Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Λάβετε Φάγετε…

Αρπάξτε,
ξεκοκαλίστε,
πουλήστε,
αγοράστε ,
μην αφήσετε τίποτα,
Αμήν!

Άναυδος παρακολουθεί ο κόσμος, όλη αυτήν την Ιερά Υπόθεση του Βατοπεδίου και του Πανιερότατου Εφραίμ.

Εγώ πάλι, σκέφτομαι πόσο κρίμα είναι να χάνονται τέτοια ταλέντα, τι αμαρτία πραγματική είναι ,και φταίει η Παιδεία μας για αυτό, να μην υπάρχει ένα σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού των ανθρώπων με βάση τις φυσικές δεξιότητες του καθενός.


Φανταστείτε μόνο τι θα είχε επιτελέσει ο Πανιερότατος Εφραίμ, αν οι δάσκαλοί του από το γυμνάσιο κιόλας τον είχαν σπρώξει εκεί που ανήκει:

Στον κόσμο των Επιχειρήσεων, στην Οικονομία, στη Βιομηχανία και τις Επενδύσεις, στο Χρηματιστήριο και γενικότερα σε εκείνους τους τομείς που έχουν να κάνουν με τον Πλουτισμό τις πάσης φύσεως Συναλλαγές και Συνδιαλλαγές και τη διόγκωση των Κερδών.

Όμως, δεν του το είπε κανείς και ο άνθρωπος, ακαθοδήγητος κατέληξε, αν είναι δυνατόν, στην εκκλησία των ταπεινών και των καταφρονεμένων αμνών ως ποιμήν!!!


Τι σπατάλη Θεοί!!! Τι σπατάλη!!!!


Και βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως με τους ανθρώπους όταν μεγαλώνουν, το Φυσικό ταλέντο, αυτό που υπήρχε πάντα κάπου κρυμμένο, κάποια στιγμή σκάει, δεν αντέχει άλλο και ξετρυπώνει ή μάλλον εκρήγνυται: μπουμ!


Και ιδού λοιπόν ο Πανιερότατος με τα τζιπ, και να λοιπόν ο γέροντας με τα ελικόπτερα και τις επενδύσεις.

Και τώρα, αφού πρώτα είπε το αμίμητο ό,τι δηλαδή, όλα αυτά είναι…πνευματικά ζητήματα, τελικά, με την ουρά στα σκέλια, επιστρέφει τα πάντα στο Δημόσιο, τα πάντα, ΠΛΗΝ της Βιστωνίδος των 44.000 στρεμμάτων παρακαλώ.


Της σημαντικότερης ίσως λίμνης στην Ελλάδα που σύμφωνα με τη Συνθήκη Ramsar έχει ανακηρυχθεί σε Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή, επειδή φιλοξενεί στην τεράστια έκτασή της ανυπολόγιστο φυσικό πλούτο.

Θα…συμφωνούσα που λέτε, να κρατήσουν τη λίμνη οι παπάδες, υπό έναν όρο:

Να εγγυηθούν γραπτώς και με το νόμο πως ποτέ, δεν θα παρέμβουν καθ’ οιοδήποτε τρόπο, σε όλη την έκταση.
Να αναλάβουν δηλαδή την απόλυτη προστασία της από καταπατήσεις, αυθαίρετα χτίσματα υλοτομήσεις και να την αφήσουν να ζει και να εξελίσσεται έτσι όπως επιβάλλει ο υπέρτατος των πάντων Νόμος:

ο Φυσικός.
Και πως με το παραμικρό που θα γίνει, αυτόματα εκπίπτουν από την ιδιοκτησία.
Θα μου πείτε «μα τι λέω;»


Αυτοί δεν είναι που μέσα στις «πλούσιες παραδόσεις τους» καλλιεργούν πάνω από όλα τις καταπατήσεις , την ανέγερση κτιρίων και την αποψίλωση και τους αλλεπάλληλους αποχαρακτηρισμούς των δασών; Ξεχνάμε τα παραδείγματα;
Είναι τόσα πολλά που κανείς χάνει το λογαριασμό.


Η επιχειρηματική δράση του Εφραίμ βέβαια είναι παντού. Εκτείνεται έως τα Βαλκάνια όπου διεκδικεί έκταση γης 50 χιλιάδων στρεμμάτων(!!!) στη Ρουμανία και τη Μολδαβία και φτάνει μέχρι ιδιόκτητες πολυκατοικίες στην Πάφο…


Ιερόν το χρήμα αυτό Κυρίες και Κύριοι!


Ιερόν Άσπιλον Αμόλυντον Καθηγιασμένον και κυρίως, ΔΕΝ είναι χρήμα ΔΕΝ είναι συναλλαγή ΔΕΝ είναι Οίκος Εμπορίου,(όπως λέμε δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας) είναι Πνεύμα Αγάπης και Ελεημοσύνης είναι Πνεύμα σεπτόν και ταπεινόν είναι αγνό και παρθένο και ανέραστον όπως βεβαίως όλοι οι εντός του Όρους παρεπιδημούντες εργάτες του πνεύματος του αγαθοποιού.

Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα αποκτούν άλλη υπόσταση εντός της εκκλησίας, αποκτούν καθαρά πνευματική υφή και περιποιούν την δόξα του και μόνο:


Οι βίλλες, τα τζιπ των 2500 κυβικών, τα ελικόπτερα, οι αστραφτερές Mercedes, τα χρυσάφια και τα ασήμια, οι καταθέσεις στις τράπεζες, οι επενδύσεις σε ακίνητα, κινητά ιπτάμενα και πλεούμενα, οι εταιρείες, όλα είναι…πνευματική περιουσία!


Ένα μεγάλο κόλπο είναι Κυρίες και Κύριοι και κακώς σκανδαλίζεστε.


Οι Άγιοι Πατέρες όλα αυτά τα κάνουν για μας με πνεύμα αγάπης και στοργής!

Με διάθεση εκπαιδεύσεώς μας στα ήθη τα χριστά!

Τα κάνουν για να μας βάζουν σε πειρασμό, ώστε να μας δίνουν καθημερινά με τα τόσα σκάνδαλα που παράγουν, την ευκαιρία να δοκιμάζουμε την πίστη μας και να δαμάζουμε τους φιλήδονους και αχόρταγους εαυτούς μας.

Για αυτό, μην αμελείτε!
Δίνετε πλούσιες δωρεές.
Γράψτε τους τις περιουσίες σας, αφήνετε τον οβολό σας τακτικά.
Έχουν ανάγκη, πρέπει να αποκτήσουν κι άλλα, γιατί όσα πιο πολλά έχουν τόσο πιο καλά επιτελούν το πνευματικό τους έργο.
Γιατί, κι αυτοί άνθρωποι είναι στο κάτω-κάτω.


Ό,τι φάνε, ό,τι πιούνε κι ό,τι…προλάβουν.
Αμήν.


ΥΓ1:


Σήμερα το play list του blog δεν συμβαδίζει με την εκπομπή του απογεύματος στον Άστρα.


Εδώ, ακούμε μία επιλογή από τις θαυμάσιες μουσικές που έγραψε ο Nino Rota για τις ταινίες του Federico Fellini.
Στην «Κινούμενη Άμμο» το απόγευμα 5-7 θα παρουσιάσω την δεύτερη rock Opera των Who, «Quadrophenia» (είχε προηγηθεί ο Tommy το 1969)

Το «Quadrophenia» δουλεύτηκε από τη σημαντική αυτή Βρετανική μπάντα, από τον Μάιο του 1972 μέχρι και τον Ιούνιο του 1973.

Η studio ηχογράφηση έγινε στα «
Olympic Studios » του Λονδίνου και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1973 στις 19 του μήνα. Το απόγευμα θα προλάβω (ελπίζω ) να παρουσιάσω όλο το έργο, την υπόθεση του και το πλαίσιο της υπόθεσης.

Σε όσες και όσους συντονιστείτε, καλή ακρόαση εύχομαι. Η ραδιοσυχνότητα αλλά και ο διαδικτυακός δεσμός του Άστρα, είναι στη δεξιά στήλη.

ΥΓ 2 Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου , ώρα 7.45μ.μ. ο δημοσιογράφος και ερευνητής της Κυπριακής Ιστορίας Μιχάλης Μιχαήλ δίνει διάλεξη με θέμα « Η γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιστορική αναδρομή».

Με δεδομένα την σχολαστικότητα και την επιμονή του Μ.Μιχαήλ σε οτιδήποτε αφορά την ιστορία της πατρίδας του η διάλεξη και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, αναμένονται με πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Εμείς πάντως, θα είμαστε εκεί.

Η διάλεξη,θα δοθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Βιβλιοπωλείου Έλευσις που φιλοξενεί και τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού (μην πάει ο νου σας σε γραφικούς χλαμυδοφόρους, καμία σχέση).
Ο χώρος, είναι στην Παλιά Λευκωσία, ούτε 200 μέτρα από το περίπτερο του ΟΧΙ αριστερά όπως κατηφορίζουμε την οδό Τρικούπη, στην πάροδο Θράκης 21Β.
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 22 765 220


28 σχόλια:

stalamatia είπε...

Αλλά να ξέρετε ότι από τη τσέπη σας λαβένετε και από τη σάρκα σας τρώτε από πουθενά αλλού.
Ο Μιχάλης αυτά που θα πει στο βιβλιοπωλείο να μας τα μεταφέρει και στο μπλογκ του.

kyriakos είπε...

xe xe.. Argises na asxoli8eis mazi tous alla.. Egrapses.. Giati tosh eironia omws? ...katantisame na 8eoroume oloi xaritomeno astio ta pa8h ths ekklhsias me to xrima.. ,,...

Unknown είπε...

@Σταλαματιά, υποθέτω πως το πράξει αν και, σαν κείμενο διάλεξης μάλλον θα ξεφεύγει από το συνηθισμένο μέγεθος ενός άρθρου για ιστολόγιο. Θα μου πεις τώρα…. «υπάρχει κανόνας;»…ε! τα σεντόνια στην οθόνη είναι σίγουρα κουραστικά.

Unknown είπε...

@Κυριάκος…δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι…αλλά, δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς;
Από τη μία μου λες «γιατί τόση ειρωνεία» και από την άλλη, πως καταντήσαμε να βλέπουμε ως χαριτωμένο αστείο την υπόθεση.

Νομίζω όμως, πως ο σαρκασμός και η σκωπτική διάθεση, δεν αναδεικνύουν το ζήτημα ως χαριτωμένο, διόλου μάλιστα.

Και παράλληλα, επισημαίνεις πως «έγραψα» και σε ευχαριστώ πολύ!

Εκτός, αν δεν κατάλαβα το πνεύμα του σχολίου σου.

Στο δια ταύτα πάντως, δεν πιστεύω πως τα πάθη της εκκλησίας με το χρήμα είναι απλώς πάθη. Η εκκλησία η οργανωμένη εκκλησία και ειδικά στα υψηλά της ιεραρχικά επίπεδα, συμπεριφέρεται ακριβώς ως εταιρία και πολύ συχνά με απίστευτη αναλγησία σε βάρος του «ποιμνίου» με αποχαρακτηρισμούς γαιών από γεωργικές και άλλα πολλά.

dokisisofi είπε...

Pitta ma akrivws einai tin limni Vistonida pou ithele na antallaksei o Efraim kai na tin dosei sto elliniko kratos.
Skeftikes episis pote posa eksoda exoun oi mones kai posa einai ta esoda tous?
Idiws i Vatopediou, spatala polla lefta mono gia filoksenia, xwria oi alles viotikes anagkes. Kai kapoios kapws prepei an diaxeiristei tin periousia twn monwn me tropo wste kai sta epomena xronia na sinexizoun na ifistantai.
Egw den skandalistika katholou exw na pw.
Makari na skandalizotan o kosmos stin Kipro ,to idio me tin apati tou xrimatistiriou , tin ptosi twn orofwn, to aforologito twn vouleftwn kai ipourgwn, k.a.
Tha ipirxei mia sinepeia kai isotimi katanomi tou ax kai tou vax.
Kai as mi milisoume gia tis eks Amerikis xrimatodotoumenes aireseis (Iexovades ktl) kai ta skandala kai tis diaplokes pou paizontai ekei mesa. Ekei ki an milame kathara gia epixeiriseis kai epi xrimasi prospatheies prosilitismou. Sketo epaggelma!
Enw o Efraim oute proswpikes katatheseis exei oute sta egkosmia zei gia na epidothei se spatales, trifes kai istories.
Opote to "lavete fagete" pou evales paei gia kapoious pou ekmetalleftikan twn katastasewn gia na voutiksoun to xeri sto meli.
Kai istera irthan oi melisses :PPP

-=IMAGINOS=- είπε...

Εμένα το μόνο που μου έμεινε από αυτή την ιστορία είναι ότι ο Εφραίμ πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και ο Αλογοσκούφης να πάει μοναχός στο Άγιον Όρος. Και να πω και κάτι άλλο.

Γιατί «σοκάρει» τόσο πολύ ο πλουτισμός των Ιερών Μονών και της Εκκλησίας? Μήπως είναι οι μόνοι που αθετούν την ιδεολογία ή την κοσμοθεωρία τους? Οι αριστεροί ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν στην Εκάλη και γενικώς στα πλέον χλιδάτα βόρεια και νότια προάστια δε σοκάρουν? Αριστεροί με δεξιές τσέπες? Πόσο συμβιβάζονται αυτά? Ο Αλαβάνος αριστερός άνθρωπος και να είναι ο πλουσιότερος και με διαφορά αρχηγός? Ο Τσίπρας να μιλάει για κεφάλαια, λαϊκούς αγώνες και εργατικές τάξεις και να μένει σε τριώροφη βίλα στο Διόνυσο αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ? Τουλάχιστον η Παπαρήγα σε παλιό δυάρι στην Αχαρνών μένει... κρατάει τα προσχήματα άσχετα αν έχει όλα της τα χρήματα στην Ελβετία. Κοπρίτες είναι όλοι τους, και οι μοναχοί και οι αριστεροί πλουτοκράτες και διαφορά δε βρίσκω. Επομένως ας μη μας «σοκάρουν» μόνο αυτοί που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να μας «σοκάρουν» γιατί απ’ όλα έχει ο μπαχτσές…

Καλό βράδυ.

Vikar είπε...

imagine

Με πιο χρυσόβουλο, πιου αυτοκράτορα και ποιό Σουλτανικό φιρμάνι απέκτησαν ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος την περιουσία τους?

Πόσους ακτήμονες πέταξε απο τα χωρφάφια τους η Παπαρήγα, που δήθεν έχει και λεφτά στην Ελβετία?
Σε ποιά ακριβώς τράπεζα είπες?

Πές μου αν αύριο το πρωί σε σπάσει στο ξύλο ο Εφραίμ, θα το δικαιολογήσεις με το ότι και κάποιος Κνίτης σε έδειρε?

Μιχάλης είπε...

Πήττα,

Είσαι άδικος, είσαι προκατειλημμένος, είσαι τέκνον του σατανά!!!

Βλέπεις μόνο τον υλικό κόσμο και όχι τον πνευματικόν!
Ξέρεις πόσο πνευματικό έργο παρήγαγε ο άγιος Εφραίμ τον οποίον εσύ ειρωνεύεσαι;

Αλλά πού να καταλάβεις εσύ ότι ακόμα και το πνευματικό είναι υλικό;

Αλήθεια, πού βρήκε τα βουλοκέρια ο Εφραίμ (και όχι μόνο);
Τα είχε από τον καιρό του Βυζνατίου;
Μα πέρασε μια οθωμανοκρατία, δεν του τα πήραξε;
Γιατί άραγε;

-=IMAGINOS=- είπε...

@Vicar

Φίλε διάβασες τι γράφω παραπάνω? Έγραψα "Κοπρίτες είναι όλοι τους, και οι μοναχοί και οι αριστεροί πλουτοκράτες και διαφορά δε βρίσκω."

Έσύ κατάλαβες ότι πήρα το μέρος των μοναχών ή σε έτσουξε η αναφορά μου ότι δε συμβιβάζεται η αριστερή κοσμοθεωρία με την πλουτοκρατία? Το ξέρεις σε ποια περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά τα μεγαλύτερα ποσοστά του? Ανέτρεξε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών εκεί που αναφέρει τα αποτελέσματα των τελευταίων ποσοστών να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Αν δε θέλεις να κουραστείς σου λέω ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τα βρίσκουμε στα χλιδάτα Βόρεια προάστια και αμέσως μετά στα επίσης χλιδάτα Νότια προάστια.

Οι αριστεροί λοιπόν εκ πεποιθήσεως και εξ ιδεολογίας άθεοι (και γούστο τους το οποίο δε με απασχολεί καθόλου) βγήκαν τώρα την αφορμή να ξεσπαθώσουν κατά της εκκλησίας και της επικρατούσας θρησκείας του Έθνους μας. Η δική τους όμως πλουτοκρατία που δε συμβιβάζεται ούτε δράμι με τον ιδεολογικοπολιτικό τους προσδιορισμό και προορισμό, δεν τους απασχολεί όμως. Υποκριτές και συμφεροντολόγοι δηλαδή όπως πάντα.

Όσο για την Παπαρήγα ναι φίλε, παίρνει 9.000 ευρώ το μήνα και έχει καταθέσεις 160 ευρώ στις... Ελληνικές τράπεζες.... Θα μας τρελάνεις τώρα?

Και κάτι άλλο, πως θέλεις να πετάξει η Παπαρήγα από τα χωράφια τους ακτήμονες? Ο ακτήμονας έχει χωράφια? Πότε έγινε αυτό? Ρώτα όμως να μάθεις τι έκανε ο Στάλιν ο "άγιος" της Παπαρήγα, στην Σοβιετική Ουκρανία και όχι μόνο, τη δεκαετία του 50, για να δεις τι έπαθαν τα χωράφια και οι ακτήμονες οι οποίοι το είχαν ρίξει στον κανιβαλισμό από την πείνα. Υπήρχε στην ΕΣΣΔ κανείς κτηματίας ποτέ? Για ποιους ακτήμονες και ποια χωράφια λοιπόν μου λες? Βρίσκεσαι σε τραγική σύγχυση αγαπητέ.

Όσο για το ξύλο που είπες ότι θα μου ρίξει ο Εφραίμ ή οι Κνίτες, ο δρόμος ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα. Πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας είμαι και την τέχνη την κατέχω ακόμα.

Vikar είπε...

Imagine

Μα ακριβώς αυτό σου λέω. Κάθε φορά που κάποιος "αντιπρόσωπος" των για σένα "καθαγιασμένων χαρακτηριστικών"
του Ελληνισμού, σκυλεύει αυτά τα χαρακτηριστικά (πατριωτισμό, θρησκεία, κλπ), απαντάς "συμβαίνει και εις Παρισσίους", δηλ. στην αριστερά. Αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για σένα?. (Ακόμα και αν συμβαίνει που εγώ το αμφισβητώ)

Ναί για να είναι κάποιος ακτήμονας, είτε δεν κατείχε γή Η κάποιος του την άρπαξε. Στην περίπτωσή μας ο Εφραίμ.

Δεν μπορεί να μήν έχεις ακούσει ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν την βουλευτική αποζημίωση στα ταμία του κόμματος τους και πέρνουν από εκεί μισθό. Τι κερδίζεις με τέτοιου είδους σπέκουλα, περί 9000 τον μήνα κλπ??

Κατά τα άλλα, εγώ σου γράφω "Πές μου αν αύριο το πρωί σε σπάσει στο ξύλο ο Εφραίμ, θα το δικαιολογήσεις με το ότι και κάποιος Κνίτης σε έδειρε?"
και εσύ μου απάντησες
"Όσο για το ξύλο που είπες ότι θα μου ρίξει ο Εφραίμ ή οι Κνίτες, ο δρόμος ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα. Πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας είμαι και την τέχνη την κατέχω ακόμα."
Υπάρχει πρόβλημα με την κατανόηση των γραφομένων μου??

Ανώνυμος είπε...

Πήττα απ'ο,τι καταλαβα θα ηθελες τον Εφραιμ συναδελφο σου.
Γιατι εσυ στον τομεα της ελευθερης οικονομιας και της ελευθερης αγορας δραστηριοποιεισαι...

Ταξιδακια στην Μαλτα,την Κυπρο,την Ιταλια,τη Γαλλια,κτλ.μεσα σε λιγες μερες δεν δικαιολογουνται απο αγνους αριστερους...

Αληθεια οι καταθεσεις σου ποσες ειναι?Κανεις αντικαπιταλιστικα μηνυματα οταν ζεις μεσα στην χλιδη?


ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

-=IMAGINOS=- είπε...

@vicar

Αγαπητέ απλώς θέλω να πω ότι δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Οι μόνοι που δεν μπορούν δηλαδή να εκμεταλλεύονται και να κατακρίνουν το ομολογουμένως αίσχος της Μονής Βατοπεδίου και όχι μόνο, είναι οι της αριστεράς η οποία επίσης αθέτησε και έπαψε προ πολλού να ακολουθεί την κοσμοθεωρία της η οποία στηρίζεται στο διαρκή αγώνα κατά της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου. Σήμερα και η εκκλησία και η αριστερά έχουν για θεό τους το κεφάλαιο. Δε μπορεί λοιπόν κανείς εκ των δύο να κατακρίνει τον άλλο στις λαμογιές των άλλων. Αφήστε να μιλάνε άλλοι γι’αυτά οι οποίοι τουλάχιστον συμβαδίζει το κεφάλαιο στη δική τους κοσμοθεωρία.

Σε ότι αφορά την Παπαρήγα τώρα, το ξέρω ότι τάχα καταθέτουν οι ΚΚΕδες τη βουλευτική τους αποζημίωση στο κόμμα αλλά γιατί? Το ΚΚΕ δεν παίρνει 9 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την κρατική οικονομική βοήθεια στα κοινοβουλευτικά κόμματα? Τι τα κάνουν όλα αυτά τα χρήματα? Κουπόνια, οικονομικές εξορμήσεις, οικονομικές βοήθειες από μεγαλοεπιχειρηματίες, μέχρι και τεράστιες επιχειρήσεις και εταιρίες έχει στην ιδιοκτησία του το ΚΚΕ. Τι τα θέλουν όλα αυτά τα χρήματα? Διαστημόπλοια κατασκευάζουν? Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δε δέχεται οικονομικό έλεγχο? Και η Παπαρήγα καταθέτει το μισθό της στο κόμμα και με 160 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα ζει? Πως σπούδασε την κόρη της στο πανάκριβο αμερικάνικο κολέγιο DEREE? Τώρα να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας δηλώνοντας τάχα 160 ευρώ καταθέσεις για τα μάτια του κόσμου?

Anef_Oriwn είπε...

Για όσους δεν γνωρίζουν ν’ αναφέρω ότι στις συζητήσεις που συμμετέχει και ο Imagi-NOS (τουλάχιστον αυτές που έχω παρακολουθήσει εδώ μέσα), παρουσιάζεται επανειλημμένα (από μέρους του) το εξής φαινόμενο:

Θέμα συζήτησης: “Το νερό και η προστασία των υδάτινων πόρων”.
Imagi-NOS: «Μπλα μπλα μπλα ... ... Φταινε οι άπλυτοι, οι κουρελήδες, οι εγκληματίες, οι απολίτιστοι οι μετανάστες ...»!

Θέμα συζήτησης: “Έργα και ημέρες του Άγ(ρ)ιου Εφραίμ”.
Imagi-NOS: «Μπλα μπλα μπλα ... ... Φταινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας, οι θολοκουλτουριάρηδες και λοιποί κάτοικοι νοτιο-βορείων προαστίων»!

Θέμα συζήτησης: “Οι κλιματικές αλλαγές”.
Imagi-NOS: «Μπλα μπλα μπλα ... ... Φταινε το ΚΚΕ, η Παπαρήγα και όλοι οι κομουνιστές από καταβολής κόσμου (μαζί και ο Αδάμ και η Εύα που πρέπει να ήταν κρυπτοκομμουνιστές αφού απειθάρχησαν στη θεϊκή εξουσία).

Το παιδί έχει έντονες εμμονές. Τι να κάνουμε; Δεν είμαστε και ψυχολόγοι ...

Τέλος εξαιρετικά αφιερωμένο στον κατά τ’ άλλα συμπαθέστατο αλλά εμπαθέστατο Imagi-NOS, το πιο κάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Γιαροσλάβ Χάσεκ “Ο καλό στρατιώτης Σβέικ”, και ο νοών νοείτω:

“...Τρεις κύριοι ντυμένοι μ’ όλη τη σοβαρότητα του κόσμου σχημάτισαν την ιατρική επιτροπή που θα ασχολιόταν με την διανοητική κατάσταση του Σβέικ και το συσχετισμό της με τα εγκλήματα του κατηγορητηρίου. Ο καθένας τους ανήκε σε διαφορετικό ψυχιατρικό κύκλο. Αλλά παρόλες τις διχογνωμίες, στην περίπτωση του Σβέικ συμφώνησαν. Τόση εντύπωση τους έκανε η παρουσία του.
Ο καλός φιλαράκος μας μόλις μπήκε στο γραφείο τους, είδε την φωτογραφία του Αυτοκράτορα και φώναξε μ' ενθουσιασμό:
- Ζήτω η Μεγαλειότητα ο Φραγκίσκος Ιωσήφ ο Πρώτος!
Μετά απ' αυτό δεν χρειάζονταν άλλα μέτρα και σταθμά να μετρήσουν και να ζυγίσουν τη διανοητική ανεπάρκεια του κατηγορουμένου.
- Ποιο είναι πιο βαρύ, το ράδιο ή το μολύβι; τον ρώτησαν.
- Μήπως τα ζύγισα καμιά φορά...
- Πιστεύεις στη Δευτέρα Παρουσία;
- Αν δεν τη δω πώς θα πιστέψω...
- Μπορείς να μετρήσεις τη διάμετρο της γης;
- Δεν μπορώ... Μπορώ όμως να σας βάλω κι εγώ ένα αίνιγμα: Έχουμε ένα σπίτι. Υπάρχουν τρία πατώματα και οκτώ παράθυρα σε κάθε πάτωμα. Στις στέγες εξέχουν τρεις καπνοδόχοι. Σε κάθε όροφο κάθονται τρεις οικογένειες. Λοιπόν, σας ρωτώ: πότε πέθανε η γιαγιά της καθαρίστριας;
Οι τρεις γιατροί κοιτάχτηκαν με σημασία...”.

Anef_Oriwn
Τρίτη 30/9/2008 – 3:50 μ.μ.

Vikar είπε...

Imagine

Προσπαθείς να μας πείσεις ότι η Αριστερά και η εκλησία δρούν παραβιάζοντας την ιδεολογία τους και τις διακηρύξεις τους??
Ποιός κατηγόρησε την εκλησία-θρησκεία ότι παραβαίνει την "ιδεολογία" της.
Αντίθετα εγώ τουλάχιστον ισχυρίζομαι ότι είναι συνεπέστατη στην πορεία της. Την ίδια ιδεολογία είχε από γεννέσεως της.
Αν δεν κατάλαβες καλά αυτό που κατακρίνουμε είναι:
ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ
ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ
ΤΗΝ ΑΓΥΡΤΕΙΑ-ΛΟΠΩΔΥΣΙΑ
ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΝ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ
ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΙΟΜΑΝΙΑ
ΤΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟ
.........

dokisisofi είπε...

Re imagine kathesai kai sy kai asxoleisai me prixtes, papagalakia kai apolithomata. Kai perimeneis na kaneis dialogo mazi tous. Min apantiseis kalitera. Exoun etoimi tin apantisi me eksipnovlakeies xoris tin anagki opoiasdipote dikis sou diefkrinisis .Oti kai na peis tha pesei sto keno tis afasias tous.

Kalo fthinopwro paides...

kyriakos είπε...

pitta gia to onoma tou 8eou apo tous papades den perimeneis tipota kalytero .. Papades einai tetoia 8a kanoune .. Einai kati to sini8ismeno... Ka8e fora pou vgenei ena kainourio skandalo me papades xamogelas kai les Afto pou 8a eleges an protagonisths 8a htan px o kokkalhs h kapoio allo lamogio giafto kai den psifizoume pleon papades gia na mas kybernoun ... Apo tous politikous omws pou ypoti8ete psifizw perimenw an oxi kati kalytero toulaxisto ta basika ... Omws Ola ta m.m.e asxolounte me ton (kyprio) efraim kai agnooun (oso mporoun) tous politikous pou krybonte pisw apoola... ...> Imagine < esy den mas eipes se pio komounistiko manifesto einai grameno oti oi aristeroi prepei na einai oloi tous ftoxoi kai vromiarides.. Nomizw an 8ymame kala h ataka mas sta romantika xronia htan ploutos gia olous oxi ftoxia gia olous.. Nomizw afto einai poy se pirazei katava8os..

Vikar είπε...

Και είπεν η dok.

"ma akrivws einai tin limni Vistonida pou ithele na antallaksei o Efraim kai na tin dosei sto elliniko kratos."

Και είπεν ο Εφραιμ (μετά το παναύριν)

"Σας τα δίνω όλα πίσω ΕΚΤΟΣ απο τη Λίμνη"

Anef_Oriwn είπε...

Επανέρχομαι για να υποβάλω δυο ερωτήματα πιο πολύ ενημερωτικής/πληροφοριακής (και λεξικολογικής) φύσεως:

1. Πως είναι το σωστότερο να λεμε, Βατοπέδι με έψιλον (ε) ή Βατοπαίδι με άλφα ιώτα (αι); Ποια η ετυμολογία της λέξεως;

2. Μέσα στην (περιβόητη) Λίμνη Βιστονίδα (που μπήκε όλως αιφνιδίως στα καθημερινά μας ακούσματα και κουβέντες) μετά το Πόρτο Λαγός (με κατεύθυνση προς Αλεξαντρούπολη) στα δεξιά του δρόμου, υπάρχουν δυο εκκλησιές (ή μονές), η μία νομίζω αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, είναι γι’ αυτές που γίνεται λόγος; Πότε κτίστηκαν; Και ποια περιοχή (της Βιστονίδας) ανήκει στο Βατοπέδι;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 1/10/2008 – 12:46 μ.μ.

Unknown είπε...

Σου μεταφέρω το πολύ ενδιαφέρον σημείωμα του Στάντη Αποστολίδη. Είναι απόσπασμα από κριτική παρουσίαση που είχε γράψει για μία πολυτελέστατη έκδοση της Μονής Βατοπεδίου για την ιστορία της Μονής και στο οποίο σημείωμα, επασκεί κριτική στον ίδιο τον τίτλου της έκδοσης στον οποίο η ονομασία είναι γραμμένη με «αι» και όχι με «ε».(προς πληροφόρηση, η δίτομη έκδοση της Μονής έγινε το 1996 και κόστιζε τουλάχιστον 47.000 δραχμές-τότε!!!!!)

«MΟNH BATΟΠAIΔIΟY», ενώ BATΟΠEΔI το ξέρουμε όλοι, κ' έτσι το μαρτυρεί κ' η εγκυκλοπαίδεια του «Πυρσού» και της «Πρωίας» το λεξικό, κι άλλα νεότερα, μα κ' η συντριπτική πλειονότητα των παλιών χαρακτικών, σφραγίδων κ' επιγραφών της μονής που απεικονίζονται μες στο ίδιο το βιβλίο!

K' επιχειρεί μεν μια σημείωση του αρχιμανδρίτου Eφραίμ (σελ. 22, σημ. 7) να δικαιολογήσει το πράγμα, συνδέοντας το τοπωνύμιο με μιαν -ύστερη πάντως- παράδοση σχετική με σωτηρία τάχα των ΠAIΔIΩN του Mεγάλου Kωνσταντίνου από ναυάγιο και κρύψιμό τους σε μία BATΟ, αλλά δεν αρκεί... Kι αν μαρτυρείται η γραφή BATΟΠAIΔI σε κάποια έγγραφα, λάθος είναι, από τα συνηθέστατα δα στους παλιούς, που δεν πολυσκοτίζονταν για ορθογραφίες.
Mα κι από φιλολογική άποψη: ποτέ τα τοπωνύμια δεν προέρχονται από παραδόσεις.

Aντίθετα, πολύ συχνά, οι παραδόσεις πλάθονται για να εξηγήσουν όπως όπως, ή να παρετυμολογήσουν, δυσερμήνευτα ή δυσνόητα τοπωνύμια. (Παράβαλε την κλασική περίπτωση του «Aχ! Λαδόκαμπου» του Kολοκοτρώνη δήθεν, κ' εκατοντάδες παρόμοια).

Yστερα, τοπωνύμια στην Eλλάδα, που να τελειώνουν σε «-παίδι» δεν υπάρχουν, ενώ κάμποσα σε «-πέδι» που 'ναι και το φυσικότερο! .. Kαι στο ίδιο το δίτομο άλλωστε του «Bατοπαιδίου» χρησιμοποιείται παντού -και ορθώς- το επίθετο: Bατοπεδινός (παρότι διεστραμμένο ορθογραφικά κι αυτό σε: «Bατοπαιδινός»)!

Aν όμως ασπαζόμασταν την ετυμολογία: βάτος
παιδίον, θα 'πρεπε τότε να σχηματίζεται επίθετο: βατοπαιδικός - όπερ άτοπον!

Tέλος, στην εικόνα 158 του A τόμου απεικονίζεται το ίδιο το «όργανο του εγκλήματος»: Tο «ΠEΔIΟN TΩN BATΩN», καθώς γράφει η λεζάντα, γύρω απ' το μοναστήρι!

Tι χρείαν έχομεν μαρτύρων;

Aς μου επιτρέψει, λοιπόν, ο σεβασμιώτατος, τη συμβουλή που 'δωσε κάποτε ο Σόλωνας επικρίνοντας συγκεκριμένο στίχο του Mιμνέρμου:

Aλλ' ει μοι καν νυν έτι πείσαιαι, έξελε τούτο
μηδέ μέγαιρ' ότι σευ λωον επεφρασάμην...

(Kαι τώρα ακόμα ακόμα αν πείστηκες στα λόγια μου,
βγάλτο αυτό, και μη θυμώσεις που καλύτερα από σένα μίλησα!)

K' επειδή Φιλολογίας χωράφι είν' η ορθογραφία, κι όχι θεολογικό, ας αφήσουμε το Bατοπέδι, BATΟΠEΔI, κι ας μείνουν κατά μέρος τα παιδιά...



Επίσης, σε παραπέμπω σε παρακάτω σημείωμα του εξαίρετου γνώστη της Ελληνικής Αντώνη Καρκαγιάννη με σχετικό σημείωμα του στην Καθημερινή της 25ης Σεπτεμβρίου,για ένα διαφορετικό συμπέρασμα:

Επανέρχομαι στο θέμα. Οχι γιατί έχει πρακτική σημασία. Ούτε είναι αυτό το πρόβλημα για το οποίο, αυτές τις μέρες, μάς απασχολεί και μας σκανδαλίζει η Ιερά Μονή και οι «άγιοι» πατέρες της.

Αλλά γιατί, όπως συχνά συμβαίνει με τη γλώσσα μας, οι λέξεις και η ορθογραφία τους έχουν το παραμύθι τους. Επειδή έρχονται από πολύ μακριά και στον δρόμο γνώρισαν πολλές και απίστευτες περιπέτειες.
Σας μεταφέρω πρώτα επιστολή που έλαβα μόλις χθες:

«Στην “Καθημερινή” του περασμένου Σαββάτου, οι πάντα αγαπητοί κ. Αντώνης Καρκαγιάνης και Παντελής Μπουκάλας αναρωτιούνται ποια είναι η σωστή γραφή:

Βατοπέδι ή Βατοπαίδι; Ο κ. Μπουκάλας μάλιστα μεταφέρει και έναν θρύλο που οδήγησε τους Αγιορείτες μοναχούς στην προτίμηση του “αι”-Βατοπαίδι.

Πως δηλαδή κάποιο βυζαντινό καράβι βούλιαξε στη θαλάσσια περιοχή με ένα πριγκιπόπουλο μέσα, αλλά αυτό είχε τύχη - βουνό: το έσωσε η Παναγία στην περιοχή με βάτα γύρω γύρω.

Η παράδοση αυτή κυριαρχούσε έντονα στο Βατοπαίδι (ή Βατοπέδι) τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα το 1965. Οχτώ μέρες τότε φιλοξενούμενος στο μοναστήρι, άκουγα και ξανάκουγα την παράδοση από τους μοναστές, διαπιστώνοντας μια πίστη στον λόγο τους. Απλωναν μάλιστα τη θέση τους και πιο πέρα. Πως το πριγκιπόπουλο αυτό χώθηκε μέσα σε συστάδα βάτων και απάγκιασε εκεί, έως ότου σώθηκε με την επέμβαση της Παναγίας.

Την παράδοση αυτή μου μετέφερε με επιστολή του και ο συγχωριανός μου Πηλιορείτης Ματθαίος Βατοπαιδινός, ηγούμενος τότε της μονής και κατοπινός πρωτεπιστάτης του Αγίου Ορους. Φανατικός μάλιστα... οπαδός του “αι” μου το τόνιζε και στις συναντήσεις μας στο Πήλιο, όπου κατέβαινε κατά διαστήματα, με μια έμφυτη μάλιστα ορμητικότητα που τον διέκρινε: “Μην επιχειρήσεις ποτέ και γράψεις στα δημοσιεύματά σου το Βατοπαίδι με έψιλον, όπως το γράφουν οι ανιστόρητοι(!), θα σε κηρύξουν ανεπιθύμητο στο Αγιον Ορος”.

Τον άκουγα τότε και χρησιμοποιούσα το “αι”. Σήμερα όμως τι να ακούσω από όσα μύρια λέγονται και γράφονται γι’ αυτό το μοναστήρι; Βαθιά η απογοήτευση!»
Με κάθε τιμή
Γιώργος Θωμάς
Βόλος

-----------
Σε προηγούμενο σημείωμα τάχθηκα αναφανδόν υπέρ της εκδοχής Βατοπέδι και όχι Βατοπαίδι, επειδή έτσι το έγραφαν μερικά έγκυρα λεξικά που συμβουλεύθηκα.
Μου τηλεφώνησε μάλιστα και φίλος βυζαντινολόγος και μου είπε ότι έτσι, Βατοπέδιο, το γράφουν και πολλά βυζαντινά έγγραφα ή άλλα κείμενα. Ευτυχώς που κράτησα την επιφύλαξη ότι αυτοί που γράφουν Βατοπαίδι κάποιο σοβαρό λόγο έχουν που μου διαφεύγει.
Και ιδού ότι πίσω από το Βατοπαίδι κρυβόταν το παραμύθι. Το καράβι που ναυάγησε στην περιοχή, το παιδί, το πριγκιπόπουλο, που το πέταξαν τα μανιασμένα κύματα στους βάτους και σώθηκε. Και το ακόμα πιο συγκλονιστικό, όπως μας γράφει ο κ. Θωμάς. Οτι το παιδί, το πριγκιπόπουλο ή όχι (αρκεί που ήταν παιδί), βρεγμένο, παγωμένο και φοβισμένο «χώθηκε σε μια συστάδα βάτων και εκεί το βρήκε η Παναγία και το έσωσε. Ετσι μας προέκυψε το Βατοπαίδι και το «αι» της γραφής του... Και τα παραμύθια συχνά είναι πιο αληθινά από την αλήθεια.

Αναρωτιέμαι τι σχέση μπορεί να έχουν με όλα αυτά ο κ. Εφραίμ και η παρέα του. Τι σχέση έχουν με το παραμύθι, τον θρύλο και το θαύμα. Τον θρύλο του μοναστηριού τους τον έκαναν εμπορική φίρμα, το μοναστήρι τους από ταπεινό χώρο προσευχής και μετάνοιας, χώρο υψηλών συναντήσεων και το θαύμα, εμπορική επιχείρηση. Το μυστήριο της εξομολόγησης, του οποίου φέρεται ειδήμων ο «άγιος» ηγούμενος, κατάντησε σατανική μέθοδος δημοσίων σχέσεων.


Το δικό μου…. «συμπέρασμα»; Δεν υπάρχει! Με την έννοια πως στις περιοχές που υπεισέρχεται ο θρύλος , ο μύθος, η παραμυθία, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι και ανώφελο να πεις με σιγουριά «αυτό είναι λάθος και αυτό σωστό».

Unknown είπε...

Για τις εκκλησίες στις οποίες αναφέρεσαι, δεν γνωρίζω και δεν έχω στοιχεία. Θα ψάξω πάντως και αν βρω κάτι θα το ανεβάσω.

kyriakos είπε...

Pantos sto web-page e-shop tous to grafoun me E (www.vatopedi.org) ...org ..goes for orgy? ...

Unknown είπε...

...org ..goes for orgy?

lol!

-=IMAGINOS=- είπε...

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Μονής αναφέρονται τα παρακάτω:

http://www.vatopedi.org/view_cat.php?id=19

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ

῾Η ἐπίσημη ὀνομασία τῆς Μονῆς εἶναι ῾Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Τό βασικό ὄνομα Βατοπαιδίου ἤ Βατοπεδίου ἐμφανίζεται ἤδη στίς πρῶτες ἱστορικές μαρτυρίες πού ἀφοροῦν τό ῾Αγιώνυμο ῎Ορος καί ἔχει διπλή ἐτυμολογία καί ἀντιστοίχως διπλή ὀρθογραφία· α) ἑρμηνευόμενο ὡς παιδίον τῶν βάτων στηρίζεται σέ μία παράδοση. Σύμφωνα μέ αὐτήν ἡ Μονή ἱδρύθηκε τόν Δ' αἰ. ἀπό τόν Μέγα Θεοδόσιο, τοῦ ὁποίου ὁ υἱός ᾿Αρκάδιος διασώθηκε μέ θαῦμα ἀπό ἕνα ναυάγιο καί βρέθηκε στήν γεμάτη βάτα περιοχή της, ὅπου ὑπῆρχε παλαιότερος ἐρειπωμένος ναός, κτίσμα τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου β) ἑρμηνευόμενο ὡς πεδίον βάτων ὑποδηλώνει ἁπλῶς τό γεγονός ὅτι στήν τοποθεσία γύρω ἀπό τήν Μονή ὑπῆρχουν πολλά βάτα, κάτι πού παρατηρεῖται μέχρι σήμερα.
Σέ παλαιότερες ἐποχές ἡ Μονή χαρακτηριζόταν ὡς Βασιλική. Τόν χαρακτηρισμό αὐτό ἀπέκτησαν κάποια ἐποχή ὅλες οἱ Μονές τοῦ ῾Αγίου ῎Ορους, λόγω τῶν σχέσεών τους μέ τούς βυζαντινούς αὐτοκράτορες. ᾿Επίσης ὀνομαζόταν Πατριαρχική καί Σταυροπηγιακή, προνομιακοί χαρακτηρισμοί πού δόθηκαν ἀπό τό Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως.

the Idiot Mouflon είπε...

Για πες βρε Γιώργη. Εκείνο το όχι τόσο μακρινό επεισόδιο τραπεζικο-εκκλησιαστικής σύρραξης λες να 'χει κκονέ με τα Βατοπεδινά; Λεω, μήπως...

Unknown είπε...

Ιδέα δεν έχω βρε συ Mouflon...Αλλά γιατί να μη έχει; Δηλαδή...η έκπληξη θα είναι αν ΔΕΝ έχει.

'Ετσι και αλλιώς, μιλάμε για power games.

Anef_Oriwn είπε...

@ PolitisPittas,

Σ’ ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο για να παραθέσεις πληροφορίες για την ετυμολογία της λέξης Βατοπέδι/Βατοπαίδι απαντώντας έτσι στα ερωτήματα μου. Τελικά ασαφές ποιο είναι το λάθος και ποιο το σωστό.
(Έχω κι εγώ μια άποψη για το θέμα, σχολιανή αλλά δεν είναι της ώρας. Θα με πάρουν με τις πέτρες).

Anef_Oriwn
Παρασκευή 3/10/2008 – 8:33 μ.μ.

dokisisofi είπε...

irtha gia to vdomadiatiko!
tipota akoma?
ti na perimenoume gi avrio?

dokisisofi είπε...

Xtes itan i proti Paraksevi pou den mas evales kati apo to youtube prin tin anartisi tou Savvatou!
Kai panw pou elega oti eisai o monos bloggeras me programma!