Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ομορφιές

Λίγες ώρες πριν το αυριανό άρθρο, που θα είναι εστιασμένο όχι απλά στην Κύπρο, αλλά στη Λευκωσία και τις φιλοδοξίες του κου Χρυσόστομου για την ανέγερση "καθεδρικού ναού" 9 ορόφων και 26 μέτρων μέσα στην Παλιά Ιστορική Λευκωσία, μια φωτογραφική βολτίτσα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, την φαντασία και το χιούμορ. Στοιχεία απείρως σημαντικά, ειδικά όταν κοσμούν πρωτεύουσες και πόλεις προσθέτοντας στην καθημερινότητα ένα αδιόρατο χαμόγελο στους κατοίκους.
Η πρώτη φωτογραφία (πάνω από το κείμενο) με τα μωρά που σκαρφαλώνουν, δεν είμαι σίγουρος που έχει τραβηχτεί, δεν βρήκα στοιχεία.




Αυτό όμως το ευφάνταστο άγαλμα, είναι αφιερωμένο στον Φρανς Κάφκα και θα το δείτε στην Πράγα, αν ποτέ βρεθείτε σε αυτήν την ξακουστής ομορφιάς πόλη.


Ο μπρούτζινος τύπος που έχει βουτήξει το κεφάλι του μέσα στον τοίχο του κτιρίου των Ernst & Young. βρίσκεται στο Los Angeles. Κάθε συνειρμός με την τρέχουσα οικονομική κρίση, δεκτός.


Η...ψαρούκλα (καρχαρίας) που έχει "καρφώσει" την οροφή ενός σπιτιού, κοσμεί με φαντασία το Headington στο Oxford...


....ενώ αυτές οι δύο θαυμάσιες κυρίες χαρίζουν κέφι με τη χάρη τους στους περιπατητές και τους οδηγούς στο Lisse της Ολλανδίας. Απίθανες δεν είναι;


Μια βρύση από το πουθενά! Συμπαθητική και χιουμοριστική ιδέα Διακοσμητικής Τέχνης για δημόσιους χώρους, βρίσκεται στο Aqua Land του Ισπανικού Cadiz,

...ενώ αυτός ο κύριος που βλέπει τον κόσμο αντίστροφα είναι ο Charles La Trobe στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο Όσλο της Νορβηγίας, αυτή η παράξενη χορογραφία του αρσενικού με τα βρέφη. Δεν μπόρεσα να βρω περισσότερα στοιχεία, αναρωτιέμαι αν η καταγωγή της ιδέας έχει να κάνει με κάτι από την Νορβηγική Μυθολογία. Αν κάποιος γνωρίζει, μην το κρατά κρυφό, να μας το πει!
Αυτή η κυρία κινδυνεύει να φάει ροπαλιά από τον παίκτη στη γωνία. Αλλά, δεν ξέρω που βρίσκεται το άγαλμα, η φωτό δεν είχε άλλα στοιχεία δυστυχώς,


ενώ τούτο εδώ το "φευγάτο" είναι επίσης στο Νορβηγικό Όσλο. Σκεφθείτε αν στα μέρη μας είχε τοποθετηθεί κάτι τέτοιο (για να μην πω για τις κυρίες πιο πάνω) πόσοι ξυνισμένοι ειδικοί και μη θα έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα ως προσβεβλημένοι...

Μα δεν είναι υπέροχη αυτή η νεαρή μαμά καθώς στροβιλίζει το κοριτσάκι της; Υποθέτω αν κάναμε κάτι ανάλογο στη Λευκωσία ο κύριος Αρχιεπίσκοπος θα είχε ενστάσεις "διότι η προκλητική απουσία του πατρός εκπέμπει λάθος μηνύματα"...(ενώ το δικό του εξάμβλωμα των 9 ορόφων στην Παλιά Λευκωσία ποιεί...αισθητικόν ήθος...αλλά για αυτό, ες αύριον)
Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικά ευφάνταστη και αυτή τη δημιουργία, με την γυμνή κυρία που βγαίνει; έχει βυθιστεί; στο πεζοδρόμιο. Σίγουρα πάντως είναι τελείως απροσδόκητη και σου θυμίζει να...προσέχεις καθώς περπατάς!

Αυτό πάλι; Ένα παγκάκι στη Σεούλ της Κορέας. Ο εξ αριστερών μου θυμίζει έντονα τον Κάρολο της Βρετανίας...Σύμπτωση; Όντως παριστάνει τον Βρετανό Πρίγκηπα; Και αν ναι γιατί; Ίσως απλά, για πλάκα. Γιατί όχι;

Αυτό το μάλλον σύνθετο γλυπτό πλέγμα, είναι στη Σιγκαπούρη. Μια απίθανη νότα καθώς περπατάς στην προβλήτα ε; Ξέρετε, δεν θέλει και πολλά πολλά μια πόλις για να αρχίσει να αποκτά στοιχεία που την κάνουν "χαμογελαστή". Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση. Τοπικοί "άρχοντες" με χιούμορ και σοβαρότητα και όχι με ημιμάθεια και σοβαροφάνεια.
Τέλος, ένας εκπληκτικός "φόρος τιμής" στις πύλες του παραδείσου, εκεί από όπου όλοι βγαίνουμε για να αντικρύσουμε πρώτη φορά το φως : το Γυναικείο Αιδείο.
Το εξαιρετικό γλυπτό, κοσμεί την είσοδο του Πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία...














13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

stelios

ωραία τα γλυπτά.
πράγματι: ομορφιές


να πω κάτι για το εξαιρετικό το Γυναικείο Αιδείο.

επειδή υπήρξα σπουδαστής στο Tübingen, να πω ότι κάτι τέτοιο δεν έχω δει.

δεν λέω μπορεί να υπάρχει και αν υπάρχει νιώθω ηλίθιος που δεν το ανακάλυψα για.... να περάσω για προσκύνημα. ούτε ξέρω αν κατασκευάστηκε τα τελευταία 2 χρόνια.


αυτό που σίγουρα μπορώ να πω, είναι ότι το πανεπιστήμιο του Tübingen σίγουρα δεν έχει είσοδο, αφού είναι διασκορπισμένο σε όλη τη πόλη, και αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί ως το κέντρο του πανεπιστημίου αυτό είναι η Neue Aula, που πάνω από 150 χρονών.


όπου και να ναι πάντως, είναι πράγματι μια ομορφιά :-)

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

«Αυτή η κυρία κινδυνεύει να φάει ροπαλιά από τον παίκτη στη γωνία. Αλλά, δεν ξέρω που βρίσκεται το άγαλμα, η φωτό δεν είχε άλλα στοιχεία δυστυχώς»

Στη Νέα Υόρκη, NY, USA

Unknown είπε...

Για την ακρίβεια Στέλιο, μπροστά στο Μικροβιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου. Η λεζάντα της φωτογραφίας είναι:

The Institute for Microbiology, Tübingen University, Tübingen

Meropi είπε...

Καλό σου απόγευμα Γιώργο μου. Έμεινα εμβρόντητη με το όνειρο του Αρχιεπισκόπου να κτίσει ναό 9 ορόφων!!!! Μα καλά ζήλεψε τη δόξα αυτού που ήθελε να κτίσει τον Πύργο της Βαβέλ????
Το άγαλμα του άντρα που χορεύει με τα μωρά βρίσκεται στο Vigeland Park στο Όσλο Νορβηγίας. Το έχω επισκεφτεί γιατί εκεί σπούδαζε ο γιος μου. Λοιπόν αυτό το πάρκο περιέχει γύρω στα 212 γλυπτά που όλα τα φιλοτέχνησε ο Gustav Vigeland (1869-1943). Τα περισσότερα είναι τεράστια. Του εν λόγω γλύπτη του άρεσε να παίζει με την πορεία του ανθρώπου στη ζωή. Έτσι πολλά από τα γλυπτά παρουσιάζουν μαζί διάφορες ηλικίες του ανθρώπου. Το θέμα του πάρκου είναι, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, το ταξίδι του ανθρώπου στη ζωή μέσα από τη λύπη, τη χαρά.....(“…the dramatic theme of the entire park: Man's journey from cradle to grave, through happiness and grief, through fantasy, hope and wishes of eternity.” ).
Το συγκεκριμένο λοιπόν γλυπτό παρουσιάζει τη χαρά (ενήλικου αρσενικού και ανηλίκων) μέσα από το χορό.
Αυτά τα λίγα από μένα και περιμένω το κυρίως άρθρο για τον Πύργο της Βαβέλ.

Unknown είπε...

Αααααααα! Μερόπη!!!! Χίλια ευχαριστώ από όλους μας για τις πληροφορίες! :-))))

Rodia είπε...

Φοβερή συλλογή Γιώργο, μπράβο, διασκέδασα πολύ!:)
..κάτι άκουσα για κάποια κυπαρίσσια που θέλει να κόψει η δεντροφάγος δημαρχίνα της Λευκωσίας.. Αληθεύει;
Τελικά, καλά έκανες και ανέβασες τις φωτό, μόνο που θα ήταν καλύτερα να ετοιμάσουμε ένα άλμπουμ για εκπαίδευση των δικών μας δημάρχων.
απελπιζομαι ωρες ωρες :(

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

Καταπληκτικά τα γλυπτά!

Πάντως μία παρατήρηση σε σχέση με την τελευταία φωτογραφία με το αιδοίο από το γερμανικό πανεπιστήμιο. Οι γερμανοί βάζουν αιδoία γλυπτά στα πανεπιστήμια τους τα οποία είναι και πεντακάθαρα (τα πανεπιστήμια) όπως φαίνεται στη φωτογραφία και χωρίς ίχνος πολιτικού συνθήματος, ενώ εμείς μετατρέπουμε τα ίδια τα πανεπιστήμια μας σε βρώμικα αιδοία…. Προσπαθούμε να τους μοιάσουμε φαίνεται αλλά με υπερβολικό τρόπο που έχει ξεφύγει από τα όρια… της καλαισθησίας. Λέω εγώ τώρα...

Σόρρυ που άφησα σχόλιο στο μπλογκ σου Γιώργο, αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ...

koutso είπε...

ακριβώς ότι βρίσκουμε και εμείς στους δρόμους μας στις πλατείες μας,στα πάρκα μας οθ συγνώμη νόμιζα ότι είμασταν αλλού.
Παρολίγο να νομίσω ότι ήταν η Λευκωσία.Ζήτω ο Καθεδρικός.Μπες στο Facebook.ΜΑΖΕΎΤΗΚΑΝ 5000 ΥΠΟΓΡΑΦΈΣ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΚΑΙ ΑΚΌΜΗ ΠΑΜΕ!!!!!

Terra Incognita είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Terra Incognita είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Terra Incognita είπε...

Γιώργο ξέχασες να προσθέσεις το δικό μας,πρόσφατα ανανεωμένο με πολύχρωμες πινελιές, άγαλμα του στρατηγου!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα:)

(συνταξιδιωτικές πληροφορίες)

Λέω να μην κρατήσω κρυφή την πληροφορία για το μπρούτζινο άγαλμα του αντρός με τα παιδιά, αφού υπάρχει και παρότρυνση στο κείμενο. Λοιπόν το άγαλμα αυτό βρίσκεται στο Vigeland Sculpture Park του Όσλο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πάρκο που έχει έργα ενός μόνο γλύπτη του Gustav Vigeland , μαρμάρινα και μπρούτζινα. Τα έχουν χωρίσει σε θεματικές ενότητες και το συγκεκριμένο ανήκει στην ομάδα «bridge”, όπου παρουσιάζονται οι σχέσεις ενήλικων και παιδιών από διάφορες οπτικές γωνίες. Χωρίς να ξέρω πολλά από τέχνη μου φαίνεται ότι εδώ ο Gustav θέλει να μας πει ότι οι άντρες δεν τα πολύ-γουστάρουν τα μωρά, αλλά μπορεί να το καταλαβαίνω και λάθος. Με μια βόλτα τριγύρω στο internet μπορεί κανείς να δει το πάρκο και σχεδόν όλα τα έργα. Α, και σαν γνήσια Ελληνόπληκτη θέλω να πω ότι το κεντρικό και το πιο διάσημο έργο ονομάζεται «The Monolith» ή «Monolitten» στη Νορβηγική