Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

25 Νοεμβρίου 2079

Σε χαιρετώ ξανά.

Μάλλον, είναι η τελευταία επιστολή που σου γράφω από την Κύπρο- έχουμε δεν έχουμε μείνει καμιά τετρακοσαριά άνθρωποι στον τόπο. Σκέφτομαι συχνά, πως τελικά, ήταν ευλογία που έγιναν τα πάντα ασύρματα ,κανένα σχεδόν υλικό δεν αντέχει τις θερμοκρασίες.

Έχω πολύ καιρό να επικοινωνήσω μαζί σου.
Oπως γνωρίζεις για να σου στείλω το e mail πρέπει να βγω έξω και να ανέβω νύχτα προς τις κορφές του Πενταδάχτυλου για να έχω καλό σήμα

Συνήθως μένω κρυμμένος στο βάθος της σπηλιάς -είναι το μόνο καταφύγιο από τις άρρωστες αχτίδες του ήλιου, ο μόνος χώρος που η θερμοκρασία κατεβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας στους 50 βαθμούς κελσίου. Το αποτέλεσμα είναι πως η αναζήτηση τροφής , τα κουτιά με τις προμήθειες που ρίχνουν τα ιπτάμενα σκάφη της Παγκόσμιας Διακυβερνητικής μπορεί να γίνει μόνο το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, όταν κάπως «κρυώνουν» οι πέτρες και οι βράχοι και μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς να κινδυνεύουμε με λιώσιμο των παπουτσιών.

Σκέψου μόνο, πως μόλις πριν από δεκαπέντε χρόνια είχαν θεωρηθεί αυτά τα υποδήματα ικανά να αντέξουν σε οποιαδήποτε σχεδόν θερμοκρασία. Βέβαια υπάρχουν οι αστροναυτικές στολές που μας διέθεσαν κάποια στιγμή, αλλά, η δυσκινησία τους σε συνθήκες βαρύτητας τις καθιστά άχρηστες.

Για άλλη μια τελευταία φορά πήρα το ειδικό όχημα και κατηφόρισα προς τα κάτω. Μία έσχατη ματιά…
Είναι απλά αδύνατο να σου μεταφέρω το συναίσθημα και την εικόνα.

Κοιτάζω μπροστά μου μία απέραντη γη από χώμα ξερό και σκασμένο-έχει να βραχεί από νερό πόσα χρόνια; 30; Ίσως και παραπάνω…



Σκέφτομαι: Τούτη η έρημος, ήταν η Λευκωσία. Ακόμα και τα τελευταία κουφάρια κτιρίων έγιναν κανονική σκόνη.

Δεν έμεινε τίποτα.

Σκέφτομαι…εδώ που τώρα βλέπω μόνο θάλασσα, ήταν η πόλη της Λάρνακας-τα νερά πια έφτασαν μέχρι την Αραδίπου, νερά θολά, καυτά, νερά χωρίς ζωή.

Και αναλογίζομαι την ώρα που και αυτά , αφού πρώτα έπνιξαν τα παράλια θα αρχίσουν να εξατμίζονται και να αποκαλύπτουν τα χωριά και τις πόλεις φαντάσματα από κάτω.

Υπολογίζουν πως σε 70 περίπου χρόνια από τώρα, κάπου γύρω στα 2140, θα μπορούμε να….περπατήσουμε μέχρι την Κρήτη, μέχρι την Τουρκία ή την Αίγυπτο.


Μόνο που πια, δεν είναι κανείς σε όλα αυτά τα μέρη, μόνο που πια, όλα γίνανε άμμος και σκόνη με τον ήλιο από πάνω να πυρώνει αλύπητα.

Κοιτάζω ξανά αυτό που ήταν κάποτε Λευκωσία. Ανάμεσα στην άμμο και στην άμμο, υπήρχε και η λεγόμενη πράσινη γραμμή. Όταν το νησί ήταν κομμένο στα δυο, όταν οι άνθρωποι που το κατοικούσαν ήσαν διαιρεμένοι, δεν ήταν ικανοί να μιλήσουν ακόμα και για το κοινό τους τέλος.



Τι ειρωνεία

Τους ένωσε τελικά η Κλιματική Αλλαγή, αλλά όταν κατάλαβαν πως ο δρόμος δεν είχε επιστροφή, ήταν αργά. Τα στρατεύματα κατοχής έφυγαν, μα κανείς δεν χειροκρότησε, έφυγαν βλέπεις απλά για να σωθούν και δεν πήραν κανέναν μαζί τους.


Τι απίστευτο θέαμα.


Να φεύγει η μισητή κατοχή και ξοπίσω της, Τούρκοι και Έλληνες μαζί, να παρακαλάνε « πάρτε μας μαζί...πάρτε και μας...λυπηθείτε μας...».

Ενώθηκε ο τόπος! Η άμμος, η γη που ξεράθηκε, τα πουλιά που σίγησαν, το νερό που σώθηκε, οι αφαλατώσεις που δεν έγιναν ποτέ, τα αυτοκίνητα που ποτέ δεν αποχωρίστηκαν οι άνθρωποι, όλα αυτά και άλλα πολλά, ένωσαν τον τόπο στο ίδιο του το τέλος……

Θα συνεχίσω με νέο γράμμα το άλλο Σάββατο, πριν φύγω θέλω να σου πω και άλλα.



(Στις 18 Νοεμβρίου 2007 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θορυβημένος από την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής των Επιστημόνων για την Κλιματική Αλλαγή απηύθυνε έκκληση προς πάντες τονίζοντας πως μπαίνει ο πλανήτης σε «κατάσταση μη αναστρέψιμη». Η έκκληση, πρωτοφανής σε δραματικότητα και ένταση, ήταν προϊόν των αδυσώπητων στοιχείων που έχουν προκύψει αναφορικά με το μερίδιο ευθύνης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην Παγκόσμια Υπερθέρμανση, μερίδιο που ξεπερνά το 90%, αγγίζει δηλαδή το απόλυτο μέτρο.Η Κύπρος, είναι στη ζώνη ερημοποίησης- θα είναι έρημος σε 70 περίπου χρόνια)


Η φωτογραφία που κοσμεί το κείμενο, είναι του πολύ καλού Κύπριου σκηνοθέτη και φωτογράφου Πέτρου Χαραλάμπους.

Περισσότερες φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτού του εξαιρετικά ταλαντούχου και ευγενικού ανθρώπου θα βρείτε στο http://www.petroscharalambous.com/


40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μεστειλες...να το ξαναδιαβασω το τυποσα

Ανώνυμος είπε...

Ναί, η εκδοχή αυτή είναι πιθανή.

Πάντως ζωσμένοι στην εποχή μας από πολλαπλές αιτίες να μαραθεί η ζωή στον πλανήτη και στους τόπους μας, τουλάχιστον να μη επιτρέψουμε να μαραθεί η Ζωή μας...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

Ανατριχιαστικό και εν μέρει μακάβριο αλλά επίσης και καταθλιπτικό και απαισιόδοξο το σημερινό σου κείμενο. Ίσως γι’ αυτό και δεν έχει κίνηση. (Το διάβασα πιο νωρίς σήμερα τον “Πολίτη”, οπόταν και έγραψα αυτό το μήνυμα).
Σίγουρα όμως αφυπνίζει ή έστω προβληματίζει πολλούς από μας αναφορικά με το μέλλον και την επιβίωση του πλανήτη Γη αλλά και για το τι κάνουμε για τη προστασία του, έστω και την υστάτη. Απαραίτητες οι οργανωμένες μαζικές κινητοποιήσεις του κόσμου για να αναγκαστούν τα μεγάλα κράτη (που είναι και οι κύριοι ένοχοι) να πάρουν επιτέλους μέτρα. Πως το πετυχαίνουμε όμως αυτό; Ιδού το μέγα ερώτημα!

(Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν το πλανήτη μας, που ήταν και το θέμα Ημερίδας που οργάνωσε το Χάρβαρντ – Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπάρχει σήμερα στη εφημερίδα “Χαραυγή”).

Anef_
Σάββατο 24/11/2007 – 1:05 μ.μ.

SPY είπε...

Το μήνυμα που θέλει απλά να περάσει, είναι:

Ξυπνάτε, αφήστε τις μεταξύ σας έχθρες και τις μικρότητες και ενώστε τις δυνάμεις σας γιατί έρχεται ένας πολύ μεγαλύτερος εχθρός, ονόματι κλιματικές αλλαγές/μόλυνση του περιβάλλοντος, που θα σας αφανίσει όλους και δε θα ξέρετε από που σας ήρθε...

Γιώργο η ιδέα και ο συνδυασμός για να τα περάσεις ήταν άψογα.

stalamatia είπε...

Πέρση κάναμε διάφορα πρότζεκ και ένα από αυτά ήταν και για το περιβάλλον ,υπολογίσαμε ότι σε 50 χρόνια από τώρα ,αυτή η εικόνα που περιγράφεις θα επικρατήσει αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τη γη.Εσύ όμως του έδωσες και άλλη διάσταση το έδεσες και με το πρόβλημα της Κύπρου μακάρι να το βλέπανε όλοι έτσι,

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δασκαλούα είπε...

TO ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Λιμοί και πόλεμοι από το κλίμα


Ο αυξανόμενος πληθυσμός της Γης ίσως να μην μπορέσει να προσαρμοστεί στις οικολογικές μεταβολές που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη: «Με δεδομένα την ξηρασία και τον αυξανόμενο πληθυσμό, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να υπάρξει τροφή για όλους και δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν δούμε περισσότερες περιπτώσεις λιμών και ίσως περισσότερες περιπτώσεις πεινασμένων ανθρώπων να συγκρούονται μεταξύ τους για την τροφή και το νερό», αναφέρεται. Η οργάνωση International Alert αποκαλύπτει πως 46 χώρες -περίπου 2,7 δισ.- κινδυνεύουν να εμπλακούν σε πόλεμο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και άλλες 56 χώρες να γνωρίσουν πολιτική αστάθεια.

-=IMAGINOS=- είπε...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις κλιματολογικές αλλαγές. Αυτές συντελούνται σε βάθος χρόνου και ο άνθρωπος τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζονται πάντα. Την εποχή του Περικλή τον 5ο αιώνα πΧ, το κλίμα δεν είχε χειμώνα και καλοκαίρι... Και λοιπόν? Μια χαρά τα πέρναγαν... Ακόμα και έρημος να γίνουμε τι έγινε? Μια χαρά είναι και το Ντουμπάι! Μη σκορπάτε κλιματοφοβία, (βλέπε ξενοφοβία χαχαχα)

Ανώνυμος είπε...

imaginos αφου πεθανει πρωτα η μιση ανθρωποτητα λογικο ειναι μετα να προσαρμοστει. μαυρα μεσανυχτα εχεις μου φαινεται για το τι συμβαινει

dokisisofi είπε...

mpravo daskaloua pou diavazeis kai kathimerini

mono pou edo o kosmos grafei sxolia

Ανώνυμος είπε...

Για να κάνεις σχόλια πρέπει να έχεις γνώσεις. Και τις γνώσεις τις αποκτάς διαβάζοντας και μελετώντας γενικώς και ειδικώς (ακόμα και Καθημερινή). Και τι κακό υπάρχει αν τσιτάρεις ως σχόλιο κάτι που βρήκες γραμμένο και σου άρεσε; Βοηθάς και στην επιμόρφωση των υπολοίπων. Εκτός φυσικά αν είσαι τόσο μεγάλη διάνοια που τα θυμάσαι όλα απ’ έξω και τα αναπαράγεις με το δικό σου τρόπο!

Anef_
Δευτέρα 26/11/2007 – 0:07 μ.μ.

Unknown είπε...

Καλημέρα και Καλή βδομάδα , μια θαυμάσια Κυριακή χτες, ξύπνησα με φωτογραφική διάθεση, η οποία με πήγε μέχρι το χωριό Γαλάτα στο ποταμάκι και το καταπράσινο περιβάλλον του και μετά, στο άκρα αντίθετο τοπίο, στον Σαϊτά με το καμένο δάσος. Όπου, τα μαυρισμένα κουφάρια των δέντρων έχουν αρχίσει να σφιχταγκαλιάζονται από πρασινάδες και άνθη. Η φύση, αντέχει κι επιμένει (ακόμα).

@ανώνυμε…και τώρα που το ξαναδιάβασες ;-)

@μανιτάρι του βουνού. Η εκδοχή δυστυχώς είναι η πιθανότερη και δεν είναι κάποια μεταφυσική προφητεία, αλλά η επιστημονική προβολή του τι θα συμβεί περιοχή μας με την εξέλιξη των σημερινών συνθηκών.


@ Άνευ_ δεν νομίζω να μπαίνει ζήτημα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Τα πράγματα έχουν έτσι και καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Όλο το «ζουμί» του κειμένου είναι στην παρένθεση στο τέλος, στην έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Το άρθρο της Χαραυγής θα το ψάξω σήμερα στο αρχείο εφημερίδων του γραφείου μου. Ευχαριστώ.


@ Spy …ο συνδυασμός, προέκυψε αυθόρμητα γιατί η πραγματικότητα του νησιού είναι αυτή. Ευχαριστώ.


@Σταλαματία…Δεν ξέρω που κάνατε τα πρότζεκτς, πάντως μπορώ να σου πω πως σε όλη την Ευρώπη η Κλιματική Αλλαγή έχει μπει με «κόκκινο συναγερμό» στα σχολεία. Στην δε Κύπρο επίσης-τουλάχιστον σε κάποια από τα πολύ καλά ιδιωτικά σχολειά που ακoλουθούν το βρετανικό curriculum και υποθέτω στα δημόσια επίσης από ορισμένους φωτισμένους δασκάλους που ευτυχώς υπάρχουν.

@dokisisofi νάσαι καλά, με ανησυχούν ιδιαίτερα τα πολλά «μπράβο καλά τα λες» Από κει και πέρα, ναι, είναι πάρα πολύ βολικό να θεωρούμε κάποια ζητήματα ως εσχατολογικά.

@ Δασκαλούα, φαίνεται πως οι προβλέψεις του James Lovelock ο οποίος «φωνάζει» 40 χρόνια τώρα δεν επαληθεύονται μόνο σχετικά με την Παγκόσμια Υπερθέρμανση και την ανθρώπινη ευθύνη αλλά και στην βαθύτερη φιλοσοφία του, μέσα από την οποία βλέπει τη Γαία σαν αυτοδύναμη οντότητα η οποία προκειμένου να αυτοσυντηρηθεί μπορεί να αποβάλλει από τον οργανισμό της –ως παράσιτο- τον άνθρωπο ή ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού του.

@ Imaginos προφανώς για να το λες, έτσι είναι. Γιατί δεν ενημερώνεις την Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και χιλιάδες άλλους επιστήμονες ανά το παγκόσμιο που δουλεύουν νυχθημερόν για μας ξεστραβώσουν; Θα πρέπει επειγόντως επίσης να φτιάξεις εσύ νέους χάρτες προβολής για να αντικατασταθούν όλοι αυτοί των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων που βάζουν τη Μεσόγειο στην καρδιά της ερημοποίησης. Αλήθεια γνωρίζεις πως ο παγκόσμιος Άτλας φέτος εκδόθηκε δύο φορές γιατί μέχρι να φτάσει στα βιβλιοπωλεία ο πρώτος η άνοδος των παγκόσμιων υδάτων είχε ήδη προλάβει να αλλάξει τον χάρτη σε ορισμένες περιοχές (και να μετακινηθούν ολόκληροι πληθυσμοί;)

@Dokisisofi εκτός των άλλων είσαι και απρόσεκτη. Μέγα λάθος για κάποια που κάνει διαρκώς την έξυπνη. Αν διάβαζες καλύτερα θα πρόσεχες πως η δασκαλούα ανέφερε την Ελευθεροτυπία και όχι την (έτσι κι αλλιώς πολύ καλή) Καθημερινή.

Επιπλέον, σχόλιο ήταν και μάλιστα εποικοδομητικό μιας που πρόσθεσε στον καμβά της θεματολογίας.

Lexi_penitas είπε...

Μακάβριες, φοβιτσιάρικες, θλιβερές σκηνές που όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα φτάνουν κοντά μας.

Διερωτάται κάποιος "και καλά τι μπορώ να κάνω;" Θα έλεγα "ότι περνά από το χέρι σου" Από τα πιο απλά, να σβήνεις το φως όταν δεν χρειάζεται να είναι αναμμένο μέχρι τα πιο σύνθετα, να εξηγήσεις στο παιδί σου γιατί δεν πρέπει να αφήνει ανοικτή τη βρύση την ώρα που πλένει τα δόντια του. Να φέρνεις το θέμα περιβάλλον στις συζητήσεις της παρέας και να "υποχρεώνοντας" τον καθένα να παίρνει θέση αναγκάζοντας τον να συνειδητοποιήσει ότι προσπερνώντας το θέμα γίνεται συνένοχος στη δολοφονία της ίδιας της ζωής. Των ίδιων των παιδιών του.

Και στα πιο δύσκολα. Να συμμετέχεις σε όποια οργανωμένη προσπάθεια μπορείς ενάντια στον οργανωμένο βιασμό της φύσης. Να χρησιμοποιείς όποιο βήμα έχεις στη διάθεση σου για να φτάσει η κραυγή της μάνας γης και στον τελευταίο πολίτη.

Μόνο όταν οι πολίτες συνειδητοποιηθούν θα μπορέσουν να αποκτήσουν αποτελεσματικότητα οι πιέσεις πάνω στους κρατούντες για τα μεγάλα και πιο ουσιαστικά μέτρα, που μόνο σε κρατικό και διεθνές επίπεδο μπορούν να εφαρμοστούν.

Yiota είπε...

γιαυτό δεν θα κάνω παιδιά...αμα καταστραφεί ο πλανήτης, μετα που θα ζήσουν?

Unknown είπε...

@ Λεξιπένητα- συμφωνώ σε κάθε σου λέξη.

@Γιώτα θα έλεγα πως μία από τις αντιδράσεις είναι η ίδια η ζωή. Δηλαδή τα παιδιά -φτάνει να αποφασίσουμε πως θα τους επιτρέψουμε να είναι καλύτερα απο εμας.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Πηττα...μου θυμισατε εντονα το υφος των κειμενων σας στο Δυων Ανατελλων αλλα και των νυχτερινων σας εκπομπων!!!! Και ομολογω πως μου ελλειψαν πολυ.

Μου κανει εντυπωση πως υπαρχουν ακομα ανθρωποι που αντιμετωπιζουν την κλιματικη αλλαγη τοσο επιπολαια ειδικα μετα τις συνεχεις ανακοινωσεις της τελευταιας διετιας των επιστημονικων επιτροπων.

Οι χωρες της δυτικης ευρωπης πλεον αλλαζουν την οικονομικη τους πολιτικη με βαθος 20ετιας 30ετιας για να προσαρμοσουν τις οικονομιες τους στις νεες συνθηκες-αλλα ολοι γνωριζουμε πως ο νοτος φλερταρει με την καταστροφη. Ποσο στενοκεφαλοι πια;

fil είπε...

όντως αρκετά πλούσιο σε συναισθήματα αν και ανάμικτα, θετικά και αρνητικά.......και ίσως έχεις δίκιο για το μέλλον του πλανήτη μας που με τόση βαρβαρότητα βιάζουμε.........

αλλά έχουμε μια βάσιμη ελπίδα....
ότι το οικοσύστημα είναι τόσο πολυπαραγοντικό που ελπίζουμε ότι τα μοντέλα των επιστημόνων δεν μπορούν να μιμηθούν και έτσι κάποιοι μηχανισμόι θα μπορέσει να ισορροπήσει πάλι το σύστημα και πάλι ομοιοστατικά θα συνεχίσει τη πορεία του στο χρόνο χωρίς εμάς που τόσο το καταχραστήκαμε..

νάσαι καλά πάντως

stalamatia είπε...

Γιώργο Πήττα τα πρότζεκς τα κάνουμε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που πηγαίνω κάθε μέρα τα απογεύματα, πέντε ώρες την ημέρα.Στο μάθημα για το περιβάλλον μαθαίνουμε αρκετά πράγματα.Φέτος πιθανόν να ασχοληθούμε με τις χωματερές του νομού μας ή με τις ελιές και το δάκο.

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο, καλέ πλάκα έκανα όταν έγραφα για κλιματοφοβία δεν το κατάλαβες? Την ίδια πλάκα που κάνετε και εσείς όταν μιλάτε για ξενοφοβία. χαχαχα

ΥΓ. Μπες στο blog μου να δεις ένα ενδιαφέρον άρθρο για την "ξενοφοβία" και την Πολυπολιτισμικότητα.... Θα ενδιαφερόμουν να μάθω την άποψη σου για όσα φοβερά περιγράφει το άρθρο και συνέβησαν στην "πολυπολιτισμική" Ελλάδα..

Unknown είπε...

@ Κύριε Καπερνάρο πάντα έχετε έναν καλό λόγο να πείτε, σας ευχαριστώ. Κατά τα λοιπά, ο στρουθοκαμηλισμός υπήρξε ανέκαθεν ίδιον του Ελληνισμού-του νέου ελληνισμού. Βλέπετε εμείς, ζούμε στο...μύθο μας. Λέτε για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης... Κύριε Καπερνάρο, η Βρετανία για παράδειγμα σε 30 περίπου χρόνια θα είναι πλέον "εύκρατος ζώνη". Το ξέρουν καλά και, δουλεύουν για αυτό. Υπάρχουν περιοχές όπως το Κάρλαϊλ που προετοιμάζονται για να παράγουν εκλεκτά κρασιά-κάτι που μέχρι πρότινος ήταν απλά ανήκουστο για τη Βρετανία. Όπως έλεγε και το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του BBC προ ημερών, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για το...Καμπερνέ Καρλάϊλ...

Αλλά κύριε Καπερνάρο...αυτοί είναι "κουτόφραγκοι" , δεν είναι....απόγονοι του...Περικλή κλπ. Ενώ εμείς!


@Παραμεθόριος... το κείμενο μου μπορεί να περιέχει εικόνες φαντασιακές αλλά το "τοπίο" είναι σύμφωνα με τις επιστημονικές προβολές απολύτως ρεαλιστικό. Άλλοι το τοποθετούν στα 70 περίπου χρόνια και άλλοι πιο νωρίς...Απο κει και πέρα, το οικοσύστημα σίγουρα θα μπορέσει-να αποβάλλει τα καταστροφικά παράσιτα (άνθρωπος) αν όχι τελείως σε μία έκταση τουλάχιστον που θα τα καταστήσει ακίνδυνα- και θα παραδειγματίσει όσους επιζήσουν.

Unknown είπε...

@Σταλαματία, είναι εξαιρετικά παρήγορο που το περιβάλλον έχει μπει στην Παιδεία. Και είναι ΄πάρα πολύ εύστοχο η ένταξή του σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας μιας που σε αυτό το σχολείο οι εκπαιδευόμενοι αποδεδειγμένα είναι σφουγγάρια και ρουφάνε τη Γνώση στην κυριολεξία.

@Imaginos θα έρθω να δω τι λες εκεί, αλλά υπόψην πως θεωρώ τον όρο "πολυπολιτισμός" αδόκιμο και ανόητο. Ό δόκιμος-ακαδημαϊκά- όρος είναι ο Διαπολιτισμός και σημαίνει απλά την γόνιμη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών που μπορούν να αλληλεπιδράσουν ο ένας στον άλλον, να εμπλουτίσουν ο ένας τον άλλον χωρίς όμως να υπάρχει απώλεια ταυτότητας.

-=IMAGINOS=- είπε...

Μωρέ ξέρω εγώ τι λέω, διαπολιτισμός είναι αυτό που λες και πολυπολιτισμός είναι όταν ο διαπολιτισμός γίνεται μπουρδ***....

Ανώνυμος είπε...

φοβαμαι οτι τα γεγονοτα θα μας προλαβουν. δεν ειναι χαρακτηριστικο μας να προνοουμε. στην ελλαδα ακομα και τωρα ακους ατομα να επισημαινουν 'αλλα' συμφερονται πισω απο αυτες τις εκθεσεις, τις εκκλησεις κτλ. πρεπει να ερθει να τους ξεκολλησει καποιος με τη βια απο το μικρο χωριο τους μηπως και καταλαβουν. ο επαρχιωτισμος ενος ξεπεσμενου πρωην μεγαλου που αρνεται πεισματικα να δεχτει οτι υπαρχουν πραγματα και εξω απο αυτον. και κυριως οτι μπορει κατι εγκυρο και ουσιαστικο να προερχεται απο καπου εξω απο το μικρο χωριο του. γιωργο, δεν θα ειμαστε εδω, αλλα οντως τα παιδια μας δεν θα ζησουν σε ωραιο κοσμο. brace brace men, τα χειροτερα ερχονται. και οταν ερθουν μην ψαξετε στις ηλιθιες θρησκειες σας για το ποιος φταιει. ψαξτε στην απεραντη βλακεια σας. ωωω, υπερβολες, υπερβολες.... κινδυνολογιες... A, imaginos, καλα κρασια βρε. και απ το καρλαιλ αμα λαχει...

Άρης είπε...

Έξοχο κείμενο με αντικατοπτρισμό στο άμεσο μέλλον, δυστυχώς ….

Ανώνυμος είπε...

Και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του George Monbiot για όσους δεν δυσκολεύονται με την αγγλική γλώσσα: http://www.monbiot.com/archives/2007/07/24/eco-junk/, όπου διαπραγματεύεται την μόδα του «πράσινου καταναλωτισμού».
Μόνη σωτηρία (όπου θα μπορέσει να υπάρξει έστω και σε κάποιο βαθμό) είναι η συνειδητοποίηση και η οργανωμένη προσπάθεια αλλιώς η γη θα μας εκδικηθεί βάναυσα.

Ανώνυμος είπε...

sovara, ekatastre4es ouli tin idea, aafu n ise kalos san sigrefeas men prospa8is na ise enas

stalamatia είπε...

Μια ινδιάνικη παροιμία λέει το εξής .Τη γη την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και πρέπει να την επιστρέψουμε πάλι σ'αυτά.

-=IMAGINOS=- είπε...

Αγαπητή Σταλαματία οι ινδιάνοι Comanche στη Β. Αμερική (δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε αυτούς) έχουν πει κάτι παρόμοιο αλλά εννοούσαν τα χώματα που γεννήθηκαν, την πατρίδα τους δηλαδή που οι "Νότιοι" καουμπόηδες τους είχαν κλέψει και προσπαθούσαν να τους αφανίσουν κυνηγώντας τους σε Νέο Μεξικό Τέξας Αριζόνα και Κολοράντο. Και φυσικά συμφωνώ απόλυτα με αυτή την έννοια και με τη δική σου επίσης.

Unknown είπε...

@βρε Ιματζινε, χρόνια τώρα που κουβεντιάζω μαζί σου στο διαδίκτυο, παράπονο το έχω μία φορά να σε δω να λες "όπα! δεν το σκέφτηκα έτσι ποτέ μου, λάθος, έχεις δίκιο!"....Όχι σε μένα, σε οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη μαζί σου!

@ ανώνυμε (α)...στην Ελλάδα φίλε, ότι μας υποχρεώνει να κοιτάξουμε τη μούρη μας στον καθρέφτη και ότι περιέχει αλλαγή τρόπου σκέψης, είναι εχθρικό, προϊόν συνωμοσίας, επιβουλή κακών δυνάμεων κλπ. Μια ζωή θύματα, γιατί μια ζωή το....σύμπαν θέλει το κακό του Ελληνισμού. Το ίδιο μικρόβιο υπάρχει και στην Κύπρο, σε μεγάλο βαθμο, το λεω αυτό παρά το γεγονός πως μου αρέσουν οι Κυπραίοι απείρως πιο πολύ από ότι οι νεοέλληνες.

Το κρασάκι πάντως από το Καρλάϊλ αν ζούμε ακόμα σε καμιά 20αριά χρόνια θα το πιούμε!

Unknown είπε...

@εντροπία, ευχαριστώ-Το κείμενο υποδεικνύει και μια σειρά από τοπικές ιδιαιτερότητες, Κυπριακές, για το πώς πρέπει να δούμε τα πράγματα (κατά τη γνώμη μου) με τις οποίες ουδείς σχεδόν ασχολήθηκε…


@acid x ευχαριστώ για το άρθρο του monbiot...εξαιρετικό και οδυνηρό βέβαια. Είναι πολύ χαρακτηριστικό οτι σοβαρές εφημερίδες του εξωτερικού και κυρίως Βρετανικές όπως η Guardian φιλοξενούν συνεχώς πλέον ανάλογα κείμενα, κατά κανόνα από ειδικούς, στην συγκροτημένη προσπαθεια αφύπνισης της Κοινής Γνώμης και είναι επίσης γεγονός -και πάρα πολύ σημαντικό- ότι ο μέσος Ευρωπαίος Πολίτης πλέον, δεν έχει απολύτως καμία αντίρρηση να αλλάξει έως και ριζικά τον τρόπο ζωής του προκειμένου να βοηθήσει στο πρόβλημα. Είναι άλλωστε η χαρακτηριστική διαφορά μας. Εμείς, μεταθέτοουμε πάντα την ευθύνη αλλού, στους "μεγάλους" κλπ με τον ίδιο τρόπο που περιμένουμε να περάσει ο ίδιος ο δήμαρχος να μαζέψει τα σκουπίδια. Είναι απείρως βολική η αντίληψη. Βολεύει την μόνιμη απραξία, βολεύει τη μόνιμη ενασχόληση με τα εύκολα και ανούσια.


@ανώνυμος (β) οκ, ό,τι πεις! :-) Ας σταθούμε στην ουσία πάντως και όχι στην φρικτή ατάλαντη πένα μου...ε;


@Σταλαματία και Ιμάτζινος. Υπάρχει μία ακόμα πιο εξαιρετική στιγμή-πέρα από αυτή τη φράση που έτσι κι αλλιώς είναι αληθινή. Είναι η στιγμή που έχει προκληθεί στην Ουάσιγκτον ο Τζερώνυμο, ο αρχηγός των Ινδιάνων κατά την οποία οι Λευκοί άποικοι (νυν....αμερικάνοι) του δείχνουν στο χάρτη τη γη κομμένη σε περιοχές για να του εξηγήσουν που θα είναι οι θύλακες στους οποίους πλέον θα τους στριμώξουν (σας θυμίζει τίποτα αυτό εν Κύπρω φίλοι;) Και ο Τζερώνυμο, με μάτια έκπληκτα γυρνά και ρωτά..."μα καλά...είναι δυνατόν να μοιράζουμε τη γη; να λέμε δική σου και δική του; η γη είναι σαν τον άνεμο...όλων για όλους..."

DarkElf είπε...

Θα έλεγα (για να μην έχουμε κ παράπονο ως δημοσιογράφοι) οτι έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας (απ'αυτά που μοιράζουν πούλιτζερ)! Αν καταφέρουμε οι σόφρωνες να προσπεράσουμε τους διάφορους κολλημένους με το χρήμα κ τη δόξα (κ φυσικά δε θα γίνει αναίμακτα αυτό) πιστεύω ότι θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για τους ανθώπους! Αν από την άλλη δεν τα καταφέρουμε κ μας κερδίσουν οι αυτοκαταστροφικοί ηλίθιοι... Ε, μην έχουμε κ παράπονο, τουλάχιστον θα ευχαριστηθούν οι φιλόζωοι κ όσα ζώα μείνουν πίσω...

ΥΓ:Στο παρακάτω link υπάρχει ένα ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα για το τι θα ακολουθήσει αν εξαφανιστεί η ανθρωπότητα...
http://www.businessinnovationinsider.com/
Earth%20Without%20People.jpg

zappa είπε...

Sthn ispania emfanisthkan hdh fainomena pou plhsiazoun thn afrikanikh klimatikh pragmatikothta......metaksy aytwn kai as8eneies opws h malaria, h erhmopoihsh, kai alles katastaseis. Sthn de hdh erhmopoioumenh Kypro bazei kai h kybernhsh to xeraki ths sthn erhmopoihsh tou nhsiou, giati ta gkolf sta opoia exei toso prow8hsei h kybernhsh ws megalh ependysh, katanalwnoun (to ka8ena) nero gia mia polh 10,00 atomwn........

Yiota είπε...

το πήρες από το στόμα μου zappa. τα γκολφ είναι η καταστροφή μας. Κάποιοι που επιμένουν να το παίζουν κουλτουριάρηδες επιμένουν να κάνουν και άλλα γήπεδα γκολφ και κυρίως ο ΚΟΤ. είναι λυπηρό να βλέπεις μεγάλες εκτάσεις γης στην Κύπρο, για ανούσια παιχνίδια που λέγονται γκολφ!

stalamatia είπε...

Όποια εκδοχή και να είναι η πραγματική του Ιμάτζινου ή αυτή που έγραψα εγώ ,που στο τέλος τέλος υπάρχει μια αλήθεια και στις δύο ,εγώ έχω να πω ότι αυτή που έγραψε ο Γιώργος Πήττας με αντιπροσωπεύει τέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο σας, είναι πραγματικά θαυμάσιο. Δεν κρατήθηκα να σας το πω γιατί είδα κάποιες πραγματικά πολύ ανόητες τάχα κριτικές πιο πάνω,χαρακτηριστίκές κομπλεξικών ανθρώπων. Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία των όσων έχετε θίξει, το χρονογράφημά σας τα λέει όλα σε περίπου 500 λέξεις και αυτό από μόνο του είναι αξιέπαινο. Αυτό νιώθω την ανάγκη να επισημάνω είναι πως μέσα από τα κείμενά σας, συχνά βγαίνει η αίσθησις πως για σας η παγκοσμιοποίησις είναι κάτι σαν μονόδρομος και ήθελα να σας ζητήσω, κάποια στιγμή να γράψετε κάτι αποκλειστικά για αυτό. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Με πολύ εκτίμηση

Άννα Ρ. Αραβοσιτά

Ανώνυμος είπε...

Θα βρεθεί κανένας πιο ειδικός να πει και σε μας ποια η διαφορά μεταξύ διαπολιτισμικότητας και πολυπολιτισμικότητας (πέραν από τις μπουρδελολογίες);

Anef_
Πέμπτη 29/11/2007 – 11:18 μ.μ.

mtryfo είπε...

τι μπορουμε να κάνουμε?
Κάποιος παραπάνω είπε απ τα πιο απλά... ως τα λιγότερο απλά, συμπληρώνω εγώ. Φοβουμαι όμως πως είμαστε ανίκανοι και για τα πιο απλά. Οταν (εδώ τουλάχιστον στην Ελλάδα) στους κάδους που είναι για την ανακύκλωση χαρτιού, μπουκαλιών κλπ πετάνε μέσα τα σκουπίδια τους, όταν κατεβάζουν τα σκουπίδια τους στη γωνία μπρός στο γεμάτο κάδο με το σκεπτικό "μακρυά από μένα κι άς είναι και στου αδελφού μου"...
Θα υποστούμε ότι μας περιμένει, γιατί απλούστατα εμείς το προκαλέσαμε...
Ειναι όντως μακάβριο αυτό το ποστ σας politispittas, αλλά φοβούμαι ότι θα είναι αληθινό, αν δεν κάνουμε κάτι...

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@Άννα Ρ. Αραβοσιτά

Κυρία μου ρωτάτε για το "μονόδρομο" της παγκοσμιοποίησης αμφισβητώντας τον προφανώς αλλά επικροτώντας τον από την άλλη. Αυτό κατάλαβα εγώ ο "κομπλεξικός".
Μονόδρομος δεν υπάρχει ποτέ και πουθενά μιας και οι μονόδρομοι οδηγούν πάντα κάποια στιγμή σε διπλής κυκλοφορίας δρόμους. Ο μοναδικός μονόδρομος που δεν οδηγεί δε διπλής κυκλοφορίας είναι μόνο ο δρόμος για την τουαλέτα όταν σε έχει πιάσει κόψιμο.

Ο Κομπλεξικός.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εμένα με άγγιξε το κείμενο σου.

Αν μιλάμε για τον πλανήτη ολόκληρο τότε ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος μπορούν να κάνουν τίποτα για να τον σώσουν έτσι αν μη τι άλλο ας μην χάνουν και τον ύπνο τους. Είναι ένα πράγμα να εργάζεσαι για καλύτερη ποιότητα ζωής στον τόπο σου, λιγότερη μόλυνση,λιγότερο καυσαέριο και πιο καθαρή ενέργεια (στο κάτω κάτω συμφέρει και την οικονομία αν λάβουμε υπ'όψιν την τιμη του πετρελαίου) και είναι άλλο πράγμα να φορτώνεσαι ενοχές για πράγματα που καμία δύναμη δεν έχεις για να αλλάξεις.

Καλύτερα θα ήταν να εργαζόμασταν όλοι με εισηγήσεις προς συγκεκριμένες πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις παρά να γινόμαστε εσχατοπροφήτες.Γιατί ναι, τα γραπτά σου σε αυτό το θέμα αυτό βγάζουν. Δεν κερδίζεις κόσμο έτσι.Ούτε το μελό ούτε και τα μοιρολόγια θα βοηθήσουν στο να σωθεί ο πλανήτης.Ούτε καν καλό επιτάφιο δεν θα κάνουν.