Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Να δούμε το θάνατό μας τρώγοντας;

Είναι χρόνια τώρα, που με καταδιώκει μία φαντασίωση.

Την οποία, αν είχα τις γνώσεις και τις δυνατότητες θα φρόντιζα να κάνω πράξη.
Δηλαδή, να κατεβάσω τους πομπούς των τηλεοράσεων σε όλο τον πλανήτη για ένα απροσδιόριστο διάστημα.

Ξαφνικά, όλες οι τηλεοράσεις, να γεμίσουν με παράσιτα, να μην εκπέμπουν τίποτα εκτός από «χιόνια».

Ένας καλός φίλος και διακεκριμένος Ψυχίατρος στον οποίο είχα εκμυστηρευτεί το…τρομοκρατικό μου όραμα, πριν χρόνια στην Αθήνα, μου είπε, πως αν συνέβαινε αυτό , θα είχαμε πρώτα ένα κύμα αδιανόητων καυγάδων μεταξύ των ανθρώπων , μετά ένα κύμα μαζικών αυτοκτονιών και τέλος ένα μεγάλο κύμα έξαρσης των καταθλιπτικών φαινομένων ακόμα και με οργανικά συμπτώματα.


Δηλαδή; του είπα... Δηλαδή, μου απάντησε, τα ίδια περίπου συμπτώματα που έχουν οι τοξικομανείς σε συνθήκες στέρησης. Ναι, ακριβώς απάντησε, για να συμπληρώσει πως η Τηλεόραση είναι εξ ίσου εθιστική με το τσιγάρο και άλλες χημικές ουσίες.


Και μετά; Τον ξαναρώτησα...


Και μετά , μου απάντησε υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα , ίσως βεβαιότητα ,πως θα είχαμε ένα πρωτοφανές μαζικό ξέσπασμα κατά των Κυβερνήσεων, κατά πάσας Αρχής, με αίτημα την επιστροφή στην ανθρώπινη ζωή , την επιστροφή σε ανθρώπινους δεσμούς , τη φύση κλπ.


Θα έχουμε μία πλήρη αντιστροφή του τρόπου σκέψης τόσο μεγάλη που δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί. Στην πραγματικότητα, θα έχουμε Επιστροφή στη Σκέψη.


Έχετε προσέξει αγαπητοί αναγνώστες πως φτιάχνονται πια οι ειδήσεις;


Το ρεπορτάζ, ανάλογα με το θέμα και την «δραματικότητά» του, είναι συνοδευμένο από μουσική και υπότιτλους, και ο δημοσιογράφος κάνει μία «παλλόμενη» εισαγωγή με φωνή που προσπαθεί να είναι γεμάτη νόημα.


Με άλλα λόγια, το όλον, θυμίζει περισσότερο τρέιλερ κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλει συναισθηματικά παρά «είδηση».
Και ας μην το υποτιμάμαι αυτό στο ρόλο που παίζει.


Γιατί, ακριβώς αυτή η λεπτομέρεια είναι που ακυρώνει τη δυναμική της είδησης και την καθιστά «θέαμα» που δεν μας αφορά.


Είναι… «ταινία».


Ξέρετε ποια είναι η λιγότερο πετυχημένη ζώνη του Euronews;


Η γνωστή «no comment» στην οποία προβάλλονται ρεπορτάζ χωρίς ίχνος αφήγησης, μουσικής και άλλου δραματικού στοιχείου. Ο λόγος απλός.


Η αλήθεια, πονάει και ενοχλεί.


Μας βγάζει από τη βολική θέση του θεατή.


Και είναι καταμετρημένο πως όταν το Euronews προβάλλει τη συγκεκριμένη εκπομπή κάθε μέρα, εκατομμύρια τηλεθεατές γυρίζουν την τηλεόραση αλλού.


Συνήθως μάλιστα, όχι σε άλλο ειδησεογραφικό κανάλι, αλλά σε μουσικό. Για…αντίδοτο!


Κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο ένα ντοκουμέντο(;) που αρκετά πειστικά θέλει να αποδείξει πως τα ρεπορτάζ στην Γεωργία που υποτίθεται πως αναδεικνύουν τη βία των Ρώσων είναι όλα στημένα, πως έχουν χρησιμοποιηθεί ηθοποιοί και πως όλες οι εικόνες που είδε η δύση στην Τηλεόραση και που κατά κανόνα προκαλούσαν την υπέρ των Γεωργιανών συμπάθεια, ήταν σκηνοθετημένα.


Δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την πραγματικότητα.


Όμως, είμαι σε θέση να πω ότι όλοι μας πια, είμαστε ζαλισμένοι από τις «ειδήσεις» τον τρόμο που παράγουν και τον εντυπωσιασμό που θέλουν να προκαλούν τα κανάλια στο παιγνίδι της θεαματικότητας.


Κάπου μεταξύ μπριζόλας και αναψυκτικού , ανάμεσα σε δυο γουλιές και μια μπουκιά , είδαμε τον δεμένο πισθάγκωνα σερνόμενο στο πάτωμα κρατούμενο του Γκουαντάναμο , τον αποκεφαλισμό ενός ομήρου στο Ιράκ , τα παιδιά με τα τυφέκια στην Παλαιστίνη, όλα μπερδεμένα και ανακατωμένα με το τελευταίο κλιπ της Δέσποινας Βανδή ,μια συνέντευξη του Ρουβά , τον Εφραίμ από το Βατοπέδι , τις ιπποδρομίες στο Kent κλπ.


Και όλα χάνουν το μέτρο και την αξία τους.


Έτσι , ακυρώνονται συστηματικά οι αυθεντικές συναισθηματικές και λογικές μας αντιδράσεις. Με τον αχταρμά των εντυπώσεων που δυναμιτίζει κάθε λογική και κριτική διεργασία.



Και ο κουρασμένος ανθρωπάκος , που από το πρωί τρέχει για να επιβιώσει , να πληρώσει τις δόσεις του και να καλύψει τις υποχρεώσεις του , πέφτει μισολιπόθυμος στον καναπέ κάθε βράδυ και δέχεται την ομοβροντία των εικόνων.
Των εικόνων στις οποίες και ο ίδιος συμμετέχει.



Γιατί αύριο , ο θάνατος του, μπορεί να γίνει θέαμα από μια κάμερα που ήταν στημένη στο δρόμο πιο πέρα. Όλα, εικόνα.


Εικόνα και η ίδια η ζωή. Και εν τέλει , αντί να ζούμε τη ζωή , «ζούμε» την εικόνα της, σκηνοθετημένη από κάποιους άλλους με τη δική μας ανοχή.


Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, ο θάνατός μας δηλαδή, τείνει να γίνει και αυτός, άλλο ένα υπερθέαμα.


Οι συνεχείς καταστροφές από κυκλώνες και τυφώνες επίσης.


Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αφόρητη πίεση που αυτή τη στιγμή εξουδετερώνει εκατομμύρια ανθρώπους οικονομικά σε όλον τον πλανήτη, το ίδιο.
Η Κοινωνία του Θεάματος, όπως την περιέγραψε από το 1967 κιόλας ο Γκυ Ντεμπόρ όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά εξελίσσεται ακόμα.


Το χειρότερο είναι, πως συνήθως την ελέγχουν και την παράγουν άνθρωποι ουσιαστικά αναλφάβητοι.


Οι οποίοι τακτικά ,απλά καλλιεργούν τα συναισθήματα που βολεύουν τις εξουσίες.


Και οι εξουσίες, μόνο με ένα συναίσθημα βολεύεται. Αυτό του φόβου.


Εμείς;
Εμείς απουσιάζουμε.


Είμαστε καρφωμένοι στις οθόνες μας και παρακολουθούμε το τέλος μας.


Με αφορμή τον πολύ πρόσφατο και ξαφνικό θάνατο του Richard Wright, keyboardist και ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd, η σημερινή Κινούμενη Άμμος θα «παίξει» αποκλειστικά μουσική αυτού του πολύ σημαντικού Βρετανικού μουσικού σχήματος.

Στο μουσικό deezer κουτάκι στη δεξιά στήλη του blog, υπάρχει ήδη μία επιλογή από κάποια κομμάτια που θα ακουστούν σήμερα.


Όχι όλα όμως όπως άλλες φορές γιατί απόψε θα ακουστούν για λόγους «ιστορίας» και κάποια μέρη απευθείας από παλιούς δίσκους 33 στροφών , από βινίλιο με όλα τα συμπαθητικά ελαττώματα χρατς χρουτς αλλά, και το μοναδικό βάθος ήχου που τους χαρακτήριζε.

Η Κινούμενη Άμμος, από την πρώτη εκπομπή του Οκτωβρίου αλλάζει ώρα και μεγαλώνει. Δηλαδή θα αρχίζει μία ώρα αργότερα, στις 6 και, θα διαρκεί 3 ώρες, δηλαδή μέχρι τις 9.

44 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Κάπου μεταξύ μπριζόλας και αναψυκτικού , ανάμεσα σε δυο γουλιές και μια μπουκιά , εκτός από τους φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο βλέπουμε και αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=pXX98tHOMpA

Βλέπουμε το θάνατο μας δηλαδή σαν έθνος.

Εκτός από το γκουαντάναμο υπάρχουν και οι "αγράμματοι" πραγματικοί ή εντεταλμένοι. Ειδικά όταν αυτοί οι “αγράμματοι” είναι υποτίθεται και "πολιτισμένοι" σαν τους Άγγλους.... Δεν πρέπει να δώσουμε σημασία και σ' αυτό το θάνατο? Γιατί δεν απασχολεί όμως αυτός ο θάνατος κάπου μεταξύ μπριζόλας και αναψυκτικού , ανάμεσα σε δυο γουλιές και μια μπουκιά?

iordanou είπε...

Πριν κανένα 10μηνο, έβαλα τις δυο τηλεοράσεις που είχε το διαμέρισμα μου στην Αγγλία μέσα σε ένα ντουλάπι. Η ενημέρωση μου γίνεται αποκλειστικά από εφημερίδες και η ψυχαγωγία μου από επιλεγμένες ταινίες που ενοικιάζω και βλέπω στην οθόνη του computer.

Κανονικά θα έπρεπε να νοιώθω πιο "ελεύθερος". Η τραγική αλήθεια ομως είναι ότι ο εθισμός απλά μετατωπίστηκε στις διαδικτυακές εφημερίδες και στο Google Reader.

Οι εθισμοί εν μέρος της κοινωνίας τζιαι του ευρύτερου καπιταλιστικού συστήματος.

Unknown είπε...

@imaginos Το άρθρο Χρήστο, δεν αναφέρεται στον θάνατο (μας) ως Έθνους, αλλά στον Άνθρωπο ως υπερεθνική έννοια και αξία. Το video που προτείνεις, γελοίο ως περιεχόμενο ανήκει σε άλλη συζήτηση όμως. Επίσης, το άρθρο δεν «καταγγέλλει» την τηλεόραση ευρύτερα ως Μέσο αλλά τη σημειολογία με την οποία εκπέμπονται στις μέρες μας οι ειδήσεις προκειμένου να εγκλωβίσουν συναισθηματικά τους θεατές.


Το άρθρο δεν αναφέρεται στον θάνατο (μας) ως Έθνους, αλλά στον Άνθρωπο ως υπερεθνική έννοια και αξία. Το video που προτείνεις, γελοίο ως περιεχόμενο ανήκει σε άλλη συζήτηση όμως. Επίσης, το άρθρο δεν «καταγγέλλει» την τηλεόραση ευρύτερα ως Μέσο αλλά τη σημειολογία με την οποία εκπέμπονται στις μέρες μας οι ειδήσεις προκειμένου να εγκλωβίσουν συναισθηματικά τους θεατές.

@γ.ι. οι «εθισμοί» θα μου επιτρέψεις να πω ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής διαχείρισης των ανθρώπινων συνειδήσεων από όλες τις εξουσίες και όχι μόνο του Καπιταλιστικού συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

Καλα εσυ φαντασιωνεσαι να γεμισεις τις τηλεορασεις του κσομου με παρασιτα?

Εγω που φαντασιωνομαι να κανω τριο με την Σακιρα και την Μονικα Μπελουτσι ειμαι ανωμαλος?

Ή μηπως ειμαι απλα πεζος και κυνικος?


ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Unknown είπε...

τριο με την Σακιρα και την Μονικα Μπελουτσι

….ε όχι κι ανώμαλος! Κανονικότατος! Εγώ θα χαλάσω τις τηλεοράσεις για να σου φτιάξω ατμόσφαιρα. Εσύ κάνε το τρίο και μετά, όταν θα ξαναβάλω τις τηλεοράσεις μπροστά, θα το δείξουμε σε παγκόσμια κλίμακα να χαρεί ο κόσμος

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως Πηττα αντι για μπριζολα,θελω γλωσσες,σαλατα και λευκο κρασι Καμπά.Για επιδορπιο,κανενα φρουτακι.

Δεν ξερω,μου κανει πιο οικολογικο μενου.Πιο κομμουνιστικο-γουντσοκικο-οικολογικο.


ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

η φαντασίωση είναι πράγμα υγιές, ακόμα και αν έχει "οραματικό" ή "ριζοσπαστικό" χαρακτήρα. Συνήθως αποκαλύπτει (καταπιεσμένες) μύχιες επιθυμίες μας, ή προδίδει υποσυνείδητες προθέσεις.

Μας αποκαλύπτει δε, πράγματα που ούτε εμείς γνωρίζαμε για τον εαυτό μας. Γιώργο, δεν ψυχαναλύω, γενικά μιλάω και ανοικτά, μιας και έθεσες το πολύ ενδιαφέρον όντως θέμα προς συζήτηση. Όλοι έχουμε στη διάρκεια της ζωής μας φαντασιώσεις.

Βγαίνει από τα έγκατα της ψυχής η φαντασίωση λοιπόν, από το βαθύ ασυνείδητο, διανύοντας μια διαδρομή (μέσω του υποσυνειδήτου στην επιφάνεια), άγνωστη σχεδόν στην επιστήμη, όσον αφορά στη φύση και στη διεργασία της.

Δυστυχώς, η TV μας καθηλώνει και μας αποχαυνώνει, μας στερεί τη δυνατότητα σκέψης και εκτελεί στην κυριολεξία τη φαντασία. Κοινώς, μας μετατρέπει σε "φυτά".

Αποτελεί το τελειότερο όπλο στα χέρια όσων επιβουλεύονται την Ελευθερία μας, όσων μας θέλουν άβουλους και άνευρους, υποχείρια στα χέρια αυτών που "ανακατεύονται" με τα συναισθήματά μας, προσπαθώντας να ελέγξουν τον ανορθολογισμό μας.

Γιατί αυτός είναι ο στόχος: να μπούμε στο καλούπι και να γίνουμε "προβλεπτοί", πολιτικά και κοινωνικά.

Φυσικά, κρατείστε την, την αγαπημένη σας TV που κοστίζει και τόσο ακριβά! Μην την πετάξετε από το μπαλκόνι! Δεν γίνεται να την ξεφορτωθείτε, ειδικά άμα αυτή είναι plasma και εσείς είσαστε φαν του ποδοσφαίρου.

Προτιμήστε όμως να ασχοληθείτε με τη σύντροφό σας (έχουμε και προβλήματα υπογεννητικότητας) και με το διάβασμα.

Ακούστε λίγη μουσική, λίγο ραδιόφωνο, πλάστε εσείς τις εικόνες στο μυαλό σας, παρατηρείστε τη φύση που κρύβει πάντα εκπλήξεις και επικοινωνήστε με τους γύρω σας. Θα αποζημιωθείτε.

Κοινώς, χαρίστε στον εαυτό σας στιγμές αυθέντικές και πάρτε πίσω στα χέρια σας τη ζωή σας, κλείνοντας την πόρτα στους πονηρούς "βαρώνους" της μαζικής επικοινωνίας, με την ολοκληρωτική. Φωνάξτε για τη μοναδικότητά σας, ταρακουνείστε το σύστημα!

ΥΓ Γιώργο, το "θαρραλέο" θέμα που έριξες στο τραπέζι, βοηθά στη διαδικασία κοινωνικής (αλλά και ατομικής) ενδοσκόπησης και χειραφέτησης. ΕΥΓΕ! Αυθεντικό και ειλικρινές blogging, "ανάσα" στο διαδίκτυο.

Ανώνυμος είπε...

File giorgo exeis analavei ena diskolo rolo kai sti poreia touti poloi poiites tou dromou tha vrethoun kai tha prospathisoun na se diasiroun.eida extes sigiriaka oti exoun valei ena keimeno s os paradeigma gia na dosoun leei sto kosmo na katalavei me ti tholokoultouraio-arouraio exei na kanei...An pragmatika toutoi ouloi eixan kati apo elliniki paideia, tha ixeran kana dio mithous tou aisopou, kai poso tragiko einai otan o anthropos ekeino pou adinatei na niosei h antilifthei to aforizei kai to katarietai. telospanton antilamvanesai oti i perifimi neofasistiki kataskinosi ton perifimon forza nuova kai npd egine sta mouloxta se kapia kataxoniasmeni vounokorfi se mia akros macho-gay atmosfaira pou sto telos tous katenthousiase kai tous afise kai ikanopiimenous.kata ta alla tha fotizan k tin oikoumeni gia tous prosfiges........

dinami file m kai oi ipolipoi eimaste mazi s

spiros-bcn

stalamatia είπε...

Μόλις διάβασα τον Πολίτη ,κατέβασε τον διακόπτη τώρα ,άμα θέλεις έρχομαι να σε βοηθήσω. Το ίντερνετ όμως δεν θα το πειράξεις. Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

με όλη την καλή θέληση και την πραγματική εκτίμηση προς το προσφιλές διαδυκτιακό σπιτικό σου, θα ήθελα απλά να αναφέρω μια γενική αίσθηση μου, έστω κι εαν παρθεί ως λαθεμένη

αν κάτι δεν αντέχω είναι ο μεταμοντερνισμός και η θεσμικά κατοχυρωμένη αριστερη/κουλτουριάρικη κοσμοαντίληψη
ίσως να φταίει η μπολσεβικίκη καταγωγή μου

δεν θα διαφωνήσω πως η τηλεόραση κάνει κακό...βλάπτει και τα συναφή
μήτε θα διαφωνήσω πως τα δελτιά ειδήσεων εκφυλίζουν και θα εκφυλίζουν τις ίδιες τις λέξεις που τα χαρακτηρίζουν

μα τελικά, το να καταλήγεις σε μια επιστροφή πίσω;
ή σε μια παραδοχή αναλφαβιτισμού όσων μας -με την δικία μας υπευθυνότητα- ελέγχουν, καταρρίπτει για μένα όσα είπες μέχρι τώρα;

ποίοι είναι αναλφάβητοι;
σίγουρα όχι όσοι μας κυβερνούν...
αλλά όσοι βολεύουν τους κυβερνώντες να είναι/μένουν

και επειδή θα μου επιστήσεις την προσοχή φαντάζομαι στο ουσιαστικά...δεν βλέπω επίσης καμιά διαφορά ουσίας

είν ο κίσσινγκερ ή η ολμπρειτ ή ο ρείγκαν ή η θάτσερ ή ο σαρκοζί, ουσιαστικά αναλφάβητος;
ή μήπως είναι ο σόρος και ο γκείτς;

έχω την αίσθηση, και την σιγουριά, πως όχι απλά δεν είναι ουσιαστικά αναλφάβητοι, αλλά το αντίθετο
είναι τόσα καλά διαβασμένη σε σχέση με τις ανάγκες τους που της υλοποιούν με πλείστους τρόπους...

το εποικοδόμημα δεν είναι θέμα αναλφαβητισμού ή λάθος επιλογών, αλλά το βασικό μαξιλαράκι-στυλοβάτης του καπιταλιστικού συστήματος εν γένει
πόσο μάλλον όταν αυτό το σύστημα, βρίσκεται στην χειρότερη παγκόσμια πολιτικο-οικονομική κρίση από το 1929...

ποίες εξουσίες;
ποίος φόβος;
ποίο συναίσθημα;

και ποίοι τελικά είμαστε εμείς που αποφασίζουμε;
οι καλά διαβασμένοι; ο οικοδόμος και ο κόκκαλης;
ο νέος άνεργος και η διαμαντοπούλου;
ο ταλάτ και η ανύπαντρη μάνα απ την λεμεσσό;

το εποικοδόμημα, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το συναίσθημα όπως αναφέρεις, χάνει την ουσία του και τον τρόπο εξάλειψης του, εαν δεν καταδείξεις την όλοτητα του χωρίς ωραιοποιήσεις ή γενικές κατακραυγές.

εμείς αποφασίζουμε όντως, οι προλετάριοι και οι καταπιεσμένοι της γης ετούτης

τέρμα στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τέρμα στην μη πολιτισμό του πολιτισμού
εμπρός για την αρχή του πραγματικά ανθρώπινου πολιτισμού των όλων

Unknown είπε...

@marizetaa , είναι καθαρά ζήτημα ανάγνωσης. Στην ουσία των οσων λες, δεν διαφωνώ.Άλλο όμως είναι το δικό μου το πνεύμα. Αφ ενός.
Αφ ετέρου, το σύστημα είναι μεν στη χειρότερη του κρίση από το 29 -δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα πιστεύω-αλλά όλα μαζί είναι Ιστορία και η ιστορία το μόνοπ που δικαιώνει εν τέλει είναι τον εαυτό της και την εξελικτική διαδικασία.

Αναφορικά με το "βήμα προς τα πίσω", όχι δεν "ζήτησα" επιστροφή στις σπηλιές! Ούτε κατάργηση του Μέσου!!! Σε 500-600 λέξεις που είναι το κάθε άρθρο επιδιώκω (άλλες φορές καλύτερα άλλες χειρότερα άλλες καθόλου) να παράγω ερεθίσματα για σκέψη και συζήτηση.

Και η χρήση της λέξης "αναλφάβητοι" δεν αφορά-ασφαλώς ούτε την κα Θάτσερ, ούτε τον Γκέϊτς του οποίου τα δημιουργήματα (και εφευρέσεις) χρησιμοποιούμε όλοι ή περίπου όλοι.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΝΕΥΜΑ τώρα λέει ότι εξελικτική διαδικασία είναι ο καπιταλισμός

δηλαδή μια παρανοϊκή υπόθεση απείρως συμφωνημένη μπορεί και να γνωρίζει εξέλιση, άνθηση και...ζωή

θα ήθελε βεβαίως αυτά τα πράγματα να τα ομολογήσει αλλά ντρέπεται ολόκληρος πολίτης Πήττας

στην πραγματικότητα όμως ο καπιταλισμός επειδή ακριβώς δεν είναι φυσιολογικός γι' αυτό έχει άμυνες και δεν υποκαθιστά η κατάστασή του τη δική μου βιολογική και ψυχολογική υγεία ούτε με ενδιαφέρει αν θα καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα. στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα δεν μπορεί να γίνει κομμάτι μου

η σύγκριση της οικονομίας με τη θεωρία της εξέλιξης είναι η προπαγάνδα τους για να με αγχώσουν και να με βάλουν να πιστεύω ότι η οικονομία είναι κάτι σημαντικό. δεν είναι.

την αναλγησία και το μηδενισμό την ονομάζει ερέθισμα και σκέψη. τη βαρβαρότητα τη ζει και όνομα ακόμη δεν της δίνει.

συζητάμε τώρα άγχη της οκάς ότι θα πέσει η σύνδεση και θα παραχορτάσουν οι πεινασμένοι, πράγματα δηλαδή μικροαστεία και θανατηφόρα.

Unknown είπε...

Ετσι και αλλιώς, είσαι ήδη τόσο αγχωμένος.

Ανώνυμος είπε...

Το "no comment" είναι η λιγότερο πετυχημένη ζώνη του Euronews?? Έχω μείνει έκπληκτη. Για μένα είναι η μόνη που ίσως "αξίζει" τον κόπο. Τα 5 λεπτά πραγματικότητας στην ημέρα. Ίσως να διαφέρει τόσο η δική μου άποψη από αυτή της πλειοψηφίας μια που δεν θυμάμαι ποτέ να συμπαθούσα το κουτί και μια που έχω σταματήσει ουσιαστικά να βλέπω τηλεόραση από τα 18 μου.

Γιατί πραγματικά "Όλα χάνουν το μέτρο και την αξία τους. " Και προσθέτω, κι εγώ χάνω τον χρόνο μου.

Αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον που ο κόσμος το γυρίζει σε μουσική. Ίσως για να αποφύγει την πραγματικότητα; Ίσως για να μαλακώσει το συναίσθημα; Ίσως και τα δύο ταυτόχρονα; Πολύ ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

@αγαπητέ Πίττα,

φυσικά και δεν υποστήριξες πως οι επονομαζόμενοι είναι αναλφάβητοι...μόνο που αυτοί είναι η εκάστοτε εξουσία, κείνοι είναι που κεινούν τα νήματα φανερά ή μυστικά, κείνοι είναι που επιβάλλουν να το κοινό αίσθημα
(σε γενικές γραμμές και πολυ χοντροκομμένα, το λέω, ένεκα ο χρόνος και ο χώρος)

λες όμως, Το χειρότερο είναι, πως συνήθως την ελέγχουν και την παράγουν άνθρωποι ουσιαστικά αναλφάβητοι.

όλους αυτούς και τους καλά εκπαιδευμένους και ταξικά συνειδητοποιημένους υποτακτικούς τους, φωτογραφίζεις/κατανομάζεις, γι αυτό και η παρέμβαση...

δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολλές λέξεις για να κατανομάσει ή να φωτογραφίσει με αιρετικότητα και δεικτικότητα, τους φορείς, τα μέσα και τους τρόπους

αρθρογραφώ και εγώ τα τελευταιά χρόνια, και τυγχάνει μέσω πείρας να γνωρίζω το λακωνίζειν

φυσικά και σκέφτηκα πολύ, πριν κάνω την εν λόγω τοποθέτηση, μιας και η βλακεία και το κάθετι διαφορετικό τρομάζει, και οι άνανδρες επιθέσεις του τελευταίου καιρου εναντίων σου/του διαδικτυακού σπιτικού σου, έχουν πληθύνει.

θεωρώ όμως πως διάλογος, χωρίς αντιλογίες(σοβαρές ή έστω σοβαροφανείς, μα ουδέποτε υβριστικές) δεν υπάρχει

ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα/παρεξηγηθώ

φυσικά υπάρχει εξελιγκτική διαδικασία, μόνο που αυτή δεν είναι έτσι κι αλλιώς γραμμική, για να υπάρχει από μόνη της σαν επιχείρημα μη πισωγυρίσματος, άλλωστε η ίδια η ιστοριά δεν αιωρείται πάνω από τα κεφάλια έξυπνων, μορφωμένων, εκτοπισμένων ή σαρκοβόρων ναζιστών,
αλλά όλων μας, είναι κτήμα μας και μέρος μας, δεν υπάρχει μόνη της και δεν υπάρχουμε ξέχωρα από αυτήν

ο καντιανισμός ευτυχώς ανετράπη


οι ειδήσεις που προσφέρουν διεθνώς τα ΜΜΕ είτε έχουν χαμηλή είτε υψηλή τηλεθέαση, δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά τις ανάγκες μιας στιγερής πλουτοκρατίας, είτε από το ύφος, είτε από το περιεχόμενο, είτε από την ίδια την παρουσίαση τιυ

και μόνο εκείνο το εκφυλιστικό που άκουγα πέρσι στις πυρκαγιές...φοβόμαστε μήπως η φωτιά πλησιάσει τα ήδη ερηπωμένα σπίτια και κάψει την κατακαημένη περιουσία του κοσμάκη

δείχνει όλο την αστική/μικροαστική νοοτροπιά που εισχωρεί καθημερινά στις φλέβες μας

γι αυτο και η σαφής κατάδειξη των ενόχων, και της αιρετικής λύσης του μαρτυρίου της κάθε είδους εκμετάλλευσης, δεν είναι απλά αρχή για κάθε διάλογο μα αναγκαία προυπόθεση
κατά την ταπεινή μου γνώμη

Ανώνυμος είπε...

@πολίτης-Πήττας
Ούτε σε μένα αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ειδήσεις, έτσι προσπαθώ να αποφεύγω τα θεαματικά δελτία και κανάλια. Στην εποχή της αφθονίας στα ΜΜΕ μπορεί ο καθένας μας να επιλέξει από που και πως θα ενημερώνεται. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε εκπομπές που δε μας εκφράζουν, με μία απλή κίνηση λύνεται το πρόβλημα. Αλλάξτε κανάλι. Κι αν γενικά ως μέσο η τηλεόραση δε σας εξυπηρετεί πια, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ. Υπάρχουν τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και το διαδίκτυο για την αναπλήρωση όποιου κενού.

Γιώργο Πήττα, έχεις συντάξει πολύ καλύτερα άρθρα από αυτό. Δε βλέπω τίποτα το καινούριο, κάτι που να μην έχει καταγραφεί χιλιάδες φορές.
Μπορεί να είναι οι απόψεις σου, αλλά δεν παύουν ν΄αποτελούν επανάληψη και υπερβολή, ειδικά οι τελευταίες φράσεις του κειμένου. 'Είμαστε καρφωμένοι στις οθόνες μας και παρακολουθούμε το τέλος μας.' Τι μελόδραμα...Λες και δεν υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές.

Τώρα τί μου δίνει το δικαίωμα εμένα να ασκώ κριτική από το πουθενά; Μα ανάμεσα στα τόσα ΄εύγε΄, πιστεύω ότι δε θα είχες αντίρρηση να διάβαζες και μία άλλη αντίληψη.

@Μαριζέταα, πολύ εύστοχες οι τοποθετήσεις σου.

από Λεμεσό

Μιχάλης είπε...

Εγώ θα έλεγα ότι δεν μπορεί να προβάλλονται δελτία ειδήσεων και να είναι χωρίς λόγια.

Πώς θα κατευθύνουν τον κόσμο;
Διότι ας μη ξεχνούμε ότι τα ΜΜΕ και ειδικά η τηλεόραση διαμφώνουν άποψη.
Είναι το πιο δυνατό μέσο που διαθέτει σήμερα ο εκάστοτε ισχυρός...

Ανώνυμος είπε...

είναι μέρος της προπαγάνδας ότι τα ΜΜΕ διαμορφώνουν άποψη

και λειτουργεί η προπαγάνδα ως εξής: άρα αφού το κάνουν αυτό το πράγμα εμείς θα πρέπει ν' ακούσουμε τι υπαρκτό σκέφτονται οι άλλοι. ψέμα.

οι τηλεθεατές όρθιοι ή ξαπλαρισμένοι είναι μόνοι μπροστά στην τηλεόραση: πραγματικότητα.

dokisisofi είπε...

poli dinato to simerino sou arthro Giwrgo Pitta, i anatomia mias mizerias, me ligi epistomoniki fantasia ...xexe i epistimoniki fantasia stin epoxi mas pleon den exei na kanei me tin ekseliksi tis texnologias alla me tin anasxesi tis:PPP

Kalo sou vradi...

-=IMAGINOS=- είπε...

Η τηλεόραση είναι ίσως η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου μέχρι σήμερα. Το ότι υπάρχουν εκπομπές ηλίθιες ή κάποιοι κάθονται στην τηλεόραση από το πρωί ως το βράδυ αυτό δε μειώνει τη σημασία και το έργο που παρέχει η τηλεόραση στο σύγχρονο πολιτισμό. Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς την τηλεόραση, μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, ένα βίντεο ίσον 1 εκατομμύριο λέξεις...

Εάν θα έπρεπε να καταργήσουμε λοιπόν πράγματα που "χαλάνε" τη ζωή μας εφόσον αυτή δε διακρίνεται από το μέτρο, τότε θα έπρεπε να καταργήσουμε όλο το σύγχρονο πολιτισμό και τεχνολογία. Και τα πολλά παϊδάκια κάνουν κακό και το πολύ κρασί και το πολύ κινητό τηλέφωνο και τα πολλά αυτοκίνητα και το πολύ internet και όλα τα "πολύ".

Στην τελική η τηλεόραση έχει ένα προσόν, το τηλεκοντρόλ. Καλό πράγμα η δυνατότητα επιλογής στη ζωή του ανθρώπου.

Ανώνυμος είπε...

Μα ειναι δυνατον να υποστηριζεις ανθρωπε μου οτι αν εκλειναν οι τηλεορασεις,θα ειχαμε ξεσπασμα κατα των κυβερνησεων με αιτημα την επιστροφη στη φυση?

Οποιος θελει επιστροφη στη φυση,ας παρει τη γκομενα του να παει για πικ-νικ.Τι του φταιει ο Καραμανλης?
Και γιατι τον εμποδιζει η τηλεοραση?



Λοιπον Πηττα παμε ενα στοιχημα 3 χιλιαρικα?
Αν ποτέ κλεισουν οι τηλεορασεις επ'αοριστον δεν προκειται να υπαρξει ξεσπασμα κατα κυβερνησεων.

Θα υπαρξει ισως μεγαλυτερη ανθρωπινη επαφη,περισσοτερες εξοδοι για καφε,καταφυγιο στο ραδιο και το ιντερνετ,αλλά οχι,δεν θα γινει η Οκτωβριανη επανασταση,ok?Μην φαντασιωνεστε παιδια.


ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

και από που πηγάζει η δυνατότητα επιλογής imaginos παιδί μου, μια λέξη είναι, την έχεις σκεφτεί; και τι εννοείς εσύ ως επιλογή; είναι ένα θέμα. δηλαδή ποια είναι η πρώτη επιλογή που στα συνειδητά κάνει ένας άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

ναι είναι δυνατό να υποστηρίζει ό,τι θέλει. υπάρχουν όμως δύο ερωτήματα:
λέει τίποτα πραγματικό;
πρέπει εγώ να ζήσω αυτό που λέει;
Εγώ είδα ότι προτιμά να μην είναι ένας πιο σοβαρός από Imaginos και δεν διαβάζω τα ποστάκια, ξέρω ότι όλο το νόημα είναι να αγχωθούμε "επειδή η οικονομία". Πήγε και μίλησε στον ψυχίατρο (= τι θα γίνει αν...), λες και μόνος του δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Διαβάζεις παρακάτω όταν δεις που καταδέχεται να σωβρακομιλήσει με ψυχίατρο φίλο καλό; Άσε που τονίζει με έμφαση ότι η ελευθερία του περνάει μέσα από την τηλεόραση. Αυτό λέει: εδώ και τώρα εγώ συγκρίνομαι με το θέαμα...και εσύ δεν πας να υπάρχεις... ο φασισμός του είναι ότι επιμένει να σε βάλει να γίνεις η ιδέα ότι η ελευθερία του είναι θέμα παρουσίασης εκπομπής. Τι άλλο νομίζεις ότι πραγματεύεται εδώ χάμω - την ελευθερία του που του κακοφαίνεται και δεν του καλαρέσει και την ελευθερία των άλλων που αυτή πια δεν θέλει ούτε να την έχει ακροασμένη, γιατί είναι της Κύπρου τ' άτομον και έχει κοινές αναζητήσεις με δημοσιογράφους και ψυχίατρους το παιδί, ο μπούλης ο απ' τη βαρβαρότητα ερχόμενος. Αφ' το καλύτερα αφ' το.

kyriakos είπε...

Νομιζω καποιος ειναι εγκλωβισμενος μεταξυ Νορβηγιας και φαντασιας...

stalamatia είπε...

Λέτε να αυξηθεί και ο πληθυσμός,άμα κλείσουν οι τηλεοράσεις?

-=IMAGINOS=- είπε...

@Φτερουγισμένε...

... σε τι γλώσσα γράφεις? Πρέπει να ήσουν "ντέφι" όταν τα έγραφες αυτά, τουλάχιστον όταν τα έγραφες....

Ανώνυμος είπε...

@ stalamatia:
"i tileorasi stin krevatokanara meiwnei tin sexoualiki drastiriotita" ...eixamen to eksetasei to thema se ena ma8ima sto panepistimio an thimoumai kala.
m4c.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ήμουνα ένα ντέφι ενώ εσύ βρέθηκες στο μαβί ποθούμενο και του γκρεμού θα μείνεις.

kyriakos είπε...

Ωραια θα βαλω τηλεοραση στο υπνοδωματιο

drSpock είπε...

Για το πως αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση μπορεί να είναι κατασκευασμένα (από πολέμους μέχρι την προσελήνωση) για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη δείτε την ταινία: wag the dog με τους Πατσίνο και Ντε Νίρο. Γιατί μερικές φορές είναι η ουρά που κουνά το σκύλο.

dokisisofi είπε...

Thelw na ftiaksw mia nea taftotita, na onomazomai " i ginaika tou Lwt", kai na ftiaksw kai ena kainourgio blog !mporw na daneistw ton titlo tou dikou sou? Gia ligo mono! Mexri na erthoun oi aggeloi me tis proipotheseis .
(mou dineis kai to psevdonimo sou? gia ligo mono, de tha eimai gia poli akomi ..pitta!)

EFXARISTW
!

Ανώνυμος είπε...

@ "dokisisofi":
emeis efxaristoume, pou iparxeis gia na mas ipenthimizeis ti kamnei o mesos anthrwpos otan den exei kati simantiko na pei

Ανώνυμος είπε...

H dokisisofi είναι η συνθήκη για να τέμνονται οι Uc=f(t) ή I=f(t) δύο φλατ πυκνωτών που φορτίζονται ή εκφορτίζονται.

dokisisofi είπε...

e ma....

dokisisofi είπε...

EIMAI O MESOS ANTHROPOS
EIMAI O MESOS ANTHROPOS
EIMAI O MESOS ANTHROPOS

kai eimai kala!

YAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY!

(

dokisisofi είπε...

)

dokisisofi είπε...

O diaxeiristis tou istologiou exei tis evlogies mou na diagrapsei ta parapanw.

Aceras Anthropophorum είπε...

Αγαπητέ Πήττα, την φαντασίωσην σου επραγματοποίησα την πρίν πολλά χρόνια όταν έγραψα μιαν ιστορίαν που σου αφιερώννω

Γ.Ι. μην γελαστείς να ξαναπιάσεις τηλεόρασην. Εγώ έχει 15 χρόνια που έκαμα αυτόν που έκαμες εσύ τωρά. Λοάρκασε 15 χρόνια που μιαν ώραν φκάλλει 684 εργατομέρες δημιουργικής ασχολίας. Αν επέρνουν 2 ώρες φκάλλει 1368 μέρες, δηλαδή 6 εργατοχρόνια. Τζιαι σε διαβεβαιώ ότι ότι σημαντικόν εγίνην είπαν μου το. Φαντάσου όταν εγίνην η επίθεση πάνω στους πύργους το 2001 έμαθα το πρίν ακόμα κτυπήσουν τζιαι τον δεύτερον τζιαι είδαν τους να ππέφτουν σε απευθείας.

Γιώργο Πήττα συμφωνώ με την συνμπλόγκισσαν που είπεν ότι εν πολλά δυνατόν το κείμενον σου.

Ανώνυμος είπε...

Βρε για σκεφτειτε λιγο?
Αν σβησουν οι τηλεορασεις,πως θα γινεται η προβολη του γκλαμουρατου νεογιαπη lifestyle αρχηγου cool Alexis Tsipras?
Εχουν παρει που εχουν παρει τον κατηφορο τα ποσοστα του ΤΣΙΡΙΖΑ,μετα δεν σας βλεπω ουτε στην Βουλη..


ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

kyriakos είπε...

Οι πολιτικοί της Ελλάδας είναι ΟΛΟΙ τους ένας μεγάλος εμετός
Ίσως ο λιγότερο απεχθείς να είναι αυτός ο Τσίππας.. (GREEK OBAMA?) Aλλά και πάλι επιφυλάσσομαι.. Αν ζούσα Ελλάδα σίγουρα δεν θα έκανα ούτε κάν τον κόπο να βγω από το σπίτι για να τους ψηφίσω..
Ευτυχώς όμως γιαυτούς υπάρχουν μπόλικοι Greek-σκύλοι του Παυλόβ.. Αλλιώς τι θα καταντούσαμε χωρίς κυβέρνηση αυτοδυναμίας?

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!

Ωραίες οι μελωδίες σου πίττα..

the Idiot Mouflon είπε...

@Citizen Pie

"...Θα βγουν μπουλούκια οι θεατρίνοι μέσα μας,
θα φορέσουν τα πρόσωπα ανάποδα,
θα βγουν στους δρόμους στες πλατέες,
με ψωνάρες-φωνές, με ψωνάρων φωνές, με συνθήματααααα..."

Δεδομένου ότι είμαστε γενεές ήδη τηλ-εκπαιδευμένες, ίσως... ίσως λέω... αντί για "ξέσπασμα κατά των αρχών" απλά να γίνει ένας μικρός πόλεμως φατριών-μπουλουκιών για ανάδειξη Νέας Τάξης.

Και ένα τελευταίο του Τζιμάκου: "...Ούζο, Ούζο-πάουερ, δεν ζω μόνο κοιτά-ζω..."

Ανώνυμος είπε...

Ψηφίζω Ηλίθιο Αγρινό

Ανώνυμος είπε...

Ένα ερώτημα είναι γιατί οι περισσότεροι επιλέγουν να μην πατάνε το off του τηλεκοντρόλ. Αλλά ένα ακόμα πιο σημαντικό ερώτημα είναι: επιλέγουν άραγε; ... Μπορούν;

Dissident Aggressor

Μαύρος Γάτος είπε...

Όπως πάντα, καίριος και εύστοχος.

Καλησπέρα χ2

Σ;-)