Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

SOLTI Beethoven Egmont Overture Live 1996

Μία γερή δόση αντιβαρβαρικής βιταμίνης με κύρια συστατικά τον Μπετοβενικό Egmond και τον αλησμόνητο Sir Georg Solti στο πόντιουμ.

Από τους κορυφαίους μαέστρους του 20ου αιώνα γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1912 στη Βουδαπέστη και από το 1972 πολιτογραφήθηκε Βρετανός. Σπούδασε σύνθεση και πιάνο στη Μουσική Ακαδημία "Φραντς Λιστ" της Βουδαπέστης πλάι στους κορυφαίους συνθέτες της πατρίδας του, Μπέλα Μπάρτοκ, Ντοχάνι και Ζόλταν Κόνταλι.

Το 1930 σε ηλικία 18 ετών έγινε βοηθός μαέστρου στην Όπερα της Βουδαπέστης, την οποία διεύθυνε από το 1934 έως το 1939. Παράλληλα για δύο χρόνια (1936-37) υπήρξε βοηθός του Τοσκανίνι στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.


Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου υποχρεώθηκε λόγω της εβραϊκής καταγωγής του να καταφύγει στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Για να μπορέσει να ζήσει εργάστηκε ως πιανίστας και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Γενεύης. Η διεθνής καριέρα του ως αρχιμουσικός ξεκίνησε αμέσως μετά τον πόλεμο. Το 1947-1952 διατέλεσε μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Μονάχου και το 1952-1961 της Όπερας της Φραγκφούρτης. Στη συνέχεια διεύθυνε τη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν (1961-1971) και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγέννησή της.


Το 1966 σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης πραγματοποίησε την πρώτη ολοκληρωμένη ηχογράφηση του κύκλου όπερας του Βάγκνερ "Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν". Χρησιμοποίησε γι` αυτό τους άριστους βαγκνερικούς καλλιτέχνες της εποχής και χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία και 19 δίσκους βινυλίου για να το ολοκληρώσει.


Το 1969 ανέλαβε μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγου και χάρισε στη συμφωνική μουσική την ένταση που ως τότε έδινε στην όπερα. Υπηρέτησε επίσης σε αντίστοιχη θέση στην Ορχήστρα του Παρισιού (1972-1975) και διεύθυνε τη Φιλαρμονική του Λονδίνου το διάστημα 1979-1983. Το 1983 με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από το θάνατο του Βάγκνερ το Μπαϊρόιτ τον κάλεσε να διευθύνει εκεί το "Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν".


Διεύθυνε αναρίθμητες όπερες και όλα τα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Διακρίθηκε για τις συγκλονιστικές ερμηνείες έργων μεγάλης κλίμακας όπως των Μπρούκνερ, Μάλερ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Μότσαρτ και Στράους. Έδινε μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και κατόρθωνε να αντλεί από την ορχήστρα ένα μεγάλο ηχοχρωματικό φάσμα.


Από το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του, για περισσότερο δηλαδή από 50 χρόνια, έμεινε πιστός στη δισκογραφική του εταιρεία, την Αγγλική DECCA. Πάντοτε ανήσυχος, έδωσε τις παγκόσμιες πρεμιέρες πολλών νέων έργων σύγχρονων συνθετών, όπως του Μπλάχερ, του Χέντσε, του Λίμπερμαν, του Τίπετ καθώς και του συμπατριώτη μας Ιάνη Ξενάκη.

Υπήρξε ένας από τους τελευταίους αρχιμουσικούς της μεγάλης γενιάς των Μπερνστάιν, Κιούμπελ και Κάραγιαν που με το έργο τους σφράγισαν τη δυτική μουσική στο δεύτερο μισό του 20ού αι. Ο Σόλτι τιμήθηκε το 1971 με τον τίτλο του Ιππότη.

Πέθανε το 1997 σε ηλικία 85 ετών.

Η συναυλία που βλέπουμε, είναι η τελευταία του εμφάνιση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

!!!!! :-))))))