Είμαι εγώ που πια δεν ονειρεύομαι τίποτα ή είναι ο κόσμος που δεν με αφήνει;
Και τι ονειρεύτηκα κάποτε που τώρα το νιώθω να στομώνει στα χείλη και να μην μπορεί ούτε καν να ψιθυρίσει το όραμα του;
Ονειρεύτηκα –κάποτε- μια γη όπως την τραγούδησε και το γνωστό του Lennon άσμα.
Δίχως σύνορα, δίχως κόλαση, δίχως αιτίες για πολέμους δίχως θεούς, έναν κόσμο ονειρεύτηκα που θα ήταν λέει όλος μια γειτονιά αδελφωμένη όπου μαύροι , άσπροι, κίτρινοι, όλοι χύμα, θα ήταν πάνω από όλα απλώς Άνθρωποι.
Κοιτάζω τον κόσμο και αναρωτιέμαι.
Εγώ είμαι που κουράστηκα να ονειρεύομαι ή ο κόσμος σταμάτησε να κινείται;
Ή μήπως πια κινείται τόσο γρήγορα που εγώ μοιάζω ακίνητος;
Τα τραγούδια που μου ξεκλειδώνουν την ψυχή, είναι και αυτά νοσταλγικά και, δεν έχουν καν απαντήσεις.
Αυτές, στριφογυρνάνε στον αέρα φίλε μου, the answer my friend is blowing in the wind…ακόμα.
Θα μου πεις ίσως, πως όσο ακόμα κάτι σε δονεί, το όνειρο είναι εκεί έστω κι αν κοιμάται. Ίσως!
Μα μετά, ανοίγω τα μάτια μου και βλέπω την πραγματικότητα και κυρίως το άδειο βλέμμα όσων διαμορφώνουν την πραγματικότητα , όσων την καθορίζουν.
Και συνειδητοποιώ, πως απλά, αυτοί, διαμορφώνουν τη δική μου πραγματικότητα ενώ οι ίδιοι ζουν σε μία άλλη.
Η οθόνη βουλιάζει, σαλεύει το πλήθος, εικόνες ξεχύνονται από παντού κατά πως έλεγε το τραγούδι του Σαββόπουλου όταν ακόμα τα όνειρα κινούσαν τις μάζες.
Τώρα, η οθόνη τα μετατρέπει όλα σε ταινία. Ακόμα και οι ειδήσεις, είναι μία ταινία με μουσική υπόκρουση και μελοδραματικούς εκφωνητές να τονίζουν αφύσικα τις λέξεις.
Αποτέλεσμα, το έχουμε ξαναπεί, τίποτα να μη μας αφορά αφού όλα είναι ένα έργο.
Και νιώθω πως πια το πλέον δυνατό όνειρο είναι η κατανόηση της πραγματικότητας και όχι η ανταλλαγή της με μία θολή ουτοπία που ίσταται εκεί απλά σαν ευσεβής πόθος μόνο.
Ο κόσμος αλλάζει, δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία – ξανά θυμάμαι τον Σαββόπουλο.
Αλλά γιατί μελαγχολία; Μάλλον γιατί δεν κατανοείς την αλλαγή και τις ταχύτητές της.
Ο κόσμος, ναι, γίνεται ολοένα και πιο έντονα «ένας».
Όλο και πιο καθαρά βλέπει κανείς πως οι πραγματικότητες με τις οποίες ακόμα και τα παιδιά μας μεγαλώνουν θα είναι σύντομα, στον ιστορικό χρόνο, παρελθόν.
Ποια σύνορα; Ποια έθνη; Ποια ταυτότητα; Ίσως δεν είναι κακό αυτό. Ίσως να είναι η μοναδική σωτηρία μας αν η μία ταυτότητα που θα επιζήσει να είναι αυτή, η Ανθρώπινη και καμία άλλη.
Όσο το σκέφτομαι, το θεωρώ αυτό νομοτέλεια. Δεν μπορώ να δω αλλιώς τα πράγματα, όσο κι αν προσπαθώ.
Όπως ακριβώς πολλές μικρές γειτονιές με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν κι ενώνονται και γίνονται στο τέλος μια μεγάλη πολιτεία, έτσι και τα κράτη αργά θα γίνουν ένα, η γη θα γίνει μια χώρα και above us only sky για να δικαιωθεί κι ο Lennon και να σταματήσει η αιμορραγία των πολέμων.
Θα πουν κάποιοι…και τι θα γίνει;
Θα χαθούμε εμείς οι Έλληνες οι ένδοξοι με τη μεγάλη ιστορία κλπ; Αν το θέλουμε, θα χαθούμε, ναι. Αν είμαστε έξυπνοι, όχι.
Στο μέτρο των δυνάμεών μας θα αφήσουμε ένα ισχυρό ίχνος στην αυριανή παγκοσμιότητα.
Και ακριβώς για αυτό το λόγο, σε αυτή τη δεδομένη στιγμή , θαρρώ πως δεν πρέπει να πάρουμε το παραμικρό ρίσκο που ίσως να διακυβεύσει το χθες μας.
Ίσως να μοιάζει με αναχρονισμό αυτό που γράφω, ίσως και να είναι.
Αλλά, τον θεωρώ απαραίτητο.
Γιατί όσο πιο στέρεα θεραπεύουμε το χθες μας, τόσο πιο στιλπνό ετοιμάζεται το μέλλον.
Υπό μία προϋπόθεση:
Πως οι έννοιες Παιδεία και Πολιτισμός θα γίνουν το απόλυτο αντικείμενο επένδυσης.
*Η φωτογραφία στην κεφαλή του άρθρου είναι το φυλάκιο 317 παραπλεύρως του οδοφράγματος Λήδρας στη Λευκωσία. Η φωτογράφηση έγινε νόμιμα με τη συνοδεία στρατιωτικού.
59 σχόλια:
Προσθέτω κι εγώ το αλατοπίπερό μου, παραθέτοντας στίχους και συμφωνώντας ότι η κατανόηση της πραγματικότητας είναι το πιο δυνατό όνειρο. Το ίδιο ερώτημα έχει πολλές φορές έχει τεθεί, και πολλές φορές απαντηθεί.
Αυτή είναι η απάντηση της Μαρίνας, απ' την "Κατάσταση Πολιορκίας":
...
Όμως θαρρώ, οι μόνοι που -ίσως - θα καταλάβουν θα 'ναι τα παιδιά,
πλούσια απ' την κληρονομιά μας
πρώτη φορά, τα παιδιά
σκληρά στη μνήμη, σκληρά σε μας,
θα διαβάσουν ίσως έγκαιρα
τ' αδέξια μηνύματα των προτελευταίων ναυαγών
διορθώνοντας τα λάθη,
σβήνοντας τα ψέματα,
ονοματίζοντας σωστά, χωρίς ρομαντισμούς τα παιδιά,
χωρίς αναγραμματισμούς ηλικίας
σημαδεμένα από την αστραπή
τη γνώση της μοναξιάς της δύναμης
που σε μας άργησε τόσο πολύ να 'ρθει.
...
Το ονοματίζοντας σωστά, χωρίς ρομαντισμούς είναι αυτό που οφείλουμε εμείς στα παιδιά.
Το προοδευτικό κίνημα του χθες μαράζωσε μέσα στα όνειρά του για μια ουτοπία και αποσύρεται μέσα στη νοσταλγία, αφού μετέτρεψε την πολιτική θεωρία σε θεολογία και τους ηγέτες του σε είδωλα, στρέχοντας και συμμετέχοντας το ίδιο στην αποδόμηση του ορθού λόγου στο όνομα της δικής του σκοπιμότητας.
Γιγαντισμοί και μονοκαλλιέργειες δεν έχουν μακριά ζωή στη φύση κι ούτε στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ασήμαντοι κατά τα άλλα, αλλά απρόβλεπτοι παράγοντες γκρεμίζουν και τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες. Και στη μέση τους σπέρνονται ξανά κόσμοι μικροί κατ' εικόνα κι ομοίωσή μας.
Το ίδιο μελαγχολικοί θα ήμασταν και στο τέλος του πελοποννησιακού πολέμου, την αύριο της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, την επομένη της κομμούνας του Παρισιού ή ξημερώνοντας 22 τ' Απρίλη 1967. Κι ας έρχονταν λαμπρός ένας αιώνας εξάπλωσης του ελληνισμού, μια Αναγέννηση, το τέλος της φεουδαρχίας και το τέλος του εθνικού διχασμού.
Όσο κι αν μελαγχολούμε, δεν αλλάζουν οι καιροί. Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί.
:-)
Με δεδομένο τον εκμηδενισμό των αποστάσεων και την ταχύτητα των σημερινών επικοινωνιών η παγκοσμιοποίηση, δλδ η σταδιακή ενοποίηση της υδρογείου είναι αναπόφευκτη.
(Καθ΄ότι ελληνοσουηδικής καταγωγής αναλογίζομαι πόσο δυσκολότερο ήταν πριν 20 χρόνια να έχει κανείς επαφή με τα δρώμενα της Σουηδίας από την Ελλάδα και τούμπαλιν. Για να βρεις Σουηδική εφημερίδα στην Ελλάδα έπρεπε να καλοκαιριάσει και να πάς στο Σύνταγμα για να πληρώσεις χρυσάφι μία πατσαβούρα επιπέδου της "The Sun". Αντίστοιχα στην Σουηδία θα έβρισκες 'TA NEA" 3-4 ημερών στη δημόσια βιβλιοθήκη. Σήμερα μέσω Ίντερνετ υπάρχουν διαθέσιμα όλες οι εφημερίδες και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, όπως και ένα σωρό ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που κάνουν διεθνείς παραδόσεις.)
Οι "ισχυρότεροι" πολιτιστικά και οικονομικά θα αφήσουν ισχυρότερο αποτύπωμα και ίσως επιβάλουν και τους τρόπους τους στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.
Για τον Ελληνικό χώρο δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με το αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει σε μια ενοποιημένη ανθρωπότητα.
Πολύ παρακμιακή η κατάστασις δυστυχώς. Το ελληνικό αποτύπωμα θα είναι όπως και τώρα αυτό των αρχαίων Ελλήνων, των γεννητόρων ουσιαστικά του Δυτικού πολιτισμού.
φίλε γιώργο, άνοιξες νομίζω πολλά θέματα μαζί σε 500 λέξεις.
δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν αυτό που ήθελες να τονίσεις.
από την έλλειψη ονείρου, στη κατανόηση (ή αποδοχή ; ) της πραγματικότητας (που δεν είναι και άσχετο με τη χαμένη σημερινη αριστερά) , τη παγκοσμοιοποίηση (ή παγκοσμιότητα), το αν θα πρεπε να οδηγούμαστε προς τη κατευθυνση του παγκόσμιου πολίτη ή αν θα έπρεπε να διαφυλάξουμε το έθνος , και τέλος πάλι πίσω στη παιδεία και στο πολιτισμό.
δεν ξέρω αν έχουμε πάψει να ονειρευομαστε (πολύ πιθανόν) , αλλά κι αυτή η πουτάνα η πραγματικότητα είναι πολύ περίπλοκη. άντε να τη βάλεις σε τάξη
"Όμως μπορεί να μείνουνε κατόπιν μας οι στίχοι/οι ονειροπόλοι στίχοι μας να μείνουνε καθώς/τα περιστέρια που σκορπούν οι ναυαγοί στην τύχη/μα όταν έρθει το μήνυμα, δεν είναι πια καιρός" Κ.Καρυωτάκης.
Υπάρχει και η Τέχνη παιδιά.
(ΠΡΟΣΟΧΗ - ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ)
Αναδημοσιεύω εδώ το σχόλιο που έγραψα στο Jungle Report και που σε αφορά Γιώργο εσένα και το Jungle Report. Και το αναδημοσιεύω γιατί απλά σε αφορά και θέλω να είμαι εντάξει απέναντι σου. Εάν θεωρείς οτι δεν έχει θέση εδώ ελεύθερα να το σβήσεις χωρίς καμία παρεξήγηση.
"Αυτό που θέλω να πω εγώ θα είναι σχετικά με τη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Πήττα και θα περιοριστώ εκεί γιατί το θέμα έχει γίνει μεσανατολικό ζήτημα πλέον κατά τη γνώμη μου και μάλιστα τραβηγμένο από τα μαλλιά όπως αποδεικνύεται.
ΜΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΕ και με στεναχώρησε γιατί είπε πως ΟΛΑ τα μέλη του ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΥΜ είχαν την ίδια "μαύρη" στάση! Και μπορεί να μην είμαι γραμμένος στην Νεολαία του ΛΑΟΣ αλλά είμαι μέλος του φόρουμ. Από τη στιγμή που διάβασε και σχόλια στον αέρα του ραδιοφώνου αυτό σημαίνει ότι έριξε και μια ματιά σε όλα τα σχόλια και σαφώς είδε κάποια άλλα σχόλια που δεν επικρότησαν αυτή την κίνηση. Δε θα μιλήσω για όλους όσους έγραψαν ότι διαφωνούν θα μιλήσω για μένα και μόνο γιατί εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου. Ε εγώ προσωπικά τα έχωσα και πολύ άγρια μάλιστα σε αυτή την κίνηση και ο Γιώργος Πήττας δε μπορεί να μη διάβασε και τα δικά μου σχόλια. Επίσης και ο φίλτατος Beredimas ως admin στο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΥΜ εξέφρασε την αντίθεση του και έδωσε και εδώ εξηγήσεις πειστικότατες κατά τη γνώμη μου. Πως λοιπόν λέει ότι ΟΛΑ τα μέλη του φόρουμ είχαν την ίδια "μαύρη" στάση? Επιμελώς απέκρυψε ότι δε φερθήκαμε όλοι το ίδιο αλλά τους κατηγόρησε όλους και τους τσουβάλιασε συλλήβδην.
Αυτό δείχνει σκοπιμότητα και εμπάθεια και το λέω μετά λύπης!
Και εάν η νεολαία του ΛΑΟΣ είναι «μαύρη» τότε η νεολαία του INDYMEDIA και του χώρου που αυτό εκπροσωπεί τι είναι, άσπρη? Δεν έχω διαβάσει ποτέ όμως κάποιο άρθρο του ούτε φαντάζομαι έχει χαρακτηρίσει ποτέ στον αέρα του ραδιοφώνου το χώρο αυτό και το κατά πόσο είναι μαύρος η άσπρος. Και εγώ του λέω ότι είναι κατάμαυρος ο χώρος αυτός αρκεί να διαβάσει την ανακοίνωση του INDYMEDIA Θεσσαλονίκης που έκλεισε την λειτουργία του επειδή διαπίστωσαν ότι αυτοί που χρηματοδοτούν τα INDYMEDIA σε όλο τον κόσμο είναι ο George Sorros ο ορκισμένος αντικομουνιστής αμερικανός πολυεκατομμυριούχος και τα τσιράκια του.Και δεν αναφέρομαι καν στο κατά πόσο δημοκρατικά φέρονται οι κύριοι του INDYMEDIA στην άλλη άποψη που τυχόν κάποιος εκφράσει εκεί μέσα ούτε θα αναφέρω τη γλώσσα και τις ύβρεις που χρησιμοποιούν εάν κάποιος δε τους κάνει το χατίρι να τους επαινεί όπως καταλόγισε επίσης για το ΛΑΟΣ ο Γιώργος Πήττας. Και προς τιμήν τους οι συντελεστές του INDYMEDIA Θεσσαλονίκης διαχώρισαν τη θέση τους και έκλεισαν το «μαγαζί» γιατί είδαν οτι η ιδεολογία τους είχε αποκτήσει χορηγό τον Σόρος!
Επίσης στο blog μου μπορεί ο καθένας να διαβάσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό και να διαπιστώσει ποιοι χώροι είναι εντελώς μαύροι, κατάμαυροι! http://hygropyr.blogspot.com/2008/01/indymedia-imc-indymedia.html
Κανένα όμως προοδευτικό, αριστερό η αντιεξουσιαστικό blog και ιστοχώρος δεν έγραψαν το παραμικρό και απέφυγαν να «ασχοληθούν» με το σοβαρό αυτό θέμα. Ηλίου φαεινότερον είναι ότι θεώρησαν ως προδότες τους συντελεστές του INDYMEDIA Θεσσαλονίκης γιατί προφανώς το ζεστό χρήμα του Σόρος είναι πολύ πιο κοντά στην ιδεολογία που πρεσβεύουν οι κύριοι αυτοί….
Θα εκφράσω τη λύπη μου λοιπόν για αυτή τη ραδιοφωνική εκπομπή και ο Γιώργος Πήττας παίρνει από μένα κίτρινη κάρτα και με πολύ επιείκεια. Και ειδικά από το Γιώργο Πήττα περίμενα να είναι περισσότερο μετριοπαθής και πολύ περισσότερο αντικειμενικός γιατί απλά έτσι με είχε συνηθίσει και έτσι τον έκρινα μέχρι τώρα. Εγώ έχω το θάρρος να τα χώνω και στους ομοϊδεάτες μου όταν κάνουν μαλακίες και εγώ στηρίζω το ΛΑΟΣ και δε θεωρώ καθόλου τον εαυτό μου "μαύρο" (δεν αναφέρομαι φυσικά σε σάρκες), ας αποκτήσετε λοιπόν και ο Γιώργος και όλοι εσείς το ίδιο θάρρος εάν μπορείτε. Και δυστυχώς νόμιζα ότι τουλάχιστον ο Γιώργος το είχε το θάρρος αυτό... Και πλέον είμαι πολύ σίγουρος ότι διαφέρουμε παίδες και είμαι καλύτερος και σας το δηλώνω χωρίς να περιαυτολογώ. Εάν δω κάποια στιγμή να τα χώνετε και στους δικούς σας ιδεολογικούς χώρους όταν διακρίνετε και εκεί μέσα μαλακίες, εγώ θα βγω στο Σύνταγμα γυμνός. Αλλά μάλλον ο ιδεολογικός σας χώρος θεωρείτε ότι έχει το αλάθητο του Πάπα η απλά είστε πολύ εγωιστές για να παραδεχτείτε πράγματα μη σας πέσει η μύτη αγαπητοί μου φίλοι.
Καλημέρα σας."
Από το Jungle Report
Κυριακή, 3 Φεβρουάριος 2008 4:55:00 πμ CET
Και κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρω για να προλάβω τυχόν παρεξηγήσεις Γιώργο. Τα όσα γράφω παραπάνω έχουν μόνο ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση. Δεν αναφέρομαι στη ήθος, το επίπεδο και τις αρχές σου σαν άνθρωπος και φίλος που έχω προ πολλού διαπιστώσει και τιμώ.΄Αλλο το ένα και άλλο το άλλο.
@dzach...τι να προσθέσω εγώ στα όσα καταγράφεις και κυρίως στην αναφορά σου στην Κατάσταση Πολιορκίας (τι σπουδαίο και αδικημένο έργο) και το φλογοβόλο ποιήμα της Μαρίνας;;;
Να πω μόνο πως η "εξάπλωση" του Ελληνισμού, δεν με ενδιαφέρει, ο κάθε Πολιτισμός δρα και επιδρά στο πλαίσιο της πραγματικής του δύναμης κάθε φορά, και σε αυτή τη δύναμη πρέπει να υπολογίσει κανείς και τις δυσκολίες που συναντά. Με ενδιαφέρει όμως η ενηλικίωση των Ελλήνων και η αρμονική τους σχέση με την ιστορία τους. Και, αρμονική σχέση σημαίνει πάνω από όλα όχι η αλήθεια που μας βολεύει αλλά η αλήθειες που μας δυσκολεύουν. Αν αυτό κατακτηθεί από μία κοινωνία , τότε υπάρχει αυτοπεποίθηση και αυτή και μόνο αυτή φέρνει την προόδο.
Θα φανεί τελείως άσχετο το παράδειγμα που θα φέρω, επικαλούμε την καλλιεργημένη ευαισθησία σας για την κατανόησή του.
Έβλεπα χθες αργά το βράδυ στην τηλεόραση την γιορτή και τα βραβεία του σωματείου των Αμερικανών Ηθοποιών. Μεταξύ τους, κάποιοι παραγματικά κορυφαίοι καλλιτέχνες, τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο. Για άλλη μια φορά στάθηκα έτσι με στεναχώρια και τους έβλεπα, πόσο απλοί, πόσο αφτιασίδωτοι είναι, άνθρωποι που νιώθουν πως "απλά κάνουν τη δουλειά τους καλά" και τίποτα παραπάνω. Και, σε αντιδιαστολή, σκεφτόμουν τους διάφορους "δικούς μας" όχι μόνο ηθοποιούς, αλλά και μουσικούς και συγγραφείς κλπ κλπ που κατά σχεδόν απόλυτο κανόνα κουβαλάνε μία μόνιμη σπουδαιοφάνεια ένα ύφος ξυνό λες και σου κάνουν χάρη που υπάρχουν, λες και είναι το επίκεντρο του σύμπαντος.
Πως να υπάρξουμε έτσι; Και είναι εδώ το τεράστιο κενό-νομίζω- της Κοινωνικής Παιδείας από το οποίο πάσχει έντονα η Ελλάδα, κενό πιο σημαντικό και από αυτό της συστηματικής Παιδείας...
@pølsemannen...η διατύπωσή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο..στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε. Αυτό που με πονάει, που με θυμώνει, είναι πως πέρα από την Ελλάδα των αρχαίων Ελλήνων (την οποία οικειοποιούμεθα με τρόπους γραφικούς και γελοίους κατά κανόνα) υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, σημαντική, αλλά τελείως άγνωστη στους ίδιους τους Έλληνες, γιατί η Ελλάς των κοτζαμπασιδων όχι μόνο αγνόησε και αγνοεί, αλλά την πολέμησε με θανατηφόρο μίσος. Ποιος γνωρίζει τον Σκαλκώτα, τον Μπουζιάνη, τον Δραγατάκη; Για να αναφέρω απλά 3 ονόματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτισμού και των Τεχνών στον 20ο αιώνα σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο αλλά ποτέ κανένα σχολικό βιβλίο δεν τους ανέφερε ούτε θα τους αναφέρει.
To simerino periodiko tou Politi to Purple exei diselido afierwma se mia teleia diafimisi ayti me to kameno dasos kai ta paidia kai leei einai diki soy alitheia? sygaritiria!!!!!!!!
filos anagnwstis Mixalis Kyriakoy sorry den exw blog taytotita!
@stelios...είδα κι έπαθα να το "πυκνώσω" το άρθρο, παραλίγο να βγει τελείως προσωπικό, είχα 100 σκέψεις στο κεφάλι μου ταυτόχρονα. Αλλά ναι, το ζουμί είναι νομίζω η κατανόηση της πραγματικότητας-σε σχέση με την τελευταία παράγραφο, εκεί που μιλώ για τον "αναχρονισμό".
@dokisisofi έχεις απόλυτο δίκιο. Προσωπικά, μία ακρόαση της 7ης του Μπετόβεν-παράδειγμα- με φέρνει πάντα στα συγκαλά μου ή ένας Σεφέρης ή ένας Dylan και πάει λέγοντας...
@ Imaginos! τι μου το έφερες αυτό το κατεβατό εδώ βρε;;; αφού δεν έχει καμία σχέση με το θέμα; Τέλος πάντων, δεν πειράζει... αλλά με βγάζεις και εμένα τώρα εκτός θέματος. Αν μου ξέφυγε η λέξη "Όλα" έχεις δίκιο, είναι αντιδεοντολογικό και ίσως αδικεί κάποιους που στον ίδιο χώρο είχαν διαφορετική άποψη. Προφορικός λόγος γαρ, σε ζωντανή εκπομπή, γίνονται και λάθη. Δεν αλλάζει όμως η ουσία νομίζω, η ιδέα και μόνο να επιδιώκεις να "κατέβει" από το ιντερνετ με τέτοιον τρόπο μιας ιστοσελίδας απλά και μόνο επειδή είναι "απέναντι" ιδεολογικά, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το...αλάθητο του Πάπα, ουδείς το έχει (ούτε ο Πάπας!)
@ Ανώνυμε Μιχάλη, ευχαριστώ. Την συγκεκριμένη δουλειά παρά την θλιβερή της αφορμή ομολογώ πωως την απόλαυσα κάθε στιγμή, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι το κοπιαστικό γύρισμα στα βουνά και την σχολαστική επεξεργασία μετά.
Ιματζίνε
Είσαι επιεικώς απαράδεκτος. Μόλις τώρα απέδειξες ότι είσαι ένας κοινός συκοφάντης και γκεμπελίσκος. Εμείς από το Jungle Report δεν τρέχουμε να "λερώσουμε" μπλογκς άλλων.
Δεν θα απαντήσω με το δικό μου, επίσης μακροσκελές, σχόλιο στο χώρο του Πήττα από σεβασμό για το άτομό του. Αν θέλει κάποιος να το δει βρίσκεται εδώ.
Και για να ξεπεράσουμε την αγανάκτησή μας, να ευχαριστήσουμε τον Πήττα εκ μέρους του Jungle Report για την αναφορά του στις φασιστικές πρακτικές στο διαδίκτυο, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που έθεσε στην πάντα έξοχη εκπομπή του.
Ευχαριστούμε Γιώργο Πήττα και πάντα δυναμικός να είστε!
Για τον Imaginos:
Δεν ήταν στις προθέσεις μου ούτε και είχα την παραμικρή διάθεση να ασχοληθώ σε προσωπικό επίπεδο με τα γραφόμενα του περιφερόμενου στην blogόσφαιρα, διαδικτυακού εκπρόσωπου τύπου των Λαο(μη)σιτών, “ανένταχτου” (δήθεν) κυρίου Imaginos, έλα όμως που δεν μας αφήνει ν’ αγιάσουμε!
Φορώντας ακόμα μια φορά το προσφιλές του ψευδοδημοκρατικό προσωπείο (με το οποίο συνήθως προσπαθεί να καμουφλάρει τα ξενοφοβικά και εθνικιστικά του αισθήματα, τις απαράδεκτες απόψεις του και τον κρυπτοΛΑΟΣίτικο έρωτα του), επιτίθεται κατά διαχειριστή του blog, Γιώργου Πίττα, γιατί ο τελευταίος στη χτεσινή ραδιοφωνική του εκπομπή στον “ΑΣΤΡΑ”, επέκρινε έντονα τις ανορθόδοξες, ύπουλες και φασιστικές πρακτικές που ακολουθούνται μέσα από το (ελληνικό) blog της νεολαίας του ΛΑΟΣ, GREEK ALERT, ενάντια σε όσα blogs τα οποία θεωρούν “ανθελληνικά”.
Δεν θα κάνω το δικηγόρο του Γιώργου Πίττα (ο ίδιος μπορεί άνετα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και έχει ήδη απαντήσει επιλέγοντας την ηπιότητα – προφανώς ε αντίθεση με μένα), αλλά θα ήθελα να πω δυο τρια πράγματα, αν και ο Imaginos μας παρασύρει σε μια εκτός θέματος συζήτηση.
Μιλάει για “… σκοπιμότητα και εμπάθεια …” από μέρους του Γιώργου Πίττα, ενώ παράλληλα παραπονιέται ότι “ … επιμελώς απέκρυψε …” (σημ. ο politispittas) “… ότι δε φερθήκαμε όλοι …” (σημ. οι συχνάζοντες ΛΑΟΣίτες στο blog GREEK ALERT) “… το ίδιο αλλά τους κατηγόρησε όλους και τους τσουβάλιασε συλλήβδην …”.
Όπως λέει και μια κυπριακή παροιμίας “Εν της παπαδκιάς τα ξύλα τωρά” (που λέγεται όταν υπερασπιζόμαστε με σθένος κάτι δικό μας ενώ δεν δίνουμε σημασία για τα ξένα). Όταν ο ίδιος συστηματικά και επανειλημμένα και με απροσμέτρητο θράσος και εμπάθεια επιτίθονταν (λεκτικά) κατά όλων γενικά των Αλβανών και τους αποκαλούσε καθίκια, φύσει εγκληματίες, φονιάδες, μπουνταλάδες και πολλά αλλά τέτοια, ή στήριζε εμμέσως τις φασιστικές θέσεις του Πλεύρη κατά των μισητών Εβραίων, γιατί μυξοκλαίει τώρα; Ακόμα μια απόδειξη της ασυνέπειας του! “Tα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά σας”, εν τέλει αγαπητέ Imaginos!
Και παρεμπιπτόντως ο καιρός εδώ στην Κύπρο (που ήτανε ένα παλιό σου ερώτημα) δεν είναι και άσχημος. Η μέρα ήτανε ηλιόλουστη σήμερα. Να κοπιάσει για να πάρεις καθαρό και δροσερό αέρα και να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος σου!
Πέραν της εν λόγω ανοίκειας επίθεσης του, ο κος Imaginos λέει και πολλά άλλα φαιδρά τα οποία όμως είναι ανάξια σχολιασμού. Παραθέτω μερικά μαζεμένα για να πάρετε μια γερή συμπυκνωμένη δόση περί του τρόπου σκέψης και αντίδρασης του:
i. “… ο Γιώργος Πήττας παίρνει από μένα κίτρινη κάρτα και με πολύ επιείκεια …” – Επόμενη παράβαση και ολόισια κόκκινη αγαπητέ Γιώργο Πίττα!
ii. “…Και πλέον είμαι πολύ σίγουρος ότι διαφέρουμε παίδες και είμαι καλύτερος και σας το δηλώνω χωρίς να περιαυτολογώ …”. – Φανταστήκατε να περιαυτολογούσε κιόλας το πιδί;
iii. “…εγώ θα βγω στο Σύνταγμα γυμνός”. – Πρόσεχε γιατί με τέτοιο καιρό (και καταχείμωνα) θα πουντιάσεις!
Στο τέλος φυσικά ανέκρουσε πρύμναν και προσπάθησε να τα φτιάξει με το να απευθυνθεί στον Γ.Π. και να πει, “Δεν αναφέρομαι στο ήθος, το επίπεδο και τις αρχές σου σαν άνθρωπος και φίλος που έχω προ πολλού διαπιστώσει και τιμώ”, Αυτό δεν αλλάζει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το άτομο του τουλάχιστον από εδώ μέσα.
Anef_Oriwn
Κυριακή 3/2/2008 – 5:20 μ.μ.
e anef-oriwn min vlastas ekei pou de se spernoun. Einai diko tous thema, esena de se afora, apo ti stigmi pou de diatiponeis apopsi alla apla ton prokaleis se prosopiko epipedo kai "kaleis" ton pitta na min tou tin xarisei. To idio ekanes kai me mena ston acera. eisai mia katina kai den exeis apopsi. apla theleis na vlepeis anthropous na mallonoun. Na ksereis omos oti anthropoi pou diafonoun epi tis ousias sto telos ta vriskoun enw oi kalothelites menoun panta ektethimenoi. Se lipamai.
Ωραία όλα αυτά,εμένα μου άρεσε πολύ και η φωτογραφία,αφού μου άρεσε να μην το πω???
@ Dokisisofi,
“Είπε ο γάιδαρος του πετεινού κεφάλα”! Εσύ φαίνεται πως δικαιούσαι να βλαστάς εκεί που ΔΕΝ σε σπέρνουμε, γιατί μάλλον είσαι αυτοφυές φυτό! (Γνωστή η προκλητικότητα σου μέσα από τα σχόλια σου!)
Δεν θα σε ακολουθήσω στον κατήφορο σου, ο οποίος συντελείται με κατσιαρισμό (θόρυβο), ούτε θα ασχοληθώ με τη σπόντα σου για κάτι που ειπώθηκε προ καιρού στο blog του Aceras (ξέχασα ότι είσαι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής εσύ), όμως θα πω κάτι σαν γενική τοποθέτηση.
Τα γραφόμενα μας, είτε αυτά είναι άρθρα και σχόλια, είτε παρεμβάσεις μας για καθαρά διαπροσωπικές σχέσεις (δικές μας), από τη στιγμή που αυτά δημοσιοποιούνται (αναρτώνται σ’ ένα blog) και άπτονται γενικότερων θεμάτων ή μας χαρακτηρίζουν και αποκαλύπτουν απαράδεκτες δικές μας νοοτροπίες και συμπεριφορές (όπως η δική σου γνωστή προκλητικότητα και επιθετικότητα), υπόκεινται στην κρίση και κριτική όλων μας.
Ξέρω ότι δεν σου αρέσει να σε κρίνουν αλλά κανείς μας δεν είναι στο απυρόβλητο, αγαπητή Dokisisofi!
Καλό σου βραδάκι και να προσέχεις!
Anef_Oriwn
Κυριακή 3/2/2008 – 7:15 μ.μ.
@PolitisPittas
Αγαπητέ φίλε, ευχαριστώ για την απάντηση. Με καλύπτει και το θέμα το θεωρώ λήξαν.
Έχει εγερθεί όμως θέμα επί προσωπικού από τους anef_oriwn και SLY και οφείλω να απαντήσω.
1)O Γιώργος Πήττας γνωρίζει πολύ καλά και πολύ περισσότερο από όλους σας εάν δέχτηκε επίθεση από μένα η όχι. Δεν υπήρξε καμία επίθεση, ήταν μία ας το πούμε μικρή διαμαρτυρία επειδή τσουβαλιάστηκα και εγώ μαζί με όλους όσους μέσα στο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΥΜ είχαν την «φαεινή ιδέα» να ρίξουν blogs που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Διαχώρισα έντονα τη θέση μου σε αυτή την κίνηση και θεωρούσα δεοντολογικό να αναφερθεί στην εκπομπή ότι δεν είχαν όλα τα μέλη του φόρουμ της ΝΕΟΣ την ίδια άποψη. Εξάλλου θεωρώ ότι απέναντι στον Πήττα διατηρώ επί μακρόν μία σχέση αλληλοκατανόησης εκτίμησης και φιλίας. Με γνωρίζει αρκετά καλά και τον γνωρίζω επίσης. Ακόμα και εάν τσακωνόμουν με το Γιώργο αυτό είναι δική μας ιστορία και ξέρουμε εμείς και μόνο εμείς πώς να λύνουμε τις όποιες παρεξηγήσεις. Οι άλλοι δεν έχουν καμία δουλειά να χώνουν τη μύτη τους. Η αναφορά μου στο Γιώργο έγινε σε διαφορετικό blog επαναλαμβάνω γιατί απλά εκεί φιλοξενήθηκαν τα σχετικά σχόλια του. Κανένας άλλος λόγος δεν υπήρξε! Επίσης οι εξηγήσεις που μου έδωσε εδώ με ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ και λόγος δε πέφτει πλέον σε κανέναν άλλο καιροσκόπο που επιζητά αρρωστημένα και εκ πεποιθήσεως να το παίζει μήλο της έριδος σε ηλίθιες και χαζοχαρούμενες ιντερνετικές διαμάχες. Εγώ δε θα μετατρέψω παιδαριώδης πρωτοβουλίες σε Μεσανατολικά Προβλήματα όπως προσπαθούν να κάνουν άλλοι για τους δικούς τους λόγους που με αφήνουν παγερά αδιάφορο πλέον. Βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας. Δε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με κολλημένους καιροσκόπους.
2)Τέλος θα πω ότι η στάση μου ήταν έντιμη και αντρίκια. Δημοσίευσα ένα σχόλιο μου στο Jungle Report και το αναδημοσίευσα και στο blog του φίλτατου και αγαπητού μου Γιώργου Πήττα. Αυτό έγινε για τους εξής λόγους που επαναλαμβάνω.
Α)Τα ραδιοφωνικά σχόλια του Γιώργου φιλοξενούνται στο Jungle Report. Οι επισκέπτες συνεπώς του blog αυτού θα τα ακούσουν ΕΚΕΙ. Συνεπώς όφειλα να πάρω και εγώ μία θέση για να αποκτήσουν οι επισκέπτες μία ολοκληρωμένη άποψη και θέση σε ότι αφορούσε εμένα τουλάχιστον. Αυτός ήταν ο λόγος που δημοσίευσα εκεί πρώτιστα τη θέση μου και κανένας άλλος δεν υπήρξε.
Β) Επειδή είμαι έντιμος άνθρωπος και τιμώ τα παντελόνια που φοράω, ήταν επιβεβλημένο και για λόγους δεοντολογίας και σεβασμού προς το πρόσωπο του Γιώργου Πήττα να μεταφέρω και σε αυτό το blog τα όσα είχα γράψει στο Jungle Report και τον αφορούσαν. Δε καταλαβαίνω λοιπόν που και πως ο κύριος SLY του Jungle Report είδε το Γκεμπελισμό που μου προσάπτει. Προφανώς ο Γκεμπελισμός για τον SLY είναι μία έννοια που τον απασχολεί πολύ αλλά προφανώς όταν κάποιος πεινάει, καρβέλια ονειρεύεται . Αγαπητέ SLY αναθεωρήστε, άλλο εντιμότητα και δεοντολογία και άλλο Γκεμπελισμός εκτός εάν εσείς δε τιμάτε τα παντελόνια που φοράτε οπότε δικό σας το πρόβλημα. Να προσέχετε όμως πολύ όταν ενώ καρβέλια ονειρεύεστε, εντούτοις προσάπτετε στους άλλους χαρακτηρισμούς που επίσης ονειρεύεστε και επιθυμείτε να τους προσάπτετε σε όσους διαφωνείτε ιδεολογικά και χωρίς να κάνετε εξαιρέσεις γιατί πώς να το κάνουμε δεν είμαστε όλοι ίδιοι και όμοιοι μέσα σε ένα ιδεολογικό χώρο όσο και αν εσείς μπορεί να πιστεύετε το αντίθετο. Κατακρίνετε μάλιστα τις μεθόδους του ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΥΜ αλλά και εσείς τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιείτε όταν χαρακτηρίζετε την εντιμότητα και τη δεοντολογία ως Γκεμπελισμό!!!!! Συγχαρητήρια πολλά για τις ονειρώξεις σας!
ΥΓ. ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ από το σεβαστό φίλο Γιώργο Πήττα για την παρέμβαση επί προσωπικού που όφειλα όμως να δώσω και δηλώνω ότι δεν πρόκειται να απαντήσω πλέον σε τυχόν άλλες πραγματικά γκεμπελίστικες μεθόδους και επιθέσεις εναντίον μου γιατί δε το επιτρέπει ο χώρος αυτός σαν επίπεδο και ποιότητα. Το ζήτημα αφορούσε εμένα και το Γιώργο Πήττα, λύθηκε φιλικά και αντρίκια με τις εξηγήσεις που εκατέρωθεν εδόθησαν. Οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία δουλειά και… στο καβούκι τους … Εμπρός Μάρς!
Καλό σας βράδυ.
Ξύπνησαν πάλι άθλιες σκουριασμένες ορδές
λυσσασμένες θρησκείες, πατρίδες, οικογένειες
σκούζουν και σφάζονται για ένα καλύτερο χθες
μα οι σημαίες του ανεμίζουν βρομερές και νικημένες
Υπεροχο αρθρο κυριε Πηττα νομιζω πως ουσιαστικα απανταει σε ένα ερωτημα που καποιος-καποια σας ειχε βαλει για την θεση σας για την παγκοσμιοποιηση. Βλεπω όμως με λυπη σχεδον κανεις να μη ασχολειται με τα οσα γραψατε εκτος από τα πρωτα σχολια. Εχω να παρατηρησω στους φιλους συναναγνωστες και συνσχολιαστες της στηλης σας πως πεφτουν θυματα των οσων συχνα καταγγελουν δηλαδη, σχολιαζουν και μετεχουν εντονα όταν καμια φορα τα κειμενα σας είναι «φωναχτα» αλλα απεχουν όταν είναι χαμηλοτονα και πολύ περιεκτικα.
Πραγματι η παγκοσμιοποιηση είναι γεγονος τετελεσμενο και όπως λετε μαλιστα ισως δεν μπορει και δεν πρεπει να γινει αλλιως.
Αν το ζητουμενο είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της παγκοσμιοποιηση κατι που είναι το ζητουμενο για την ευρωπαικα σκεπτομενη αριστερα τοτε η κάθε χωρα πρεπει να προσπαθησει να καταθεσει οσο μπορει πιο εντονο τον χαρακτηρα της στο παγκοσμιο ψηφιδωτο. Και ο μονος τροπος για αυτο είναι όπως σωστα λετε η Παιδεια και ο Πολιτισμος. Ελπιζω στην Κυπρο να είναι καπως πιο ωριμα τα πραγματα από ότι στην Ελλαδα
Προσφατα ειχα μεγαλες συζητησεις με 2 Κυπριους συναδελφους Ακαδημαικους Καθηγητες έναν από το Πανεπιστημιο Κυπρου και έναν που διαπρεπει στη Βιεννη αλλα επιστρεφει πλεον να διδαξει σε ένα καινουργιο Ακαδημαικο ιδρυμα στην Κυπρο και τα οσα μου ειπαν μου εδωσαν μεγαλη χαρα γιατι φαινεται –με τα δικα μου κριτηρια- πως στη Μεγαλονησο γινεται τα τελευταια χρονια σοβαρη προσπαθεια στην Παιδεια απαλλαγμενη ευτυχως από τις παθογενειες της μητροπολιτικης Ελλαδος.
Σε αυτό το σημειο είναι που ερμηνευω και την τελευταια σας παραγραφο που θεωρω ως το πυκνωμα όλου του εξαιρετου πολύ παρα πολύ πυκνου σας κειμενου, τοσο πυκνου που με βιαστικο διαβασμα μοιαζει με κρυπτογραφημα!
επί του "θέματος" που έθεσε ο Imaginos: Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μεταφορά εδώ εκ μέρους του σχολίου που έκανε ΑΛΛΟΥ για μένα, είναι πράξη Έντιμη και το "ζήτημα" όφειλε να λήξει μετά τη δική μου απάντηση. Πραγματικά με λυπεί να μπαίνουν τόσες άσχετες παρεμβάσεις εδώ, που απασχολούν το ιστολόγιο για θέματα πέραν της αρθρογραφίας του.
Ας γίνει αντιληπτό, πως δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να συζητώ με την οποιαδήποτε άποψη, όποια και αν είναι αυτή, όσο και αν διαφωνώ μαζί της ιδεολογικά, από τη στιγμή που αυτή η άποψη είναι εκφρασμένη κόσμια. Τα "μεταξύ μας μεταξά" που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση, με κάνουν να πλήττω και δεν τα θεωρώ και παραγωγικά.
@ Σταλαματιά, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει η φωτογραφία, είναι μία από ολόκληρη σειρά που τράβηξα πρόσφατα στα Οδοφράγματα της Λευκωσίας.
@ανώνυμε, "ενδιαφέρον" το τετράστιχο αν και δεν έχω καταφέρει να το τοποθετήσω στο τι ακριβώς θέλει να πει. Βλέπεις, είναι απλά 4 γραμμές συνθήματα και εμένα τα συνθήματα -σκέτα- δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Είναι μάλλον...συν-Θύματα στη σκέψη.
@Ανευ_Ορίων..πεθύμησα τα ωραία και κοφτερά σου σχόλια επί της ουσίας-όπως ξέρεις δεν με ενδιαφέρει ντε και καλά κάποιος να συμφωνεί μαζί μου!
@Νίκο Καπερνάρο
Κύριε Καπερνάρο σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιό σας, είστε πάντα πολύ εύστοχος στην ανίχνευση των όσων θέλω να πω. Πράγματι, όταν τελείωσα το κείμενο και το ξαναδιάβασα σκέφθηκα ότι είναι κάπως ή και αρκετά "σιβυλλικό" και αναρωτήθηκα αν έπρεπε να το ξαναγράψω από την αρχή. Μετά είπα όμως "άστο όπως είναι" και βλέπουμε. Αν κρίνω από τα πρώτα σχόλια αλλά και από το δικό σας, τελικά δεν είναι τόσο κρυπτογραφικό! Οι πεντακόσιες λέξεις είναι μεν ένα "εμπόδιο" στην ανάπτυξη, αλλά από την άλλη μεριά είναι μία θαυμάσια άσκηση στην πύκνωση των εννοιών τόσο για τον κάθε γράφοντα όσο και για τον κάθε αναγνώστη. Ασφαλώς, με κυμάνσεις στην επιτυχία κάθε φορά!
Οφείλω να σας πω, πως συμφωνώ με τις εκτιμήσεις σας. Τις προάλλες έβλεπα στην Κυπριακή τηλεόραση μία συζήτηση μεταξύ 6 Ακαδημαϊκών διδασκάλων, τόσο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και από τα καινούργια Ιδιωτικά-μη κερδοσκοπικά και, πάνω από όλα αγαλλίασε ΄τόσο η δική μου η ψυχή όσο και της Γυναίκας μου (που είναι Καθηγήτρια Ιστορικός) από το επίπεδο της συζήτησης. Στεναχώρια μόνη, ότι στην Ελλάδα, μια τέτοια συζήτηση είναι αδύνατο να γίνει. Θα μιλάνε όλοι μαζί, θα αφορίζουν διαρκώς οι μεν τους δε κοκ...Τι κρίμα...
Θα είμαι και εγώ άκυρος δυστυχώς, και εκτός θέματος αλλά κύριε Πίττα, ως συνεργάτης της εφημερίδας Πολίτης πως βλέπετε την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ενός blog από την εφημερίδα;
Θέλει ερώτημα;;;
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!
Θα ήθελα όμως να είστε πιο σαφής! Αν υπάρχει γεγονός να μου το πείτε!
Αν δεν θέλετε να γράψετε εδώ για αυτό, στείλτε μου e mail. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, εφ όσον υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία με στοιχεία (αντιπαραβολή του ιστολόγιου και του άρθρου στην εφημερίδα) θα το περάσω «πιο πάνω».
megali akadimaikolatreia epese.Na to prosekseis afto, katargei ta antiswmata i falkidevmeni programmatismeni kai egkekrimeni antiviwsi.
(kai btw o anef _oriwn kathe allo para koftera sxoliakane..apla eglife ton oikodespoti-bloggerista pou fainetai na to apolafse)
Pitta grafeis polisinaisthimatika post tou stil "kathomai kai remvazw koitwntas to parathiro agapimeno mou imerologio". Theorw oti oi parametroi pou toso perispoudasta dinoun oi perissoteroi sta grapta sou einai ektos tou dikou sou planou. Tosi iperektimisi omos, giati?
De se eida kai kamia fora na apantas sto epipedo twn sxoliwn pou lamvanis. De nomizw na ksereis kan ti ennooume otan leme pagosmiopoiisi otan se akow na milas gia "poiotita stin pagkosmiopoiisi ws zitoumeno tis aristeras". H pagkosmiopoiisi einai kathara oikonomikopolitikos oros, kai exei na kanei me tin triri fasi tou epikoinoniakou poliethnikou kapitalismou Jameson).Alithina esi pisteveis oti mporei i katadinastefsi twn lawn kai twn topikwn oikonomiwn, i marionetopoiisi twn kratwn, i katedafisi arxwn kai vasikwn ewleftheriwn, i epivoli mias ipokoultouras kai to ierkatalontiko isopedotiko pnevma tis sigxronis epoxis na apoktisoun poiotita?
Gia pes....... i mipos tha perimeneis mexri to Savvato, gia na allakseis kouventa?
Η υπόθεση δεν είναι υποθετική. Η εφημερίδα Πολίτης έκλεψε σατυρικές φωτογραφίες από ένα ιστολόγιο που διαβάζω. Όλα τα στοιχεία είναι στην διεύθυνση http://foukou.blogspot.com/2008/02/blog-post_03.html.
Πω πω, τι έγραψα πάλι!! "Η υπόθεση δεν είναι υποθετική" lol (πάλι είμαι άκυρος)
@ dokisisofi δεν έχω προσωπικά κανένα πρόβλημα με την "Ακαδημαϊκότητα" ...η λατρεία, είναι άλλο ζήτημα.
Ενίοτε ναι, μπορεί τα κείμενά μου να έχουν και συναισθηματική υφή. Λοιπόν; Από κει και πέρα, μην ανησυχείς, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι είναι η παγκοσμιοποίηση και τι τάσεις υπάρχουν γύρω από αυτήν την οικονομική και όχι μόνο νομοτέλεια.
Δεν είναι θέμα να αποκτήσουν τα φαινόμενα "ποιότητα" αλλά το τι έμφαση δίνουμε ΕΜΕΙΣ στις υπαρκτές ποιότητες και αν εμείς ενεργά βοηθάμε στο να υπάρξουν πιο δυναμικά. Μόνη σου πιο πριν είπες "υπάρχει η Τέχνη".
Και βέβαια όχι μόνο αυτή.
Νικόλα, έχεις απόλυτο δίκιο, σου έστειλα σχετικό μέηλ.
Κύριε Πίττα πως ακριβώς μου στείλατε mail αφού δεν σας έδωσα την διεύθυνση μου; Με την "Φουκου" πρέπει να επικοινωνήσετε, εγώ ένας απλός αναγνώστης τους είμαι. το μαιλ τους είναι foukoublog@gmail.com.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα.
φίλε dokisisofi
δεν είναι θέμα ακαδημαικολαγνείας. τη συζήτηση τη παρακολούθησα και γω και συμφωνώ με το γιώργο, ότι ήταν μακρά η πιο σοβαρή συζήτηση που έχω δει τους τελευταίους μήνες.
αν ξέρεις κάπου όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε σοβαρές συζητήσεις (και χωρίς ακαδημαικούς - αυτό δεν είναι προυπόθεση) είμαι όλος αυτιά.
στη παγκοσμοιοποίηση τώρα.
κατάρχη η ετυμολογία. παρόλη την αποστροφή σου προς τους ακαδημαικούς η ετυμολογία που μας έχεις δώσει δεν είναι παρά η άποψη ενός ακαδημαικού (ή τέλος πάντων ενός σκεπτώμενου ανθρώπου). δεν είναι απαραίτητα αυτό η παγκοσμιοποίηση, αλλά μια άποψη. άλλες εμρηνίες δίνουν οι οικονομολόγοι, άλλες οι πολιτικοί επιστήμονες, άλλες οι κοινοιωλόγοι και πάει λέγοντας
"H pagkosmiopoiisi einai kathara oikonomikopolitikos oros, kai exei na kanei me tin triri fasi tou epikoinoniakou poliethnikou kapitalismou"
δεν είναι μόνο οικονομικοπολιτικός όρος, αλλά ναι, είναι και αυτό.
όταν λες είναι η τρίτη φάση, πως το εννοείς (ή καλύτερα ο τζαμεσον) ;
δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο, έτσι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως το ερμηνευει. γιατί το "έχει να κάνει" δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει.
η παγκοσμιοποίηση είναι η τρίτη φάση του καπιταλισμού ;
η παγκοσμιοποίηση προκάλεσε τη τρίτη φάση του καπιταλισμού ;
ή ο καπιταλισμός (ή τρίτη του φάση) προκάλεσε τη παγκοσμιοποίηση ;
Alithina esi pisteveis oti mporei i katadinastefsi twn lawn kai twn topikwn oikonomiwn, i marionetopoiisi twn kratwn, i katedafisi arxwn kai vasikwn ewleftheriwn, i epivoli mias ipokoultouras kai to ierkatalontiko isopedotiko pnevma tis sigxronis epoxis na apoktisoun poiotita?
ξανά ,
εξαρτάται πως ορίζεις τη παγκοσμιοποίηση. γιατί αυτό μοιάζει με ταυτολογία. αφού ορίσεις τη παγκοσμιοποίηση ως κάτι το οποίο αποτελείτε μόνο από αρνητικά, μετά ρωτάς πως μπορεί να αποκτήσει ποιότητα. ε, άμα αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση βέβαια δεν μπορεί να έχει ποιότητα!
άμα είναι κάτι άλλο όμως ;
άμα τη δεις σαν μια πορεία (η οποία δεν είναι κάποια συνομωσία του κεφαλαιου) με τα όποια θετικά και αρνητικά (τα οποία είναι πράγματι πάρα πολλά),
σαν μια πορεία η οποία δεν μπορεί να σταματήσει (αν θεωρήσουμε ότι είναι απλά συνέπεια της τεχνολογικής προοδου),
και που ακριβώς γι αυτό η αριστερά πρέπει να μας δείξει ένα διαφορετικό δρόμο.
Αγαπητέ Politispittas,
Επέτρεψε ακόμα δυο μόνο μικρά (και τελευταία) σχόλια, για την συζήτηση που προέκυψε από την (εκτός θέματος) παρέμβαση του Imaginos. (Απολογούμαι για την κατάχρηση της φιλοξενίας και το χώρου του blog, αλλά είμαι υποχρεωμένος μετά από την εξέλιξη που πήρε το θέμα).
1. Η συζήτηση, (κατά τη γνώμη μου), δεν είναι καθόλου “επί προσωπικού”, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο ίδιος (άποψη που συμμερίζονται και μερικοί άλλοι).
Οτιδήποτε λαμβάνει χώρα ή συζητείται δημόσια (ακόμα και προσωπικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες) μας αφορά όλους, όταν μάλιστα είναι και του επιπέδου της παρέμβασης του Imaginos. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να βλέπει με αδιαφορία και απάθεια, ανθρώπους να βρίζονται, να τσακώνονται και να κτυπιούνται (γιατί ένα προσωπικό τους, δήθεν ζήτημα)! Αν ο Imaginos ήθελε πραγματικά το θέμα να παραμείνει αυστηρά προσωπικό ας το συζητούσε μέσω emails και ας μην μας τα έπρηζε εδώ στο blog!
2. Πολύ θα ήθελε (ο Imaginos), πολλοί εκ των επικριτών των θέσεων και απόψεων του να μπουν σε καβούκι και να τον αφήσουν μόνο του να λέει τα δικά του. Εγώ πάντως δεν θα το κάνω αυτό το χατίρι!
Anef_Oriwn
Δευτέρα 4/2/2008 – 7:10 μ.μ.
@stelio to gia to idio pragma anarotiemai sxetika "me tin poiotita" pou anaferei o pittas
i epikoinoniaki fasi exei na kanei metaksi allwn kai me tis stratigikes pou akolouthei o pagkosmiopoiisi pou katestise to kefalaio poliethniko.
ti akrivws den katalavaineis esi dld?
kai ti theleis? na vlepoume me stavromena ta xeria kai naprosmenoume sti nomoteleiaki sintrivi tou sistimatos?
den mas eipes tipota
toulaxiston allos kati pige na pei gia Texni, mpordouklothike vevea me tous kodikes kai tis poiotites kai tin evgale ladi pali logw sigkatavatikis topothetisis. Esi omos mou thimizeis tin Aggela tou acera me ta pourekia tou zormpa.
ante geia
δεν ίσχυρίστηκα ότι είπα κάτι.
απλά προσπαθώ να καταλάβω αυτά που λες. δεν λέω μπορεί να φταίω και γω.
i epikoinoniaki fasi exei na kanei metaksi allwn kai me tis stratigikes pou akolouthei o pagkosmiopoiisi pou katestise to kefalaio poliethniko.
ti akrivws den katalavaineis esi dld?
δεν ξέρω αν οι ερωτήσεις μου ήταν σαφείς, αλλά μου έχουν βάλει στο κεφάλι ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης (μια συγκεκριμένη μεθοδολογία αν θες) που δυσκολευομαι να ξεφύγω.
άμα δεν δω μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού αδυνατώ να αντιληφθώ περι τίνος πρόκειται. (δηλ: ο Χ, κάνει το Α που προκαλεί το Β)
κατά συνέπεια:
δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτή η παγκοσμιοποίηση που ακολούθει και "στρατηγικές" ;
γιατί αν μπορώ να φανταστώ μια προσωποποίηση του "κεφαλαιου" (π.χ. οι επιχειρηματίες) , δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για τη παγκοσμιοποίηση".
γιατί εγώ αντιλαμβάνομαι τη παγκοσμιοποίηση σαν μια διαδικασία(process) - κατά συνέπεια δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, δεν έχει συμφεροντα, δεν ακολουθά στρατηγικές... απλά συμβαίνει... κάτι την προκαλεί (ναι!) , έχει κάποιες συνέπειες (βεβαιώς!), αλλά δεν είναι σε θέση να ακολουθά στρατηγικές (καλές ή κακές).
ενώ εσύ θεωρείς τη παγκοσμιοποίηση σαν ένα (actor). είναι κατά συνέπεια "κάποιος".
κάποιος που ακολουθεί στρατηγικές, για να πετύχει τη διεθνοποίηση του κεφαλαιου.
κάποιος που λογικά δεν είναι το "κεφάλαιο" γιατί δεν θα υπήρχε λόγος να σκαρφιστούμε ένα νέο όρο (θα λέγαμε το κεφάλαιο ακολουθεί στρατηγικές για να διεθνοποιήσει τον εαυτό του).
αν είναι να κάνουμε ένα γόνιμο διάλογο, πρέπει να μου δώσεις πού συγκεκριμένα (και όχι "μεταξύ άλλων") τί είναι (ή ποίος είναι) η παγκοσμιοποίηση).
άμα το λύσουμε αυτό, θα δεις ότι πολύ πιθανόν να συμφωνούμε (και ο γιώργος μαζί).
kai ti theleis? na vlepoume me stavromena ta xeria kai naprosmenoume sti nomoteleiaki sintrivi tou sistimatos?
δεν είπα αυτό (και νομίζω ούτε ο γιώργος).
το αντίθετο μάλιστα!
αλλά θεωρώ ότι μόνο ένα παγκοσμιοποιημένο κίνημα, μπορεί να τα βάλει με τα αρνητικά της παφκοσμιοποίησης (αυτό που εσύ ονομάζεις "παγκοσμιοποίηση" .... γι αυτό σου λέω: όρισε μου πρώτα τον όρο "παγκοσμιοποίηση", για να μπορέσουμε να συννενοηθούμε).
@ Stelie,
Δεν νομίζεις πως θα γινόσουν πιο κατανοητός (και θα βοηθούσε περισσότερο τη συζήτηση) αν σταματούσες να θεωρητικολογείς και να μιλάς με γενικότητες αλλά να γινόσουν πιο συγκεκριμένος και να έδινες και παραδείγματα;
Π.χ. πως (με ποιους τρόπους και μεθόδους) “… η αριστερά θα μας δείξει ένα διαφορετικό δρόμο…”, και σε τι συνίσταται αυτός ο “… διαφορετικός δρόμος…”;
Ή πως πρακτικά η παγκοσμιοποίηση θα πάψει να έχει αποκλειστικά και μόνο πολιτικοοικονομικό περιεχόμενο και θα μετατραπεί σε πραγματική ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων (και όχι μόνο κεφαλαίων, εργατικών χεριών και εμπορευμάτων) και ιδεών (χωρίς τον έλεγχο και το πατρονάρισμα των παγκοσμίων κολοσσών της πληροφόρησης);
Αλήθεια πως έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα η παγκοσμιοποίηση να ξεπεραστούν προβλήματα όπως αυτά που αναφέρει η κατά τα άλλα συμπαθέστατη Δοκησίσοφη όπως “… i katadinastefsi twn lawn kai twn topikwn oikonomiwn, i marionetopoiisi twn kratwn, i katedafisi arxwn kai vasikwn eleftheriwn, i epivoli mias ipokoultouras kai to iperkatanalotiko isopedotiko pnevma tis sigxronis epoxis …”;
Τέλος ποιο είναι αυτό το “… παγκοσμιοποιημένο κίνημα …” που “ … μπορεί να τα βάλει με τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης …”, αγαπητέ Stelio;
Anef_Oriwn
Τρίτη 5/2/2008 – 00:06 μ.μ.
@Anef_oriwn
Προφανώς για να ασχολείστε κύριε τόσο πολύ μαζί μου και εδώ και σε άλλους χώρους, αυτό σημαίνει ότι κάτι σας τσούζει και δεν είναι οι αιμορροΐδες σας. Και μάλλον σας αρέσει το τσούξιμο αυτό. Συνεχίστε λοιπόν να το ευχαριστιέστε ελεύθερα. :)
Κύριε ImagiNOS,
(NOS – Νεολαία Ορθόδοξου Συνασπισμού),
Αντιπαρέρχομαι τα περί αιμορροΐδων και λοιπών προσφιλών σε σας κ*λοκουβέντων και απλά θα πω ότι δεν με ενδιαφέρει ποσώς το άτομο σας …
Εκείνο με το οποίο ασχολούμαι και κρίνω (όπως και πολλοί άλλοι σε διάφορα blogs όπου περιφέρεστε ως διαδικτυακός εκπρόσωπου τύπου του ΛΑΟ(μή)σιτου Συνασπισμού) είναι οι ξενοφοβικές και εθνικιστικές σας απόψεις και θέσεις τις οποίες εντέχνως προσπαθείτε να καμουφλάρετε κάτω ψευδοδημοκρατικό ανεξάρτητο προσωπείο.
Anef_Oriwn
Τρίτη 5/2/2008 – 7:58 π.μ.
Η «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι κανένα καινούργιο φαινόμενο. Παγκοσμιοποίηση στον τότε γνωστό κόσμο είχαμε και με τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα που εξάπλωσε την Ελληνική γλώσσα και όχι μόνο, παγκοσμιοποίηση έγινε υπό το πέπλο του χριστιανισμού ο οποίος μάλιστα συμπεριφέρθηκε με παρανοϊκή βία και μίσος σε ότι βρήκε και ξεθεμελίωσε με πάθος τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις που υπήρχαν για χιλιετίες ολόκληρες σε όλη την Ευρώπη αρχικά και στη συνέχεια στην αμερικανική ήπειρο.
Η βία της τρέχουσας παγκοσμιοποίησης είναι αισθητά μικρότερη από τις προηγούμενες απόπειρες και περιορίζεται στις γνωστές εστίες. Ίσως γιατί ήδη ένα μεγάλο μέρος του κόσμου συνιστά ενοποιημένα σχήματα (Ε.Ε.) –ΗΠΑ , ίσως και γιατί η διάδοση πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή είναι εύλογο να ομογενοποιεί πολλές κοινωνικές ομάδες σε διαφορετικά μέρη. Είναι εκπληκτικό το πόσους κοινούς κώδικες έχει σήμερα ένα παιδί 15 χρόνων που μεγαλώνει σε μία γειτονιά ή και περιφέρεια της Αθήνας για παράδειγμα με ένα άλλο αντίστοιχο κάπου στη Γερμανία ή την Αγγλία ή και στην Αργεντινή.
Το τι είδους «χημείες» θα δημιουργήσουν αυτοί οι άνθρωποι σε λίγα χρόνια διεθνώς, ούτε μπορούμε να το φανταστούμε και για αυτό μπορούμε να διατηρούμε επιφυλάξεις αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε. Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα ασφαλώς και κάνουν τη δουλειά τους. Και θα συνεχίσουν. Ακριβώς για αυτό το λόγο, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπάρχει τεράστια αγωνία για τον Θεσμικό εξοπλισμό των Κρατών και της Ένωσης συνολικά.
Η παγκοσμιοποίηση όμως αν την δει κανείς αποστασιοποιημένα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία φάση διαρκούς εξέλιξης ενός κόσμου που μικραίνει συνεχώς. Μικραίνει γιατί οι αποστάσεις μηδενίζονται, μικραίνει γιατί ο κόσμος ταξιδεύει άρα ανοίγει ορίζοντες ερχόμενος σε επαφή και τριβή με άλλους, μικραίνει γιατί πολλές δουλειές πλέον έχουν διεθνή χαρακτήρα, μικραίνει γιατί ποτέ άλλοτε δεν συνέβαινε κάτι σημαντικό στο…Κατμαντού και το ξέρεις το επόμενο λεπτό και με εικόνα.
Η Green Peace η WWF και πολλοί άλλοι οργανισμοί, παγκοσμιοποίησαν –‘εβγαλαν από το περιθώριο το οξύτατο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και προκάλεσαν με τη γνώση αυτή τον σχετικό συναγερμό που πλέον έγινε αποδεκτός από τους πάντες σχεδόν.
Η ταχύτατη διάχυση της πληροφορίας συχνά απέτρεψε τραγικές εξελίξεις όπως εκτελέσεις και λιθοβολισμούς σε τρίτες χώρες.
Οι ποιότητες που ανέφερα –και συμφωνώ με τα όσα γράφει ο Στέλιος, αφορούν κυρίως στην κοινωνία των Πολιτών και τα κινήματα τους –που είναι υπαρκτά- και επιδρούν ακριβώς στους Θεσμούς.
Όλα αυτά που καταγράφω-και θα μπορούσα να γράψω απείρως περισσότερα- αφορούν στους ενεργούς πολίτες και όχι σε όσους προτιμούν να μουχλιάζουν στο περιθώριο γκρινιάζοντας αενάως επί παντός και κατά συνέπεια χωρίς καμία ευθύνη για τίποτα.
Stelie
afou katalavaineis ti einai to kefalaio pos den katalavaineis ti einai i pagkosmiopoiisi tou kefalaio?
pos alliws na sto kanoume liana dld?
na sou dosoume lekseis kleidia?
neofileleftherismos, G8, (nan o wres tous), poliethnikes, xriMa, xrima, XRIMA!krima....
pitt, allo diethnismos allo pagkosmipoiisi, allo pagkosmia poiisi, allo pagkosmia kinisi
Me agapi,
apo ti mouxla tou perithwriou,
Dokisisofi
*anef_oiwn niotho pio asfalis na se exw exthro para filo.
ευχαριστώ για τη διευκρίνηση βρε δοκισ. :-)
Και με την ευκαιρία...ξέρεις, δν υπάρχει μία και μοναδική αποτύπωση στην ερμηνεία των εννοιών, ούτε καν των αυστηρών στατιστικών στοιχείων. Έχεις διαβάσει τις Φιλοσοφίες του Underground του Λουί Ραθιονέρο; Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο κατανόησης του κόσμου μας με αρχή την δεκαετία του 60 και τα κινήματα (τα αφελή) εκείνης της εποχής και πως αυτά μεταλλάχθηκαν ή εξελίχθηκαν ή λοξοδρόμησαν ή...ή....ή....
λοιπόν για μένα η παγκοσμιοποίηση, είναι μια πορεία. και είναι κυριώς αποτέλεσμα της τεχνολογικής ανάπτυξης (συγκοινωνία και επικοινωνία).
αυτή η διαδικασία ΔΕΝ είναι καμιά συνομωσία του κεφαλαίου. είναι μια φυσιολογική εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να σταματήσει. ΑΛΛΑ ναι, αυτή η διαδικασία έχει δώσει νέες προοπτικές στο κεφάλαιο.
πάμε παρακάτω. το "κεφάλαιο" δεν είναι "ένα" , ούτε είναι ομοιογενές και ούτε έχει τα ίδια συμφέροντα.
άλλοτε οδηγεί σε πολεμικές συράξεις όταν τα συμφεροντα είναι αλληλοσυγκρουόμενα πχ. η Ευρώπη πριν τον Α΄ ΠΠ . άλλοτε όμως είναι αλληλένδετα και οδηγεί στην ειρήνη π.χ. Ευρώπη μετά το Β΄ ΠΠ . αλλά δέστε και τη σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 99 και μετά . δεν κερδίζει όλο το "κεφάλαιο" απ το πόλεμο, ούτε από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κλπ κλπ.
(και εδώ αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση περι διεθνισμού. χρόνια περιμέναμε τους εργάτες των λαών να ενωθούν. λυπάμαι, αλλά δεν ενώνονται. αντίθετα μια σειρά από αριστερά , μαρξιστικά κλπ κόμματα δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προκαλούν εθνοτικές διενέξεις . κατά συνέπεια - όταν το κεφάλαιο οδηγεί σε πόλεμο, το αναγνωρίζω, όταν οδηγεί στη σταθερότητα πάλι θα το αναγνωρίσω, και άμα το καταφέρει και η αριστερά θα το χαρώ διπλά)
ούτε είναι το "κεφάλαιο" πάντα υπέρ της παγκοσμιοποίησης. πολλοί έχουν κερδίσει. αυτοί που χάνουν όμως, ζητούν επιστροφή στο προστατευτισμό. δέστε πόσοι ρεπουπλικάνοι ζητούν πλέον προστασία των βιομηχανιών τους από το ελευθερο εμπόριο.
το ίδιο ισχύει και για τους φτωχούς. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητάνε εδώ και χρόνια να σταματήσουν οι ευρωπαικές παροχές προς τους αγρότες. αυτό θα βοηθούσε την αφρική, δεν θα βοηθούσε όμως τον έλληνα αγρότη.
μεταξύ τα συμφέροντα του ευρωπαίου και του μη ευρωπαίου αγρότη, τι θα διαλέγαμε ;
έλα ντε ;
η παγκοσμιοποίηση τώρα, έδωσε στο κεφάλαιο νέες προοπτικές. Πολυεθνικές κλείνουν τα εργοστάσια τους στην Ευρώπη για να εκμεταλευτούν άλλους φτωχούς. Είναι πλέον πέρα απ τα κράτη, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να κινούν πολύ μαυρο χρήμα. Οι κερδοσκόποι των ενοποιημένων πλέων χρηματστηριων, ανέβαζουν τη τιμέ του πετρελαίου στα ύψη . Το ΔΝΤ δίνει φιλελευθερες οδηγίες στα αναπτυσσόμενα κράτη και αυτά το μόνο που δεν κάνουν, είναι να αναπτύσσονται.
και πάει λέγοντας. ΠΟΤΕ δεν αρνήθηκα αυτές τις συνέπειες.
ασ δούμε και λίγο τα άλλα που δεν λέμε...
αν δε βάλουμε στο κέντρο της ανάλυσης μας τα κράτη (αντί τις τάξεις) τότε βγαίνουν και άλλα ενδιαφέροντα. Απ την υπερτιμημένη τιμή του πετρελαίου και τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου δεν κερδίζει μόνο η σελλ (εις βάρος των αγροτών και των εργατών). χοντρά, τα παίρνει και ο φίλος μας ο τσάβες - που θέλει τη τιμή να ανέβει κι άλλο. χοντρά τα παίρνει και ο πούτιν και η κίνα - αποδυναμονωντας την Αμερική.
"αριστερά επαναστατικά κινήματα" εκμεταλευόμενα τη παγκοσμιοποίηση, ξέχασαν τους παλιούς στόχους και έγιναν έμποροι διαμαντιών και ναρκωτικών.
δεν θα πούμε όμως μόνο αυτά.
θα πούμε κι άλλα.
η παγκοσμιοποίηση οδήγησε και στο παγκόσμιο και το ευρωπαικό κοινωνικό φόρουμ. η ΕΕ με όλα τα κακά της, είναι μια μορφή θετικής παγκοσμιοποίησης.
Θέλετε να πούμε τα αρνητικά της (μεγάλος αδελφός, ανισότητες κλπ κλπ κλπ);
να τα πούμε.
Θέλετε να τη βρίσουμε ;
να τη βρίσουμε.
Σηκώνει βελτίωση ;
Βεβαίως.
Προσφέρει όμως τους λαούς της, ότι καλύτερο έχει να δείξει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Τούλαχιστο να το αναγνωρίσουμε. ¨Αμα το κάνει κάποιος καλύτερα, εδώ θα μαστε να το αναγνωρίσουμε και πάλι.
Η δική μου κατανόηση της πραγματικότητας.
..........
πάμε και στις ουτοπίες....
τι προτείνω
Δεν είμαι εναντίων της παγκοσμιοποίησης, αφού όπως την ορίζω, είναι απλά μια εξέλιξη.
Αναγνωρίζω όμως τις αρνητικές επιπτώσεις της, και αυτές θέλουν πραγματικά επίλυση.
Και όλα αυτά, μπορούν να λυθούν μόνο παγκοσμιοποιημένα.
το πρώτο όπως σωστά ανάφερε ο γιώργος είναι το περιβάλλον. δεν μπορεί παρά να λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. και το κιότο είναι κάτι. δεν είναι ικανοποιητικό, βέβαια, αλλά πριν βρίσουμε την αμερική ας δούμε αν η ελλάδα ή η κύπρος, ή όποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση ακολουθεί αυτά που υπέγραψε.
το ίδιο ισχύει και για την οικονομία. δεν μπορούμε να σταματήσουμε το διεθνές εμπόριο. αυτό που θα πρέπει να γίνει , είναι να μπουν κάποιοι κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πάρτε το Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου για παράδειγμα. Για χρόνια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας οργανισμός που βόλευε τα πλούσια κράτη.
Στη πορεία όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες ξύπνησαν, συνασπίστηκαν, και έχουν δημιουργήσει μεγάλα μπλοκ. Από το 2001, από το γύρο της Ντόχα δεν έχουν καταφέρει να συνάψουν νέες συμφωνίες ακριβώς γιατί οι μικροί πλέον είναι ενωμένοι.
έτσι το ερώτημα που αππορέει είναι: τι είναι καλύτερο; Η διάλυση του ΔΟΕ και η σύναψη εμπορικών συμφωνιών έξω από όποιοδήποτε οργανισμό , ή μέσα σε ένα οργανισμό ο οποίος παρέχει ένα θεσμικό πλαίσιο, όπου διάφορες χώρες μπορούν (πλέον) να συνασπιστούν ;
η παγκόσμια οικονομία ως κάτι το μη-αναστρέψιμο, χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο. το θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί παρά να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. και σε σχέση με αυτό θα έλεγα ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι η κατάργηση του ΔΟΕ, αλλά η συνένωση του με τον ILO (αυτό κι είναι ουτοπία).
Σεβαστή, τεκμηριωμένη απάντηση΄η οποία όμως με φόβισε πολύ παραπάνω για την παγκοσμιοποίηση απ'οτι με φόβιζε η α΄πλουστευμένη μου προγενέστερη ερμηνεία. Σε μια κίνηση λοιπόν καλής θέλησης, αφήνω τα γκρηκλις και ρωτώ με το απλοϊκό μου μυαλό τους επαίοντες που συχνάζουν στο στέκι του Πιτ (και τον ίδιο τον Πιτ), αλλά ιδιαιτέρως τον Στέλιο που ξέρει τί συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο στις σχέσεις κρατών-οικονομικών οργανισμών/επιχειρήσεων, να μου εξηγήσει το εξής:
Γιατί αναστάληκε η συζήτηση στην κυπριακή βουλή για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και απετράπη η θέσπιση νομοθεσίας (που αφορούσε στην τοποθέτησή τους σε ξεχωριστά ράφια και την ενημέρωση του κοινού για ΤΟ ΠΟΙΑ είναι μεταλλαγμένα) μετά από παρέμβαση της Αμερικάνικης πρεσβείας της οποίας τα αιτήματα διερμήνευσε σε σχετική του επιστολή ο πρόεδρος της δημοκρατίας πέρσι και στα οποία το σύνολο σχεδόν των βουλευτών συγκατάνευσε?
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙκαι εύχομαι και προσεύχομαι να έχω καταλάβει λάθος και να έπεσα θύμα παραπληροφόρησης. Αν όμως έχω καταλάβει σωστά το συμβάν, ποιός μπορεί να μου το ερμηνεύσει και να μου το χαραχτηρίσει σε σχέση με τα όσα λέμε?
Είμαι άραγε εκτός θέματος κύριοι?
Στέλιο έχω την εντύπωση πως λέμε τα ίδια πράγματα ακριβώς με διαφορετικό τρόπο, είσαι αρκετά πιο αναλυτικός από μένα και καλά κάνεις βέβαια. Φοβάμαι πως η πολύ μακρά θητεία μου σε καθαρά πολυεθνικά περιβάλλοντα -βλέπε Διαφήμιση- με παγιδεύει μερικές φορές στο να θεωρώ κάποια πράγματα αυτονόητα ενώ δεν είναι.
dokisisofi...εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα βάζεις, έκανα κάποια τηλέφωνα να μάθω κάποια πράγματα...
Λοιπόν, υπήρξε επιστολή των Αμερικανών προς τον Πρόεδρο της Βουλής -και όχι της Δημοκρατίας - όπου΄ζητούσαν οι Αμερικανοί να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Όμως, σύμφωνα με όσα μου μεταφέρθηκαν, ακόμα και να είχε προχωρήσει η ρυθμιση σε νόμο το αποτέλεσμα θα ήταν μηδενικό. Γιατί; Γιατί έτσι και αλλιώς τα προϊόντα τα ίδια ΔΕΝ αναγράφουν αν περιέχουν γενετικά τροποποιημένες ύλες. Το 1/3 του συνόλου των προϊόντων που αγοράζουμε περιέχουν τέτοια στοιχεία και "απλά" δεν το γνωρίζουμε. Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ορίζει πως οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων τους μόνο αν τα συστατικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε κάποιες ομάδες- αν για πάραδειγμα το τάδε υλικό προκαλεί την β' ζημιά σε κάποιον που έχει μία συγκεκριμένη οργανική ευαισθησία. Και αυτό, γιατί υπάρχουν πολλά προϊόντα με τροποποιημένα στοιχεία που είναι τελείως ουδέτερα-δεν βλάφτουν. Κατά συνέπεια για να αποφύγει η Ε.Ε. την συνολική "δαιμονοποίηση" εφαρμόζει μέχρις στιγμής αυτή την πρακτική.
Συμφωνα με τον πολύ έγκυρο συνομιλητή μου για το θέμα, το ζήτημα του "ραφιού" είναι δευτερεύον. Το πρώτο και απόλυτα ουσιαστικό είναι να υποχρεωθούν οι παρασκευάστριες εταιρίες να αναγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη σύσταση των προϊόντων τους.
Αυτά τα ολίγα έμαθα φιλτάτη, και υπόσχομαι πως μετά τις εκλογές να καλέσω ξανά στην εκπομπή μου τον Χ.Θεοπέμπτου, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος να μας φωτίσει περισσότερο.
dokisisofi
δεν έχω ακούσει για την επιστολή, και δεν γνωρίζω αν πράγματι το 1/3 των προιόντων είναι τροποποιημένα.
¨Ομως σωστά λέει ο γιώργος το πρόβλημα δεν είναι στο ράφι αλλά στην ετικέττα.
Και αυτό ορίζεται από την ΕΕ, έτσι οι αμερικάνοι είναι την ΕΕ που πρέπει να πιέσουν και όχι τον χριστόφια ή το τάσσο. Μεγαλύτερος εχθρός γι αυτούς μάλλον είναι ο δήμας παρά οι δικοί μας.
και το κάνουν! είναι μια (δικαστική αλλά και πολιτική και οικονομική) μάχη μεταξύ ευρώπης και αμερικής μέσα στο ΔΟΕ που συνεχίζεται για χρόνια. η ΕΕ αντιστέκεται προς το παρόν τόσο στην εισαγωγή, αλλά και στην αφαίρεση της ετικέτας.
προς το παρόν η κοινοτική οδηγία λέει τα ότι πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα όταν πάνω από 0.9% περιέχει γενετικά μεταλαγμένα συστατικά
το παραθέτω στην αγγλικη
In the EU, if a food contains or consists of genetically modified organisms (GMOs), or contains ingredients produced from GMOs, this must be indicated on the label. For GM products sold 'loose', information must be displayed immediately next to the food to indicate that it is GM.
On 18 April 2004, new rules for GM labelling came into force in all EU Member States.
The GM Food and Feed Regulation (EC) No. 1829/2003 lays down rules to cover all GM food and animal feed, regardless of the presence of any GM material in the final product.
This means products such as flour, oils and glucose syrups will have to be labelled as GM if they are from a GM source.
Products produced with GM technology (cheese produced with GM enzymes, for example) will not have to be labelled.
Products such as meat, milk and eggs from animals fed on GM animal feed will also not need to be labelled. Details on the labelling rules can be found on the table below.
Any intentional use of GM ingredients at any level must be labelled. However, the Food and Feed Regulation provides for a threshold for the adventitious or accidental presence of GM material in non-GM food or feed sources. This threshold is set at 0.9% and only applies to GMOs that have an EU authorisation. The temporary threshold of 0.5% for the presence of GM material not yet authorised but that had a favourable assessment from an EU scientific committee expired in April 2007. This means that such unauthorised GM material cannot be present at any level.
Στέλιος
Παραθέτω μερικές σκέψεις που απασχόλησαν το φτωχό μου το μυαλό παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη συζήτηση (βασικά σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση). Το κείμενο μου μάλλον θα εξελιχτεί σε μάκρος και σε βάθος, γι’ αυτό προκαταβολικά απολογούμαι αν σας κουράσω.
1. Με τη παγκοσμιοποίηση της τεχνολογίας και της επικοινωνίας έχουν πρώτα και κύρια αναβαθμιστεί (έχουν γίνει αποδοτικότεροι) οι τρόποι εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων των φτωχών χωρών από τις πολυεθνικές εταιρίες των ανεπτυγμένων χωρών. Φυσικά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), του Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου και άλλων οργανισμών “βοήθειας”. Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πετάνε και κανένα γλειμμένο ξεροκόκκαλο και στους ντόπιους (των χώρων αυτών) ή όπως λέει και ο φίλτατος Στέλιος “… τα παίρνει και ο φίλος μας ο τσάβες - που θέλει τη τιμή να ανέβει κι άλλο - αποδυναμονωντας την Αμερική”.
2. Με την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας ναι μεν συχνά απετράπησαν “… τραγικές εξελίξεις όπως εκτελέσεις και λιθοβολισμούς σε τρίτες χώρες …”, αλλά δεν είδαμε να βελτιώνονται οι συνθήκες μόρφωσης των ανθρώπων σ’ αυτές τις τρίτες χώρες.
3. Γενικά με όσα λέει ο Politispittas και πιο πολύ ο Stelios (σας απολογητής του συστήματος μου ακούγεται) εγώ προσωπικά δεν βλέπω να σταματάνε οι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις που οδηγούν ακόμα και σήμερα σε γενοκτονίες (Τσαντ, Νταρφούρ), ούτε και να γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες για εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας (και των συνεπειών τους – αρρώστιες, θανατικό, αμορφωσιά).
4. Η Κοινωνία των Πολιτών αποτελεί (κατ’ εμένα) μια γενική, αόριστη και καθόλου αποσαφηνισμένη έννοια που χρησιμοποιείται συνήθως σε αντιδιαστολή με την οργανωμένη πολιτική δραστηριότητα μέσα από κόμματα, οργανωμένα σύνολα και μαζικά κινήματα (κυρίως της Αριστεράς). Βασικά είναι ένας εύσχημος τρόπος για να καλύψουν την επιλεκτική του δραστηριότητα (συνήθως για επί μέρους ζητήματα) διάφοροι “ανένταχτοι”, αποστασιοποιημένοι (από κόμματα), “φιλελεύθεροι” αλλά πάντοτε προβληματιζόμενοι ενεργοί πολίτες. Χωρίς να υποτιμάται η (ατομική) συνεισφορά του καθενός στη διοργάνωση εκδηλώσεων και η συμμετοχή του σ’ αυτές διερωτούμαι τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν τέτοιες μεμονωμένες και σπασμωδικές κινήσεις μακράν της οργανωμένης μαζικής πολιτικής δραστηριότητας και πάλης. (Γιατί κάθε πρόβλημα και κάθε ζήτημα και αυτή ακόμα η διάσωση των φαλαινών στον Ατλαντικό ή των χελωνών στη Λάρα έχουν την πολιτική τους διάσταση).
5. Πέραν τούτο όμως ο όρος “πολίτης” χρησιμοποιείται ισοπεδωτικά για όλο τον κόσμο παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην κοινωνία δεν έχουμε κανενός είδους ομοιογένεια αλλά αντίθετα υπάρχουν διάφορες ομάδες ανθρώπων (εγώ θα τις έλεγα και τάξεις) με διαφορετική κοινωνικοοικονομική θέση και κατάσταση και όπως είναι φυσικό και με διαφορετικά συμφέροντα, απαιτήσεις και στόχους. Σίγουρα ζητήματα όπως η ειρήνη, η προστασία του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές μας απασχολούν όλους όμως και πάλι, πως να το κάνουμε, δεν μπορούμε να μπούμε όλοι κάτω από ένα καπέλο. Κάποιοι θα πάμε με τους μεν (“με αυτούς που την τρώμε από πίσω”, όπως άδει και ο Βασίλης ο Παπακωνσταντίνου) και κάποιοι με τους δε (που μπορεί να συμπεριφέρονται με οικολογικοφάνεια, αλλά να στηρίζουν πολέμους και μεγάλα συμφέροντα).
6. Τοπικές και παγκόσμιες (ακτιβιστικές) οργανώσεις (είτε φιλανθρωπικές όπως οι Γιατροί του Κόσμου, είτε διαμαρτυρίας για οικολογικά ζητήματα όπως η Greenpeace, το World Wild Fund ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Διεθνής Αμνηστία) έχουν να παίξουν γενικά ένα θετικό ρόλο αλλά περιορισμένο (μάλλον αυτό που συνήθως τους επιτρέπουν τα μεγάλα συμφέροντα). Σίγουρα “… η Green Peace η WWF και πολλοί άλλοι οργανισμοί, παγκοσμιοποίησαν, έβγαλαν από το περιθώριο το οξύτατο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και προκάλεσαν με τη γνώση αυτή τον σχετικό συναγερμό που πλέον έγινε αποδεκτός από τους πάντες σχεδόν …”. Φανταστήκατε τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ακόμα με διαδηλώσεις και άλλες μαζικές εκδηλώσεις; Με δυο λόγια οποιαδήποτε κοινωνικά κινήματα δεν μπορεί να είναι ξεκομμένα από την πολιτική ενός τόπου ή ακόμα και παγκόσμια αν πρόκειται για διεθνείς οργανώσεις.
7. Γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω πως για την επίτευξη έστω και κάποιων στοιχειωδών δικαιωμάτων σ’ αυτές τις τρίτες χώρες (σίτιση, στέγη, υγεία, παιδεία) χρειάζεται από τη μια η διεθνής (έμπρακτη) αλληλεγγύη και τοπικά η παρουσία στην πολιτική σκηνή ενός δυνατού αριστερού κινήματος το οποίο δεν θα κάνει απλά διαχείριση του συστήματος ή να εξυπηρετεί τα ξένα συμφέροντα (σε περίπτωση ανόδου στην εξουσία) αλλά θα μπορεί να προχωρήσει και σε δομικές αλλαγές που σίγουρα θα επηρεάζουν συμφέροντα και κατεστημένα. Αλλιώς δεν αλλάζουν τα πράγματα όσο και αν εμείς φιλολογούμε εδώ μέσα.
8. Τέλος (γιατί έχω ήδη μακρηγορήσει) δύο ερωτήματα προς τον Stelio. Λες:
i. “…μια σειρά από αριστερά , μαρξιστικά κλπ κόμματα δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προκαλούν εθνοτικές διενέξεις”. - Λόγου χάριν να πούμεν;
ii. “"αριστερά επαναστατικά κινήματα" εκμεταλευόμενα τη παγκοσμιοποίηση, ξέχασαν τους παλιούς στόχους και έγιναν έμποροι διαμαντιών και ναρκωτικών”. – Άρα δεν είναι πλέον αριστερά αυτά τα κινήματα!
** Δοκησίσοφη – Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω ΕΓΩ για ΣΕΝΑ (και την ασφάλεια σου), για το που θα με κατατάξεις (σε φίλους ή εχθρούς – άραγε όμως γιατί κατηγοριοποιείς έτσι τους ανθρώπους;). Επίσης το ότι κάπου συμφωνώ με τα λεγόμενα σου είναι κάτι που δεν μπορώ να το ελέγξω. Λες όμως να ‘ναι σοβαρό και επικίνδυνο (ως πάθηση) που ένα μικρό πνεύμα σαν το δικό μου και ένα μεγάλο σαν το δικό σου κάπου συναντιόνται;
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Καλό βράδυ!
Anef_Oriwn
Τετάρτη 6/2/2008 – 7:12 μ.μ.
Φίλτατέ μου Άνευ! Πάμε, ένα προς ένα τα σημεία που βάζεις-και σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να προσθέσεις εδώ τις σκέψεις σου…
1. Η τεχνολογία –αν την επικεντρώσουμε στην Πληροφορική αποτελεί από μόνη της μία παγκοσμιοποιητική διαδικασία, δηλαδή, δεν εξαπλώνεται λόγω της παγκοσμιοποίησης αλλά την «τρέφει». Το ότι η Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας προσφέρει καινούργια εργαλεία εκμετάλλευσης, αυτό ασφαλώς δεν σηκώνει συζήτηση καμία. Απλά αυτό που λέω εγώ και όχι μόνο εγώ βέβαια, είναι πως η Παγκοσμιοποίηση δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει μόνο μία πλευρά αλλά επίσης πως είναι και νομοτελειακό. Άρα κανείς κοιτάζει τι θα κάνει εντός του φαινομένου διότι στην παρούσα φάση είναι μη αναστρέψιμο και η αποστασιοποίηση ενός κράτους από τους κανόνες που διέπουν τη διεθνή αγορά θα οδηγήσει επίσης νομοτελειακά σε δυναμική περιθωριοποίηση.
2. Ασφαλώς και δεν είδαμε να βελτιώνονται οι συνθήκες σε τρίτες χώρες. Και υπάρχουν πολλές συνιστώσες σε αυτό. Σκέφτομαι πρόχειρα δύο:
Την δεδομένη και αδιανόητη γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων και γρήγορης εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών από τη Δύση –παράδειγμα χοντρό ας πούμε οι χιλιάδες τόνοι αλευριού που σε κάποια στιγμή είχαν συγκεντρωθεί από χώρες της Ε.Ε. για να αποσταλούν στην Αφρική. Το αλεύρι μαζεύτηκε, τοποθετήθηκε σε αποθήκες της Ε.Ε. στην Ιταλία σε γρήγορους σχετικά ρυθμούς, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία για την αποστολή, το αγαθό…σάπισε στις αποθήκες και κατέστη άχρηστο.
3. Δεν ένιωσα πως ο Στέλιος είναι «απολογητής» του συστήματος. Πιστεύω πως προσπαθεί να στοχαστεί στα πράγματα έξω από τα στερεότυπα και τα συνθήματα που δεν παράγουν ποτέ απαντήσεις παρά μόνο εκτονώνουν με γενικόλογες ιδεολογικές τοποθετήσεις. Το ίδιο θέλω να πιστεύω και για μένα. Η διεθνοποίηση του αίσχους της εποχής μας, (Νταρφούρ) που δεν είναι και το μόνο, όχι μόνο δεν βλάφτει, αλλά το προβάλλει ως μείζον ζήτημα του καιρού μας. Και το μείζον ζήτημα που βγαίνει, δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει εκεί, αλλά και η ανικανότητα του συστήματος να παρέμβει δραστικά. Βέβαια, σε τρίτες χώρες έχουν κατά καιρούς δοθεί τεράστια κονδύλια, βοήθεια, υλικοτεχνική βάση κλπ. Έχουν πάει δεν ουκ ολίγοι εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες, εκπαιδευτικοί, σύμβουλου κλπ για να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις χώρες αυτές, βοήθεια που αφορά στο πιο σημαντικό ζήτημα που είναι η Τεχνογνωσία προκειμένου α ξεπεραστούν οι αδυναμίες που προκαλούν ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων. Δυστυχώς, και κυρίως στην Αφρική, η όποια βοήθεια συγκρούεται μετωπικά με την τεράστια διαφθορά που υπάρχει στα καθεστώτα αυτών των χωρών.
Οπότε ποια είναι η απάντηση σε αυτό; Η …στρατιωτική επέμβαση κατά των καθεστώτων αυτών; Δεν ξέρω!
4. Τα πάντα έχουν πολιτική και οικονομική διάσταση. Τα πάντα. Η «Κοινωνία των Πολιτών» δεν είναι τίποτα άλλο από την αρχικά Mη οργανωμένη προσπάθεια των εξ Αριστερών ορμώμενων ομάδων πολιτών που ωστόσο θεωρούν, νιώθουν, τον τρέχοντα λόγο της συγκροτημένης Αριστεράς στομωμένο, ξεπερασμένο και ανίκανο να διαγνώσει ορθολογικά την εποχή μας η οποία δεν είναι ούτε έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 70, πόσο μάλλον αυτής του 60. Ένα τεράστιο μέρος της Αριστεράς, ακόμα ερμηνεύει τον κόσμο μέσα από όσα γέννησαν τας κινήματα στις αρχές του περασμένου αιώνα και ακόμα πιο παλιά, μέσα από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Κοινωνία των Πολιτών δεν σημαίνει επ’ ουδενί «ατομική συνεισφορά» αλλά «συμμετοχή» σε σύνολα που δεν υπακούουν σε άκυρα πλέον στερεότυπα. Η Κοινωνία των Πολιτών , ως πολιτικό-κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να φέρει (αμήν και πότε) μια καινούργια Αριστερά που θα έχει σύγχρονα αντανακλαστικά και θα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω μας και τις καινούργιες ανάγκες. Ένα πολύ, πραγματικά πολύ απλό παράδειγμα των ημερών μας, από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας, αποφάσισε όπως είναι γνωστό, να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του Μετρό για τις Παρασκευές και τα Σάββατα μόνο μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Το μέτρο, έχει πολλαπλά κοινωνικά πλεονεκτήματα.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο Μετρό αντέδρασαν.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες ομάδες Πολιτών που δεν ελέγχονται από Κόμματα αντέδρασαν από την ανάποδη. Και αυτό το Σάββατο ή την Παρασκευή θα κάνουν συμβολική κατάληψη στον σταθμό του Συντάγματος. Γιατί; Γιατί είναι απλοί Πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο. Τρόπο μετακίνησης στην πόλη τους για τις δύο μέρες ξεκούρασης που έχουν, που να μη στοιχίζει, που να μην τους ωθεί στο να ξοδέψουν χρήματα σε ταξί και να μην οδηγήσουν αν έχουν πιει λίγο αλκοόλ παραπάνω. Το ίδιο πράγμα ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αποδείχθηκε σαν παράγοντας μείωσης των ατυχημάτων με αυτοκίνητα κατά τις συγκεκριμένες μέρες.
Χαρακτηριστική του αναχρονισμού του ΚΚΕ είναι η μηδενική αντίδραση. Ούτε θέση πήρε υπέρ των συνδικαλιστών ούτε θέση υπέρ της «γενιάς των 700 ευρώ» που αντιδρά στους συνδικαλιστές. Οι οποίοι να σημειωθεί έχουν κάνει συγκροτημένες προτάσεις. Εδώ, είναι ένα απλό δείγμα μέσα από το οποίο η Κοινωνία των Πολιτών είναι πιο μπροστά από τα οργανωμένα σχήματα τα οποία οφείλουν να αφουγκραστούν καλύτερα το τι συμβαίνει.
5. Ο όρος Πολίτης, δεν είναι ισοπεδωτικός σε καμία περίπτωση!
Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορετικές ομάδες και κοινωνικοικονομικές τάξεις, αλλά στις μέρες μας υπάρχουν και πάρα πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν όλους μας και πλήττουν όλους μας. Το λες και μόνος σου άλλωστε αυτό. Και, θα συμφωνήσω, σίγουρα δεν μπαίνουν όλοι σε όλα κάτω από το ίδιο καπέλο. Αυτό προσπαθώ όμως να πω: Αυτή τη στιγμή, κανένα παραδοσιακό καπέλο δεν μοιάζει να χωράει και να ικανοποιεί τα κελεύσματα των καιρών. Και ένα χαρακτηριστικό της Κοινωνίας των Πολιτών και των ποικίλλων ομάδων που παράγει, είναι οι Συγκλίσεις. Οι Συγκλίσεις δεν είναι πάντα συνώνυμες του Συμβιβασμού, αποτελούν συχνά μία Διαδικασία Σύνθεσης προβληματισμών έξω από τα Στερεότυπα που κουβαλάει το κάθε άτομο και η κάθε ομάδα. Είναι, αν θέλεις μία γνήσια ιστορική διαδικασία «τοκετού» που έχει σαν αφορμή την αποτυχία ή την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού από τη μία , την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Καπιταλισμού από την άλλη και την Ανάγκη επιβίωσης του ίδιου του Κόσμου στο σύνολό του.
6. Σου αντιστρέφω το ερώτημα: Φαντάζεσαι τι θα είχε γίνει αν η Αριστερά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε αγκαλιάσει τάχιστα την Green Peace κλπ; Δεν το έκανε, στάθηκε με εχθρότητα και καχυποψία γιατί, τότε, η Green Peace και άλλες αντίστοιχες οργανώσεις απέδειξαν πως η Σοβιετική Ένωση ήταν ένας εκ των αλύπητων και ασύστολων ρυπαντών του Πλανήτη. Και ακόμα και σήμερα, κάποιοι «ορθόδοξοι» αριστεροί φορείς, αρνούνται να συζητήσουν το θέμα…
Ακόμα και σήμερα, όταν βλέπω αρκετούς Αριστερούς ηγέτες (όχι όλους) να μιλούν για το Περιβάλλον, νιώθω έντονα πως το κάνουν απλά γιατί το θέμα «αγγίζει». Δεν το κατέχουν , δεν το ξέρουν, δεν μπορούν να το αφομοιώσουν. Έμαθαν άλλα…
7. Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα αναφέρεις στο σημείο 7 του σχολίου σου. Υπό όλες τις προϋποθέσεις όμως που αναφέρω παραπάνω.
Ευχαριστώ για την προσοχή σου/σας
Scusa signor imaginos, ma credo di al momento en che hay in idea come questa in un forum en che é scrito, e non ha ditto che non sta d^accordo con esta idea, sta anche risponsibile......
oi scusa, non ho letto che é scritto nel questo forum
@Zappa
Caro amico. Per cortesia, l'altra volta non cercare di precorrere i tempi....
e piuttosto, dovresti sapere che nessun si può essere responsabile delle stronzate degli altri..
....ρε δεν αφήνατε τα ιταλιάνικα εδώ μέσα;
φίλε ανευ,
πάμε ένα προς ε΄να , αν και στα περισσότερα με κάλυψε ο γιώργος.
1. δεν νομίζω η ανάπτυξη της τεχνολογίας να έχει να κάνει με το κλέψιμο των φυσικών πόρων. αυτή ήταν μάλλον η παραδοσιακή μορφή ιμπεριαλισμού η οποία έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόταν τη τεχνολογία.
όσο για τα κόκκαλα, θα συμφωνήσω μεν ότι τους πετάνε κάνα κόκκαλο σε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας. αυτό είναι αλήθεια. το παράδειγμα του τσάβες είναι αλλιώς. ο τσάβες κερδοσκοπεί χρησιμοποιόντας το σύστημα. για να τα θέσω αλλιώς ο τσάβες πολεμά το κεφάλαιο με κεφάλαιο (όπως και η κινα και η ρωσια).
2. σωστό για την παιδεία .
αν και κάποια βελτίωση υπάρχει.
Αυτό είναι από την έκθεση των ΗΕ, όσο αφορά την υλοποίηση των Millenium Deveoplment Goals , το 2007.
όσο αφορά την εκπαίδευση:
• Progress has been made in getting more children into
school in the developing world. Enrolment in primary
education grew from 80 per cent in 1991 to 88 per cent in
2005. Most of this progress has taken place since 1999.
όλη έκθεση ελιναι εδώ
http://mdgs.un.org/unsd/mdg/Resources/Static/Products/Progress2007/UNSD_MDG_Report_2007e.pdf
3. δεν ξέρω αν είμαι απολογητής του συστήματος, πάντως δεν αρνήθηκα ποτέ, ότι υπάρχουν πόλεμοι αρρωστιες κλπ κλπ και ότι αυτός ο δρόμος που έχουμε πάρει θα εξαλείψει τους πολέμους. αν καταλάβες κάτι τέτοιο , τότε λυπάμαι.
όσο αφορά το νταρφούρ... θα αναφερθώ πιο κάτω.
4. για τη κοινωνια των πολιτών.
πράγματι είναι ένας όρος λιγο 'φλου". και βεβαιώς υπάρχουν και καλά και κακά παραδείγματα. αν και "απολογητής του συστήματος" μπορώ να σου παρθλεσω πάμπολα αρνητικά παραδειγματα.
πέρα απ αυτό θεωρώ ότι η κοινωνία των πολιτών είναι μια εξέλιξη σε αναπτυγμένες δυτικές δημοκρατίες.
εκτός τούτου, δεν είναι μόνο οι (νεο) φιλελευθεροι. η έννοια του πολιτη , του παγκόσμιου πολίτη, πάει πισω στον καντ. σε αυτό το θέμα (όπως και σε μια σειρά από άλλα) συμφωνούν οι νεοφιλελευθεροι, αλλά και οι συνασπισμοπρασινοτέτιοι , ενώ εναντιών, είναι οι κουμμουνιστικοκουκουεδες αλλά και εθνικοπατριωτικοτετιοι.
τώρα εσύ σε αυτό βλέπεις ξανά μια συνομωσία που σκοπό έχει να βλάψει τα μαζικά κινήματα.
τα μαζικά κινήματα δεν φέρουν καμία ευθύνη για το γεγονός ότι ο κόσμος εχει απομακρυνθει ;
η "γραμμή" η "καθοδήγηση" , το "κόμμα" , και η συμπεριφορά όλων αυτών δεν φέρουν ευθύνη ;
η εξέλιξη των διάφορων "επαναστάσεων" , που στο τέλος της ημέρας αποδείχτηκαν χειρότερα δεν φταίει ;
η αδυναμία της αριστεράς να συνεργαστεί γιατί έχει και καλά "ιδεολογικές διαφορες" , και η προτίμηση της στις διαδηλώσεις αντί στην ανάληψη εξουσίας, δεν φταίει ;
και στο κάτω κάτω τι σε ενοχλούν οι αναντεχτοι ;
η κοινωνία των πολιτών πράγματι δεν προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.
ποίος είπε καταρχή ότι έχει τέτοιους στόχους ; τη κατηγοράς γιατί δεν έχει πετύχει κάτι, που δεν ήταν έτσι κι αλλιώς ο στόχος της!
αυτοί που συμμετέχουν όμως νιώθουν ότι κάνουν κάτι. ενώ η συμμετοχή σε χιλιάδες πορείες μπορει να μην τους δίνει αυτό το συναίσθημα. και σ αυτό δεν φταιν μόνο οι νεοφιλελευθερες ιδεές. φταίει και η ιστορία της αριστεράς η ιδια.
6. πολύ απλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει κάτι ουσιαστικό (γιατί πάντα για το ουσιαστικό μιλάμε) είτε από διαδηλώσεις είτε μέσα από πορείες είτε μέσα από τις επαναστάσεις.
πρώτα από όλα γιατί αυτό θεωρώ ότι μου διάξε η ιστορία.
κατά δευτερο, δεν ξέρω ποία είναι η εναλλαχτική πρόταση της αριστεράς που θα με πείσει να βγω στο δρόμο. άμα εσύ τη ξέρεις είμαι όλος αυτιά.
λυπάμαι αλλά αυτό που βλέπω είναι τους σοσιαλδημοκράτες μεν να μην ξέρουν ποίοι είναι και που θέλουν να πάνε, ενώ οι υπόλοιποι ακόμα μιλάνε με όρους ψυχροπολεμικούς. τι να πω ; άμα εσυ βλέπεις κανα όραμα στην αριστερά πες το και σε μας
και εδω να πουμε και για το νταρφουρ. πρώτα από όλα εγώ δεν είδα καμιά μαζική πορεία. και θες να σου πω και το λόγο;
τους αμερικάνους δεν τους εδνιαφερει το νταρφουρ γιατί δεν έχουν κάνα συμφερον (το λίγο πετρέλαιο του σουδάν είναι στο νότο, και αυτός είναι ένας άλλος ενφύλιος, και κει έτσι κι αλλιώς εκει έχει χέρι η κίνα)
η αριστερά δε, δεν την ενδιαφέρει το νταρφουρ γιατί δεν έχει αμερικάνους.
πορείες για το Ιρακ ; εκαντοτάδες (και πολυ καλά κάνουν, και γω συμμετείχα)
πορεία για το νταρφουρ ;
στα αρχίδια τους.
και πες ότι κάνανε πορεία.
τι θα ζήταγαν ;
παρεμβαση του ΟΗΕ ; αφού τέτοιους οργανισμούς τους χλευάζουν.
πόσες πορείες έγιναν για το κόσοβο;
πόσες για τη ρουάντα ;
άμα η σφαίρα που σκοτώνει δεν είναι αμερικάνικη, δεν νιάζεται η αριστερά.
αυτός ο μαλάκας των γιατρών του κοσμου, εκεί στη ρουαντα έμεινε όμως. και έσωσε 500 άτομα. η αριστερά με τις πορείες που (δεν) έκανε, τι πρόσφερε ;
για τα υπολοιπα, πιο μετά...
certo certo
grazie tante per la cortesia
@ politispittas
ma perche
einai kai ta italika mia emorfh gwlssa (kai epsaxna eykairia gia practice)
Και αλίμονο σε αυτούς που πινάνε ,διψάνε ,βιάζονται και μετά λιθοβολούνται ΑΛΙΜΟΝΟ να περιμένουν ότιδήποτε από μια παγκοσμιοποίηση.
Συγνώμη αλλά ούτε 10 άτομα εδώ και δεν κατασταλάξατε τι είναι και πως θα είναι η παγκοσμιότητα.Εγώ δεν ξέρω περίμενα να μάθω από εσας τους μορφωμένους να μάθω δυο πράγματα μέσα από συζητήσεις που κάνετε,τελικά μια από τα ίδια.Καλή σας μέρα πρέπει να πάω δουλειά.
@zappa...ασφαλώς και τα Ιταλικά είναι μία πολύ όμορφη γλώσσα, ιδιαίτερα μουσική μάλιστα στο άκουσμά της! Μόνο που δεν ξέρουμε όλοι Ιταλικά, οπότε είναι μάλλον λιγάκι άκομψο εσείς να τα λέτε στα Ιταλικά και εμείς απλά να χαμογελάμε με....κατανόηση!
@Σταλαματιά...αδικείς τον εαυτό σου με όσα έγραψες.Την καλήμέρα μου επίσης!
Λοιπόν...επειδή γράφτηκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα εδώ, η συνέχεια επί του θέματος αύριο στο νέο άρθρο που έχει σαν άξονα μοναδικό την Παγκοσμιοποίηση. Απέφυγα να επαναλάβω κάποια πράγματα που ήδη γράφτηκαν...
Αγαπητοί PolitisPittas & Stelio,
Να Σας ευχαριστήσω για το χρόνο που αφιερώσατε και τον κόπο που κάνατε να απαντήσετε στα σχόλια μου (με τα ενδιαφέροντα κείμενα σας – πιο διαλλακτικός ο Γιώργος κάπως πιο επιθετικός ο Στέλιος, ίσως λόγω και της δικιάς μου έκφρασης: “… ο Stelios, σαν απολογητής του συστήματος μου ακούγεται”).
Μέσα από τα λεγόμενα σας προκύπτουν νέα θέματα για συζήτηση και τα οποία χρήζουν απαντήσεων. Όμως, πρώτο λόγω έλλειψης χρόνου αυτή τη στιγμή και δεύτερο γιατί το post έχει περάσει πλέον στο αρχείο, επιφυλάσσομαι ν’ απαντήσω με την πρώτη ευκαιρία και όταν με το καλό αναρτηθεί το “ … νέο άρθρο που έχει σαν άξονα μοναδικό την Παγκοσμιοποίηση …”.
Anef_Oriwn
Παρασκευή 8/2/2008 – 7:40 μ.μ.
Δημοσίευση σχολίου