Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Ιλίου Σκοτεινότερον…




Ω ναι, ιδού το πρόσωπο το λαμπρό και το ολόφωτο της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας. Σιωπηλό, μουλωχτό, κουτοπόνηρο, έμπλεο μιας δήθεν αλληλεγγύης που σφραγίζει στόματα, χαμηλώνει τα βλέμματα , αποστρέφει διαρκώς το φως από την τραγωδία που ξετυλίγεται δίπλα, κάτω από τη μύτη μας.

Τα γεγονότα ξέρετε, περιέχουν αν όχι πάντα, συχνά πυκνά συμβολισμούς. Έτσι, το ένοχο πλέγμα των προσώπων, είναι χαρακτηριστικό στο τι αντιπροσωπεύει.

Η «μάνα» ο «φίλος της μάνας» ο «σεβαστός ηλικιωμένος» ο «ιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας» και, η απαραίτητη πια σε κάθε σπίτι της νεοελλάδος «Οικιακή Βοηθός».

Το πλέον εμετικό κατά τη γνώμη μου, το πούλμαν με τους «πιστούς» που ήρθαν να συμπαρασταθούν στον ιερέα. Φτύνοντας κατάμουτρα και τη δικαιοσύνη που δεν έχει αποφανθεί ακόμα για την ενοχή (ή την αθωότητα) των κατηγορουμένων.

Αυτοί οι «πιστοί» είναι που, αν ό,τι συνέβη είχε γίνει στη γειτονιά τους, θα έκλειναν το στόμα και θα επέλεγαν τη διαιώνιση του φρικτού μαρτυρίου των μικρών παιδιών.

Γιατί; Γιατί η «ντροπή» τάχα δεν μας αφορά. Γιατί είναι καλύτερη η συνενοχή παρά η παρρησία και η αρετή της καταγγελίας.

Η συνενοχή είναι ένα χάπι που μπορούμε να καταπιούμε με λίγο νερό.



Η καταγγελία, απαιτεί αντιστάσεις ηθικές και αξιοπρέπεια.



Απαιτεί να λέει κάποιος «εγώ αυτό, δεν θα το επιτρέψω να συμβαίνει και να το ξέρω».

Πραγματική αξιοπρέπεια και όχι αυτήν την υποκριτική που επιβάλλουν τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».

Ας κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια.

Αυτά τα γεγονότα δεν συμβαίνουν τώρα, ούτε τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν φταίνε οι Αλβανοί, οι Ρουμάνοι και τα υπόλοιπα εθνικά μας εξιλαστήρια θύματα. Που στο κάτω –κάτω είναι απλά οι καθρέφτες του άδειου μας προσώπου-που λέγαμε και πριν από μία εβδομάδα.

Από παιδί μικρό θυμάμαι τέτοιες ιστορίες να βγαίνουν κάθε τόσο, και να καλύπτουν το πανελλήνιο με την δυσωδία τους.



Για να ξεχαστούν την άλλη μέρα και να έρθουν ίσως στην επιφάνεια, με την επόμενη αποκάλυψη.

Το σκηνικό, πάντα το ίδιο. Τα πρόσωπα, επίσης. Ο ιερέας, αμέτρητες φορές, κάπου εκεί να πρωταγωνιστεί. Η λεγόμενη Ιερά Σύνοδος πάντα απούσα και ουδέποτε καταγγέλλουσα. Φαίνεται, πως όλοι αυτοί, είναι πεπεισμένοι για την απουσία του Θεού τους και για αυτό τον αγνοούν τόσο προκλητικά. Κάτι θα ξέρουν…

Όταν πια τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο και η κατάσταση επιβάλλει να πάρουν θέση, τότε οι Ιεροί Εκπρόσωποι βγαίνουν στα κανάλια –με άνεση περισσή ως τηλεοπτικοί αστέρες- για να ψελλίσουν κάποια μισόλογα και πως «ένας» ιερέας δεν είναι όλη η εκκλησία και πως τάχα η Σύνοδος θα επιληφθεί του ζητήματος.


Έλεος «άγιοι πατέρες», έλεος. Είναι κωμικοτραγικό να σας βλέπει κάποιος να συμπεριφέρεστε χειρότερα και από κάτι ελεεινούς πολιτικάντηδες περασμένων δεκαετιών, για να δικαιολογήσετε τα απολύτως αδικαιολόγητα. Γιατί τουλάχιστον δεν κρύβεστε; Αρκετή μαυρίλα έχει ο κόσμος, δεν αντέχει και τη δική σας!

Η κοινωνία χρειάζεται επειγόντως Ανεξάρτητες Αρχές στελεχωμένες με νέους ενημερωμένους επιστήμονες που να μπορούν να παρεμβαίνουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προστατευθούν τα παιδιά και όλα τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα δε, με αυτή την φρικτή αφορμή, επανέρχεται επιτακτικά το ζήτημα απόλυτου διαχωρισμού Πολιτείας –εκκλησίας, με την τελευταία να μην έχει απολύτως κανένα νομικό προνόμιο έναντι των λοιπών.

Είναι, Ηλίου Φαεινότερον.



ΥΓ 1. Μόλις χθες το βράδυ άκουσα στις ειδήσεις για νέο «σκάνδαλο» ερωτικών εκβιασμών και παρενοχλήσεων εκ μέρους ιερέως προς κάποιον νέο άνθρωπο…Και όλοι ξέρουμε βέβαια πως ισχύει η απόλυτη αρχή, πως για κάθε ένα γεγονός που βγαίνει στην επιφάνεια, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα εκατό που μένουν στη θολούρα του πάτου…

ΥΓ2. Υποχρεώσεις επαγγελματικές θα με κρατήσουν έξω από το σπίτι την ώρα που συνήθως ανεβάζω το άρθρο, που είναι πάντα λίγο μετά την ηλεκτρονική έκδοση του Πολίτη. Επειδή ενδέχεται να αργήσω πολύ, περνάω το άρθρο στο blog νωρίτερα από ότι συνήθως…

ΥΓ3. Πριν από λίγο, αγόρασα την εφημερίδα από το περίπτερο…Είδα, πως οι διορθωτές , επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη φαντασίας , πήραν τον τίτλο του άρθρου «Ιλίου Φαεινότερον» και τον μετέτρεψαν στο γνωστό...Ηλίου Φαεινότερον, λειτουργώντας μεν με «ορθά ορθογραφικά αντανακλαστικά» αγνοώντας δε, το Ίλιον στην Ελλάδα, όπου και συνέβησαν τα όσα περιγράφουμε πιο πάνω.

Κρίμα, γιατί ο Πολίτης όπως και άλλες Κυπριακές εφημερίδες, ασχολήθηκαν με την απαίσια υπόθεση και το Ελλαδικό Ίλιον σκόρπισε το σκοτάδι του σε ολόκληρο τον Ελληνισμό


23 σχόλια:

dokisisofi είπε...

Σήμερα θα ακούσω την εκπομπή σου!

stalamatia είπε...

Πιστεύω ότι όλους αυτούς που πάνε με μικρά παιδιά για να εκτονωθούν πρέπει να καταδικάζονται με φυλάκιση αν όχι με εκτέλεση [κανονικά αυτό έπρεπε να ισχύει] μαζί με αυτούς που εκδίδουν τα παιδιά. [Ιερέας μάνα]Να σε κάνουν να ντρέπεσε να πιάνεις αυτές τις ιερές λέξεις κατά τα άλλα στο στόμα σου.Θα το γράψω και ας παρεξηγηθώ σε τέτοιες περιπτώσεις έπρεπε να υπάρχει θανατική καταδίκη να δούνε μετά ζητάνε ξανά για να κάνουν το κέφι τους?

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο κύριε Γιώργο.

Θα διαφωνήσω stalamatia μαζι σου όσο αφορά την θανατική ποινή για τους παιδεραστές.

Το πρόβλημα πρέπει να το πολεμήσουμε στην ρίζα του.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων και όχι να περιμένουμε να συμβούν για να λάβουμε δράση..

dokisisofi είπε...

Ta evloimena! Itan i ora pente ennen? pfff pale exasa tin

tou xronou tha tin akouso tin ekpompi kai tha steilo kai afierosi

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο.

Η παιδεραστία υπήρχε ανέκαθεν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα υπάρχει όπως υπήρχε και θα υπάρχει πχ η ομοφυλοφιλία, η κτηνοβασία κλπ κλπ. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι «προνόμιο» της Ελλάδας (γιατί σαν κάτι τέτοιο παρουσιάζεται στο κείμενο) αντίθετα η παιδεραστία ειδικά είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη σε πολύ πιο αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες της δυτικής ειδικά Ευρώπης και Αμερικής. Υπάρχουν και άλλες κοινωνίες πχ στην Ασία όπου η παιδεραστία αποτελεί τουριστική καμπάνια διαφόρων χωρών εκεί…. Δεν είναι λοιπόν σωστό να κάνουμε γενικεύσεις και να επικεντρωνόμαστε μόνο στην Ελλάδα επειδή ένα, δύο η περισσότερα γεγονότα παιδεραστίας βγήκαν στον αέρα. Ούτε φυσικά είναι σωστό να επικεντρωνόμαστε στους παπάδες και να θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους λόγω του γεγονότος αυτού. Αυτά είναι προφάσεις για να δικαιολογούμε την θέση μας περί διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους. Φυσικά και διαχωρισμός να γίνει αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψουν κάποιοι παπάδες να είναι παιδεραστές… Μήπως παιδεραστές είναι μόνο οι παπάδες? Δάσκαλοι καθηγητές συγγραφείς καλλιτέχνες κλπ δεν είναι παιδεραστές? Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω και γιατί εμπλέκεις και τους Αλβανούς Ρουμάνους και τους αποκαλείς εξιλαστήρια θύματα και καθρέφτες του άδειου προσώπου μας. Επειδή πιάσανε ένα παπά παιδεραστή θα δώσουμε άφεση αμαρτιών στους εγκληματίες Αλβανούς και Ρουμάνους? Συμβαδίζουν και συγκρίνονται αυτά? Να θυμίσω εδώ ότι οι Βούλγαροι και άλλοι γείτονες κατά εκατοντάδες κάθε μήνα πουλάνε τα παιδιά τους στην Ελλάδα μέσω μίας βιομηχανίας κυριολεκτικά αγοροπωλησίας παιδιών? Να θυμίσω επίσης τα 100άδες Αλβανόπουλα και όχι μόνο, που η Αλβανική μαφία έχει ρίξει στα φανάρια στους δρόμους? Είναι καλύτεροι αυτοί από τον παπά και εμείς έχουμε άδειο πρόσωπο? Φίλε Γιώργο άδειο πρόσωπο έχουν αυτοί που βλέπουν όλα αυτά και κάνουν επιλογές χωρίς να βλέπουν συνολικά το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των παιδιών και κάνουν διαχωρισμούς ανάλογα με την εθνικότητα των υπανθρώπων που πράττουν όλα αυτά γιατί εάν ο παπάς δεν ήταν παπάς και έλληνας κανείς δε θα είχε ασχοληθεί περισσότερο από 2 λεπτά και θα είχε πάει στο «αρχείο» πάλι η υπόθεση. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Ασχολούμαστε τώρα επί μία εβδομάδα με τον παπά αλλά πριν 2 χρόνια και μία εβδομάδα μετά τα περί Αμαρύνθου, ένας Πακιστανός είχε βιάσει μία 11χρονη επίσης στην πυλωτή της πολυκατοικίας που έμενε στην Νίκαια του Πειραιά. Ε απλά αυτό το γεγονός απλά αναφέρθηκε για 2 λεπτά σε κάθε δελτίο ειδήσεων και μετά τέλος συνέχισαν επί ένα μήνα με την Αμάρυνθο πάλι. Γιατί? Επειδή ο δράστης ήταν αλλοδαπός Πακιστανός και όχι παπάς Έλληνας? Υποκρισίες αγαπητέ Γιώργο…
Και κάτι τελευταίο. Που πήγε το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου? Καταδικάσαμε ήδη τον παπά χωρίς δίκη? Είναι σωστό αυτό? Μάλιστα στον ΑΝΤΕΝΝΑ έδειξαν και το πρόσωπο του παπά χωρίς «μωσαϊκό»! Που είναι εδώ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το ΕΣΡ? Εγώ φυσικά είμαι κατά της ΑΠΠΔ και του ΕΣΡ και θέλω να βλέπω τα πρόσωπα και τις ταυτότητες των κατηγορουμένων αλλά είναι σωστό αυτό να εφαρμόζεται επιλεκτικά? Στην τελική τον παπά τον έπιασαν μέσω καταγγελίας και όχι επ΄ αυτοφώρω άρα θα έπρεπε να περιμένουμε πρώτα τη δίκη για να τον καταδικάσουμε και εμείς. Που είναι δηλαδή το πρόσωπο του γιού του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ του Βούτση δηλαδή που τον έπιασαν απ’ αυτοφώρω να ληστεύει τράπεζα και προσπάθησαν όχι μόνο να κρύψουν το πρόσωπο του αλλά και την ταυτότητα του? Εκεί γιατί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το ΕΣΡ και το τεκμήριο αθωότητας λειτούργησαν ενώ στον παπά που διώκεται μέσω καταγγελίας μίας 11χρονης δε λειτούργησε? Θυμάσαι τότε που όλο το «σύστημα» προσπάθησε να αποκρύψει την ταυτότητα του ληστή Βούτση και μετά όταν κάποιοι δημοσιογράφοι με ούμπαλα και παντελόνια την έβγαλαν στον αέρα, όλο τα σύστημα προσέτρεξε να δικαιολογήσει το «νεαρό» ληστή και να αμβλύνει τις εντυπώσεις εναντίον του! Γιατί? Υποκρισίες αγαπητέ Γιώργο…. Εάν λοιπόν ο επ’ αυτοφώρω συλληφθής Βούτσης έχει το τεκμήριο της αθωότητας τότε και ο επί καταγγελία συλληφθής παπάς έχει πολύ περισσότερο το τεκμήριο αθωότητας. Η θα φερόμαστε το ίδιο σε όλους η καλύτερα να μη μιλάμε δηλαδή για να μη βλέπουμε στον καθρέπτη το υποκριτικό άδειο πρόσωπό μας. Εγώ έτσι νομίζω φίλε μου.
Για να μη παρεξηγηθώ και να φανώ σαν υπερασπιστής του παπά η της παιδεραστίας η παιδικής πορνείας, να πω ότι είμαι πάντα προσεκτικός στις καταγγελίες και τις συλλήψεις μέσω καταγγελιών. Δεν είμαι ούτε Εισαγγελέας ούτε Ανακριτής ούτε Δικαστής που θα βγάλει την απόφαση εκ των προτέρων. Ας περιμένουμε λοιπόν την δίκη προτού καταδικάσουμε και εμείς τον παπά. Φυσικά άλλη υπόθεση είναι η επ΄ αυτοφώρω σύλληψη η οποία μου δίνει το δικαίωμα να καταδικάζω εκ των προτέρων (βλέπε υπόθεση Βούτση).
ΥΓ Παρακαλώ μη γίνει καμία αναφορά ότι μπερδεύω ανόμοια πράγματα δηλαδή παιδεραστία και ληστεία γιατί και στο κείμενο γίνεται μπέρδεμα μεταξύ παπάδων και Αλβανών-Ρουμάνων που επίσης είναι ανόμοια πράγματα.

Φίλε μου Γιώργο και αγαπητοί φίλοι να σας ευχηθώ επί της ευκαιρίας εάν δεν τα ξαναπούμε μέχρι τότε, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος για όλους και όλες σας με υγεία. Αυτή φτάνει!
Να είστε καλά!

pølsemannen είπε...

Κατ' αρχήν πολύ ωραίο κείμενο, συμφωνώ ότι κατά βάση, στην ελληνική κοινωνία η υποκρισία περισσεύει.

Γενικά, στο έγκλημα και στις αρρώστιες η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή ή την θεραπεία αντίστοιχα.

Το πώς θα προλαμβάνονται τα περιστατικά της παιδεραστίας είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.

@ imaginos

Κάθε παράβαση των νόμων είναι καταδικαστέα.

Όμως, το έγκλημα της παιδεραστίας ενός ιερέα π.χ. , έχει σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα ηθικώς (όχι νομικώς), από ένα αντίστοιχο έγκλημα που πραγματοποιεί κάποιος άλλος πολίτης ή αλλοδαπός. Ο ιερέας υποτίθεται ότι εκπροσωπεί κάποια πράγματα και κάποιες αξίες οι οποίες γίνονται μία από σκορδοστούμπι με τέτοια περιστατικά.

Ορθώς επισημαίνεις επίσης ότι γενικά κατηγορούμενοι δεν πρέπει να διασύρονται πριν την οριστική ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Όμως, αυτή είναι μία αρχή που πρέπει να ισχύει για όλους, κληρικούς και λαϊκούς, Έλληνες και ξένους.

Χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία, καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλη την ομήγυρη.

Α! Και με το μαλακό τους κουραμπιέδες!

/Κάρολος Πολσεμάνογλου

Ανώνυμος είπε...

Εγώ φιλέ Γιώργο πιστεύω πως από αυτή την ιστορία δυο θέματα χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης.
1. Από τη μια η γελοία παρουσία των φονταμενταλιστών απόρροια, και γώ νομίζω, της αναχρονιστικής και αντιδημοκρατικής θρησκευτικής πραγματικότητας που επικρατεί στην Ελλάδα. Και έχω την εντύπωση πως αυτό δεν γίνεται να αμφισβητηθεί και πολύ… πως να το κάνουμε δηλαδή που σ όλο τον πολιτισμένο κόσμο η ανεξιθρησκία και η διαφορετικότητα είναι καταχωρημένα δικαιώματα και η αρχή που θέλει τα ατομικά δικαιώματα να μην αναιρούνται από αυτή της πλειοψηφίας …ιερή! (η περίπτωση στο Κάνσας των ΗΠΑ και του Δαρβίνου όπως και η χροιά σταυροφοριών των πόλεμων του Μπούς σαφώς κάνουν πιο τρωτό το επιχείρημα μου αλλά αυτό είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία..)
Και επιφυλάσσομαι να αναφερθώ στην πορεία της συζήτησης για του παπάδες που παραδίδουν μάθημα στα δημόσια σχολεία, για τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό, για τις εικόνες του χριστού στις τάξεις και την υποχρεωτική προσευχή, για την εκκλησία που αρνείται την άδεια στους μουσουλμάνους για τζαμί στη Αθηνά αναγκάζοντας αυτούς να προσεύχονται σαν κρυπτοχριστιανοί μακριά από τα μάτια της κοινωνία σε υπόγεια, τις ταυτότητες τότε του Χριστοδούλου καθώς και περιπτώσεις απίστευτα τραγελαφικές όπως η κυρία Λουκά, χριστιανούς να προσεύχονται έξω από τις παραστάσεις του Κοπερφιλτ και το διαχρονικό πλέον σύνθημα στους τοίχους 666 the number of the beast όχι στις νέες ταυτότητες…
Ακόμα… αναλώνοντας ξεκάθαρα το δικαίωμα τη προσωπικής προσέγγισης θέλω μονό να πω πως ζω στην χωρά που γέννησε το Opus Dei, στην χωρά όπου την αγία εβδομάδα στους δρόμους της Ανδαλουσίας βλέπεις κάθε τρελά μεσαιωνική να εκτυλίσσεται μπροστά σου, και που μέχρι και το θάνατο του Φράνκο, κάθε τι διαφορετικό διώκετο με απίστευτη μανία…ε λοιπόν την καθυστέρηση την κοινωνική της Ελλάδας στα της θρησκείας δεν την φτάνει με τίποτα!
2.Από την άλλη σημαντικό είναι να δούμε τη φαιδρή κατ εμέ τοποθέτηση διαφόρων που επιθυμούν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Και λέω επιθυμούν την επαναφορά διότι όποιος την επικαλείται πραγματικά πάει να πει πως διαφωνεί με την προοδευτική και ανθρωπιστική, κατ εμέ, προσέγγιση οργανώσεων όπως αυτή της διεθνής αμνηστίας ή σε μεγαλύτερη κλίμακα οργανισμών οπός αυτή των ενωμένων εθνών.
Και υποστηρίζω ως φαιδρή την επαναφορά της θανατικής ποινής διότι αυτή τη στιγμή δημόσια δεν υιοθετείται ,σοβαρά, ως θέση…στον γεωγραφικό τουλάχιστον χώρο από τον όποιο προκύπτουν όλα αυτά τα συστατικά που πλάθουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Φαιδρή λοιπόν για αυτό. Διότι αν δεν είναι η τοποθέτηση τούτη τίποτα περισσότερο από μια έκρηξη συναισθηματική, ένα πυροτέχνημα που προσδοκεί το χειροκρότημα λοιπών περιφερόμενων του διαδικτύου τότε ο πομπός ωφέλει να αναγνωρίσει πως η άποψη του ανήκει ξεκάθαρα σε συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο. Και δεν πιστεύω πως μπορεί να πάρει κανένας σοβαρά τύπους σαν το πατερά και γιο Πλέυρη, τον Καρατζαφέρη, χρυσαυγήτες, φαλαγγίτες ισπανούς, νεοφασίστες ιταλούς και νεοναζί γερμανούς. Στην Ευρώπη του πολιτισμού υπάρχουν κάποιες παραδώσεις και ελευθέριες όπου οι κοινωνίες έφτυσαν αίμα μέσω της ιστορικής τους εξέλιξης για να τις αποκτήσουν… ε για το γαμώτο δεν θα τις πετάξουμε στα σκουπίδια πώς να το κάνουμε δηλαδή.
Λοιπόν και για να μην μιλούμε και αφηρημένα:
2.1.Αυτή τη στιγμή στο κόσμο επικρατεί μια πραγματικοτητα,128 κράτη είτε την έχουν καταργήσει παντελώς είτε δεν την χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, Θεωρείτε λοιπόν πως αυτό είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει??

2.2. Αν πράγματι θεωρείτε ότι πρέπει τα διάφορα κράτη να αναθεωρήσουν αυτόν τον νόμο η την αντίληψη τελοσπάντων που τους εμποδίζει να εφαρμόζουν την θανατική ποινή ποίος ηθικός νομός καθορίζει σε ποιο έγκλημα σταματά η πρακτική αυτή. Ποια αμαρτήματα δηλαδή πρέπει να ξεπλένονται με αίμα? Η χρυσή αυγή μιλεί για εμπόρους ναρκωτικών, παιδεραστές και λιποτάκτες. Εσείς?

Από τη σελίδα της διεθνής αμνηστίας:
2.3.Επιστημονικές έρευνες έχουν κατ' επανάληψη αποτύχει να βρουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θανατική ποινή αποτρέπει το έγκλημα πιο αποτελεσματικά από τις άλλες μορφές τιμωρίας. Η πιο πρόσφατη επισκόπηση των ευρημάτων της έρευνας ως προς τη σχέση μεταξύ της θανατικής ποινής και των δεικτών ανθρωποκτονιών, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ο.Η.Ε. το 1988 και ενημερώθηκε το 2002, κατέληγε: «.δεν είναι συνετό να γίνει αποδεκτή η υπόθεση ότι η εσχάτη των ποινών αποτρέπει το φόνο σε στατιστικά σημαντικό βαθμό από ότι η απειλή και εφαρμογή των καθ' υπόθεση μικρότερου βαθμού τιμωριών της ισόβιας φυλάκισης».
Πρόσφατοι δείκτες εγκληματικότητας από κράτη που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή έχουν αποτύχει να δείξουν ότι η κατάργηση είχε επιζήμια αποτελέσματα. Στον Καναδά, για παράδειγμα, ο δείκτης ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους έπεσε από το ανώτατο σημείο του στο 3,09 το 1975, το χρόνο προτού καταργηθεί η θανατική ποινή για φόνο, στο 2,41 το 1980, και έκτοτε έχει μειωθεί περισσότερο. Το 2003, 27 χρόνια μετά την κατάργηση, ο δείκτης ανθρωποκτονιών είναι 1,73 ανά 100.000 κατοίκους, 44% χαμηλότερο από το 1975 και ο χαμηλότερος δείκτης σε τρεις δεκαετίες. Παρόλο που αυξήθηκε στο 2,0 το 2005, παραμένει πάνω από ένα τρίτο χαμηλότερο από όταν καταργήθηκε η θανατική ποινή.

(Αναφορά από το: Roger Hood, The Death Penalty: A World-wide Perspective, Oxford, Clarendon Press, third edition, 2002, p.214, 230)
Μπορει σήμερα κάποιος να υποστηρίξει ότι η θανατική ποινή ή η παραδειγματική τιμωρία είναι αυτά που αποτρέπουν το έγκλημα? Και αν ναι, πως γίνεται σήμερα να αποδεχόμαστε τοποθετήσεις σχετικές με τον ανθρώπινο ψυχισμό και τις κοινωνικές νόρμες, κατάφωρα αντίθετες πεδίων όπως της ψυχολογίας και κοινωνιολογίας?

2.4 Όταν η θανατική ποινή καταργηθεί σε ένα κράτος, επανέρχεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Από το 1985, 55 κράτη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα ή, σε περιπτώσεις που την είχαν καταργήσει νωρίτερα για κοινά εγκλήματα, προχώρησαν στην πλήρη κατάργηση για όλα τα εγκλήματα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, μόνο τέσσερα κράτη υπέρμαχοι της κατάργησης επανέφεραν τη θανατική ποινή. Δύο από αυτά, το Νεπάλ και οι Φιλιππίνες έχουν έκτοτε και πάλι καταργήσει τη θανατική. Στα άλλα δύο κράτη (Γκάμπια, Παδούα Νέα Γουϊνέα), δεν έχει υπάρξει καμία εκτέλεση

Θέλετε πράγματι η Κύπρος ή η Ελλάδα να είναι η 5 της παρέας? Και να είναι στην ουσία η μόνη χωρά στο κόσμο που εφαρμόζει αυτή τη πρακτική μετά την παντελή κατάργηση της?
2.5. Την επίθεση στη Ισπανία, την 11M τη λεγομένη του 2004 όλοι την ξέρετε
την ετυμηγορία του ισπανικού δικαστηρίου την ακούσατε η να επανέλθω με σχετικό άρθρο?

Η διεθνής αμνηστία αναρωτιέται: “Γιατί σκοτώνουμε ανθρώπους που σκοτώνουν ανθρώπους, για να δείξουμε ότι το να σκοτώνεις ανθρώπους είναι λάθος; ''».
Πολύ ενδιαφέρον στοιχεία στη σελίδα http://www.amnesty.org.gr/campaigns/deathpenalty/factsfigures.html

Γιώργο στη σελίδα του Πρέζα διακόπηκε η συζήτηση λόγο άλλων θεμάτων της επικαιρότητας και έκρινα σωστό να δώσω λινκ για να συνεχίσουν όποιοι θέλουν εδώ. Ελπίζω να μην ενοχλείσαι
Άκουσα την εκπομπή σου σήμερα για πρώτη φορά και πραγματικά χάρηκα φιλέ που υπάρχουν στο κυπριακό ραδιόφωνο φωνές σαν τις δίκες σου.
Ο γιος του βουδα

Ανώνυμος είπε...

Βάζω και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο πολίτη, σχετικά με το μορατόριουμ του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που εισηγείται μορατόριουμ στις εκτελέσεις, με στόχο την παγκόσμια και καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής. Η μη δεσμευτική αυτή απόφαση, την οποία εμπνεύσθηκε και προώθησε η Ιταλία, με τη συμφωνία άλλων 87 κρατών, εγκρίθηκε στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από 104 χώρες, καταψηφίσθηκε από 54, ενώ 29 απείχαν. Η ψήφισή της ήταν αναμενόμενη έπειτα από την έγκρισή της στις 15 Νοεμβρίου, κατόπιν σφοδρότατης αντιπαράθεσης, από την 3η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, αρμόδιας για τις Κοινωνικές, Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις. Στην απόφαση τονίζεται πως η εφαρμογή της θανατικής ποινής "πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια" και πως "δεν αποτελεί αναντίρρητο τεκμήριο" ότι συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για το έγκλημα και πως κάθε δικαστικό λάθος, στην περίπτωση αυτή, καθίσταται "μη αναστρέψιμο και ανεπανόρθωτο". Η απόφαση καλεί τις χώρες, στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή, "να εφαρμόσουν ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, με προοπτική να καταργήσουν την εσχάτη των ποινών". Τις καλεί, επίσης, να "περιορίσουν προοδευτικά την εφαρμογή της θανατικής ποινής και να μειώσουν τον αριθμό των ποινών". Επίσης δεσμεύει τα κράτη-μέλη, που ήδη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, "να μην την εφαρμόσουν εκ νέου". Αν και πολλά από τα κράτη που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή έχουν δηλώσει πως δεν θα την καταργήσουν, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θεωρείται ως η αρχή του τέλους για τη βάρβαρη αυτή πρακτική παγκοσμίως. Το πότε ο πλανήτης θα δει την εξάλειψή της, ωστόσο, είναι μια άλλη υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια.


Απολογούμαι για τα ορθογραφικά της προηγούμενης δημοσίευσης και σας καληνυχτίζω γιατί είμαι πτώμα.

Καλά Χριστούγεννα άνθρωποι

σον οφ μπουτα

stalamatia είπε...

Επειδή είμαι η μόνη που μίλησε για θανατική ποινή για τους παιδεραστές και ο ανώνυμος ασχολήθηκε μόνο με αυτό οφείκω να απαντήσω.
Δεν ανήκω σε κανένα ιδεολογικό πολιτικό χώρο από αυτούς που λέτε.
Δεν θέλω η χώρα μας να πάει χρόνια πίσω και να επαναφέρει τη θανατική καταδίκη, αντίθετα οι συναισθηματικοί και οι προσωπικοί μου λόγοι λένε όχι.
Μπορείτε να λέτε γιε του βούδα ότι είναι γελοία τα λεγόμενα μου ,φορτισμένα λόγια μπορεί να είναι αν κάποιος βίαζε τα παιδιά τα αποπλανούσε παιδιά μωρά 3-4-5-6-7-8-.......χρονών δεν θα περίμενα καμιά δίκη από μένα θα το έβρισκε ο θύτης.Και δεν είμαι ούτε Πλεύρης ούτε Κρατζαφέρης ούτε Λουκά είμαι άνθρωπος που δεν ψάχνει κανένα χειροκρότημα .Κάποιος είχε πάει φυλακή και εκεί γνώρισε κάποιον που ήταν μέσα για παιδεραστεία ,ήλθε η μέρα που ο παδεραστής θα αποφυλακιζόταν του λέει ο άλλος τώρα που θα βγείς κοίτα να μην κάνεις τα ίδια και η απάντηση του παιδεραστή [ακόμα μία φορά].ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dokisisofi είπε...

Τίτλος: Ο Ρόλος του προσωπείου στη ζωή μας.

Ο άνθρωπος, ως όν που ανέκαθεν έχει μάθει να εξαπατά αλλά και να τραγικά εξαπατείται, χρησιμοποιεί τους ρόλους που του παρέχουν κάποιοι κοινωνικοί θεσμοί είτε για να δρά τοιουτοτρόπους και όχι μόνο: η φοβία που έχουμε όλοι μήπως πέσουμε θύματα της όποιας εξαπάτησης με τον τρόπο που καμιά φορά οι ίδιοι ξεγελούμε τους άλλους μας οδηγούν στο να ερμηνεύουμε τις όποιες συμπεριφορές μέσα από αυτό ακριβώς το σχήμα.

Γι'αυτό και το κυνήγι των δημοσιογράφων τέτοιου είδους ειδήσεωςν που θα ικανοποιήσουν την αυτήν ενσικτώδη ροπή του ανθρώπου, γι'αυτό και τα ρεάλιτυ που κοιτάζουν από την κλειδαρότρυπα για να δούν πως είναι "πραγματικά" κάποιοι ανθρώποι σε σχέση με το τί πλασάρουν προς τα έξω, γι'αυτό και το εθνικό μας κατιναριό.

Όσο πιο έντονη η αντίθεση/αντίφαση, τόσο πιο καταδικαστέα. Αποτρόπαιες πράξεις όπως η παραπάνω, έρχονται σε αντίθεση τόσο με το προσωπείο του δράστη όσο και του κοινωνικού θεσμού που εκπροσωπεί. Από την άλλη, στην περίπτωση του Πακιστανού που αναφέρθηκε πιο πάνω, η είδηση πέρασε στα ψιλά (και κακώς κατ'εμέ) γιατί δεν υπάρχει κάποια αντίφαση τόσο ισχυρή που να σοκάρει. Είναι μουσουλμάνος,΄ζει σε μια άλλη χώρα, δε χαίρει του δικού μας πολιστισμού, οπόταμ "τι το παράξενο"? Όσο ρατσιστικά και ωμά, άλλο τόσο έγκυρα με βάση την "κοινή λογική" του μέσου τηλεθεατή ακροατή.

Και για να χαλαρώσουμε λίγο και να καταλάβετε τί εννοώ, το να μας βάζει "πότε θα κάνει ξαστεριά του" η ώρα έξι το πρωί ο Λάζαρος Μαύρος δεν είναι είδηση. Είδηση θα ήταν να το κάνει στις 5 το απόγευμα ο Πίττας. Και αντίστοιχα: Δε θα συνιστούσε είδηση, να παιανίζει ο Μαύρος το "αβάντι πόπολο" μετά τις δηλώσεις των πονυσταμένων πολιτικών που μας κοσμούν με την πρωινή τους δυσοσμία τα ραδιόφωνα?

Καμ ον Σταλαματία! Σιουτ μι!
(καλημέρα παρεπιπτόντως...είμαστε οι μόνες πρωϊνές εδώ φαίνεται)

-=IMAGINOS=- είπε...

Μόρνινγκ.

Φίλε ανώνυμε σ όλο τον πολιτισμένο κόσμο η ανεξιθρησκία και η διαφορετικότητα είναι καταχωρημένα δικαιώματα και η αρχή που θέλει τα ατομικά δικαιώματα να μην αναιρούνται από αυτή της πλειοψηφίας …ιερή! Σωστά τα λες, αλλά κάνεις κάποιο λάθος. ΚΑΙ στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκία εάν δεν ξέρεις. Στην Ελλάδα λειτουργούν 120 τζαμιά περίπου. Το ότι ήλθαν 2 εκατομμύρια μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα παράνομα και με την ανοχή ηλιθίων και πουλημένων κυβερνήσεων δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε και κάθε γωνιά της χώρας με τζαμιά. Το ότι στην Ελλάδα μάλιστα μέσα σε 15 χρόνια ήλθαν 189 εθνότητες ως μετανάστες δε σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε ιερούς χώρους και για κάθε μία από αυτές τις εθνότητες. Έχουμε με πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε και στην τελική άμα δεν τους αρέσει, στο καλό! Ήδη και πολλά έχουν πάρει από μας. Στη Ιταλία και την Ισπανία τους βουλιάζουν με τη μία μόλις τους δουν. Εάν δεν τους αρέσει η Ελλάδα να πάνε εκεί να δούνε τη γλύκα. Όμως εσύ δε ζητάς ανεξιθρησκία, ζητάς να καταργήσουμε τελείως τις θρησκείες η μάλλον την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα δηλαδή την Ορθοδοξία για τους δικούς σου ιδεολογικούς λόγους. Και φυσικά κουμάντο δε θα κάνουν οι 3 στους 100. Η θεωρία του 3 κάνουν κουμάντο στους 100 θα μπορούσε να ζητηθεί σε μία χώρα που υπάρχει καταπίεση και περιορισμός στο μέγιστο των ατομικών ελευθεριών. Η Ελλάδα μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι αφού είναι μία χώρα που ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει χωρίς κανείς να τον εμποδίζει, δηλαδή ξηλώνει κάμερες, καίει αυτοκίνητα, καταστρέφει περιουσίες, ληστεύει και η αρχή προστασίας ατομικών δικαιωμάτων απαγορεύει την δημοσίευση της φάτσας και της ταυτότητας του ληστή κλπ. Δηλαδή μία χώρα μπάτε σκύλοι αλέστε και μπουρδέλο αναρχίας γενικώς. Πήγαινε κάνε τα όλα αυτά πχ στην Αγγλία τη Γερμανία τη Σουηδία να δεις πόσο θα σεβαστούν τα ατομικά σου τάχα δικαιώματα… Δηλαδή θέλω να πω ότι απέχει παρασάγγας αυτό που λες με αυτό που ζητάς. Αναθεώρησε γιατί υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να πιστεύουν σε κάτι και ας μην είναι καν αληθινό. Γι αυτούς λοιπόν η διεθνής αμνηστία που επικαλείσαι τι λέει? Σιγά λοιπόν γιατί πολύ φόρα έχεις πάρει, μηδένισε τη ζωή σου αν θέλεις, κανέναν πρόβλημα, δικαίωμα σου, μη μηδενίζεις όμως τις ζωές των άλλων αγαπητέ μου.
Όσο για την θανατική ποινή είμαι κατά για ένα απλό λόγο. Γιατί απλά εάν κάνεις λάθος και καταδικάσεις ένα αθώο δε μπορείς μετά να επαναφέρεις τα πράγματα στην αρχική κατάσταση. ΜΟΝΟ γιαυτό το λόγο είμαι κατά. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις εγκλημάτων είμαι υπέρ της θανατικής εφόσον ο δράστης θα έχει πιαστεί επ’ αυτοφώρω και δε θα υπάρχει αμφιβολία συνεπώς για την ενοχή του. Πχ. Παιδεραστές, έμποροι ναρκωτικών, ληστές μετά φόνου, βασανιστές παιδιών και υπερηλίκων, βιαστές μετά φόνου η και σκέτο βιαστές για μένα θα έπρεπε να εκτελούνται . Είμαι υπέρ της θεωρίας της αποτρεπτικής ποινής και όχι της ποινής του σωφρονισμού. Οι φυλακές που είναι ξενοδοχεία και οι ποινές του σκοτώνω χωρίς κανένα ελαφρυντικό και σε 16 χρόνια είμαι έξω, δεν είναι ποινές, γελοιότητα είναι και παρακινούν τον επίδοξο εγκληματία στο έγκλημα που θέλει να διαπράξει παρά τον αποθαρρύνει. Καλή η κουλτούρα και ο πολιτισμός αλλά αν ένας παιδεραστής βιάσει το παιδί σου καταστρέφοντας το ψυχικά για όλη του τη ζωή η εάν σκοτώσουν τη μάνα και τον πατέρα σου για λίγα χρήματα και εν ψυχρώ, άλλα θα λες και θα συμφωνήσεις μαζί μου γιατί έξω από το χορό πολλά τραγούδια και θεωρίες ξέρουμε να λέμε…

Μαίρη Κρίστμας φορ ωλ!

Σον οφ Τσαλαμπούτα

stalamatia είπε...

Και θα πω και αυτό τον προπάππο μου τον εκτελέσανε με την κατηγορία ότι σκότωσε κάποιον όσο και να φώναξε για την αθωότητα του η εκτέλεση έγεινε μετά από χρόνια ο πραγματικός δράστης πριν πεθάνει ομολόγησε το έγκλημα,ο προπάππος ήταν αθώος. Ας μας πει ο γιος του βούδα πόσα παιδάκια πρέπει να καταστρέψει ένας παιδεραστής για να σταματήσει και ποιά μέτρα πρέπει να πάρει η πολιτεία για να προστατευτούν τα παιδιά από τέτοιους[ δεν θα πω ανθρώπους όχι.]

Yiota είπε...

κύριε πήττα, αν οι διορθωτές στον πολίτη είναι φιλόλογοι καήκατε...αυτοί μόνο διόρθωση δεν ξέρουν.

όπως και να χει, το κείμενο σας μιλάει ξεκάθαρα για το τι συμβαίνει στην "συντηρητική" μας κοινωνία.

οποιοδήποτε έγκλημα είναι σαφως καταδικαστέο, αλλά όταν έχει να κάνει με μικρά παιδάκια είναι αν μη τι άλλο μια φρίκη και δεν περιγράφεται ο θυμός οποιουδήποτε λογικού ανθρώπου με λόγια. συμφωνώ με την σταλαματία ότι πρέπει να θανατώνουν τους παιδεραστές αφού πρώτα λιθοβοληθούν.

Ανώνυμος είπε...

Λες έχουμε με πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε και αν δεν τους αρέσει στο καλό. Ε αυτό λέω και γω ρε φίλε μου! Αυτή ακριβώς είναι και η προσέγγιση της εκκλησίας του χριστού!!
Άκου να θέλουν οι βρομιάρηδες οι λαθρομετανάστες χώρο θρησκευτικής λατρείας σε χριστιανικά εδάφη… Λοιπόν για χάρη της ακριβολογίας διότι όπως ασφαλώς θα αντιλαμβάνεσαι οι πηγές που αντλεί ο καθένας τις πληροφορίες που παραθέτει είναι μιας α σημασίας. Το καλοκαίρι του 2006 στο ζήτημα αυτό είχε εστιαστεί η προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και πρακτορεία όπως αυτό του BBC και Euronews είχαν κατέβει στη Ελλάδα για να κάμουν ρεπορτάζ. Είναι ντροπή φίλε εμάς που οι προγόνοι μας δημιουργούσαν αγάλματα στους άγνωστους θεούς να συμπεριφερόμαστε σήμερα με τέτοιο τρόπο. Τι πάει να πει δηλαδή αν δεν τους αρέσει να σηκωθούν να φύγουν? Εγώ που ζω σήμερα στο εξωτερικό αν κάτι περιορίζει την προσωπικότητα μου ή την πολιτισμική μου ταυτότητα δεν έχω δικαίωμα δηλαδή να διεκδικήσω τις ελευθέριες μου όπως κατοχυρώνονται από τις διεθνή διακηρύξεις και συμφωνίες ?
Το θέμα που έθεσα εγώ ήταν ξεκάθαρο νομίζω. Εγώ μίλησα για την άδεια που τους αρνείται η εκκλησία της Ελλάδος καθώς και για το γεγονός ότι μια θρησκευτική ομάδα πρέπει να περάσει από αυτή την τραγελαφική διαδικασία να ζητήσει απο τον κυρίαρχο χριστιανισμό δικαίωμα στο να πραγματώσει την πιστή της.
Στην Ιταλία, αν και δεν μπορώ να μιλήσω με στοιχεία λόγο άγνοιας, πρέπει να πω πως μοιράζομαι την ίδια εντύπωση με σένα. Φαίνεται πως οι 2 θητείες του Μπερλουσκονι αποθράσυναν τελείως κάθε λογής καραμπινιέρο. Όμως αγαπητέ μου θα μου επιτρέψεις να σου ζητήσω τις πηγές για τα στοιχεία που σε κάνουν να μιλάς με το τρόπο που μιλάς για την Ισπανία. Θα μου επιτρέψεις επίσης να κάμω κάποιες παρατηρήσεις διότι ζω σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι η προσέγγιση σου δεν είναι μόνο άδικη…κυρίως είναι άτσαλη.
Οι κανάριοι νήσοι δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης όπως σαφώς γνωρίζεις. Η γεωγραφική τους θέση είναι τέτοια όπου ουσιαστικά αποτελούν σταθμό μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Πρέπει να σου πω λοιπόν ότι ενώ στην Ιταλία συνοριοφύλακες περιμένουν να τσακίσουν κάθε μετανάστη, στη Ισπανία εκτυλίσσονται απίστευτες σκηνές ανθρωπισμού όπου στις διάφορες παραλίες φτάνουν τα καΐκια με τους αφρικανούς και τρέχουν οι λουόμενοι να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες τροφή και νερό. Πρέπει επίσης να σου πω ότι όσοι ανήλικοι φτάνουν στις ακτές της Ισπανίας μπαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα που τους μορφώνουν και τους προετοιμάζουν για την ομαλή ένταξη τους στην εδώ κοινωνία. Επίσης να σου μεταφέρω εικόνες κάτι υπέροχων ισπανίδων μεσήλικων γυναικών που πάνε τα βράδια και βρίσκουν λαθρομετανάστες που ζουν κάτω από τις γέφυρες και τους προσφέρουν φαί επιστρέφοντας τους τα πλυμένα του ρούχα…. Τέλος να πω πως έχω φίλους εδώ που δουλεύουν με τα παιδία των μεταναστών καθώς και επίσης και παιδία που δουλεύουν για οργανισμούς προστασίας αυτών των ανθρώπων. Αυτό το λέω για να καταλάβεις πως έχω μια α περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τους μετανάστες και τα προβλήματα τους. Σαφέστατα και εδώ υπάρχει ρατσισμός όμως κατ ουδένα λόγο δεν πλησιάζει η πραγματικότητα αυτό που υποστήριξες εσύ.
Η σύγκριση αγαπητέ μου είναι υπέροχο πράμα…είναι όμως καλό να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους και όχι με τους χειρότερους .
Λοιπόν μετά λες ότι ζητώ την κατάργηση παντελώς της θρησκείας. Αντιλαμβάνεσαι ότι εγώ δεν μπορώ να λογοδοτώ για την δική σου την πρόχειρη προσέγγιση στο λόγο μου…διότι διαβάζοντας σε μου είναι αδύνατο να φανταστώ ότι αδυνατείς να αντιληφθείς τι λέω. Νομίζω ότι το συμπέρασμα σου είναι αυθαίρετο και με αδικείς. Πως με συγκρίνεις εμένα τώρα ρε φιλέ με τις καταστροφές του κάθε αναρχικού η ασφαλίτη και με μπάζεις στην λογική ετούτη? Εγώ μιλώ για το διαχωρισμό θρησκείας-κράτους και εσύ μου λες για Σουηδίες και Γερμανίες. Ξέρεις αγαπητέ μου τι συνθήκες επικρατούν εκεί σχετικά με αυτό το θέμα? Δηλαδή αν αγαπάς, επειδή έχω οικογένεια στην Σουηδία να το πάρουμε απ την αρχή το θέμα διεξοδικά.
Αν για οποιοδήποτε λόγο η προηγούμενη δημοσίευση μου άφησε να νοηθεί πως μου είναι αδιάφορη η ανθρώπινη πίστη ή πως την θεωρώ κάτι το παρασιτικό πρέπει να ξεκαθαρίσω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ασφαλώς η πίστη είναι άξια του σεβασμού όλων μας και κάθε προσπάθεια που περιορίζει την πίστη του οποιοδήποτε (όταν και εφόσον οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν μόνο με το άτομο αυτό και κανένα άλλο) πιστεύω πως πρέπει να ποινικοποιείται άμεσα. Αυτό όμως που ζητώ εγώ είναι το κράτος να μην έχει χαρακτήρα θρησκευτικό. Να μην με υποχρεώνει εμένα που δεν πιστεύω να συμμετέχω στα μυστήρια έτσι επειδή οι 97 πιστεύουν. Δεν υπάρχει πολυσημία στην αρχή που έθεσα φίλε μου. Είτε την αποδέχεσαι είτε την απορρίπτεις. Και θα σε παρακαλέσω να σεβαστείς το γεγονός ότι όλοι εμείς στη Κύπρο που δεν ασπαζόμαστε το χριστιανισμό έχουμε βιώσει στο πετσί μας το κοινωνικό ρατσισμό τόσο στο σχολείο όσο και στο στρατό. Για αυτό το λόγο θα σε παρακαλέσω πριν να ζητάς από τον άλλο να αναθεωρήσει, αφορίζοντας παντελώς αυτά που λέει, να σκέφτεσαι και ζυγίζεις καλύτερα τις πραγματικότητες που επικρατούν. Και αυτό δεν είναι τιποτα αλλο παρα μιας φιλικότατη προτροπή...

Τώρα για την παιδεραστία ουσιαστικά εγώ πιστεύω πως η συναισθηματική προσέγγιση είναι λανθασμένη. Το θέμα είναι σαφέστατα ανθρωπιστικό όμως αυτό δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι αξιώνεται μια δικαιοσύνη προϊόν της συλλογικής ,αν θέλετε, συναισθηματικής ηθικής ενός συνόλου. Αν κάποιος βιάσει και δολοφονήσει την 12 αδελφή μου το πιθανότερο είναι πως αν έχω την ευκαιρία θα τον χτυπήσω βιαιότατα και πιθανόν να το σκοτώσω παρόλο που δεν έχω ουσιαστικά ποτέ μου χρησιμοποιήσει βία και γενικότερα ολόκληρη η ύπαρξη μου τη αποκηρύσσει. Τι θέλω να πω ? Πως ακόμα και αυτή τη στιγμή που απλά πληκτρολογώ, εικόνες, της κακοποιημένης αδελφής μου τρέχουν στο μυαλό μου μέσα και βιοσωματικά αισθάνομαι τα κατακλυσμικά συμπτώματα. Αισθάνομαι δηλαδή να αυξάνονται κατακόρυφα οι κτύποι της καρδιάς, του μύες μου να τεντώνονται και να μου δημιουργείται μια περίεργη διάθεση δύσπνοιας και ενός κράματος θυμού και φόβου (ή όπως μυθοσοφεί ο λαός μας: να με πνίγει το άδικο). Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει διότι η καρδιά ξεπερνά τους 100 κτύπους το λεπτό και εκκρίνονται από το ενδοκρινικό σύστημα αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες που διατηρούν για αρκετό χρόνο την προαναφερθείσα αρνητική διάθεση.
Για αυτό το λόγο η συναισθηματική προσέγγιση στα της δικαιοσύνης είναι απόλυτα καταστροφική. Ο άνθρωπος μπορεί σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις να λειτουργεί απαλλαγμένος από την παντοδυναμία των παθών του. Και σαν κοινωνία, σαν πολιτισμός έχουμε καταλήξει πως η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμερόληπτη και όσο το δυνατό…λιγότερο υποκειμενική!
Για αυτό αναφέρθηκα στην περίπτωση του τρομοκρατικού κτυπήματος στην Ισπανία και τη δίκη που ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες. Χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως μια μεγάλη στιγμή του κράτους δικαίου που παρόλη την λαϊκή κατακραυγή και μένος υπήρξε σοβαρότατο και αμερόληπτο το δικαστήριο αθωώνοντας 7 από τους 28 κατηγορούμενους εν έλλειψη κατηγορηματικών στοιχείων.
Πώς να το κάνουμε ρε παιδία εδώ δεν είναι ούτε η άγρια δύση ούτε η θεοκρατική ανατολή.
Στο άλλο μπλοκ κάποιοι μιλούσαν για βασανιστήρια, αποκεφαλισμούς εδώ η κοπέλα λέει για λιθοβολισμό και όλα αυτά δημόσια στην πλατεία!! Έτσι έλεγαν τύποι στο άλλο μπλοκ. Σαν το μεσαίωνα να κάθονται και τα παιδία να βλέπουν και να μαθαίνουν για τις πρακτικές του είδους μας…πόσο ακραία υποκριτικό είναι πράγματι αυτό??
Για αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι όλα αυτά είναι φαιδρά… Συνήθως αυτές τις ακραίες θέσεις τις υιοθετούν άνθρωποι που αισθάνονται ένα κατάφωρο διασυρμό των διαφόρων αξίων τους από τα τεκταινόμενα στην κοινωνία και που αδυνατούν να αρθρώσουν λόγο και να κινηθούν προς μια κατεύθυνση. Θέλω δηλαδή να πω πως εξαιρώντας τους λογής λογής άρρωστους και ψυχανόμαλους νεοφασίστες και νεοναζί, μένουν άνθρωποι που απλά δεν αντέχουν την παθητικότητα τους έναντι του γεγονότος.

εντ ε χαππυ νιου γιαρ μειτσσσ

Ανώνυμος είπε...

γαμωτο εξεχασα να πω οτι ειμαι ο γιος του βουδα :))

-=IMAGINOS=- είπε...

Προς υιό του Βούδα.
Φίλε διάβασε εδώ… http://www.bbc.co.uk/greek/specials/1544_immigration/page4.shtml
«Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ραφαέλ Εστρέλα είπε χαρακτηριστικά:

«Στην Ισπανία υπάρχουν γύρω στο ένα εκατομμύριο νόμιμοι μετανάστες, το 2,5% δηλαδή του συνολικού πληθυσμού. Ο αριθμός λοιπόν των μεταναστών στη χώρα μας είναι κάτω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης», σχολίασε.»
Στην Ισπανία των 40 εκατομμυρίων κατοίκων οι μετανάστες είναι ένα εκατομμύριο το 2,5% του συνολικού πληθυσμού δηλαδή. Στην Ελλάδα ξέρεις ότι οι μετανάστες είναι 3 εκατομμύρια ίσως και αρκετά περισσότεροι κανείς δε ξέρει και συνεπώς αποτελούν το 30% του συνολικού πληθυσμού? Είναι το ίδιο πράγμα? Όταν οι μετανάστες φτάσουν στο 30% στην Ισπανία δηλαδή 12 εκατομμύρια θα λες τα ίδια πάλι? Μπαααααα
Επίσης από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι είμαι χριστιανός και αντιβαίνω τους κανόνες του χριστιανισμού περί αγάπης αλλήλων? Ο χριστιανισμός και γενικά οι θρησκείες με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Την ορθοδοξία στην Ελλάδα τη βλέπω απλά παραδοσιακά και ιστορικά και τίποτα περισσότερο. Υπερασπίζομαι απλά τα δικαιώματα των πιστών που είναι δικαίωμα τους να πιστεύουν στο Χριστό όπως οι μουσουλμάνοι στο Μωχάμεντ και οι Βουδιστές στο Βούδα. Η Ελλάδα είναι μία χριστιανική και ορθόδοξη χώρα και σε καμία περίπτωση δε θα επιβάλουν οι μετανάστες η οι μαχητές κατά του χριστιανισμού τη θέληση τους για διάλυση της ορθοδοξίας σε μία χώρα παραδοσιακά χριστιανική και ορθόδοξη επειδή έτσι το επιτάσσει η Νέα Εποχή και η παγκοσμιοποίηση. Είμαι κατάφορα αντίθετος σε αυτό το παιχνίδι. Στην τελική και στην ισπανία και στην ιταλία το δόγμα του Καθολικισμού έχει πολύ δυνατότερη επιρροή στα κράτη αυτά. Επίσης και η Μεγάλη Βρετανία επιβάλει στο στέμμα το δόγμα του Αγγλικανισμού – Προτεσταντισμού αλλιώς δε μπορεί να χρηστεί Βασιλιάς η Βασίλισσα. Ο Μπούς μάλιστα και όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ τελειώνοντας κάποια διάλεξη τους η μήνυμα προσθέτουν στο τέλος ΠΑΝΤΟΤΕ τη φράση “God bless America”. Φαντάσου έλληνα πολιτικό να τέλειωνε με αυτή τη φράση Ο Θεός ευλογεί την Ελλάδα, με τις ντομάτες θα τον έπαιρναν και θα τον συνέκριναν με την Ελένη Λουκά... έτσι μας έχουν καταντήσει οι μηδενιστές που ουσιαστικά κυβερνούν το Σύστημα.
Οσο για την Ισπανία και τη μετανάστευση διάβασε επίσης αυτό http://www.amnesty.org.gr/news/2005-10-26-1.htm
http://www.indy.gr/newswire/toyla3c7iston-9-200-metanastes-ries-pethanan-sta-eyropaika-synora/?searchterm=%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1
http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=141280
«Τείχος» για μετανάστες στην Ισπανία

Σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης προτίθεται να λάβει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, μετά και το νέο κύμα των 1.900 μεταναστών οι οποίοι έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 20.000 ξένοι έχουν φτάσει λαθραία στην Ισπανία, ενώ η μετανάστευση χαρακτηρίζεται από τους Ισπανούς ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, σημαντικότερο ακόμη και από την ανεργία.

Η Ισπανία σχεδιάζει αυστηρά μέτρα για λαθρομετανάστες

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σκληρά μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση Θαπατέρο, για να αντιμετωπίσει το ογκούμενο κύμα λαθρομεταναστών που δέχεται η Ισπανία. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασαν στις Καναρίους Νήσους 1.965 μετανάστες από τη δυτική Αφρική -σχεδόν οι μισοί απ’ όσους έφθασαν συνολικά στην περιοχή, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την ισπανική κοινωνία. Με αυτά τα δεδομένα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα, δήλωσε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να ανεχτεί αυτή την κατάσταση. Σηματοδοτώντας στροφή στη μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η κ. ντε Λα Βέγκα τόνισε με έμφαση ότι «οποιοσδήποτε εισέρχεται παράνομα στην Ισπανία, αργά η γρήγορα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος επισήμανε ότι αφ’ ενός η Ισπανία θα πρέπει να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, αφ’ ετέρου οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να απλοποιήσουν τους μηχανισμούς επαναπατρισμού των μεταναστών.

Το 64% των Ισπανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena Ser, θεωρεί την έλευση των μεταναστών το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας, σημαντικότερο ακόμη και από την ανεργία. Τον περασμένο Απρίλιο, το ανάλογο ποσοστό των Ισπανών ανερχόταν σε 30%. Εκτοτε όμως ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία, έχει ξεπεράσει τις 20.000 -από τις αρχές του έτους- ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, 550 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μεταβούν στη χώρα. Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αυξήσει τις θαλάσσιες περιπολίες που θα εμποδίζουν τους μετανάστες να πλησιάζουν τις ακτές της και ζητεί επίσης τη λήψη συγκεκριμένων πρόσθετων μέτρων για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της.

Με πρωτοβουλία της, η ισπανική κυβέρνηση θα οργανώσει διάσκεψη στα τέλη του μήνα, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας -των οκτώ χωρών που ορίζουν τα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Σημειώνεται ότι κριτική στην ισπανική κυβέρνηση άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Θαπατέρο να νομιμοποιήσει 600.000 λαθρομετανάστες το 2005, ώθησε και άλλους να μεταναστεύσουν παράνομα στη χώρα.
Τέλος πριν κάτι μήνες η ΝΕΤ παρουσίασε μία έρευνα του δημοσιογράφου Κούλογλου στην Ισπανία στην οποία παρουσιάστηκε το πώς οι Ισπανοί ακτοφύλακες εκτελούν εν ψυχρώ όσους προσπαθούν να περάσουν τα στενά του Γιβραλτάρ και πως σε άλλες περιπτώσεις με το δάκτυλο στη σκανδάλη τους διατάζουν να γυρίσουν κολυμπώντας πίσω και φυσικά αυτοί πνίγονται χωρίς καμία βοήθεια. Τα είδαμε όλα αυτά με τα μάτια μας σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ έρευνα. Επίσης είδαμε το πώς φέρονται οι ισπανοί γενικά στους λαθρομετανάστες και πως λειτουργούν τα κέντρα υποδοχής τάχα που ουσιαστικά είναι κέντρα επαναπροώθησης με τον οποιονδήποτε τρόπο. Τι μου λες τώρα.
Για την Ιταλία δεν υπάρχει αμφισβήτηση, εκεί ήδη εδώ και 2 μήνες και με νόμο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πρόντι διώχνουν κάθε μέρα 2500 ρουμάνους επειδή οι ρουμάνοι είναι οι πρωταγωνιστές στο έγκλημα και καλά τους κάνουν εφόσον δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Επίσης εάν αμφισβητείς το ότι οι Ιταλοί βουλιάζουν με τη μία κάθε πλοίο με μετανάστες που πλησιάζει τα ιταλικά χωρικά ύδατα πήγαινε στο Φίερι της Αλβανίας να δεις το μνημείο των 10000 χαμένων Αλβανών που πνίγηκαν όταν οι Ιταλοί βούλιαξαν 4 μεγάλα πλοία που πλησίαζαν στη Ιταλία….. Και οι Ιταλοί έχουν μόνο 1 εκατομμύριο μετανάστες ενώ ο συνολικός πληθυσμός είναι 65 εκατομμύρια. Φυσικά οι Ιταλοί οι Ολλανδοί Βέλγοι Αυστριακοί Γερμανοί κλπ έχουν βάλει ποσόστωση μετανάστευσης στο 2-4% και ήδη δε δέχονται κανέναν άλλο μετανάστη. Ολοι παίρνουν μέτρα και με 2-4% μόνο μετανάστες επί του εγχώριου πληθυσμού , μόνο στην Ελλάδα με το 30%+ μετανάστες δε λαμβάνεται κανέναν μέτρο… Θα τα βρούμε μπροστά μας ήδη τα βρίσκουμε δηλαδή όταν η εγκληματικότητα από το 1990 που άρχισε η μετανάστευση, αυξήθηκε κατά 2500% συνολικά.
Και δε καταλαβαίνω τι σημαίνει ανθρωπισμός και μετανάστευση. Ξέρεις στην Ινδία ζούνε 300 εκατομμύρια στο δρόμο, σε όλο τον κόσμο 1 δις ζει στο δρόμο και 2 δις με μεροκάματο 2 δολάρια τη μέρα. Τι λες να τους φέρουμε όλους στην Ελλάδα και την Ευρώπη να δυστυχήσουμε όλοι μαζί? Πως το βλέπεις δηλαδή είναι λογικό αυτό? Ανθρωπισμός τη σημαίνει, δυστυχία για όλους?

Ανώνυμος είπε...

Συμφώνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής έρευνας μέχρι τη 1η του Γενάρη του 2006 3.88 εκατομμύρια μετανάστες ζουν στην Ισπανία ένα 8.7 του συνολικού πληθυσμού.

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20060510/51256891584.html

* Οι Έλληνες εμφανίζονται αντιφατικοί, ενώ διακατέχονται από τάσεις ξενοφοβίας: μπορεί το 88% να λέει ότι οι μετανάστες-γείτονές τους δεν δημιουργούν προβλήματα αλλά το 65% θεωρεί ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς. Επίσης, το 83% θεωρεί θετικό που τα παιδιά των μεταναστών πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία, αλλά το 65% πιστεύει ότι η παρουσία τους εκεί υποβαθμίζει το επίπεδο της εκπαίδευσης
(V-PRC, «Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες»).

Η Ελλάδα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας” : Δημοσιοποιήθηκε η Ετήσια Έκθεση 2007 του Κέντρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ” (”Ελευθεροτυπία” - 18/12/07)

Αυτό σχετικά με την ερευνά που επικαλείσαι. Δεν ξέρω τον ραδιοφωνικό σταθμό που έκανε την ερεύνα και έτσι δεν μπορώ να σου πω αν η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε είναι σωστή και τα στοιχειό πραγματι προϊόν αυτης, αυτό όμως που ξερω είναι πως 1-2 χρόνια η EL PAIS η μεγαλύτερη και πλεον σημαντικη εφημερίδα ειχε κανει μια παρομια ερευνα. Αυτό που ειπαν ηταν ακριβως το ιδιο με τα συμπεράσματα του κεντρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ.

Η Ισπανική κοινή γνώμη ηταν
αντιφατική.

ΤΟ 60 ,65% ελεγε πως η μετανάστευση είναι το πρώτο προβλημα για να συμπληρώσει μετα ότι ένα 55 με 60 % επιθυμούσε περισσότερα δικαιώματα για τους μεταναστες. Προσπαθω μια ωρα τωρα να βρω και να σου κανω λινκ την ερευνα της ελ παις αλλα δεν καταφερνω να τη βρω.

Αυτό είναι μια μεγαλη ερευνα που εκανε η UNED , Εθνικό πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως, αυτό δηλαδη που ρυθμιζει τα θεματα σχετικα με την παιδεια που αφορουν αλλοδαπούς. Πχ εγω με αυτους ειχα να κανω όταν εφτασα. Εδώ θα δεις ότι μεχρι και το 2004 που βγηκε η ερευνα η γερμανια και η ισπανια είναι οι χωρες που δέχονται περισσοτερους μεταναστες. Πηγαινε στο τελος και θα βρεις καποιες ενδιφερουσες στατιστικές που δεν είναι και πολύ κομψες για τους ελληνες . Αν χρειαζεσαι κατι πες μου και σου το μεταφραζω.

http://www.uned.es/dcpa/estudios_workingpapers/CPAestudios9_2004.pdf


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Στην τελευταία αναφορά της γερμανικής ΜΚΟ ProAsyl με την ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών καταδεικνύεται η σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ξυλοκοπούνται και βασανίζονται σε κέντρα κράτησης στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, γίνονται μαζικές απελάσεις, οι αιτήσεις για άσυλο, αν προλάβουν να κατατεθούν, δεν γίνονται δεκτές. Εκατό μετανάστες έδωσαν συνέντευξη στη ΜΚΟ μεταξύ 12 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 2004 στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο και μίλησαν για την απάνθρωπη μεταχείρισή τους, που περιλάμβανε γρονθοκοπήματα, εικονικές εκτελέσεις, ηλεκτροσόκ… Οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες. Η UNHCR έκλεισε το αποτρόπαιο κέντρο κράτησης στη Σάμο στις 5 Οκτωβρίου
Το ελληνικό λιμενικό μας υποχρέωσε να μπούμε πίσω στην φουσκωτή βάρκα μας στα ανοιχτά Πριν μπούμε μέσα έκαναν μικρές τρύπες με μαχαίρι. Όλη η ομάδα πήρε μόνο ένα κουπί. Πέταξαν τα παπούτσια μας στη θάλασσα»«Eίμασταν μεσοπέλαγα όταν μας βρήκε το λιμενικό. Μας ανέβασαν στο σκάφος τους έναν - έναν. Πρώτος ήταν ένας 17χρονος. Το όνομά του ήταν M.F. Τον ξυλοκόπησαν αμέσως. Οι άλλοι φοβήθηκαν και πήδηξαν στο νερό. Μετά μας έβγαλαν από τη θάλασσα και άρχισαν να μας κτυπούν και να πυροβολούν... με κτύπησαν και μου έσπασαν ένα πλευρό. Μας έβαλαν μπρούμυτα στο πάτωμα και μας πατούσαν». «Ο λιμενικός πήρε μια πλαστική σακούλα και την έβαλε στο κεφάλι μου. Με το ένα χέρι του έσφιξε την σακούλα δυνατά γύρω από το λαιμό μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω άλλο. Eπανέλαβαν αυτήν την διαδικασία με την πλαστική σακούλα τρεις φορές και μου υπέβαλαν πάντα τις ίδιες ερωτήσεις. Μετά ένας λιμενικός έκανε ένα σημάδι με το χέρι του: ''Φθάνει''» .

Πηγη: http://www.clandestina.org/indexa.html

Aποσπάσματα μαρτυριών προσφύγων από την έκθεση με τίτλο: «Η Αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί» της Οργάνωσης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών PRO ASYL που παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε Βρυξέλες, Αθήνα και Φρανκφούρτη στις 29/10/2007. Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και τεκμηρίωσης συγκεκριμένων περιστατικών για τις θαλάσσιες επαναπροωθήσεις, τους βασανισμούς και τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων
Αφγανοί και Ιρανοί λαθρομετανάστες που περισυνέλεξε η τουρκική Ακτοφυλακή ανοικτά της Σμύρνης, κατήγγειλαν ότι το Ελληνικό Λιμενικό τους εγκατέλειψε ανατολικά της Λέσβου σε μια φουσκτωτή βάρκα την οποία τρύπησαν λιμενοφύλακες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή». Οι 24 λαθρομετανάστες δήλωσαν ότι είχαν επιβιβαστεί στη λέμβο με προορισμό τη Λέσβο, αλλά τους ανακάλυψαν οι Ελληνες λιμενικοί, οι οποίοι σταμάτησαν τη βάρκα τους. Τους έκαναν έλεγχο, στη συνέχεια τους επιβίβασαν εκ νέου στη φουσκωτή βάρκα και τους συνόδευσαν πίσω, μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εκεί τους τρύπησαν τη βάρκα και τους εγκατέλειψαν, σύμφωνα με την καταγγελία των λαθρομεταναστών, όπως μεταδίδει το

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
(Γαλλικό Πρακτορείο)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2007

«Εκτός νόμου» βρίσκεται
κυριολεκτικά η Ελλάδα όσον αφορά την τήρηση των διαδικασιών παροχής ασύλου σε όσους πρόσφυγες έχουν πραγματικό πρόβλημα δίωξης στη χώρα τους.

Η έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι πραγματικός «κόλαφος» για τις αυθαίρετες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και τα όργανά του «συλλαμβάνονται» από τον ΟΗΕ να παρανομούν ασυστόλως, αδιαφορώντας για την εφαρμογή τόσο της ελληνικής νομοθεσίας όσο και του διεθνούς δικαίου. Απορρίπτουν συλλήβδην όλες τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου, με το ίδιο, «καρμπόν», σκεπτικό, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τα περιστατικά που επικαλούνται οι πρόσφυγες!
Αποδεικνύεται έτσι ότι χρόνο με τον χρόνο η Ελλάδα μετατρέπεται σε «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού, χωρίς καμία νομική ή πραγματική αιτιολογία, ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης γράφει ανενδοίαστα στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους του ελληνικού κράτους, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ξεριζωμένων.
Από τις 305 αποφάσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (2006) τις οποίες μελέτησαν οι ερευνητές του ΟΗΕ καμία δεν ανέφερε τα γεγονότα και τις νομικές αιτιολογίες που απαιτεί ο νόμος. Ολες ήταν απορριπτικές και περιείχαν μια «στάνταρ» παράγραφο δύο αράδων, σύμφωνα με την οποία ο αιτών δεν δικαιούται πολιτικό άσυλο ή άλλο προστατευτικό καθεστώς γιατί είναι «οικονομικός» πρόσφυγας και έφυγε από τη χώρα του αναζητώντας δουλειά και καλύτερες συνθήκες ζωής.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις αποφάσεις που εκδίδονται σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του Υπατης Αρμοστείας να δηλώνουν αδυναμία να διακριβώσουν ποιο δίκαιο εφαρμόζει το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή εάν τελικά εφαρμόζεται κάποιος νόμος από τις ελληνικές αρχές!
Σοκαρίστηκαν τόσο πολύ από την απαράδεκτη αυτή πρακτική οι ερευνητές του ΟΗΕ, ώστε αναζήτησαν πληροφορίες στους φακέλους των προσφύγων οι οποίοι ζήτησαν άσυλο. Ομως και εκεί διαπίστωσαν ότι στις 294 από τις 305 υποθέσεις δεν είχαν καταγραφεί οι απαντήσεις των αιτούντων στις ερωτήσεις των αστυνομικών!
Μόνο 11 φάκελοι περιείχαν 2-3 σύντομες γραμμές με τα γεγονότα που επικαλούνταν οι πρόσφυγες. Σε κανέναν φάκελο δεν υπήρχαν πληροφορίες και αναφορές στους φόβους των προσφύγων ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους, ούτε καταγράφονται αναλυτικά τα πρακτικά από την ακρόασή τους ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης κατά παράβαση του κώδικα διοικητικής διαδικασίας. Οι ελλείψεις αυτές έχουν αποτέλεσμα πολλές απορριπτικές αποφάσεις να ακυρώνονται από τα διοικητικά δικαστήρια και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάιο-Ιούλιο 2007
Οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας που διενήργησαν τη βασική έρευνά τους από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2007 κατέγραψαν επίσης και περιπτώσεις προσφύγων από εθνικές περιοχές όπου οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκτεταμένες, χωρίς τελικά κανένας από αυτούς να θεωρηθεί ότι έχει ανάγκη διεθνούς προστασίας! Ετσι, η Ελλάδα, χώρα η οποία υπέφερε στο παρελθόν καθώς πολίτες της ζήτησαν και βρήκαν αλλού προστασία την περίοδο της δικτατορίας, έδωσε ολόκληρο το 2006 πολιτικό άσυλο σε μόλις 19 πρόσφυγες από τους 3.248 που υπέβαλαν αίτηση και προέρχονταν από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Σουδάν, η Σρι Λάνκα, η Σομαλία (ποσοστό 0,6%, από τα χειρότερα στην Ευρώπη).
Ειδικά στους 1.700 και πλέον πρόσφυγες που ήρθαν από το Ιράκ η χώρα μας τους γύρισε την πλάτη. Αρνήθηκε παντελώς να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο (ποσοστό 0%), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συνεργάστηκε με τις τουρκικές αρχές για την άμεση απέλαση-επιστροφή των Ιρακινών στην πατρίδα τους!
Τα αντίστοιχα ποσοστά χορήγησης πολιτικού ασύλου σε Ιρακινούς πρόσφυγες στη Γερμανία ήταν 16,3% το πρώτο εξάμηνο του 2007, ενώ στη Σουηδία το 75% των Ιρακινών προσφύγων έλαβαν ειδικό, ανθρωπιστικό, καθεστώς προστασίας! Υστερα από όλα αυτά, το συμπέρασμα της έρευνας, όπως διατυπώνεται στην έκθεση, είναι «ότι δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί κάποια εφαρμογή νόμιμων διαδικασιών στην Ελλάδα»!
Οι καταγγελίες
Επιβεβαιώνεται, έτσι, με τον χειρότερο τρόπο η αλήθεια των καταγγελιών που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη έκθεση-καταπέλτη της ΜΚΟ PRO ASYL και ομάδας Ελλήνων δικηγόρων για βασανισμούς, βάναυση συμπεριφορά, κακοποιήσεις λαθρομεταναστών και βίαιες, μαζικές, παράνομες «επαναπροωθήσεις» των προσφύγων.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο την οδηγία του 2004 για την καθιέρωση ενιαίων κριτηρίων χορήγησης ασύλου, συμπληρώνουμε πλήρως την εικόνα εκτεταμένης ανομίας που κατέγραψε η έκθεση του ΟΗΕ.
Το Προεδρικό Διάταγμα, που φέρεται ότι θα μεταφέρει κάποιες από τις ρυθμίσεις της οδηγίας (π.χ. την αναγνώριση και μη κρατικών απειλών δίωξης ενός ατόμου), αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2008. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δεχτεί ότι και η δίωξη από μη κρατικούς παράγοντες συνιστά λόγο χορήγησης ασύλου. Τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποτελεί και ο φόβος δίωξης από τον πρώην σύζυγο, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Σλοβενία και Ελλάδα), με μελέτη αποφάσεων, συνεντεύξεις αρμόδιων φορέων και διασταύρωση στοιχείων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

“ΟΙ περισσοτεροι ηταν βέβαια Αλβανοί. Μολις πατουσαν το ποδι τους στη φυλακή, περνούσαν από το γνωστό και πετυχημένο συνδυασμο "διαβατήριων εθιμων". Ακουστε ποια ήταν αυτά τα τοπικά έθιμα των Διαβατών. Πρώτα τους ξυριζαν το κεφαλι γουλι- καθοτι η κουρα είναι μια κλασικιη απαξιωτικη παρεπόμενη ποινη βυζαντινης καταγωγης, που στις μερες μας επιφυλασεται μόνο στους Αλβανους και κατόπι τους σαπιζαν στο ξυλο ρωτωντας τους το κλασικο πλεον σλογκαν των διαβατων “Εισαι αλβανος ρε ή ανθρωπος”?
Τους αφηναν μονο όταν ειχαν τελικα παραδεχτει ότι ήταν ζωα. Ετσι για το καλωσορισες.”

Αποσπασμα από αθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικο ΖΕΝΙΘ, της Αριδνης Γερουκης Δρ. ιστοριας του πανεπιστημιου της Σορβόννης. Για περισσοτερες λεπτομερειες βλεπετε Αριαδνη Γερουκη, Εθνοπολιτισμικες Συγκρουσεις στη φυλακη Η περιπτωση της Δικαστικης φυλακής Θεσσαλονίκης (Διαβατών) ΕΚδοσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθηνα-Κομοτηνή 2002.

Φιλε μου εγω για αυτό σου ειπα πριν πως τα συμπερασματα σου ηταν αδικα αλλα κυριως ατσαλα. Ερχεσαι να καταρρίψεις αυτά που ανεφερα για τους ισπανους που τρεχουν να βοηθησουν τους λαθρομεταναστες, τις διαφορες οργανωσεις που αναλαμβανουν να τους μορφωσουν και να τους διαπεδαγωγησουν τα παιδια και την ισπανικη φιλοξενια επικαλούμενος τα εγληματα του κρατους ? Δηλαδη κάθε ελληνας πρεπει να νιωθει υπόλογος για όλα αυτά τα θλιβερα που παραθετω παραπανω για τα ελληνικα δεδομενα?
Σαφεστατα αυτή τη στιγμη ο οδυσσεας στο κοσμο τουτο είναι ενας κατατρεγμενος μεταναστης που παίζει την ζωη του κορονα γραμματα για ένα κομματι ψωμι και μια ελπιδα. Και όμως αγαπητε στην ελλαδα υπαρχουν κάποιοι τρισαθλιοι που στις συναξεις τους φωναζουν Αερα Αερα να φυγει η χολερα… Καμια φορα το βαζουν και στο Greek alert στο οποιο παραπεμπει το μπλοκ σου. Ακομα δεν μπορω να καταλαβω τη υποστηρίζεις ρε φιλε. Δηλαδη πως από το διαχωρισμο εκκλησιάς κρατους και την καθολικη καταργηση της θανατικης ποινης τους δυο βασικους πυλώνες την τοποθετησης μου, με εφερες μεχρι εδώ δε μπορω να καταλαβω.
Και κατι άλλο που σιγουρα δεν διατύπωσες σωστα ή που εγω αδυνατω να καταλαβω λες οι μαχητες κατά του χριστιανισμου οι οποιοι λειτουγουν πιστοι στις επιταγες της νεας ταξης. Επειδη μονοι μας μιλουμε και δεν βλεπω άλλο στη κουβεντα… τι παιχνιδι ρε συ ? Τι μαχητες και νεες εποχες μου λες? Εγω ειμαι μαχητης που θελει να διαλυσει την ορθοδοξια? Μα θα μας τρελανεις χριστουγεννιάτικα εσυ?
Κλείνοντας φιλε θελω να σου πω πως όταν μιλησα για τα κεντρα υποδοχης δεν αναφερομουν στις φυλακες για τις οποιες μιλας εσυ αλλα για τα κεντρα των ανηλίκων. Στην ισπανια υπαρχει LA LEY DEL MENOR δηλαδη ο νομος του ανηλικου που υποχρεωνει το κρατος να κανει όλα αυτά που σου περιεγραψα πριν. Το παραγειγμα με την ΗΠΑ είναι επισης ατυχες διοτι οι κυριοι αυτοι χανουν τις μετοχες τους στο δυτικο αν θελεις πολιτισμο με τις μαλακιες που κανουν ολη μερα. Ξερεις ότι βξαζουν το Δαρβινο απ τα βιβλια του δημοσιου σχολειου και πως οργανωνουν οι Red Necks να πουμε συνεδρια με ιρανους και τουρκους για να καταριψουν την θεωρια της εξελιξης…είναι αλλου οι ανθρωποι πώς να το κανουμε

Ξερεις που μπορω να βρω το βιντεο που λες του κουλογλου? Και μιας και τον ανεφερες δες αυτό το βιντεακι είναι από την εκπομπή του

http://www.youtube.com/watch?v=fVF6_tYdEiw

Μου εκανε εντυπωση πως στο μπλοκ σου παραπεμπεις τοσο στον πρεζα και στο συνασπισμο οσο και στο γκρικ αλερτ

μπουτα σον

-=IMAGINOS=- είπε...

Φίλε προφανώς είσαι πολύ εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που επί καιρό ειρήνης και μέσα σε 15 χρόνια δέχτηκε τόσους μετανάστες όσους αντιστοιχούν στο 30% του ημεδαπού πληθυσμού. Όπως θα γνωρίζεις επίσης η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Δε μπορεί να έχουμε 30% μετανάστες και να είμαστε και οι φτωχότεροι. Η Ελλάδα έχει επίσης την υψηλότερη ανεργία και πληθωρισμό στην Ευρώπη και είναι και η ακριβότερη χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς. Η χώρα αδυνατεί πλέον να παρέχει φιλοξενία και ειδικά εργασία σε άλλους μετανάστες. Μία χώρα που πάσχει από ανεργία εάν συνεχίζει να φέρνει μετανάστες λογικό είναι να αυξάνει την εγκληματικότητα αφού τόσοι άνεργοι μετανάστες και έλληνες πρέπει να επιβιώσουν. Και εγώ και εσύ εάν δεν είχαμε να φάμε θα κλέβαμε και θα ληστεύαμε για να φάμε. Δεν είναι σοβαρή αυτή η κατάσταση και δε συνάγει σε μία σοβαρή χώρα. Η μετανάστευση προς την Ελλάδα πρέπει με τον οποιονδήποτε τρόπο να σταματήσει ΤΩΡΑ και να απελαθούν άμεσα όλοι οι παράνομοι μετανάστες. Έχουμε 3 εκατομμύρια μετανάστες και μόνο οι 650.000 είναι νόμιμοι αφού μόνο 650.000 πράσινες κάρτες έχουν εκδοθεί. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η Ελλάδα έκλεισε πλέον σαν χώρα υποδοχής μεταναστών αφού το 30% είναι απίστευτο και πλέον άκρως επικίνδυνο ποσοστό για την συνοχή της χώρας είτε εθνική είτε οικονομική είτε κοινωνική συνοχή. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει άμεσα η κυβέρνηση γιατί άμα βγει καμία ακροδεξιά θα κλαίνε πάλι κάποιοι. Όλα τα πράγματα έχουν και τα όρια τους. Εμείς τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Ανθρωπισμός δε σημαίνει ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να δεχτούν 2 δις δυστυχισμένους από όλο τον κόσμο. Το παραμύθι πρέπει να τελειώνει εδώ. Δε θα επιδιώξουμε τη δυστυχία όλων μας και να βλέπουμε τα πράγματα ορθολογιστικά και ρεαλιστικά γιατί μόνο έτσι μπορείς να επιβιώσεις. Σε μία βάρκα χωράνε 10 άτομα άντε να πάρουμε άλλα 3. Στο τέταρτο όμως θα πάμε όλοι στον πάτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι φούμαρα.

ΥΓ Δε καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις όταν λες οτι το blog μου παραπέμπει στο Συνασπισμό στον πρέζα και στο greekalert. Και στο Γιώργο Πήττα και στο Jungle Report παραπέμπει επίσης. Και τι με αυτό. Θα φακελωθούμε τώρα κιόλας που πηγαίνουμε και ποιον επισκεπτόμαστε? Δεν είμαι από αυτούς που κάνουν συζητήσεις με ομοϊδεάτες. Τι να κάνω τη συζήτηση με ομοϊδεάτες, να ευλογούμε τα γένια μας? Συζήτηση και διάλογος γίνεται μόνο με αντιλογούντες δε γίνεται με συμφωνούντες. Αυτοί που συμφωνούν μεταξύ τους συμφωνία κάνουν όχι διάλογο.

Λοιπόν φίλε καλές γιορτές σου εύχομαι από καρδιάς όπως και σε όλους τους φίλους και φίλες και πάντα η υγεία να είναι η μόνη ευχή όλων μας. Όλα τα άλλα είναι απλά οδοντόκρεμες! :)

Ανώνυμος είπε...

Στοιχεια παραθετω απο συνολα ανθρωπων που υιοθετουν διαφορετικα πρισματα απο αυτα που υιοθετεις εσυ... Τωρα το ποιος ειναι κοντα στη πραγματικοτητα και ποιος οχι, αντιλαμβανεσαι πως ειναι ,αγαπητε μου, κατι παντελως σχετικο.

Ναι ρε συ σαν κομπλιμεντο στο πα αυτο με τις διαφορες κατευθυνσεις του μπλοκ σου :)

και γω σου ευχομαι οτι επιθυμεις μεγαλε και να περνας καλα. πιστοι να μενουμε παντα στον αντιλογο διοτι ειναι το μονο που μπορει να μας παρει μπροστα

φελιζ ναβιδαδ α τοδος

ellinida είπε...

Εχεις δίκιο σε όλα σχεδόν. Εγώ πιστεύω πως χρειάζονται δυναμικά κινήματα πολιτών.
Ωστόσο μου έλειψε ο ποιητής. Οποτε μπαίνω εδώ διαβάζω οργή. Ουφ ναι, ξέρω. Αλλά απλά μου έλειψε ο άλλος Γιώργος.
Χρόνια πολλά. Να περάσεις όμορφα.

πετρούλα είπε...

κ. Πήττα συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
είναι λυπηρό γιατί ενώ παντού ζητούνται πιστοποιητικά, για να γίνει κανείς γονιός δεν του ζητείται πιστοποιητικό αξιοσύνης.
Για μένα, αυτοί οι άνθρωποι δε χρειάζεται να καταδικαστούν από κανένα δικαστήριο για να θεωρηθούν ένοχοι. Πέρα από όποια σωματικά τραύματα έχουν για πάντα κατακρεουργήσει την ψυχή ενός παιδιού.

Χρόνια πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Ti ginetai re paidia me tous gymnastes tou dimou??
giati paramenoun apliritoi gia 3 mines tora??
ti sxediazei o dimarchos??
kati mirizei ekei !!!