Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Αφοπλίστε τους βλαμμένους Νο 2!

Μία μικρή συλλογή καθεστωτικής επιχειρηματολογίας.

Αλήθεια πάτε καλά;
Ξέρετε, υπάρχουμε και εμείς!
Εμείς, που ζούμε στην κοινωνία των απλών Πολιτών και όχι στις διελκυστίνδες των ποικίλων και συχνά αηθέστατων συμφερόντων που θέλουν είτε Μία λύση του Κυπριακού όποια και νάναι αυτή, είτε μία Μη λύση του Κυπριακού με οποιοδήποτε πρόσχημα.


Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, χαιρετίζουμε την ευελιξία του, πιστεύουμε πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναδείξει την Ελληνοκυπριακή πλευρά σαν αυτή που δεν πάσχει από παλαιολιθικές αγκυλώσεις.


Μια τακτική, που σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας, αν μη τι άλλο θα αναδείξει τον πραγματικό ένοχο, την Τουρκία δηλαδή, απαλλάσσοντας οριστικά την πλευρά μας από τη ρετσινιά του «απορριπτικού» και του «βολεμένου» στη σημερινή πραγματικότητα. Θαυμάσια μέχρι εδώ.

Αλλά, ας μη τρελαθούμε και τελείως Κυρίες και Κύριοι!

Η επίδειξη της πυγμής και της ισχύος του Κράτους και των ένστολων δυνάμεών του με την θλιβερή και επιθεωρησιακού επιπέδου σύλληψη 16 περίπου πιτσιρικάδων που οδηγήθηκαν δέσμιοι (!!!) στον Αστυνομικό Σταθμό ήταν όχι απλώς εξοργιστική αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη και ίσως αποκαλυπτική.


Γιατί αναδεικνύει μία βαθύτατα καθεστωτική αντίληψη που ελπίζουμε απλώς να διακρίνει ολίγους και ορισμένους των οποίων το αυτί πρέπει να τραβηχτεί πολύ έντονα και όχι όλους όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή και για μία πενταετία στη σκηνή και το παρασκήνιο της εξουσίας.

Και να είμαστε ξεκάθαροι.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται ασφαλώς στους αστυφύλακες που έκαναν αυτές τις ανόητες διατεταγμένες συλλήψεις αλλά σε όσους κάλυψαν και καλύπτουν πολιτικά τον εν λόγω βαρβαρότροπο αναχρονισμό.

Ιδού λοιπόν, τα καταφέραμε!

Γιορτάσαμε στην Κυπριακή Ανεξαρτησία –τι ειρωνεία- εν έτει 2008 του 21ου αιώνος συλλαμβάνοντας μια χούφτα νεαρούς ανθρώπους που ήθελαν να μοιράσουν κάποια φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου!

Υποθέτω, όσοι διέταξαν αυτό το πανήγυρη, τώρα μάλλον δαγκώνουν τη γλώσσα τους και αντιλαμβάνονται πως έπραξαν γκάφα ολκής.

Αν και η λέξη «γκάφα» στα συμπτώματα καθεστωτισμού είναι εξαιρετικά επιεικής.

Πάντως, αν συνεχίζουν να νιώθουν πως καλώς έπραξαν τότε δεν πάμε καλά, δεν πάμε καλά, δεν πάμε καθόλου καλά.

Και αν θέλουν να είναι συνεπείς με τις πράξεις τους, οφείλουν να βγάλουν την Κύπρο πάραυτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την εντάξουν σε κάποια Ένωση τριτοκοσμικών κρατιδίων.

Βεβαίως, δεν περιμένω κανέναν Υπουργό να βγει και να κάνει δημόσια αυτοκριτική και να πει έστω «ναι, ήταν υπερβολικό όλο αυτό, ζητάμε συγνώμη από τους νεαρούς, είναι ευαίσθητη περίοδος λόγω συνομιλιών και κάποιοι το παράκαναν».

Και δεν το περιμένω γιατί απλά δεν έχω δει ποτέ κανέναν σε αυτόν τον τόπο να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αυτοκριτικά.


Θέλει πραγματικά…καρύδια και αυτά σπανίζουν εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και από καταβολής της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλει εκτός από καρύδια και πραγματική πολιτική αντίληψη που περιλαμβάνει και αυτοσαρκασμό και χιούμορ αλλά και συνείδηση «κανονικού μέσου ανθρώπου που απλά προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του καλά».

Μόνο που στην Κύπρο το μόνο που βλέπω στους περισσότερους αρμόδιους είναι κάτι βαριά πεπόνια που και όταν λένε απλώς «καλημέρα» τη λένε με το ύφος χιλίων καρδιναλίων και εκατό πάνσοφων παντογνωστών. (η…δική μου καλημέρα, είναι η αυθεντική)

Έγραψα πιο πάνω, πως συνέλαβαν και οδήγησαν δέσμια 16 νέα παιδιά γιατί θα μοίραζαν προκηρύξεις.


Λάθος μου!

Η σύλληψη για τη διανομή καθαρά πολιτικού υλικού θα ήταν εξίσου απαράδεκτη είτε οι «ένοχοι» είναι 16άρηδες είτε 30άρηδες ή οποιασδήποτε ηλικίας.

Δηλαδή Κύριοι αν στην παρέλαση εμφανιζόντουσαν 5 σεβαστοί παππούδες ζωσμένοι με τις Ελληνικές σημαίες τι θα κάνατε; Θα τους περνούσατε τις χειροπέδες; Θα το τολμούσατε;


Απαντήστε! Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Όταν πριν από λίγες εβδομάδες έγραφα το άρθρο με τον τίτλο «Αφοπλίστε τους βλαμμένους» αναφερόμουν στην Συστηματική καλλιέργεια ρατσισμού, διακρίσεων και εθνικιστικού μίσους που διαπράττουν συνειδητά ή ασυνείδητα συγκεκριμένοι Φορείς, σε νέα παιδιά με όχημα το απαράδεκτα πολιτικοποιημένο ποδόσφαιρο.

Άλλη ιστορία αυτή όμως!


Δυστυχώς, ήμουν βέβαιος πως κάποια στιγμή θα δίδονταν η αφορμή και για όσα γράφω σήμερα.


Αλήθεια, αναρωτιέμαι. Όσοι αποφάσισαν τη συγκεκριμένη ενέργεια και όσοι επιμένουν να την καλύπτουν με παιδαριώδεις δικαιολογίες σε ποιον νομίζουν πως «πουλάνε» καλές υπηρεσίες;

Στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στο πνεύμα επαναπροσέγγισης;
Στην Ιστορία και το μέλλον του τόπου;


Δεν ξέρω τι έγραφαν τα κείμενα των προκηρύξεων. Και δεν με ενδιαφέρει. Είμαι βέβαιος πως δεν περιείχαν ύβρεις, πως δεν είχαν εμπρηστικά συνθήματα, πως δεν μιλούσαν περιφρονητικά για κάποια άλλη φυλή η εθνότητα.

Είμαι βέβαιος πως απλά ήταν κείμενα που εξέφραζαν άλλη άποψη για τα όσα τεκταίνονται αυτή τη στιγμή εν Κύπρω σε σχέση με τις προοπτικές που ανοίγονται για μία πιθανή λύση.

Και ρωτάω:


Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να αναδείξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ως τόσο φοβισμένο που τάχα δεν αντέχει την άλλη άποψη;
Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως καμία επαναπροσέγγιση δεν μπορεί να λειτουργήσει ώστε απαγορεύουν μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα;
Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν πως στην Ιστορία και τη μελλοντική της διαμόρφωση κάποιοι παίζουν ρόλο και κάποιοι όχι;


Κύριε Πρόεδρε, αφοπλίστε ορισμένους «προστάτες» σας γιατί εξοπλίζουν την Κοινωνία με θυμό, τη στιγμή που πρέπει εκ των άνω να απορρέει μόνο νηφαλιότητα προς πάσα κατεύθυνση.


Και κάτι άλλο: Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, θα πρέπει να διαπεράσει κάθε μυαλό, κάθε ενέργεια, κάθε νοοτροπία οποιουδήποτε βρίσκεται σε οποιαδήποτε θέση να ασκεί και την παραμικρή εξουσία
.


ΥΓ 1: Καταπάτησα την....συνέπεια μου -όπως σωστά επισήμανε η Δοκησίσοφη σε χθεσινό της σχόλιο στο προηγούμενο άρθρο, και δεν ανέβασα το τακτικό συνήθως μουσικό ιντερμέδιο...
Δυστυχώς, αφ ενός η δουλειά με κράτησε μέχρι τις 9 και κάτι στο γραφείο μου, και μετά...πεινούσα, οπότε προτίμησα τα μυρωδάτα ψητά του "Γιώργου" πίσω από την Αθαλάσσας :-). Την κατανόησή σας.

ΥΓ2: Στο play list σήμερα, οι Emerson Lake and Palmer. Και οι τρεις του συγκροτήματος με βαθειά μουσική κατάρτιση και επιδράσεις τόσο από την Κλασσική Μουσική όσο και από την Jazz στα χρόνια που δραστηριοποιήθηκαν δημιούργησαν πολλές ανατροπές στην παραδοσιακή rock και πρωτοστάτησαν στις σχολές του Progressive rock, και του symphonic rock.

Στην αρχή του play list ακούγονται μεμονωμένα τραγούδια από διαφορετικές περιόδους, ενώ μετά , από το 9ο track ακούγεται το Pictures from an Exhibition η σπουδαία σουίτα για πιάνο (σε δέκα μέρη) του
Modest Mussorgsky (1831-1881).

Οι Emerson Lake και Palmer παρουσίασαν την jazz rock άποψή τους στο έργο, το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου του 1970 στο
Lyceum Theatre του Λονδίνου και αυτή την ηχογραφημένη συναυλία ακούμε από εδώ σήμερα

(Στις λέξεις με τα ανοιχτά γαλάζια γράμματα μπορείτε να κάνετε "κλικ" για να συνδεθείτε σε περισσότερες πληροφορίες)





84 σχόλια:

Sceptic Anonymous είπε...

Σκεφτόμουν να γράψω και εγώ για αυτό το θέμα αλλά ως συνήθως έμεινα στην πρόθεση.

Απαράδεκτο το φαινόμενο να συλλαμβάνονται πολίτες επειδή έχουν διαφορετική γνώμη με αυτή της κυβέρνησης. Αν θέλω να είμαι εθνικιστής και να πιστεύω ότι η Κύπρος είναι ελληνική δικαίωμά μου. Όπως δικαίωμά μου είναι να εκφράζω την άποψη μου. Το γεγονός ότι γίνονται συνομιλίες δεν λέει τίποτα απολύτως, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην δημοκρατία όποτε μας συμφέρει. Αν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι προτιμά να μην ενωθεί η Κύπρος τελικά, τότε τί θα γίνει; Θα τους υποδείξουμε το καλό τους με το ζόρι;

Ελπίζω αυτό το φαινόμενο να μην επαναληφθή. Άσε που τέτοιες ενέργειες στο τέλος έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, με άλλα λόγια τους πεισμώνει αλλά και τους δίνει την αύρα του μάρτυρα. Είναι μέρος της τακτικής τους να επιδιώκουν την θυματοποίηση. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση Χριστόφια να μην παίζει το παιχνίδι τους αλλά το πιο σημαντικό είναι να χωνέψει ότι δεν γίνεται όλοι να συμφωνούν. Η διαφωνία και η έκφραση της διαφωνίας είναι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας.

stelios papalangi είπε...

βεβαίως και έχει διαφορά τι εγραφάν τα φυλλάδια - και δεν γίνεται να λες δεν με ενδιαφέρει.

αν έγγραφαν ενάντια στη ΔΔΟ τότε εξέφραζαν πολιτική άποψη και είχαν κάθε δικαίωμα να την εκφράσουν.
Όπως και οι αναρχικοί στην εκδήλωση της λήδρας που παρεβρεθήκαμε, είχαν κάθε δικαίωμα να ανεβάσουν πανώ με τίτλο "όλα τα κράτη είναι ψευδοκράτη" - και αυτό επί διακυβέρνηση χριστόφια ήταν, και η αστυνομία πάλι ζήτησε "εξακρίβωση στοιχείων".


αν όμως
μοίραζαν φυλλάδια ρατσιστικού /εθνικιστικού περιεχομένου τότε αυτό είναι παράνομο. και για να μην το γυρίζω στους νομικισμούς, αυτό δεν είναι μόνο παράνομο αλλά και επικίνδυνο.

κατά συνέπεια είναι μεγάλης σημασίας το περιεχόμενο.



βεβαίως η αστυνομία κάποια απλά πράγματα σαν αυτά δεν μπορεί να τα αντιληφθεί.

Πάει να συλλάβει τους αδελφούς αχταρ και τους αφήνουν να τραυματίζουν αστυνομικούς (με σπαθιά!!!) και να διαφέυγουν χωρίς να διανοείται κανείς να τους πυροβολήσει,

ενώ,

ταυτόχρονα,

αποφασίζει να κτυπάει φοιτητές ή μετανάστες ΜΕΤΑ τη σύλληψη, γιατι τους επιτέθηκαν "λεκτικά".

με την ίδια λογική, δεν προσάπτει τα εθνικιστάκια όταν μπαίνουν στην αγγλική σχολή και χτυπάνε ένα τκ μαθητή, αλλά αποφασίζει να τους πάρει τα φυλλάδια, και να δίνει δικαίωμα στους τάγους της περριρέσουσας να μιλάνε για φίμωση.

εν ολίγοις, ο νους τους εν με στο κοκονόσυκο.


τώρα,
σε πολιτικό επίπεδο - αλίμονο να πάρω θέση μεταξύ του χρυσοστομίδη και το ρίκκο. συνιδεολόγοι και συνοδοιπόροι ήταν το 2004 και τους θυμάμαι πως συμπεριφέρονταν στην αντίθετη άποψη.
είλικρινά ;
ας φακκούν.


σε πρακτικό και ιδεολογικό επίπεδο.
τα φυλλάδια που διένειμαν ήταν στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας, κατά συνέπεια η αστυνομία δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ λόγω να τους συλλάβει.
και από τη στιγμή που δεν δημιούργησαν πρόβλημα ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος να τους συλλάβει "προληπτικά".

στο κάτω κάτω ας τους να κάμουν "φασαρίες". τόσο ηλίθιοι είναι που θα απονομοιμοποιηθούν από μόνοι τους. ποιός ο λόγος να τους δίνεις υπόσταση ;


(ενδιαφέρον και το άρθρο του "κατά βαρβάρων" σήμερα για το ίδιο θέμα)

Ίλαντρος είπε...

Άξιος!

Το άρθρο του "κατά βαρβάρων" ήταν λίγο απογοητευτικό. Αυτά τα "καταδικάζω, αλλά..." δεν τα συμπαθώ καθόλου. Πάνω σε αυτά τα θέματα πρέπει να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Αν ήθελε ο ΚΚ να γράψει για τους υποκριτές που κόπτονται τώρα για το δικαίωμα έκφρασης ας το έκαμνε σε ξεχωριστό κείμενο. Για να μην νερώσει το μήνυμα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι ύψιστη προτεραιότητα. Τώρα δίνει την εντύπωση ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο να εκθέσει τους "άλλους" παρά να υπερασπιστεί την αρχή.

Για αυτό λέω δυο φορές Άξιος στον ΠΠ για την ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

By the way pedakia ta fyladia akrovatousan meta3y politikou periexomenou kai ypokinish vias.. Kai an kapoioi prepei na milane gia fimosh se afth thn bananotromokratodhmokratia den einai oi prostateyomenoi apo ta mme yperpatriotes.. Kai h eyropaikh germania apagoreyse proxtes diadilwsh neonazi kai sthn agglia as paei opoiosdhpote na mirasei fylladia pou na kalei tous agglous na antista8oun me fotia ston an8eagglismo ths agglias na doume ti 8a ginei ....

mia fora enas egglezos politikos pige na pei kati tetoio kai ton e3orisan sth eparxia.......... Ektos an 8eorite idaniko to paradigma ths elladas opou oi mpatsoi erxonte ek twn ysterwn kai ""katastelloun""

kyriakos είπε...

Ετο ποτζη ποδα εκαταφεραν τα τζαι εκαμαν τους ηρωες οι μπατσοι... Εμενα παντως στην ελλαδα οταν ημουν φοιτητης με συνελαβαν απλα επειδη περπατουσα χωρις ταυτοτητα στο κεντρο τα μεσανυχτα... Και αν δεν κανω λαθος παντου αμα τους πεις δεν εχω στοιχεια μαζι μου σε περνουν για εξακριβωση.. Απλα αυτη τη φορα το εκαναν στους προστατευομενους των ΜΜΕ... Και ηδου τα αποτελεσματα..

Unknown είπε...

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να αναδείξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ως τόσο φοβισμένο που τάχα δεν αντέχει την άλλη άποψη;

Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως καμία επαναπροσέγγιση δεν μπορεί να λειτουργήσει ώστε απαγορεύουν μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα;

Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν πως στην Ιστορία και τη μελλοντική της διαμόρφωση κάποιοι παίζουν ρόλο και κάποιοι όχι;


Κατά τα λοιπά, οι θέσεις μου αναφορικά με την υποκίνηση βίας κλπ είναι πολύ γνωστές και διατυπωμένες πάμπολλες φορές.
Παραπέμπω δε (ξανά) στο πρώτο «Αφοπλίστε τους Βλαμμένους» πριν από μερικές εβδομάδες το οποίο ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από την «άλλη πλευρά» και στο οποίο επίσης ήμουν πιστεύω ξεκάθαρος στο εξαιρετικά συγκεκριμένο πλαίσιο που είχα αναφερθεί. Αν κάποιοι βολεύουν τη σκέψη τους μόνο με το «άσπρο-μαύρο» σε όλα τα πράγματα, λυπάμαι αλλά αδυνατώ να «παίξω» έτσι.

Unknown είπε...

Και για όσους δεν είχαν διαβάσει το πρώτο «Αφοπλίστε τους Βλαμμένους» ιδού ο δεσμός: http://politispittas.blogspot.com/2008_09_06_archive.html

dokisisofi είπε...

Pitta eisai dikaios kai se sigxairw. Me afto sou to post apodeiknieis oti de se endiaferoun oi kerkides kai i taftisi eite me tous men eite me tous de alla krineis me ta dedomena tis dikis sou logikis (oti ki an sou ipodeiknyei-den kathesai na tin zigizeis me tis apopseis "filwn" kai "simmaxwn").
To " c'est la vie" twn Emerson&Palmer to exeis?
Einai to agapimeno mou!

Unknown είπε...

Το c'est la vie είναι και για μένα από τα αγαπημένα μου, μια εποχή, όταν είχε βγει περίπου, το άκουγα διαρκώς. Δυστυχώς το έχω μόνο σε βινίλιο του οποίου η κατάσταση δεν επιτρέπει καν να το παίξω στο αναλογικό πικάπ του σταθμού…

Ανώνυμος είπε...

Πόσο σίουροι είσαστέν ότι εν είσhεν υβριστικό περιεχόμενο το φυλλάδιον?

Έσhει κανένας το κείμενο?

Ανώνυμος είπε...

den htan 8ema ybristikou periexomenou htan arxika 8ema ypokinishs bias kai meta otan tous zhth8hkan stoixeia aftoi eipan oti den exoun stoixeia ...
meta pou tous mpaglarwsan gia e3akribosh 8ymh8ikan oti eixan taytotites ...ara diplo to kako afoueixan kai aRNh8ikan na tis dosoun .... Nomika htan apolita kalymenh h police... Den eprepe omws na tous mazepsoun dioti twra tous ekanan diafimish kai 8a vgoun kai apo panw oi vlakes 8emas ...

gregoris είπε...

επιτέλους τζιαι μια σωστή τοποθέτηση που τον ανώνυμο που πάνω. πήττα σαννα τζιαι είσαι λλίον υπερβολικός; έννεν καν θέμα τούτο. το θέμαν στην υπόθεση ήταν η ρατσιστική λογική της υπεράσπισης τους που τον ρίκκο ότι "δεν είναι σύριοι ή πακιστανοί" αλλά (έλληνες) κύπριοι

Ανώνυμος είπε...

telika me poius eisai re Pitta? esy tha mas trelaneis

Unknown είπε...

Δεν λέμε τίποτα το διαφορετικό. Αν διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο θα δεις απλά πως το ρεζουμέ είναι ότι τέτοιες ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να στρεβλώνουν τα πάντα αλλά και να δίνουν λαβή σε σχόλια.

Το κείμενο που υπήρχε στο φυλλάδιο, είναι σε γνώση μου. Δεν περιέχει τίποτα το αξιόμεμπτο.

Με χωρίζει χάος από όσα εκφράζει, αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί την ποινικοποίηση του.

Το αν το ΑΚΕΛ έχει τάσεις εξακελισμού του κράτους, είναι κάτι που γενικώς υπάρχει στο μυαλό-σαν φόβος- χιλιάδων ανθρώπων που ψήφισαν και τον κο Χριστόφια. Θα δείξει.

@ Γρηγόρη, το «"δεν είναι σύριοι ή πακιστανοί" αλλά (έλληνες) κύπριοι» δεν το άκουσα και το θεωρώ όχι απλά απαράδεκτο αλλά κατάπτυστο. Υπάρχει πουθενά καταγραμμένη η γελοία αυτή δήλωση;

Unknown είπε...

@ανώνυμε αν δεν είμαι με το ζόρι με «κάποιους» δεν μπορείς να παρακολουθήσεις; Όπως λέει κι ο φίλος μου ο Ρασσιάς( για τον εαυτό του) «προτιμώ να λέω αυτό που πιστεύω και ας μείνω και μόνος μου στο τέλος.»

SKonte είπε...

ethela na ixera ti egrafan oi prokirixeis. kiriako kala na sou kamoun na matheis na eisai kirios kai na exeis tin taytotita sou! oi anonimoi edo mesa lene ta kalitera pramata telika

Bananistanos είπε...

Είμαι περίεργος τι θα γινόταν αν τα φυλλάδια ήταν αναρχικού/αντιεξουσιαστικού περιεχομένου και εκείνοι που τα έδιναν φορούσαν φανέλλες του Τσε.

Θα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο

1.η αστυνομία;
2. οι διάφοροι γραφικοί στην τηλεόραση;
3. οι διάφοροι μπλοκάδες που σε άλλες περιπτώσεις/λαδιές ψάλλουν τον εξάψαλμο στην αστυνομία και τώρα μουγγάθηκαν;

gregoris είπε...

στο δελτίο ειδήσεων του μέγα ήταν η δήλωση του ρίκκου. τζιαι κάτι άλλον. οι αναρχικοί εδεκτήκαν στο παρελθόν (εκδήλωση ενάντια στην μαθητική παρέλαση 25 Μάρτη, 2006 ή 2007) παρόμοια μεταχείριση τζιαι κανένας δεν είπε τίποτε.

Unknown είπε...

Μπανανιστάνε, πολλά έχω δει κι ακόμα περισσότερα ΔΕΝ έχω δει.

Ένα από αυτά που δεν έχω δει σε Κύπρο κι Ελλάδα τουλάχιστον είναι η διαμαρτυρία όταν θίγεται η «άλλη» πλευρά. Αναμφισβήτητα, ως κοινωνίες, είμαστε στον τρίτο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Π.Π.

Εγώ τούτο που ήβρα στο internet γράφει μέσα τζαι τούτο:

“Αδελφέ Έλληνα, Θα σου πουν για να σε πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη οδός, εκτός από αυτήν της υποταγής, και του «συνεταιρικού κράτους» με τους «τουρκοκύπριους». Θα σου πουν ότι κάθε μέρα που περνά, είναι εις βάρος της υπόθεσης μας. Θα σου πουν ότι η «επανένωση» της διζωνικής, όπως την εννοούν οι Τούρκοι, και οι σύμμαχοι τους θα φέρει ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο.
Θα σου πουν ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στην ρατσιστική λύση της διζωνικής, είναι ακραίοι εθνικιστές. ΌΜΩΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΣΥΡΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ”

http://www.thermopilai.org/content/anakoinosi-apo-kinima-ellinikis-antistasis-kea

Εν εκατάλαβα που ήταν η υπερβολή που την αστυνομία. Κάποιοι επήαν να μοιράσουν φυλλάδια στην επίσημη εκδήλωση για την ανεξαρτησία του κράτους στα οποία αποκαλούσαν όσους πιστεύουν ότι η ΔΔΟ θα φέρει ειρήνη σαν ΗΛΙΘΙΟΥΣ. Η αστυνομία τους μάζεψε επήρε τους για εξακρίβωση στοιχείων αφού δεν είχαν μαζί τους στοιχειά και όταν τους έλεγξε τους άφησε να παν στο κάλο χωρίς να τους προσάψει κατηγορίες. Τι σημασία έσhει αν είναι γραφικοί ή what ever.

Ατέ με το κάλο να ξεκινήσουμε να μοιράζουμε φυλλάδια οπού θα αποκαλούμε τους άλλους βλάκες τζαι ηλίθιους άμαν έχουν διαφορετική άποψη από εμάς τζαι μέσα σε ναούς τζαι σε σχολικές εκδηλώσεις. Είπαμε έχουμε ανοχή αλλά τζαι κάποιος σεβασμός σε κάποιες εκδηλώσεις τζαι σε κάποιους χώρους χρειάζεται. Καλάν να ξιτιμαζούμαστεν στα γήπεδα στους καφενέδες στα blogs μέσα στην κίνηση κλπ. Εν ανάγκη να το κάμνουμε στην επίσημη εκδήλωση για την επέτειο της ανεξαρτησίας?

Αντι λοιπόν να κρύψουν τούτοι εφκήκαν τζαι φωνάζουν ότι φιμώνονται γιατί ασκούν κριτική τζαι φκαίνουν διάφοροι τζαι υπερασπίζονται τους τζαι κακίζουν την αστυνομία.

BTW το να αποκαλείς τον άλλον ηλίθιο που ποτέ έγινε κριτική σιορ τζαι δεν το επήρα χαπάρι????????

Ανώνυμος είπε...

-Εμείς, που ζούμε στην κοινωνία των απλών Πολιτών και όχι στις διελκυστίνδες των ποικίλων και συχνά αηθέστατων συμφερόντων που θέλουν είτε Μία λύση του Κυπριακού όποια και νάναι αυτή, είτε μία Μη λύση του Κυπριακού με οποιοδήποτε πρόσχημα.-

Από την αρχή του άρθρου έτεινα να συμφωνώ και δεν είναι λίγοι που ταυτίζονται μ΄αυτήν την άποψη. Βρισκόμαστε στο ΄είδωμεν΄. Είδωμεν τη νέα κυβέρνηση, είδωμεν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είδωμεν το τι λύση θα μας προτείνουν και αν. Οφείλουμε ν΄αναμένουμε ψύχραιμα και νηφάλια ΄ειδικά εκ των άνω΄ όπως σωστά αναφέρεται σ΄ένα άλλο σημείο του κειμένου. Όμως κι ο πιο πάνω σχολιαστής έχει δίκιο, δεν ήταν κριτικές, ήταν ύβρεις και προβοκάτσιες. Οι συλλήψεις εντούτοις τους αναδεικνύουν σε ΄ήρωες΄, γιατί παραήταν υπερβολικά τα μέτρα που έλαβαν εναντίον τους.

Πάντως είναι ευχάριστο ότι υπάρχει αντίδραση κι ότι ορισμένοι δε διστάζουν να καταδικάσουν συμπεριφορές και να εκφράσουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις ενέργειες ακόμη κι αν προέρχονται από ομοιδεάτες τους, όταν απλά αυτές συγκρούονται με τον προσωπικό τους κώδικα δημοκρατίας (ή τιμής). Αν μη τι άλλο αποδεικνύει υγιή αντανακλαστικά.

από Λεμεσό

(από τώρα και στο εξής ΄Λεμέσια΄ όπως και η ομώνυμη ιστοσελίδα μου, ω ναι, απόφαση ελήφθην!)

Unknown είπε...

3 απλά πραγματάκια…
Το κείμενο, περιέχει τις γνωστές απόψεις των φοβικών και όσων-κατά τη γνώμη μου αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν τη σημερινή πραγματικότητα του κόσμου.
Τίποτα παραπάνω και τίποτα πιο λίγο.

Το κείμενο, κάνει επικοινωνιακό «φάουλ» όταν αρχίζει και αναφέρει χαρακτηρισμούς περί «ηλιθίων» κλπ.

Και ασφαλώς, τα επίθετα, δεν συνιστούν πολιτικό λόγο και μάλιστα όσοι τα χρησιμοποιούν σε κείμενα που θέλουν να είναι «διακηρύξεις» θέτουν τους εαυτούς τους αυτόματα στο περιθώριο. Ωστόσο, δεν βλάφτει να είμαστε λιγάκι ειλικρινής.

Δεκάδες κείμενα ομάδων οικείων στις δικές μας απόψεις, βρίθουν από χαρακτηρισμούς. Τώρα αίφνης μας έπιασε η ευαισθησία;

Η όλη ιστορία (των συλλήψεων) είναι θλι-βε-ρό-τα-τη ακόμα και αν τη δει κανείς από τη σκοπιά που λέει πως ηρωοποιεί μια ομάδα ελαχίστων.

Και το όλο σκηνικό, ήταν περίεργο. Η ομάδα των νεαρών, έφτασε μέχρι την εξέδρα των επισήμων, ή πολύ κοντά, μοίρασε τα φυλλάδια, θεάθηκαν υπουργοί και άλλοι μεγαλόσχημοι να διαβάζουν τα φυλλάδια και να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Και μετά στο τέλος ή προς το τέλος της τελετής, και σε σχετικά απομακρυσμένο σημείο ξαφνικά τους «μπαγλάρωσαν» για…εξακρίβωση στοιχείων, μέρα μεσημέρι.

Τουλάχιστον, αυτό μου μετέφερε καλά πληροφορημένη πηγή που ήταν στη σκηνή και μάλιστα με τους επισήμους.

Ε! εμένα, όλο αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Και τα ίδια θα έγραφα αν στη θέση των νεαρών ήταν κάποιοι άλλοι που μοίραζαν φυλλάδια με αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο.

Όταν η εξουσία αντιδρά με τέτοιους τρόπους σε τέτοιας ποιότητας «αφορμές» απλά η ίδια γελοιοποιείται. Και από μία άποψη, καλά παθαίνει, δείχνει την γύμνια της.

Ανώνυμος είπε...

Pantws ......Katse na kataferoume na feroume lysh dizonikhs omospondias... Kai meta thn aporriptete thn re kopelia me ta fylladioudia... Isws na einai pleon poly arga mhn anysixite adika...


a8lia h astynomia ekei pou osoi 5-6 ta diavazan 8a ta ekanan rouketoudes twra exoume ola ta mme na milane gia fimosh imish politikhs apopshs pragma pou poly apixe apo thn pragmatikotita dioti ta fyladioudia den egrafan "Oxi sthn ddo ,h lysh dyo kratwn einai h monh realistikh leitourgikh lysh" egrafan alla pragmatoudia ta poly apexoun apo politikh 8esh kai kanenas den 8a tous edine shmasia ,,,,..... Twra omws ola ta mme milane gia politikh fimosh ....


Pirane ena matso vlakes kai tous ekaman hrwes..



H hli8ia astynomia ekei pou eprepe na drasei px sthn pyla h proxtes pou kapioi greekcypriotbussinesmen metetrepsan oikopedo tk se apo8ikh + xomaterh den ekaman tipote...

Esxos..

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,

Πολύ ενδιαφέρον (αν και περιθωριακό) το ζήτημα που πραγματεύεσαι στο κείνο σου (με διισταμένες όμως απόψεις και θέσεις, όπως προκύπτει και μέσα από τη συζήτηση που ξεκίνησε εδώ αλλά που γίνεται κι αλλού)... Έχω όμως την άποψη ότι διυλίζουμε τον κώνωπα (και καταπίνουμε τον κάμηλο)! Αν κρίνω από το περιεχόμενο του φυλλαδίου (όπως το παρέθεσε ο Xwrikos – το είχα δει κι εγώ σε κάποια εφημερίδα) τούτο περιέχει χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα αισθήματα άλλων (“αντίπαλων”) νεαρών αλλά και μεγαλυτέρων. Τούτοι (οι της άλλης πλευράς) ίσως να ένοιωθαν και θιγμένοι με αποτέλεσμα να κινούνταν προς τους πρώτους με άγριες διαθέσεις μη αποκλειομένου και του “ττοππουζιάσματος” τους! Θα τους αδικούσαμε; Μύλος η υπόθεση! (Όμως τι ακριβώς εννοείς “… Ένα από αυτά που δεν έχω δει σε Κύπρο κι Ελλάδα τουλάχιστον είναι η διαμαρτυρία όταν θίγεται η «άλλη» πλευρά...”; Δηλαδή οι τυχόν θιγόμενοι από τους διανομείς των φυλλαδίων νομιμοποιούνταν να αντιδράσουν;).

Θεωρητικά πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του οποιουδήποτε να λεει και να διαδίδει τις απόψεις του ... Γιατί όμως στο όνομα της δημοκρατίας υπερασπιζόμαστε κάθε υβριστή; Σίγουρα η Αστυνομία φάνηκε υπερβολική με την πράξη της, να τους μπαγλαρώσει και να τους πάρει μέσα. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα τους ηρωοποίησε στο τέλος της ημέρας και τους έβγαλε από την αφάνεια που τους ταλαιπωρούσε! Δεν είναι όμως αλήθεια ότι παρουσιάστηκαν στο χώρο της παρέλασης με πανό που έγραφε “Έλληνα ξύπνα! Η νέα τουρκοκρατία έρχεται”; (Ποιος την φέρνει αυτή την «νέα τουρκοκρατία»; Μάλλον κάτι θα ξέρουν αυτοί καλύτερα. Κανένα πραξηκοπηματάκι θα ετοιμάζουν για να τηρούν και τις παραδόσεις των ειδώλων τους!

Προσωπικά δεν συμμερίζομαι του φόβους κάποιων ότι κινδυνεύουμε από τέτοιες περιθωριακές καταστάσεις και οργανώσεις τύπου ΚΕΑ (Κίνημα Εθνικής Αυτοκαταστροφής) παραλληλίζοντας τις με την ΕΟΚΑ Β΄ και το “Εθνικό Μέτωπο”. Και συμφωνώ με τη θέση σου (υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος) “… Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να αναδείξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ως τόσο φοβισμένο που τάχα δεν αντέχει την άλλη άποψη;”

Η Αστυνομία βασικά λειτούργησε μέσα στα πλαίσια των καθεστωτικών της συνηθειών (για να διαφυλάξει και διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια σε μια καθωσπρέπει “εθνική” εκδήλωση). Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Αστυνομία (όπως και ο Στρατός) αποτελούν κατασταλτικούς μηχανισμούς του οστικού κράτους και δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται από μέρους τους, κατάχρηση εξουσίας. Τα τελευταία χρόνια είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό το κύρος της Αστυνομίας και φαίνεται να επιχειρείται τώρα ένα “coming back”. Εξ ου και οι υπεξούσιες που προσπαθεί η Αστυνομία να αποκτήσει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα (στα γήπεδα).

Πάντως ως ενεργοί πολίτες (είτε μεμονωμένα είτε μέσα από οργανωμένα σύνολα), καλό είναι όμως να επαγρυπνούνε! Και για την αύξηση των εθνικιστικών εξάρσεων (η ανοχή μας προς παρόμοιες καταστάσεις οδήγησε στην σημερινή τραγική κατάληξη του κυπριακού), αλλά και για τις υπερβολές της Αστυνομίας (ένδειξη δημοκρατικών ελλειμμάτων, αν και πιστεύω ότι τούτο είναι εγγενές του οικονομικοκοινωνικού μας συστήματος). Έχω την άποψη ότι η Αστυνομία θα λειτουργούσε περίπου με τον ίδιο τρόπο αν κάποιοι πήγαιναν οργανωμένα στο χώρο της παρέλαση και θα κρατούσαν πανό όπου θα έγραφε, λόγου χάριν, “Κάτω οι στρατιωτικές παρελάσεις. Δώστε τα λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία!”, (κάτι που προσωπικά θα επικροτούσα).

Τέλος, αγαπητέ PolitisPittas, έχω την αίσθηση ότι μεταξύ των όσων λες σ’ αυτό το σύγγραμμα σου (με τα οποία στη γενικότητα τους δεν διαφωνώ) και κάποιων άλλων σε παλαιοτέρα κείμενα (όπως στους “Βλαμμένους 1”) υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση. Π.χ. εκεί ζητούσες την ποινικοποίηση της ηλεκτρονικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας (δεν θυμάμαι και ακριβώς πως τα έλεγες), ενώ εδώ ψάχνουμε (με το συμπάθιο) ψύλλους στ’ άχυρα. Και επαναλαμβάνω ... Τι θα γινόταν αν κάποιοι θερμόαιμοι πολίτες έκριναν τη στάση και συμπεριφορά των “αντιφρονούντων” προκλητική και προσβλητική και τους έσπαζαν στο ξύλο;

ΥΓ.:
@ Xwrikos,
Γιατί “… η πρόσβαση [στο ιστολόγιο σου] επιτρέπεται μόνο σε προσκεκλημένους αναγνώστες …”; Γιατί αυτή η διάκριση; Δεν σε νόμιζα για ελιτιστή!

Anef_Oriwn
Κυριακή 5/10/2008 – 1:24 π.μ.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου Γιώργο,

Πρώτον με εκπλήττει που μιλάς για έκφραση άποψης χωρίς να έχεις υπόψη σου τι έγραφε το φυλλάδιο.

Δεύτερον, συμφωνώ στο ότι τελικά η ενέργεια των αστυνομικών έδωσε υπόσταση στους λεβέντες αυτούς.

Τρίτον, ξέρεις πολύ καλά ότι πίσω από αυτά τα 16χρονα κρύβονται κάποιοι άλλοι που δεν είναι και τόσο…παιδιά.

Τέταρτον, κανένας δεν θα ενοχλούσε τους παππούληδες αλλά και νεότερους αν ζώνονταν την ελληνική σημαία για να πανηγυρίσουν την επέτειο ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.
Επίσης, αν πρόσεξες ο επίσημος σημαιοστολισμός περιλάμβανε εναλλάξ την ελληνική με την κυπριακή σημαία.

Εν πάση περιπτώσει, παραθέτω αυτούσιο το κείμενο για να κρίνουμε αν πρόκειται για έκφραση άποψης ή αν πρόκειται περί ΕΞΥΒΡΙΣΗΣ του προέδρου και όσων υποστηρίζουν τη λύση της Δ.Δ.Ο. και αν είναι τελικά τόσο αθώο το κείμενο.


ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Έλληνα της Κύπρου!
Σήμερα καλείσαι να γιορτάσεις την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Μίας ανεξαρτησίας η οποία ποτέ δεν υπήρξε διότι η Μεγάλη Βρετανία ουδέποτε εγκατέλειψε την Κύπρο.

Συνεχίζει να ασκεί τον έλεγχο του Νησιού μας. μας. Όμως στον ένδοξο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, οι Έλληνες της Κύπρου πολέμησαν για ΕΝΩΣΗ με την ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ και όχι για κολοβή «ανεξαρτησία».

Ωστόσο ακόμα κι αυτή, η κηδεμονευόμενη Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το προστατευτικό κέλυφος του Κυπριακού Ελληνισμού. Γι' αυτόν τον λόγο ο διεθνής σιωνισμός και τα Αγγλοτουρκικά συμφέροντα, από την επαύριον της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βυσσοδομώντας επιδιώκουν να την καταργήσουν. Οδήγησαν έτσι τα γεγονότα, ούτως ώστε σήμερα να συζητείται η δημιουργία ενός νέου «κράτους», προϊόν παρθενογένεσης, το οποίο θα αποτελεί τερατούργημα, προτεκτοράτο της Αγγλίας και Τουρκίας και αποστολή θα έχει την εξάλειψη του Ελληνικού στοιχείου (ιστορικό προηγούμενο Ίμβρος, Τένεδος, Κωνσταντινούπολη, Αλεξανδρέττα) και την παράδοση των πετρελαίων των νοτίων ακτών σε αγγλοτουρκικά χέρια.

Οι εχθροί του Ελληνισμού και της Κύπρου, έχουν λοιπόν πάρει τις αποφάσεις τους: Η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή, στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους, και θα πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί. Τα ξένα κέντρα αποφάσεων με τα εδώ προγεφυρώματα τους, μεθοδεύουν τον αφελληνισμό της Κύπρου. Στο όνομα της επαναπροσέγγισης επιχειρούν να απονευρώσουν την Ελληνική Παιδεία, για να πληγούν οι αντιστάσεις του λαού, ούτως ώστε να συναινέσει στα απεχθή σχέδια τους.

Η νομιμοποίηση της κατοχής, μέσω της προσφερόμενης «λύσης» της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», μας φέρνει πολύ κοντά στο τελειωτικό μας πλήγμα. Η πλειοψηφία της ηγεσίας μας ταυτιζομένη με τους σχεδιασμούς του τουρκικού «συμβουλίου εθνικής ασφαλείας» το οποίο αποδέχθηκε ήδη το Σχέδιο Ανάν, ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη, αποκαλώντας την «αδήριτη ανάγκη» και «οδυνηρό συμβιβασμό».

Αδελφέ Έλληνα,
Θα σου πουν για να σε πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη οδός, εκτός από αυτήν της υποταγής, και του «συνεταιρικού κράτους» με τους «τουρκοκύπριους». Θα σου πουν ότι κάθε μέρα που περνά, είναι εις βάρος της υπόθεσης μας. Θα σου πουν ότι η «επανένωση» της διζωνικής, όπως την εννοούν οι Τούρκοι, και οι σύμμαχοι τους θα φέρει ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο. Θα σου πουν ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στην ρατσιστική λύση της διζωνικής, είναι ακραίοι εθνικιστές. Όμως μόνο οι ηλίθιοι, και οι τυφλοσύρτες των κομμάτων μπορούν να πιστέψουν τέτοιους ισχυρισμούς. Οι θιασώτες αυτής της πολιτικής με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό κατάντημα με τον πρόεδρο Χριστόφια να έχει αποδεχθεί τούρκο πρόεδρο και 50,000 εποίκους.

Αδελφέ μας,
Εάν ακόμη είσαι ζωντανός σήκω όρθιος, οργανώσου, αντιστάσου, αναλογίσου ότι εσύ θα σώσεις την πατρίδα. Ξεκίνα τώρα! Μην το αναβάλλεις! Αύριο θα είναι αργά!

Μην τους αφήσεις να κλέψουν την πατρίδα των παιδιών σου.

Ακόμη δεν χάθηκαν όλα. Ενημερώσου, ενημέρωσε. Οργανώσου στις ομάδες αντίστασης. Ένωσε τις δυνάμεις σου μαζί μας. Να στήσουμε ένα τείχος Ελληνικής Αντίστασης, εμπόδιο στα σχέδια αφελληνισμού, και τουρκοποίησης της Κύπρου.

Η μεγάλη μέρα της Ανάστασης θα έρθει. Ο Ελληνισμός με σύμμαχο του το αναγεννημένο Ρωσικό Έθνος, θα παλέψει για να κόψει τα χέρια του αρπακτικού Τουρκικού κράτους. Μέχρι την Αγία εκείνη Μέρα ας κρατηθούμε ζωντανοί.

ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Κ.Ε.Α.)


http://egersis.blogspot.com/2008/10/blog-post_2047.html


Αυτά προς το παρόν, χωρίς άλλο σχόλιο από εμένα.

Ανώνυμος είπε...

etsi gia na deite pws h mia blakia fernei thn allh shmera o filelef8etos ligo poly mas eipe oti o perigyros tou xristofia fovoumenos gia th zwh tou dieta3e na afere8oun oi gemistires pou ta opla kai apagoreysan taxa se kapoio na parelasei epidh taaaaxa anike se ....kapia organosh... .......................kala re gamoto den yparxei kanena diklastirio dhmosiografias?

Ανώνυμος είπε...

Gia na antimetopiseis tous pi8ikous prepei na gineis pi8ikos (opws epra3e kai o ypallilos sidirodromou sthn india)



Air goes... Gia na antimetopiseis tous fasistes?

Μιχάλης είπε...

Μα τι λες αγαπητέ μου;

Ελευθερία έκφρασης δεν είπαμε;

Να προσθέσω και κάτι άλλο.
Είδατε τι γίνεται σε κάποια φόρουμ;

Είδατε ότι υπάρχουν ενότητες με τίτλο:
"Πως πρέπει να τελειώσει η ζωή του Χριστόφια";

Είδατε το τι βρισίδι πέφτει;

Ε, δεν ξέρω αν αυτά εντάσσονται στην ελευθερία έκφρασης...

Vikar είπε...

Γιώργο

Φυσικά κάποιοι ηλίθιοι( αρχηγός, υπουργός, όποιος εν πάσει περιπτώσει έδωσε την εντολή) έκαναν το θαύμα τους κατευάζοντας το .....ιστολόγιο του ΚΕΑ (σόρυ συλαμβάνοντας τα κοπέλλια που μοίραζαν την προκήρυξη) και έκαναν ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΗΡΩΕΣ.

Νομίζω παραμένει επίκαιρο (και τραγικά προφητικό) το πιο κάτω σχόλιο μου στο προηγούμενο... ανάρτημά σου.

Ο/Η Vikar είπε...

Γιώργο

Σε όλα έχεις δίκιο.Και για την κατεύθυνση και για την μεθοδολογία και για τους σκοπούς των τέτοιων ιστοσελίδων.

ΟΜΩΣ

Το τομάρι μας έχει πολλές εμπειρίες απο τέτοιες κατασταλτικές τακτικές. Δεν είναι αυτή η λύση. Ακόμα και αν κατεβάσεις τις ιστοσελίδες οι απόψεις θα υπάρχουν και θα κυκλοφορούν.Μόνον λαβή για δημαγωγία και προπαγάνδα θα τους προσφέρουμε.

Εν τω μεταξύ:

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

1.Θα υπάρξει κάποια στιγμή κορύφωση τέτοιων σπεκουλαδόρικων τακτικών, στην προσπάθεια να "αποδείξουν" την ανθελληνικότητα, αντεθνική δράση, προδοτική στάση κλπ του Χριστόφια(Δες και στάση όλων αυτών των στοιχείων έναντι του Υπουργού Παιδείας.)
2. Ο κίνδυνος προβοκατόρικων ενεργειών ελοχεύει.(Ιδρύθηκε και κάποιο κίνημα ΚΕΑ απο Καρκαλέτση, Μακρίδη κλπ). Η πρόκληση στην Πύλα ήταν μόνο η αρχή
3. Δυστυχώς υπάρχει απο τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ η εμβόλιμη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και ταυτόχρονα αυτά τα κόμματα είναι φωλιές επώασης του εθνικισμού, και μέγιστος κίνδυνος στην προσπάθεια προώθησης της δικοινοτικής συνενόησης.

ΚΑΙ

1.Τώρα που υπάρχει κεντρικά πολιτική βούληση και η Κυβερνητική προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.
2. Τώρα που υπάρχει συντριπτικός συσχετισμός στις πολιτικές δυνάμεις υπέρ της συνενόησης
3.Τώρα που δεν είναι εύκολο να φιμωθεί η συναινετική, συμφιλιωτική γραμμή

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ

ΑΡΑ

1.ΝΑ αποκαλύψουμε αυτούς που κρύβονται πίσω απο λεκτικές κουρτίνες και καιροφυλακτούν για να δώσουν το καίριο χτύπημα (ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ). Να κάνουμε οτιδήποτε περνάει απο το χέρι μας ώστε να απελευθερωθούν οι όποιες δημοκρατικές δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες στην αποριπτική πολιτική αυτών των κομμάτων. (Ήταν απόλαυση να ακούς σήμερα τον Βαρνάβα να επιχειρεί εναντίον του υπουργού παιδείας απροκάλυπτα. Ο ίδιος φάνηκε να αγνοεί ότι στα κατεχόμενα αλλάχθηκε το περιεχόμενο 86 βιβλίων εδώ και τρία χρόνια).
Να φροντίσουμε να ξεχωρίσει 'εγκαιρα η ίρα απο το στάρι σε αυτά τα κόμματα πρίν να αρχίσουν να λειτουργούν τα σύνδρομα.

2. Με χρήση όλων των μέσων όπου έχει πρόσβαση ο καθένας μας να άφυπνισθεί η λαική συνείδηση. Να συνειδητοποιείσουμε όλοι ότι η επόμενη περίοδος θα πρέπει να γίνει περίοδος παροχής όλων των δυνάμεών μας έτσι ώστε η "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" να μην επιτρέψει ούτε κάν την παρουσίαση τέτοιων απόψεων. Να φθάσουμε στο σημείο να ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ. Έχω ζήσει τέτοια περίοδο στην μεταπολίτευση όπου υποκείμενα σαν τα πιο πάνω που ανέφερα δεν τολμούσαν ούτε καν να εμφανιστούν στο πολιτικό "παζάρι".
Γράψτε και εκπέμψετε (εσείς που έχετε προσβάσεις σε ΜΜΕ) ασταμάτητα και αποκαλύψτε τους.
3.Απαιτείται συντριπτική επίθεση επιχειρημάτων και δημιουργία κυρίαρχης προοδευτικής "ατμόσφαιρας" κάθε φορά που εκδηλώνεται επίθεση σε πεδία που θεωρούν προνομοιούχα. π.χ.Θεωρώ ότι ΔΕΝ υπερασπιζόμαστε όσο πρέπει και όπως πρέπει την πολιτική του υπουργείου παιδείας. (μπορεί να γίνει ας πούμε μια δημοσκόπηση την οποία να μπορούμε να τους τρίψουμε στα μούτρα?)

Εν κατακλείδι,

ΝΑ εκλαικεύσουμε την λαική εντολή προς τον Χριστόφια.

Η λαική εντολή είναι:

ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ, ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ,ΛΥΣΗ

Η ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

rose είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
rose είπε...

Η ειδηση είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική - οι προεκτάσεις της ακόμα περισσότερο..

Το συμβαν το πληροφορήθηκα απο δικηγόρο που μου είπε οτι την υπέρασπιση των ατόμων την ανέλαβε ο Ρίκος Ερωτοκρίτου!

Έκανα μια χαρά!

και εξηγώ...

θα την κερδίσει ο Ρικκος την υποθεση - ξεκάθαρη είναι άλλωστε! αν είμαστε τυχεροι θα κερδηθει στο Εφετείο..

και θα έχουμε δεδικασμένο!

Φανταστήκατε όλοι οι ελαχιστοι αντι-εξουσιαστές της Κύπρου να μπορουν να δινουν φυλλαδια έξω αοπ παρελάσεις με την κάλυψη και ευλογια διατυπωμενη σε δικογραφία
του Ρίκου και επι κυβένρησης Χριστόφια;

Πάει μπροστά η δημοκρατία

σουρεαλιστικοτατο και χρησιμοτατο..

τα κοπέλια τελικά βοηθουν τη Δημοκρατια
:-)

Anef_Oriwn είπε...

Πιστεύω ότι εκείνο που προσπάθησε να αναδείξει μέσα από το κείμενο του ο αγαπητός PolitisPittas ήταν τις ατυχείς και αψυχολόγητες ενέργειες στης Αστυνομίας καθώς και τον προβληματισμό του για πιθανή αστυνόμευση της διαφορετικής άποψης... Επικεντρώνοντας την προσοχή του βασικά στην καταπάτηση από μέρους της Αστυνομίας του δικαιώματος των οποιοδήποτε πολιτών να πουν και να διαδώσουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους υποβάθμισε τις πολιτικές θέσεις αυτών των ανθρώπων οι οποίες μπορούσαν να προκαλέσουν άλλους πολίτες ... Εμένα εξακολουθεί να με προβληματίζει τι θα γινόταν αν υπήρχε κοντρα-αντίδραση από άλλους πολίτες ...

Πιστευτώ ότι πολύ σωστά και πολιτικά θέτει το ζήτημα ο Vikar πιο πάνω …

*****
Αν δεν κάνω λάθος τα φυλλάδια που δίνονταν στο χώρο της παρέλασης ήταν δύο – υπήρχε και μια άλλη οργάνωση-μινιατούρα εκεί. Το δικό τους το φυλλάδιο το είδε κανείς; (Το περιεχόμενο του φυλλαδίου της ΚΕΑ υπάρχει και στο κυπριακό “ΠΟΝΤΙΚΙ” στο οποίο δόθηκε ακόμα μια ευκαιρία να χύσει όξος και χολή (όπως φυσικά κι στον Λάζαρο Μαύρο, Σάββα Ιακωβίδη και κατά πάσα πιθανότητα και στο Κουνναφή στο σημερινό “Φιλελεύθερο” – δεν τον είδα ακόμα).
Πάντως από το φυλλάδιο της ΚΕΑ μου άρεσε πολύ εκείνο για το «αναγεννημένο Ρωσικό Έθνος».

Anef_Oriwn
Κυριακή 5/10/2008 – 9:35 π.μ.

Ίλαντρος είπε...

Διάβασα ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης που ανέβασε ο Μιχάλης και έχω μείνει εμβρόντητος.

Εμβρόντητος γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς δημοκράτες οι οποίοι πιστεύουν ότι δικαιολογείται ο εκφοβισμός και η σύλληψη αυτών που διανέμουν τέτοιου είδους προκηρύξεις.

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως το μεμπτό σε αυτό το κείμενο.

Ως ένας από τους πολλούς που τους πήρε το κολάνι της περιρρέουσας, ανησυχώ πάρα πολύ από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση παρουσιάζει αυταρχικές τάσεις παρόμοιες με αυτές της λαίλαπας Παπαδόπουλου.

Ανησυχώ ακόμα περισσότερο όταν άνθρωποι όπως ο Μιχάλης και ο Γρηγόρης επικροτούν τις απαράδεκτες ενέργειες της αστυνομίας.

Ανηυσχώ όταν άνθρωποι όπως τον Χωρικό υποστηρίζουν ότι πρέπει να συλλαμβάνεται όποιος αποκαλεί άλλον ηλίθιο! (Είμαι σίγουρος ότι το έχω κάνει κι εγώ αρκετές φορές στα διάφορα ιστολόγια. Να περιμένω την ΚΥΠ;)

"Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να αναδείξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ως τόσο φοβισμένο που τάχα δεν αντέχει την άλλη άποψη;" ρωτάς αγαπητέ ΠΠ. Ποιοι άραγε; Πιστεύεις ότι το επεισόδιο ήταν προβοκάτσια; Πού το στηρίζεις αυτό;

Έχω γράψει πολλές φορές για τον αυταρχισμό του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτει δυστυχώς το πραγματικό τους πρόσωπο.

Και αφού επαναλαμβάνουμε γραφτά μας από την προηγούμενη ανάρτηση του ΠΠ, θα επαναλάβω και το δικό μου:

Η ελευθερία της έκφρασης θέλει δύναμη να την αντέξεις.

Ανώνυμος είπε...

@Ίλαντρος

«Εν εκατάλαβα που ήταν η υπερβολή που την αστυνομία. Κάποιοι επήαν να μοιράσουν φυλλάδια στην επίσημη εκδήλωση για την ανεξαρτησία του κράτους στα οποία αποκαλούσαν όσους πιστεύουν ότι η ΔΔΟ θα φέρει ειρήνη σαν ΗΛΙΘΙΟΥΣ. Η αστυνομία τους μάζεψε επήρε τους για εξακρίβωση στοιχείων αφού δεν είχαν μαζί τους στοιχειά και όταν τους έλεγξε τους άφησε να παν στο κάλο χωρίς να τους προσάψει κατηγορίες. Τι σημασία έσhει αν είναι γραφικοί ή whatever.

Ατέ με το κάλο να ξεκινήσουμε να μοιράζουμε φυλλάδια οπού θα αποκαλούμε τους άλλους βλάκες τζαι ηλίθιους άμαν έχουν διαφορετική άποψη από εμάς τζαι μέσα σε ναούς τζαι σε σχολικές εκδηλώσεις. Είπαμε έχουμε ανοχή αλλά τζαι κάποιος σεβασμός σε κάποιες εκδηλώσεις τζαι σε κάποιους χώρους χρειάζεται. Καλάν να ξιτιμαζούμαστεν στα γήπεδα στους καφενέδες στα blogs μέσα στην κίνηση κλπ. Εν ανάγκη να το κάμνουμε στην επίσημη εκδήλωση για την επέτειο της ανεξαρτησίας?»

Που τούτον που έγραψα εσύ εκατάλαβες τούτον?

“Ανησυχώ όταν άνθρωποι όπως τον Χωρικό υποστηρίζουν ότι πρέπει να συλλαμβάνεται όποιος αποκαλεί άλλον ηλίθιο!(Είμαι σίγουρος ότι το έχω κάνει κι εγώ αρκετές φορές στα διάφορα ιστολόγια. Να περιμένω την ΚΥΠ;)”

Γιατί άδικης έτσι πολλά τον εαυτό σου?

@Ανεφ_

Για να καταλάβεις πόσον φαντασμένος είμαι, μάθε οτι μόνον εγώ μπορώ να θκιαβάσω το blog μου. :)

Απλά εδίπλωσατα.

Ανώνυμος είπε...

kala re gamoto o poutin pou kolla dixnei kai sth kypro liakopoulo?

Moipws krybonte papades pisw apo aftes tis malakies?
lew... Moipws

Kai ilandre giati den sxoliases tis syllipseis ekeinwn pou moirazan fylladia anarxikou periexomenou pio palia?
tapinh mou apopsh einai oti aftarxikh einai h astynomia mas oxi o xristofias agaphte..

Akomh ena filosofiko erwthma an aftoi pou bebilwsan to agalma tou attaturk prepei na logodothsoun giati aytoi pou tous ypokoinoun na menoun atimoritoi (kai den ennow tous rokolous ths parelashs) alloi einai oi h8ikoi aytourgoi..


O putin ton opoio ...

Ίλαντρος είπε...

1. Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από ένα από τα γνωστότερα θύματα της περιρρέουσας: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=824809&-V=columns&-p.

2. ΠΠ, συμφωνώ με τον Άνευ Ορίων (δεύτερη φορά, γκαλπ!) ότι η γραμμή μεταξύ των θέσεων σου στα δύο "Αφοπλίστε" είναι πολύ ασαφής. Περιμένω ότι θα μας το ξεκαθαρίσεις στο "Αφοπλίστε 3".

3. Απαντήσεις σε σχόλια:

@Χωρικός

Ξαναδιάβασα αυτό που έγραψες και εξακολουθώ να καταλαβαίνω αυτό που είπα πιο πάνω. Ίσως να θέλεις να το ανασκευάσεις για να μην σε παρεξηγούμε άδικα.

@Ανώνυμος

Φίλε μου, δεν ξέρω για πότε αναφέρεσαι, στη μπλογκόσφαιρα κυκλοφορώ λιγότερο από ένα χρόνο. Αλλά μην ανησυχείς, δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπερασπιστώ το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης οποιουδήποτε. Με εκφράζει πλήρως η ρήση του Βολταίρου:

Διαφωνώ με αυτά που υποστηρίζεις αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να τα υποστηρίζεις.

Μιχάλης είπε...

@ Ίλαντρος

Ειλικρινά, φοβούμαι ότι δεν κατάλαβες τι έγραψα.

Δεν δικαιολόγησα καθόλου ούτε τις συλλήψεις, ούτε τον όποιον εκφοβισμό.
Αντίθετα έγραψα:
«συμφωνώ στο ότι τελικά η ενέργεια των αστυνομικών έδωσε υπόσταση στους λεβέντες αυτούς».

Όπως το βλέπω αυτό το… άμεμπτο κείμενο:

Καταρχήν δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνει λόγο περί «μιας ανεξαρτησίας η οποία ποτέ δεν υπήρξε διότι η Μεγάλη Βρετανία ουδέποτε εγκατέλειψε την Κύπρο».

Πιο κάτω αναγκάζεται (για να μπορέσει να στηρίξει όσα θα πει) να μιλήσει για
«προστατευτικό κέλυφος του Κυπριακού Ελληνισμού».

Τι γίνεται παρακάτω;
Κάποιοι συνωμοτούν για να την καταργήσουν. Κάποιοι έχουν σχέδια. Ποιοι είναι αυτοί;
«ο διεθνής σιωνισμός και τα Αγγλοτουρκικά συμφέροντα»

Αυτοί οι συνωμότες έφεραν έτσι τα πράγματα ώστε:
«να συζητείται η δημιουργία ενός νέου «κράτους», προϊόν παρθενογένεσης, το οποίο θα αποτελεί τερατούργημα, προτεκτοράτο της Αγγλίας και Τουρκίας και αποστολή θα έχει την εξάλειψη του Ελληνικού στοιχείου (ιστορικό προηγούμενο Ίμβρος, Τένεδος, Κωνσταντινούπολη, Αλεξανδρέττα) και την παράδοση των πετρελαίων των νοτίων ακτών σε αγγλοτουρκικά χέρια».

Αυτοί, με λίγα λόγια, που επιθυμούν μια λύση Δ.Δ.Ο. η οποία για τους συγγραφείς είναι όλα τα πιο πάνω (σεβαστή η άποψη τους, και τονίζω ότι αυτό είναι άποψη) τι είναι;
Είναι «εχθροί του Ελληνισμού και της Κύπρου».

Αυτοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Τι είναι αυτοί που πήραν τις αποφάσεις τους;
«με τα εδώ προγεφυρώματα τους…».

Τι μεθοδεύουν;
«τον αφελληνισμό της Κύπρου. Στο όνομα της επαναπροσέγγισης επιχειρούν να απονευρώσουν την Ελληνική Παιδεία, για να πληγούν οι αντιστάσεις του λαού, ούτως ώστε να συναινέσει στα απεχθή σχέδια τους».

Και τι επιδιώκουν με την Δ.Δ.Ο.;
«Η νομιμοποίηση της κατοχής»

Και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν όλα αυτά;
«Η πλειοψηφία της ηγεσίας μας ταυτιζομένη με τους σχεδιασμούς του τουρκικού «συμβουλίου εθνικής ασφαλείας» το οποίο αποδέχθηκε ήδη το Σχέδιο Ανάν, ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη, αποκαλώντας την «αδήριτη ανάγκη» και «οδυνηρό συμβιβασμό».

Άρα λοιπόν έχουμε και λέμε:
α) Έχουμε τα σιωνιστικά αγγλοτουρκικά συμφέροντα.
β) Αυτοί που προωθούν λύση Δ.Δ.Ο. θέλουν να την μετατρέψουν σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
γ) Αυτοί που προωθούν τη Δ.Δ.Ο. θέλουν να εξαλείψουν τον ελληνισμό από την Κύπρο.
δ) Επομένως είναι εχθροί του ελληνισμού της Κύπρου.
ε) Αυτοί που προωθούν αυτά είναι όργανα των ξένων (προγεφυρώματα).
ζ) Ταυτίζονται με την τουρκική πολιτική.

Ποιος σήμερα προωθεί τη λύση της Δ.Δ.Ο.;
Ποιος είναι όργανο των σιωνιστικών, αγγλοτουρκικών συμφερόντων;
Ποιος θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας;
Ποιος προωθεί αλλαγές στην Παιδεία (με αποτέλεσμα να αφελληνίζει τον τόπο;)
Ποιος είναι ο εχθρός του ελληνισμού;
Ποιος είναι προγεφύρωμα των ξένων;
Ποιος ταυτίζεται με την τουρκική πολιτική;

Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ε, εάν όλα αυτά δεν είναι προσβολή κατά του προέδρου (ως θεσμού).
Αν αυτά είναι άποψη και όχι ύβρεις,
Τότε όντως οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.

Κάνει λόγο για οργάνωση και αντίσταση!
Τι είδους αντίσταση και εναντίον ποιου;
Χωρίς να δικαιολογώ ούτε ελάχιστο την αστυνομία, ρωτώ, αν βλέπεις κάποιους να διανέμουν φυλλάδια, να καλούν σε οργάνωση και αντίσταση, δεν θα θελήσεις να μάθεις ποιοι είναι;

Εμένα αυτά μου θυμίζουν άλλες καταστάσεις που βιώσαμε παλαιότερα.
Και τότε ήταν θέμα ελεύθερης έκφρασης;
Και ρωτώ αν αυτού του είδους την ελευθερία έκφρασης, την πληρώνουμε εδώ και 35 χρόνια.

Ξέρω ότι η Δημοκρατία έχει μηχανισμούς άμυνας. Κι αυτοί οι μηχανισμού πρέπει να κινούνται εκεί και όταν χρειάζονται.

Sceptic Anonymous είπε...

Με την ίδια λογική να διώκονται και οι αναρχικοί οι οποίοι στην ουσία επειδιώκουν την κατάργηση του κράτους. Αυτούς γιατί τους ανεχόμαστε; Στο Τριφυλλάρα πολλοί λαλούν πολλές πελλάρες (ξέρω επειδή είμαι μέλος) αλλά εν ακούω κανένα να ζητά την φίμωση του Τριφυλλάρα. Πρέπει να είμαστε συνεπείς και όχι να είμαστε ευαίσθητοι σε όσα ενοχλούν τα πολιτικά μας πιστεύω. Σε τούτο το θέμα, όπως και στο παρελθόν είμαι με τον Ίλαντρο 100%.

Διαφορετικά ποια είναι η διαφορά του Χριστόφια που τον Παπαδόπουλο; Σπουδαίο πράμα η ανοχή για μια δημοκρατία.

Με το στανιό τίποτε δεν γίνεται, ούτε συμφιλίωση, ούτε επανένωση, ούτε γάμος.

gregoris είπε...

ίλαντρε δεν εδικαιολόγησα την αστυνομία. διαφωνώ όμως με το να το κάμνουμεν τούτο θέμα την στιγμή που όταν διώκονται οι αναρχικοί (επειδή διώκονται φίλε σκέπτικ, πιο πάνω έδωσα παράδειγμα - 25 Μαρτίου 2007) δεν έχουμεν παρόμοιες παρεμβάσεις για την ελευθερία έκφρασης κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Egw pantws afto poy vlepw einai ena terastio komplex dhmokratikothtas pou parathrite se krath ta opoia sto prosfato parel8on eixan dhmokratikous kleidonismous

Fovomaste diladi na yperaspistoume th dhmokratia mhn mas poun antidhmokrates kai fasistes!

se xores opou h dhmokratia exei mia xronikh synoxh den 8eorite fasistiko h astynomia na zhthsei thn taytotita opoioudhpote mesa sto kratos kai ean aftos o opoiosdhpote arnh8ei na synergastei tote 8a prepei na ton parei gia e3akrivosh afto 8eorite aftonoito..

oute fylakis8ike kanenas oute fimo8ike

Isa isa ta MME pou ypostirizoun aftes tis 8eseis eite emmesa eite amesa einai SyNtriptikH ploiopsifia parolo analogika o aplos laos taytizete me thn metriopa8h politikh tou klhridh kai idiaitera tou xristofia

Aftoi oi kata ta alla fimomenoi kanoun olh mera propaganda spernoun ton fovo kai kalliergoun apogohteysh kai den vgenei kanenas toulaxisto na tous 3eskepasei
An kapoioi prepei na milane gia fimosh eimaste emeis dioti den exoume vima ...prokalw olous sas na stilete 2 epistoles ston filelef8ero 1 me to periexomeno tou filadiou kai mia yper ths lyshs na doume pia 8a dhmosieftei ....



H astynomia prepei na polema kai tous anarxes pou ypokinoun via kai krouzoun trapezes kai aytokinita kai tous fasistes pou apiloun oti 8a sfa3oun ton proedro kai 8a kamoun pra3ikopima imish .....to elaxisto pou 8a prepei na kamei h astynomia einai na 3erei poioi einai oloi aytoi kai na tous exei pou konta, den eipame na fylakisoun an8ropous gia tis politikes tous 8eseis alla an kapoioi ypokinoun via, episodia kai aimatoxisia tote nai prepei na mpaglaro8oun eite einai anarxes eite akrode3ioi...

Ta dhmokratika dikaiomata kapoiwn teliwnoun ekei pou 3ekinane ayta twn ypoloipwn..

...

kyriakos είπε...

filosofiko dhmokratiko erwthma :

8a prepei h dhmokratia na prostateysei to dhmokratiko dikaioma tou an8rwpou na katoura opou 8elei?

H to dikaioma ekeinou pou perpata na mhn myrizete katoures?


H dhmokratia 8a prepei na sevastei to dhmokratiko dikaioma tou an8rwpou na pinei tsigaro opou 8elei?

H to dikaioma tou an8ropou na mporei na faei xwris na anapneei tsigarilla?




Sthn ellada as poume isxyei h prwth apopsh
sthn agglia as poume isxyei to deftero..

Srh kypro kata th gnwmh sas pio dromo prepei na vadisoume?


..

Unknown είπε...

Θεωρώ ήδη λάθος προσέγγιση την «ανάλυση» των φυλλαδίων. Περιέχουν γνωστές θέσεις, συγκεκριμένων κύκλων.

Προσωπικά βέβαια, θεωρώ πως κάθε αμφισβήτηση είναι επιτρεπτή από όποια πλευρά και αν έρχεται. Και όπως κάποιοι θεωρούν –μεταξύ αυτών και εγώ- την Δ.Δ.Ο – σαν τη μόνη ρεαλιστική λύση , άλλο τόσο κάποιοι άλλοι έχουν το δικαίωμα να θεωρούν πως είναι οτιδήποτε άλλο.

Από κει και πέρα, το μόνο που λέω, σε τελευταία ανάλυση, είναι πως η ενέργεια (οι συλλήψεις) αυτή κάθε αυτή εκθέτει όσους τη διέταξαν από τη μία και αναδεικνύει ως «ήρωες» όσους συνελήφθηκαν δίδοντας τελείως αχρείαστη λαβή για σχόλια.

Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που για πρώτη φορά έχει κάποιες λίγες νομίζω πιθανότητες να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, όλες οι πλευρές ή μάλλον κάποιες παρυφές όλων των πλευρών επιδίδονται σε διάφορες ανιστόρητες και επιβλαβείς (κατά τη γνώμη μου) υπερβολές.

Οι υπερβολές είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά προέρχονται σχεδόν απόλυτα από ομάδες που ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας η οποία παρακολουθεί τις συνομιλίες με ενδιαφέρον, αλλά με πάρα πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί, είναι να γίνονται ξαφνικά «ήρωες» τα διάφορα περιθώρια τα οποία στην περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας, θα βγουν και θα πανηγυρίζουν παρουσιάζοντας την αποτυχία ως δικαίωση. Και αυτό γιατί απλά συνήθως δεν έχουν πολιτική σκέψη.

Όταν πριν από δυο εβδομάδες έγραφα πως είναι ανόητοι όσοι φοβούνται τον «αφελληνισμό» της παιδείας γιατί ουσιαστικά δεν έχουμε Ελληνική Παιδεία, οι αντιδράσεις ήταν χαρακτηριστικές. Και η πλευρά τους, όπως πάντα κρατάει τα ρεκόρ στην υποκρισία.

Πέρα από τα όσα γράφουν οι εφημερίδες, πέρα από τα όσα λένε τα κόμματα επισήμως, τα «γεγονότα» της 1ης Οκτωβρίου θύμωσαν πολύ κόσμο και αυτό καλά θα κάνουν να το εννοήσουν όσοι στρατεύονται με σχεδόν…ιεραποστολικές διαθέσεις στα κόμματα. Ο απλός κόσμος, τσαντίστηκε. Πώς να το κάνουμε δηλαδή…

Και για άλλη φορά, θα επαναλάβω πως οι συλλήψεις, στις συγκεκριμένες συνθήκες μυρίζουν ανασφάλεια. (επιεικώς)

Unknown είπε...

Ασφαλώς κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο…Αλλά δεν ξέρω αν σαν παραλληλισμός στέκει, γιατί μία «προκήρυξη» ότι και να λέει, δεν είναι ούτε επιβλαβής στην υγεία ούτε μυρίζει. Αν δεν σ αρέσει την πετάς (όχι στο δρόμο βέβαια, αλλά στον πλησιέστερο κάλαθο ανακύκλωσης)

Ανώνυμος είπε...

@ Ίλαντρος

Α-Τα φυλλάδια εκτός που το εθνικιστικό περιεχόμενο τους τζαι την άσκηση κριτικής έγραφαν τζαι προσβλητικούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς συγκεκριμένα «Ηλίθιους Τυφλοσούρτες κομμάτων». Θέλω να πιστέφκω ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους χαρακτηρισμούς που την κριτική.

Β- Ο χώρος και ο χρόνος όπου επέλεξαν να το διανέμουν ήταν στους επίσημους εορτασμούς του κράτους για την ημέρα της ανεξαρτησίας όπου είναι μαζεμένη η πολιτική ηγεσία και το πλήθος .

Γ- Δέχομαι σε τέτοιους χώρους/ εκδηλώσεις την άσκηση κριτικής ακόμη και την διανομή φυλλαδίων εθνικιστικών απόψεων.

Δ- Δέχομαι ότι έσhει πλάσματα που δεν δέχονται χαρακτηρισμούς όπως το να τους αποκαλείς ηλίθιους.

Στ- Δέχομαι ότι σε έτσι εκδηλώσεις η αστυνομία μπορεί να απομακρύνει τα άτομα που μοιράζουν φυλλάδια με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς διότι παρανομούν και υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος ο οποίος νιώθει προσβλημένος να αντιδράσή.

Εγώ παντός τουτόν δεν το θεωρώ σαν φίμωση της αντίθετης άποψης έστω τζαι αν οι χαρακτηρισμοί τους δεν με ενοχλούν σε προσωπικό επίπεδο( είμαι πολλά πασhιόπετσο κτηνό -αν μεν χουμίσεις το σπίτι σου… - να μεν σου πω γουστάρω τζιόλας).

Έχουμε ένα κατεβατό τόπους για να βριζόμαστε π. χ. τα σπίτια μας, το ιντερνeτ, το γήπεδο, τις στράτες τις εφημερίδες τα περιοδικά τα ράδια κλπ εν ανάγκη να πάμε τζαι στις επίσημες εκδηλώσεις του κράτους ή μέσα στις εκκλησιές (αν τζαι δεν συγκαταλέγομε στους πιστούς)τζαι σε σχολικές εκδηλώσεις? Δηλαδή αν κάποιος μοιράζει φυλλάδια με μειωτικούς, υβριστικούς χαρακτηρισμούς στην εκκλησία τζαι τον απομακρύνει η αστυνομία τούτον εν φίμωση στην κριτική τζαι φασισμός???

Ζ- Η αστυνομικά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν καθόλου υπερβολική. Τους μάζεψε χωρίς βία τους πήγε κάτω για εξακρίβωση στοιχειών και τους άφησε χωρίς να τους κατηγορήσει για διανομή φυλλαδίων με προσβλητικό περιεχόμενο τζαι τούτοι αντί να σιωπήσουν τζαι να παν στο καλόν εφκήκαν τζαι μιλούν για φίμωση στην κριτική. Μα πια κριτική? τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς?

TIP1 - Ο χώρος τζαι η εκδήλωση παίζουν σημαντικό ρολό για εμένα. Αν θέλεις τούτα εν τα δικά μου κριτήρια.

Σχετικά - Το ίδια πράγμα έκανε και ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στο συνέδριο τον απόδημων που διοργανώνει το κράτος. Ανέβηκε στο βήμα τζαι δεν το έφτανε η κριτική έριξε τζαι καμπόσους μειωτικούς/ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε όσους διαφωνούσαν μαζί του. Όταν αντέδρασε ο Πρόεδρος τότε άρχισαν να μιλούν για φίμωση της αντίθετης άποψης λες και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την κριτική από το βρισιδί.

Ελπίζω να εσυνενοηθήκαμε.

kyriakos είπε...

To filosofiko erwthma sth dikh mas periptosh exei ws e3hs..


8a prepei h dhmokratia na sevete to dikaioma tou ka8e politi na vgei sto dromo kai na leei oti trava h psyxh tou?

H na sevete to dikaioma tou ka8e an8rwpou na vgei sto dromo kai na mhn ton 3itimazoun?

kyriakos είπε...

Evlepa prox8es sto cnn (colbert report) ena typo (amerikano) ton opoio ton synelave enas astynomikos epidh thn wra pou epeze o e8nikos ymnos se ena agona podosfairou shkw8hike giana katourhsei... Kai ontos yphrxe nomos pou to apagoreye..

Kai sthn idia xwra (amerikh) exei to dikaioma o poliths na kapsei thn amerikanikh shmaia ws endi3h diamartyrias..

Me liga logia yparxoun nomoi pou dikaiologoun sxedon ta panta se mia dhmokratia to ti ginete sth pra3h einai sta xeria ths astynomias pou ermineyei ton ekastote nomo opws goustarei...

Ανώνυμος είπε...

sto londino dikaiouse na pineis mpyra opou 8eleis oxi omws stis polysixnastes platies px e3w apo thn national gallery otan rwthsa ton logo (enoxlhmenos) mou eipe h kopela tou dhmou pou mazeve tis mpyres oti eimai se dhmosio xoro opou yparxoun oikogenies me mikra paidia pou pi8anon na enoxlounte na vlepoun ena alkoliko na ka8ete sth mesh ths platias kai na pinei mpyra .. An h8ela na pio 8a eprepe na paw pio katw (tzittemerou)


Thn idia wra sthn a8hna an pas e3w apo to polytexnio (ekpaideytiko ydrima) kai to arxaiologiko mouseio 8a deis panw apo ekato prezakia na ka8onte panw stis katoures tous kai na kanoun xrhsh prezas kai kokas dhmosia .. kai akrivws dipla ena periptero me ekatomyria anomales tsontes..

Parolo pou perasa dekades fores apo ekei den me eixe enoxlhsei mexri pou perasa me thn korh mou prin kanena mhna...



Otan rwthsa ena filo e3 ellados gia thn apopsh tou mou eipe : ""siga more den pirazoune kanena kapou prepei na pane kai aftoi""



Otan omws h ypoliph xwra einai kakasxhmh kai pnigmenh mesa sta skata ti ginete otan oi elaxistoi dhmosioi xwroi pou yparxoun gia na pas mia volta exoun katanthsei etsi?

Ti 8elw na pw?


Se mia komple3ikh dhmokratia den mporeis na zhtiseis na dio3oun ta prezakia dioti 8a se poune fasista..
Etsi kai emeis 8a prepei na anexomaste na mas apokaloun hli8ious meiodotes kai an8ellhnes kai na mhn tolmame na poume tipota gia na mhn mas poun fasistes...

Anef_Oriwn είπε...

Επικεντρώνοντας την συζήτηση στην ορθότητα ή όχι των συγκεκριμένων ενεργειών της Αστυνομίας (και κάνοντας αναφορές ή δίνοντας παραδείγματα για παρόμοια περιστατικά με κατηγορούμενους την άλλη πλευρά) δημιουργούμε μια πόλωση και οπαδοποιούμε τη συζήτηση.

Κατ’ εμένα θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουμε το κείμενο πολιτικά και ν’ αναδείξουμε τον αναχρονισμό και την συντηρητικότητα του περιεχομένου του και δεύτερο να σταθούμε σ’ αυτό που ο PolitisPittas ονομάζει «καθεστωτική αντίληψη» και «συμπτώματα καθεστωτισμού», τα οποία αναπαράγουν μέσα στην κρατική μηχανή τέτοιες συμπεριφορές.
Γι’ αυτό ‘Ύλαντρε (και παρά τις επιμέρους συμπτώσεις απόψεων μεταξύ μας) έχω την άποψη ότι τοποθετήσεις περί “… αυταρχισμού του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ…”, απλώς δείχνουν τη διαχρονική σου προκατάληψη προς την Αριστερά και την αδυναμία σου να κρίνεις εποικοδομητικά τέτοια φαινόμενα!

Anef_Oriwn
Κυριακή 5/10/2008 – 8:11 μ.μ.

Ίλαντρος είπε...

@Μιχάλη

Φίλε, όντως συμφώνησες ότι "η ενέργεια των αστυνομικών έδωσε υπόσταση στους λεβέντες αυτούς". Δηλαδή αυτό που σε ενόχλησε δεν είναι η ενέργεια της αστυνομίας αυτή καθεαυτή αλλά μόνο το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή έδωσε υπόσταση στους λεβέντες. Διαφωνείς δηλαδή με την ενέργεια της αστυνομίας για λόγους τακτικής και όχι επί της αρχής. Να θεωρήσουμε δηλαδή ότι αν η ενέργεια αυτή της αστυνομίας δεν έβλεπε το φως της δημοσιότητας και άρα δεν έδινε υπόσταση στους λεβέντες, τότε δεν θα σε ενοχλούσε καθόλου;

Το κείμενο δεν χρειαζόταν να το αναλύσεις, δεν συμφωνώ σε τίποτε με αυτά που λέει. Αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα αυτών που τα λένε να τα λένε.

@Γρηγόρη:

Δεν δικαιολόγησες την αστυνομία, αλλά ούτε και την καταδίκασες. Δεν υπερασπίστηκες ανοιχτά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Για μένα αυτό είναι αρκετό.

@Χωρικός:

Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Εξακολουθούμε να διαφωνούμε, ειδικά στο θέμα του χώρου και εκδήλωσης. Δεν μιλάμε για καμιά κηδεία, για εκδήλωση για την ανεξαρτησία μιλάμε. Είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για κάποιον να εκφράσει τις ανησυχίες του για το μέλλον της χώρας, δεν νομίζεις;

@Κυριάκος, ανώνυμος/οι:

Συγκρίνετε δύο διαφορετικά πράγματα. Σε κάθε οργανωμένη δημοκρατική κοινωνία είναι αποδεκτό να τίθενται κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία των ατόμων σε περιπτώσεις που οι ενέργειες τους πλήττουν τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων. Με αυτή τη λογική νομιμοποιείται η απαγόρευση του καπνίσματος, η απαγόρευση της μπύρας σε δημόσιους χώρους, η απαγόρευση της οχλαγωγίας, κ.ο.κ. Αυτό που ΔΕΝ γίνεται αποδεκτό είναι η απαγόρευση της μειοψηφούσας ή αιρετικής άποψης γιατί ενοχλεί την πλειοψηφία.

@ Άνευ

Επιτέλους, είχα αρχίσει να ανησυχώ! Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους!

Υπάρχει γενικά μια τάση για υπερβολικές αντιδράσεις σε ενέργειες που είτε είναι απολύτως νόμιμες (όπως η διανομή φυλλαδίων) ή που μπορεί να είναι κακόβουλες αλλά σχετικά ασήμαντες. Σήμερα για παράδειγμα παρακολούθησα σε δύο διαφορετικούς σταθμούς εκτενή ρεπορτάζ για τα συνθήματα που έγραψαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στα γραφεία της ΕΔΟΝ στη Λεμεσό. Τα ρεπορτάζ περιλάμβαναν εικόνες από τη σκηνή και δηλώσεις από άτομα της ΕΔΟΝ, και μιλούσαν για ακραία εθνικιστικά συνθήματα, για τους γνωστούς άγνωστους, για κύκλους της ακροδεξιάς, και για κατάλοιπα της ΕΟΚΑ Β. Και τι νομίζετε ότι γράφτηκε στους τοίχους; Δύο λέξεις, "επιστρέψαμε" και "Ελλάς", καθώς και ένας σταυρός που στο ένα κανάλι ερμηνεύτηκε ως στόχος! Καταδικάζω ανεπιφύλακτα την ενέργεια των νυκτοβατών και ελπίζω να τους μαζέψει η αστυνομία και να τους κάτσει μέσα για ζημιά σε ιδιωτική περιουσία. Διερωτούμαι όμως, δικαιολογούνται πέντε λεπτά κάλυψης στο κύριο δελτίο ειδήσεων επειδή κάποιος ανόητος έγραψε "Ελλάς" σε ένα τοίχο; Προς τι όλη αυτή η δημοσιότητα;

kyriakos είπε...

Exeis dikaio re illandre mhn to polyzorizoume to 8ema makari na mhn tous mpaglarwnan omws sth kypro zoume.. Twra 8a ma8eis thn cyprus police ? psirizei thn trixa stous adynatous kai kanei plates stou megalous.... An ypir3e kai ligh enoxh apolafsh apo merous mas einai pou prwth fora aggi3e to katestimeno tous koutsoe8nosotires.. Kai e3allou opws ta vlepw ta pragmata sto kypriako mas nikhsan kata kratos den vlepw na erxete neo sxedio kai o xristofias den fenete na e3ilewnete gia thn ole8ria epilogh tassou en telh... Epil8en h dixotomish pyle kai oti kai na kamoume to poulin epetase asssen kai ligh taleporia pou thn astynomia na tous timwrhsei pou mas eferan ws dame... Mia mikrh e3akrivwsh den evlapse pote kanena...

Μιχάλης είπε...

@ Ίλαντρος

Για μένα τα πράγματα είναι απλά. Η ουσία εδώ δεν είναι το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, όπως προσπαθούν πολλοί να επικεντρώσουν το θέμα.
Λες ότι δεν συμφωνείς σε τίποτε με το κείμενο, άρα δεν δικαιολογείτο η μεταχείριση της οποίας έτυχαν οι νεαροί.

Επιμένω ότι έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων.
Ελευθερία έκφρασης σημαίνει να επιτρέπεται στον οποιονδήποτε να λέει ελεύθερα την άποψη του. Κι αυτό με βρίσκει σύμφωνο 1000%.

Η ουσία, για μένα, είναι ότι το κείμενο δεν εξέφραζε μόνο άποψη.
Έβριζε πατόκορφα όλους όσους διαφωνούν με τις απόψεις τους.
Ξεκάθαρα λέει ότι όλοι εμείς, που συμφωνούμε με τις συγκεκριμένες προσπάθειες λύσεις, είμαστε όργανα των σιωνιστών, των Άγγλων, των Τούρκων.
Με τις θέσεις μας προωθούμε τα συμφέροντας του που θα μετατρέψουν την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Με λίγα λόγια μας λέει ότι εμείς, με επικεφαλής τον πρόεδρο, είμαστε προδότες!

Και ως επιστέγασμα μιλά για οργάνωση και αντίσταση!

Για μένα (ιδιαίτερα το τελευταίο) αυτά δεν είναι απόψεις. Οι απόψεις σταματούν μέχρι τη διαφωνία με την μορφή της λύσης.
Από εκεί και πέρα ξεκινούν άλλα πράγματα.

Και ρωτώ, αν ήσουν υπεύθυνος για την ασφάλεια του τόπου, θα άφηνες το τελευταίο σημείο να περάσει απαρατήρητο;

Θα θυμίσω ότι παρόμοιες καταστάσεις βιώσαμε και την περίοδο 71-74.
Και για την ΕΟΚΑΒ’ λέγανε κάποιοι τα ίδια, περί ελευθερίας άποψης.
Και η ΕΟΚΑ Β’ είχε άποψη;

Ναι, το επαναλαμβάνω, ο χειρισμός από πλευράς αστυνομίας ήταν λάθος.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Γράφεις ότι
«Θεωρώ ήδη λάθος προσέγγιση την «ανάλυση» των φυλλαδίων. Περιέχουν γνωστές θέσεις, συγκεκριμένων κύκλων.»

Προσωπικά θεωρώ λάθος την συγκεκριμένη θεώρηση. Διότι η ουσία δεν είναι η κυκλοφορία ενός φυλλαδίου ή μιας άποψης αλλά το τι εκφράζει ένα φυλλάδιο ή μια άποψη.

Επομένως η ουσία του πράγματος είναι το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.
Επιμένω, όπως είπα και στο προηγούμενο σημείωμα, ότι η εστίαση στο ζήτημα ελευθερία έκφρασης, στην προκειμένη περίπτωση είναι αποπροσανατολιστικός.
Η ουσία είναι αλλού.
Είναι στην υποκίνηση σε οργάνωση και αντίσταση και στο πως μπορεί να ερμηνευτεί αυτό.

Για μένα είναι σεβαστή η άποψη που αναφέρεται στο φυλλάδιο ενάντια στην ομοσπονδία.
Με ανησυχεί όμως η γλώσσα, οι χαρακτηρισμοί και οι προτροπές.

Θέλω να ρωτήσω το εξής συγκεκριμένο, όσο υπερβολικό και αν ακουστεί: αν αύριο η συγκεκριμένη (ή άλλη οργάνωση), αρχίσει να γράφει συνθήματα δεξιά και αριστερά, αρχίσει να προκαλεί καταστάσεις, ένταση και συγκρούσεις και δημιουργήσει παρόμοιες καταστάσεις με την περίοδο 71-74 τότε ποια θα είναι η στάση σου/σας;

Τι θα πετάξεις στον κάλαθο της ανακύκλωσης, μια προκήρυξη ή ανθρώπους;

Να θυμίσω και πάλι ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η ΕΟΚΑ Β’;
Ότι κάποιοι μιλούσαν και τότε για ελευθερία έκφρασης;
Ότι και τότε κάποιοι έλεγαν, αφήστε τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε!

Η ιστορία, λέμε, διαδάσκει…

Unknown είπε...

Ποιούς ανθρώπους Μιχάλη; Πόσους εκπροσωπούν αυτές οι απόψεις στο συνολικό εκλογικό σώμα;

Το τι πραγματικά θέλει η Κοινωνία το απέδειξε περίτρανα στις πρόσφατες εκλογές επιλέγοντας τον Δ.Χ. ως Πρόεδρο με ποσοστά που ξεπερνούν και τα αθροίσματα των δυνάμεων που τον στήριξαν.

Σε κάθε Κοινωνία, σε κάθε Δημοκρατία, υπάρχουν περιθωριακές ομάδες που λειτουργούν αναχρονιστικά.

Αν αυτές οι ομάδες αντιμετωπίσουν ένα Σύγχρονο δυτικό ευρωπαϊκό πρότυπο τότε σιγά σιγά εκμηδενίζονται.

Αν όμως η ίδια η Δημοκρατία έχει αναχρονιστικά αντανακλαστικά τότε πραγματικά δίνει τροφή και...βιταμίνες στο περιθώριο και σπρώχνουμε την Κοινωνία απελπιστικά πίσω.

Και η ευθύνη ασφαλώς δεν βαραίνει τα όποια περιθώρια αλλά την εξουσία.

Σε καμία δυτική ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν θα είχε συμβεί αυτό, εκτός αν οι 20, 30, 50 που πήγαν εκεί κρατούσαν καδρόνια και αεπιλούσαν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Αλλά αυτοί, απλώς μοίραζαν φυλλάδια.

Δικαίωμά τους, όπως και του αναρχικού ή του εξωκοινοβουλευτικού της Αριστεράς και όποιου άλλου.

Αν στον 21ο αιώνα και στο έτος 2008 και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουμε πως η Κοινωνία και η Πολιτεία είναι εύφορα χωράφια για να ανθήσουν ΕΟΚΕΣ Β...τότε ζήτω που καήκαμε.

Χρειαζόμαστε επειγόντως, περισσότερη Ευρωπαϊκή αντίληψη και τίποτα άλλο. Αν την αποκτήσουμε τέτοιου είδους περιθώρια ή θα χαθούν ή θα μείνουν εκεί που ανήκουν: στη γραφικότητα.

Μιχάλης είπε...

@politispittas

Απαντώ μέσω της ιστορίας:

- Πόσους εκπροσωπούσε στο εκλογικό σώμα το Εθνικό Μέτωπο, η ΕΟΚΑ Β’;

- Το τι ήθελε η κοινωνία αποδεικνυόταν περίτρανα από σειρά εκλογικών αναμετρήσεων όπου ο Μακάριος απολάμβανε την υποστήριξη του 90+% των ε/κυπρίων.

- Στην κυπριακή κοινωνία υπήρχε η περιθωριακή ομάδα που δρούσε αναχρονιστικά.

- Αυτή η ομάδα αντιμετωπίστηκε με το «δεν βαριέσαι; Πέντε ψώριες είναι».
Τελικά δεν εκμηδενίστηκαν, εκμηδένισαν την Κύπρο.

Σε καμιά περίπτωση δεν λέω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με αναχρονιστικό τρόπο.
Πρέπει όμως να σταλούν κάποια μηνύματα, ότι με κάλυμμα την ελευθερία της έκφρασης δεν θα επιτραπεί σε κανένα να οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες, αχρείαστες όσο ποτέ.

Εσύ ο ίδιος Γιώργο ζήτησες να ληφθούν μέτρα για κάποιους. Αυτοί οι κάποιοι τώρα βγαίνουν ανοικτά και καλούν σε οργάνωση και αντίσταση. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;

- Θυμίζω ότι είχαμε τα επεισόδια στην Αγγλική σχολή.
- Είχαμε τις επιθέσεις εναντίον τ/κυπρίων στη Μακαρίου.
- Είχαμε τους προπηλακισμούς εναντίον του προέδρου στο Μαχαιρά.
- Είχαμε την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της Παιδείας.
- Είχαμε τις επιθέσεις και τους τραυματισμούς ε/κυπρίων πρόσφατα στη Μακαρίου.
- Έχουμε το κάλεσμα σε αντίσταση.
- Έχουμε σε διάφορα φόρα στο ίντερνετ απειλές κατά της ζωής του ίδιου του προέδρου.
Μέχρι και θέμα για το πώς θέλετε να τελειώσει η ζωή του Χριστόφια έχει ανοίξει.
- Στα σχολεία ιδρύονται οργανώσεις για να αντιδράσουν δυναμικά στην εισαγωγή των νέων βιβλίων.


Είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια τέτοια φαινόμενα;

Επαναλαμβάνω, όλες αυτές οι συμπτώσεις, που δεν είναι πλέον μεμονωμένες καταστάσεις αλλά από κάπου κατευθύνονται, δεν έχουν να κάνουν με καμία ελευθερία έκφρασης άποψης. Έχουν να κάνουν με ΕΜΠΡΑΚΤΕΣ τακτικές πλέον που δεν πρέπει να τους επιτραπεί να τις ασκήσουν ξανά.

Η ευρωπαϊκή αντίληψη για να λειτουργήσει χρειάζεται να την ασπάζονται όλοι.
Και από τη στιγμή που κάποιοι λένε ότι θα εμποδίσουν έμπρακτα την πορεία λύσης, δεν νομίζω να αντιλαμβάνονται και πολλά από ευρωπαϊκές αντιλήψεις.

Με αυτά που εισηγείστε κάποιοι είναι σαν να τους λέτε, εσείς κάνετε τη δουλειά σας, οδηγείστε την Κύπρο σε νέες περιπέτειες αλλά να ξέρετε ότι είσαστε περιθωριακοί.
Εμείς θα συμπεριφερόμαστε με ευρωπαϊκή αντίληψη.
Ιδού, λοιπόν, ο δρόμος είναι ανοικτός.

Θέλω, αυτά που γράφετε τώρα να τα θυμάστε. Γιατί αύριο θα κατηγορείτε την (όποια) κυβέρνηση γιατί ολιγώρησε και δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά κάποιων.

Αλλά και πάλι θα είναι αργά…

Unknown είπε...

Μιχάλη, δεν θα κάνω ξανά ανάλυση στα ίδια και τα ίδια...είναι κουραστικό νομίζω.

Οι διαφορές μεταξύ της α) ανώνυμης και σιωπηρής αποδοχής και πλάγιας εξώθησης ανηλίκων σε πράξεις βίας κατά μειονοτήτων και κοινωνικών ή εθνικών ομάδων μέσω διαδικτύου είναι τελείως διαφορετική υπόθεση από το β) να βγαίνει μία ομάδα στο δρόμο υπό τη σκέπη συγκεκριμένου πολιτικού φορέα ή ακόμα και με το πρόσχημα μιας "ομάδας πολιτών" και να μοιράζει φυλλάδια.

Υπάρχουν πληροφορίες πως 1ον πίσω από την όλη κίνηση κρύβεται η Χρυσή Αυγή και 2ον πως ο οδηγός ενός άρματος μάχης είναι ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής και, πως υπήρχε σχέδιο να διακοπεί η παρέλαση.

Αν ισχύουν αυτές (οι καλά διασταυρωμένες πληροφορίες) οι Αρχές όφειλαν -αν ήταν έξυπνες- να είναι σε επιφυλακή και να αφήσουν το σχέδιο να εξελιχθεί ώστε τότε πράγματι θα γινόντουσαν ρεζίλη καιθα ήταν πλήρως εκτεθειμένοι στην Κοινή Γνώμη όσοι διοργάνωσαν το πάρτι.

Ενώ τώρα, πέτυχαν τον σκοπό τους, και εκτέθηκε η Κυβέρνηση και τα εκτελεστικά της όργανα.

Η OFFSITE γράφει σήμερα, αρκετά εύστοχα:

Κάτι «παίζει» στο θέμα ασφάλειας του Προέδρου ή κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή την εντύπωση. Στην παρέλαση δεν ήταν μόνο η στυλ δεκαετίας `70 συλλήψεις για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση ότι οι φαντάροι αναγκάσθηκαν να παρελάσουν χωρίς γεμιστήρες στα όπλα τους. Την είδηση αποκάλυψαν Σημερινή και Φιλελεύθερος το περασμένο Σάββατο και την επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς. Η απόφαση να βγουν οι γεμιστήρες λήφθηκε λίγη μόνο ώρα πριν αρχίσει η παρέλαση για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα και με τα δύο έντυπα. Ο εκπρόσωπος της ΕΦ όμως είπε ότι ο λόγος ήταν πως στα δοκιμαστικά το πρωί της παρέλασης 2-3 γεμιστήρες είχαν πέσει από όπλα λόγω κακής προσαρμογής, την οποία μάλιστα απέδωσε σε λάθος των χειριστών. Και για να μην επαναληφθεί στη διάρκεια της παρέλασης, είπαν να τις βγάλουν απʼ όλα τα όπλα. Και καλά, τόσο δύσκολο ήταν είτε να φέρουν 2-3 νέα όπλα είτε κάποιοι να βοηθήσουν τους ατζαμήδες τους χειριστές να προσαρμόσουν σωστά τις γεμιστήρες τους και αναγκάστηκαν να λάβουν μια τόσο πρωτοφανή και περίεργη απόφαση;

Σε τέτοια ζητήματα, το μόνο που μπορεί να παίξει ρόλο θετικό υπέρ της Κοινωνίας, είναι η απόλυτη διαφάνεια.

Και, θα επαναλάβω: Οι υπηρεσίες που προσέφεραν ορισμένοι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην ηρεμία που έχει ανάγκη ο τόπος ήταν κακές, ήταν κάκιστες. Και δεν είναι διόλου τυχαίο πως σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές.

Και για να προχωρήσω λίγο πιο πέρα, όταν παρατήρησα στην "πηγή" μου μετά τις πιο πάω πληροφορίες πως θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί το ζήτημα πιο έξυπνα και πιο ευέλικτα για αναδειχθεί το ποιοί πραγματικά επιδιώκουν εντάσεις, η απάντηση ήταν "έχετε δίκιο".

Κάποιοι,ελάχιστοι, πράγματι θα ήθελαν να αναβιώσουν κλίμα άλλων εποχών. Αυτό αληθεύει.

Η απάντηση δεν είναι η άτσαλη αστυνόμευση και η επίδειξη ισχύος, αλλά το ξεγύμνωμα στα κάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πολίτη,

Το τι συμβαίνει σήμερα είναι αυτό που συνέβαινε πάντοτε. Και ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώστε να βγει στην επιφάνεια το πρόβλημα και να μας δοθεί η ευκαιρία να προβληματιστούμε λίγο. Πολλοί από εμάς, όταν ήμασταν στην ηλικία των παιδιών που έχουν οδηγηθεί στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, ενστερνιζόμασταν τις ίδιες απόψεις με αυτούς. Και δεν πάνε πολλά χρόνια.

Στην ηλικία των 16-18 το αίμα σου βράζει όπως και να το κάνουμε. Και δυστυχώς εύκολα μπορείς να παρασυρθείς σε μεγαλοϊδεατισμούς. Μεγαλοϊιδεατισμούς είτε με μπλέ χρώμα είτε με κόκκινο. Το δυστύχημα κατά την άποψη μου είναι ότι αντί αυτή νεανική ορμή να στρέφεται υπέρ των δικαιωμάτων του ή των συνθηκών διαβίωσης του όπως έχει καταντήσει στη σχολική του ζωή, στρέφεται σε μεγαλοϊδεατισμούς οι οποίοι μόνο φανατισμό και διχασμό μπορούν να του προσφέρουν.

Και ο φανατισμός εκ φύσεως είναι αντιδημοκρατικός. Δεν μπορείς δηλαδή να είσαι φανατικός (Μπαμπινιώτης: αυτός που είναι υπερβολικά και τυφλά προσηλωμένος σε ιδέα, πίστη, πρόσωπο) και παράλληλα να θεωρείσαι και δημοκρατικός και να επικαλείσαι τους δημοκρατικούς θεσμούς για το δικαίωμα σου να εκφράζεσαι. Πόση διαφορά δηλαδή μπορεί να έχει ο φανατικός της μιας ιδέας έναντι του φανατικού που υποστηρίζει την άλλη ιδέα; Και οι δύο δεν είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι;

Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε ότι οι μικροί βρίσκονται υπό πλάνη και ότι άλλοι κρύβονται πίσω από αυτούς, οι οποίοι κινούν τα νήματα και τους μικρούς ως πιόνια. Αν και αυτό κατά την άποψη μου είναι αληθές, εντούτοις διαφωνώ στο εξής: Όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από την αλήθεια τόσο πιο πλανεμένος είσαι. Ποιος τους κρατά μακριά από την αλήθεια όμως; Οι άλλοι πλανεμένοι που έτυχε να είναι μεγαλύτεροι; Όχι βέβαια.

Οι πολιτικοί πρώτα. Αυτούς που αποκαλούμε καλούς, σοβαρούς και υπεύθυνους πολιτικούς σήμερα, πόσες φορές τους ακούσατε να μας εξηγούν τους λόγους που η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη λύση που μπορεί να βρει εφαρμογή; Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι καμία. Το μόνο που λένε είναι ότι συμφωνήθηκε στις συμφωνίες κορυφής το 1977 και είναι καταστροφικό να μιλάμε για την αθέτηση της συμφωνίας, που αν θυμόμαστε πριν από ένα χρόνο περίπου οι πολιτικοί μας προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν το τι σημαίνει διζωνική. Και μη μου πείτε ότι φταίνε τα ΜΜΕ πάλι.

Άρα λοιπόν αυτοί που είναι πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει άμεσα και ειδικά τώρα που έχουμε τις διαπραγματεύσεις, να βρουν τρόπους να ενημερώσουν το λαό για τους λόγους και τις αλήθειες που πολιτευόμαστε με αυτόν τον τρόπο και όχι με κάποιον άλλο. Δεν φτάνει να μας λένε για τις απαράδεκτες θέσεις της άλλης πλευράς. Θα πρέπει να μας πουν και για τις δικές μας θέσεις, που από ότι φαίνεται στα αυτιά ορισμένων δικών μας είναι ακόμη απαράδεκτες και γιατί είναι απαράδεκτες και στα αυτιά της άλλης πλευράς. Δυστυχώς είμαστε ακόμη στο σημείο που τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Δυστυχώς πιστεύω ότι για την πλειοψηφία του λαού δεν είναι αυτονόητο το τι σημαίνει διχοτόμηση, ομοσπονδία, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, συνομοσπονδία, status quo. Φτάσαμε κύριε Πίττα να λέμε ότι σχέδια τύπου σχεδίου Ανάν δεν θα πρέπει να συζητούνται, λες και το επόμενο σχέδιο λύσης δεν θα είναι δικοινοτικού διζωνικού τύπου αλλά κάτι άλλο.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη να αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας. Και ίσως ορισμένοι να θεωρούν ως ένα από τους λόγους που υπάρχουν τα πιο πάνω φαινόμενα να σχετίζεται με τα βιβλία της ιστορίας. Μπορεί να έχουν και δίκαιο. Αλλά και πάλι από μόνο του δεν φαίνεται κατά την άποψη μου να είναι αρκετό.

Είχαμε κάποτε ένα μάθημα που λεγόταν αγωγή του πολίτη. Αυτό το μάθημα πιστεύω ότι είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει. Να αναβαθμιστεί εννοώ. Να γίνει κατά κάποιο τρόπο μάθημα δημοκρατικών θεσμών. Το οποίο να αρχίζει από το πρώτο δημοκρατικό κράτος της αρχαίας Αθήνας για να αντιληφθούμε πρώτα πρώτα το τι σημαίνει όταν λες ότι είσαι απόγονος των αρχαίων ελλήνων και το τι υποχρεώσεις σου δημιουργεί ως πολίτη και να φθάνει μέχρι σήμερα. Να δημιουργηθεί το αίσθημα ευθύνης έναντι του Συντάγματος (Συνταγματικός Πατριωτισμός) και του πόσο μας στοίχισε μέχρι σήμερα η υποτίμηση του, ανεξάρτητα εάν ήταν ένα δοτό σύνταγμα.

Κυρίως όμως θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα το οποίο να εμπλέκει τους μαθητές, ιδιαίτερα του λυκείου στους δημοκρατικούς θεσμούς. Το να ψηφίζω μια φορά το χρόνο για το συμβούλιο της τάξης ή του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου, δεν αρκεί για να μου μάθει να συμπεριφέρομαι ως ενεργός πολίτης/μαθητής. Δεν μου δίνει τις βάσεις για συμμετοχή στους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν με κάνει ανήσυχο νέο, πάνω στις πλάτες του οποίου θα χτιστεί το μέλλον του τόπου. Το πιο απλό που μπορεί να εφαρμοστεί προς αυτήν την κατεύθυνση το οποίο σκέφτηκα και το καταθέτω είναι η αναγκαστική συμμετοχή των μαθητών στο συμβούλιο της τάξης για ένα μικρό διάστημα. Να ένα καλό θέμα για έρευνα κύριε Πίττα για να αρθρογαφίσετε στον Πολίτη. «Η προαγωγή των δημοκρατικών θεσμών στα σχολεία και η συμμετοχή των μαθητών». Αν θέλετε ψάξτε και τι γίνεται στα ιδιωτικά λύκεια σχετικά με το θέμα για να διαπιστώσουμε όλοι μας το πόσο ανεπαρκής είναι η δημόσια μας εκπαίδευση.

Ανώνυμος είπε...

-Ενδεικτικά το άρθρο 14 από το Σύνταγμα της Ελλάδας.-

Άρθρο 14
1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους.

2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

3. Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:

α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας,

β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,

γ) για δημοσίευμα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την οχύρωση της Χώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Κράτους,

δ) για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.



-Πιστεύω ότι ανάλογες εξαιρέσεις θα υπάρχουν και στο Σύνταγμα της Κύπρου. Αν μπορεί κάποιος, ας τις παραθέσει. Τα νομικά όρια της ελευθερίας της έκφρασης τείνουν μερικοί να τα αγνοούν. Επίσης αρέσκονται να υποβαθμίζουν ότι μιλάμε πάντα για δημοκρατικά πολιτεύματα, δεν πρόκειται για νομοθεσίες απολυταρχικών καθεστώτων. Μπορεί να ήταν υπερβολική η αντίδραση της αστυνομίας στην προκειμένη περίπτωση, αλλά μια απλή καταγγελία εναντίον της συγκεκριμένης οργάνωσης δε θα έβλαπτε. Ίσως είναι καιρός να αντιληφθούν κάποιοι ότι είναι εξωθεσμικοί κι αν δε μάθουν να σέβονται, θα πρέπει να υποστούν τις νομικές συνέπειες. Δεν μπορεί να γίνει ανεχτός αυτός ο εκφυλισμός του δημόσιου διαλόγου, τη στιγμή που επιδιώκεται λύση στο εθνικό. Αν σε περίπτωση επανένωσης της χώρας, 'ενωθούν' και αυτοί με τους άλλους ακραίους του Βορρά, τι θα γίνει; Θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορεί να εκφραστεί ή να κυκλοφορήσει ένας πολίτης από φόβο μη βρεθεί ανυπεράσπιστος ενώπιον των εκάστοτε τραμπούκων;

Unknown είπε...

Αγαπητέ "Nic" γνωρίζω τι γίνεται μέσα στο ιδιωτικά σχολεία ή μάλλον σε κάποια τα οποία παρέχουν πράγματι ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σπουδών...

Και γνωρίζω τι "παθαίνουν" πολλά παιδιά που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το μάθημα της Ιστορίας με τρόπο ταυτόχρονα επιστημονικό και παιδαγωγικό.

Και από εκεί που μέχρι χθες το "μισούσαν" ή απλά τους ήταν απολυτα αδιάφορο, γίνεται σε ελάχιστο χρόνο το αγαπημένο τους και συχνά με πάθος. Τα παιδιά, είναι οι σκληρότεροι κριτές μας. Αλλά και ταυτόχρονα οι σπουδαιότεροι σύμμαχοι ΑΝ αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα σεβασμό και πραγματική έγνοια. Δεν υπάρχει πιο ανταποδοτική σχέση από αυτή με ένα παιδί, σε όλα τα επίπεδα.

Η δημόσια παιδεία όμως είναι στην κυριολεξία στον μεσαίωνα. Και δεν νομίζω να έχει σημασία καμία ούτε η αλλαγή της ύλης, ούτε η ένταξη στο "πρόγραμμα" του ενός ή του άλλου μαθήματος, όταν αυτοί που καλούνται να διδάξουν είναι στην κυριολεξία άσχετοι-όχι τόσο από το γνωστικό πεδίο όσο από τον τρόπο με τον οποίον θα κάνουν τη διδασκαλία τους παραγωγική, θέκτική και αναζητήσιμη από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Δεν έχουμε σχολεία αγαπητέ. Ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα. Και στις δύο χώρες, το σύστημα βιάζει στην κυριολεξία το μυαλό των νέων ανθρώπων και παράγει ανθρώπους χωρίς ουσιαστικά εφόδια. Για αυτό άλλωστε σε μεγάλο βαθμό οι κοινωνίες μας είναι βαθύτατα α-νή-λι-κες.

Πράγματα που εδώ χαρακτηρίζονται ως...τολμηρά βήματα στην παιδεία την τριτοβάθμια, σε άλλες χώρες σαν πρακτικές ισχύουν από την πρώτη δημοτικού...Τι να συζητάμε;

kyriakos είπε...

A3zei na episimanoume oti sto psifisma tou ohe mas ekanan xesidi gia akomh mia fora gia ta vivlia ths istorias kai synexarisan tous tkyprious..

Nai kyrioi toso xamila ftasame..


Kai anti afto na paizei prwth eidhsh sta kanalia kai tis efhmerides gia na 3ypnhsei o kosmos kaneis den to anaferei..

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Δεν σου ζήτησα αγαπημένε μου φίλε να κάνει ξανά ανάλυση.

Ούτε κι εγώ θα ξανακάνω ανάλυση.
Ενόσω δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι το εν λόγω κείμενο δεν είναι ένα αθώο κειμενάκι που απλά διατυπώνει απόψεις, οι διαφορές στην αντίληψη των πραγμάτων παραμένουν.

Μιλάς για εξώθηση σε βία μέσα από το διαδίκτυο.
Μα εδώ παράθεσα μια σειρά από γεγονότα που έγιναν από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα που ακριβώς αποδεικνύουν ότι κάπου έχουμε αρχίσει να φεύγουμε από την εξώθηση…

Τι πληροφορίες που αναφέρεις (και που δεν έχω λόγο να τις αμφισβητήσω) δεν τις έχω υπόψη μου.
Από την άλλη όμως, έχω την άποψη ότι ενισχύουν τα όσα λέω. Αρχίσαμε να φεύγουμε από την εξώθηση…

Τελειώνω συμφωνώντας μαζί σου στο θέμα της διαφάνειας και τονίζοντας παράλληλα ότι δεν με ενδιαφέρει επικοινωνιακά το θέμα. Ούτε αν έβαψαν τον Χριστόφια ούτε αν τον ωφέλησαν οι όποιοι χειρισμοί.
Εμένα άλλο με ανησυχεί και πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό.


Υ.Γ. Νομίζω ότι ο φίλος Nic έθεσε το θέμα πολύ καλά.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δε συλλαμβάνουν και τον Ιακωβίδη; (Εχει σίγουρα μεγαλύτερο ακροατήριο από το ΚΕΑ)


Κοινό απόκτημα η Κ. Δημοκρατία;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίδεται σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό παιγνίδι προς τους ξένους και καλά κάνει. Κάνει επίσης ανοίγματα προς τους Τ/κ και επίσης καλά κάνει. Όμως, κάποια πράγματα δεν λέγονται ούτε για αστείο. Στο διάγγελμά του για την επέτειο της ανεξαρτησίας, ο Δ. Χριστόφιας υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «κοινό απόκτημα» των Ε/κ και των Τ/κ.
Πότε ήταν κοινό απόκτημα, όταν οι Τούρκοι συμμάχησαν με τους Άγγλους αποικιοκράτες κατά του αγώνα της ΕΟΚΑ και μεθόδευαν τη διχοτόμηση; Πότε οι Τ/κ τη θεώρησαν ως κοινό απόκτημα, αφού έκαναν την ανταρσία εναντίον της και έκτοτε, κατ' εντολήν της κατοχικής Τουρκίας, βάλθηκαν να την κατεδαφίσουν και να την εξαφανίσουν;
Πότε ήταν κοινό απόκτημα για τους Τ/κ, όταν είπαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν, που οδηγούσε στην αναίρεσή της και κάθε μέρα ο κατοχικός Ταλάτ απαιτεί τη διάλυσή της, με τις θέσεις που προτάσσει ως λύση του Κυπριακού; Θα ήταν πιο σωστός ο Πρόεδρος, αν επέμενε πως οι Ε/κ αγωνίζονται για τη διάσωσή της, πράγμα που έπραξαν με το «όχι» τους στο τερατούργημα Ανάν. Το καλόπιασμα του Τούρκου δεν σώζει, μόνο η αλήθεια αποκαλύπτει τα σχέδιά τους σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σ.Ι.
http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=350529

Γιάννος

Ανώνυμος είπε...

@Λεμέσια

Παραθέτω πιο κάτω το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενημέρωση. Νομίζω ότι περισσότερο ενδιαφέρονο παρουσιάζουν οι παράγραφοι 3 και 4.

ΑΡΘΡΟΝ 19

1. Έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ’ οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως.


2. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερίαν της γνώμης, της λήψεως και μεταδόσεως πληροφοριών και ιδεών άνευ επεμβάσεως οιασδήποτε δημοσίας αρχής και ανεξαρτήτως συνόρων.


3. Η ενάσκησις των δικαιωμάτων, περί ων η πρώτη και δευτέρα παράγραφος του παρόντος άρθρου, δύναται να υποβληθή εις διατυπώσεις, όρους, περιορισμούς ή ποινάς προδιαγεγραμμένους υπό του νόμου και αναγκαίους μόνον προς το συμφέρον της ασφαλείας της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξεως ή της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας τάξεως ή της δημοσίας υγιείας ή των δημοσίων ηθών ή προς προστασίαν της υπολήψεως ή των δικαιωμάτων άλλων ή προς παρεμπόδισιν της αποκαλύψεως πληροφοριών ληφθεισών εμπιστευτικώς ή προς διατήρησιν του κύρους και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.



4. Η κατάσχεσις εφημερίδων ή άλλων εντύπων δεν επιτρέπεται άνευ εγγράφου αδείας του γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας, ήτις δέον να επικυρωθή δι’ αποφάσεως αρμοδίου δικαστηρίου εντός εβδομήκοντα δύο ωρών το βραδύτερον, εν περιπτώσει δε μη επικυρώσεως αίρεται η κατάσχεσις.



5. Ουδέν εκ των διαλαμβανομένων εις το παρόν άρθρον εμποδίζει την Δημοκρατίαν ν’ απαιτή την έκδοσιν αδείας ή λειτουργίας επιχειρήσεων ραδιοφωνικών ή κινηματογραφικών ή τηλεοράσεως.

Μιχάλης είπε...

Στο Δεύτερο Μέρος του Κώδικα καταγράφονται όλα τα ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται με βάση τον ποινικό κώδικα και αποτελούν τον κορμό του ποινικού μας σύστημα. Πέραν αυτών των αδικημάτων, σε κάθε νόμο υπάρχουν ποινικές διατάξεις οι οποίες ποινικοποιούν ανθρώπινες συμπεριφορές που αποτελούν αντικείμενο αυτού του ειδικού νόμου. Έτσι υπάρχουν αδικήματα:

1. Εναντίον της Δημόσιας Τάξης, όπως εσχάτη προδοσία, διέγερση σε ανταρσία, εξύβριση του αρχηγού της Πολιτείας, κατασκοπεία κλπ,

2. Εναντίον της Κοινωνικής Τάξης, όπως συμμετοχή σε Παράνομο Σύνδεσμο και Εγκληματική Οργάνωση, οχλαγωγία, συμπλοκή, μέθη, δημόσια εξύβριση, κλπ,

3. Εναντίον της Άσκησης Νόμιμης Εξουσίας, όπως δεκασμός Δημόσιου Λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας, ψευδορκία, καταστροφή αποδεικτικού υλικού, απόδραση κρατουμένου, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιο λειτουργό, κλπ,

4. Που παραβλάπτου το κοινό γενικά, όπως αδικήματα κατά των ηθών (βιασμός, μαστροπεία, απαγωγή, αιμομιξία, άσεμνη επίθεση κλπ.), αδικήματα σχετικά με το γάμο (διγαμία, κλοπή παιδιού κλπ), αδικήματα οχληρίας, δυσφήμησης και προσβολής μνήμης αποθανόντα, κλπ,

5. Εναντίον του Προσώπου, όπως φόνος εκ προμελέτης, ανθρωποκτονία, πρόκληση σωματικών βλαβών, επίθεση, κλπ,

6. Εναντίον της Περιουσίας, όπως κλοπή, ληστεία, παράνομη είσοδος σε ξένη περιουσία, διάρρηξη, ψευδείς παραστάσεις, κλεπταποδοχή, πλαστογραφία, πλαστοπροσωπία, εμπρησμός, κλπ.

Από την ισοτσελίδα της Νομικής Υπηρεσίας:
http://www.law.gov.cy/Law/lawoffice.nsf/All/8FB1241C570D7C0DC2257424003CF923?OpenDocument

Ανώνυμος είπε...

Νικ και Μιχάλη,

ελπίζω να τα διαβάσουν ορισμένοι που προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι καταπατούνται τα δικαιώματα τους, όταν τους υποδεικνύονται τα δημοκρατικά και νομικά όρια της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά ελλείψει επιχειρημάτων, που αλλού να επικεντρώσουν; Μα σε ύβρεις, δυσφημήσεις κι απειλές, φυσικά.

Κι επαναλαμβάνω το ερώτημα:

Θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορεί να εκφραστεί ή να κυκλοφορήσει ένας πολίτης από φόβο μη βρεθεί ανυπεράσπιστος ενώπιον των εκάστοτε τραμπούκων;

Αν δεν αντιδράσουμε, ναι, εκεί θα φτάσουμε.

Ίλαντρος είπε...

@λεμέσια

Τα δημοκρατικά όρια της ελευθερίας της έκφρασης; Αυτό κι αν είναι αντίφαση!

@Μιχάλης

Έγραψες τόσες αναλύσεις αλλά ακόμα δεν μπόρεσες να μας πεις ποιο ακριβώς σημείο του ποινικού κώδικα παραβίασαν τα παιδάκια.

Τον καιρό της περιρρέουσας που ήσουν Μιχάλη; Δεν θυμάμαι να σε ακούσω καμιά φορά στον Άστρα να διαμαρτύρεσαι για τη δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης. Κι είμαι τακτικός ακροατής. Μήπως μου διέφυγε τίποτε;

Unknown είπε...

@ Ίλαντρε….αν κάποιος ήταν όχι απλά θυμωμένος με την περιρρέουσα αλλά την είχε ουσιαστικά προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο, αυτός ήταν ο Μιχάλης…

Και το διαβεβαιώνω προσωπικά στον υπερθετικό.

Το ζήτημα είναι κάποια στιγμή να εκλείψουν δια παντός οι κάθε είδους «περιρρέουσες» από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μήπως και έτσι κατά τύχη βρούμε την πόρτα για τον 21ο αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Mou thimizete kati gerous kai kotziakares se aftoparoksismo pou enw simfonoun oloi se mia kouventa fonazoun kai xeironomoun mprosta se kapoion fantastiko ipostirikti tis antithetis apopsis.
Ap'oti vlepw loipon to pirate monoterma to thema kai xithikate sisswmoi na ipostiriksete tous astinomikous kai na riksete stin pira, filladia, kolles tziai kollouthkia.

Egw pantws protimw na me lene ilithio pente arades enos filladiou para na me antimetopizei san ilithio to kratos kai i astinomia kai na me kanoun kai na pistevw kai to antitheto.

I eisigisi mou, einai tou xronou, (an iparxei akoma kipriaki dimokratia) i parelasi na ginetai xoris kosmo, opws simvenei sta gipeda otan ataxtoun oi opadoi. Na pirovoleitai episis parafta opoios apo tin parelasi ksexasei na girisei to kefali tou ston proedro kai de vgalei ti glossa tou ston arxiepiskopo. Na ginetai episis epeteiakos katharismos enos xesmenou kolou apo ta filladia ta fetina wste na sinetizontai oi polites kai na min grafoun tin apopsi tous kai na tin diadidoun.
SKASMOOOOOOOS
SKASMOS LOIPON!!
MILAEI O IPOYRGOS

(asxeton alla kollaei stin sizitisi, den kollaei?)

Unknown είπε...

…άλλωστε ήταν «θύμα» της περιρρέουσας και ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Ίλαντρε,

Έχω την εντύπωση ότι έχω απαντήσει στο ερώτημα σου.

Αν δεν βαριέσαι, ξαναδιάβασε τα όσα έγραψα. Εγώ βαριέμαι να τα επαναλάβω. :-)

Όσον για την «περιρρέουσα» φαίνεται ότι, αν και δηλώνεις τακτικός ακροατής του Άστρα, δεν άκουγες την εκπομπή «Άλλα Λόγια».

Και αν όντως παρακολουθείς τα του Άστρα, θα θυμάσαι φαντάζομαι ότι ο Άστρα ήταν ο αιρετικός επί διακυβέρνησης Τάσσου.

@ politispittas

Σε ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.

Unknown είπε...

@ Ανώνυμος…καλά τα λες φίλτατε και με πνεύμα σατυρικόν αλλά σου έχω μία ερώτηση. Αν ήσουν εσύ η Αρχή (λέμε τώρα) κάποιους 5-10 που μπορεί να βγαίνανε να μοιράσουνε φυλλάδια κατά της παρέλασης και των λοιπών συμβόλων φυλλάδια που μπορεί να λέγανε «κάτω το κράτος» κλπ…τι θα έκανες; Γιατί εδώ φαίνεται πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Ο ι πλείστοι των συζητητών εδώ, αν διαβάσεις προσεκτικά τα σχόλια, διαφωνούν ριζικά με τις συλλήψεις ενώ ταυτόχρονα διαφωνούν και με τα όσα λέει το φυλλάδιο. Εδώ σε θέλω, εφ όσον κάνεις μάθημα δημοκρατίας, αλλά, αν απαντήσεις να απαντήσεις ειλικρινά. Εδώ, κάθε ΑΠΟΨΗ είναι καλοδεχούμενη ότι χρώμα και να έχει και κάθε ύβρις ανεπιθύμητη ακόμα και αν βρίζει τους «εχθρούς».

Αναμένω!

Ίλαντρος είπε...

Δέχομαι το λόγο σου και αυτόν του ΠΠ. (Ακούω Άστρα αλλά μόνο όταν είμαι στο αυτοκίνητο.)

Πάντως για το θέμα της προκήρυξης δεν έπεισες. Η λογική σου είναι παρατραβηγμένη και, ειλικρινά πιστεύω, επικίνδυνη.

Unknown είπε...

Κακώς ‘Ίλαντρε, κακώς!!! Οφείλεις να ακούς Άστρα, κάθε Σάββατο από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 που βάζω μουσικές θεσπέσιες και λέω και διάφορα!:-)))

Μιχάλης είπε...

@ Ίλαντρος

Συμπέρασμα: Να ακούς συχνότερα Άστρα και όχι μόνο τον Πίττα :-)



Επειδή έζησα τις κρίσιμες περιόδους, έμαθα ότι η Δημοκρατία δεν σημαίνει αυθαιρεσία.

Στο τέλος τέλος φίλε μου είναι θέμα αντίληψης των πραγμάτων.
Για κάποιους η ύβρης μπορεί να είναι ύβρης και για άλλους άποψη.

Για το ότι είναι επικίνδυνες οι απόψεις μου και πάλι είναι θέμα αντίληψης.
Αν εσύ θεωρείς ότι είναι τέτοιες, είναι δημοκρατικό σου δικαίωμα και δεν έχω κανένα πρόβλημα αν τις θεωρείς έτσι.

Anef_Oriwn είπε...

Τελικά αγαπητοί συν-σχολιογράφοι “Ουδέν καλό αμιγές κακού” ή αντιστρόφως.

Ας δούμε το όλο ζήτημα και λίγο από φιλοσοφική αλλά και μαθηματική άποψη (έχοντας υπ’ ‘όψη ότι δύο πλην κάνουν ένα συν).

Η στάση της Αστυνομίας που αποτελεί άρνηση και η δράση των εθνικιστικών κύκλων που αποτελεί μια δεύτερη άρνηση (αρνητικό και αναχρονιστικό φαινόμενο), θα φέρουν (ή εμπεριέχουν μέσα τους) και μια κατάφαση (μια θετική εξέλιξη), η οποία θα προκύψει μέσα από τη σύγκρουση των δύο αυτών καθεστωτικών και κατεστημένων συνιστωσών, της Αστυνομίας και του εθνικισμού!

Κατ’ αλλά νομίζω ότι το ‘χουμε εξαντλήσει το θέμα!

Anef_Oriwn
Τρίτη 7/10/2008 – 10:17 μ.μ.

Unknown είπε...

Χαχαχαχα…Σωστός , πολύ σωστός Άνευ, μόνο που θα παρατηρήσω πως και η στάση των Αρχών συνιστούν αναχρονισμό και για αυτό με εκνευρίζει περισσότερο.

Βλέπεις, ο αναχρονισμός μίας κοινωνικής ομάδας δεν δίνει το «τέμπο» στην κοινωνία, ενώ ο αναχρονισμός εκ των άνω πράττει ακριβώς αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Πριν λιο ελαλες οτι πρεπει να κλεισει η σελιδα του ΑΠΟΕΛΛΑΣ γιατι ειμαστε "Εθνικιστες-φασιστες-επικινδυνοι" και λοιπες μαλακιες. τωρα επειραξεν σε η συλληψη στην παρελαση? εν ληγμενα που πινεις???

Α.

Ανώνυμος είπε...

aflato3ines...

Unknown είπε...

Το κακό είναι πως κατά σχεδόν απόλυτο κανόνα, αυτοί οι τύποι (Σαν τους δυο τελευταίους ανώνυμους) μπαίνουν, αμολάνε μία ρουκέτα και δεν επιστρέφουν οπότε δεν έχει καν νόημα να απαντήσεις τελικά.

Ναι που λες! Ληγμένα πάντα και μάλιστα παμπάλαια για να δημιουργούν πολλά και διάφορα.

Εσύ, υποθέτω παίρνεις ληγμένα σειράς 1963-1965;

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,

Σε σχόλιο μου στην προηγούμενη ανάρτηση (για το Βατοπαίδι), είχα κάνει αναφορά σε δυο μονές (βατοπαιδιανές) που βρίσκονται κτισμένες μέσα στη Λίμνη Βιστονίδα. Για το ζήτημα μπορείς να διαβάσεις περισσότερα (και να δεις και μια φωτογραφία) σ’ αυτό το link (από “Το Βήμα της Κυριακής”): http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15478&m=A20&aa=1

Anef_Oriwn
Τετάρτη 8/10/2008 – 3:30 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

@λεμέσια

Τα δημοκρατικά όρια της ελευθερίας της έκφρασης; Αυτό κι αν είναι αντίφαση!

Ίλαντρε,

δε βλέπω καμίαν αντίφαση. Σε κάθε δημοκρατία υπάρχουν όρια. Εκτός αν θεωρείς το πολίτευμα και το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μη δημοκρατικό. Ακόμη κι έτσι να είναι, τα ίδια όρια τίθενται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου. Έχει δίκιο ο Άνευ, η συζήτηση θα καταλήξει φιλοσοφική, με ερωτήματα του τύπου, τί σημαίνει και αν υπάρχει δημοκρατία...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

ΠολίτηΠήττα, τόχουμε ξαναπεί πως δυστυχώς, σ' αυτόν το τόπο έχουμε ακόμα μαθητευόμενους πολιτικούς (και πολιτικούς προιστάμενους). Όπως τους μαθητευόμενους μάγους, που ξέρουν να ανάβουν φωτιές και δεν ξέρουν πως να τις σβήσουν.
Τελικά, μόνο η Ανόρθωση έσωσε την ημέρα της ανεξαρτησίας (η οποία παρεπιπτώντως θα έπρεπε να γιορτάζεται(;) τον Αύγουστο και όχι Οκτώβρη - μου θυμίζει λιγάκι αυτόν που έχασε τα κλειδιά του την νύχτα και έψαχνε να τα βρεί κάτω απο την λάμπα του δρόμου γιατί εκεί υπήρχε φως).

Να 'σε καλά με την μουσική.

kyriakos είπε...

8a mas pellanei touto to xrimatistirio....

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ του τον διαβεβαιώνω προσωπικά στον υπερθετικό! Σε κανέναν Μιχάλη όμως, και για κανέναν λόγο, μηδέ δεδιωχώς, δεν διαβεβαιώνω τίποτα - ούτε στον υπερθετικό ούτε στο συγκριτικό - ας πάει να διαβεβαιωθεί και να βαθμολογηθεί μόνος του.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΑΚΙ ΑΠΟ ΓΥΜΝΩΜΑ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΑΓΑΚΙ

ξεβλάσταρα σφαγμένα στην Κολχίδα
προσεύχεται για την πάρτη σας ο άθλιος
σε ένα θεό από λάστιχο μια μέρα
από πλατίνα γονατίζει ολόμαυρος
χωρίς πηγάδι στάσιμο
με χορικό θανάτου
ξεδιαλύνει κοτσιδάκια του βουνού
κιτρινοκόκακες σαν ύψη -

ιεροβοώ κι εγώ ωρυώμενος
πολλαπλασιαστές Lagrange στα σύστριγκλα
ταριχευμένη αυτοκίνηση
τρόμαγμα θαλάσσης

βλέπω συχνά στο όνειρο φίδια της νέας ελπίδας
το αγόρι κοιμισμένο στο ναό να μου το παίρνει ο ύπνος -
κι αν το πάρει που θα πάει
μόνο ως τα καβουράκια

προσεύχεται ξεκοιλιάζοντας βουνά παμπάλαια
βάζει για δόλωμα στερεοφωνικά αμβλώματα
στρώνει με τσιμέντο στην κόλαση παστίτσιο

παίρνει τότε το μπουζούκι ο άθλιος Ιεροβοάμ
και παίζει με τα πόδια του ανθώματα αιμάτινα -
μου ζουζουνίζει τ' όνειρο σ' ολόφωτο τηγάνι
να πιάνομαι απ' τα φίδια μου και ύπνο να μην έχω
να μπαίνω μεσ' στον ύπνο μου κι όνειρο να μην έχω

σε επτά πυξίδες μάντευα αρμυρισμένα ξύλα
το πέδιλο με πάτησε στο πράσινο ακρογιάλι
τα κίτρινα ψαξίματα ήταν καινούρια μήλα

κάτω στη βαρκούλα του ψαρά ο τυραννόσαυρος
εξαγοράζει γόπες – δίνει τα ρέστα του κι αυτός
όπως περπατούν οι άνθρωποι και φεύγουν για ταβέρνα

σε επτά πυξίδες μάντευα αρμυρισμένα ξύλα
νοτιάδες αλογάριαστους χουφτώματα της δύσης
τα κίτρινα ψαξίματα ήταν καινούρια μήλα

κι όλο προσεύχεται ο καημένος
κλαίει πρώτη του φορά ο μαύρος
να μην κανονικοποιείται ο πίδακας
πριν εκραγούν τα βάθη