακρόν με τον σκηνοθέτη κ. Γαβρά για το ενημερωτικό φιλμ της ιστορίας του Παρθενώνα που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μετά από εκτενή διάλογο και ανάλυση που έγινε γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους,ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής. Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά,την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο,το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Οι μεγάλοι άνδρες (και σε αυτούς βάζω και τον κο Γαβρά ) έχουν το θάρρος να παραδεχτούν τα λάθη τους.

Δεν νομίζεται ότι και εσείς και οι λοιποί κύριοι που εκμετλλεύτηκαν το συμβάν σαν μια φασιστική επέμβαση της εκκλησίας, θα πρέπει να προβάλετε το ιστορικώς αληθές.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΘΗ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Unknown είπε...

@Αίολε, ας είμαστε λίγο σοβαροί, έτσι για ποικιλία.

Οι δηλώσεις του κου Γαβρά υπάρχουν καταγραμμένες παντού, και μιλάω για τις δηλώσεις που έκανε όταν έγινε το θλιβερό συμβάν. Μίλησε ξεκάθαρα και ευθέως για ιερατεία, για τον τρόπο που η εκκλησία αντιμετωπίζει τις πραγματικότητες κλπ. Ήταν ξεκάθαρος.

Μετά από όλον τον "ντόρο" που έγινε, και εφ όσον η Διεύθυνση του Μουσείου υποσχέθηκε πως η ταινία εφεξής θα προβάλλεται όπως είναι, ολόκληρη, προφανώς ο κος Γαβράς, επειδή δεν θέλει να εκθέσει και άλλο την πατρίδα του επέτρεψε στον κο Παντερμαλή να μεταφέρει μια στιχομυθία που κατά κάποιο τρόπο λιαίνει τις εντυπώσεις. Ούτε αναίρεσε τα όσα είπε στην αρχή, ούτε τίποτα. Άφησε έναν τρίτο να δημιουργήσει μια πιο "απαλή" εντύπωση, για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω.

Πιστεύω ακράδαντα πως από αυτή την ιστορία, πολλοί πήραν ένα ισχυρό μάθημα για το τι σημαίνει αυθαιρεσία και ετσιθελισμός. Οι εποχές των συνοπτικών διαδικασιών και της κυριαρχίας των πάσης φύσεως λογοκριτών έχουν παρέλθει.

Και, δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη πληγώθηκε άσχημα από αυτή την ιστορία.

Unknown είπε...

Ζήνωνα! ποιος είσαι ρε φίλε; Αμάν, τα αινίγματα ποτέ δεν μου άρεσαν:-)

αιολος είπε...

Αγαπητέ κε Πήττα δικαίωμά σου να ερμηνεύεις όπως θες τα πράγματα.
Εγώ έχω να παρατηρήσω δύο τρία μόνο πράγματα

1. Ετσιθελισμός δεν είναι μόνο εκκλησιαστικός αλλά και πολλών άλλων τάσεων και μορφών και για να πω την αλήθεια όλες οι τάσεις ενέχουν και τάσεις ετσιθελισμού.

2. Η ιστορία δεν έχει δείξει καταστροφές Ελληνικών μνημείων στην έκταση και την λογική που θέλουν κάποιοι στον Ελληνικό χώρο.

3. Ο Κ Γαβράς είναι μια ανεξάρτητη και ισχυρή προσωπικότητα που αν πίστευε ότι ΙΣΤΟΡΙΚΑ έχει δίκαιο ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ο άνθρωπος έμαθε διαπίστωσε και στρογγύλωσε όπως λες αλλά για να μη φανεί το υποβολιμαίο και πρόχειρο της εμφανίσεως καλογέρων στον Παρθενώνα να γκρεμίζουν έργα τέχνης.


Δες τι είπε ο άνθρωπος :


..........Στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής.

ΤΙ ΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΑΦΕΣ.

Κλείτωρ είπε...

@Αίολε σ' αφησε αίολο η επιχειρηματολογία σου.

http://kleitor.blogspot.com/2009/08/blog-post_04.html

«Δεν μίλησα ποτέ για “ανθρώπους της εποχής”», λέει από τη μεριά του στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Γαβράς. «Κάναμε πράγματι εκτενή διάλογο, όμως ο κ. Παντερμαλής δεν μου διάβασε κατόπιν την ανακοίνωσή του πριν τη δώσει στη δημοσιότητα. Δεν ήταν “άνθρωποι της εποχής”, ήταν παλαιοχριστιανοί. Έχει μεγάλη διαφορά. Δεν ήταν αναγκαστικά ρασοφόροι, οι χριστιανοί της εποχής ντύνονταν συχνά με μαύρα. Αλλά δεν ήταν και οποιοιδήποτε πολίτες, ήταν εκπρόσωποι, πολλές φορές και επίσημοι, μιας θρησκείας. Οι χριστιανοί κατέστρεψαν τα είδωλα, είναι γνωστό, και ένας ιστορικός όπως ο κ. Παντερμαλής προφανώς το ξέρει. Προσπαθεί όμως να αφαιρέσει το στοιχείο ενοχής της Εκκλησίας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Εκκλησία δεν είχε τίποτα να κάνει με αυτό. Και αυτό, ενδεχομένως λόγω πιέσεων που- διαβάζω στον Τύπο, δεν ξέρω- δέχεται από αυτή την πλευρά η οποία, τόσους αιώνες μετά, δεν θέλει να αποδεχθεί την αλήθεια. Πρόκειται για μια πολύ λυπηρή υπόθεση. Είναι καιρός να υπάρξει ο διαχωρισμός. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας να ασχολούνται με τα θέματα της μεταφυσικής και οι άνθρωποι της πολιτικής με την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι χριστιανοί δεν θέλουν να παραμείνουν στον χώρο των δικών τους αρμοδιοτήτων- και δεν παρέμειναν ποτέ».
----------------------------------------------------------------------
σε άδειασε ο Γαβράς κι εσένα και κυρίως τον Παντερμαλή.
πλέον το φιλμ θα συνεχίσει να παίζεται εις ένδειξη πως οι παπάδες είναι ώρα να τα μαζεύουν για τα κελιά τους. έρχεται νηστεία και προσευχή.....

Unknown είπε...

@Κλείτωρ σε ευχαριστώ για την ενημέρωση, εξαιρετικά χρήσιμη η παρέμβαση του κου Γαβρά, φωτίζει βέβαια για άλλη μια φορά την απέραντη αμετροέπεια των κρατούντων να θεωρούν ως διοκτησία τους τον Λόγο των Άλλων.

Για άλλη μία φορά θα τονίσω κάτι που είπα και μέσα από το άρθρο μου.

Το ζήτημα δεν ήταν ούτε είναι Θρησκευτικό, αντιχριστιανικό, πολυθεϊστικό κλπ, κλπ.

Είναι ξεκάθαρα Πολιτικό και μόνον.

Είναι, ζήτημα ΑΡΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

Αλλά, αυτές οι 3 τελευταίες λέξεις και το νόημα τους αποτελούν άγνωστη γη για πολλούς, πάρα πολλούς συμ"πολίτες".

αιολος είπε...

Aγαπητέ Κλήτωρ μη παθιάζεσαι, διάβασα στο μπλοκ σου ολοκληρωμένο το κείμενο του Κ Γαβρά.

Τις προσωπικές εκτιμήσεις δεν της παίρνω σαν κάτι τι δεδομένο, τα γεγονότα τι λένε.

"ήταν παλαιοχριστιανοί" ναι την εποχή εκείνη η πλειοψηφία ήταν χριστιανοι.

"Δεν ήταν αναγκαστικά ρασοφόροι"
Η εκκλησία μίλησε για απαράδεκτη παρουσίαση ρασοφόρων να γκρεμίζουν αγάλματα και εδώ ο Κ Γαβράσς συμφωνεί με την εκκλησία.


"οι χριστιανοί της εποχής ντύνονταν συχνά με μαύρα"

Αυτό από ποιό ιστορικό στοιχείο βγαίνει;

"Αλλά δεν ήταν και οποιοιδήποτε πολίτες, ήταν εκπρόσωποι, πολλές φορές και επίσημοι, μιας θρησκείας. Οι χριστιανοί κατέστρεψαν τα είδωλα, είναι γνωστό, και ένας ιστορικός όπως ο κ. Παντερμαλής προφανώς το ξέρει. "

Σε αυτή την υπόθεση του ΚΓ οι επιστήμονες απάντησαν ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (να μιλήσουμε για την Ακρόπολη) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.

"Προσπαθεί όμως να αφαιρέσει το στοιχείο ενοχής της Εκκλησίας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Εκκλησία δεν είχε τίποτα να κάνει με αυτό. Και αυτό, ενδεχομένως λόγω πιέσεων που- διαβάζω στον Τύπο, δεν ξέρω- δέχεται από αυτή την πλευρά η οποία, τόσους αιώνες μετά, δεν θέλει να αποδεχθεί την αλήθεια. "

Και αυτή εωλη υπόθεση είναι στο μπλοκ μου έχω δημοσιεύσει τι λένε αντιχριστιανοί επιστήμονες.

"Πρόκειται για μια πολύ λυπηρή υπόθεση. Είναι καιρός να υπάρξει ο διαχωρισμός. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας να ασχολούνται με τα θέματα της μεταφυσικής και οι άνθρωποι της πολιτικής με την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι χριστιανοί δεν θέλουν να παραμείνουν στον χώρο των δικών τους αρμοδιοτήτων- και δεν παρέμειναν ποτέ"

Αυτό τώρα τι είναι οι χριστιανοί δεν έχουν δικαίωμα προς την ιστορία ποιοί έχουν τότε πχ οι άθεοι ; Ποιος το καθορίζει αυτό;
Να το δεχτώ και έτσι ο ΚΓ σαν μη χριστιανός γιατί δεν στοιχειοθετεί την ιστορική πραγματικότητα και προσθέτει του νου του ταφαντάσματα;

http://ignatios100.blogspot.com/2009/07/blog-post_31.html

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε, περίεργοι καιροί, σκοτεινές εποχές μηδενική αντιληπτικότητα. …
Είναι τραγικό να προσπαθείς να δικαιολογήσεις την μυρωδιά που αναδύουν οι βόθροι, καθώς η οσμή τους ταυτίζετε με την ουσία του εσωτερικού τους περιεχομένου …Οπότε φίλτατε Αίολε κάτσε καλά, διότι προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, το μονό που κατορθώνεις είναι να σκορπάς μειδιάματα στοργικής κατανόησης και τρυφερότητας για την παιδικότητα των σκέψεων σου...

Ζήνων

( Γιώργο μου, μιλάμε για πολύ κοντινό σου άνθρωπο )

Unknown είπε...

βρε Ζήνων! Θα με τρελάνεις! Πάρε με τηλέφωνο αν είσαι τόσο κοντινός ή στείλε μου e mail!

αιολος είπε...

Συμπαθέστατος ο Ζήνων :-))

Κλείτωρ είπε...

Την εποχή εκείνη οι περισσότεροι δήλωναν χριστιανοί διότι αν δήλωναν κάτι άλλο είχαν ποινή θανάτου. Άλλο το είμαι και άλλο το δηλώνω δια της βίας.

Φυσικά ήταν ρασοφόροι. Ήταν η εποχή που ορδές μανιασμένων καλόγερων κυκλοφορούσαν με ρόπαλα και έσπαγαν κεφάλια δεξιά και αριστερά. Μάλιστα τα ρόπαλά τους πολλές φορές έγραφαν και μια λεξούλα επάνω. Ποια λεξούλα σε αφήνω να το πεις εσύ για να δω και πόσο διαβασμένος είσαι γιατί μπορεί να είσαι διαβασμένος αλλά να μην μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Σύνηθες.

Ανέκαθεν οι παπάδες μαύρα φόραγαν. Ακόμα τα ίδια φοράνε ζωντανά ιστορικά απολιθώματα. Τι άλλο θες;

Πέντε έξι ιστορικοί λένε πως δεν προκλήθηκαν καταστροφές και όλος ο άλλος πλανήτης επιμένει πως οι χριστιανοί τα γκρέμισαν. Οκ αν κάποιος έχει ένα θεό δεν παραξενεύομαι αν έχει και έναν μόνο ιστορικό.

Δεν υπάρχουν αντιχριστιανοί επιστήμονες. Κανείς επιστήμων όταν μιλάει για την επιστήμη του δεν δικαιούται να είναι τίποτα. Ούτε αντιχριστιανός ούτε χριστιανός ούτε βουδιστής ούτε αντιβουδιστής ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Κάποιοι σαν κι εσένα αρέσκονται να τους κολλάνε ταμπέλες αλλά αυτό ουδόλως αφορά την επιστήμη. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα αλλά για δες…. Αυτές οι εξαιρέσεις ήταν πρώτα οπαδοί και μετά ασχολήθηκαν με την επιστήμη μπας και υποστηρίξουν την ομάδα τους, συνήθως άνθρωποι κατευθυνόμενης παιδείας δηλαδή.

Δικαίωμα στην ιστορία έχει η πολιτική και όχι η εκκλησία. Το λέει και αυτό ο Γαβράς αλλά αδυνατείς να το κατανοήσεις. Άλλο πράγμα η εκκλησία και άλλο η πολιτική. Το καταλαβαίνεις αυτό τουλάχιστον; Σε μια δημοκρατία λοιπόν πρέπει να ασχολούμαστε με το αν η πολιτική συμπεριφέρεται ορθώς προς την ιστορία και όχι κατά πόσο μια εκκλησία μπορεί να επηρεάζει την πολιτική και την ιστορία. Αυτό το δεύτερο συμβαίνει μόνο σε κοινωνίες ανελεύθερες.

Έχει και συνέχεια στο δικό μου μπλογκ που αφορά τα εκεί όμως. Αν θες διάβασέ την.

αιολος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ανοησίες οι απόψεις του άλλου. αγαπητέ ;

Γράφεις :
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...
Οι σκέψεις του άλλου είναι ελύθερες στο μπλοκ σου;

Εγώ ο ανόητος λοιπόν έχω να σου πω ότι οι σοβαροί ερευνητές έχουν γράψει ότι καταστροφές μνημίων δεν υπήρξαν ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ, για τα υπόλοιπα δεν θα απαντήσω, όταν έχουμε στοιχεία τα παραθέτουμε δεν κανουμε κουίζ.

Τώρα ο ΚΓ είναι ένας εξαίρετος σκηνοθέτης που έχω παρακολουθήσει αρκετά έργα του, ταυτόχρονα όμως είναι ένα στρατευμένος άνθρωπος που θέτει την τέχνη του στην υπηρεσία της ιδεολογίας του. Και φυσικά οι ιστορική του κατάρτηση επιρεάζεται από το δεύτερο, ιστορικά το σποτάκι που έφτιαξε έχει την εγκυρότητα Μικυ Μάους, σκηνοθετικά μπορεί να είναι τέλειο.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκαιο Κλείτωρ σε αυτά που λες, όμως από τον αεράτο μας τον Αίολο δεν θα βρεις ανταπόκρισης, περνά βλέπεις ο γλυκούλης μου αυτή την άτιμη την ισχυρογνωμοσύνη της εφηβείας – όλα τα ξέρω, όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω – όμως, που θα πάει, θα ωριμάσει και αυτός, είμαι σίγουρος για το άτομο του, κατά βάθος είναι μεγάλη ψυχούλα και έχει όλη μου την στοργή και την αγάπη.

Αναφορικά για την λεξούλα που έγραφαν συχνά στα ρόπαλα τους οι καλοκάγαθοι ρασοφόροι της εποχής, οφείλουμε φίλτατε Κλειτωρ να δώσουμε και μια βοήθεια … Λοιπόν, αποτελείτε από έξη γράμματα και σήμερα προσδιορίζετε και γεωγραφικά …

Ζήνων

Κλείτωρ είπε...

@Αίολε, οι σκέψεις των άλλων είναι ελεύθερες. Τα ανόητα παραλληρήματα δεν είναι.

Γιατί να μην κάνουμε κουίζ από την στιγμή που εσύ αναφέρεσαι σε ερευνητές; Το ότι δεν το γνωρίζεις αν και είναι ευρύτατα γνωστό σημαίνει πως πρέπει να ασχοληθείς κι άλλο με το αντικείμενο πριν οριστικοποιείσεις τα συμπεράσματά σου αλλιώς θα συνεχίσουν να φαντάζουν ως ανοησίες.

ωστε στρατευμένος ο Γαβράς ε; Άλλη μια ταμπελίτσα. signum rebrobatoris αυτό το ξέρεις τουλάχιστον;

Δεν υπάρχει καλλιτέχνης χωρίς ιδεολογία ούτε έργο χωρίς ιδέα. Κάτι τέτοιο είναι άτοπο σαν να λέμε πως υπάρχει ομελέτα χωρίς αυγά. Το ότι εσένα δεν σου αρέσει η ιδεολογία του Γαβρά δεν τον κάνει στρατευμένο παρά μόνο για εσένα.

Κλείτωρ είπε...

@Ζήνων, ελπίζω να του μεταδώσω το δαιμόνιο της έρευνας γι αυτό απαντώ.
Για την λεξούλα μιας και οφείλουμε να συμπληρώσω πως αρχίζει από φωνήεν και τελειώνει σε σύμφωνο.

ΥΣ Γιώργο επειδή εδώ είναι ο προσωπικός σου χώρος αν σου δημιουργεί πρόβλημα η παρουσία μου πες το από τώρα. Δεν θέλω να σου δημιουργήσω πρόβλημα.

paramythou είπε...

Εάν εξαιρέσουμε τους χαρακτηρισμούς, η κουβέντα εδώ είναι πολύ ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική.

Μία ένσταση για τα περι παραμυθίας: παραμυθία εστί παρηγορία και ιστορία μαζί. Το ''Μια φορά κι έναν καιρό...'' ή το ''Once upon a time...'' δεν ήταν παρά το ''χαλί'' ή το ''teezer'' που χρησιμοποιούμε σήμερα στην TV. Επίσης, το ''έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα'', είναι λέξεις που σου παρέχουν το κενό ελευθερίας να το χρησιμοποιήσεις όπως εσύ θέλεις, για να βγάλεις τα συμπεράσματά σου!

Μην λοιδορείτε λοιπόν τους απανταχού παραμυθάδες, γιατί ο πατέρας Ομηρος θα παρεξηγηθεί για τον τρόπο πολτοποίησης των ιστοριών που κατάφεραν να επιβιώσουν ανα τους αιώνες. Ακριβώς όπως επιβίωσαν τα Μάρμαρα που ''προστατεύονται'' στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με άλλα τέτοια των Ασσύριων, των Αιγυπτίων, των Μυκηναίων.

Βάζω θετικό πρόσημο στο άρθρο του Αλ.Ασωνίτη. Αλλά αν θέλουμε να βρούμε κακούς νόμους, κακά διατάγματα απο κακούς κυβερνήτες, έχουμε πολλά. Οπως για παράδειγμα εκείνο το διάταγμα στη Θράκη που μετά τον πόλεμο όριζε οτι όπου ''μουσουλμανίκός'' να χρησιμοποιείται ο όρος ''τουρκικός''! Και απο τότε ψάχνουμε τον κακό εξωτερικό δάκτυλο που μας έκανε το κακό.

Το κακό βρίσκεται πάντοτε μέσα μας. οπως ακριβώς και στα παραμύθια, κι ας μην τα παραδέχεστε εδώ οι περισσότεροι. Εξ ού και το φιλμάκι του Γαβρά. Παράγωγο κι αυτό.
χαιρετώ σας κι ευχαριστώ
η παραμυθου

Unknown είπε...

@Κλείτωρα τι είδους πρόβλημα θα μπορούσα να έχω; Δεν έχω. Άλλωστε ο χώρος των σχολίων είναι απόλυτα δημόσιος, όπως βλέπεις δεν έχω ούτε φίλτρα ούτε τίποτα. Σπάνια μόνο αν κάποιος συμπεριφερθεί χυδαία διαγράφω το "σχόλιο".

@Ζήνωνα...ναι ναι..ομολογώ το μυαλό μου δεν είχε πάει σε σένα, ακόμα και όταν είπες το "πιο κοντινός δεν γίνεται" γιατί ξέρω ότι σχεδόν ποτέ δεν μπαίνεις στον κόπο να κάνεις σχόλια στο διαδίκτυο.

@Μαίρη Σάββα, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Συμφωνώ μαζί σου ως ένα σημείο.
Η "παραμυθία" είναι σημαντική και σπουδαία και ενίοτε απαραίτητη. Όλα τα έθνη και κυρίως κατά την διαμόρφωσή τους σε Έθνη Κράτη διαμόρφωσαν ή ανέδειξαν "παραμυθίες" για να καλλιεργήσουν την ταυτότητα τους.

Όμως, από ένα σημείο και πέρα, φτάνει η ωρίμανση-ακόμα και αν είναι οδυνηρή σε κάποιες φάσεις, όπως το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση- όπου η παραμυθία αποκτά την Πραγματική της διάσταση, παύει να αντικαθιστά την Ιστορία και μένει απλά ως παραμυθία.

Στην Ελλάδα, ακόμα διατηρούμε τις παραμυθίες μας ως ιστορία. Σε πάρα πολλά σημεία. Με αποτέλεσμα πια η αυτοπεποίθηση που "έχουμε" ως έθνος να είναι στηριγμένη σε εξαιρετικά σαθρό υπόβαθρο.