Το τεράστιο κτιριακό σύμπλεγμα, συνεχίζει όμως να φιλοξενεί την επί γης κόλαση.
Χρόνια σας πολλά Χριστιανοί !
Και βέβαια, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αϊτή, είναι μία λεπτομέρεια της γενικής εικόνας του κόσμου μας.
Οι άνθρωποι που πέφτουν αποκαμωμένοι από την πείνα κάθε βράδυ, ξεπερνούν τα 850.000.000.
Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή, έχουν ήδη περάσει σε κατάσταση απόλυτης κρίσης και οι οικονομίες τους αδυνατούν να προσφέρουν τα ελάχιστα, τα στοιχειώδη στους πληθυσμούς τους, προκειμένου να επιβιώσουν βιολογικά.
Σενεγάλη, Καμερούν, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Ακτή Ελεφαντοστού, είναι ήδη θέατρα ανεξέλεγκτων και οργισμένων εξεγέρσεων από τεράστιες ομάδες πληθυσμών που δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από την κατακερματισμένη αξιοπρέπειά τους και την δυσβάσταχτη πείνα τους.
Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι όλο αυτό το «φαινόμενο» παρουσιάστηκε ξαφνικά και πλανώνται πλάνη οικτρότερη όσοι πιστεύουν πως όσα συμβαίνουν δεν θα επηρεάσουν τις βολές τους στον δυτικό κόσμο.
Οι αιτίες είναι εδώ, έχουν καταγγελθεί εδώ και χρόνια μόνο που τα αυτιά των αρμοδίων ουδέποτε ίδρωσαν μέχρι τώρα:
Κλιματική Αλλαγή: Προκαλεί μη αναστρέψιμες απώλειες τεραστίων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, είτε λόγω ξηρασιών είτε λόγω πλημμυρών, θυελλών και διάβρωσης.
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που λειτουργεί με την αντιστρόφως ανάλογη μείωση των αρόσιμων εκτάσεων.
Οι δυτικές διατροφικές συνήθειες που εδώ και χρόνια μετατρέπουν εκατομμύρια στρέμματα παρθένων δασών και αγρών σε βοσκοτόπια.
Η κερδοσκοπία που ωθεί πιεστικά τις τιμές των πρώτων υλών προς τα πάνω σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου που εκτρέπει τις γεωργικές παραγωγές στην καλλιέργεια «ενεργειακών φυτών» με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του αραβόσιτου διατροφής από πολλές περιοχές του κόσμου.
Τα εκατομμύρια θύματα των αμέτρητων εμφυλίων συρράξεων που εξ ορισμού έχουν άμεση ανάγκη από διατροφική δωρεάν βοήθεια και είναι αποκλεισμένοι από τον κύκλο «παραγωγή-κατανάλωση».
Η Παγκόσμια Τράπεζα επίσης, που μέχρι πολύ πρόσφατα, εκβιάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες για προσαρμοστικές μεταρρυθμίσεις προκαλώντας έτσι ανεπανόρθωτες ζημιές στις τοπικές γεωργίες.
Α…ναι!..καλή Ανάσταση Χριστιανοί!
Το Ιράκ και το Σουδάν, ήταν μέχρι πριν από λίγα σχετικά χρόνια, οι σιτοβολώνες του Αραβικού κόσμου. Τώρα, και οι δύο χώρες «ζουν» από το Διεθνές Επισιτιστικό Πρόγραμμα, με άλλα λόγια από την οργανωμένη φιλανθρωπία της Δύσης.
Την ίδια στιγμή, η έρημος της Σαχάρα τα τελευταία 30-40 χρόνια με επιταχυνόμενο ρυθμό εξαπλώνεται γεωλογικά προς το Νότο.
Η άμμος κυριολεκτικά καταπίνει εκτάσεις μέχρι χτες εύφορες.
Να το πω αλλιώς φίλες και φίλοι αναγνώστες: Οι χώρες αυτή τη στιγμή που κυριολεκτικά πεθαίνουν είναι 36. Ήταν λιγότερες από 20, μόλις πριν από 9 χρόνια η δε αύξησή τους έχει επιταχυνθεί την τελευταία πενταετία και συνδυάζεται όλο και περισσότερο με την Κλιματική Αλλαγή και τα παρεπόμενά της.
Εάν τα φαινόμενα δεν αντιστραφούν, σε 30 με 40 χρόνια ο αριθμός των θυμάτων της πείνας, της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Και θα πάω τώρα στην αντίστροφη εικόνα.
Στην κλασική εικόνα του υπέρβαρου Ευρωπαίου που πια έχει γίνει θέμα σε δελτία ειδήσεων και εφημερίδες.
Γιατί, αυτός ο χοντρός ευρωπαίος, οφείλει τα λίπη του και τις καρδιοπάθειές του, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στην υπερκατανάλωση λιπαρών κρεατικών ουσιών μηδενικής σχεδόν θρεπτικής αξίας. Συνήθεια που επέβαλλε σε μέγιστο βαθμό αυτό που λέμε «σύγχρονος τρόπος ζωής».
Όμως υπάρχει και πιο σοβαρή διάσταση από αυτή της χοντρής μας κοιλιάς. Γιατί, όλα αυτά τα γεύματα που «απολαμβάνουμε» στα ταχυφαγεία μεταφράζονται σε «υγροποιημένα» τροπικά δάση που έχουν αλωθεί για να γίνουν βοσκοτόπια ταχύρυθμης ανάπτυξης βοδιών ποτισμένων με ορμόνες προκειμένου να είναι έτοιμα για σφαγή σε ελάχιστο χρόνο.
Η Κλιματική Αλλαγή και η συνδυασμένη Επισιτιστική κρίση, είναι δυο από τα τεράστια δείγματα της απόλυτης αποτυχίας των λογικών που επικράτησαν εδώ και αιώνες στον κόσμο. Λογικές, που σταθερά μας έφεραν μέχρι εδώ. Και, όπως λένε οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είμαστε ακόμα μόλις στον πρόλογο της κρίσης.
Καλή Ανάσταση;
Για ποια Ανάσταση μιλάμε φίλες και φίλοι;
Θαρρώ πως πρέπει επειγόντως οι πάντες να εγκαταλείψουμε τις ονειροβασίες.
Δεν ενδιαφέρει κανένας ουράνιος παράδεισος, κανέναν.
Μας καίει η επίγεια κόλαση που δημιουργήσαμε να βρει ξανά τον δρόμο που της πρέπει. Να ξαναβρούν η γη και οι επί γης κάτοικοί της την αξιοπρέπεια που αξίζουν.
Όλα τα άλλα, ανήκουν στο πιο κυνικό εμπόριο που παίχτηκε ποτέ σε βάρος του ανθρώπου.
Το εμπόριο της μάταιης ελπίδας.
Κοιτάξτε γύρω σας.
41 σχόλια:
Καλημέρα Γιώργο.
Μην ξεχνούμε την θεωρία του Μαλθουσιανισμού που μιλά για περιορισμό των γεννήσεων.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, κάποιοι λαοί πρέπει να πεθαίνουν, ώστε να αρκούν τα τρόφιμα για τους υπόλοιπους...
...δηλαδή για μας τους Ευρωπαίους, και για τους κατοίκους της Βόρειας Αμερικής.
Και επίσης ας έχουμε υπόψη μας το εξής φοβερό: πως η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατακόρυφα, διότι πλέον ψωμί τρώνε και οι Κινέζοι όπως και οι Ινδοί.
Ποιοι τους ανάγκασαν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες όμως; Και γιατί;
Καλή -πνευματική- Ανάσταση σε όλους
εχουμε 364 μερες να γκρινιαξουμε οσο θελουμε
Καλημερα,
πολυ σωστα τα λες. Γι' αυτο και εγω δεν ευχομαι σε κανεναν καλο Πασχα / ανασταση κ.α.
Οι δυτικες κοινωνιες εθελοτυφλουν μπροστα στο εξης γεγονος: αν δεν αλλαξουν - δραστικοτατα - τον τροπο ζωης τους θα αναγκαστουν να αγωνιστουν σκληρα για να κρατησουν αυτα που εχουν. Ο αγωνας θα ειναι και εναντια στην φυση (προστασια απο πλυμμηρες, θυελλες κ.α. ) αλλα και εναντια στους πεινασμενους αυτου του πλανητη (ο θρησκευτικος φανατισμος και οι επιθεσεις αυτοκτονιας βασιζονται στην εξαθλιωση. Ποιος χορτατος θα πηγαινε να ανατιναχτει; ).
Να εισαι καλα
Νίκος
Τελικά όλοι οι λόγοι μας πρέπει να περιέχουν αιχμές που συντηρούν ιδεολογικές αντιπαλότητες, ιδιαίτερα μέρες που είναι;
Διαφωνώ ριζικά με προσεγγίσεις που ενέχουν μηδενιστικά στοιχεία και ακυρώνουν με την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει την Αριστερά και με λίγες λέξεις, διαδρομές και Ιστορία χιλιετηρίδων. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Αν δεν ήταν οι χριστιανοί, οι κοινωνίες μας σήμερα θα ήταν λιγότερο ανθρώπινες. Η θρησκεία μας είναι που μας βοηθά να διατηρήσουμε τη συνοχή μας στις κοινωνίες της Δύσης, η θρησκεία μας είναι που μας μπόλιασε με τον όποιο ουμανισμό διαθέτουμε. Η Γαλλική Επανάσταση ήρθε πολύ μετά και μαζί με τις όποιες αρχές της και την ανατροπή, έφερε μπόλικο αίμα, τρομοκρατία και γκιλοτίνες.
Η θρησκεία μας τράβηξε καθαρά τη γραμμή μεταξύ καλού και κακού. Και αυτή ήταν και είναι η ευεργετική επίδρασή της στην κοινωνία. Όποιος την αρνείται, ας εντρυφήσει στην Ιστορία. Χωρίς τη θρησκεία μας, τίποτα δεν θα ήταν όρθιο σήμερα. Κι ας έβαψαν κάποιοι με αίμα τα χέρια τους στο όνομά της...
Ο Χριστιανισμός δεν ήταν μόνο Ιερά Εξέταση και "κονκισταδόρες" (για όσους κατέχουν λατινικές γλώσσες και δη ισπανικά και πορτογαλικά). Ήταν ένα σύνολο αξιών, ένας τρόπος ζωής, που στην ουσία του υιοθετήθηκε σε όλες τις εκφάνσεις του από πολλούς. Πάρα πολλούς... Αν "απέτυχε", όπως κάποιοι θεωρούν, είναι γιατί οι αρχές για να υιοθετηθούν, απαιτούν επώδυνες προσωπικές υπερβάσεις. Πολύ επώδυνες, σας διαβεβαιώ...
Η όποια ηθικοπλαστική βάση των κοινωνιών μας, το "σωστό" ή το "λάθος", δεν βασίζεται σε κανένα σύνταγμα, αλλά στη χριστιανική ηθική που έχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα υιοθετήσει σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.
Από την άλλη, η ορθολογιστική κοινωνική προσέγγιση, καπιταλιστική και φιλελεύθερη ή σοσιαλιστική & μαρξιστική, είναι που μας γέμισαν αδιέξοδα, σήψη, παρακμή, πόνο και αδιαφορία. Αδιαφορία για αυτό που συμβαίνει τόσο κοντά μας, στην αφρικανική Ήπειρο και σε χώρες όπως η Αϊτή, που μας περιέγραψες.
Ας θυμηθούμε τι έγινε στην ΕΣΣΔ με τα 5ετή προγράμματα. Ας θυμηθούμε τι έγινε στις χώρες της Ανατολής (πχ Καμπότζη), όπου επικράτησαν οι θιασώτες του μαρξισμού. Γενοκτονίες και μαζικοί τάφοι. Αυτό είναι το "ανθρώπινο" πρόσωπο του μαρξισμού; Αυτό είναι, ας πάνε κάποιοι στη Βόρεια Κορέα να παρακολουθήσουν τις δημόσιες (για παραδειγματισμό) εκτελέσεις.
Ας θυμηθούμε τι έγινε στην Κίνα του Μάο. Ας θυμηθούμε τι έπαθαν παντού στα "κόκκινα" καθεστώτα οι "εχθροί του λαού". Στην Κούβα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 70 κρατούμενοι δημοσιογράφοι, που βασανίζονται μέσα στις φυλακές (στο Γκουαντάναμο, πολύ κοντά στην περιβόητη αμερικανική) του "σύντροφου" Φιντέλ. Είναι, λέει, "πράκτορες των Αμερικανών". Και εμάς μας φταίνε... οι Χριστιανοί;
Ας θυμηθούμε τι έγινε στις χώρες όπου ο καπιταλισμός (ο διεθνισμός του κεφαλαίου) αφέθηκε ελεύθερος να δημιουργήσει "πλούτο", πάντα για ολίγους και "εκλεκτούς", που δεν έδιναν και δεν δίνουν δεκάρα για αυτούς που πεθαίνουν δίπλα τους από την πείνα.
Και αδιαφόρησαν και αδιαφορούν οι καπιταλιστές, ακριβώς γιατί δεν έχουν Θεό... Και όπως είπε ο γίγαντας Έλλιοτ, "αν δεν θέλεις να έχεις τον Θεό, πρέπει να υποκλιθείς στον Χίτλερ ή τον Στάλιν". Που μεταξύ μας, δεν διαφέρουν σε τίποτα απολύτως...
Η μη τήρηση των χριστιανικών αρχών, δηλαδή ή άρνησή μας να δώσουμε στον πλησίον μας, να μοιραστούμε τον πλούτο, είναι που οδήγησε εκεί τα πράγματα: σε λιμούς. Ας μην απαξιώνουμε όμως τον χριστιανισμό, που αφορά σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό τον πλανήτη.
Σε ποιους χριστιανούς αναφέρεσαι καλέ μου συνομιλητή; Αυτούς που προφασίζονται ή αυτούς που ανήκουν σε κάποιο σύνολο που αυτοπροσδιορίζεται έτσι, λόγω παράδοσης; Αυτούς που αν χαρακτηρίζονται για κάτι, είναι η απύθμενη υποκρισία τους; Γιατί δεν μας λες για την Μητέρα Τερέζα;
Να βλέπουμε όλες τις όψεις και να προβάλλουμε και το καλό, όχι μόνο το κακό. Και να μην εκπέμπουμε περιφρόνηση. Να μιλήσουμε για χριστιανισμό;
Να σας πω για τον 77χρονο Έλληνα ιερέα Γερβάσιο Ραπτόπουλο, που επί 30 χρόνια οργώνει τις φυλακές της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχοντας αποφυλακίσει από μόνος του 10.350 κρατούμενους, εξαγοράζοντας ποινές και πετυχαίνοντας χάρες; Έχει μέχρι σήμερα δώσει αυτός ο ιερέας, που μόνο το ράσο που φορά έχει ως περιουσία, 2.500.000 ευρώ από συνεισφορές πραγματικών χριστιανών στο Δημόσιο Ταμείο στην Ελλάδα. Αυτός δεν είναι χριστιανός; Μήπως δεν σας κάνει;
Να σας μιλήσω για το έργο που παράγουν δεκάδες ιεραποστολές της καθολικής και της ορθόδοξης Εκκλησίας σε χώρες του Τρίτου κόσμου, με ανθρώπους που έχουν παρανηθεί τα πάντα και προσφέρουν τις ζωές τους για τον συνάνθρωπο; Μπορώ να γράφω μέχρι αύριο! Να μην είμαστε άδικοι! Βασικό μέλημα του χριστιανού αυτό!
Καπιταλισμός & φιλελευθερισμός και μαρξισμός & σοσιαλισμός, διδάσκουν με τον τρόπο τους και τις εφαρμογές τους ακριβώς αυτό: το πόσο απάνθρωπα αλλά συνάμα και κατώτερα είναι ως συστήματα.
Στο μαρξισμό δεν αναφέρομαι, γιατί εκεί ο ουμανισμός είναι έννοια σχεδόν ανύπαρκτη. Η κοινωνική Δικαιοσύνη που προφασίζεται, έρχεται μέσω της ανατροπής, της βίας και του αίματος και τα επιτεύγματα, διατηρούνται δια της βίας, με άκρατη καταστολή. Και "διαρκή επανάσταση", αλά Λένιν.
Ο οποίος ως γνήσιος ματιριαλιστής και ορθολογιστής δεν μας είπε το πιο βασικό: ότι ουσιαστική προϋπόθεση για την επανάσταση και μια καλύτερη κοινωνία, είναι όλοι να επαναστατήσουμε μέσα μας!
Διαβάστε τον Σολζενίτσιν και κυρίως το "Αρχιπέάγος Γκουλάγκ". Εκεί, θα δείτε τα περί "σοσιαλισμού" και πόσο τα πλήρωσε η ανθρωπότητα. Διαβάστε να δείτε σε ποιο ψηλό βάθρο είψαν τοποθετήσει ως ποιότητα τη ρουφιανιά, το να καταδίδεις τον πλησίον σου. Διαβάστε! Διαβάστε ποιος ήταν ο αρχιρουφιάνος "πιονέρος" Παβλίκ Μοζόροφ, τον οποίο το σοβιετικό καθεστώς ύμνησε και ο Σόρος χρηματοδότησε πρόσφατα τον αδριάντα του! Για να μας πει με τον τρόπο του πόσο όμοιοι είναι σοσιαλισμός και καπιταλισμός!
Συμπέρασμα: αν όλοι όσοι ζούμε σε κοινωνίες που αυτοπροσδιορίζονται ως "χριστιανικές", τηρούσαμε απαρέγκλιτα τις αρχές της επικρατούσας θρησκείας, κάνοντας τις όποιες απαραίτητες υπερβάσεις και βοηθώντας τον πλησίον μας, σήμερα θα μιλούσαμε σε άλλη βάση.
Και ουχί με ειρωνεία για τον Χριστιανισμό!
Νίκος
Καλή Ανάσταση σε όλους!
ΥΓ Συγνώμη για το παραπάνω σεντόνι!
@Νίκος
ΔΕΝ θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα γράφεις, αφού με έχεις καλύψει εν πολλοίς. Όσον αφορά το θέμα πείνας (στην Αφρική τουλάχιστον) και το τι πράττει η Ορθόδοξη Εκκλησία, σας παραπέμπω (για να ΜΗΝ προβώ σε copy & paste ολόκληρο σεντόνι), σε παλιό (και το πρώτο μου) σχόλιο στο ίδιο blog λίγο πριν κλείσει το συγκεκριμένο θέμα: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1082488332850163159&postID=4119540249949485213&isPopup=true
@Πολίτης Πίττας
1. Νομίζω κάκη η σύνδεση Ανάστασης και Επιταφίου (ως θρησκευτικός όρος) με την σημερινή κατάσταση ανά το παγκόσμιο, έτερον εκάτερον. Ο κόσμος ήταν ανέκαθεν πεδίο πολεμικών και άλλων συγκρουσεων, και προβλημάτων, απλά αυτά έχουν μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια.
2. Κάνεις λόγο για την Αϊτή και συνδέεις την κατάσταση στο Φορτ Ντίμανς με την εποχή του Ντιβαλιέ και σήμερα. Την ίδια ώρα που στο Ιράν, Κίνα, Σαουδική Αραβία, κλπ. οι δικές τους φυλακές είναι πάντα γεμάτες και οι δημόσιες εκτελέσεις μέρος της καθημερινής ζωής. Ακόμη και στις αναπτυγμένες κοινωνίες (π.χ. ΗΠΑ), έχεις εκατομμύρια άστεγους, καθώς και εκατομμύρια φτωχών που σιτίζονται με κουπόνια (περίπου 28 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, δηλαδή ένα 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας)! Και αυτό στην μητέρα του καπιταλισμού.
3. Δυστυχώς ΟΛΑ τα φαινόμενα που περιγράφεις ΔΕΝ είναι νέα, αλλά έχουν διογκωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και ναι, συμφωνώ ότι τελικά θα επηρεάσουν το δυτικό κόσμο. Όσον δε αφορά την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση:
α) Κλιματική αλλαγή. Εκτός από τον πιο μεγάλο φταίκτη που συνεισφέρει αρνητικά στο φαινόμενου του θερμοκηπείου (ΗΠΑ), έχουμε την προ λίγου καιρού αναδυόμενη Κίνα, που όπως πάει θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ.
β) Επισιτιστική κρίση (αν και θα φανώ κυνικός), φαντάζεστε να ΜΗΝ πέθαιναν από πείνα τα εκατομμύρια που πεθαίνουν, πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το πρόβλημα αυτό, δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού;
Εν κατακλείδι, μπορεί το τέλος του κειμένου σου να τελειώνει με τον τρόπο και το σχόλιο που επέλεξες (και με το οποίο συμφωνώ, που είναι δυστυχώς ευσεβοποθισμός), ήτοι "Μας καίει η επίγεια κόλαση που δημιουργήσαμε να βρει ξανά τον δρόμο που της πρέπει. Να ξαναβρούν η γη και οι επί γης κάτοικοί της την αξιοπρέπεια που αξίζουν", ΑΛΛΑ θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και πάλι για την προγούμενη σύνδεση του "Δεν ενδιαφέρει κανένας ουράνιος παράδεισος, κανέναν".
Για κάποιους (όχι όλους) ΙΣΩΣ ο επίγειος παράδεισος να ενδιαφέρει πιο πολύ, από ότι ο επίγεια κόλαση και η επίγεια ζωή.
Φιλικά πάντοτε και Καλή Ανάσταση σε όλους (άσχετα αν κάποιοι δεν γιορτάζουν, εγώ πάλι εύχομαι)
φίλε Νίκο, παρότι δεν είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενο άτομο, σου λέω με ειλικρίνεια πως το άρθρο σου με άγγιξε.
Μιχάλης
Δεν είχα σκοπό να παρέμβω σε αυτή τη συζήτηση. Ο χρόνος μου είναι (δυστυχώς) πολύ περιορισμένος.
Δυστυχώς όμως η εμμονές του φίλου μου του Νίκου με αναγκάζουν να κάνω μια παρέμβαση.
Οι εμμονές του, που παντού πρέπει να φταίει η αριστερά και ο μαρξισμός.
Λες φίλε Νίκο ότι:
«Διαφωνώ ριζικά με προσεγγίσεις που ενέχουν μηδενιστικά στοιχεία και ακυρώνουν με την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει την Αριστερά και με λίγες λέξεις, διαδρομές και Ιστορία χιλιετηρίδων».
Με βάση τα δικά σου γραπτά οι μηδενιστικές προσεγγίσεις δεν είναι μόνο προνόμιο της Αριστεράς. Γενικά η απαξίωση που εκφράζεις προς οτιδήποτε το αριστερό, το ότι πάντα και παντού φταίει η αριστερά δεν είναι τίποτε άλλο από μηδενισμός.
Λες από τη μια ότι αν δεν υπήρχαν οι χριστιανοί οι κοινωνίες μας θα ήταν λιγότερο ανθρώπινες. Από την άλλη παραδέχεσαι ότι η Γαλλική Επανάσταση έφερε τις δικές της αρχές και ανατροπές που έφερε, αλλά έφερε μαζί της και μπόλικο αίμα και τρομοκρατία.
Αλήθεια, τι ήρθε να ανατρέψει η Γαλλική Επανάσταση; Μήπως κήρυξε τον πόλεμο στην «ανθρώπινη» χριστιανική κοινωνία της τότε Γαλλίας;
Και πόσο ανθρώπινη ήταν η χριστιανική κοινωνία όταν έχουμε εκατόμβες θυμάτων από χριστιανικά χέρια;
Ποιοι έκαιγαν ανθρώπους στη φωτιά; Ποιοι σταμάτησαν τις επιστήμες; Ποιοι έκλεισαν τις φιλοσοφικές σχολές; Ποιοι διέλυσαν τα θέατρα;
Ποιοι χαρακτήριζαν όλα αυτά ως δαιμονικά έργα;
Ποιο ήταν το κριτήριο αν όλα αυτά ήταν καλά ή κακά;
Μήπως οι αναφορές (μεταξύ άλλων) του Παύλου περί ασόφων και αμαθών μπροστά στη σοφία του ενός και μοναδικού θεού και όλα τα συναφή;
Κάποτε θα πρέπει να παραδεχθούμε, και εφόσον εντρυφήσουμε στην ιστορία όπως λες, ότι θα διαπιστώσουμε ότι οτιδήποτε υπάρχει στον κόσμο έχει την ευεργετική και τη μη ευεργετική του επίδραση.
Μου προκαλεί πάντως εντύπωση το ότι ενώ στην ουσία αθωώνεις εκείνους τους χριστιανούς που στο όνομα της θρησκείας τους έβαψαν τα χέρια τους με αίμα, για τους υπόλοιπους αυτό το… «ελαφρυντικό» δεν υπάρχει.
Αυτό κι αν είναι μηδενισμός!
Και όπως εσύ μας διαβεβαιώνεις ότι (αν) ο χριστιανισμός απέτυχε είναι διότι «οι αρχές για να υιοθετηθούν, απαιτούν επώδυνες προσωπικές υπερβάσεις», το ίδιο θα σε διαβεβαιώσω κι εγώ για την ιδεολογία της αριστεράς.
Αν είναι αρκετή η δική μου διαβεβαίωση, τότε είναι και η δική σου φίλε μου.
Για τη χριστιανική ηθική δεν θα ήθελα να σχολιάσω προς το παρόν.
Αλλά πραγματικά απορώ, πώς και γιατί η χριστιανική (μη ορθολογιστική) προσέγγιση δεν βγάζει από κανένα αδιέξοδο. Γιατί για 2000 χρόνια χριστιανισμού εξακολουθούμε να είμαστε ακόμα σε αδιέξοδα;
Πώς και γιατί ο χριστιανισμός δεν κατάφερε να γίνει η κυρίαρχη εξουσία και να λύσει τα προβλήματα ή ακόμα πώς και γιατί ενώ είχαμε αυτή την ιδεολογία στην εξουσία σε Ανατολή και Δύση, ο κόσμος πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.
Αν θέλεις να θυμηθούμε την ΕΣΣΔ, και άλλες χώρες με τις γενοκτονίες και τους μαζικούς τάφους, γιατί να μη θυμηθούμε και τις γενοκτονίες και τους μαζικούς τάφους που προκάλεσε ο χριστιανισμός με τους θρησκευτικούς και άλλους πολέμους του, με τη δικτατόρευση των πάντων στο όνομα του Ιησού Χριστού;
Και γιατί να μην παραλληλίσουμε τους «πράκτορες των αμερικανών» με τα όργανα του… σατανά;
Γιατί να μη θυμηθούμε την απόλυτη υποστήριξη των όπου γης επίσημων εκκλησιαστικών ιεραρχιών (που είναι «εις τύπον και τόπον Χριστου») σε όλες τις απολυταρχικές, μοναρχικές, φασιστικές και δικτατορικές εξουσίες; (Θυμίζω το «Νίκας τις βασιλεύσει» που ισχύει ακόμα).
Γιατί να μη θυμηθούμε ότι όταν κάποιοι πάλευαν για να αποτινάξουν τέτοια καθεστώτα, κάποιοι άλλοι δεν πήραν πρέφα τι έγινε διότι διάβαζαν;
Από την άλλη ευτυχώς που έχουμε και την Εκκλησία που ζει μέσα στη φτώχεια, που δίνει απλόχερα στον πλησίον, που μοιράζει τον πλούτο της αρνούμενη καν να φορολογηθεί για τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα της που αξιοποιεί στο έπακρον!!!
Και γιατί να υπάρχει και πάλι το ελαφρυντικό προς «Αυτούς που προφασίζονται ή αυτούς που ανήκουν σε κάποιο σύνολο που αυτοπροσδιορίζεται έτσι, λόγω παράδοσης; Αυτούς που αν χαρακτηρίζονται για κάτι, είναι η απύθμενη υποκρισία τους;» και να μην ισχύει το ίδιο και με όλους εκείνους που προφασίζονται ότι είναι μαρξιστές ή καπιταλιστές ή δεν ξέρω ‘γω τι;
Εγώ συμφωνώ μαζί σου «Να βλέπουμε όλες τις όψεις και να προβάλλουμε και το καλό, όχι μόνο το κακό. Και να μην εκπέμπουμε περιφρόνηση».
Όμως για να ζητούμε να γίνεται αυτό από τους άλλους, πρώτα το καλό παράδειγμα θα πρέπει να το δώσουμε εμείς, έτσι δεν είναι;
Και πολύ φοβούμαι φίλε μου ότι κάνεις ακριβώς εκείνο που κατηγορείς τους άλλους ότι κάνουνε.
Και παραβιάζεις το λόγο του Ιησού που είπε: «μην κάνεις στον άλλον εκείνο που δεν θα ήθελες να κάνει σε σένα ο άλλος».
Όσον αφορά την Μητέρα Τερέζα ας διαβάσουμε το άρθρο στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309514
Υ.Γ. Τα γραφόμενα μου δεν περιέχουν ίχνος ειρωνείας. Και τα διατυπώνω υπό μορφήν ερωτήσεων ώστε ο καθένας να τα απαντήσει και να δώσει τις δικές του απόψεις.
Χρόνια Πολλά σε όλους…
Νίκος
Συνομιλητή Μιχάλη,
ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες για να διαβάσεις τα όσα έγραψα αλλά και να απαντήσεις. Όμως, μένω με την εντύπωση ότι μου απαντάς μάλλον επιλεκτικά. Και εξηγούμαι:
-Ο Χριστιανισμός επιβίωσε πάνω από δύο χιλιετίες, ο μαρξισμός όπου κι αν επιβλήθηκε, λίγες μόνο δεκαετίες, λόγω έλλειψης δημοκρατικής πολιτικής νομιμοποίησης και ηθικής βάσης.
-Το Τείχος του αίσχους έπεσε, όμως οι ψυχές όσων πέθαναν (για την ακρίβεια εκτελέστηκαν από τους "συντρόφους") προσπαθώντας να περάσουν στην ελευθερία, ζητούν ακόμα δικαίωση. Δεν ξέρω τις μουσικές σου προτιμήσεις, σου συστήνω όμως το τραγούδι "Heroes", του David Bowie. Αν αναζητήσεις την ιστορία του, ίσως να μιλήσει στην ψυχή σου, αφού τα 20.000.000 θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Σιβηρίας, δεν τα κατάφεραν.
Ο Χριστιανισμός, μετά από όσα εγκλήματα (αιματοβαμένες σταυροφορίες, Ιερά Εξέταση, κατάκτηση, καταστροφή και λεηλασία της Κωνσταντινούπολης το 1204, κατακτήσεις Ισπανών στην Κεντρική και Νότια Αμερική) έγιναν στο όνομά του (ουδείς το αρνείται αυτό), βρήκε τη δύναμη να κάνει την αυτοκριτική του, να αναθεωρήσει και να αφήσει απερίσπαστο το άτομο να πάρει τις αποφάσεις του. Το mea culpa ειπώθηκε πάρα πολλές φορές, ο Πάπας έχει βαρεθεί να ζητά συγνώμη. Ποιος κομμουνιστής ζήτησε ποτέ συγνώμη για κάτι; Κανείς. Για αυτό κάποιοι είχαν το τέλος του Τσαουσέσκου.
-Η Γαλλική Επανάσταση ήρθε να ανατρέψει ένα καταπιεστικό σύστημα, που (όντως με την ανοχή αν όχι με τη βοήθεια της Εκκλησίας) εξαθλίωνε τον άνθρωπο. Έφερε τις γκιλοτίνες και την τρομοκρατία και την έμφαση στο άτομο, που σε βάθος χρόνου υπονόμευσε και τελικά στιγμάτισε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Επειδή όλα έχουν δύο όψεις, σου συνιστώ το ενδιαφέρον βιβλίο του Ζιζέφ Ντε Μεστρ, "Κατά της Γαλλικής Επαναστάσεως" (Καστανιώτης, Αθήνα 1999, πολύ καλή η μετάφραση του Τάσου Αθανασόπουλου). Πάμε παρακάτω:
-Όσον αφορά τις ακρότητες στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ουδείς τις αρνείται. Τα πράγματα έχουν ως τα ανέφερες. Θα σου προσθέσω κιόλας τα εγκλήματα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (η σφαγή των χιλιάδων "εθνικών" της Θεσσαλονίκης στον ιππόδρομο της Πόλης) και τη δολοφονία της Υπατίας της Αλεξανδρινής, ηθικός αυτουργός της οποίας ορθά θεωρήθηκε ο επίσκοπος της Αλεξάνδρειας, Κύριλλος.
Κρούεις ανοικτές θύρες. Αυτά είναι γνωστά και παραδεκτά από όλους. Για τα γκουλάγκ όμως τι έχεις να πεις; Συγκρίνεις τα θύματα του Χριστιανισμού με αυτά του κομμουνισμού; Οι αριθμοί δεν ευνοούν καμία τέτοια σύγκριση. Ούτε κατά διάνοια. 80.000.000 άνθρωποι πλήρωσαν τον κομμουνισμό τα τελευταία χρόνια με τη ζωή τους, εκατοντάδες άλλα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας είδαν τις ζωές τους να τραυματίζονται και να χαράσσονται ανεξίτηλα από την "κόκκινη" κτηνωδία.
-Για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κούβα, ούτε μια κουβέντα συμπαράστασης όμως... Και είναι όλοι τους άνθρωποι των γραμμάτων και δημοσιογράφοι. Για τα εκατομμύρια θύματα της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, επίσης. Ούτε κουβέντα όμως για τα μυριάδες θύματα των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, ούτε μια κουβέντα για την Μπετανκούρ, που κρατείται από τους "μαρξιστές" απαγωγείς της στην Κολομβία και αργοπεθαίνει, στο όνομα της "προόδου". Τίποτα... Κρίμα. Τι ακριβώς υπερασπίζεσαι;
-Για την υπέρβαση που μου λες ότι απαιτείται για τους αριστερούς: η άποψή μου είναι ότι όντως πρέπει να υπερβούν τα δολοφονικά συναισθήματα που δημιουργεί το ταξικό μίσος το οποίο ενσπείρουν στις ψυχές των ανθρώπων, μετατρέποντάς τους σε κτήνη. Το έζησαν αυτό καλά στην Ελλάδα οι κάτοικοί της, στη διάρκεια του Εμφυλίου, για να μη ξεχάσουμε και τα καθ' ημάς. Αναρίθμητα δυστυχώς τα παραδείγματα.
-Όπως έχεις διαπιστώσει αλλά δεν αναγνωρίζεις, η γνώμη μου για το φιλελευθερισμό δεν είναι καλύτερη από αυτήν για τον κομμουνισμό. Σύστημα εκμετάλλευσης και χειραγώγησης & ποδηγέτησης είναι, που εξαχρειώνει τον άνθρωπο, καθώς ευαγγελίζεται την απόλυτη ανοχή και ελευθεριότητα.
Θέλεις έναν ενδιαφέροντα κατάλογο πρώην μαρξιστών που "ανένηψαν", βρήκαν καταφύγιο στις αγκάλες των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών & αμερικανικών πολιτικών σχημάτων και ινστιτούτων; Είναι πολλοί, αλλά είμαι στη διάθεσή σου.
Μια από τα ίδια λοιπόν. Προλεταριακός διεθνισμός και διεθνισμός του κεφαλαίου, δεν απέχουν, όπως θα έλεγε και ο Τζορτζ Σόρος. Απλά ο δεύτερος έχει δυστυχώς παγιωθεί και νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των κατοίκων των ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη.
-Απέφυγες βλέπω να σχολιάσεις την περίπτωση του "συντρόφου" και καταδότη Παβλίκ Μοζόροφ, που ηρωοποιήθηκε από τον "πατερούλη" ("κάρφωσε" τον πατέρα του στη μυστική αστυνομία των Σοβιετικών) και την αγάπη που τρέφουν στο πρόσωπό του (γιατί άραγε;) οι σημερινοί ειδεχθείς καπιταλιστές.
-Απέφυγες να τοποθετηθείς και για τις περιπτώσεις όσων (μόνο δύο ανέφερα, υπάρχουν χιλιάδες, αν θέλεις, μπορώ και εδώ να σου παράσχω κατάλογο) προέβησαν στη σωστή εφαρμογή των αρχών του Χρστιανισμού.
Δεν χρειάζεται όμως εδώ να πεις κάτι. Η λάμψη της ψυχής των ανθρώπων όπως η Μητέρα Τερέζα ή του πατρός Γερβάσιου μας υπερβαίνει όλους, καλέ μου συνομιλητή και δίνει ένα φωτεινό παράδειγμα σε όσους χριστιανούς (με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη) παραμένουν δέσμιοι των παθών τους. Είμαστε πολύ μικροί μπροστά τους, Μιχάλη, για να τους κρίνουμε. Δυστυχώς. Παρακάτω:
-Η αιχμή σου για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζεις το πλούσιο ποιμαντορικό του έργο στη μητρόπολη Δημητριάδος: οι περισσότεροι έμαθαν για αυτόν τον ιερωμένο, όταν έγινε αρχιεπίσκοπος. Ρώτα λοιπόν στο Βόλο και στην ευρύτερη Μαγνησία να σου πουν, πόσα παιδιά έσωσε από τα ναρκωτικά, πόσους πρώην κρατούμενους βοήθησε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, πόσα ευαγή ιδρύματα για γέροντες και ορφανά έκτισε και εγκαινίασε. Λειτουργούν και σήμερα... Ήταν πάντα εκεί για όλους μας και μιλώ ως άνθρωπος που συνεργάστηκα μαζί του.
-Και μια που το έφερε η κουβέντα, που ήσασταν όλοι εσείς που κόπτεστε για την ελευθερία και που ασκείτε κριτική σε έναν πολύ σπουδαίο και μορφωμένο κληρικό, όταν ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονταν πάνω στο Τείχος του αίσχους; Που ήσασταν εσείς όταν τα ρωσικά άρματα έμπαιναν στην Πράγα, που ήσασταν όταν οι μπολσεβίκοι κατέπνιγαν στο αίμα την εξέγερση της Βουδαπέστης; Που; Τι λέτε τώρα για τις δημόσιες εκτελέσεις στη Βόρεια Κορέα; Τι λέτε για την Τιέν Ανμέν και τις 5.000 ετήσιες εκτελέσεις στην Κίνα;
Εγώ προσωπικά, ο "κακός" και "αντιδραστικός" δεξιός και χριστιανός (έτσι θα με αποκαλούσε ένας κομμουνιστής), δεν έχω σταματήσει, ούτε θα σταματήσω ποτέ να αρθρογραφώ με πάθος και προσήλωση κατά της θανατικής ποινής. Γιατί είναι ενάντια στη θρησκεία μου και στη λογική μου.
Α, ναι, οι κομμουνιστές "κωλύονται"... Τι θα κάνουν χωρίς το βασικό τους όπλο, τη φυσική εξόντωση; Βλέπεις, στην Κούβα του "συντρόφου" Φιντέλ, στη μαοϊκή Κίνα και στη "δημοκρατική" Βόρεια Κορέα (ένα ασύλληπτου μεγέθους κολαστήριο για τον τοπικό πληθυσμό) και στο Ιράν (για ποινικούς αλλά και αντικαθεστωτικούς), η εκτέλεση είναι κοινή πρακτική για τους "εχθρούς του λαού". Κατά τα άλλα, ο μαρξισμός είναι "ανθρωποκεντρικός"... 80.000.000 νεκροί το μαρτυρούν.
Αλλά και όσοι διαννούμενοι απολογούνται στην ανθρωπότητα για την πρότερη προσήλωσή τους στα μαρξιστικά "ιδεώδη"...
ΥΓ Και κάτι τελευταίο: ας μου υποδείξει κάποιος μια χριστιανική χώρα, με την εξαίρεση των ΗΠΑ (βλ. θανατική ποινή), όπου υπάρχει μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ από την πλευρά μου, τονίζω ότι δεν υπάρχει χώρα υπό μαρξιστικό καθεστώς, όπου να μην υπάρχει κατάφωρη, και το τονίζω αυτό, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίστηκαν τουλάχιστον τη δεκαετία του '50 από τα Ηνωμένα Έθνη, με την υπογραφή όλων (Universal Declaration of Human Rights).
Νίκος
Συγνώμη, το ξέχασα: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ελπίζω να είστε όλοι καλά.
Το ΄κείμενο, δεν είχε κανένα σκοπό να προσβάλλει τον θρησκευτικό συναίσθημα κανενός.
Μια ταλαιπωρία της υγείας μου, έχει περιορίσει τις αντοχές μου αυτές τις μέρες στο ελάχιστο και ως εκ τούτου, πραγματικά δεν μπορώ να μείνω πολύ ώρα στον υπολογιστή και να γράψω.
Τα λέμε λίαν συντόμως :-)
Γιατί συγκρίνετε τον Χριστιανισμό με την Αριστερα; Πόσο συγκρίσημα ενι δηλαδή τα 2;
Προσπαθάτε να αποδόσετε σε έναν εκ των 2 τον τίτλο της "Κούππας της Άπαννης" ;
Μήπως θέλετε να βάλουμεν τα λάθη του καθενός χαμέ τζιαι να μετρήσουμεν ποιος εχει τα λλιόττερα;
Ή μήπως παρακολουθούμεν απλά τον διάλογο ανάμεσα σε έναν Χριστιανό που δεν πάει τους Αρστερούς και εναν Αριστερό που δεν πάει τους Χριστιανους;
@Πιττας:
Νομίζω, αν άφηνεν πόξω τους Μαρξιστες κτλ, θα εσυμφωνούσα με τον Νίκο. Πράγματι η Γή μας μαστίζεται που συμφορές. Τις αιτίες τζιαι τους φταίχτες, αναφέρεις τα εσύ, σε γενικά πλαίσια αλλά ξεκάθαρα. Ο Χριστιανισμός όμως, πού κολλά;
Στην τελική,ο Θεός με την Ανάσταση του έτζιε υποσχέθηκεν επίγειαν ευτυχία τζιαι λύση στα προβλήματα μας. Το μήνυμα της Ανάστασης εν άλλο...
@ pittas kai pali
...se kapoio allo blog nomizw eishes anaferei kati sxetika me ton Marksismo ws thriskia?
An nai, mporeis na me parapempseis se kapoio sxetiko keimeno? Ekamen mou pollin entiposi tote.
An oxi apologoume, eimai xronia tsakomenos me tin mnimi mou.
Efxaristw
Kales Giortes kai kalo ipoloipo adeias se olous.
Kali anarrosi Pitta :]
Μαρξισμός και χριστιανισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Για τούτο κάποιοι επιτίθενται στους παπάδες. Τους χαλούνε την πιάτσα και δεν μπορούν μετά να ελέγξουν τα πρόβατα. Γιατί πρόβατα θέλουνε οι αριστεροί τον κόσμο, μίσθαρνα όργανα. Όμως, ο κόσμος αγαπάει τους παπάδες. Κι εκεί την πατούν οι κουμμουνιστές. Οι παπάδες, τους παντρεύουν, τους βαφτίζουν τα παιδιά, τους θάβουν τους νεκρούς, τους κοινωνούν. Και κρατάνε τα χωριά ενωμένα. Πως να μη τους μισούν οι κουμμουνιστές και ούλοι οι αριστεροί, "ροζ" και "κόκκινοι", τους παπάδες;
Χριστός Ανέστη!
Εξαιρετικά αφιερωμένο :
"You don't want to go out anymore
it's bearable alone
just you and the bad news
and the confession of Mother Theresa
God bless her for letting us know
that she couldn't take it either"
Leonard Cohen
γειά σας και από μένα και χρόνια πολλά.
η κρίση φαγητού που μαστίζει την ανθρωπότητα, αντιστρέφει στην ουσία το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κατα κόρον μετά τη πτώση του ανατολικού μπλοκ. καλή η ιδέα αλλά στη πράξη απότυχε (η ακόμα χειρότερα κατάντησε ένα δυναστικό σύστημα).
τώρα, ούτε 20 χρόνια μετά είμαστε στο ίδιο σημείο. καλός ο καπιταλισμός στη θεωρεία, αλλά στη πράξη, δεν...
για τα όσα ειπώθηκαν πιο πάνω μεταξύ μιχάλη και νίκου.
τόσο ο "χριστιανισμός" όσο και ο "κουμμουνισμός" , άλλα μας έταξαν , και άλλα μας έφεραν.
είναι θετικό το γεγονός ότι και οι δύο παραδέχεστε τα εγκλήματα που έγιναν εκατέρωθεν. δεν ξέρω πόσο σωστό είναι από κει και πέρα να συγκρίνουμε ποιανού τα εγκλήματα ήταν χειρότερα.
τέλος , διαφωνώ με τη προσέγγιση του νίκου ο οποίος θέτει από τη μια την αριστερά και το φιλελευθερισμό και από την άλλη το χριστιανισμό.
κατα αρχή τα δύο πρώτα είναι οικονομικά (και πολιτικά ) συστήματα, το άλλο είναι θρησκεία. τα δύο πρώτα έχουν σαν βάση τον υλισμό, το άλλο "τη ψυχή μας". τα δύο ισχυρίζονται ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας , το άλλο ότι θα μας σώσει τη ψυχή. δεν μπορεί να δώσει λύσεις γι αυτόν το κόσμο.
δευτερό, τονίζεις μόνο το διεθνισμό, κάτι που πράγματι έχουν κοινό ο κουμουνισμός και ο φιλελευθερισμός. ενώ σε όλα τα άλλα, κρίνεις κουμμουνισμό και φιλελευθερισμό στη πράξη, σε αυτή τη τόση σημαντική όμοιότητα που και καλά έχουν, τη κρίνεις ιδεολογικά. γιατί στη πράξη, ουτε τα κουμουνιστικά ούτε τα φιλελευθερα κόμματα υπήρξαν ποτέ διεθνιστικά.
και στο κάτω κάτω, ο χριστιανισμός δεν είναι διεθνιστικός ;
άσε τον ελληνικό χριστιανισμό ο οποίος είναι συννιφαμένος με τον εθνικισμό. ο λόγος του χριστού δεν ήταν διεθνιστικός ;
ταυτόχρονα , με ένα επιλεκτικότατο τρόπο, αδυνατείς να δεις τις διαφορές μεταξύ κουμουνισμού και φιλελευθερισμού.
επίσης επιλεκτικά ξεχνάς τη σύνδεση της θρησκείας με τα δυο πιο πάνω. στη λατινική αμερική, καθολικισμός και αριστερά έχουν μια περίεργη χημεία. ενώ στην ευρωπή , μας τα πε ο βεμπερ, με τη περίφημη προτεσταντική ηθική του καπιταλισμού.
άμα είναι να κάνουμε συγκριση, καλό ήταν να μην είναι μονοεπίπεδη.
και το πιο σημαντικό, όταν συγκρίνουμε δύο ιδέες, θα πρέπει να τις κρίνουμε είτε σε επίπεδο πράξης είτε θεωρείας.
Μιχάλης
Αγαπητέ φίλε μου Νίκο,
Δεν απάντησα καθόλου επιλεκτικά.
Θεωρώ ότι έθεσα το θέμα πάνω σε μια άλλη (σωστή κατά τη γνώμη μου) βάση την οποία ΕΣΥ δεν μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις και την άφησες να περάσει λες και δεν υπάρχει στο κείμενο μου.
Και ήταν η ουσία της τοποθέτησης μου.
Και είπα ότι για τους χριστιανούς βρίσκεις το ελαφρυντικό ότι ισχυρίζονταν ότι είναι χριστιανοί.
Και ρώτησα, γιατί για όσους παρουσιάζονται ως μαρξιστές να μην ισχύει το ίδιο; Γιατί αυτοί να μην έχουν το «ελαφρυντικό» ότι έδρασαν εκτός ιδεολογίας;
Η ουσία αυτού που λέω είναι ότι οι οποιοιδήποτε επικαλούνται μια ιδεολογία η σύγκριση τους θα πρέπει να γίνεται με βάση το τι λέει η ιδεολογία τους.
Και εγώ δεν έχω δει μέσα στη θεωρία του μαρξισμού ούτε γκουλάγκ, ούτε κουπόνια, ούτε συντρόφους κεφαλαιοκράτες, ούτε έναν κρατικό καπιταλισμό.
Για αυτό και δεν θα διαφωνήσω, το είπα άλλωστε, με όσα εγκλήματα και άλλα κακά αναφέρεις και που συνέβαιναν στα λεγόμενα κομμουνιστικά κράτη.
Η ουσία την οποία απέφυγες βρίσκεται στην πιο πάνω αναφορά μου.
Και άφησα την αιχμή ότι όσα εγκλήματα έκαναν οι χριστιανοί (τα οποία παραδέχεσαι) απορρέουν από την ιδεολογία του χριστιανισμού και έφερα ως παράδειγμα μια αναφορά του Παύλου την οποία επίσης παρέκαμψες.
Μπορώ να παραθέσω σωρεία αναφορών από την Βίβλο που εφαρμόστηκαν στην πράξη με αποτέλεσμα να έχουμε εκατόμβες νεκρών.
Όπου το έγκλημα νομιμοποιείται ως θεϊκή εντολή.
Οι όποιες αναλαμπές υπήρξαν με κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κληρικών που έλαμψαν, νομίζω ότι μέσα στην ιστορία του χριστιανισμού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.
Δεν σχολίασα λοιπόν τα εγκλήματα των κομμουνιστών που ανάφερες, ούτε τα αρνούμαι και ούτε τα αποδέχομαι, έχοντας υπόψη το σημαντικό στοιχείο που παράθεσα.
Αναφέρεσαι στα δολοφονικά συναισθήματα των κομμουνιστών που τους δημιουργεί το ταξικό μίσος.
Κρίνοντας από την Ελλάδα μιλάς για τα κτήνη και τον εμφύλιο.
Ξεχνάς όμως ότι υπήρξαν και άλλα κτήνη (και με αυτό δεν δικαιολογώ τίποτε) που κυριάρχησαν στην Ελλάδα;
Όμως κριτήριο των πάντων είναι η Ελλάδα; Αν είναι έτσι εγώ θα πρέπει να έχω την Κύπρο.
Όπου εδώ οι κομμουνιστές ΟΥΔΕΠΟΤΕ συμπεριφέρθηκαν έτσι. Αντίθετα, ήταν τα θύματα κτηνωδίας από κάποιους άλλους.
Με βάση τη δική σου γραμμή σκέψης θα πρέπει να πω ότι όλοι οι δεξιοί στην Κύπρο είναι κτήνη;
Όχι φίλε μου, δεν μπαίνω σε τέτοιες ισοπεδωτικές αντιλήψεις.
Από την άλλη, το θρησκευτικό μίσος πού το βάζεις;
Ποια ήταν τα κίνητρα των θηριωδιών των χριστιανών που παραδέχεσαι;
Από αυτό θα πρέπει να βγάλω το συμπέρασμα ότι όλοι οι χριστιανοί είναι θηρία;
Τα κτήνη οι κομμουνιστές, όπως λες, τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα αλλά εδώ το ΑΚΕΛ ήταν από τους πρώτους που ζήτησε την κατάργηση της.
Πώς γίνεται αυτό;
Μιχάλης
@Sindrimin
Προσωπικά δεν προσπαθώ να αποδώσω σε κανέναν τον τίτλο της «κούππας άπαννης».
Αισθάνθηκα την ανάγκη να σχολιάσω τις ισοπεδωτικές αναφορές του φίλου μου του Νίκου.
Λάθη και εγκλήματα έκαναν και θα κάνουν όλοι. Δεν είναι θέμα σύγκρισης.
Έστω και ένα έγκλημα να έγινε έχει τη δική του βαρύτητα. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν χιλιάδες για να κάνεις σύγκριση ποιος έκανε περισσότερα και ποιος λιγότερα.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν άνθρωπο οποιασδήποτε ιδεολογίας ή θρησκείας. Επομένως δεν είναι πρόβλημα να πάω ή να μην πάω τους χριστιανούς.
@ Ανώνυμο
Δεν θα διαφωνήσω ότι ο μαρξισμός και ο χριστιανισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Αν το δούμε ακραία και απόλυτα αυτό είναι σωστό.
Αν το σκεφτούμε όμως μέσα από τη σύνθεση μπορούμε να βρούμε κοινή βάση.
Όμως και η δική σου αναφορά είναι μονόπλευρη.
Λες ότι οι μαρξιστές επιτίθενται στους παπάδες.
Δεν είδες ποτέ σου παπά να επιτίθεται στους μαρξιστές;
Ξέρεις κάποιο σύστημα ιδεών που να μην επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβατα; Εγώ δεν ξέρω.
"Ξέρεις κάποιο σύστημα ιδεών που να μην επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβατα; Εγώ δεν ξέρω."
Αγαπητέ Μιχάλη, με την τελευταία σου φράση, δημιουργείται -σ' εμένα τουλάχιστον- η εντύπωση ότι τα 'συστήματα ιδεών' που έχουν κατά καιρούς προσφερθεί στις κοινωνίες για να τις λειτουργήσουν, προέκυψαν από διάφορους αρχομανείς που μοναδικό τους στόχο είχαν να ασκήσουν απόλυτη εξουσία πάνω στους πολίτες-πρόβατα.
Δεν μπορώ να φανταστώ έτσι τους περισσότερους από τους 'ιδρυτές' των συστημάτων αυτών. Αριστοτέλη, Χριστό, Μαρξ ή οποιονδήποτε άλλον. Ούτε καν τους 'διανοητές' του φασισμού.
Το πώς διαχειρίστηκαν οι αυτοανακηρυχθέντες, ή μη, 'ηγέτες' τα συστήματα αυτά για να δημιουργήσουν 'πρόβατα' είναι η βάση του δικού μου προβληματισμού.
Από αυτή την οπτική εγώ δεν θεωρώ ότι επειδή ο Χριστιανισμός απρρίπτει τον Μαρξισμό και ο Μαρξισμός απορρίπτει τον Χριστιανισμό, τα δύο αυτά 'συτήματα ιδεών' δεν είναι συγκρίσιμα ως τέτοια. Το τι αποδέχεται ο καθένας ως καλύτερο, εξαρτάται από χίλιους δυό παράγοντες.
Γιώργο, έχεις δίκιο όταν αναδεικνύεις την υποκρισία του να γιορτάζεται η γιορτή της Αγάπης εν μέσω όλων αυτών που αναφέρεις.
Νομίζω, όμως, ότι επηρεασμένος από τη δημοσιογραφική σου ιδιότητα :-), εστιάζεις μόνο στο ...κακό και ...με πνίγεις. Συμβαίνουν και καλά πράγματα στον κόσμο! Ίσως να φταίει ότι ανοίγω τη σελίδα σου αφού έχω παρακολουθήσει τα Τηλεοπτικά Δελτία Ειδήσεων...
Σίγουρα, όμως, φταίει ότι είσαι μια φωνή που την ακούω συνεχώς κι από τον εαυτό μου...
Μιχάλης
Φίλε Κωστη Γκορτζή
Με τη συγκεκριμένη φράση μου εννοούσα ακριβώς αυτό που λες. Οι διανοητές δίνουν στους ανθρώπους συστήματα που κατά την άποψη τους θα τους βγάλουν από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται.
Από την άλλη αυτά τα συστήματα μπορεί να βγάζουν από τα συγκεκριμένα αδιέξοδα αλλά οδηγούν σε κάποια άλλα. Αυτό νομίζω ότι είναι νομοτέλεια.
Από εκεί και πέρα, εκείνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη εφαρμογής στην πράξη αυτών των συστημάτων, πιστεύω ότι ναι, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τη δική τους μάντρα πρώτα απ’ όλα για να έχουν κάποια βάση με την οποία θα αντιμετωπίζουν τυχόν αντιδράσεις.
Επίσης κάθε σύστημα δημιουργεί τους πιστούς της οι οποίοι ακολουθούν πιστά τις επιλογές της εξουσίας.
Συνεπώς αναφέρομαι στο σύστημα της διαχείρισης των ιδεών και όχι σε αυτές καθ’ αυτές τις ιδεολογίες και συστήματα.
Κατά τη δική μου άποψη το καθετί που επιδιώκει να γίνει σύστημα εξουσίας είναι συγκρίσιμο, είτε ονομάζεται θρησκεία, είτε ιδεολογία είτε πολιτικό σύστημα. Άλλωστε γι αυτό χρησιμοποίησα τη λέξη ιδεολογία.
Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα ιδεολογίας άσχετα αν τα τοποθετούμε στη σφαίρα του μεταφυσικού ή του υπαρκτού.
Και ασφαλώς, συμφωνώ ότι ο καθένας αποδέχεται κάτι ως το καλύτερο για χίλιους δυό λόγους. Το ερώτημα είναι πόσο βάσιμοι είναι αυτοί οι λόγοι κι εδώ είναι που βρίσκεται η αφετηρία για τις συζητήσεις.
Δηλαδή, Μιχάλη, θα μπορούσε να λειτουργήσει οποιαδήποτε κοινωνία χωρίς ένα σύστημα ιδεών ως βάση;
Και πώς μπορεί να ορίσει κανείς το 'βάσιμο' ή 'αβάσιμο' αντικειμενικά;
Η συζήτηση γι αυτό είναι ατέρμονη. Κι εστιάζεται, συνήθως, στα αρνητικά σημεία του κάθε συστήματος που προκύπτουν, βεβαίως, από τους κακούς διαχειριστές τους. Μπορεί να ακούγομαι απλοϊκός αλλά, νομίζω ότι θα ήταν πιό απαοτελεσματική η λύση της επιλογής καλύτερων 'διαχειριστών' από όλους μας.
Δε λέω, όμως, είναι άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση εδώ στα σχόλια. :-)
Μιχάλης
Αγαπητέ Κωστη Γκορτζή
Όχι, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινωνία χωρίς ένα σύστημα ιδεών ως βάση.
Και ασφαλώς το κάθε σύστημα ιδεών έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.
Υπάρχει ακόμα και ο παράγοντας, για τον οποίο αναφέρθηκα ότι κριτήριο σωστής ή όχι εφαρμογής ενός συστήματος αποτελεί η θεωρία του, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα δεδομένα που ισχύουν στην εκάστοτε εποχή και το πως προσαρμόζονται οι συγκεκριμένες ιδέες.
Και ασφαλώς αυτές οι θεωρίες αποτελούν και το κριτήριο για να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το αν πρόκειται για ανικανότητα ή κακή διαχείριση των ιδεών αυτών από αυτούς που ανάλαβαν να τις θέσουν σε εφαρμογή.
Είναι αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω και στο φίλο μας τον Νίκο.
Αν κάποιες από τις θεωρίες ή τις ιδέες αποτελούν δόγμα, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Δεν ξέρω αν απάντησα, ελπίζω να καταλάβατε τι θέλω να πω.
Αγαπητέ Μιχάλη,
κατάλαβα. Και τώρα μάλιστα έγραψες και τη σωστή λέξη. 'Δόγμα'.
Όταν τα 'συστήματα ιδεών' που επινοούνται από ανοιχτά μυαλά, 'μεταφράζονται' σε δόγματα, τότε δεν μπορούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της κοινωνίας που βασίζεται σε μη 'ιδεολογικές' παραμέρους. Όλα τα συστήματα θα πρέπει να αποτελούν 'εργαλεία' για την βελτίωση των κοινωνιών και όχι άλλοθι προσωπικών φιλοδοξιών ή ματαιοδοξιών.
Σ' αυτό που συμφωνώ με τον Νίκο είναι ότι ο Χριστιανισμός, ως 'σύστημα ιδεών', άντεξε στον χρόνο πολύ περισσότερο από άλλα συστήματα. Μπορεί αυτό να οφείλεται στο 'υπερφυσικό' ('υπεράνθρωπο') της έδρασής του σε σχέση με τα αμιγώς ανθρώπινα, είναι, όμως, γεγονός. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τον Βουδδισμό. Παρά τα όσα μύρια κακά και υποκριτικά των διαχειριστών τους. Σίγουρα, όμως δεν φταίει ο Χριστιανισμός ως 'σύστημα ιδεών' για τον εκφυλισμό της παγκόσμιας κοινωνίας που περιγράφει στο ποστ του ο Γιώργος. Γιατί, αυτά που περιγράφει, οφείλονται πρώτα απ' όλα στην έλλειψη 'συστημάτων ιδεών' στις κοινωνίες που πάσχουν και δευτερευόντως (έστω παράλληλα) στους εξωγενείς παράγοντες.
Γι αυτό ίσως και ενόχλησε ο ακούσιος συσχετισμός της 'Χριστιανοσύνης' με την κατάσταση από τον Γιώργο που μάλλον ήταν αποτέλεσμα προσωπικών του, ανθρώπινων και δικαιολογημένων, τύψεων για τα συμβαίνοντα.
Νίκος
αγαπητέ Κωστή, γράφεις ότι τα δεινά της ανθρωπότητας "οφείλονται πρώτα απ' όλα στην έλλειψη 'συστημάτων ιδεών' στις κοινωνίες που πάσχουν..." Καμία αντίρρηση.
Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα κακό σύστημα, από το να μην υπάρχει καθόλου σύστημα. Όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι, έρχεται πάντα η στιγμή της επιλογής και τότε διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να πατούμε σε δύο βάρκες. Και εκεί πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και ξεκάθαροι και αποφασιστικοί. Γιατί αν οι αποφάσεις δεν είναι οι πρέπουσες, ταλανίζουν πολλούς για πολλά χρόνια.
Θα σου πω την άποψή μου: όταν μιλάμε για το Χριστιανισμό, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι πολιτικό σύστημα, είναι θρησκεία. Και αφορά στις μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων, στην προσδοκία τους για τη μετά θάνατο ζωή. Ένα κεφάλαιο ιδιαίτερα "ευαίσθητο".
Υπενθυμίζω ότι κάποιοι μίλησαν για το "όπιο του λαού" και η όποια κριτική τους, γίνεται βάση αυτού του αποφθέγματος και με βάση την εντύπωση ότι η θρησκεία γίνεται εργαλείο στα χέρια όσων επιθυμούν να ποδηγετήσουν λαούς. Λες και η δικτατορία του προλεταριάτου... δεν ποδηγετεί, αλλά σκορπίζει γύρω της απλόχερα την ελευθερία!
Η απάντησή μου εμένα του ασήμαντου, είναι η εξής: η τήρηση των αρχών της χριστιανικής θρησκείας σήμερα, στην εποχή της ισοπέδωσης και της ανηθικότητας (δηλαδή της παγκοσμιοποίησης και του διεθνισμού), αποτελεί την πιο ριζοσπαστική και συνάμα αντιστασιακή προσέγγιση για τη ζωή.
Δεν αντιλέγω, αγαπητέ Νίκο, στην ιδανική σου προσέγγιση, ούτε έχω κάτι εναντίον του 'συστήματος ιδεών' του Χριστιανισμού. Τόνισα μάλιστα και τη διαχρονική αντοχή του, και την απέδωσα στη 'μεταφυσικότητα' της έδρασής του. Μέχρι εδώ συμφωνούμε.
Το 'μεταφυσικό' που εμπεριέχεται στον Χριστιανισμό δεν αναιρεί, νομίζω, το 'πολιτικό' του χαρακτήρα του αφού εμπεδόθηκε ως πλαίσιο αρχών, αξιών και κανόνων για τη λειτουργία της κοινωνίας. Ο Χριστιανισμός έχει αξία όταν λειτουργεί σε σύνολο ανθρώπων. Το ίδιο, εννοείται συμβαίνει και με τις άλλες θρησκείες, μεγάλες ή μικρές. Το Ισλάμ, για παράδειγμα, έχει ακόμα πιό 'πολιτικό' χαρακτήρα και κρατάει κι αυτό στον χρόνο και οι 'διαχειριστές' του το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να 'προβατοποιούν' τις κοινωνίες τους. Οι Θιβετιανοί Μοναχοί προβάλλουν το σχήμα τους και τη θρησκεία τους μπαίνοντας μπροστάρηδες σε πολιτικούς αγώνες...
Η δική μου ασημαντότητα εκτιμά ότι σπαταλούμε όλοι μας τις ευαισθησίες και τις θετικές μας σκέψεις προσπαθώντας να αποδομήσουμε τα θεμέλια του οποιουδήποτε 'άλλου' συστήματος ιδεών που μπορεί και να είναι γερά αλλά, επάνω τους έχουν κτιστεί παράγκες.
Χίλια κακά προέκυψαν από τη διαχείριση του σοσιαλιστικού συστήματος ιδεών αλλά, ήδη, πολλοί έχουν αρχίσει να τον νοσταλγούν στις χώρες όπου κατέρρευσε.
Χίλια κακά προέκυψαν από τη διαχείριση των θρησκειών αλλά, πολλοί προσβλέπουν σ' αυτές, όχι μόνο για τη σωτηρία της ψυχής τους μα και για τη σωτηρία των κοινωνιών.
Εγώ δεν μπορώ να αφορίσω κανένα 'σύστημα ιδεών' για τα εγκλήματα των διαχειριστών τους. Αυτούς τους καταδικάζω. Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα ως Χριστιανός αλλά, αυτό δεν με εμποδίζει να αναζητώ πολιτικές διεξόδους στη φιλοσοφία όλων των συστημάτων. Ξεκινώντας από τον Χριστιανισμό, όχι αυτόν τον στρεβλό, κακό και εκδικητικό που μου δίδαξαν, για λίγο, στο Κατηχητικό στα νιάτα μου (όλοι οι ...άπισυοι Κινέζοι θα πάνε στην Κόλαση!) αλλά αυτόν των ανοιχτών οριζόντων, της αγάπης, της αλληλεγγύης και των κανόνων ηθικής για μια υγειή και αξιοπρεπή κοινωνική συμβίωση.
Όσο κι αν βρίσκω τη συζήτηση μαζί σου, και με τον Μιχάλη και με τον Γιώργο και όλους τους φίλους, πολύτιμη, επανέρχομαι στην ουσία αυτού του ποστ, όπου ο Γιώργος, αναλογιζόμενος τη θεωρία του συστήματος ιδεών μέσα στο οποίο έζησε και ζεί, πρόβαλε μια πραγματικότητα εντελώς αντίθετη με αυτή. Και εντελώς αντίθετη με οποιοδήποτε μέχρι σήμερα γνωστό 'σύστημα ιδεών'.
Ως ουσία, θα με κάλυπτε περισσότερο μια (αντι)παράθεση των ιδεών που διδάσκει ο Χριστιανισμός απέναντι στην απέραντη υποκρισία της πλειονότητας των Ελλήνων Χριστιανών
στις 'γιορτές' του ΠΑΣΧΑ. Ενδεδυμένων το ράσο και μη.
Μπας και καταφέρουμε να πλησιάσουμε κάποτε την αλήθεια.
με εκτίμηση
@pitta, les "Δεν ενδιαφέρει κανένας ουράνιος παράδεισος, κανέναν."
Να μιλάς για τον εαυτό σου. Εγώ αρνούμαι να δεκτώ ότι τραβώ όσα τραβώ, ότι ευτυχούν τόσοι που ευτυχούν και όλοι θα έχουμε την ίδια κατάληξη! Πρόσεξε τί λαλείς Πίττα! Δεν το δέχομαι! Πρέπει όλοι αυτοί να πληρώσουν! Έστω κι αν καώ κι εγώ! Δεν το δέχομαι να αναπαύονται αδίκαστοι! ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ! Πάρε το λόγο σου πίσω!
Eπειδή μου αρέσουν τα νούμερα και τα διαγράμματα αντιγράφω από μια παρουσίαση που έγινε στα πλαίσια της Merrill Lynch European Chemicals Conference.
1950
Καλλιεργήσιμη έκταση (σε δισ. εκτάρια)...1,3
Πληθυσμός...2,5 δισ.
Καλλιεργήσιμη γη ανά άνθρωπο...0,52 (εκτάρια)
2050
Καλλιεργήσιμη έκταση (σε δισ. εκτάρια)...1,5
Πληθυσμός...9,2 δισ.
Καλλιεργήσιμη γη ανά άνθρωπο...0,16 (εκτάρια)
Αν το δούμε τεχνοκρατικά το πρόβλημα δεν υπάρχει πρόβλημα στις "κακές" δυτικές κοινωνίες που έχουν αυξήσει στο μέγιστο την παραγωγικότητα ανά εκτάριο αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες,που ναι μεν διαθέτουν μεγαλύτερες εκτάσεις προς καλλιέργεια αλλά δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγικότητας για να καλυψουν τις ισχύουσες ανάγκες.
Δεν είναι θρησκευτικό το θέμα, ούτε φιλοσοφικό.Συγνώμη αν δεν συμμερίζομαι τους ρομαντικούς αλλά μιλάμε για δυσκολία του αγρότη της Ασίας και της Αφρικής να έχει πρόσβαση σε λιπάσματα,νερό και τεχνογνωσία.
Η Ευρώπη για παράδειγμα καλλιεργεί 56.066.879 εκτάρια σιτάρι με απόδοση ανα εκτάρι 3413 περίπου κιλά (σιτάρι). Σε όλη την Ασία καλλιεργούνται 96.447.661 εκτάρια για σιτάρι με απόδοση 2798 περίπου κιλά ανα εκτάρι.
Βιολόγος, πολύ διευκρινιστικά τα στοιχεία.
Όμως, το 'φιλοσοφικό' του θέματος δεν έχει ως βάση τα αίτια των αριθμών αυτών που οδηγούν στις ανισορροπίες που περιγράφονται;
Μήπως, δηλαδή, συμφέρει τους 'διαχειριστές' των διάφορων 'συστημάτων ιδεών' των προηγμένων οικονομικά κρατών να μην αναπτύσσονται παράλληλα και οι 'τρίτοι'; Γιατί, αν αναπτυχθούν, ο πλουτισμός των ήδη πλούσιων θα μειωθεί;
Νομίζω ότι αυτή η υποκρισία των 'καλών' και 'δυνατών' είναι το κεντρικό θέμα που θίγει ο Γιώργος.
Νίκος
συμφωνώ με τον βιολόγο. Όμως, υπάρχουν και ισχυροί πολιτισμικοί παράγοντες, που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πρόοδο. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν ασθενείς σε "μάγους", που αποτρέπουν τη σωτήρια για τη μετάδοση του AIDS χρήση προφυλακτικών, που αποτρέπουν τους εμβολιασμούς, που αποτρέπουν την υιοθέτηση ακόμα και νέων αγροτικών & παραγωγικών μεθόδων.
Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, ώστε να βοηθηθεί ο εξορθολογισμός των κοινωνιών του Τρίτου Κόσμου, χωρίς παράλληλα να δοθεί η εντύπωση πολιτισμικής παρέμβασης, που δημιουργεί αντανακλαστικά και εντυπώσεις απόπειρας επιβολής του δυτικού τρόπου ζωής (και αυτό ιδιαίτερα στις χώρες με ισλαμικό στοιχείο).
Η ανωτέρω διαδικασία είναι πολύ "λεπτή" και πρέπει να γίνεται μεθοδικά. Παράλληλα, απαιτείται έλεγχος της προμήθειας όπλων από διάφορες ομάδες (Κονγκό, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν πχ) και πάταξη της διαφθοράς (παντού). Η τελευταία, ευθύνεται για την κακή "χρήση" των όποιων κονδυλίων έχουν κατά καιρούς διατεθεί για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων κρατών.
Τώρα: ο εκδημοκρατισμός αποτελεί και αυτός μια απαραίτητη προϋπόθεση. Εδώ όμως έχουν παρατηρηθεί πολλά και σοβαρά δομικού χαρακτήρα προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Η Δημοκρατία απαιτεί και μια ανάλογη "κουλτούρα", η οποία δεν υπάρχει στην περιοχή, όπου τα αποικιοκρατικά καθεστώτα αντικαταστήθηκαν από αυταρχικά (φασιστικά στρατιωτικά ή κομμουνιστικά).
Το αποτέλεσμα αυτής της ανωτέρω διαδικασίας, ήταν και είναι η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κοιτάξτε τι έγινε στην πλουσιότατη σε διαμάντια και πετρέλαιο Αγκόλα για παράδειγμα: έφυγαν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες του Σαλαζάρ και ήρθαν οι 50.000 Κουβανοί στρατιώτες. Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα αιματηρός εμφύλιος με τις δυνάμεις της UNITA και του Σαβίμπι, που είχε πολεμήσει τη δεκαετία του 1960 για την ανεξαρτησία της Aγκόλα από την Πορτογαλία (διδάκτορας παρακαλώ της Ακαδημίας Πολιτικών Eπιστημών της Γενεύης, η οποία του απένειμε και διδακτορικό, ενώ είχε σπουδάσει και ιατρική στη Λισαβώνα αλλά και στην Kίνα του Μάο).
Αποτέλεσμα: εκατομμύρια νάρκες και ανάπηροι και μια ναρκοθέτηση τόσο εκτεταμένη, που είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί η γη σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας! Και αυτά από πολύ μορφωμένους ανθρώπους, όπως ο Τζόνας Σαβίμπι και ο φιλοσοβιετικός αντίπαλός του, ο γιατρός και ποιητής Αουγκοστίνιο Νέτο.
Σημειωτέον ότι με τον πλούτο που διαθέτει η Αγκόλα, όλοι οι κάτοικοί της θα μπορούσαν να ζουν υπό καθεστώς ευημερίας. Όμως, αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά οι κάτοικοι οδηγήθηκαν στην απόλυτη εξαθλίωση.
Πως θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, αν δεν υπάρχει μια δημοκρατικά οργανωμένη Πολιτεία; Πως θα καταπολεμηθεί η φτώχεια, αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις, αν δεν αποβληθεί η λογική που οδηγεί στην ανάδειξη "πολέμαρχων" και δικτατόρων;
Πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αν δεν επεμβαίνει δραστικά η διεθνής κοινότητα, όπως έγινε το 1994 στη Ρουάντα, όπου όλοι στη Δύση παρακολουθούσαν σχεδόν αδιάφοροι τη γενοκτονία; Ξέρανε όμως να βομβαρδίσουν τη Σερβία το 1999...
Απαιτείται λοιπόν αλλαγή νοοτροπίας στα κέντρα αποφάσεων της Δύσης. Άμεσα.
Εδώ συμφωνούμε απόλυτα. Μόνο που δεν είναι θέμα νοοτροπίας αλλά θελημένης συμπεριφοράς για την εξυπηρέτηση των στυγνών συμφερόντων. Δυστυχώς, με άλλοθι τα επικρατούντα 'συστήματα ιδεών' που άλλα, φυσικά, προστάζουν...
φίλε νίκο
πραγματικά, έχω χάσει τελείως τη μπάλα.
καταρχή με μπερδέυουν οι όροι που χρησιμοποιείς. λες π.χ.
"τήρηση των αρχών της χριστιανικής θρησκείας σήμερα, στην εποχή της ισοπέδωσης και της ανηθικότητας (δηλαδή της παγκοσμιοποίησης και του διεθνισμού)".
δεν ξέρω πραγματικά τι εννοείς με τους όρους "χριστιανισμός", "διεθνισμός", και "παγκοσμιοποίηση". γιατί για με, ο χριστιανισμός και μια χαρά διεθνιστικός είναι (θεωρητικά). κανένα δεν απόκλεισε από τη βασιλεία του θεού, ούτε τους κατακτητές της πατρίδας του, ρωμαίους. αντίθετα για τους μόνους που είπε ότι ήταν δύσκολο να ρθουν, ήταν οι πλούσιοι (ωχ! λες να μιλούσε ταξικά ; !!! χεχε)
αλλά αν πάρουμε και το διεθνισμό όπως τον εννοείς εσύ, δηλαδή καταστροφή της τοπικής κουλτούρας, στη πράξη ο χριστιανισμός το κανε κι αυτό. όχι μόνο εξαφάνισε κουλτούρες με τον εξ-χριστιανισμό, αλλά και όποια προσπάθεια μετάφρασης της βίβλου σε άλλες γλώσσες (π.χ. γερμανικά ή βουλγαρικά) αντιστάθηκε σφόδρα. πως αντιστέκεται ο χριστιανισμός στο διεθνισμό, αδυνατώ να το αντιληφθώ!
και παγκοσμιοποιημένος είναι. μάλιστα υπήρξε παγκοσμιοποιημένος πριν καν υπάρξει ο όρος παγκοσμιοποίηση.
αδυνατώ να αντιληφθώ πως ο (καλός) χριστιανισμός, μας προστατευει από τη (κακή) παγκοσμιοποίηση, και το (κακό) διεθνισμό.
τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες ;
τώρα στα υπολοιπα.
ενώ είσαι ενάντια στις ιδέες της γαλλικής επανάστασης, εναντιώνεσαι βεβαίως στο καπιταλισμό / νεοφιελελυθερισμό , τα πλείστα όσα προτείνεις για να "θεραπευθούν" οι υπανάπτυκτες χώρες, μάλλον από κει πηγάζουν..... και όχι από τη καινή διαθήκη!
"εκδημοκρατισμός", "εξορθολογισμός", "προφυλακτικά", "πολιτισμικοί παράγοντες (αλήθεια πόσες χώρες από αυτές είναι χριστιανικές; ) που στέκονται τροχοπέδη" , "δραστική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας.... που θα δημιουυργήσει τις κατάλληλες συνθήκες"(!!!)
σε όλα αυτά να υποθέσω οτι ο χριστιανισμός παραδοσιακά (και κυριώς όταν αυτά προκαλούσαν την ισχύ του) τα υποστήριξε!
ενώ είναι όλα αυτά που αντιτίθενται σφόδρα οι (νεο)φιλελευθεροι!!
και οι ιδέες τις γαλλικής επανάστασης !
αδυνατώ πλέον να παρακολουθήσω τη συζήτηση.
οι όροι πλέον χρησιμοποιούνται αυθαίρετα. έχουν χάσει το νόημα τους.
@ Sindrimin, Ο Δογματισμός και η Ορθοδοξία (ως αντίληψη) είτε στην ιδεολογία είτε στην θρησκεία προκαλούν το ίδιο, απόλυτα ταυτόσημο φαινόμενο: την αδυναμία του "πιστού" (ιδεολόγου ή θρησκευόμενου) να αναγνωρίσει οποιαδήποτε Άλλη Αλήθεια πέραν από αυτή που ο ίδιος κομίζει. Και συχνά οδηγεί στην τύφλωση που θεωρεί πως οτιδήποτε το "Άλλο" είναι εξ ορισμού εχθρικό.
Αυτό είχα πει σε ένα σχόλιο μου-δεν θυμάμαι που-αλλά το επαναλαμβάνω ευχαρίστως γιατί το πιστεύω.
Την Γαλλική επανάσταση ακολούθησε περίοδος τρομοκρατίας, αντικλήρικαλισμού, δήμευση των εκκλησιαστικών περιουσιών, καταδίωξη χριστιανών και γενικότερα δεν επεδείχθη η ανέχεια και η ελευθερία με την οποία έχουμε συνηθίσει να την περιβάλλουμε. Οπότε μην την επικαλείστε σε τέτοια κλίμακα χωρίς κάποιες επιφυλάξεις.
δεν την περιβάλλουμε με τίποτα.
είναι όλο μαζί, συμπεριλαμβανομένου και της τρομοκρατίας. και βέβαια (αμέσως μετά) δεν οδήγησε στην ελευθερία. αλλά έβαλε τα θεμέλια.
τώρα για τη δήμευση των εκκλησιαστικών περιουσιών... γιατί όχι ;
στο κάτω κάτω , τι να τι κάνει τη περιουσία η εκκλησία;
αλλά κυρίως, η εκκλησία έπαψε να αντιπροσωπεύει το λαό (ή το έθνος που μόλις γεννιόταν). όλα αυτά που είχε τάχα μου τάχα μου η εκκλησία για το λαό, αναγκαστικά μεταφέρθηκαν, στο κράτος, στο νέο δηλαδή αντιπρόσωπο του λαού.
οσο για τον αντικληρικαρισμό.... από που να προέρχονταν όλα αυτά τα αισθήματα ενάντια στους παπάδες ; make a wild guess....
και πέρα απ αυτό, θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε αυτή τη διαδικασία "εξορθολογισμό της κοινωνίας" .... η "πολιτισμική τροχοπέδη" που κατάφερε να ξεφορτωθεί η δυτική ευρώπη ούτως ώστε να προοδευσει.
αυτό δηλαδή που περιμένουμε να γίνει στις υπαναπτυκτες χώρες.
Καλημέρα Γιώργο μου,
πολύ ωραία η ανάρτηση σου. Αλήθεια για ποια Ανάσταση μιλάμε;;;;
Νίκος
για να τελειώνει το παραμύθι: το μήνυμα του Χριστιανισμού είναι οικουμενικό (και όχι διεθνιστικό, οι όροι διαφέρουν κατά πολύ). Μέχρι εκεί όμως. Ο Χριστιανισμός σέβεται τις τοπικές κουλτούρες και μπορεί κάλλιστα να αφομοιωθεί, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερους τριγμούς. Γι' αυτό και εξαπλώθηκε σε τέτοια έκταση στο βάθος των αιώνων.
Η δε ορθοδοξία, δέχεται τις τοπικές ιδιαιτερότητες των κοινωνιών και γι' αυτό επέτρεψε το σχηματισμό αυτόνομων εκκλησιών σε όλο τον πλανήτη.
Όσον αφορά στη Γαλλική Επανάσταση: όποιος εκφράζει ενδοιασμούς για τα αποτελέσματά της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν σημαίνει ότι αντιτίθεται στη Δημοκρατία ως πολίτευμα και ιδέα.
Το αντίθετο: η Γαλλική Επανάσταση έβλαψε κάποιες από τις αρχές της Δημοκρατίας, μέσω της τρομοκρατίας που επέβαλλε, των εκτελέσεων με τις γκιλοτίνες πόσο (αρμόζουν όλα αυτά σε δημοκρατίες;), της ισοπέδωσης, των δημεύσεων και της γενικότερης ανελευθερίας.
Έχω την εντύπωση stelios, ότι οι αστικές συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη κατανοούν πολύ καλύτερα την έννοια "εκδημοκρατισμός", απ' ό,τι οι "προοδευτικές", που μια ζωή στήριζαν ανελεύθερες καταστάσεις. Γι' αυτό και ερμηνεύουν καλύτερα τα φαινόμενα.
Άρα, δεν υπάρχει αυθαίρετη χρήση των όρων, όπως επισημαίνεις, αλλά αντίθετα, αυθαίρετη και δογματική ερμηνεία τους, φίλε stelios.
Όσο για την Εκκλησία, μάθε ότι είναι το αποκούμπι εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Guess why, για να αντιστρέψω το ερώτημά σου.
Και κάτι τελευταίο: μπορεί άνετα κάποιος σήμερα να ζει με βάση τις αρχές του Χριστιανισμού και να είναι άνθρωπος της εποχής του, με σύγχρονες αντιλήψεις. Κοινώς, όσο κι αν φωνάζουν οι ιερείς για τη χρήση του προφυλακτικού στην εποχή του AIDS, η χρήση του στην Αφρική ΠΡΕΠΕΙ να διαδοθεί.
Το ξέρατε ότι στην Αφρική επικρατούν δοξασίες που θεωρούν ότι όποιος φορέας του ιού κάνει σεξ με ανήλικη/ο τότε γιατρεύεται? ΄Γι'αυτό γίνονται καθημερινά βιασμοί και βλέπεις δεκτατριάχρονα κοριτσάκια φορείς του ιού με το βρέφος τους στα χέρια, κλεισμένες σε μια καλύβα περιμένοντας να πεθάνουν.
Με τέτοιες καταστάσεις δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί θεωρούν τις χριστιανικές δοξασίες των ιεραποστολών τόσο επικίνδυνες. Δε φτάνει μόνο η ίαση. Χρειάζεται και αλλαγή στη σκέψη και στις νοοτροπίες και έξοδος απο τις δεισιδαιμονίες.
Πολίτη, επέτρεψέ μου.
Conclusion λοιπόν, από το «Νίκου Ευαγγέλιον» και όχι "κατα Νίκον Ευαγγέλιον" (αυθεντική γραφή βλέπετε)
«το μήνυμα του Χριστιανισμού είναι οικουμενικό (και όχι διεθνιστικό, οι όροι διαφέρουν κατά πολύ).»
Οικουμενικό και πανανθρώπινο κατά την έννοια ότι απευθύνεται σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα φυλής, χρώματος, υφιστάμενης θρησκείας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. ΚΑΙ υποχρεωτικό όσον αφορά την πρόθεση πρόσληψης του μηνύματος!!Διαφορετικά...έχουμε ράματα για τη γούνα τους. Βλέπε μεθόδους επέκτασης του χριστιανισμού τους πρώτους 18 αιώνες.( Αμερική, Αφρική, σταυροφορίες, κλπ)
ΚΑΙ όχι διεθνιστικό.
Μα θα μπορούσε να είναι? με ποιο διεθνισμό θα συμπαρατάσσονταν? Με τον διεθνισμό της ΕΧΟΝ_ΜΟΒΙΛ (παγκοσμιοποίηση) η με τον διεθνισμό των εργαζομένων της ΕΧΟΝ- ΜΟΒΙΛ? (προλεταριακός διεθνισμός) Σου λένε τίποτα φίλε Νίκο οι λέξεις G8, Διεθνής Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό ταμείο κλπ. Αυτά «διεθνοποιήθηκαν» για να προστατέψουν τους εργαζόμενους ή….? Από την άλλη σου λένε τίποτα οι λέξεις «πρωτοβουλία GENOVA 2001» κλπ Η διεθνοποίηση των κινημάτων έχει τίποτα να κάνει με την χριστιανική «οικουμενικότητα»?...,
«Ο Χριστιανισμός σέβεται τις τοπικές κουλτούρες» και δόξα τω Θεώ υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, τα οποία, παρά τις επίπονες προσπάθειες του συγγραφέα Karlheinz Deschner, δεν έφθασαν 6 τόμοι για να τα περιγράψει στο έργο του "Η εγκληματική ιστορία του Χριστιανισμού".
Όσο για το λόγο που "η ορθοδοξία ΕΠΕΤΡΕΨΕ"( !!!?? η λέξη επιτρέπω φανερώνει ακριβώς και το είδος της εξουσίας που κατείχε) "τον σχηματισμό αυτόνομων εκκλησιών", παρά το ότι ΔΕΝ ΤΟ ΗΘΕΛΕ, δεν μπορούσε να το αποτρέψει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν στην δεδομένη στιγμή. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΝΙΚΟ: Τι θα γίνει φίλε με την ούτω καλούμενη πρωτοκαθεδρία του οικουμενικού μας θρόνου, τώρα που αμφισβητείται από τον μεγάλο τσάρο και πατριάρχη πασών των Ρωσιών. Θα είμαστε με την πλειοψηφία των ορθοδόξων χριστιανών,"δημοκρατικώ τω τρόπω" ή με την καθημάς «λειψή» ελληνορθόδοξη χριστιανοσύνη?? Για πιο πάπλωμα γίνεται ο καβγάς??
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου ότι η Γαλλική επανάσταση έκανε μεγάλο λάθος στην χρήση της Γκιλοτίνας. Πολύ αίμα για το τίποτα!! Βάρβαρα ήθη!!. Ακόμα πιο βάρβαρα και από τις χριστιανικές πραχτικές!!(βλέπε Βυζαντινές πρακτικές κλπ) Χάθηκαν ρε παιδί μου οι κρεμάλες??
Συμφωνώ επίσης μαζί σου ότι «οι αστικές συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη κατανοούν πολύ καλύτερα την έννοια "εκδημοκρατισμός"» από τους «προοδευτικούς». Μόνο που αυτό συμβαίνει όταν αυτές οι αστικές δυνάμεις εκδημοκρατίζουν τις κοινωνίες, προσπαθώντας να γίνουν « απο τάξεις καθεαυτές σε τάξεις για τον εαυτό τους», σε όφελος τους. Έλα όμως που δεν δείχνουν την ίδια «κατανόηση» όταν οι επόμενες κοινωνικές τάξεις (εργατική κλπ) με τη σειρά τους θα «εκδημοκρατίσουν» τις ίδιες αυτές αστικές(παραγωγικές) δυνάμεις και παραγωγικές σχέσεις.!!!(Πολύ λογικό βεβαίως!!)
Περί προφυλακτικών …ουδείς λόγος. Φυλάξου από τους παπάδες που δεν το χρησιμοποιούν!!!
ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ: Μετά από 2008 χρόνια χριστιανισμού τι έγινε με κείνη την Ανάσταση των λαών(μπουρζουαζία+λαός). Να συνεχίσουμε με τα …κεφάλια μέσα στα σκ..ά και ελπίδα στους …ουρανούς?? Η να ξαναφέρουμε την …γκιλοτίνα??(μαζί με την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ)
Ο άνθρωπος έχει εφεύρει τις θρησκείες γιατί απλά φοβάται το θάνατο. Κανείς όμως δε μπορεί να απαγορεύει, να μετριάζει η να απορρίπτει το δικαίωμα του ανθρώπου να ελπίζει γιατί η θρησκεία βασικά είναι ελπίδα και παρηγοριά. Όλοι οι άνθρωποι πιστοί, άθεοι, αγνωστικιστές κλπ κάποια στιγμή και όταν θα βρίσκονται μπροστά στο τέλος το δικό τους η αγαπημένων τους προσώπων θα επικαλεστούν τη βοήθεια του θεού, του όποιου θεού αν θέλετε και δεν έχει καμία σημασία η ταυτότητα του θεού η της ανώτερης δύναμης. Είναι η ανθρώπινη φύση τέτοια και είναι ουτοπία να προσπαθούμε να αφορίσουμε την ίδια την ανθρώπινη φύση μας και τις αδυναμίες της.
Προσωπικά δε πιστεύω σε τίποτα αλλά δεν απορρίπτω και τίποτα. Μάλιστα μου είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτώ ότι η ζωή και το θαύμα της ύπαρξης αυτής, η τελειότητα η ισορροπία και η αρμονία στο σύμπαν είναι αποτέλεσμα του Big Bang και μερικών βακτηριδίων που κατά τύχη δημιούργησαν στη Γη μας η και αλλού, τη ζωή , την αγάπη, την ευτυχία αλλά και τη δυστυχία και τον πόνο. Εξάλλου είμαι και οπαδός της δυαδικής θεωρίας και ποτέ δε θα απέρριπτα τη θεϊκή δύναμη και την αγάπη που διδάσκουν όλες οι θρησκείες επειδή αγάπη ευτυχία μίσος δυστυχία πόνος πλούτος και φτώχεια συνυπάρχουν. Ποιος σας είπε οτι η ζωή δεν είναι ένα θεϊκό αγγούρι που άλλοι το τρώνε και δροσίζονται και άλλοι το τρώνε και ζορίζονται? Μπορεί να υπάρχει ευτυχία χωρίς δυστυχία? Το ένα εξαρτάται από το άλλο φυσικά όπως το καλό με το κακό και το άσπρο με το μαύρο.
ΥΓ Και όσοι επιμένουν στην απόρριψη και την καταδίκη των θρησκειών να τους πω οτι από του χρόνου να μη ξαναφάνε κοκορέτσι και κατσικάκι στη σούβλα και να μην ισχύουν οι θρησκευτικές αργίες γι αυτούς. ΔΟΥΛΕΙΑ και ΜΟΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑ, εκεί να πήξουν!
Δε με ενδιαφέρει λοιπόν τι πιστεύετε αλλά θα σας ευχηθώ ..
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!
Νίκος
Προφανώς ο είρωνας συνομιλητής vikar, δεν παρακολούθησε τη συζήτηση που διεξάγεται εδώ από την αρχή. Του επισημαίνω λοιπόν το σχόλιό μου για τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του Χριστιανισμού, όπου έφερα ο ίδιος ως παράδειγμα τις σφαγές των "εθνικών" της Θεσσαλονίκης από τον Θεοδόσιο, αλλά και τη δολοφονία της Υπατίας. Είναι άσκοπο λοιπόν να κρούει ανοικτές θύρες. Παρακάτω:
Του συνιστώ να διαβάσει τη "Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού", που έδωσε μια νέα διάσταση στον όρο "έγκλημα". 80.000.000 εκατομμύρια νεκροί και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται, περιμένουν από κάτι φανατικούς και δογματικούς θιασώτες της "διαρκούς επανάστασης" και του Τσε Γκεβάρα, έστω μια συγνώμη. Τίποτα... Αντίθετα, τα εγκλήματα συνεχίζονται στην Κούβα. Στη φυλακή Κομπινάδο Ντελ Γκουαντάναμο, κοντά στα αμερικανικά κολαστήρια που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα πιο εκεί, στην ίδια περιοχή, βασανίζονται δεκάδες Κουβανοί πολιτικοί κρατούμενοι, "εχθροί του λαού", "πράκτορες των Αμερικάνων". Τόλμησαν να διαφωνήσουν, βλέπεις... Αν θέλεις, μπορώ να σε ενημερώσω για τη "γραμμή του θανάτου".
Στη Βόρεια Κορέα, πραγματοποιούνται δημόσιες εκτελέσεις σε στάδια, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο πιο μίζερος τόπος στον πλανήτη, όπου όποιος γεννιέται, έχει σκοτεινό μέλλον... Στην Κίνα εκτελέστηκαν πέρσι σχεδόν 5000 άνθρωποι. "Προοδευτικά" πράγματα... Όπως όμως είπε και ο Έλλιοτ, "αν δεν θέλεις να έχεις τον Θεό, πρέπει να υποκλιθείς στον Χίτλερ ή στον Στάλιν". Τον "πατερούλη"...
Όσο για την "επανάσταση" που δείχνει να ορέγεται ο vikar: άστο, δοκίμασαν και άλλοι και έφαγαν τα μούτρα τους. Ρώτα τον Θανάση Κλάρα ή "Μιζέρια", να σου πει. Ο ανθρωπισμός και ο ανορθολογισμός δεν καταπνίγονται από τυχάρπαστους τυχοδιώκτες με δολοφονικά ένστικτα. Οπότε, φιλική συμβουλή, τράβα να ονειρευτείς τίποτα άλλο ή να εκτονωθείς αλλού και αλλιώς. Οι πολιτικές ψυχώσεις & ονειρώξεις είναι "ντεμοντέ". Αντιμετωπίζονται ενίοτε με ψυχοθεραπεία (και με πολλαπλές ερωτικές συνευρέσεις αλλά και διακοπές διαρκείας στα πανέμορφα ελληνικά νησιά).
Και κάτι τελευταίο: ο εγκωμιασμός εγκλημάτων, αν μη τι άλλο δεν αποτελεί "κομψή" πρακτική, ούτε προσδίδει αισθητική σε κανένα "λόγο", ό,τι κι αν αυτός εκφράζει. Η δε χυδαιότητα στο λόγο, απλά απωθεί (αυτό για τα περί "παπάδων" στο μάλλον ασεβές τελευταίο σου σχόλιο, που δεν έλαβε υπόψη τις θρησκευτικές ευαισθησίες των υπολοίπων). Κρίμα... Τι έλλειψη "ανοχής"... Πρεσβεύετε κάποιοι από εσάς την "ελευθεριότητα" και την χάνετε όταν ακούγεται η λέξη "εκκλησία". Τι υποκρισία!!!
ΥΓ Δεν κατάλαβα τα περί διεθνισμού και οικουμενισμού, ούτε τα περί πολυεθνικών και κινημάτων. Υπάρχει μια αφάφεια στο συγκεκριμένο σημείο στο λόγο σου, που με δυσκόλεψε.
Μια ερώτηση, αν θέλεις απαντάς: ανήκεις συνομιλητή vikar στην κατηγορία εκείνων που από "προλετάριοι", θέλουν να γίνουν "προλεφτάριοι"; Ή στους αριστεριστές "βιτρινοθραύστες";
Ή σε αυτούς τους εκκολαπτόμενους "ροζ πάνθηρες", που σε λίγα χρόνια θα υιοθετήσουν τον life style και "εύκολο" κομμουνισμό αλά Τσίπρα;
Ή, μια και κάνεις λόγο για "κινήματα", σε αυτούς που δήθεν μάχονται την παγκοσμιοποίηση, προσφέροντάς την όμως με το διεθνισμό τους, πολύτιμες υπηρεσίες; Γιατί η παγκοσμιοποίηση, είναι ο διεθνισμός. Σε τι στο καλό διαφέρουν;
Νίκο
Και επειδή ανέφερες λές «τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του Χριστιανισμού» παίρνεις συγχωροχάρτι και νομιμοποιείσαι να τον υπερασπίζεις??? Και γιατί έγιναν ...«στο όνομα του χριστιανισμού» και όχι ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ??
Με την ίδια ,δική σου, λογική εάν κανείς παραδεχθεί τα «εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του Κομουνισμού» ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ στην συνέχεια να υπερασπίζεται τον Κομμουνισμό??
Και παρακάτω:
Όχι πως δεν έγιναν η δεν θα ξαναγίνουν εγκλήματα από κομουνιστές αλλά στην εποχή που ζούμε και νοουμένου ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές, θα μάθουμε πολλά ακόμα. Όχι μόνο για 80 000 000
θανάτους από τους κομμουνιστές. Βάζω στοίχημα ότι αυτά τα νούμερα θα αλλάξουν οσονούπω προς τα πάνω. Η ηλικία μου μού επιτρέπει να σε διαβεβαιώσω ότι ακόμα και στις πιο μαύρες εποχές του ψυχρού πολέμου τα νούμερα αυτά εμφανίζονταν πολύ μικρότερα. Αλλά είπαμε, η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Αίφνης δεν πολύ-ακούμε και σε λίγα χρόνια δεν θα ακούμε καθόλου για την συνεισφορά και τον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στον δεύτερο πόλεμο. Επαναλαμβάνω προς εμπέδωση. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές.
Πές μου όμως κάτι: Πότε θα ακούσουμε από εσένα και τους ομόγνωμους σου τις καταδίκες σας για τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ εγκλήματα των δημοκρατιών που υπερασπίζετε? Πότε θα συνυπογράψεις τα κείμενα διαμαρτυρίας για το κυνήγημα των Ούγγρων Κομμουνιστών, για την απαγόρευση λειτουργίας κομουνιστικών κομμάτων σε πολλές (ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ) χώρες. Τα κομουνιστικά και αριστερά κόμματα στον κόσμο διαχωρίζουν την θέση τους από όποιες τέτοιες ενέργειες γίνονται στις «κομμουνιστικές» χώρες που αναφέρεις.
Και πώς νομιμοποιείσαι να μιλάς ότι ο λόγος της καταδίωξης στην Κούβα είναι ότι …τόλμησαν να διαφωνήσουν χωρίς ταυτόχρονα να αναφέρεσαι στο ότι οι ιδεολογικοί παππούδες σου (ή γονείς σου) ..ζωντάνεψαν τα ξερονήσια στην Ελλάδα με …συμμορίτες?? ΚΑΙ ΔΕΝ αναρωτιέσαι πώς ακόμα μπορεί και επιβιώνει ένα τόσο «ανελεύθερο» καθεστώς, δίπλα στο Θηρίο(ΗΠΑ). Με Βασανισμούς??.
Και να «πάω να ονειρευθώ η να εκτονωθώ αλλού και αλλιώς»?? γιατί « οι πολιτικές ψυχώσεις και ονειρώξεις είναι ντεμοντέ»?? Και, μήπως ξέρεις κανέναν καλό ψυχοθεραπευτή.?? Έχεις εμπειρίες??
(για τις πολλαπλές ερωτικές συνευρέσεις ρωτάω!!)
Και για το «τελευταίο σου». Κανένας εγκωμιασμός της… γκιλοτίνας. Απλή αναγνώριση της παγκόσμιας αλήθειας ότι κάθε επανάσταση συνοδεύεται ΚΑΙ από γκιλοτίνες.
Μα ακριβώς επειδή αναγνωρίζω τις θρησκευτικές ευαισθησίες αναφέρθηκα στους παπάδες. Για να τονίσω ότι αν δεν προσέχουν οι ίδιοι το σπίτι τους ..έ κάποιοι θα το γκρεμίσουν. Πώς λεγότανε Νίκο…ο άγιος?... Μπέμπα Μπλάνς??.
Για ό,τι δεν κατάλαβες, έ πιο απλά δεν γίνεται. Να σε βοηθήσω όμως. Διεθνιστική Αλληλεγγύη είναι οι ενέργειες πολλών αριστερών που άφησαν τις δουλειές τους το 1980 (δεν επιδίωκαν φαίνεται να γίνουν «προλεφτάριοι» και πήγαν στην Νικαράγουα για να μαζέψουν ζαχαροκάλαμο) (Σεμνύνομαι κι εγώ για αυτό)κλπ. Διεθνισμός του χρήματος = παγκοσμιοποίηση είναι η συμφωνία στρατηγικής επένδυσης της MIG με την DOUETCETELECOM καληώρα μας για να φάνε τον ΟΤΕ.
ΜΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ??
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ??
Δημοσίευση σχολίου