Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Η Εξουσία έδειξε το πρόσωπό της: Δολοφονία 16χρονου στα Εξαρχεια.Ιδού η Κύπρος, ιδού και το πήδημα!




Να ζητήσω απάντηση στο ερώτημα «Γιατί άραγε η Κύπρος ΔΕΝ υπέγραψε τη συνθήκη για την απαγόρευση των βομβών διασποράς;» ;
Λοιπόν, την απαιτώ ως απλός Πολίτης.



Γιατί αγαπητοί και περισπούδαστοι άρχοντες του τόπου η Κύπρος συντάχθηκε με τις χώρες που παράγουν αυτά τα διεστραμμένα όπλα; Θα απαντήσει κανείς;


Όχι, δεν θα απαντήσει.


Τους βλέπω τώρα, να διαβάζουν αυτές τις γραμμές και να χασκογελάνε ειρωνικά μέσα στα προγούλια τους :
ίντα πελλάρες λαλεί τούτος μωρέ;


Απαντώ: Διαβάστε ξανά και ξανά τον αριστουργηματικό χθεσινό Κώστα Κωνσταντίνου μήπως και υποψιαστείτε ω! Άρχοντες και Προεστοί πως σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, με δυσκολία θα βρίσκατε δουλειά σε εστιατόριο (στο λογιστήριο, μακριά από τους πελάτες).



Ίσως, σε κάποια ξεχασμένη από το χρόνο κεντροαφρικανική φυλή, να γινόσασταν ας πούμε βοηθοί του τοπικού Μάγου αν και αμφιβάλλω και για αυτό.


Δεν ξέρω αν τον τόπο τον ορίζουν διακόσιες οικογένειες που έγραφε χτες ο Κατά Βαρβάρων φίλος. Δηλαδή, δεν ξέρω αν είναι τόσες, λιγότερες ή περισσότερες.


Αυτό που ξέρω είναι πως όχι απλά δουλεύουν τον κόσμο ψιλό γαζί, αλλά δεν τηρούν καν τα προσχήματα, έτσι για τους τύπους.


Το θράσος του αρχοντοχωριάτη εξουσιαστή, είναι και εξοργιστικό και οδυνηρό.


Αυτοί όλοι οι τύποι, βολεμένοι στις μοναδικά ακαλαίσθητες σπιταρόνες τους, αστοιχείωτοι, ακαλλιέργητοι, αδιάβαστοι και επηρμένοι περιφέρονται και αυτοδιαφημίζονται ανερυθρίαστα.


Μου περιέγραφαν προχθές για κάποιον από δαύτους που τις προάλλες έλεγε σε ομήγυρη κομπάζοντας για τα αμέτρητα τηλεφωνήματα που δέχεται από τον «απλό λαό» και του λένε (λέει μόνος του...) πόσο σπουδαίος είναι και πότε επιτέλους «θα μπει μπροστά να οδηγήσει».


Έλεος!!!


Να πω τώρα και εγώ την Ουτοπία μου ε;
Η Κύπρος είναι μια σταλιά. Μια μέση γειτονιά της Γερμανίας, ένας, άντε δύο δήμοι των Αθηνών. Προσθέστε Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, να η Κύπρος…
.Αν κανείς βάλει κάτω τα πράγματα και συλλογιστεί το χρήμα που κυκλοφορεί σε συνάρτηση με το Μέγεθος του τόπου και παράλληλα τοποθετήσει σε μία άκρη του μυαλού του τα προβλήματα που υπάρχουν, τότε απλά , κάποιος μπορεί να φτάσει αβίαστα στο συμπέρασμα πως σχεδόν όλοι όσοι διοίκησαν την Κύπρο ανήκουν επιεικώς στην επικράτεια της Κοροϊδίας.
.
Γιατί, δεν μπορώ να κατανοήσω, πως σε έναν τόπο μια μπουκιά, κάθε πόλη δεν είναι μια κούκλα με πάρκα και πράσινο, με δίκτυο ηλεκτρικών τραμ και ποδηλατοδρόμους, με πεζοδρόμια φαρδιά για τους πεζούς, με χαμηλή ανθρώπινη δόμηση και με επιβεβλημένη την στηριγμένη στην Κυπριακή πέτρα αρχιτεκτονική παράδοση.


Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί οι πόλεις της Κύπρου, δεν έχουν από ένα τέλειο νοσοκομείο και 3-4 μικρότερες κλινικές που να λειτουργούν στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Υγείας και με στελέχωση από Κύπριους και ξένους γιατρούς αμειβόμενους με ανταγωνιστικούς μισθούς.
.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν στεγάζεται σε κτήρια υποδείγματα αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας πλήρως εξοπλισμένα.


Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επενδύουμε σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, γιατί δεν γεμίζουμε τη θάλασσα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με Αιολικά Πάρκα (κοιτάξτε το Ολλανδικό παράδειγμα) γιατί δεν επιβάλλονται ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί δεν επιδοτούνται γενναία τα υβριδικά αυτοκίνητα, γιατί δεν φορολογούν τα τσιγάρα να πάνε 50% και 80% και 1000% επάνω. (και είμαι καπνιστής).
.
Θα προστατευθεί η υγεία αλλά και το Κράτος θα έχει έσοδα από τους εξαρτημένους.


Δεν είμαστε ούτε η Γαλλία, ούτε η Βρετανία.

Θα μπορούσαμε όμως, να είμαστε σαν ένας τέλεια νοικοκυρεμένος και αυτάρκης Δήμος αυτών των χωρών ΑΝ το επιδιώκαμε.


Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια χώρα που πλήρωσε 150.000 λίρες πριν από λίγα χρόνια για να γιορτάσει την ένταξή της στην Ε.Ε. με την Άννα Βίσση; Α…Να…σΒήσει!


Είχα αναφωνήσει τότε από το ραδιόφωνο, σε κατάσταση εκτός εαυτού τόσο για την σπατάλη, όσο και το τσιφτετέλιο επίπεδο μας.
.
Ο κατάλογος είναι μακρύς.


Τον τόπο όμως, τον διαφεντεύει ένας θλιβερός βλαχοκαπιταλισμός που με την ίδια αναίδεια που οδηγάει ή θορυβεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, νέμεται και τον πλούτο.


Η Κύπρος, έχει ανάγκη από λαμπρά μυαλά σημειώνει ο Φοίβος Νικολαΐδης στο ιστολόγιό του (
http://phivosnicolaides.blogspot.com/ )

. Και εγώ, έρχομαι και σκέφτομαι πως αυτά τα λαμπρά μυαλά υπάρχουν, έτσι νομίζω τουλάχιστον.


Αλλά είναι σκόρπια εδώ και εκεί.
.
Όσοι είναι ενταγμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς μιλούν (αν μιλούν) χαμηλόφωνα, για να μη ζημιώσουν το κόμμα.


Και, είναι απίστευτοι οι μύδροι που εξαπολύουν διάφορα στελέχη από όλες τις πλευρές, όταν είναι σε «ασφαλές περιβάλλον».


Όσοι πάλι είναι εκτός μηχανισμών, απλά σιγούν διότι και να αρθρώσουν έναν λόγο θα πέσει σαν βότσαλο στο νερό: μπλουμ!


Ποιος, ποιοι θα πάρουν μία πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα υπερκομματικό, δυναμικό και ανεξάρτητο think tank που να παράγει Σκέψη και να ασκεί διαρκή στοχευμένη πίεση προς την κάθε Κυβέρνηση;
.
Όχι όμως ένα think tank βαριεστημένων και νυσταλέων τάχα «σοφών» που θα αναμασούν σε 100η έκδοση τις σοφίες του 19ου ή και του 20ου αιώνα.
Ένα think tank με μυαλά σημερινά που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κόψουν ομφάλιους λώρους ή να χτυπήσουν τα στερεότυπα κατακούτελα.
Ένα think tank που να προκαλεί και να προκαλεί έντονα, αλλά με ορθολογισμό που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Τρόποι, υπάρχουν.


Ο τόπος, είναι μικρός. Αυτό όμως το τεράστιο μειονέκτημα, μπορεί να μεταλλαχθεί σε κρίσιμο πλεονέκτημα αν πυκνώσουν συντονισμένα οι υγιείς φωνές.


Αν είναι επίμονες, θα ακουστούν. Και το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η απουσία Πολιτικής Σκέψης, πρακτικής και εφαρμόσιμης.


Δεν αναφέρομαι στα ιδεολογικά θεωρητικά σχήματα ή και φληναφήματα με τα οποία ανέξοδα μας βομβαρδίζουν οι οργανωμένοι σχηματισμοί που περισσότερο με εταιρείες επιβίωσης και ευημερίας των στελεχών μοιάζουν παρά με οτιδήποτε άλλο.


Εν πελλάρες που σας λαλώ κουμπάροι; Ή μήπως όχι;
.

ΥΓ:…βαρέθηκα τους «συμπαθητικούς» ηγέτες. Θέλω κάποιον αποτελεσματικό και ας είναι αντιπαθής.




ΥΓ2: Ένας φίλος αναγνώστης της Στήλης Άλατος αναρωτήθηκε αν θα γράψω κάτι και την ΚΥΠ και τις φωτογραφικές επιδόσεις της... Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να ασχοληθώ με αυτή την ιστορία αλλά και πάλι τι να πω; Όσοι οργανώνουν εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να ελέγχουν έναν προς έναν αυτούς που κυκλοφορούν με φωτογραφικές μηχανές και το ίδιο θα έπρεπε να γίνει-στο μέτρο του δυνατού σε ανοιχτές. Αλλά πάλι υπάρχει πρόβλημα. Γιατί μπορεί κάλλιστα κάποιος Πολίτης να θέλει να φωτογραφήσει ένα «γεγονός» για οποιοδήποτε δικό του λόγο. Παράδειγμα, όταν άνοιξε η Λήδρας, αρκετοί, μεταξύ των οποίων και εγώ φωτογραφίζαμε συνέχεια και το φωτογραφικό ενδιαφέρον ήταν εστιασμένα στα φωτεινά πρόσωπα που είχαν συγκεντρωθεί σε μία ιστορική στιγμή. Και είναι εύλογο πως αν μου ζητούσανε τα ρέστα, θα έπρεπε να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας.

Το θέμα νομίζω είναι Νομικό και Συνταγματικό. Η ΚΥΠ δεν έχει καμία δουλειά να φωτογραφίζει Πολίτες που συναθροίζονται σε εκδηλώσεις όποιες και αν είναι αυτές

Η ΚΥΠ πρέπει να λάβει σαφή και κατηγορηματική εντολή χωρίς παραθυράκια πως δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί πολίτες.

Οι Αρχές , φανερές ή μυστικές ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν νόμιμες εκδηλώσεις και να καταγράφουν ποιοι παρίστανται. Αυτό, ξεπερνάει τα όρια του θράσους και θυμίζει άλλες εποχές και άλλου τύπου καθεστώτα.

Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή…
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σαν τον Συνήγορο του Πολίτη στην Κύπρο;




ΥΓ3. Ο πίνακας στην κορυφή, είναι του Βρετανού Ricky Romain και αποτελεί τμήμα σειράς έργων με θέμα την αποξένωση και την αλλοτρίωση. Το συγκεκριμένο, έχει τίτλο In the Absence of Justice- Στην Απουσία της Δικαιοσύνης, Λάδι σε μουσαμά 156 x 189cm , έργο του 2006.


Στο http://www.rickyromain.com/ μπορείτε να δείτε πολλά έργα του.






11 σχόλια:

rose είπε...

Γιωργο,
τόσες πολλές ερωτησεις...
απο αυτες που υποβαλλω στην εαυτη καθως βαδίζω και παραμιλω συνηθως...

η πιο ευκολη ειναι αυτη η τελευταία, υπάρχει ο αντίστοιχος του συνηγορου του πολιτη στην Κύπρο, είναι η Επιτροπος Διοηκησεως, Ηλιανα Νικολάου το απραπονο μπορεί να σταλει και με φαξ στο 22672881

όσο για το Think Tank ... η αρχη ειναι να ξεκινησουμε με λιγη σκέψη... και ίσως γιατι δεν σκεφτόμαστε γενικως..

Ενδιαφέρον! Χτες είχα αυτη ακριβως τη κουβεντα κάπου στο βορρα, με μια μεγαλη παρέα, ε/κ... καταλήξαμε οτι το συμπαν και αυτο είναι μια ΣΚΕΨΗ :-) η οποία δεν εχει ολοκληρωθει ακόμα...

οι συνειρμοι για την Κυπρο χιλιαδες, πως να πράξεις αν δεν σκεφτεις, πως να αναζητησεις αν δεν ρωτησεις, πως να κινητοποιηθεις αν δεν νιωσεις την αναγκη, πως να νιωσεις την αναγκη αν δεν συναισθανθεις, πως συναισθανεσαι οταν οι αποκλίσεις των νευρων είναι ακροτηριασμενες....

καλοδεχουμενες οι ερωτησεις σου Γιωργο

koutso είπε...

Δυστυχώς έχουμε πολλά κλασαυχενιζόμενα πετεινάρια του κακού καιρού πολιτικάντηδες-πολιτικούς,με μιά κυβερνητική μηχανή γεμάτη απο πολυθρονοπορδιστές και κακομούτσουνες σκληροπηρυνικές αποχαυνωμένες madames που βασανίζουν χωρίς κανένα λόγο όσους που για κακή τους τύχη δεν έμαθαν να γλείφουν κώλους πχ όπως τ'ΑΠΑΝΕΜΙ και άλλοι ελεύθερα σκεπτόμενοι συναθρώποι μας.Το ντεπόζιτο σκέψης φαντάζει πολύ ωραία σαν ιδέα και μακάρι να πάρει μπρός.Ισως η μπλοκόσφαιρα να είναι η αρχή της σύναξης.Ισως αν οι πολιτικοί μας αποκτήσουν φωνή και οι δημοσιοκάφροι απεσχιστούν απο το -κάφρος και μπεί -γράφος να αρχήσουν επιτέλους να "κτυπούν" το κακό,ναι τότε μπορεί να είναι ο καιρός για action.

Phivos Nicolaides είπε...

Τι να ρωτήσει και τι να σχολιάσει κάποιος, όταν τα έχεις κάνει όλα 'σκόνη'! Είναι κοφτερό μαχαίρι η σκέψη σου Γιώργο και φοβάμαι να την αγγίξω. Την χαίρομαι όμως μέχρι το μεδούλι!!

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Τα αυτονόητα κατάντησαν "ευσεβείς" (για να μην πούμε ανομολόγητοι) πόθοι.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο σημαντικό, το οποίο θίγει αυτό το άρθρο, κατά τη γνώμη μου, είναι η αποχή των 'μυαλών' από τη δημόσια ζωή. Είναι πάντα ένδειξη παρακμής, όταν οι αξιόλογοι άνθρωποι και οι μεγάλες προσωπικότητες αποστασιοποιούνται από τα πολιτικά του τόπου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε μετριότητες, οι οποίοι όσο συμπαθείς κι αν είναι, δεν πρόκειται να συμβάλουν ποτέ καθοριστικά στη λύση των χρονιζόντων προβλημάτων.

Αφενός, είναι κατανοητό ως φαινόμενο, ποιος σοβαρός άνθρωπος θα ήθελε ν' αναμειχθεί σ' αυτή την αρένα αλληλοσπαραγμού συμφερόντων, η οποία ονομάζεται 'πολιτική'; Αφετέρου, όμως, η χώρα ανήκει σε όλους και υπάρχει κι η κοινωνία των πολιτών, η οποία θα έπρεπε να συμμετέχει ενεργά, με ολοκληρωμένες σκέψεις και προτάσεις, με σκοπό την πίεση προς τις διοικούσες αρχές για υλοποίηση τους. Αν και είναι χρέος και καθήκον των υπευθύνων, η αποπεράτωση των έργων που τους ανέθεσε η ψήφος του λαού, δυστυχώς χωρίς πίεση, δεν είναι αυτονόητη η εκπλήρωση των πολιτικών τους υποσχέσεων...

andreas f.stavrou είπε...

Συμφωνώ ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική παρέμβαση. Υπάρχει πρόβλημα και πολιτικής και πολιτικών και κομμάτων.
Από την άλλη πιστεύω ότι δεν είναι δεξαμενές σκέψεις που χρειάζεται ο τόπος ούτε και λαμπρά μυαλά. Προσωπικά εκτιμώ ότι μέσα στην κοινωνία γίνονται διεργασίες που ανδεικνύουν μια νέα ατομικότητα. Αυτή η νέα ατομικότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες γενιές.Και εκ των πραγμάτων αναζητά ένα νέο τρόπο πολιτικής έκφρασης αφού την παραδοσιακή προσέγγιση της πολιτικής, την απαξιώνει.
Τα πολιτικά προβλήματα απαιτούν πολιτικές απαντήσεις και όχι κατ΄ ανάγκη διαχειριστικές ή αποτελεσματικές.
Όμως το ζήτημα που θέτεις είναι κατά τη γνώμη μου υπαρκτό και αξίζει να αρχίσει ένας διάλογος.

dokisisofi είπε...

..ΕΓΡΑΨΕΣ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το ότι εκφράζεις θαυμασμό για τα γραφόμενα του Κωνσταντίνου που εξύβρισε πολλές φορές την δημοκρατικά εκλελεγμένη ηγεσία αυτού του τόπου με μένος που θα ζήλευαν και χουντικές εφημερίδες τον καιρό του 60 αλλά και που εξύβρισε και όσους τάχθηκαν εναντίον του σχεδίου Ανάν μου προκαλεί απέχθεια.

Unknown είπε...

Τι να κάνω δηλαδή βρε συ; Το συγκεκριμένο άρθρο του μου άρεσε πολύ. Με άλλα του κείμενα διαφωνώ, με άλλα συμφωνώ και πολλές φορές ο σατυρικο-καυστικός του λόγος τσούζει μεν, αλλά είναι εύστοχος.

Και ξέρεις κάτι φίλτατε; Μπορει να μην σου αρέσει ο Κ.Κ. αλλά, είναι ένας από τους ελάχιστους, ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού που πυροβολεί διαρκώς κατά πάσης εξουσίας και δεν γλύφει κανέναν. Σε αυτόν τον τόπο που η αρθρογραφία σφύζει από υποκρισία και συμφεροντολογία, προσωπικά το εκτιμώ αυτό, ανεξάρτητα τελείως με το αν συμφωνώ πάντα.

Μιχάλης είπε...

Πιστεύω ότι αυτό που είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης για τους πολιτικούς στην παρουσίαση του βιβλίου μου έχει βάση.

"Ακούνε διανοούμενους και διανόηση και φοβούνται. Φοβούνται να ακούσουν μια διάλεξη του Κολοκασίδη για την ιστορία ή φοβούνται να διαβάσουν Κανελλόπουλο ή Τσάτσο. Ε, δεν γίνεται η πολιτική ζωή να σέρνεται μέσα από τετριμμένες αντιπαραθέσεις της δήθεν καθημερινότητας και των δήθεν προβλημάτων δίχως ένα ουσιαστικό υπόβαθρο στοχασμού και μέτρο.".

Και πιστεύω ότι μια μηχανή, κομματική ή κρατική χωρίς οράματα και ανοικτούς ορίζοντες, δεν μπορεί να παράγει αποτέλεσμα.
Είναι βέβαια και το ζήτημα της διατήρησης της πίττας...

Ανώνυμος είπε...

"Όσοι είναι ενταγμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς μιλούν (αν μιλούν) χαμηλόφωνα, για να μη ζημιώσουν το κόμμα."

και όχι μόνο σε κομματικούς μηχανισμούς.