Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΕΟΚΑ μέσω Ιρλανδίας...!


Από το πρωί, άκουσα κάποια δελτία Ειδήσεων σε Κυπριακά ραδιόφωνα, ομολογώ καμία φορά ολόκληρα γιατί έφτανα στον προορισμό μου κάθε φορά. Τι να κάνουμε; Οι εντός της Λευκωσίας προορισμοί, είναι εξαιρετικά κοντινοί, ένα από τα καλά της πόλης μας.

Αργά το μεσημέρι, μπήκα από το γραφείο μου στην ηλεκτρονική Ελευθεροτυπία, όπως σχεδόν κάθε μέρα και πήγα στη Στήλη του Χρήστου Μιχαηλίδη. Εκεί, με έκπληξη διάβασα μία απίθανη ιστορία και έμαθα επίσης την ύπαρξη του εξαιρετικού Ιστολογίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Την απίθανη ιστορία που ανέφερα πιο πάνω, την δημοσιεύει το Ιστολόγιο του Πανεπιστημίου http://libblog.ucy.ac.cy/ και, την αναδημοσίευσε ο Μιχαηλίδης στην Ελευθεροτυπία.

Την παραθέτω, αυτούσια:

«Πριν λίγες μέρες λάβαμε ταχυδρομικώς στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ένα πακέτο.
Όχι, δεν ήταν από την γνωστή εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Ήταν ένα πακέτο από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο. Αποστολέας του πακέτου φαινόταν να είναι κάποια, άγνωστη σε εμάς, με το όνομα Coral Hillary.


Ανοίγοντας το πακέτο μείναμε άναυδοι αφού σε αυτό βρήκαμε ένα πανό από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων, προκηρύξεων και φυλλαδίων της εποχής 1955-1959!

Με την βοήθεια του Διαδικτύου καταφέραμε να εντοπίσουμε την δωρήτρια η οποία όπως μας ανάφερε, εντόπισε το πακέτο κάνοντας εκκαθάριση ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσε κάποιος γέρος ο οποίος υπηρέτησε την εποχή εκείνη στην Κύπρο.


Ευτυχώς η κα. Hillary ευαισθητοποιήθηκε και κράτησε το πακέτο πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιους στην Κύπρο.

Κάνοντας μια έρευνα στο Διαδίκτυο, όπως μας ανάφερε, είδε ότι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισε να μας τα στείλει (μεγάλη υπόθεση το Διαδίκτυο...)
Έτσι, από το πουθενά ήρθε και μας βρήκε ένας μικρός ιστορικός θησαυρός!

Το υλικό αυτό αφού ψηφιοποιηθεί θα ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης που αφορούν την ιστορική περίοδο του αγώνα 1955-1959 και θα φιλοξενηθεί στις ιστοσελίδες μας.
Αναρτήθηκε από Ανδρέας Κ. Ανδρέου»


Πρώτα από όλα να σχολιάσω την Κυρία Coral Hillary της οποίας η συμπεριφορά, είναι η επιτομή αυτού που αποκαλούμε «Κοινωνική Παιδεία».

Στη συνέχεια, θέλω να υπογραμμίσω την απόλυτη απουσία της είδησης από τα Δελτία που άκουσα, εκτός αν πέρασε σε στιγμή άλλη που δεν ήμουν κοντά στο ραδιόφωνο.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε αξιοπρεπής σταθμός με πραγματικά δημοσιογραφικά ανακλαστικά, θα είχε 1ον περάσει την είδηση 2ον θα είχε έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο για μια ζωντανή καταγραφή του χρονικού και 3ον κυρίως θα είχε φροντίσει να βρει την Κυρία Coral Hillary για να καλύψει την είδηση και από την πλευρά της.

Μπορεί η ΕΟΚΑ να είναι πια ιστορία, αλλά δεν παύει να είναι Ιστορία, δεν παύει να είναι το πιο έντονο κεφάλαιο της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας.

Στο τέλος πιστεύω πως κάποια στιγμή θα δούμε αυτή την υπόθεση να γίνεται ντοκιμαντέρ από το History Chanel και εμείς δεν θα έχουμε κάνει ούτε ένα ρεπορτάζ…

Είμαστε τόσο κομπλεξικοί άραγε;
ΥΓ: Η φωτογραφία στην κορυφή, είναι από το Ιστολόγιο του Πανεπιστημίου και δείχνει το Ιστορικό πακέτο, όπως έφθασε...

21 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Θαυμάζω την «Κοινωνική Παιδεία» της κυρίας Coral Hillary και τη δική σου καλλιέργεια Γιώργο. Με τα δικά σου αντανακλαστικά, ξέρεις να ξεχωρίζεις το κοινωνικό ουσιώδες, από το ψεύτικο, το σύνθημα και τον γελοίο αρχοντοχωριατισμό που διακρίνει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Όσο για την ΕΟΚΑ, όταν θα μάθουμε να σεβόμαστε τις ρίζες μας, θα καταλάβουμε ίσως και το ανεπανάληπτο του απελευθερωτικού αγώνα μας, ανεξάρτητα τυχόν λαθών και παραλήψεων...

Λεμέσια είπε...

Μένω άφωνη...Είναι απίστευτη η κίνηση της κ. Χίλλαρυ. Τα σέβη μου! Θα έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να επιβραβευθεί, είτε από το πανεπιστήμιο, είτε (και) από το κράτος.

Phivos Nicolaides είπε...

Προς Λεμέσια. Σίγουρα, θα την επι-βαρβαρέψουν οι δικοί μας... μην ανησυχείς καθόλου γι' αυτό!!!

Μιχάλης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τη διαπίστωση σου:

«Μπορεί η ΕΟΚΑ να είναι πια ιστορία, αλλά δεν παύει να είναι Ιστορία, δεν παύει να είναι το πιο έντονο κεφάλαιο της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας.»

Όσον αφορά την σημαντική προσφορά της Ιρλανδέζας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η ΕΟΚΑ είχε πολύ καλές σχέσεις με τον IRA.

Αυτό εξηγεί γιατί έπραξε έτσι. Και μπράβο της.

Unknown είπε...

Όσον αφορά την σημαντική προσφορά της Ιρλανδέζας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η ΕΟΚΑ είχε πολύ καλές σχέσεις με τον IRA.

Ακριβώς Μχάλη! Και νομίζω πως είναι μία πτυχή που δεν έχει παρουσιαστεί επαρκώς ακόμα!

@Χαιρετώ τη φίλη Λεμέσια και τον Φοίβο (...επιβαρβαρέψουν....αχ μωρέ Φοίβο με τα λογοπαίγνια σου που είναι τόσο εύστοχα και πικρά ταυτόχρονα...)

Μιχάλης είπε...

Γιώργο,

Θα έλεγα ότι όσοι ασχολούνται πραγματικά με την ιστορία και όχι με την προπαγάνδα, γνωρίζουν αρκετά και γι αυτή την πτυχή.

Γνωρίζουν για τις σχέσεις των αγωνιστών που αναπτύχθηκαν μέσα στις φυλακές της Αγγλίας με τους κρατούμενους του IRA.

Γνωρίζουν το θαυμασμό των Ιρλανδών για την ΕΟΚΑ καθώς και για τις σχέσεις που ανάπτυξαν κάποιοι αγωνιστές μαζί τους.

αιολος είπε...

«Μπορεί η ΕΟΚΑ να είναι πια ιστορία, αλλά δεν παύει να είναι Ιστορία, δεν παύει να είναι το πιο έντονο κεφάλαιο της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας.»


Να που συμφωνούν "όλοι"..... άλλοι θέλοντας και άλλοι μη θέλοντας με το "έντονο κεφάλαιο της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας" που λέγεται ΕΟΚΑ, να δεις ότι πια συμφωνούν (θέλωντας ο βλάχος μη θέλοντας ο ζωγράφος βγήκε ο Χριστός με τσαρούχια) και αυτοί που μιλούσαν για "βαρελώτους" και που είσαι ακόμα......
Το ζήτημα είναι ότι στα εσώψυχά τους από αυτή την ιστορία κάποιοι δέχονται σαν επαναστατική οργάνωση τον ΙΡΑ και όχι την ΕΟΚΑ, που τους στραβοκάθεται στο στομάχι ή κάνω λάθος;

Unknown είπε...

@Αίολε, είσαι πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση, άξιος συνεχιστής όσων σπατάλησαν τη ζωή τους για να σπέρνουν διχόνοια.

Παντελώς ανίκανος να σκεφτείς και να εκφραστείς Συνθετικά λειτουργείς παρασιτικά.

Από μία άποψη είσαι χρήσιμος γιατί αποτελείς εξαιρετικό δείγμα. Δείγμα του γιατί οι "απόψεις" σου και ο τρόπος που τις εκφράζεις, έχουν περάσει χωρίς επιστροφή στο χρονοντούλαπο με τους εφιάλτες.

the Idiot Mouflon είπε...

Τον Λαγοδόντη πότε θα μας τον στείλουν πίσω;

aiolos είπε...

Χρονοντούλαπα η αλήστου μνήμης ρήση του μακάριου Κουτσόγιωργα στα χρόνια της δόξης του σοσιαλιστικού πειραματισμού στην Ελλάδα.

Εφιάλτης (!) μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ποτέ μου δεν έχω προδώσει κανένα, εκτός και αν δεν εννοείς αυτόν τον Εφιάλτη αλλά τον εφιάλτη που σας δημιουργεί ο δικός μου τρόπος σκέψης, που ξεσκεπάζει την καλοκουκουλωμένη αλήθεια, που με λεκτικά τερτίπια την μασκαρεύεται στις δικές σας ονειρικές φαντασιώσεις.

Λειτουργώ παρασιτικά προφανώς παραλογίζεστε, τρικυμία εν κρανίω θα το έλεγε ένα ποιητής.

Κε Πίττα είμαι πράγματι μια ξεχωριστή περίπτωση, μια περίπτωση που μισεί τον μπλα μπλα μηδενικό λόγο των παραμυθατζίδων και ξέρετε γιατί ; Γιατί τον έφαγα με την σέσουλα, αυτός ο μηδενικός λόγος ο λόγος που λέει χωρίς να λέει, η ξύλινη γλώσσα που λέτε εσείς οι ασχολούμενοι με την πολιτική είναι το εργαλείο για να ξεγελούν τον λαό τα λαμόγια που λειτουργούν παρασιτικά.

Ανώνυμος είπε...

H grafi tou Aiolou mou 8ymizei thn grafi kapoiou pou stamatise na episkeptetai to paron istologion giati eniwse 8igmenos (lolololol)
kai me dedomeno oti den parapempei se kapoio blog mallon dikaiwnomai...
Naxame na legame....
Exairetiki douleia k.Pitta, keep up
Lara

ps Par olo pou sas diavazw anellipws den eixa thn efkairia na sxoliasw allh fora... synxwreiste mou ta greeklish elpizw n apallagw syntoma ap afta...

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ Λάρα!

αιολος είπε...

Κα Λάρα
Ποτέ δεν έπαιξα κρυφτούλι, και αυτά που λέω τα λέω Δημόσια, να ικανοποιήσω λοιπόν το ερωτηματικό σας:

http://igaiolos.blogspot.com/

http://aiolos-mavro.blogspot.com/

http://ignatios100.blogspot.com/


Υπήρξαν λοιπόν και πριν από τον αίολο επισκέπτες που τους βρίσατε;

Παρήγορο, είδατε κε Πίττα δεν είμαι ξεχωριστή περίπτωση, απλά δεν σας βοηθάει η μνήμη σας.

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Ενδιαφέρον πολύ, από τα σπάνια.

Δε μου λες Π.Π. Ο ΑΚΕΛοσταθμός στον οποίον εργάζεσαι την είπε την είδηση αυτή ή την έκανε γαργάρα; Πάντως Ο Πολίτης μόλις σήμερα εδέησε να ασχοληθεί άντε και πάλι καλά!

Μιχάλης είπε...

Φάληρε θα σε απογοητεύσω.

Ο ΑΚΕΛοσταθμός ασχολήθηκε και χτες και σήμερα στην εκπομπή Έπεα Πτερόεντα.

αιολος είπε...

Αχ βρε Φάληρε Κυπριώτη γιατί δίνεις δικαιώματα, είναι νόμος αυτός "ότι δημοσιεύεται στα ΑΚΕΛμπλοκ με αυτό ασχολείται και ΑΚΕΛοσταθμός"

Άπαξ φίλε μου πάρει την έγκριση κάτι από το ΑΚΕΛστρατηγείο σε όλα τα ΑΚΕΛομέσα προβάλεται.

Είναι βασικοί νόμοι αυτοί σαν τον "νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων".

αιολος είπε...

Μη το δεις και στην Χαραυγή δημοσιευμένο!!!!!!!!!!!!!
Περί τέτοιας πρωτοτυπίας μιλάμε.

Unknown είπε...

@Κυπριώτη, τώρα είδα τα εδώ σχόλια, όπως βλέπεις σου απάντησε ο Μιχάλης Μιχαήλ. Χάρηκα με την απάντησή του, ομολογώ δεν ήξερα τι είχε κάνει ο Άστρα, είναι γνωστό πως είμαι "εξωτερικός συνεργάτης" και στον σταθμό πάω ουσιαστικά μια φορά την εβδομάδα, το Σάββατο, κάνω την εκπομπή μου και τέρμα.

@Αίολε, μπουρδολογείς ασυστόλως ως συνήθως...

αιολος είπε...

Κε Πίττα αποδεικνύεις την ανεπάρκειά σου σε επιχειρήματα, γράψε όσες ύβρεις θες για το άτομό μου, τίποτα δεν θα σου ανταποδόσω, η έλλειψη ψυχραιμίας σου σε απογυμνώνει από τον πολιτιστικό σου μανδύα.

Να είσαι καλά, μπορείς τώρα να αλλάξεις θέμα για να μη διαβαστεί η απάντησή μου :-))))).

Επ ευκαιρία δίαβασε τις δυνατότητες συμβίωσης των εθνοτήτων ΚΑΙ στον κομμουνισμό, εδώ (αν και είμαι σίγουρος ότι ήδη το έχεις διαβάσει).

http://ignatios100.blogspot.com/

Unknown είπε...

Αίολε, το Θέμα αλλάζει πάντα το Σάββατο σε συγκεκριμένη ώρα, πάντα λίγο μετά το ανέβασμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, και αυτό για λόγους δεοντολογίας.

Αναφορικά με τη συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων τη θεωρώ απολύτως αδύνατη και ανέφικτη όταν είναι επιβαλλόμενη με το ζόρι και εκ των άνω.

Για τα γεγονότα στην Κίνα και την εξέγερση των Οϊγκούρων δεν έχω επάρκεια γνώσεων στο θέμα και προκειμένου να πέσω στην κλασική νεοελληνική παγίδα να έχω πάντα άποψη για όλα προτιμώ να σιωπήσω.

Ωστόσο μπορώ να πω απλά πως δεν είμαι καθόλου "θαυμαστής" της Κίνα και του καθεστώτος της το οποίο καταπατάει ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπει άτυπα την παιδική εργασία κλπ. Και για να μιλήσω και για το παρελθόν, θεωρώ την διαβόητη "Πολιτιστική Επανάσταση" του Μάο ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αίολε, μάλλον σου είναι αδύνατο να κατανοήσεις τον τρόπο που σκέφτομαι. Όχι γιατί είναι τάχα "σπουδαίος" αλλά γιατί είναι μάλλον πολύ διαφορετικός από τον δικό σου. Τεράστιες διαφορές έχω και με άλλους σε επί μέρους ζητήματα, όπως με τον φίλο μου τον Μιχάλη, μόνο που, αυτός όπως και άλλοι, όπως εγώ προσπαθούμε να τιμούμε τις αρχές της διαλεκτικής. Αυτό προϋποθέτει να έχεις σεβασμό για τον συνομιλητή σου. Κάτι που δεν σε χαρακτηρίζει. Δυστυχώς.

αιολος είπε...

Εσύ αγαπητέ κε Πίττα τι σεβασμό έδειξε σε εμένα; Για δες ποιός από τους δύο μας έδειξε περισσότερο σεβασμό;

Τέλος πάντων μη υποτιμάτε τον συνομιλητή σας. Γιατί αυτό κάνατε σε όλους τους τόνους απέναντί μου, τιμιότερο θα θεωρούσα μια ίσια εξήγηση του στυλ «φύγε ρε φίλε μου χαλάς την βράση» από τις αναίτιες (μόνο και μόνο επειδή έχω άλλη άποψη) απαξιωτικές τοποθετήσεις, όταν έχουμε άλλη άποψη με τον «απέναντί μας» κε Πίττα του λέμε σαν άνθρωποι που διαφωνούμε, όχι τον βρίζουμε, εγώ έτσι έμαθα και αυτό το έχω πολύ περισσότερο απαίτηση από εσάς που είστε και πνευματικός άνθρωπος, την άλλη στάση σας την ονομάζω ρατσισμό και εσείς παίζεται αν δεν κάνω λάθος στο αντιρατσιστικό ταμπλό, δέχεστε τους λαθρομετανάστες, τους ομοφυλόφιλους όλους …..δεν δέχεστε τι αυτούς που έχουν άλλη άποψη;

Να συμφωνήσω στα περισσότερα από αυτά που γράφετε για το καθεστώς της Κίνας πράγματι οι εργάτες δεινοπαθούν "έναντι πινακίου φακής" κανένας σεβασμός στο εργασιακό καθεστώς ανδρών, γυναικών και κυρίως παιδιών.

Καμία συμβίωση διαφορετικών λαών δεν πέτυχε και όταν πέτυχε αυτό έγινε με το στανιό πχ Γιουγκοσλαβία, ΕΣΣΔ, Κύπρος, Τσεχοσλαβακία κλπ αυτό που προσπαθούν να κάνουν στην Κύπρο οι ΑΚΕΛίτες μου είναι αδιανόητο και φυσικά δεν θα γίνει, το μόνο που θα συμβεί είναι να υποχωρήσουν οι ε/κ προς όφελος της μειονότητας και εγώ αυτό το ονομάζω ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ.

Για το θέμα της αλλαγής, να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω όποτε βάζω άρθρο που ενοχλεί κατά σύμπτωση αλλάζει το πρωτοσέλιδο για να δυσκολευτεί η ανάγνωσή του.

Να είσαι καλά.