Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Αντιλαλεί ο λόγος Σου Ποιητή

Λόγος μεστός, λόγος πικρός αυτός του μέγιστου (κατά τη γνώμη μου) των Ελλήνων Ποιητών, του Γιώργου Σεφέρη.
Λόγος βγαλμένος λες μέσα από τα τρίσβαθα της Ιστορίας, της οποίας υπήρξε μοναδικός «τραγουδιστής».

Και όπως κάθε Ποιητής αληθινός, προφήτης που «είδε» τη συμφορά να έρχεται.

Ευτυχώς, δεν έζησε να δει ποια θα ήταν ετούτη η συμφορά. Γιατί δεν θα άντεχε ίσως το αίμα που κύλησε άφθονο στη γη της Κύπρου, που τόσο μα τόσο αγάπησε και τόσο μα τόσο εσωτερικά την άφησε να ποτίσει και να αρωματίσει το έργο του.

17 Νοέμβρη αύριο, και η μνήμη θέλει δεν θέλει γυρίζει πίσω στον ματωμένο Νοέμβρη του 73. Με αφορμή αυτό, αύριο, θα κλείσω τον κύκλο των τριών άρθρων που έχουν να κάνουν με τον κοινωνικό εκφασισμό. Ο κύκλος δεν κλείνει οριστικά-δυστυχώς. Οι καιροί μας είναι πιο πονηροί, πιο ύποπτοι από τότε. Ανάμεσα στο «καλό» και στο «κακό» προστέθηκαν αμέτρητες αποχρώσεις του γκρίζου.

Χρειαζόμαστε πιότερο νου, μα και πιότερη καρδιά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
Γιατί δεν ωφελεί να φωνάζουμε μόνο συνθήματα ή και να πράττουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Είναι κρίσιμο, όλοι, να προσπαθούμε και να καταλάβουμε πέρα από τα φαινόμενα.

Ο ήμερος και ήρεμος Λόγος του Ποιητή μας, καλεί στον στοχασμό και τη σιωπή.

Αντιλαλεί ο λόγος του Ποιητή. Διαπερνάει τους χρόνους και θα διαπεράσει τους αιώνες.

Ας έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

16 του Νοέμβρη σήμερα – Παραμονή της 34ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά συνάμα και η Διεθνής Μέρα Ανεκτικότητας!

Ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα των ανθρώπων (φυλετική, εθνική, κοινωνική) και ανοχή της διαφορετικότητας των ιδεών και απόψεων που εκφράζουν οι άνθρωποι!

Και το ερώτημα εμού, ενός σκεπτόμενου πολίτη (όσο μου το επιτρέπουν οι γνώσεις, οι εμπειρίες και το μυαλό) είναι: “Ανεκτικότατα” (και δημοκρατικότητα) πρέπει να επιδεικνύουμε και προς ιδέες και θέσεις που έχουν καταδικαστεί από τη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού (όπως το πραξικόπημα) ή της ανθρωπότητας (π.χ. ο φασισμός) ή και σε ιδέες που υποθάλπουν και προάγουν το φασισμό όπως ο εθνικισμός και η ξενοφοβία;

Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία για το Πολυτεχνείο!
Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω τα πάντα. Δεν αποκλείεται κάποιοι να αρπάξουν πάλι την ευκαιρία για να βγάλουν τα απωθημένα τους …

Anef_oriwn
16/11/2007 – 8:05 μ.μ.

Unknown είπε...

Δεν νομίζω να υπάρξει τέτοιο περιθώριο Άνευ_ πραγματικά, δεν το νομίζω...(και ελπίζω)

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα,

Ας ελπίσουμε με την πάροδο των ετών να ζούμε σε πιο χρωματιστές και όχι τόσο γκρίζες και ύποπτες εποχές. Ας ζητήσουμε να σταματήσει η κάθε είδους υποκρισία και να θέσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας του αύριο με λόγο πολιτικό και όχι πολιτικάντικο. Πριν 34 χρόνια συνέβει αυτό που ο έτερος βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής μας περιγράφει:

"Η ζωή που το θάνατο γεύτηκε
Σαν τον ήλιο γυμνή ξαναγύρισε
Και μην έχοντας αχ άλλο τίποτε
Η ζωή που τα πάντα σπατάλησε
Στα χαλάσματα κάρφωσε μια παπαρούνα που λάμπει."

Η ζωή που κερδίσαμε απαιτεί την συμμετοχή όλων και πάνω από όλα τον ποιοτικο διάλογο για κάτι καλύτερο.

Χαιρετισμούς

stalamatia είπε...

Χαίρομαι που αναφέρθηκες στο πολυτεχνείο με τον ποιητή ,εγώ χθες μετά τη γιορτή του σχολείου για το πολυτεχνείο που κάναμε το βράδυ, έβαλα στην ιστοσελίδα το ποίημα που είπα.