Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Η Καθεδρική Ύβρις και όχι μόνο



Κα Μαύρου, Δήμαρχο Λευκωσίας.
Γνωρίζετε πως σας εκτιμώ πολύ.
Ξέρω, πως την Πόλη μας την αγαπάτε βαθειά και ειλικρινά.

Ωστόσο, ως απλός Πολίτης αυτής της χώρας και ως Δημότης των Αγίων Ομολογητών οφείλω να σταθώ απέναντι για ζητήματα που απασχολούν έντονα όχι μόνο εμένα αλλά και πάρα πολλούς Άλλους.

Και αυτό το «πάρα πολλούς» το εννοώ.
Δεν έχετε παρά να δείτε πόσοι συμπολίτες σας, έχουν υπογράψει τις σχετικές διαμαρτυρίες ή έχουν ενωθεί σε διαδικτυακές κοινότητες στο facebook.
Είμαι βέβαιος, πως έχετε πολλά στο κεφάλι σας και δέχεστε ισχυρές πιέσεις από κύκλους που έχουν συνηθίσει να κανοναρχούν στις ζωές των ανθρώπων απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τις μωροφιλοδοξίες τους.
Δύο είναι τα θέματά μου σήμερα:
Η Ύβρις με την επικείμενη ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην Παλιά Ιστορική Λευκωσία και βεβαίως, η Ύβρις με την κοπή των Κυπαρισσιών της Κυριάκου Μάτση.
Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο μαξιμαλισμός που καθοδηγεί τον κύριο Χρυσόστομο σε αυτόν τον υπερφίαλο στόχο. Δεν με ενδιαφέρει ποσώς άλλωστε.

Τον διαβεβαιώνω πάντως, με όλη την καλή πίστη που μπορώ να βρω, πως η ανέγερση αυτή του εξασφαλίζει την πλέον αρνητική υστεροφημία.
Δεν είναι τυχαίο πως η Κυπριακή διαδικτυακή κοινότητα στο facebook που αντιτίθεται στην ανέγερση, με το «καλημέρα σας», απέκτησε πάνω από 4000 μέλη. Αν λάβει κανείς υπόψη του το ποσοστό των Κυπρίων που είναι ενεργοί χρήστες σε σχέση με τον πληθυσμό και την μάλλον ισχνή συμμετοχή τους στα κοινά, ο αριθμός είναι απροσδόκητα μεγάλος.
Το ζήτημα όμως, είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό.
Συχνά οι ιερωμένοι, βαυκαλίζονται αποκαλώντας εαυτούς «πνευματική ηγεσία».

Αλήθεια! Ποια πνευματικότητα μπορεί να οδηγεί στο χτίσιμο ενός εξαμβλώματος ύψους 26 (!!!) μέτρων μέσα στην Ιστορική Παλιά Λευκωσία;
Ποια πνευματικότητα αγνοεί με αναίδεια τις γνωματεύσεις των μόνων αρμοδίων φορέων;

Ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων αντιδρά δυναμικά. Τονίζει πως το εγχείρημα αφ ενός δεν συνάδει με την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου και αφ ετέρου πως θα προκαλέσει το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αντιτίθεται επίσης γιατί έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει πως στην περιοχή υπάρχουν Αρχαία. Και εδώ θα τονίσω πως η μόνη πραγματική Ιερότητα βρίσκεται στα Αρχαία και την Ιστορική κληρονομιά και πως όσοι έρχονται να καταστρέψουν, να κτίσουν, να τεμαχίσουν την ιστορία, ποιούν την απόλυτη Ύβρη.
Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως επίσης έχει ξεκάθαρη αρνητική γνώμη.
Η Επιτροπή Αισθητικού Ελέγχου του Δήμου Λευκωσίας ΑΠΕΡΡΙΨΕ την Αρχιεπισκοπική αίτηση.

Για μένα, η υπόθεση έπρεπε να είχε λήξει οριστικά εδώ.
Ποια λοιπόν «πνευματικότητα» αγνοεί με τόσο θράσος όλα αυτά;

Βέβαια, από μία οποιαδήποτε…πνευματικότητα θα περιμέναμε και έναν αυτονόητο σεβασμό στην Αισθητική και την Ιστορία. Μάταιο. Δεν περιμένουμε τίποτα.

Δεν θα μπω σε φιλοσοφικές «λεπτομέρειες». Δεν θα μιλήσω για την πλήρη και ηχηρή απουσία ταπεινότητας. Γυρίζω την πλάτη μου.

Και, απευθύνομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη του, που θα πρέπει αυτή τη φορά να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Να ξέρουν καλά, Δήμαρχος και Σύμβουλοι, πως αν τιμήσουν τους Δημότες και την Ιστορία της Λευκωσίας θα γίνουν παραδείγματα φωτεινά. Δεν είναι απλό το ζήτημα.

Η Παλιά Λευκωσία στέκει εκεί χρόνια και χρόνια.
Είναι η ανάσα, η πνοή του χθες που χαϊδεύει το σήμερα με μνήμες, συνείδηση και αναφορές.
Είναι ένα κόσμημα που πρέπει να φροντιστεί στοργικά ως έχει.

Οι νεόπλουτοι και οι νοοτροπίες τους δεν έχουν απολύτως καμία θέση εκεί.
Σταματήστε τον χυδαίο αρχοντοχωριατισμό τώρα.
Για να μην θίξουμε και την άλλη πλευρά, την οικονομική. 9.000.000 ευρώ;
Πολύ μαύρο αστείο κύριοι. 9.000.000 ευρώ;;;;;;

Μα…εξ όσων γνωρίζω, η Αρχιεπισκοπή, έχει στην ιδιοκτησία της μερικές δεκάδες παραδοσιακά κτίρια στην περιοχή τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα στο έλεος του καιρού και του χρόνου ενώ, με ένα κλάσμα από τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να παραδοθούν σε φορείς, οργανώσεις και ιδιώτες έναντι κάποιου ενοικίου και να γίνουν στέκια, βιβλιοθήκες, γκαλερί και άλλα που θα ζωντάνευαν την περιοχή. Ουαί υμίν υποκριτές…!

Θέλει σώνει και καλά Καθεδρικό; Έξω! Έξω από την πόλη, έξω από το κέντρο, έξω από την Ιστορία και την μικροκαμωμένη Παλιά Λευκωσία. Αλλού, εξ’ από δω!

Στο άλλο θέμα τώρα.

Η Κυριάκου Μάτση, δεν έχει πεζοδρόμια στο μεγαλύτερο μέρος της.
Ωστόσο, είναι ένας από τους πιο ωραίους και με έντονο χαρακτήρα δρόμους της πρωτεύουσας.
Αυτόν τον χαρακτήρα τον οφείλει αποκλειστικά στα αιωνόβια κυπαρίσσια του, που μεγαλώνουν εκεί για δεκάδες επί δεκάδων χρόνια.
Κοσμούν την καθημερινότητά μας, κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη και συντελούν βέβαια όπως όλα τα δέντρα στο φιλτράρισμα του αέρα που αναπνέουμε.
Θεωρώ, και όχι μόνο εγώ, ως τελείως εξωφρενική την οποιαδήποτε σκέψη για την κοπή τους.
Ποιοι είμαστε εμείς άραγε που θα κόψουμε το νήμα της ζωής των κυπαρισσιών;

Ήταν πριν από μας εκεί, και πρέπει να μείνουν και μετά.
Οι αντιλήψεις που υπαγορεύουν τέτοιες ενέργειες χάριν του «κυκλοφοριακού», είναι πέρα ως πέρα τριτοκοσμικές και τελείως μα τελείως έξω από τη λογική και τη φιλοσοφία μας πόλης που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή.
Προσωπικά, οδηγώ στην Κυριάκου Μάτση, κάθε μέρα.
Κατοικώ άλλωστε σε μία πάροδό της. Ναι, συχνά ειδικά τα απογεύματα «πήζω» με την κίνηση.

Δεν πειράζει. Με αποζημιώνουν με την αγέρωχη θέα τους τα κυπαρίσσια.

Και μου φτιάχνουν τη διάθεση. Άλλα με εξοργίζουν.

Οι ηλίθιοι που παρκάρουν στα ελάχιστα πεζοδρόμια για παράδειγμα. Όχι τα δέντρα κυρία Μαύρου.

Ψηφιστήκατε για να τα προστατέψετε και όχι για να τα κόψετε.
Ούτε να τα …αντικαταστήσετε με μικρότερα-το άκουσα και αυτό!
Αυτά τα δέντρα, δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό!
Αφήστε τα ήσυχα, τα αγαπάμε, τα έχουμε ανάγκη, και προτιμάμε να τα έχουμε και ας αργούμε 5 λεπτά να φτάσουμε στον προορισμό μας. Δεν μας /σας ανήκουν.

Τα κληρονομήσαμε, για να τα παραδώσουμε αλώβητα.

Η Λευκωσία, είναι μία λιλιπούτεια πρωτεύουσα.

Και ακριβώς για αυτό, μπορεί να είναι και να εξελιχθεί σε μία πραγματικά χαριτωμένη πρωτεύουσα με Ανθρώπινο Μέτρο. Ούτε «θεϊκό» με θεόρατους καθεδρικούς και ούτε με ένα δέντρο λιγότερο.

Δεν αντέχει! Ούτε εμείς. Αρκετά με τις Ύβρεις.
Και είμαι βέβαιος κα Μαύρου πως έχετε ευήκοον το ους, γιατί την αγαπάτε και την πονάτε την πόλη μας. Κανονίστε λοιπόν!

ΥΓ:άσχετο υστερόγραφο, προς Κοριό κλπ Παράσιτα: Ευτυχώς, υπάρχουν εντομοκτόνα

42 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εστειλες την τζιαι γραπτώς στην Μαύρου;

Unknown είπε...

Όχι βέβαια, η δημοσίευση του κειμένου σήμερα στον Πολίτη στη Στήλη μου, αρκεί.

Savvas είπε...

Μια ιδέα θα ήταν σε διάφορα στέκια στη Λευκωσία να ανοιχτούν βιβλία υπογραφών όπου όποιος αντιτίθεται σε τούτα ούλλα θα μπορεί να βάλει χειρόγραφα την υπογραφή του. Τζιαι μετά να παραδοθούν στην Μαύρου.

stelios papalangi είπε...

από όπου κι αν το πιάσεις αυτό το εγχειρημα είναι λάθος.

μα από την αισθητική ;

από το τι τελικά προσφέρει ένα τέτοιο κτίσμα στον πιστό ; (εκτός από το αίσθημα του να νιώθεις μικρός βεβαίως)

από τα λεφτά που θα δαπανηθούν ;

από τους λόγους που κτίζεται ; - γιατί ντρέπεται λέει να υποδέχεται τους άλλους μουλλάδες στο ναό που υπάρχει μέχρι σήμερα ;


ασε που μια βόλτα να κάμετε στη λεμεσό, θα βρείτε τουλάχιστο 5-6 ναούς υπό ανέγερση. νισάφι ποιον!!


....
και τέλος... να μεν πούμε τζαι την κατζίαν μας :-).

αφού ο αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να ζητά ενοίκια που σχολεία, αφού αποφάσισε να παριστάνει τον εθνάρχη, και να ανακατώνεται σε θέματα παιδείας (ψευδολογώντας τις πλείστες φορές ) και πολιτικής, είναι και μια καλή ευκαιρία να πάρει και ένα μάθημα.

μόνο που θέλει @@ να τα βάλεις με ένα οργανισμό/ επιχείρηση με τη δύναμη της κυπριακής εκκλησίας. το θέμα δεν είναι μόνο η συλλογή υπογραφών - αλλά τελικά η πολιτεία να έχει τα κότσια να του πει το όχι.

μακάρι να μεν μας απογοητεύσουν.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα παραπάνω κόφκει με για την Κυριάκου Μάτση παρά για τον καθεδρικό για να πω την αλήθκεια

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που υπάρχουν κανονισμοί σε μία χώρα, θα έπρεπε να ισχύουν για όλους. Αν η νομοθεσία πάλι αφήνει κάποια παραθυράκια ανοιχτά, γι αυτό υπάρχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, για να τα καλύπτουν με τις αποφάσεις τους. Η Ελένη Μαύρου θεωρείται σοβαρός πολιτικός, από τους ελάχιστους που διαθέτει αυτός ο τόπος. Δε γνωρίζω την άποψη της γι αυτά τα δύο θέματα, αλλά αδυνατώ να πιστέψω ότι θα ήθελε να μείνει στη μνήμη των Λευκωσιατών, ως η δήμαρχος που έκοβε τα δέντρα και επέτρεπε την ανέγερση τρισμέγιστων και χλιδάτων εκκλησιαστικών ναών στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας.

Πολύ σωστή κίνηση η ανοιχτή επιστολή και οι δημόσιες διαμαρτυρίες. Τουλάχιστον υπάρχει αντίδραση.

Unknown είπε...

@Savvas...είναι εξαίρετη ιδέα!

@Στέλιο, να μια φορά που συμφωνούμε κατά λέξη, κατά γράμμα :-). Σκέψου μόνο, πως το άρθρο το έγραψα και το έσβησα 5-6 φορές για να μην είναι "ανεξέλεγκτα" επιθετικό...

Passenger...Δεν βλέπω να μ΄πορεί να μπει ζυγαριά ανάμεσα στα δύο αλλά και πιο γενικά ανάμεσα σε οποιαδήποτε καταστροφή Φυσική και Ιστορικού περιβάλλοντος και Αισθητικής.

Unknown είπε...

@Λεμέσια, ακριβώς...

Unknown είπε...

Θα είμαι πίσω στο ιστολόγιο τη Δευτέρα το απόγευμα οπότε θα απαντήσω και σε όσα σχόλια τυχόν προστεθούν.

Προς ώρας πάμε να ηρεμήσουμε λίγο τη ματιά μας στον Πωμό (που αλλού;.

Να περάσετε ζεστά και ωραία το τριήμερο.

MARINOS είπε...

Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο και με τα όσα λες, αλλά και με τον τρόπο που τα γράφεις.

Μακάρι να γίνει κάτι.

koutso είπε...

..εκτός απο την Παλιά Λευκωσία έβαλε στόχο μέσω του Μητροπόλίτου Πάφου να αναγείρει και Καθεδρικό Ναό μέσα στο Δημοτικό Κήπο που άλλοτε έπαιζαν τα παιδιά της γειτονιάς και όχι μόνο,να κόψει δένδρα,ασχέτως αν ο περιοχή του Δημοτικού Κήπου είναι εντός ζώνης με συντελεστή δόμησης 1%.
Και αυτός επιμένει και κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν του αντιτίθεται στη μεγαλομανία του και την καταστρεπτική αισθητική που τους χαρακτηρίζει.Είναι επικίνδυνοι,ασκούν φασιστικό θρησκευτικό εκβιασμό.
Οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 5000 και συνεχίζουν.Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο να υποκύψει ο κόσμος θα αντιδράσει θα το δείτε γιατί υπάρχει ευαισθητοποιημένος κόσμος.....!

Meropi είπε...

Έλα Χριστέ και Παναγία και Άγιοι Απόστολοι!!! Είδαμε και πάθαμε να απαλλαγούμε από αυτό το τεράστιο αντιαισθητικό άγαλμα του Μακαρίου από το Κέντρο της Λευκωσίας, τώρα ετοιμάζεται νέο τερατούργημα????
Εντάξει είναι πλούσια η Εκκλησία στην Κύπρο, είναι ανάγκη να το επιδεικνύει με την κατασκευή γιγαντιαίων αντιαισθητικών οικοδομημάτων?
Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τους συμπατριώτες μου για ένα ΟΧΙ σ' αυτό που πάει να γίνει και μου θυμίζει τον Πύργο της Βαβέλ της Βίβλου.

Citro είπε...

το ανάρτησω και εγώ στο σιτολόγιό μου (αν δεν πειράζει)

αλλά δεν αντιστάθηκα να προσθέσω και κάτι άλλο:

www.iqxl.blogspot.com

koutso είπε...

Εκανα στο facebook ομάδα υποστήριξης εναντίον της ανέγερσης του καθεδρικού ναού μέσα στον δημόσιο κήπο της Πάφου.Χρειάζομαι βοήθεια.
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ:http://www.facebook.com/group.php?gid=133518830525

the Idiot Mouflon είπε...

Καλά ρε παιδιά. Τις εκκλησίες-τέρατα που έχουν κτιστεί πάνω σε πλαγιές και μέσα σε κοιλάδες σε διάφορ χωριά της Κύπρου πως τις επιτρέψαμε;

Αν εκεί, μες το πράσινο, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα όρια στο συντελεστή δόμησης καταφέρνουν / τους αφήνουμε να χτίζουν πανύψηλα, ογκώδη κατασκευάματα, στην πρωτεύουσα γιατί να σταματήσουν;

Αυτές οι εκκλησίες με ποιό παραθυράκι κτίστηκαν; Η με ποιά κάλυψη του Νόμου, ε;

Μήπως π.χ. τα όρια αφορούν τους ορόφους και όχι το ύψος; Μήπως υπάρχει ειδική πρόνοια για θρησκευτικής φύσης κτίρια; Τι ψήφισαν για τέτοια θέμαυα οι εκπροσώποι μας; Και -αφού θα έχουμε ερυωεκλογές -ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε., τι ρόλο παίζουν οι δικοί μας ευρωβουλευτές σε τέτοια θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, κλπ. ;

Θέλει συγκεκριμένες κινήσεις για να στριμωχτούν οι όποιοι ανευθυνο-υπεύθυνοι μας.

Μιχάλης είπε...

Γιώργο σε χαιρετώ.
Δεν είναι ανάγκη να πω ότι προσυπογράφω λέξη προς λέξη το μέρος του κειμένου που αφορά τον καθεδρικό ναό.
Σωστά λέει και η Μερόπη για το άγαλμα του Μακαρίου που ο ίδιος ο Χρυσόστομος το σήκωσε επειδή ήταν τεράστιο και αντι-αισθητικό.
Επίσης πρέπει όλοι να συνδράμουμε και την προσπάθεια που γίνεται για τη μη ανέγερση ναού στο πάρκο της Πάφου.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα (και σημαντικό) να ακούσω από σένα Γιώργο, τι προτείνεις να γίνει στην Κυριάκου Μάτση.
Τα προβλήματα είναι γνωστά και έντονα στο συγκεκριμένο δρόμο.
Η κοπή των δέντρων δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη λύση.
Τι προτείνεις λοιπόν;

Απόστολος Μακρίδης είπε...

μου άρεσε πολύ το κείμενο Γιώργο. Το θέμα όμως είναι η αντίδραση να δημιουργηθεί για τους σωστούς λόγους (όπως τους αναφέρεις κι εσύ στο κείμενό σου) κι όχι απλώς να είναι μια πολιτική αντίδραση, ή κομματική. Και πρωτίστως θα πρέπει να σωθεί η Παλιά Λευκωσία, πέρα από σκοπιμότητες κάθε είδους και κάθε μορφής.

Unknown είπε...

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα! Ομολογώ, πως το Σαββατοκυριακοδεύτερο στον Πωμό, ήταν μια αναβάπτιση και μια κάθαρση από τις διάφορες μικρότητες. Ελπίζω να περάσαμε όλοι καλά :-)

Unknown είπε...

@Marinos, ευχαριστώ. Το αν θα γίνει ή όχι κάτι, σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από εμάς, τους Πολίτες.

Unknown είπε...

@Κωστή, άλλο ένα αίσχος. Μπήκα ήδη στο σχετικό γκρουπ του facebook, (που άνοιξες με δική σου πρωτοβουλία και μπράβο) και προσκάλεσα αρκετούς φίλους να κάνουν join. Ελπίζω να ανταποκριθούν. Κράτα με ενήμερο -αν πιστεύεις πως θα βοηθήσει να γράψω κάτι στην εφημερίδα, στείλε μου e mail με το ιστορικό ή τηλεφωνιόμαστε. Δεν πρέπει να τους περάσει.

Unknown είπε...

@Μερόπη, η μεγαλομανία και ο αρχοντοχωριατισμός ορισμένων δεν έχουν όρια. Θέλω να πιστεύω πως θα λουφάξουν στο τέλος μπροστά στην μεγάλη αντίδραση που έχει εκδηλωθεί από Πολίτες και Φορείς.

Unknown είπε...

@Citro...ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Πιστεύω πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο είναι αυτόματα ελεύθερο για αναδημοσίευση, με την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής!

Unknown είπε...

@Idiot Mouflon-απόλυτο δίκαιο σε οσα γράφεις. Όμως- νομίζω πως ειδικά για ότι έχει σχέση με την Παλιά Λευκωσία έχει κάποιο ειδικό βάρος. Όχι βέβαια πως τα ποικίλα εξαμβλώματα που έχουν ανεγερθεί εδώ και εκεί είναι δικαιολογημένα. Αλλά, από την άλλη πλευρά, τι να κάνουμε; Έπειδή έχουν προϋπάρξει τέρατα να μην πούμε τίποτα για αυτό; Ή να ξεκινήσει αίφνης μία γενική εκστρατεία που θα μεγιστοποιήσει τον κίνδυνο ο "καθεδρικός" να χαθεί μέσα στα πολλά;

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο αυτο που αναφέρεις σε σχέση με την Ε.Ε. δεν γνωρίζω τι είδους κοινοτικές οδηγίες υπάρχουν (αν υπάρχουν) για τέτοια ζητήματα.

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, πάρα πολύ σοβαρό κατά την άποψή μου, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Άκουσα πως αλλάζει ο νόμος που επιβάλλει συγκεκριμένο όριο στο ύψος των κατασκευών της Λευκωσίας με σκοπό να εκτιναχθεί προς τα πάνω. Αληθεύει; Ξαφνικά θέλουμε να κάνουμε την Λευκωσία μία τερατούπολη αλά Αθήνα; Κουτσό-γνωρίζεις κάτι; Ρωτάω εσένα που η δουλειά σου είναι απολύτως σχετική...

Unknown είπε...

@Μιχάλη μου...ποια είναι τα προβλήματα στην Κυριάκου Μάτση;

Το πήξιμο τα απογεύματα όταν σχολάνε οι Κυβερνητικοί;

Ή η ταχύτητα που τους κάνει να πέφτουν πάνω στα δέντρα και να σπάνε τα μούτρα τους;

Για το δεύτερο -και έχω γίνει μάρτυρας σε τέτοιο γεγονός αργά το βράδυ- το μόνο που λυπάμαι είναι τα δέντρα που κάθονται στην ησυχία τους και κάθε τόσο κάποιος κρετίνος πέφτει πάνω τους.

Φίλε μου, η Κυριάκου Μάτση είναι δρόμος που δεν επιτρέπει ταχύτητες τέτοιες ώστε κάποιος να χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.

Ο δρόμος, διασχίζει γειτονιά, τους Ά. Ομολογητές και η ταχύτητα πρέπει να είναι χαμηλή.

Αν το ζήτημα αφορά στο πήξιμο κάποιες ώρες, έχω να πω ότι το κόψιμο των δέντρων δεν προσφέρει τίποτα.

Και αυτό, γιατί τα δέντρα, δεν είναι σε όλο το μήκος τους δρόμου άρα μία οποιαδήποτε διαπλάτυνση δεν θα δώσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίες παρά μόνο για 200-300 μέτρα το πολύ.

Άσε που έχω την εντύπωση πως και να κοπούν τα δέντρα, ο χώρος που απελευθερώνεται είναι ελάχιστος σε φάρδος ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί μία επιπλέον λωρίδα.

Προτείνω το άλλο "άκρο".

Η Κυριάκου Μάτση να γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, να αποκτήσει πεζοδρόμιο σε όλο το μήκος της χωρίς να θιχτεί ούτε ένα δέντρο και, οι οδηγοί

α) να έχουν λίγη υπομονή

β) να παρακάμπτουν από τη Νίκης και Ακροπόλεως-Αθαλάσσας ή τη Λεωφόρο του Προεδρικού μέχρι το Round About

ή..... (και το εννοώ)

να απαγορευθεί τελείως η κυκλοφορία στον συγκεκριμένο δρόμο με εξαίρεση τους κατοίκους της Κ.Μάτση και των παρακείμενων δρόμων και, να μπει σε εφαρμογή λειτουργία μίας πυκνής γραμμής τραμ που θα διασχίζει όλο τον δρόμο και θα έχει στα δύο τέρματά της δύο μεγάλα υπόγεια παρκινγκ ώστε οι οδηγοί να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους εκεί.

Αυτό που περιγράφω, δεν είναι του κεφαλιού μου, το έχω δει σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε περιοχές με ανάλογη διαμόρφωση και προβλήματα.

Και εκεί, κανένας δεν σκέφτηκε να κόψει ούτε θάμνο. Όλη η φιλοσοφία ξεκίνησε ακριβώς από το δεδομένο πως ΔΕΝ θα κοπεί ούτε κλαδί.

Και ακριβώς για αυτό, λέω πως ο τρόπος που ξεκινάμε να σκεφτόμαστε εμείς, είναι τριτοκοσμικός.

Unknown είπε...

@Απόστολε...δεν υπάρχει χώρος για Κομματικές σκοπιμότητες εδώ. Είναι από αυτά τα ζητήματα που υπερβαίνουν τα κόμματα και αφορούν απ ευθείας τους Πολίτες όλων των προελεύσεων.

ColourfulMind είπε...

Καλό μήνα και Καλή Ανοιξη,

Για την ανάρτηση απλώς λέω ότι βεβαίως και διαφωνώ με την ανέγερση του νέου καθεδρικού για διάφορους λόγους, πέραν από την παρανομία και το βιασμό της περιοχής που θα γίνει με την ανέγερση του ναού.

Είναι κι η πρόκληση στη διάθεση των χρημάτων της εκκλησίας (που μαζεύτηκαν επί Τουρκοκρατίας!). Όταν είπαν του Ττόμη να δώσει χρήματα στους πυρόπληκτους της Ελλάδας απάντησε ότι τα λεφτά της εκκλησίας δεν είναι για να “τα πετάσσει στο γάμο του Καραγκιόζη”.

Όταν η μέση οικογένεια νέων ανθρώπων σήμερα δεν μπορεί να βρει τρόπο να πάρει το δικό της διαμέρισμα ή σπίτι ο Ττόμης θέλει “ναό” των 9 εκατομμυρίων για να σπιτώσει την αμορφωσια, την ακαλαισθησία και τα βίτσια του.

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες, πράγματι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμα επιμένουμε να εθελοτυφλούμε. Στις δύο φορές που έγιναν προσπάθειες για ΜΜΜ (αεροδρόμιο, μεταφορά μαθητών) στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Γιατί καθυστερούμε νέες προτάσεις;

Η Κύπρος θα γίνει πολύ πιο όμορφη, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και γρήγορα/ σύγχρονα/ μικρά ΜΜΜ.

koutso είπε...

@έγχρωμο μυαλό,

...τα βίτσια του?Καλό,αρέσει μου νόμιζα που ήμουν μόνος μες τούτο τον κόσμο αλλά ευτυχώς δεν είμαι μόνος.Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που το βλέπουν δαν θρησκεθτικό βίτσιο.Είναι θρησκευτικός εκβιασμός και εκδήλωσης της αμορφωσιάς μας στο έπακρον!
ΑΥΤΟ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΛΟΥΡΓΗΜΑ" (Ζουράρης) ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...!ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

μόνο με πρακτική αντίδραση μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα

προσωπικα αυτό που βλέπω ειδικά στον χώρο αυτό τον ηλεκτρονικό είναι να λέγονται πολλά- έπεα πτερόεντα και πράξεις καθόλου

όσοι ενδιαφέρονται ΠΡΑΚΤΙΚΑ και όχι σαν "επαναστάτες" του καναπέ και του πρηκτολογίου

ας οριστεί μια συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους να ανταλλαγούν απόψεις πάνω στο θέμα αυτό της πολεοδομικής ασυδοσίας

της πολεοδομικής ασυδοσίας των βρωμισμένων ντιβέλοπερ και όχι μόνο που στερούν από τους νέους την ευκαιρία για αξιοπρεπή διαβίωση


να επικοινωνήσουν είτε εδώ είτε όπου αλλού νομίζουν αυτοί που ενδιαφέρονται

να δηλώσουν ποιοι ενδιαφέρονται

και να γίνει άμεσα το συντομοτέρο συνάντηση σε ώρα και τόπο που θα συμφωνηθεί

ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΟΡΙΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΓΙΩΡΓΟ ΧΟΝΤΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΛΛΗΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΛΑ ΓΕΜΑΤΟΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ.
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Μ....Σ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΝ ΤΟΠΟ.

ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΠΟΤΕ :-))))

Unknown είπε...

@ColourfulMind καλησπέρα και ευχαριστώ για τις σκέψεις σου (τις πάντα χρωματιστές). Σωστά βέβαια, απόλυτα σωστά τα όσα γράφεις. Τι να συμπληρώσω; Φοβάμαι πως η μικρή Κύπρος-ακριβώς λόγω μεγέθους- είναι κυριολεκτικά ένα έρμαιο στα χέρια λίγων αλλά ισχυρών συμφερόντων που κάνουν ότι θέλουν με κάθε είδους εκβιασμό. Το μέγεθος, έχει να κάνει πως σε μία τόσο μικρή κοινωνία είναι πολλές, αφόρητα πολλές οι "αλληλοεξαρτήσεις". Και αυτό, δημιουργεί απουσία διαρκούς και αποτελεσματικού ελέγχου, κάτι που καταλήγει σε πολλά καρκινώματα.

Unknown είπε...

@osr, δεν ξέρω τι εννοείς με το "επαναστάτες του πληκτρολογίου". Οι συμπολίτες σου για τα συγκεκριμένα θέματα, έχουν κάνει κοινότητες, έχουν μαζέψει χιλιάδες υπογραφές τις έχουν κοινοποιήσει στους φορείς κλπ. Αυτό που έχει σημασία αλλά και ουσία είναι να προσφέρει αυτό που πραγματικά ο κάθε ένας μπορεί αντικειμενικά από τη θέση του, για τον κοινό σκοπό.

Unknown είπε...

@Φίλε ευχαριστώ, αλλά στην πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρει ούτε ποιος είναι. Γενικά όταν η εμπάθεια αγγίζει τέτοια επίπεδα αυτόματα κατεβάζω τους διακόπτες. Ελπίζω, να κάνεις λάθος γιατί του συγκεκριμένου δημοσιογράφου τη δουλειά, την εκτιμώ σε πολλά σημεία. Αλλά και πάλι, δεν έχει σημασία, δεν θα ασχοληθώ άλλο.

Γράφω και υπογράφω με το όνομά μου και κατά συνέπεια έχω, αν μη τι άλλο, την εύθυνη των λόγων μου.

Κάτι, που κανένας "ανώνυμος" κρυμμένος πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν μπορεί να αποκτήσει.

Ανώνυμος είπε...

επαναστάτης του πρηκτολογίου είναι αυτός που απλά κάθεται πίσω από την οθονή του υπολογιστή και γράφει και λέει έπεα πτερόεντα επί παντός επιστητου

του στυλ "μα τι κακοί που είναι, μα γιατί κόβουν τα δέντρα οι κακοί,

καταδίκες του πρωκτού οι οποίες δεν έχουν καμιά απολύτως πρακτική αξία

ακριβώς, αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρει πραγματικά ο κάθε ένας από την θέση αλλά συλλογικά και όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό

ο κωστής ο αρχιτέκτονας με αυτή τουν ιδίοτητα, ο πολιτικός μηχανικός το ίδιο, ο δικηγόρος το ίδιο αλλά όλοι μαζί

στην αληθινή ζωή και όχι στην ηλεκτρονική ζωή του τίποτα

όπου ο κάθε ένας κάνει και από μια κοινότητα του στυλ free the brain from bush και άλλα χαριτωμένα

όσες ηλεκτρονικές υπογραφές και να μαζευτήκαν για την απελευθέρωση του Χάρη Νικολαίδη

αυτό που τον απελευθέρωσε ήταν η τεράστια πολιτική πίεση που ασκήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση στην κυβέρνση της ταιλάνδης

γιαυτό επαναφέρω την πρόταση μου

όποιος ενδιαφέρεται συλλογικά για ΠΡΑΚΤΙΚΗ δράση-αντίδραση σε όλα αυτά που μας ενοχλούν

συγκεκριμένα για το ναό οπυ θέλει να κτι΄σει ο ττόμης ο β

όρισε εσύ πολιτη πίττα πχ σαν οικοδεσπότη και σαν αφορμή για το θέμα

μια συνάντηση σε χρόνο και τόπο που θεωρείς καλό να γίνει συνάντηση

πάντως αν υπάρχει έλλειψη χώρου προσφέρω το σπίτι μου για την συνάντηση μαζί με καφέ

αλλά ας υπάρξει πρακτική αντίδραση

Unknown είπε...

@Osr...έχεις δίκιο. Θα το κοιτάξω γρήγορα- ίσως να μπορεί να γίνει κάτι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου Έλευσις στην Παλιά Πόλη, οι άνθρωποι που έχουν τον χώρο είναι φίλοι μου και ξέρω εκ των προτέρων πως θα είναι θετικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε πότε συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθεδρικό, πιστεύω πως θα είχε σημασία η συνεδρίαση να γίνει με την πίεση πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραία!!!


αναμένουμε νεώτερα και ελπίζω να έρθει όσο πιο πολύς κόσμος γίνεται!!!!

proudgaros είπε...

Χαιρετώ και από εδώ με ένα περήφανο γκάρισμα!

Ο Ττόμης ο Βους μόνο έτσι καταλαβαίνει. Έτσι και χειρότερα.

Μου αρέσουν τα άρθρα σου και μην κολλάς σε τίποτα!

Aceras Anthropophorum είπε...

Φίλοι μου όποιος θέλει να βοηθήσει την Δημαρχίναν να αποτρέψει την ανοικοδόμησην του οκτρόματος πρέπει να δράσει πάνω στες δημοτικές ομάδες του ΔΗΚΟ τζιαι του ΔΗΣΥ. Ο Αναστασιάδης είπεν μεν "ούτε λόγος", δεν αρώτησεν όμως τζιαι τον ξενοδόχον (τους δημοτικούς του συμβούλους).

Θα παιχτεί αδρόν παιχνίδιν. Η Δημαρχίνα δεν θέλει τον ναόν τζιαι όσον είναι τζιειαμαί θα προσπαθήσει όπως ιμπόρει να τον αντικόψει. Δεν είναι όμως τζιείνη που αποφασίζει αλλά το δημοτικόν συμβούλιον.

Η στάση για τον καθεδρικόν φκάλλει δήμαρχον. (στες επόμενες εκλογές τζιαι οι δελφίνοι εν πολλοί). Διστυχώς τα παιθκιά που εν πας το φέισμπούκ δεν είναι η αντιπροσωπευτική πλειοψηφία των θεοφοβούμενων συντηριτικών ψηφοφόρων της Χώρας (πανάθθεμαν τους) οι οποίοι αυτοί ΝΑΙ φκάλλουν δήμαρχον. Τζιαι αυτοί ναί θέλουν ογκόλιθον να φκάλλει τα μμάθκια τους τούρκους που την άλλην πάνταν της πράσινης γραμμής.

Όποιος είναι χωραϊτης τζιαι έχει επίδρασην πας το κόμμαν του, ιδίως στους δημοτικούς συμβούλους που εψήφισεν, πρέπει πάνω σε τζιείνους να απευθυνθεί.

Φίλοι που αγαπάτε την ψυσιήν της Χώρας τζιαι εψηφίσετε Δήκο τζιαι Δήσυ κρεμμούμαστιν που πάνω σας. Δράσετε τωρά πριν να ριχτούν τα ζάρκα. Ο αρχιεπίσκοπος ήδη έπεισεν τους μισούς, ίσως τζιαι τους παραπάνω από αυτούς που εψηφίσετε για συμβούλους. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είναι του Δήκο-Δήσυ τζιαι ίσως έχουν λόγους να υποστηρίξουν την ανέγερσην του ναού. Δείξετε τους ότι δεν έχουν έτσι λόγους να το κάμουν.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

SOS! Ο Aseras έχει δίκιο.
Ξεπεράστε τις κομματικές σας προτιμήσεις.Προέχει το κοινό συμφέρον.

Unknown είπε...

@"περήφανε γάρε" καλώς ήρθες-σου άφησα προχθές ένα σχόλιο στον...γαρότοπο σου!

@Aceras, Δεν έχεις δίκιο. Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο σε όλα λες.

@Ανώνυμε, συμφωνώ και επαυξάνω σε όσα έγραψες. Εκεί που αρχίζουν τα κόμματα σε πλείστες περιπτώσεις αρχίζουν και τα διάφορα συμφέροντα, συχνά με όχι θετικά αποτελέσματα για το Κοινό Καλό. Η Προστασία της Ιστορίας και της Αισθητικής-όπου δεν έχει ακόμα καταστραφεί αφορά όλους, πέρα από τις κομματικές ταυτότητες. Το ίδιο και ακόμα πιο έντονα ισχύει και για το Φυσικό Περιβάλλον.


@Osr και φίλοι: Ο Χάρης Φουρνίδης που έχει το Βιβλιοπωλείο Έλευσις στην Παλιά Πόλη βρίσκεται επαγγελματικά στις Βρυξέλλες από την περασμένη Τρίτη. Επιστρέφει απόψε. Κατά συνέπεια θα του μιλήσω αύριο το πρωί. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην διάθεση του χώρου για μία συνάντηση και προσωπικά θα επιδιώξω να προσκαλέσω και την ίδια την Δήμαρχο-πιστεύω πως αν μπορεί να έρθει, αν δεν έχει δηλαδή αξεπέραστες υποχρεώσεις θα έρθει.

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραία πολίτη πίττα!!

νασαι καλά και αναμένουμε επιβεβαίωση για την ώρα!

koutso είπε...

Είμαι μ΄.εσα τζιαί εγώ.Πότε.Δείτε το σχετικο με το ναό στον κήπο.δεν έχει διαφορά,μόνο στο μέγεθος!

Ανώνυμος είπε...

τελικά τι θα γίνει με την συνάντηση;