Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Με οργή και τεράστια ανησυχία ακούσαμε το πρωί την είδηση για την δολοφονική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα σε βάρος αστυνομικών στην ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένη με αίμα περιοχή των Εξαρχείων.
Τραγικός απολογισμός ο σοβαρότατος τραυματισμός νεαρότατου αστυνομικού, μόλις 21 χρόνων, του οποίου η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Ευχόμαστε στον Διαμαντή Μαντζούνη ταχεία ανάρρωση και κυρίως χωρίς επιπλοκές στην υγεία του. Μόλις 20 χρόνων παιδί είναι...

Περιττή θα έπρεπε να είναι κάθε απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη καταδίκη του εγκλήματος, αλλά, στην Ελλάδα τα αυτονόητα συχνά ή και σχεδόν πάντα πλέον αποτελούν…ηρωική κατάκτηση.

Από όσο πρόλαβα να δω, ήδη κάποιοι επιχειρούν τις συγκρίσεις με την δολοφονία του Αλέξη και μάλιστα το «τραβάνε» σε άλλα επίπεδα αποτολμώντας με περισσό θράσος –κατά τη γνώμη μου- να παρουσιάσουν το γεγονός ως αντίλαλο της οργής για το τραγικό συμβάν του Δεκεμβρίου.


Μόνο που, αυτό όχι απλά ξεφεύγει από το οποιοδήποτε αποδεκτό πλαίσιο αλλά εισέρχεται στην περιοχή της διαστροφής.

Ας υποθέσουμε, για ένα λεπτό και μόνο, πως η άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά των πεζών αστυνομικών έγινε από συγκροτημένη ομάδα «εκδικητών».

Το πιο πιθανό πολιτικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκαλέσει είναι η ενίσχυση του αστυνομικού κράτους και η τόνωση των κατασταλτικών δυνάμεων και πρακτικών.

Ενδεχομένως και η νομική θωράκιση της ήδη προβληματικής αστυνομικής βίας.

Και όλο αυτό, σε μία εποχή που είναι αναμενόμενες οι Κοινωνικές Αναταραχές, οι Απεργιακές Κινητοποιήσεις και η όξυνση των Κοινωνικών Αντιθέσεων.

Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που όλα συνηγορούν:

Σπασμωδικές κινήσεις στον Χώρο της Παιδείας, βαθύτατη Οικονομική Κρίση, Ανεργία υπό εκκόλαψη, Λουκέτα σε εταιρίες, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, γενική ανασφάλεια τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, Κυβέρνηση που κρατιέται στην θέση της κυριολεκτικά από μία ήδη ξεφτισμένη κλωστή, αντιπολίτευση που δεν πείθει με τις προτάσεις της και τη δυναμικότητά της αλλά κερδίζει πόντους μόνο από την Κυβερνητική ανικανότητα.

Είμαστε μία χώρα της οποίας ο δημόσιος βίος συντίθεται διαρκώς από βρωμερά και σκοτεινά σκάνδαλα τα οποία εμφανίζονται περίπου ανά 6 μήνες ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα συζητάμε για το προηγούμενο σκάνδαλο ενώ το προ-προηγούμενο έχει λησμονηθεί όπως θα λησμονηθεί και το εκάστοτε τρέχον άμα τη εμφανίσει του επόμενου.

Παρά Οικονομία

Παρά Παιδεία
Παρά Εκκλησιαστικοί κύκλοι
Παρά Ιατρικά κυκλώματα
Παρά Δικαστικά σκάνδαλα
Παρά Εμπορικά αντίστοιχα.

Κάθε Θεσμός του Κράτους, κυριαρχείται από το Παρά κύκλωμά του.
Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα του 2009 του 21ου αιώνα κυβερνά απείραχτο, αμετάβλητο, απαράλλαχτο το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ.

Ο μόνος «Θεσμός» που έχει αποκτήσει βαθύτατες κοινωνικές ρίζες, που έχει γίνει τρόπος ζωής, είναι αυτό, το
Παρακράτος.

Η εγκληματική ενέργεια που έγινε χθες, η απρόκλητη και εν ψυχρώ επίθεση στους αστυνομικούς με τον σοβαρότατο, σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό του ενός θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανικανότητα της παρούσας Κυβέρνησης:

Θα χρησιμοποιήσει το γεγονός για να αναδείξει τον νεαρό αστυνομικό Διαμαντή Μαντζούνη ως «εναλλακτικό» μάρτυρα απέναντι στον Αλέξη Γρηγορόπουλο;

Θα χρησιμοποιήσει το γεγονός για να εξαπολύσει τις δυνάμεις καταστολής κατά δικαίων και αδίκων τρομοκρατώντας τους πάντες προκειμένου να επιχειρήσει το «πάγωμα» ενός θερμού και γεμάτου με αναμενόμενες κινητοποιήσεις χειμώνα;

Θα σταθεί «ανάμεσα» αναποφάσιστη και μετέωρη άβουλη και μοιραία για άλλη μία φορά δημιουργώντας ακόμα περισσότερο χώρο στους ποικίλους ύποπτους Παρά-Κύκλους που ελέγχουν τη Δημόσια Ζωή;

Οι δύο πρώτες επιλογές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε εκρήξεις που θα κάνουν τον Δεκέμβρη του 2008 να μοιάζει με απλή «σύνοψη» του δράματος.

Η τελευταία, απλά θα καθυστερήσει λίγο το αποτέλεσμα των προηγουμένων δίδοντας χώρο για άλλη μία φορά σε υπόγειους κύκλους να δράσουν για να δημιουργήσουν καινούργια απροσδόκητα φαινόμενα που, πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι θα προκαλέσουν.

Είναι βέβαιο, πως κάποιοι κύκλοι στις παρυφές του Κυβερνητικού κόμματος, κύκλοι παλαιοδεξιοί που κρατούν τις παραδόσεις του 50 και του 60, σε άλλες εποχές, θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν το χθεσινό συμβάν προκειμένου να γεννήσουν τον «ημέτερο μάρτυρα» για να ισορροπήσουν τις εντυπώσεις αλλά και κυρίως για να ανακοπεί η συζήτηση που έχει ξεκινήσει και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο για το «τι αστυνομία θέλουμε», για τον αφοπλισμό της κανονικής αστυνομίας, και τον τερματισμό της κατοχής της περιοχής των Εξαρχείων από τις δυνάμεις καταστολής. Κάτι που επίμονα ζητούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Δεν ξέρω λοιπόν ποιοι είναι αυτοί που έδρασαν χτες. Δεν έχω ιδέα.
Έγραψα και στην αρχή πως αν θεωρούν εαυτούς «εκδικητές» είναι διεστραμμένοι και ηλίθιοι.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρόκειται για προβοκάτσια πρώτου μεγέθους που πυροδοτεί το θυμικό των ανδρών της Αστυνομίας τη στιγμή που το κρίσιμα αναγκαίο είναι ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ πριν από λίγο, τα ο όπλο με το οποίο δέχθηκε επίθεση η κλούβα των ΜΑΤ στου Γουδή (από το παρατηρητήριο της Πολυτεχνειούπολης) είναι το ίδιο με αυτό της χθεσινής επίθεσης. Αλλάζει κάτι αυτό;

Όχι κατά τη γνώμη μας. Το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ καλά κρατεί.

Όπως πολύ ορθά σημειώνει ο Στέλιος Κούλογλου στο σημερινό TVXS η χθεσινοβραδινή δολοφονική επίθεση ήταν απόλυτα αναμενόμενη, όπως το ίδιο αναμενόμενη ήταν η δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου και όλα της τα συνεπακόλουθα.

Πραγματικά, και λυπούμαι που το γράφω, όσοι δεν τα βλέπουν όλα αυτά σαν εύλογα συμπτώματα μίας βαθύτατα άρρωστης κοινωνίας παντελώς απογυμνωμένης από Θεσμούς και Αξιοπρέπεια πάσχουν από αθεράπευτη ανικανότητα για μία έστω στοιχειώδη ανάλυση του συμβαίνει στον τόπο εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια.

Όσοι τα είχαμε προβλέψει, ούτε προφήτες είμαστε, ούτε συμμετέχουμε σε συνωμοσίες.

Απλά, παρατηρούμε συστηματικά και με οδύνη τον διαρκή εκφυλισμό της χώρας για τον οποίο την ευθύνη φέρουν όσοι τον κυβέρνησαν και τον κυβερνούν.

Και δεν θα κρύψω την δυσφορία που ένιωσα όταν είδα το πρωί στην τηλεόραση στις ειδήσεις, τον σχεδόν…αεροστεγή αποκλεισμό της ευρύτατης περιοχής στην οποία έγινε το χθεσινό έγκλημα από την αστυνομία, προκειμένου να μην χαθεί το οποιοδήποτε πειστήριο και στοιχείο που θα βοηθήσει στη διαλεύκανση.

Η δυσφορία μου βέβαια, έχει να κάνει με το γεγονός πως αυτό ακριβώς έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή με τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου.

Αλλά, ΔΕΝ έγινε, όπως είναι σε όλους μας γνωστό.

Στην Ελλάδα, Κράτος δεν υπάρχει.
Υπάρχει μόνο ένα αρρωστημένο Παρακράτος που κάνει ό,τι θέλει.

Και για άλλη μία φορά, θα πούμε πως ο Κώστας Καραμανλής και η «Κυβέρνηση» του μία και μόνη υπηρεσία έχουν να προσφέρουν:

Να παραιτηθούν αυτή τη στιγμή και προκηρύξουν εκλογές.
Κάθε λεπτό που περνάει με την παραμονή αυτών των αμήχανων, άβουλων και διεφθαρμένων ανθρώπων είναι τεράστια ζημιά στον τόπο.

Αυτή την ώρα, οι διάφοροι έξαλλοι στρατόκαυλοι ελληναράδες, ακροδεξιοί, ξενόφοβοι θα χύσουν όλο το δηλητήριο που διαθέτουν. Θα αναζητήσουν ακόμα και «λοχίες» για να σωθεί το τόπος-το έπραξαν άλλωστε τον Δεκέμβριο. Θα ζητήσουν όλα όσα τους διεγείρουν : αστυνόμευση, καταστολή, περιορισμό, σκούπες κατά αλλοδαπών συμπολιτών. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δήλωση του γνωστού και μη εξαιρετέου Κωνσταντίνου Πλεύρη (Seig Heil…!) στην οποία δήλωσε πως έστειλε επιστολή στον υφυπουργό εσωτερικών Χηνοφώτη (αρμόδιος για ζητήματα Αστυνομίας) και μεταξύ άλλων του έγραφε: «εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε νέους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν και να διαλύσουμε τελείως αυτούς τους αναρχικούς» …

Η «προσφορά» του Πλεύρη βέβαια, είναι πλήρως εναρμονισμένη με της σημερινές δηλώσεις του κου Καρατζαφέρη (Seig Heil…!) ο οποίος τρέχει να ρίξει την ευθύνη για την επίθεση κατά των αστυνομικών, στην «στοχοποίηση» της Αστυνομίας από «Πολιτικούς Κύκλους» κατά τον τελευταίο μήνα. Και με το γνωστό ύφος του πονηρού βλάχου, αναρωτιέται «αν θα έχουμε παρόμοιες διαμαρτυρίες με αυτές που είχαμε προσφάτως»

Την Παρασκευή, είναι προγραμματισμένο το μεγάλο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.

Η συντεταγμένη αλητεία της Χρυσής Αυγής θα καιροφυλακτεί.
Τα νεύρα της Αστυνομίας, εύλογα, θα είναι ιδιαιτέρως τεντωμένα.
Ο Κίνδυνος προβοκάτσιας, τεράστιος.
Τι πρέπει να γίνει;
Να αναβληθεί το συλλαλητήριο;

Όχι!

Πρέπει να γίνει και να είναι όσο δυνατόν μαζικότερο περιφρουρημένο και συμπαγές.
Μεταξύ άλλων αδιανόητων που συμβαίνουν, οι φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για φέτος, δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα Πανεπιστημιακά Συγγράματα, ενώ πλησιάζουν οι Εξεταστικές.
Ο λόγος;
Άλλη μία απόδειξη της πέρα από κάθε φαντασία παραλυσίας της πιο ανίκανης Κυβέρνησης που είχε ποτέ η Ελλάδα: Το Υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς με αποτέλεσμα οι 27 εκδοτικοί οίκοι να αρνούνται (εύλογα) την παράδοση των καινούργιων Συγγραμμάτων μέχρι να πληρωθούν.

Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» της Ν.Δ. για την οποία τα οστά του Ιδρυτή της θα τρίζουν πρέπει να φύγει.

Τώρα.


Για τη ΧΑΜΑΣ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τον Παπαλάνγκι αναφορικά με τη ΧΑΜΑΣ http://spapalagi.blogspot.com/

Απενεργοποιώ τα σχόλια εδώ, προκειμένου να γίνει συζήτηση εκεί.

Η Στήλη Άλατος θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς από το ερχόμενο Σάββατο.